(1542) Trópusi esőerdők

Tibor bá’ online

 

~q164Néhány éve Arma Gedeon mint peak oil élharcos hamarosan bekövetkező összeomlást várt. Mindeközben én azt állítottam, hogy sok minden bekövetkezhet, illetve elmaradhat, de van egy dolog, ami mindentől függetlenül, egészen biztos katasztrófát fog okozni, ez pedig a klímaváltozás. Ez az, amit nem lehet elkerülni semmilyen trükkel. Ezen belül azonban a „lehetőségek” száma szinte határtalan. A legutolsó figyelemfelkeltés a Climate News Network munkatársa. Tim Radford hozta nyilvánosságra.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, mivel jár, ha a trópusi esőerdőket az utolsó szálig kiirtják. Kiderült, hogy az Amazon menti, az ázsiai és afrikai esőerdők kiirtásának a következményei messze túl fognak jelentkezni a jelzett régiókon, Észak Amerikában, Ázsiában és Európában. És ennek a regionális klímaváltozásnak máris vannak jelei. A Thaiföldi száraz évszak jóval szárazabb, mint korábban volt. Az Amazonász vidéki esős évszak két héttel késik ott, ahol már kiirtották az erdőt, de ahol az erdő érintetlen, ott időben érkezik.

Esőerdő nélkül a trópus sokkal melegebb lesz, mert a nagy kiterjedésű lombozat a talajban lévő nedvességet visszavezeti a levegőbe, ami lehűti a levegőt. Az erdő nélkül a hőmérséklet emelkedik, aminek következtében hatalmas légoszlopok szállnak fel egészen a sztratoszféráig, megzavarva az időjárást a mérsékelt égövben is.

Az Amazonász környéki esőerdő kiirtásának következtében az Észak Amerikára hulló csapadék mennyisége csökkenni fog. Az afrikai esőerdő eltüntetése Ukrajna és Dél Európa csapadékát fogja lecsökkenteni, miközben az Arab félszigetnek haszna lesz belőle.

Az elmúlt néhány évszázad alatt a Föld átlaghőmérsékletének változásai sose lépték túl az 1 °C-t. Ha ezt az értéket átlépjük, akkor olyan körülményekkel kell szembenéznünk, amire még nem volt példa. Márpedig a mezőgazdaság igen nagymértékben függ az időjárástól, a klímától. A megváltozó körülmények lehetetlenné teszik a megszokott hozamok biztosítását, ami tömeges éhezést jelent.

Az ilyen modellfuttatásoknak természetesen meg vannak a maguk bizonytalanságai. Ennek ellenére az esőerdők szerepe a klimatikus szélsőségek csökkentésére elvitathatatlan. Az is bizonyosságot nyert, hogy az esőerdők kiirtása hátrányosan hat azokra a területekre is, ahol az irtás történt. Ez azt jelenti, hogy a pillanatnyi gazdasági előnyökért cserébe később jelentős hátrányokat kell majd elszenvedni. Magyarul, az egésznek semmi értelme még az erdőt irtók oldaláról nézve se. A számítások szerint Nyugat Afrika és Kongó esőerdőinek a kiirtása minimum 40 százalékos csapadékvesztést, és 3 °C átlag hőmérséklet emelkedést okoz. Az Amazon menti erdő felének a kiirtása az esős időszak csapadékát 12 százalékkal csökkenti, a száraz időszakét pedig 21 százalékkal.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
____________________________

22 gondolat erről: „(1542) Trópusi esőerdők

  1. Örülök, hogy kicsit tovább húzza az olajalapú gazdaság, mint pár éve véltem, de attól tartok, előbb-utóbb lesz ebből is összeomlás, nagy eséllyel megelőzve a klíma elviselhetetlen változását. Pl. a mostani olajáresés-manipuláció is sokba fog kerülni, már rövid távon is.

  2. jo napot kivanok mindenkinek
    en irok mostan, a balint felesege vagyok a nevem adela.
    azert itok most nektek mert tudtam hogy az en balint ferjem szokott veletek irni.
    az van hogy az en balint ferjem mindig is nagyon sokat haragudott az itten levo sok naci suhancokra akik sok bajt es zavarokat csinalnak.
    es akkor kiment a tegnap valami tuntetesre az o masik hulye bar’tjaval a z oppenheimer nevu fiuval aki a shalom ahsav mozgalomban van
    kimentek valahova jeruzsalembe tuntetni, mert kell tudjatok hogy nalunk itten most lesznek a valasztasok marciusba. es akkor a balint ferjem es meg nehany csomo emberek a shalom achsavbol tuntettek ;s jol oszeverekedtek a telepesekkel jeruzsalemben
    akkor most a balint ferjem bent van a korhazban mert csunya nagy verekedes volt velok
    es csak higy tudjatok a balint jol meg volt verve es masok is a masik oldalrol, de az orvos mondta hogy ket vagy harom nap alat majd hazajon.
    csak ezert irtam nektek az o helyete
    es kivanok nektek en is es balint is jo ujevet nektek es mindenki csaladotoknak
    tudom hogy nem jol irok magyarul a balint ferjem nagyon jol tud irni,en nem tudok de gondolom megertitek amit irtam
    koszonom mindekinek a fihyelmet es bocsanat.

  3. balint 2014. december 31. szerda – 11:53

    Kedves Adél!
    Köszönjük az értesítést. Bálintnak kívánjuk, hogy minél hamarabb gyógyuljon meg és még nagyon sokáig legyen aktív, de ha lehet verekedésbe ne menjen bele. 😀 És természetesen boldog újévet is kívánunk, bár tudtommal ez nálatok ősszel van.

  4. A Google 2014 évi Magyarországra vonatkozó toplistás keresési kulcsszavai:

    1. való világ 6
    2. vb 2014
    3. választás 2014
    4. schumacher
    5. conchita wurst

    Biztos, hogy meg kell menteni ezt az emberiséget?

    Na ugye….
    Ez mellett eltörpül még a trópusi őserdő is. Szóval adjunk neki, az utolsó élő példányig.

    Amúgy Tibor bá Szilveszter van, csak az alkalomhoz illően lehetett volna valami vidámabb téma is. A kihalásunkon való töprengésre még ott van 364 nap. 😀

    Boldog új Évet!

  5. OFF
    balint szerint: 2014. december 31. szerda – 11:53

    Kedves ‘Adél’,
    Bálintnak mielőbbi gyógyulást kívánok én is. Becsülendő, hogy kiáll a véleménye mellett, de azért jobb óvatosnak lenni…
    ————–
    Tibor bá’, vissza ne állítsd a régi formátumot. Jó lesz ez, majd mindenki megszokja. Haladni kell a korral. Bár a többség ellene szavazott. 😀
    ——————
    ON

    Kivágott esőerdők kieső oxigéntermeléséről van valami adat?

  6. Főleg ha megint visszalassul az oldal a régi sablonnal. Szerintem ez sokkal jobb, ebben az esetben ne engedj demokráciát!
    Csak ezt a rózsaszínt cseréld már ki valami más színnel. 😀

  7. Curix 2014. december 31. szerda – 13:57

    Milyen színt óhajtasz? — Szivárvány? 😀

  8. „Milyen színt óhajtasz?”

    Narancssárga… 🙂

  9. Az Összeomlás érdeklődés hiányában (ismét) elmarad !

  10. János ne keseredj el valahol azt olvastam, hogy most már 2015-ben tuti össze fogunk omlani.

    Ez a szín jó lesz 🙂

  11. „Ez a szín jó lesz”
    Helyezkedünk, helyezkedünk…? 😀

  12. Curix,
    2010.-ben mondtam ezt így legutóbb…voltak is felhördülések, hogy „mennyire vak vagyok, sajnos nem látod a folyamatokat” ! Nem látok én különben semmit…mínusz kilenc dioptriával ?

    Tibor,
    a hozzászólások megszámozásra igen nagy igény volna !

  13. János 2014. december 31. szerda – 18:05

    Sajnos ez a sablon nem biztosít sorszámozást. Sőt, a VP-nek van vagy 20 sablonja, és egyiknek sincs sorszámozása, az előző kivételével. Különben én is hiányolom.

  14. Observer 2014. december 31. szerda – 18:15
    Hiába zöld, nem tudsz rajta végigmenni. Ez az egész egy hülye vicc. Hihetetlen sok energia megy el a hülyeségek betartására és adminisztrálására.

  15. Tibor bá’ lesznek-e idén is szilveszteri kiskutyák?
    Van jele?
    Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

  16. lényegében én is Boldog Újévet jöttem kívánni nektek, és nem megváltani a világot, csatlakozva a 4. hozzászóláshoz :-).

    Nagy szükség lesz összetartásra és emberszeretetre, bármi is lesz az aktuális technológia vagy lehetőségek kibontakoztatása.

    Kívánok mindenkinek okosan tervezett, mértékletes és beosztó jövőt, amelyben maga és utódai is megtalálják számításaikat!

  17. 17.
    Szerencsére az idén 3-4 napot kési az ellés, de Maci már nagyon lusta és bent székel a házban. Elfoglalta a helyét, pontosan tudja mi fog történni.

  18. Ez a Bálint-sztori nem a moszatos fickó újévi tréfája? 🙂 (Aki Bálint és Adél néven irogat ide…)

  19. 20:
    Bálint egy jóindulató, bölcs, tisztességes magyar-származású zsidó, aki Izraelben él, akinek meglátásai szinesebbé teszik a blogot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük