(1541) Helyre-tétre-befutóra

Tibor bá’ online

 

~q159Amikor egészen zöldfülűeknek tartok eligazítást az Életről, akkor azzal szoktam kezdeni, hogy az élet olyan, mint a lóverseny. Az ember itt is, ott is „nyerni” akar. Ahhoz, hogy nyerhess, ki kell szasszerolni, ki/mi lesz a befutó, és azt kell megjátszani. Minél kisebb az esély arra, hogy X vagy Y lesz a befutó, annál nagyobb a nyereség, amennyiben rájátszottál. Ez az emberi magatartás tartja életben a diktátorokat. Amíg egy diktátor „nyerésben” van, mindenki tolja a szekerét. Aki legelőször „fogad” rá, hogy bukni fog, az lesz a hatalom új birtokosának a legelső kedvezményezettje.

A történelem legújabb futamánál a startpisztoly már eldördült, elindultak a lovak. A volt favoriton kívül a többi ló még azonosíthatatlan a lelátóról. Mindenki figyel, hogy amint kiderül valami apró részlet, megtehesse a fogadását.

Ha a fentiek figyelembevételével nézed a magyar belpolitikát, akkor egyet kell velem értened abban, hogy Orbán éveken át hiába ötlött ki elfogadhatatlan dolgokat, a felső vezetés mindent zokszó nélkül (kritikát ne is emlegessünk!) végrehajtott. Ráadásul Orbán kifejezetten tehetséges lónak mutatkozott. Nyilván jó volt a pedigréje, pontosan tudta, hogyan kell úgy hazudnia, hogy azt a tömegek boldogan beszopják. De a hegyek nem nőnek az égig, egyszer mindennek vége, illetve emberek vagyunk, mindenki követhet el hibát. Orbán esetében végzeteset. Ez a stadioncentrikus öreg csatár a sok-sok megnyert lerohanás után nagyobb falatra vágyott, és nekiment Washingtonnak. Egyesek már ekkor tudni vélték, hogy ez lesz az utolsó futama, amit már nem fog megnyerni. Amikor a hajó kezd süllyedni, a patkányok rohannak elsőként a mentőcsónakokba. Vagyis, ha látod, hogy a patkányok falkákban rohannak a mentőcsónakok felé, biztosra veheted, hogy a hajó végzetes léket kapott. – Merkel kancellárasszony látogatásáig tartó mintegy 6 hét alatt, ezt fogjátok látni.

________________________________________________________

P.S.: A Times Merkelt választotta az év emberének – jelenti az Index majd folytatja – A lap indoka: ő az, akire szükség van a veszélyes férfiakkal teli világban az orosz agresszió közepén. — Ez pontosan a valóság ellenkezője. Merkel teljes mértékben lefekszik Washingtonnak, ami ellen jeles német államférfiak tiltakoznak. Az orosz agresszió pedig kitalált hazugság. Ha az ukrán válságban van agresszor, akkor azt USA-nak hívják.

________________________________________________________
________________________________________________________
___________________________

9 gondolat erről: „(1541) Helyre-tétre-befutóra

  1. „az élet olyan, mint a lóverseny. „

    Az élet olyan, mint a motor, jól be kell rúgni, akkor megy. 😉
    Sajnos e’ van. 🙁

  2. Attila (PV)
    2014. december 30. kedd – 11:13
    Igen, mintha Merkel kettős játszmát játszana. Nem létezik, hogy nem látja, hogy az USA kitekeri az EU nyakát, ha követik az instrukcióikat….
    Ezért mertem feltételezni, hogy Viktor esetleg nem a maga fejétől ilyen bátor az USA-val szemben, és színdarabot látunk.
    Na, majd meglátjuk milyen muníciót kap a kancellárasszonytól….

  3. Hubab,

    Szerintem az a helyzet, hogy az USA-t mindenki utálja alapjában véve, de a felszínen senki nem mer szembeszállni vele.
    És igy kelet-Európa valóban hadszíntérré vált a felszín alatt.
    Itt tesztelik a hatalmi csomópontok a befolyásaikat.
    Az USA szerené lenyomni az EU torkán a szabadkereskedelmi egyezményt, de senki nem akar nyíltan szembeszegülni.
    És most Németország próbálja kisilabizálni, hogy kinek lehet nagyobb befolyása a kis államokra… neki vagy az USA-nak.
    Az USA világossá tette, hogy a lehallgatási botrány allatt minden „barátjáról és szövetségeséről” elegendő terhelő adatot sikerült összegyűjtenie, és most ezzel próbálja kizsarolni az egyezményt.
    És Merkel is sejti, hogy ha harc nélkül átengedi a ki államokat az USA-nak, akkor a végén ő is sorra kerül.

  4. Orbán megbukott. Hogy január 5-én tüntetik el, vagy 15-én az már mindegy.
    Kiszámítható volt, hogy januárban már nem fogjuk látni.

    Ekkora marhát nem hordott a hátán a föld. Neki a „lóverseny” mindig az esélytelenekre való fogadást jelenti, hogy maradjunk a lóverseny hasonlatnál. A lóversenyen az ilyen balek jóval az utolsó futam előtt távozik, pedig akkor futják a nagydíjat.

    Visszatérve a napi eseményekre, már nyíltan szembefordulnak Orbánnal. Most éppen Németh Zsolt. Pedig Pokorni jelzett időben, hogy ácsi!

    Élvezzük ki a darab végét. Ez már a finálé.

  5. Szerintem el vagytok tévedve. Éppen az történik amit Tibor’ bá mond, csak nem abban az irányban. Orbán lesz az „új rend” első kedvezményezettje, mert ő volt az, aki elsőként szembe mert szállni az „akólból” a már fogatlan oroszlán USA-val. Az USA visszaszorulása elkerülhetetlen.
    Nem tűnik fel senkinek, hogy amíg korábban az USA maga a saját hadseregével harcolt a fél világon mindenfelé, most már mindenhonnan visszahúzódott és KÖZVETLENÜL sehol, de egyetlen egy helyen sem harcol a világban?

    Három dolgot tud jelenleg csinálni:

    – Pofázik (ezt már egyre kevesebben veszik be, tudják, hogy blöff)
    -Drónokkal lő ki pár embert (elsősorban civileket, ami propagandának elég kontraproduktív, de még sokakkal el tudja hitetni, hogy félni kell tőlük, mert jaj kilőnek)
    -Országokat, csoportokat, nemzetiségeket, vallásokat próbál egymásra uszítani, közvetlen részvétel nélkül (persze a CIA ott van a háttérben)

    Kína és Oroszország tisztában van ezzel és kivár, eltűri ezt, mert az idő nekik dolgozik, minek feleslegesen konfrontálódni, egy fogatlan oroszlán is sok kárt tud okozni, ha sarokba szorítják, inkább megvárják, amíg magától kimúlik. Óriási beruházások folynak már mindenütt kínai és orosz részvétellel valóban új világrendet építendő, Orbán ezt jól látta meg, kétséges persze, hogy megéri-e a felmagasztulást, vagy az USA előbb kilövi még estében-keltében. Ez még kérdéses, de a nyugatnak, mint világot irányító tényezőnek már vége, csak még nem szóltak nekik :)).

  6. Csibész
    2014. december 30. kedd – 23:56
    Tartok tőle, hogy most meg te estél át a ló túloldalára. Azért Amerika még elég erős ahhoz, hogy befolyása révén régiókat rengessen meg, lásd a színes forradalmak, amelyek hazavágták az érintett térségeket.
    Ami Viktort illeti, igazad lehet. Ő egyszer már eljátszotta ezt a játékot 89-ben, sikerült magára venni a hős imázsát, aki szembeszállt a megszállókkal. Ebből politikailag rengeteget profitált, ez adta az alaptőkét későbbi politikai pályájához.
    Persze jól tudjuk, hogy jól választotta meg ehhez a lélektani pillanatot, mikor a dolgok már eldőltek, csak a tömegek ezt még nem láthatták.
    Van rá esély, hogy most is erre játszik (ha már egyszer bevált, próbáljuk meg újra), szeretne az első dominó lenni. Csak nem biztos, hogy most jó az időzítés, ezt valószínűleg elkapkodta. Ez esetben viszont sokba fog kerülni neki, de ami nagyobb baj, nekünk is…
    Mindenesetre ő már megtette tétjét. A probléma az, hogy az eredményt itt nem a lovak és zsokék teljesítménye határozza meg, hanem egy csomó szubjektív tényező, mondjuk hogy ki melyik oldalra fog állni.

  7. Csibész!

    A Magyar Nemzet, Magyar Hirlap, HírTV kombón kívül tájékozódjál másfelé is, és akkor nem írsz le ekkora sületlenséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük