VM-247 Szappanért pinát

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~q228Helyszín: Magyarország, időpont: 1953. A ma agyonünnepelt Nagy Imre került hatalomra, de semmi se változott. Az országban tombol a szegénység, a nyomor. Nem a mai nyomor, a coca-colás nyomor, igazi nyomor. Mi, a valamikori polgári család hetente háromszor ettünk paprikás krumplit, háromszor pedig otthon gyúrt tésztát, amin vagy káposzta, vagy krumpli volt, esetleg dió – mert volt a kertben diófa. Nagyapám titokban tartott disznót Sashalmon, onnan jutott némi füstölt húsféle az asztalunkra, például bableves formájában. Reggelire minden áldott nap citrompótlós tea volt zsíros kenyérrel. Anyámnak valahonnan volt „orosz teája” (miközben mindenki más planta teát ivott) amiből egy csipetnyit betett egy teáskannába és felforralta benne a vizet. Ez volt a tea. Másnap reggel az előző napról megmaradt és kifőtt teafüvet újból felforralta, majd harmadnap újra. Ezt addig folytatta, amíg a víznek volt valami kis színe. Ha már nem  volt, akkor a régi levelek kiöntése nélkül tett a kannába egy újabb csipetnyi teát. Egy évvel később  már annyi totálisan kiázott és százszor felforralt tealevél volt a kannában, hogy víznek alig volt helye. Ekkor anyám ünnepélyesen kiöntötte a szarrá ázott füvet, és az egész kezdődött elölről.

Mosakodáshoz mosószappant használtunk, mert a pipereszappan (kék-vörös) drága volt. Hetente mostam hajat lavórban és nem head & shoulders-t használtam ( 😀 ), hanem – na mit? Mosószappant, és a borotválkozáshoz is. Ahá borotválkozás, amihez kellett zsilettpenge is. A zsilettpengét egy idő után el lehet, sőt el kell dobni, de nem mi. Valaki kitalálta a zsilettpenge élezést egy nedves pohár belső felületén. Mi tehát egy pengét hónapokon át használtunk, állandó fenés mellett.

A középiskola utolsó két évében semmit se kaptam otthonról. „Majd ha keresel, veszel magadnak a fizetésedből” volt a családi nézet. Aztán dolgozó lettem és kaptam fizetést, de a szigorú megélhetésen kívül annyi pénzem se maradt, hogy az eltörött szemüvegem helyett vegyek egy másikat.

Aztán bevonultam katonának, ahol havonta 30 forint illetményt kaptam; 150 darab névtelen cigarettát egy kötegben, valamint egy mosószappant, és elvárták, hogy naponta borotválkozzunk. Mivel nem dohányoztam, a faszolt cigarettát eladtam a „bajtársaimnak” a mosószappant anyámnak ajándékoztam, mert az első fizetésemtől kezdve feladtam a mosószappan használatát.

Az egyik barátomat a tüzérséghez hívták be. Eltávozáskor találkoztunk, kérdeztem tőle, ő mit csinál a mosószappannal. – Ó, annak megvan a helye. – Hogy-hogy? Kiderült, hogy faszolás utáni napon a fiatal paraszt asszonyok a környékről bugyi nélkül felkeresik a lőállásokat, a bugaci homokban felhúzott szoknyával hanyatt vágják magukat, és egy menet ára egy mosószappan.

Ez az a nyomor, ami az 50-es évek elején, Magyarországon már volt, és most ami felé tartunk, de még nagyon messze vagyunk tőle. Aki nem élte át, az nem tudja, hogy az emberi tűrőképesség majdnem határtalan.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_________________________________

21 gondolat erről: „VM-247 Szappanért pinát

  1. Nem éltem át, de tudom mi felé haladunk…..
    Viszont érdekelne ( gondolom a többi kedves olvasót is ) 😀
    hogy mi lett a havi mosó szappan fejadag sorsa?

  2. Egész pontosan arra gondolok, üzletelt -e a szappannal
    a későbbiekben. 😀

  3. 4:
    A faszolás azt jelenti, hogy (katonai) vételezés.

  4. Ma egy útszéli lotyó tarifa 5000 forint, azaz kb 25 db szappan.
    (öööö…mástól tudom..nem én..)
    Míg akkoriban 1 szappanért ment a téma.
    Negatív irányba fejlődünk kérem 🙂

  5. 6:
    Valóban 5 rongy. Megálltam és megkérdeztem. Mondtam neki, ha felállítja duplán fizetek. Rám nézett, legyintett és vissza ballagott a helyére. Jó kurva, de rossz üzletasszony. 😀

  6. Sajnos nem tudtam eleget beszélgetni nagyapámmal, pedig mennyi mindent kérdeznék most, de már késő… Emlékszem, egyszer mesélte, hogy ő is vágott feketén disznót, és számomra elég sokkoló részletet mondott, máig nem vagyok benne biztos, hogy jól emlékszem.

    Én azt hittem, hogy a Rákosi-korszakban azért vágtak illegálisan disznót az emberek, mert elég sok húst és egyebet kellett beszolgáltatni az államnak. Gondoltam, azért érte meg kockáztatni a börtönt/verést is egy feketevágással, mert biztos jelentős részét az állam elvette a feldolgozott disznónak.
    ERRE MEG mit mondott az öreg: hogy néhány kg zsírt kellett beadni, de akkora szegénységben élt a család, hogy pár kg zsírért is kockáztatott.

    Ez az apró részlet mennyi mindent elmond arról az időről.

  7. 4:
    „A faszolás olyan mint a pöcsölés?”
    Látom, nem olvastad a Svejket. 🙂
    Én ott találkoztam először ezzel a katonai kifejezéssel, Svejknek is mindig faszolni kellett menni.
    A monarchia hadseregből honosodott meg nálunk, a német fassen (megkapni, megragadni) igéből lett „magyarosítva”.

  8. Ezt az „faszoltam” kifejezést nagyapám I. Világháborús naplójában olvastam, mikor az olasz fronton egy elesett katona lábáról lehúzta a csizmát (vételezett magának) mert a sajátja szétszakadt…

  9. Akkor ezek szerint is voltak akkoriban könnyűvérű nők.Azt hittem volna,hogy akkoriban a nők nem keféltek csak úgy .Vagy az is lehet hogy akkor jobban keféltek.(csak szexre gondolok)
    Erre kíváncsi vagyok.Régen a nőkben volt alázat a férfi iránt, ma egyátalán nincs a médiának köszönhetően.

    Az biztos hogy szegénység volt , de akkoriban szerintem jobban örültek annak a teának mint most amikor bemegy az ember a boltba és 50 fajta tea van ami nem is tea.Olyan ez mint a paprika amikor drága akkor kincs amikor meg olcsó akkor a kutyának sem kell.

    Majd ha drágul minden az olaj miatt akkor lehet mi is haladunk vissza ebbe a korba.

  10. 12:
    Hozzád nem ment át a lényeg. A paraszt asszonyok hajnaltól késő estig robotoltak. Ennek ellenére olyan szegények voltak, hogy egy szappanért basztak. Könnyűvérűségre nem volt idejük, az a városi nők passziója.

  11. 11: Ferenc Jóska katonáinak, az én nagyapámnak is triviális volt a kifejezés, és amíg ők éltek, addig átadták a következő generációnak is.
    Mikor én voltam katona, akkor már nem volt ismert, legfeljebb az irodalomból.

  12. Üdvözletem!

    Érdeklődéssel olvastam az oldalt és a hozzászólásokat. Véleményem szerint Önnek többet kellene írni arról a korszakról amit meg élt, és ismer. Nem feltétlen a katona korszakra gondolok, hanem arra az 50-es 60-as évekre amit a fiatalok csak mások – esetleg politikai oldalak igényei szerint – leírásaiból ismernek. Nekem nagy hiány az ’56-os forradalom és az azt meg előző korszak. Mi a fenéről szólt? Mit akartak ami akkor nem volt, és ma meg van? Akarták-e a termelő eszközök tulajdonlásának a megváltoztatását, vagy csak az oroszokkal volt baj? Ha az Oroszokkal volt baj, mennyivel jobbak az Amerikaiak mint az Oroszok? Mit jelent az akkor kívánt szabadság? – mennyivel vagyunk közelebb ehhez a szabadsághoz ma? Engem ezek a gondolatok foglalkoztatnak – párt politikai semlegességgel! Leszarom a FIDESZ-t meg a KDNP-t vagy az MSzP-t! Egyet szeretnék tudni! – mit akartak akkor és mi az ami akkor nem volt meg, de ma meg van! És ha nincs meg, miért nincs forradalom?

  13. Kedves loxodonta!

    Ha egy picit figyelmesebben olvastad volna el a posztot, akkor észre vetted volna, hogy ez egy sorozat 247. tagja. VISSZA A MÚLTBA cím alatt. 247 poszt elég jelentős, és még folytatom. — De kérésednek megfelelően néhány mondat. Ahogy most Orbán berendezkedik, vagyis haverokból milliárdosokat csinál, míg az egyszerű emberek egyre szegényebbek, a Horthy korszakban nagy vonalakban ugyanez volt a helyzet. Ezért a háború után sokak elfogadták a kommunista elveket, és nagyobb egyenlőségben kezdtek gondolkodni és cselekedni. A kommunizmus azonban egy elv, amiben doktrínák vannak. Az akkori vezetők (nagyon függtek Moszkvától) fontosabbnak tartották a doktrínák mentén való intézkedéseket, mint a nép jólétét. Ebből kifolyólag a gazdaság ellehetetlenült, ami fokozódó nyomort jelentett. Amikor a nyomor és az elnyomás elviselhetetlenné vált, a nép spontán felkelt. — Szembeállítva az amerikaiakat és az oroszokat. Amerika kizsigerel mindenkit, így minket is, saját hasznára. Az oroszok kizsigereltek minket is, ideológiai célok érdekében (Vietnám, Kongó, Kuba megsegítése, stb.). A végeredmény ugyanaz, szegénység az országban. Kádár ügyesen politizált, megteremtette számunkra a gulyás kommunizmust. Orbán hasonlót akar tenni, de emberi kvalitása óriási hendikep.

  14. Nagymamám mesélte, hogy takarmányrépát sütöttek, s azt ették meg. Vidékiek lévén nem volt vetőkrumpli, mert ha elvetik, akkor nem tudtak volna mit enni. A csírát egy kis krumpli darabbal körbevágták, s azt vetették el. Kevesebb termést hozott. Citrom és citrompótló helyett egy kis ecetet tettek a teába.

  15. basszus Tibor’bá! hogy nekem mennyi pinám lenne a szappanjaimból 😀

    (magunk között: amit adtam, azt mire költötted???) 🙂

  16. Az írás nagyon jó és az utolsó mondata elgondolkodtató és tanulságos.
    Köszönjük a cikket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük