(1517) A III. világháborúról néhány igaz szó

Tibor bá’ online

 

Piton olvasótársunk hívta fel rá a figyelmet erre a november 25-én megjelent videóra, amelyben Ken Jebsen, német újságíró beszél az amerikai hadiipar igazi céljairól, amely a médián keresztül hamis és félrevezető tájékoztatással uszítja Európát az oroszok ellen. — Köszönjük a magyar feliratot, és a fordítási munka fáradalmait.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
______________________________________

123 gondolat erről: „(1517) A III. világháborúról néhány igaz szó

  1. Nagyon jo video, kosz Tibor-ba!
    Ha valaki megtalalja angol felirattal, kuldjon linket!
    Az egeszben az a rohej, hogy soha nem volt olyan hatekony az informacioaramlas mint ma, megis ma van a legtobb agymosott. Miert mindig a propaganda jut celba?

  2. 1:
    Az emberek hajlamosak elfogadni az abszurdumot, de vonakodnak az igazságtól.

  3. Az eredeti német anyag régebbi, szeptember 1.-én került fel a Netre.
    A magyar feliratos nemrég került fel, de már bőven elterjedt, a facebook-on is fent van.
    A németeknél sem mindenki hülye…
    Hihetetlen, minden országban látják, hogy mi folyik, mégsem tud kitérni senki az események elől. A hatalom gépezete nagyon hatékony tud lenni, aki ellenáll azt letapossák, vagy abszolút hiteltelenné teszik.

  4. 3:
    Az emberek magukat zárják ki a valóság megismeréséből. Ismerek embereket, akik be nem kapcsolnák az ATV-t vagy a Klub rádiót, és éjjel-nappal a Hír TV nézik. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy az ATV vagy a Klub rádió az igazság bajnokai, de más oldalról világítja meg az eseményeket. El lehet gondolkodni a Hír Tv és az ATV közötti különbségen, de ehhez mind a kettőt be kell néha kapcsolni.

  5. Múltkor kiröhögtetek, hogy szmisszék (értsd: Smith) szomszédja akarok lenni kánektikátban (Connecticut). Az utódaim túlélése szempontjából továbbra sem tűnik az olyan nagy baromságnak. Bár lehet, hogy jobb választás lenne újzéland, madagaszkár, esetleg puerto rikótól délkeletre eső szigetek valamelyike. Ott bitangjó a homokos tengerpart.

  6. Vártam a posztot! 🙂

    A témához kapcsolódóan:

    Itt az első amerikai cikk, amivel talán az USA kormányzata teszteli, mennyire vígan és dalolva mennénk háborúzni Oroszország ellen.
    http://bekialtas.blog.hu/2014/11/19/a_haboru_nem_kell_felnetek_jo_lesz

    Németország és Franciaország megszegte a Doville-i egyezséget: az USA nyomására összekötőkapocs helyett tűzfészek lett Ukrajnából.
    Az ukrajnai események leírásában eddig uralkodó „polgárháború” kifejezést lassan kiszorítja az a narratíva, amely szerint Ukrajna és Oroszország áll szemben egymással. Petro Porosenko ukrán államfő minapi kijelentése adott lökést ehhez az értelmezéshez. A német Bildnek azt mondta: országa készen áll arra, hogy valódi háborút vívjon Oroszországgal.

    Az orosz állami tévé november 21-ei Szpecialnij korreszpondent (Kiküldött Tudósító) című műsorának 50 perc 45-ik másodpercében a Moszkvában élő, ukrán származású és ukrainofilnek tekintett Andrej Okara, a moszkvai Kelet-európai Kutató Központ igazgatója már magától értetődően indította az egyik mondatát azzal, hogy „Oroszország és Ukrajna között folyik a háború.” (Сейчас идёт российская-украинская война.) Ezt aztán a stúdióban lévő vitázók és a közönség nagy felháborodása követte, amelynek során Okara leterroristázta egyik vitapartnerét Konsztantyin Dolgovot, a Novorisszijai Nemzeti Front társelnökét, aki a műsor legvégén fizikai csetepatéba is keveredett a Kijev-szimpatizáns igazgatóval, annak provokatív beszólásai miatt.
    http://bekialtas.blog.hu/2014/11/23/haduzenet_nelkuli_haboru

  7. Köszönjük Tibor bá’!
    KÖTELEZŐ megnézni.

    De… mert – sajnos – mindig van de. (Curix ne is válaszolj 😀 mert nem megyek bele a vitába.)

    – az atomháború következményei terén téved. Sokkal súlyosabb lesz. De tévednek azok is, akik szerint vége lesz az emberiségnek. Nem lesz. Az a hidegháborús időszakra vonatkozott. E téren lásd: jovonk.com

    – a tüntetésekkel, rendszerváltással téved. Már késő. Bár, meg lehetne próbálni… nekik, hazánkban felesleges, mert mi nem vagyunk befolyásoló tényező.

    – azt sem mondja ki, hogy vége ennek a gazdasági-társadalmi rendszernek, az energiaválságot már nem lehet megoldani, az atomháború (vagy irtás) elkerülhetetlen.

    Ceterum censeo: a strucc politika azt jelenti, nulla az ember esélye a túlélésre. A bushcraftozás önmagban se sokkal jobb. Az egyéni-családi felkészülés sem elég. Az egyetlen megoldás féle, ami maximalizálja a túlélési esélyeket, a közösségi-település szintű felkészülés. (Az országos lenne a kívánatos, de ahhoz már késő és 10 millió emberre nem lehet megoldani.)

    5 Új-Zéland megoldás, ha van 2 milliárd (kötelező) és még pár száz millió Forintod. USA sem rossz ötlet, akár milyen paradoxon, s akár mennyire is ő miattuk lesz a gebasz. De ezt Tibor bá’ korábban nagyon jól kifejtette, miért nem a legjobb megoldás külföldön próbálkozni.

    Curix megnyugtatsa érdekében 😀 (és ez nem gúny), nagyjából befejeztem, nincs már nagyon mit mondani.
    Készülni kell (ésszel és mértékkel, nem kórosan)… aztán jön ez majd magától („szvsz” öt éven belül).

  8. 7:

    Jövőnk, szvsz 5 éven belül már Audival fogok szaladgálni itt Germán honban, míg te várod a bunkeredben a légicsapásokat 😀

    Nagyon értelmes és érdekes dolgokról szokott beszélni Ken Jebsen, sok videóját láttam már a neten. Érdekes mód először a beszéd stílusa aztán a mondanivalója fogott meg.
    Szóval nincs új a nap alatt.
    Ken Jebsen olyan figurája a németeknek, mint nálunk Posta Imre, csak sokkal kultúráltabban és vállalhatóbban adja elő mondanivalóját.
    Munkájára nagy szükség van, mert Németországban előrehaladottabb az egymosás, mint nálunk, de azért a németek sem hülyék!

    Ez az egész háborús, Ebolás propaganda csak a félelemben tartás miatt folyik.
    Nincs jobban megszorongatható ember, mint a civilizált, helyzetét féltő és félelemben élő nyugati állampolgár.

    Vannak jelek, sőt elég erős jelek, hogy az EU sem teljesen hülye. Ausztria végre kinyilatkozta, hogy a szankciók hibásak. Baromi polkorrekt módon, de ez a lényeg.
    Németek is kezdenek elbizonytalanodni, noha Merkel még kitart.

    Ken Jebsen sem arra bíztat, hogy mindenki vegyen 150 kiló rizst és várja otthon az atomcsapást, hanem arra, hogy aki teheti adjon hangot a véleményének, akár az utcán is.

    Érdekes idők következnek.

  9. A tüntetéseket pont leszarják.
    Nagy csődületet láthatsz a régi vietnami háborút ellenző diáktüntetések felvételeit nézegetve.
    Eredménye nulla.
    Az említett urak likvidálása sem olyan egyszerű dolog,mert óriásit fejlődött a biztonság vezetőink körül.Ma már egy porbafingó kis cigány elnök is páncélautóval mászkál.
    Hol van már Kenneddy a nyitott limuzinból integetve.
    A megoldás nyilvánvalóan csak a forradalom lehet.
    Fülön csípni a nyomorultakat és megszórni ólommal mint Ceaucescaut.
    Ehhez nyilván a hadsereg átállása kell és az egész lakosság lázadása.
    Németországban erre minimális esélyt látok.Hozzánk képest jólét van,bíznak Merkelben (a hülyék 🙂 ),és a többség a mainstraim médiából informálódik.
    Mondjuk az is elég sokszor.
    Emlékszem hogy a nyolcvanas évek vége felé, ha bejelentették hogy nem lesz benzináremelés ,akkor rögtön sorok kígyóztak a kutaknál, tudva hogy az ellenkezője az igazság 🙂

  10. (Curix… én már most megtehetném, csak leszarom az ilyen életcélokat. Bunkerben sem fogok ülni. Te meg 5 év múlva… nagy gebaszban leszel.)

    OFF az audis nagyképűsködés felbosszantott.

  11. 10: Curix optimista, és a realistákról azt hiszi, hogy azok pesszimisták. 😉

  12. Köszönöm Piton és Tibor’bá.

    Nagyon jó ez a videó. Továbbítottam mások felé is.

    Több országból is kellene keresni hasonló megnyilvánulásokat,s terjeszteni, hogy egyre többen lássák, más országokban is vannak hasonlóan gondolkodók, felelősség tudattal élő emberek.

    Nem hiába alakult ki az a mondás, hogy mindenki a saját kárán tanul. Szerintem Tibor’bán kívül itt senki nem tudja elképzelni,( ő tudja, mert már egyszer átélte) mi az az éhezés, bombázás, halálfélelem, stb…. Én sem, hiába tudom, hogy ez lesz majd. Így vagyunk összerakva. 🙁

    Mindig minden csak a másikkal történhet meg, nem tudjuk előre elképzelni, érezni a saját éhezésünket, a leendő lőtt seb miatti fájdalmunkat, s a rettegésünket, ami majd lesz. Persze arra mindenki emlékszik, hogy fájt a foga, de magát az érzést nem tudod megismételni, hogy emlékeztessen, s tegyél is ellene valamit.

    Tegnap előtt, volt a Duna Tv-n egy dokumentum film a malenkíj robotról. Maguk azok az emberek sem tudták megmondani most, hogy miért nem szöktek meg még akkor, mikor meg lehetett. Páran tették csak meg, s senki nem segített, senki nem tett semmit. Mind azt mondta, nem hittem el….Jó volt a film, de az utána jövő beszélgetés felesleges volt nekem, aki nem értette meg a filmet, annak tök felesleges a magyarázat is.

  13. Szerintem már Putyinék szóltak obamakinak és sleppjének, hogy nem csupán Európára fog korlátozódni az atomháború, hanem New York és Washington is kapni fog belőle néhány darab nagyobb erejű robbanófejet.

    Erre utal, hogy az orosz nehézbombázók járőröznek Amerika partjainak közelében. Gondolom az atomrakétákkal felszerelt tengeralattjárók is ottvannak valahol, ami még veszélyesebb az Usa-ra. Szóval érdekes a videó, de ezt mintha nem venné számításba.

    Mi lesz a családjukkal, a vagyonukkal, a dubai villával és hasonlókkal? Ha felrobban az összes atomtöltet, lesz még hely valahol a Földön, ahol lehet és érdemes is élni? És megmarad a vagyonuk(legalább egy része) és hatalmuk is a sz@rkavaró gazembereknek?

    Őrültek persze, de talán nem annyira.

    Van még egy fontos tényező, amit nem vesztek számításba, de én sem mondom el, mert Jövőnktől idézve,(de vele nem egyetértve mindenben) „nem mondhatok el mindent”. Az események olyan fordulatot vesznek majd, amire itt kevesen számítanak. Gazdasági, pénzügyi, társadalmi összeomlás, káosz, iszonyatos bajok és nyomorúság igen, de atomháború nem lesz.

  14. Posta Imrét nem kötelező olvasni,,szeretni sem kell,,főleg nem véleményt formálni ,de ha már meg lett említve,,el kellene engedni az oldalán egy két hozzászólást,,,s nem kell csodálkozni azon hogy rövid időn belül partvonalon kívül lesz,,ott csak értelmes embereknek van helye,,,nem pedig a reményt kergetőknek,,,,,Hamar úgy jár,,mint Tiborbá oldalán,,,ki lesz penderítve,,csak ott nem egy embertől kapja az ívet,,hanem tíztől is egyszerre,,,,Lehet tovább vezetni az audit,,,,Nyugat felé!

  15. 7:
    Nagy vonalakban egyetértek az állításaiddal, de akad közöttük két esélyes. Pl. az emberiség. Vagy igen primitív szinten fennmaradnak (nem csak néhány évig, hanem több generáción át), vagy kihalnak. A végérvényes kihalás esélye nem nulla!

    8:
    Lehet neked Audid sokkal hamarabb mint 5 év, de mikorra lesz kifizetve? Megjósolom neked, pont akkorra, amikor éppen kirohad alólad (ha akkor még élsz) és megveheted a következő kocsidat részletre. Közben pedig pont úgy fogsz nyomorogni, mint itthon a rengeteg részlet fizetése miatt.

    9:
    Ők is tudják, hogy a forradalom az egyetlen kiút, amire – éppen ezért – alaposan felkészültek. Nézd meg milyen rendőri erő vonult ki a parlamenthez az internetadó tüntetésen. Talán Amerikában, de sikeres forradalom itt soha, legfeljebb polgárháború.

    Minél nagyobb a nyomor egy országban a „rendfenntartók” annál hatékonyabban működnek, mert pontosan tudják, hogy hova kerülhetnek, ha nem védik meg kiváltságaikat. Nem az uralkodó osztályt, a saját kiváltságaikat.

  16. 8. +1 🙂

    „Nincs jobban megszorongatható ember, mint a civilizált, helyzetét féltő és félelemben élő nyugati állampolgár.”

    Ez a lényeg, a félelembe tartás. A hatalmon lévők, uralkodni vágyók, befolyással üzérkedők kedvenc retorikája, mióta ember az ember.

    Nem vagyok hajlandó félni, félelembe élni, elásni magam egy lyukba és reszketni mikor esik a fejemre valami.

    Apropó! Elásod magad, tartalékolsz élelmet, vizet, gyógyszert, esetleg fegyvert, de honnan veszed a levegőt? Erről a legalapvetőbb létfenntartó anyagról valahogy megfeledkezik mindenki. 😀

    A videóval egyébként maximálisan egyetértek. Terjesztem is a magam lehetősége szerint.

    Curix! Vedd meg az Audit! A „hídon” úgy is csak akkor tudunk átmenni ha odaértünk! 🙂

  17. Az alábbi Putyin interjú az ADR csatornán volt látható 2014. november 13-án:

  18. 1.Most így hirtelen az jutott eszembe , hogy csoda, hogy USA még nem gyilkolta/mérgezte vagy balesetben nem tette el láb alól Putyint és tett a helyére egy bábot aki átjátsza az orosz vagyont.

    2.
    10. Jovonk – Arra kíváncsi lennék hogy mi az amit nem mondhatsz el.Mármint nagyvonalakban mivel kapcsolatos? (fegyverkezés ,nagyobb bunker átadás, atom,olaj?)Örülnék ha kifejtenéd a kifejthető szintig 😀

  19. Sziasztok!

    Egy mozi ötlet a hosszú estékre.
    Interstellar – Csillagok között

    Amerikai stílus, amerikai látvány- amerikai zászló….

    de a mondanivalója érdekes.
    Nem akarom lelőni a filmet, de az eleje érdekes, a vége pedig mese habbal.

    Nézzétek meg ->Tibor bá’ te is ha van kedved, kiváncsi lennék a véleményedre a filmről. Most megy a moziban.

  20. Jó a poszt és jó a videó, de a tüntetést marhaságnak tartom.
    Tiszta nevetség, h pár száz ember, pár milliárdot képes ilyen hosszú ideig teljes sakkban tartani, s talán mattot is adni.
    Szvsz mást nem lehet tenni, mint megosztani az ilyen jellegű információkat a lehető legtöbb helyen, s várni a csodát hátha mégis…

  21. Egyébként imádom a 13 éves Toyotámat, de ha már ennyire kiverte egyeseknél a biztosítékot itt a felvetés, hogy 5 év múlva Audim lehet, hár felveszem a bakancslistámra 😀

    11:
    16:

    Jól mondod Observer! És te is Ciki! Örülök hogy valaki még ezt a gondolkodásmódot is képviseli, és nem zakkant teljesen bele a geddonvárásba.
    Gyerekek gondolkodjatok már ez így nem élet.
    Ha rátok hallgatok, akkor meg sem próbálok kijönni németbe, hiszen otthon biztos állásom van, és kapok annyi fizut, hogy minden hónapban tudok venni 10 kiló rizst meg 5 konzervet. És? 37 évesen így kellene élni?

    Lófa..t, már bocs. Az ablakom alatt itt figyelnek az Alpok, fel akarom fedezni őket, azt tervezem, hogy amint idömből engedi minél többet felfedezek ebből a vidékből, erdőkből, magas hegycsúcsokból. Az mellett hogy óriási élmény, remek tapasztalatokat lehet gyűjteni, főleg ha az ember nem egy katalógusok szerint felöltözött tömeg túrista, hanem egyéni látásmóddal indul neki.

    Tibor bá azt gondoltam ennél azért többet feltételezel rólam… Majdhogy nem sértő volt, amit írtál, de ma olyan jó napom volt, hogy nem veszek boxkesztyűt! 🙂
    (Csak zárójelben, egy jó Audit már 5 ezer euroért meg lehet itt venni, nem is értem miért bosszantotta ez fel Jövőnket???)

    Érdekesnek találom, hogy sokan itt ennyire lebecsüli a tüntetések jelentőségét, pedig van neki… ha más nem a médiajelnlét mindenképpen, de kormányt is lehet buktatni vele.
    Más kérdés a szervezés…

  22. 22:
    Eszembe juttattál valamit. Jól figyelj, mert lenne más dolgom is, mint ennek a leírása.

    Én nagyon családcentrikus-szülőszerető fiatal voltam. Amint elhagytam a hazámat 56-ban első dolgom volt, hogy Bécsben vettem egy kis hordozható írógépet és minden héten írtam egy 6-8 oldalas levelet a szüleimnek, amiben beszámoltam az elmúlt hétről. Ezeket a leveleket az anyám összegyűjtötte és nem sokkal a halála előtt a hatalmas köteget átadta nekem hatalmas meglepetésemre. Hónapokig hozzá se nyúltam, aztán egy téli estén átolvasgattam őket. MEGLEPŐDTEM. Nem így emlékeztem a dolgokra. A levelek egészen másról árulkodtak, mint az emlékeim. Az első levelek pont olyan lelkesek voltak, mint a te utolsó hozzászólásod. Írtam a szüleimnek, hogy adják el a házukat, jöjjenek utánam, stb. stb. Aztán a lelkesedés csökkent. Aztán elkezdtem írni, hogy most tanulnom kell, de ez nem tart örökké. Aztán írtam, hogy kb. meddig muszáj maradnom. Aztán, hogy már alig várom, hogy kész legyek. Aztán, hogy akármennyi is lesz a fizetésem nem maradok. Aztán kitűztem a dátumot. És én erről a transzformációról mit sem tudtam. Úgy emlékeztem, hogy sose akartam kint maradni. Ami nem igaz. — Tudom szépek az Alpok vonulatai, de fogod te azt még tiszta szívedből utálni. — Erre ne válaszolj, mert nem vitázok alaptalan, és felületes meggyőződéssel. Vannak dolgok, amiket mindenkinek meg kell önmagának tapasztalni.

  23. Curix, tudod hogy én nem szoktam csak azért Tibor bá’ véleményét, állítását repetálni mert ô mondja. Amit most írok az teljesen a saját véleményem. Teljes magabiztossággal amit több országban -messze nem túristaként- több évet (lassan évtized) megélt tapasztalatra alapozva mondom neked amit mondok. Se kiábrándítani, se kioktatni nem akarlak, és ezt tényleg komolyan mondom.

    Ha még nem olyan régen mentél ki, akkor amit most érzel az a kezdeti eufória. Teljesen természetes, sôt enélkül szerintem a legtöbb ember vissza is fordul hacsak nem valami más okból kifolyólag hagyta el az országot. Lényeg a lényeg, ez el fog múlni, és azzal sincs baj mert akkor fogod reálisan látni és megtapasztalni a lehetôségeidet, helyzetedet mi több az Alpok porcukros látványán túli valóságot. Ezzel nem azt akarom mondani hogy az nem egy reális érték, elôny vagy életminôségi kitevô, csak azt hogy ezt most még elégnek érzed, a dolgokat könnyen elérhetônek a fû zöldebbnek tûnik és tele vagy energiával. Persze attól hogy késôbb majd aklimatizálódsz ezek nem szûnnek meg, olyannyira nem, hogy nekem például visszatérô álmaim vannak a merülésrôl (szabadtüdôs, tengeri).

    Viszont ebben az állapotban (igen, ez egy állapot, és nem bántólag mondom) hajlamos az ember nem tudomásul venni azokat a reális tényeket, amik akár csekély mértékben is illúzió romboló hatással bírnak. Márpedig amirôl most szó van ebben a posztban, az messze nem geddonozás, és én személy szerint inkább választanám a lassú és totális összeomlást gazdaságilag, pénzügyileg, energiálisan mintsem egy ezt „elkerülendô” kirobbantott totális háborút. Ami kezdetben még lehet hogy hagyományos eszközökkel indulna, de kizártnak tartom hogy nem vetnének be nukleáris eszközöket. Fôleg azért nem, mert eleve így van berendezkedve az összes nagyhatalom. És ezek már nyílt fenyegetések országok, szövetségek között, nem holmi koncepciós elméleteket gyártó félbuggyantak fantazmagóriái.

  24. 😮 😀 Belém a rozsdás bökôt, nem olvastam Tibor bá’ kommentjét!!!!

  25. 22. Carpe Diem Curix! A hozzászólásaid is mindig a pillanatnyi érzelmeidet tükrözik. Csak tudnám, hogy minek olvasod ezt a blogot (vagy legalábbis miért nem maradsz csak olvasó), ha semmit nem értettél meg eddig? Mert ezt már mind hosszasan kitárgyaltuk.

  26. 23:

    Tibor bá ha ez mind így fog alakulni, ahogy leírtad, akkor sem bánom, hogy kijöttem! Erről meg én nem vitázok!
    Nincs két egyforma ember, és nincs két egyforma életkörülmény.
    Nem ismered az otthoni életemet, így nem biztos, hogy helyes egy általánosságot ráhúzni az én történetemre is.
    Lehet, hogy hasonló helyzetekben hasonló módon reagálunk, de mindig megvannak az apró különbségek. Ezek fontosak!

    Nagyon-nagyon sokat számít ha az ember tudatosan irányítja az életét, mert az elvárások és a lehetőségek közel szinkronba kerülnek. Amennyire ez lehetséges megpróbálom ezt az életmódot folytatni.
    Ha hosszabb távon itt tudok maradni bizonyára jön a honvágy is. Jöjjön! A honvédségnél ha csak rövid időre is de megéltem milyen az, mikor elveszik a szabadságomat. A honvágy ennél nem lehet rosszabb, csak egy hosszabb időn át fennálló helyzet, de nem igazán foglalkozok vele, ráérek majd akkor ha itt van.
    Ez most még nagyon a kezdet, még ma haza is kell utaznom, hogy aztán vissza tudjak jönni.

    El kell keserítselek benneteket, mert nem tudjátok kedvemet szegni. Még egy ilyen ködös reggelen sem, amikor sz-rt se látok a hegyekből….

    Sajnálom, hogy ti nem arra emlékeztek hogy mennyit profitáltatok a külföldi életből, hanem csak nyavajogni tudtok.
    Mert profitáltatok, ezt nem lehet letagadni és nem csak anyagilag!

    24: Csókacsalád tulajdonképpen mit szerettél volna velem közölni? Addig értem, hogy most eufória meg minden, ami egyébként csak részben igaz, de ezt most hagyjuk…
    Az hogy te milyen forgatókönyvet szeretnél a végső összeomlásra az ugye aranyos dolog, de senkit nem érdekel.
    Ha az elkövetkező 2 évben semmi nem történik, akkor már nyertem Németországgal. Eufória nélkül is.

    26:
    Gloucester! Én is szeretlek 😉
    Ha jól tudom Buddha mondás, hogy mindig a mostban élj! A múltban élni depresszió, a jövőben lenni aggódás!
    Hát Carpe diem!

    —-
    Így zárás képpen pedig mindegyikőtöktől. Ha visszapergetnétek az időt újra nekivágnátok?
    Nincs több kérdés.

  27. 18. Tamás

    „hogy csoda, hogy USA még nem gyilkolta/mérgezte… Putyint”

    Nem annyira csoda, mint az orosz titkosszolgálat érdeme.
    Nem véletlenül volt Putyin KGB-s.
    Nyilván sejthető, hogy az USA inkább egy alkoholista Jelcin karaktert szivesebben venne.
    Nála még az is demokratikus bocsánatos bűn volt, hogy tankkal lövette a parlamentet…

    Azért arra kíváncsi lennék, hogy mennyiben változtatná meg a leányzó fekvését, ha Kína és India nyíltan letenné a garast Oroszország mellett.
    Valahogy azt se látom tisztán, hogy a franciák meg a németek megtámadnák Oroszországot az USA utasítására…
    Mindkettőnek vannak ezirányú tapasztalatai.

  28. 27:
    Ezt írtad: „Sajnálom, hogy ti nem arra emlékeztek hogy mennyit profitáltatok a külföldi életből,”

    Valóban profitáltam belőle (meg fizettem is az árát), de ha 57-ben maradtam volna, akkor a hazai lehetőségeket használtam volna ki, ahogy a 47 éves apám, akinek üzlete lett a külső Váci utcában. Ugyanis vannak emberek, akik a nagy szerencsét is elbasszák (lásd lottó nyeremény), és vannak, akik mindenben meg tudnak kapaszkodni.

    Ezt írtad: „Ha hosszabb távon itt tudok maradni bizonyára jön a honvágy is. Jöjjön! A honvédségnél ha csak rövid időre is de megéltem milyen az, mikor elveszik a szabadságomat. A honvágy ennél nem lehet rosszabb, csak egy hosszabb időn át fennálló helyzet, de nem igazán foglalkozok vele, ráérek majd akkor ha itt van.”

    Hatalmas mellélövés. Én is voltam katona, és tudtam, ahogy te is, hogy mikor lesz vége. A te honvágyadnak akkor lesz vége, amikor kivisznek a temetőbe. Hatalmas különbség. Persze 10 év múlva gazdag leszel és majd veszel egy házat magadnak mondjuk Sopronban is, meg egy nyaralót Almádiban. És Nem fogod találni a helyed Kint majd haza vágyódsz, itthon meg bosszankodni fogsz, hogy micsoda szar ország. Ide-oda fogsz ingázni, nem fogod találni a helyed. — Még egy apró adalék. Az atombomba atyja, Teller Ede a harmincas években, fiatal emberként ment ki az USA-ba, ahol igen megbecsült tudós volt. Anyagiakban nem volt hiánya. Idős korában állandóan hazajött. Élete utolsó 5 évében nem beszélt angolul. AS teljes személyzetét leváltotta magyarra, csak magyarul volt hajlandó beszélni 50 év kint lét után. Erre varrj gombot!

  29. 27. „Így zárás képpen pedig mindegyikőtöktől. Ha visszapergetnétek az időt újra nekivágnátok?”
    Hogyne, mindenkeppen. Teljesen fuggetlenul attol, hogy 10 ev utan gyotor-e a honvagy vagy sem, szerintem mindenkinek el kellene toltenie par evet kulfoldon. Hatalmas ugras ez mind szellemileg, mind a kitartast tekintve. Kitagul a horizont, megvaltozik a szemleletmod, az ember bolcsebb lesz. Aztan par ev utan mindenki eldontheti hogy most haza akar-e menni vagy sem.
    A jelenlegi szituaciot tekintve a fene tudja. Ha valaki egyedul van akkor a menes mellett dontenek mivel ebben az esetben tok mindegy hol van az ember, ha csalados akkor a maradasnal.

  30. Curix, nem tudom melyik része a hozzászólásomnak olvasható nyavajgásnak. Alapvetôen nem vagyok nyavajgós típus. Amit leírtam szerintem világosan magában foglalja a miértjét ha ennél direktebben fogalmazok az tényleg olyan lenne mint „na, a nagyokos világjárt osztja az észt”. Persze hogy profitáltam, nem errôl van szó. Csupán arra az egyszerû dologra szerettem volna rámutatni, amit talán te magad is idônként mint kérdést felteszel, azaz: Miért van az hogy, az emberek nem tesznek semmit azért hogy egy közelgô (nem természeti) katasztrófát elkerüljenek. És erre éppen te vagy pl én vagyok a válasz. Nyavajgásról szó nincs én is éppúgy dolgozok tovább azon amibe belevágtam mint eddig. Annak ellenére, hogy tudom: ha repül a fos a ventillátorba akkor még szarabb helyzetben leszek mint azok akik szimplán munkavállalás céljából indultak el külföldre.

    A kérdésedre a válaszom pedig az, hogy ha visszapergerthetbém az idôt és abban képes lennék dolgokat változtatni akkor még az is lehet, hogy nem. Mert nem lenne rá szükségem hogy ilyen döntéseket hozzak. Akkor és ott ez volt a legmegfelelôbb döntés. De ha tele lettem volna lével akkor meg lehet hogy egyszerûen a kíváncsiság kalandvágy miatt indulok neki. Ki tudja? A mostani helyzetem egészen más, mert egyre inkább érzem azt hogy nem tudok hazamenni, és ennek nem anyagi okai vannak vagyis igen, csak nem abban az értelemben hogy problémát okozna egy repjegy. Bonyolult ez…

  31. 29. Tiborbá

    „Erre varrj gombot!”

    Még az öreg Kertész Imrének is megjött az esze a végén…
    Haza jött mert a magyar egészségügy jobb(??!!) mint a német?
    Sőt, már abban se lelte örömét, hogy az országot kritizálja, amikor a New Yorki ujság felajánlotta neki…

    Az ország (nyelv, kultúra?) iránti vonzódásban kell hogy legyen valami extra. Sokaknak az anyagiakon túl is…

  32. 23. 24. 26.
    Azt már kiveséztétek milyen szar lépés Curixé, de.
    Alternatíva???
    Dolgozzon éhbérért, nyomorogjon családjával együtt élete végéig?
    Vállalkozzon? A mai Magyarországban? Tőke nélkül? Ha szerencséje van húsz év alatt összehozhat egy piti kis bizniszt. Ha szerencséje van. Ha nincs, kútba dobhatja a húsz évét!

    http://korutonkivul.blog.hu/2014/11/26/igy_csal_a_nav#?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201411

    Vagy komolyan gondoljátok, hogy fogjon hozzá bunkert ásni? 😀
    Ahhoz is pénz kel, méghozzá sok!

  33. Curix: Tisztázzuk én is voltam katona, de az a honvágy közel sem olyan, mint amit kint fogsz megélni. És nem azért mert ott nem fog gúzsba kötni „ami kocka, azt gurítjuk, ami gömb, azt visszük” mentalitás, és a mindenre kiterjedő túlszabályozás, mint a seregben. Onnan bizonyos időközönként hazajöhettél, x100 km -re voltál az otthonodtól, magyar nyelvi és kulturális közegben. Még ha ez épp ne mis az a magasröptű volt, mint a civil életben. Persze minden viszonyítás kérdése.

    Nem is 2-3 évig lesz problémád, addig csak keresd meg azt a pénzt amit itthonra akarsz félretenni. De majd amikor hazajössz, mert haza fogsz akkor nem fogod a helyedet találni, mert itt mindent nyakatekertnek, túlbürokratizáltnak fogsz érezni. És igazad is lesz!
    Hogy haza fogsz jönni? Nem kérdéses szerintem, még az is lehet, hogy az Audid is kint hagyod, és rohanva fogsz hazajönni, nem feltétlenül önként.
    Mert ha beüt a gebasz, mert befog, akkor EU ide v. oda, EU -s polgárság ide v. oda, no akkor hirtelenjében nem leszel az. Csak egy kiutálandó, elzavarandó külföldi „élősködő” akit jobb esetben csak bántanak és hazazavarnak, rosszabb esetben még internálnak is.
    És akkor az Eu mint szép eszmény, napok alatt semmisé fog válni, mert háborús időkben bizony tombol a nacionalizmus, hirtelen mindenki nemzetállam lesz, és az elhülyített tömegeket még inkább „itatni” fogják a propagandával. És kik lesznek az első bűnbakok ha kitört háború miatt beáll a hiány-, és hadigazdálkodás? A kisebbségek, a külföldi vendégmunkások, stb.!
    Továbbá a megkeresett pénzed még ha euróban lesz is, hirtelenjében szart sem fog érni, vagy szimplán nem veheted föl a bankban, vagy max. egy kis részét, ami mondjuk elég lesz a hazaútra.
    Ezeket a dolgokat nem ismerjük, hál ég nem élük meg, de bizony háborús időkben „érdekes” dolgok történnek, még a civilekkel is.

  34. 23. Ciki: Tényleg nem értem. Hol állítom én azt vagy akárcsak célzást tennék arra amivel minôsíteném Curix döntését? Nem is errôl beszéltem, hanem a kezdeti állapotról ami szinte mindenkinél megfigyelhetô. Arra céloztam, igen hogy a tudat ilyenkor nem teljesen tiszta (amit alá húztam, hogy ez nem bántólag vagy lekicsinylôleg mondom. De igen, továbbra is ragaszkodok ahhoz, hogy rögtön az elején amikor tényleg mindent jobbnak és kedvezôbbnek lát az ember még távlati kijelentéseket tenni hogy majd ez lesz meg az lesz nem érdemes. Sôt, rejlik benne némi veszély is.

  35. 32.
    „Sokaknak az anyagiakon túl is…”
    Így igaz. Az anyagiakon túl már lehet az ember érzelgős, de mit tegyen, ha még innen van az agyagiakon? 😀

    35.csókacsalád.
    Persze hogy fennállhatnak azok a dolgok, amiről írtál. De mint Curix is megjegyezte, nagyon okosan, minden eset, egyéni helyzet más.
    Több mint kilenc éve élek Londonban, vagy a környékén, én is tudom miről beszélek. Az érzelmi dolgainkat sokszor felülírja a racionalitás.
    Ez szar, de ez van.

    A háborús készülődésről.
    Túléltem már legalább húsz világvégét, a háborúkat, világháborúkat, már nem is számoltam. 😀
    Persze, nem azt akarom mondani, hogy most biztos nem lesz, de ez a helyzet már fennáll több mint ötven éve, mióta az eszemet tudom.
    Ha a hatvanas-hetvenes években én is a háború várásra rendezkedtem volna be, most megnézhetném magam.
    Nem beszélve arról, ha valaki ma azt mondja, fel lehet készülni egy atomháborúra, azt körberöhögöm!
    Főleg, ha olyanok osztogatnak túlélési, felkészülési tanácsokat, akik még egész életükben nem faragtak ki egy balta nyelet sem!

  36. „…ha valaki ma azt mondja, fel lehet készülni egy atomháborúra, azt körberöhögöm!”

    Kezdheted a körberöhögést, de előtte nem ártana érteni az atomháborúhoz.

    „Főleg, ha olyanok osztogatnak túlélési, felkészülési tanácsokat, akik még egész életükben nem faragtak ki egy balta nyelet sem!”

    Ennek a mondatnak semmi értelme.

    Azért az már lassan tragikomikus, hogy állandóan azzal érvel mindenki, hogy „… á, már annyi világvége volt”, s közben nem veszi észre, hogy mivel állunk szemben most.

  37. 37.

    A világvégében talán azért nem „hisznek” sokan , mert sok gagyi oldal is írogat minden kisebb eseménybe belekapaszkodva a világvégét prognosztizálva, hogy na majd „most” ezen hírek kapcsán jön(pl. vilaghelyzete.com, de több van)és évek óta nem történik semmi.
    Én többnyire 3 (magyar) oldalt követek amiből jól összeáll a kép:
    jovonk.com, ez a blog és ffek.hu

    Jovonk arra tényleg kíváncsi vagyok, hogy mi az amit nem írhatsz le , de csak az elmondható szintig.Az további konfirmáció lenne mindezek megerősítésére.

  38. 37.
    „Kezdheted a körberöhögést, de előtte nem ártana érteni az atomháborúhoz.”

    Lemaradtam valamiről? Átaludtam egynéhány atomháborút?

    Tudod, nálunk, egyszerű halandóknál, ez úgy működik:
    Megtanulom, gyakorlom, tapasztalatot gyűjtök, megint gyakorlom, majd ha minden eredmény pozitív, akkor kijelenthetem, igaz, csak nagyon óvatosan akkor is, hogy értek hozzá!

    Tudom, Mekk Elek-ek mindig voltak és lesznek.

  39. Osszuk kétfelé a dolgokat:
    1) Honvágy
    2) Világvége.
    Mert, ha a kettőt keverjük, akkor elszáll velünk az indulat.

    A kapitalizmus/világgazdaság kijavíthatatlan válságban van (lásd. QE nem vált be). Eddig ilyen esetben a háború jó megoldás volt. Ezt most is bedobták Szaddam lerohanásával + a többi, de a recept ez alkalommal nem működött. Ezért hozzájött harmadiknak az Amerikai Birodalom hanyatlásának begyorsulása. Ha ezeket összeadjuk, akkor az elszállt agyú amcsik világháborús elképzelései szerintük reális, kivitelezhető – különben is, más megoldás nem létezik. A gebesz tehát garantált. Jövőnk által megjósolt kb. 5 év szerintem optimista. Sokkal kevesebb lesz, vagy soha.

  40. 40:
    „különben is, más megoldás nem létezik.”
    Ez az a kijelentés, ami biztos indulatokat vált ki az emberek legtöbbjénél. De sajnos nekem is van olyan érzésem, hogy már itt tart a világ állapota.
    Az erőforrások kimerülése, a népesség megállíthatatlan növekedése, a népesség alkalmatlansága arra, hogy saját szándékból visszavegyen a már elért életszínvonalból, és az, hogy a világ megosztottsága révén a politikai hatalmak képtelenek ezeket a folyamatokat korlátozni.
    Mindezek figyelembevételével szinte természetes, hogy a legnagyobb katonai potenciállal rendelkező hatalom előbb-utóbb hozzá fog nyúlni a végső megoldáshoz, mielőtt a dolgok spontán módon összedőlnek, és ami után már végképp nem lesz hatalom, amely a káoszt valahogy megfékezze.
    Ezzel nem biztos, hogy ő maga is megússza az összeomlást és káoszt, de ha irányítja a folyamatot, akkor még mindig nagyobb az esélye a nagyobb arányú túlélésnek, mintha hagyja a dolgok spontán bekövetkezését.
    Félő, hogy az USA-t ez a logika vezérli, és nem fogja visszariasztani még a túlélés alacsony valószínűsége sem, mert úgy gondolják, ha nem teszik, a folyamatok akkor is ide fognak vezetni, de még bizonytalanabb feltételek között, amikor a kezdeményezés már nem is az ő kezükben lesz.
    Azt, hogy ez a valós helyzet, vagy van még alternatíva ezzel szemben, ezt szerintem senki nem tudja biztosan, de egy nagyhatalom ezt nem fogja a véletlenre bízni…

  41. Mikor délelőtt elindultam Németországból a CD helyett bekapcsoltam a rádiót, hogy mégis halljak már valamit a helyi hírekből, egyáltalán mi foglalkoztatja ott az embereket.
    Azt hallom a hírekben, hogy Bajorországban rekord alacsony lett a munkanélküliség, 3,2%. A nagyvárosokban ez némileg több, akár !% fölés is megy, ellenben vannak olyan kis közigazgatási területek, ahogy 1%, azaz kvázi TELJES foglalkoztatottság van.
    Németországban a dolgozó emberek tényleg dolgoznak is, nem a járda menti gazt kapálják közmunkában 150 euróért. Vagy ha azt kapálja, akkor alkalmazásban 1100 Euroért.

    Hazaérek Magyarországra a 6 órás hírekben azt hallom, hogy Magyarországon is rekord alacson y amunkanélküliség. 7,1%.
    De itt van egy jókora svéd csavar. Magyarországról tömeges, de most már tényleg tömeges kivándorlás van, Magyarországon a közmunkaprogram munkaviszonynak számít, és ezek mellett még ott a 7,1%.

    Had kérdezzem már meg tőletek, hogy szerintetek Magyarországon mekkor a reális munkanélküliség? Ugyen nem tévedek nagyot, ha 20%-ra saccolom?

    És akkor most megkérdezem tőletek, hogy itt Cikin kivül mindenkinek elmentek otthonról? Ne haragudjatok, hogy ilyen nyersen fogalmazok, de kihoztátok belőlem. Tibor bá még te is!
    Nem vehetünk elő egy „mi lett volna ha…” történetet.

    Tibor bá te is, és bevallottan Csókacsalád is akkor és ott a legjobb döntésnek bizonyult menni.
    Jól alakult az életed Tibor bá? Megteremtetted magadnak az öregkori biztonságot és nyugalmat?
    Akkor miről beszélünk?

    Egy 400 Eurós ócska állást fogok itt hagyni, ahol 9 év után megértem, hogy magyarosan jól kibasszanak velem.

    A honvágy témát ejtem, nem fogok tudni olyan témáról beszélni, amiről nem tudom mi az. Majd ha már tudom, akkor elővehetjük…
    Eléggé szokásokhoz ragaszkodó vagyok, és nem tagadom fogok is magammal vinni szokásokat, hogy ne érjen kinn sokk, hogy minden más lett.
    Ellenben nagyon nyitott vagyok minden újra, és egyébként is, amíg nem tudjátok, hogy valójában milyen életet hagyok itt, addig a saját példátokat és érzéseiteket fújjátok, de nem ismeritek az enyéimet.

    Világvége: itt is nagy zavar van fejekben. Abszolút semmi realitása 5 éven belül egy atomháborúnak, de még komolyabb válságnak sem.
    Emlékeztek még hogy az iráni atomprogram miatt micsoda világháborús hangolat volt? Szanciók fenyegetések stb.. Hol van már ez, érdekel még valakit?

    Jövőnk pedig tényleg nincs tisztában egy európai atomháború következményeivel.
    Csak EGY darab működő reaktort érjen sérülés egyetlen atombombától… kellenek a következmények?
    Mennyi az esélye, hogy európai atomháború esetén csak egy atomtöltetet vetnek be, és csak 1 reaktor sérül meg?
    Hát jó bunker ásást… ha nincs jobb dolgotok.

  42. Mikor délelőtt elindultam Németországból a CD helyett bekapcsoltam a rádiót, hogy mégis halljak már valamit a helyi hírekből, egyáltalán mi foglalkoztatja ott az embereket.
    Azt hallom a hírekben, hogy Bajorországban rekord alacsony lett a munkanélküliség, 3,2%. A nagyvárosokban ez némileg több, akár 4% fölés is megy, ellenben vannak olyan kis közigazgatási területek, ahogy 1%, azaz kvázi TELJES foglalkoztatottság van.
    Németországban a dolgozó emberek tényleg dolgoznak is, nem a járda menti gazt kapálják közmunkában 150 euróért. Vagy ha azt kapálja, akkor alkalmazásban 1100 Euroért.

    Hazaérek Magyarországra a 6 órás hírekben azt hallom, hogy Magyarországon is rekord alacson y amunkanélküliség. 7,1%.
    De itt van egy jókora svéd csavar. Magyarországról tömeges, de most már tényleg tömeges kivándorlás van, Magyarországon a közmunkaprogram munkaviszonynak számít, és ezek mellett még ott a 7,1%.

    Had kérdezzem már meg tőletek, hogy szerintetek Magyarországon mekkor a reális munkanélküliség? Ugyen nem tévedek nagyot, ha 20%-ra saccolom?

    És akkor most megkérdezem tőletek, hogy itt Cikin kivül mindenkinek elmentek otthonról? Ne haragudjatok, hogy ilyen nyersen fogalmazok, de kihoztátok belőlem. Tibor bá még te is!
    Nem vehetünk elő egy „mi lett volna ha…” történetet.

    Tibor bá te is, és bevallottan Csókacsalád is akkor és ott a legjobb döntésnek bizonyult menni.
    Jól alakult az életed Tibor bá? Megteremtetted magadnak az öregkori biztonságot és nyugalmat?
    Akkor miről beszélünk?

    Egy 400 Eurós ócska állást fogok itt hagyni, ahol 9 év után megértem, hogy magyarosan jól kibasszanak velem.

    A honvágy témát ejtem, nem fogok tudni olyan témáról beszélni, amiről nem tudom mi az. Majd ha már tudom, akkor elővehetjük…
    Eléggé szokásokhoz ragaszkodó vagyok, és nem tagadom fogok is magammal vinni szokásokat, hogy ne érjen kinn sokk, hogy minden más lett.
    Ellenben nagyon nyitott vagyok minden újra, és egyébként is, amíg nem tudjátok, hogy valójában milyen életet hagyok itt, addig a saját példátokat és érzéseiteket fújjátok, de nem ismeritek az enyéimet.

    Világvége: itt is nagy zavar van fejekben. Abszolút semmi realitása 5 éven belül egy atomháborúnak, de még komolyabb válságnak sem.
    Emlékeztek még hogy az iráni atomprogram miatt micsoda világháborús hangolat volt? Szankciók fenyegetések stb.. Hol van már ez, érdekel még valakit?

    Jövőnk pedig tényleg nincs tisztában egy európai atomháború következményeivel.
    Csak EGY darab működő reaktort érjen sérülés egyetlen atombombától… kellenek a következmények?
    Mennyi az esélye, hogy európai atomháború esetén csak egy atomtöltetet vetnek be, és csak 1 reaktor sérül meg?
    Hát jó bunker ásást… ha nincs jobb dolgotok.

  43. 41:
    Nagyon komoly és alapos felmérések szerint ott van a legtöbb boldog (helyzetével megelégedett) ember, ahol az ország GDP-je a legalacsonyabb. — 30 évesen én azért voltam kurvára megelégedve a hazatérésemmel, mert odakint nem voltam képes beszerválni magamnak egy csajt. Itthon pedig ha azt mondtam egy csajnak, hogy üljön le, lehúzta a bugyiját és hanyatt vágta magát. Szerintem a te igazi bajod nem az alacsony fizetés, hanem hogy nincs egy stabil élettársad, és arra gondolsz, ha lesz pénzed, akkor ez is meg fog oldódni. Tévedsz. — A kellemes öregkor megteremtése akarat, némi lemondás, és alapos megfontolás kérdése. Nem a pénzen múlik. — Én nem azon gondolkodnék a helyedben, hogy a havi félretehető pénzből hány konzervet vehetek, mert ha tényleg szar az életem, akkor mi a fenének kell nekem túlélni akármit? Azt se ajánlom senkinek, hogy kezdjen bunkert ásni. De nézzen körül, kivel társulhat, hova költözhet be, ahol már van „bunker”. — A boldogság kulcsa az, hogy az ember meg van elégedve azzal, amije van és nem vágyik eszelősen olyasmire, amit nem képes elérni. Annak idején találkoztam egy székely anyával, aki 3 fiúval jött át Magyarországra (férj sehol) Romániában megszokták a szegénységet. Esténként négyen társasjátékoztak, amit maguk készítettek fából- Ők faragták ki a dobókockát és a bábukat is, na meg a táblát. És boldogan játszottak, egy fillérjükbe se került, és boldogok voltak. Anyám és apám kisgyerek koromban roppant szegények voltak. Volt aq családnak szegénységi bizonyítványa, amire sok mindent ingyen kaptunk. Esténként főtt krumplit ettük sózott vöröshagymával. Vasárnap kigyalogoltunk a Népligetbe, leterítettünk egy pokrócot és ott voltunk estig. stb. De emlékeim szerint anyám mindig nevetett, mindig jókedvű volt. — Szerintem rossz vágányon van a vonatod, nem oda visz, ahová szeretnéd, csak nem tudsz róla.

  44. Curix… kezdesz baromi bosszantó lenni. Vazze, nehogy már te oktass ki engem a tömegpusztító fegyverekből, főleg ne az atomfegyverekből és azok hatásairól!

    43 Tibor bá’ köszönöm!!! Ez egy tökéletes tanács az élethez (és a túléléshez is). Ma is tanultam valami újat.

    Az 5 évhez már egyáltalán nem „ragaszkodok”. Nem véletlenül váltottam egy radikálisat az életemben október elején.

  45. 43:

    Rendben Tibor bá, ha örökbe fogadsz és rám hagyod a házad, akkor nem megyek Németországba 😀

    Vicc félre, ha négyszemközt beszélnénk akkor el tudnám mesélni, hogy miért döntöttem így, ahogy.
    Aztán te is megértenéd, és másként ítélnéd meg az egészet.

    Tudod mi a jó az egészben? Soha nem voltam még ilyen biztos a dolgomban mint most. Tudom, hogy jó döntés volt, bárhogy is alakuljon.
    Ezt csak azért tudom, mert 3 éve is megvolt a lehetőség, hogy kimenjek, akkor nem mentem.
    Tibor bá szinte szomjaztam az ilyen mondatokat akkor, amit most leírtál:

    „Szerintem rossz vágányon van a vonatod, nem oda visz, ahová szeretnéd, csak nem tudsz róla.”

    akkor tudtam, hogy egyetlen porcikám sem akar menni, de hát ott a meló, vissza nem térő alaklom. Végül csak sikerült elbizonytalanítani (nem volt nehéz) és maradtam. Akkor lehet hogy az volt jó döntés, most pedig ez.

    Nem teljesen helyes ez a megfogalmazás sem, hogy a boldogság ott nagyobb, ahol a legalacsonyabb a GDP.
    Ez csak akkor állhat, ha az alapvető szükségletek kielégítettek. Aki éhezik, szomjazik, fázik, beteg az nem boldog.
    A boldogságot sokan nagyon félreértelmezik. Nincs tartós boldogság, szerencsére, hiszen akkor honnan tudnánk, hogy azok vagyok.
    Az élet tele van feladatokkal, és a megoldásuk közben hol csúcson, hol völgyben vagyunk. Ez így teljesen rendben van.

    Nekem reális elvárásaim és vágyaim vannak Németországtól. Lehet, hogy nehéz ezt elhinni, de pl. nekem nagyon nagy dolog, ha az első fél évben sikerül beilleszkednem és a fizetésemből kijönni, úgy, hogy nem kell lemondanom mindenről, ja és tavasszal már szeretném az első legközelebbi 2000-es csúcs tetején állni. 🙂
    Az 5 éves tervben már több más is szerepel, de egyelőre csak ennyi.

    44: Ne haragudj Jövőnk, de neked nincs üldözési mániád, vagy egyéb mentális problémád? Olyan vagy sokszor mint a viccben az agresszív kismalac.
    Sajnos vannak esetek, mikor ez a típusú világvége várás kóros folyamatokba csap át. Érvelni már nem tudsz, csak annyit, hogy már 5 év sincs…, de nem beszélhetek róla, mert… tényleg nem bántás vagy ilyesmi, de egyre nevetségesebb vagy.

    Egyébként ha Tibor bá 43-asából így életed derekán tudtál még tanulni, akkor elég komoly hiányosságaid vannak.
    De ezt már csak így zárójelesen.

  46. Curix… nagy ívben szarok én a véleményedre 😀

    Köszönöm, jól vagyok, s menekülnöm se kell semmi és senki elől. Ellenben te egy igazi kretén vagy. Arra azért kíváncsi lennék élőben is ekkora a pofád… bár… nem, egyszerűen unalmas és szánalmas vagy. Na pá.

  47. Vannak azért benne itt ott tárgyi tévedések, de laikusoknak tökéletes:

    10 jelzés, hogy Oroszország atomháborúra készülhet az USA ellen
    http://idokjelei.hu/2014/11/10-jelzes-hogy-oroszorszag-atomhaborura-keszulhet-az-usa-ellen/

    Meg azért ilyen dolgok is vannak tőlünk keletre:

    Az orosz védelmi miniszter indítványozta, hogy minden helyi kormányzó essen át egy katonai képzésen az alapvető logisztikai menedzsmenttel és mozgósítással kapcsolatosan, hogy birtokában legyenek a szükséges gyakorlati tapasztalatnak abban az esetben, ha egy nagy háború törne ki. „Azt szeretnénk, ha a megválasztott is kinevezett helyi kormányzók, polgármesterek és más regionális vezetők kéthetes képzésnek lennének alávetve a Vezérkari Akadémián, ami a mozgósításra specializálódna, és mozgósítás idején saját régióik irányításának módjára.” Szergej Sojgu – védelmi miniszter – elmondása szerint „ugyanez vonatkozik a szövetségi vezetőkre és a végrehajtó hatalom vezetőire”. A miniszter hozzátette, hogy nem önkéntes programról van szó, az említett képzést elnöki rendelet fogja kötelezővé tenni. A védelmi miniszter a keleti régiókban tartott, Vosztok-2014 nevű hadgyakorlatot követően bejelentette, hogy a helyi kormányzók nem állnak készen egy háború megvívására, mert többen közülük a gyakorlat idején nem tudták kellő gyorsasággal elvégezni a tartalékosok mozgósítását.
    Orosz katonai szakértők szerint a NATO két éven belül nyílt katonai offenzívát kezdhet Oroszország ellen. Ennek célja az ország természeti kincseinek megszerzése, amire a nyugati gazdaságnak szüksége lenne a gazdasági növekedés fenntartásához. A nyugati médiában és a közéletben látható oroszellenes propaganda egy újabb nagy háború előszele, amivel a nyugati hatalmak démonizálják az újabb célpontot és felkészítik a lakosságot az újabb háború elfogadására.

  48. Na pont erre akartam célozni Curix, amellett hogy ismerve a helyzetedet (legallábbis azt amit eddig itt a fórumban leírtál szerintem érthetô a lépés) hogy 5 évre elôre tervezni úgy még csak most érkeztél egy teljesen idegen környezetbe nagyon veszélyes taktika. Kezdetben az én helyzetem is olyan volt, hogy ha tudta volna rólam a környezetem, hogy gyakorlatilag kötélen táncolok miközben hosszú távú terveket szövögetek és határozott vízióim vannak egy sikeres jövôképrôl szinte biztos hogy nem vettek volna komolyan. Ha valaki hát én aztán tényleg nem vagyok a carpe diem híve, egy viszont biztos: külföldön élni és tervezni jó ha öttel osztasz vagy még többel sôt alternatívákban és menekülési útvonalakban kell gondolkodni, még akkor is ha minden ember más, különbözô személyiség, honvágy vagy sem, gazdag ország vagy gettó ahol vagy, tök mindegy. De befejezem mert tényleg nem szeretnék belemenni egy olyan vitába ahol úgy tûnnék fel mint valami nagyokos.

  49. Curix, sok sikert a továbbiakban! Meg fogod találni a számításod, ha akarod! 🙂

    Tibor bá és a többiek!
    Azt hiszem, kiderült már az eddigiekből, nem vagyok egy hívő fajta. . Inkább tudni szeretem a dolgokat, mint hinni.
    Egyetlen egy dolog van amiben hiszek és ez sokéves tapasztalatommal is egybevág, ez a „Vonzás törvénye”!

    Ha a szart vonzom be magamnak, meg is kapom!!! 🙁

  50. 48:
    „Tudni” csak a megtörtént eseményeket lehet. A jövőbéli események bekövetkezésre csak következtetni lehet, majd a következtetésed valódiságában lehet hinni. Nos, 1913/14-ben egész Európa készülődött a háborúra, ami ki is tört. Németország 1933-tól kezdve készülődött a háborúra, ami ki is tört. Most gyakorlatilag mindenki felkészül egy háborúra. Szerinted, mi fog történni? Az amerikai elnök reggel felébred és felkiált, hülyeség az egész. Holnap estére meghívom Putyint vacsorára és megbeszéljük, mit tegyünk a 20.000 nukleáris töltettel.

    Felteszem a „vonzás törvényét” te találtad ki. A sorsodat nem az irányítja, hogy mit „vonzasz” azaz mit vársz a jövőtől. A sorsodat te magad irányítod azzal, hogy reálisan felméred a lehetőségeidet – mondom reálisan – és annak megfelelően tervezel, amit kitartóan, tűzön vízen át iparkodsz megvalósítani. A megvalósítás sikere az igen alapos és körültekintő tervezésen áll vagy bukik. A lehető legfontosabb önmagad felmérése. Pl. milyen fokú nadrágszíj meghúzást vagy képes elviselni mennyi időn át? Hogyan tűröd a szex nélküli állapotot? Milyen mértékben várható az igényeid változása az évek múlásának függvényében? — Aki idáig jutott az olvasásban győződjön meg arról, hogy úgy érti-e, amit írtam, ahogy azt én szándékoztam átadni.

    45:
    Örökbe fogadhatlak, de az együttélésnek az alapja, hogy azonos életfelfogásunk legyen. És ez nem semmi. — Jól emlékszem-e (nem feltétlenül) hogy néhány éve még Orbánt támogattad, most pedig eszeveszett Fidesz ellenes vagy? Azért kérdezem, mert semmi kedvem időt pocsékolni arra, hogy előszedjem a régebbi hozzászólásaidat. Ha jól emlékszem, akkor pont olyan magabiztos voltál elképzelésedben, mint most. Mi arra a biztosítékod, hogy most nem tévedsz? — Következő kérdésem, emlékszel-e Jancsiskára, aki mint orvos Németországban dolgozott? — Jut eszembe, tegnap egy fiatal magyar férfi felkötötte magát Londonban. Nem hiszem, hogy ezért ment ki, mert ezt itthon is megtehette volna.

  51. 47:

    Nem vagy nagyokos és szívesen olvasok minden véleményt, de vagyok már olyan nagyfiú, hogy el tudjam dönteni, mi az amit most meg kell fogadnom, mi az, amit jó ha megjegyzek, mert hasznomra válhat, és mi az amivel most nem tudok mit kezdeni így félre teszem.

    Egy dolgot azért tisztázzunk, ha félreérthető volt eddig. Semmiféle eufória hangulatom nincsen, nekem Németország nem kokain.
    Ti tulajdonképpen a saját érzéseiteket nyomjátok most rám, olyan mintha a 10-20-30 évvel ezelőtti éneteknek írnátok levelet, csak nekem címezve. (ez Tibor bára is igaz)
    Ebben semmi rossz nincs, mint mondtam, ami hasznos azt megfogadom.

    Ciki már megkérdezte, de most én is felteszem a kérdést.

    Mi lenne az alternatív javaslatotok? Mondjátok meg mihez kezdjek itt Magyarországon? Nincs jól fizető diplomám, ha elmegyek egy nagyvárosba reálisan max 150e nettót fogok kapni. Innen nem folytatom…. de szerintem nem nehéz kitalálni.

    Semmit nem tudok az összeomlásról, meg ti sem. Mégis!
    Egy dologban mégis biztos vagyok. Hogy Németország jobban fogja bírni és kezelni, mint Magyarország. Eszméletlen erős gazdaságról beszélünk, míg itt nálunk még magyar gazdaságról is nehéz értekezni.
    Nem bántom Magyarországot, mert itt születtem, nekem a Balaton-felvidék a tanúhegyekkel a szívemben van, ott is fog maradni.
    De az ember már nem tudja ezt élvezni, mert sokak számára ez egy élhetetlen hely lett, nekem is.

    Másfél millió ember nem tudja fizetni a hitelét. Ez Magyarország 2014 végén.
    Facebookon zárt csoportokba ilyeneket olvasok:
    „3 napja kinn vagyunk Németországban a kocsiba alszunk valami gyári melót keresünk ahol szállást is adnak, segítsetek!”

    ez nem egyedi eset :/

    Miről beszélünk????

    49:

    Tibor bá borzasztó extrém példákat hozol, ez így nem fair és ezt te is tudod!
    Meg azt is, hogy információk birtokában az ember változtatja a véleményét dolgokról. Igazi Fidesz fan sosem voltam, de volt egy időszak, mikor akartam hinni, hogy jó irányba viszik az országot. Tévedtem.
    Tedd a szívedre a kezed és mond azt, hogy te sosem tévedtél még semmiben.

  52. 49: Tibor bá’ , javaslom, hogy a poszt címét változtasd meg „Curix élete”-re 😀

    Én megértem Curix-ot, állami alkalmazottként itthon nem lehet boldogulni. Vagy megkötöd azt a kompromisszumot, hogy nyomorogva éled le az életed, vagy megpróbálkozol valami mással, pl. külföldre menni. Az állami szférában a rendszerváltás óta folyamatos a lejtmenet, ahol esetleg bért emeltek az elmúlt 10 évben, az is elég vegyesre sikeredett. Mégis, mire kéne várnia Curix-nak? Az egyértelmű, hogy itthon a helyzet kilátástalan /és a fő probléma, hogy az is marad, függetlenül attól, hogy ki uralkodik/. Ha lesz is háború, vagy bármi egyéb gebasz, akkor is legalább lehet néhány jó éve Németországban.

    Ami a honvágyat illeti, nekem Kaliforniába visszamenni volt (hon)vágyam…, még vagy tíz évig, miután hazajöttem. 🙂

  53. 51:
    Én annyira megszerettem Ausztráliát, hogy inkább vállalnám a poklot, mint sem hogy visszamenjek. Ennek fő oka, hogy a Melbourne Egyetemen mindenki szarba vett, én voltam a hülye magyar, and the bloody new Australian. Azóta persze multi-kulti van, de ez rajtam már nem segít, I hate that country.

    Lennél oly szíves és definiálnád, mit jelent nyomorogva leélni az életet? 15 évesen én a maik felfogás szerint nyomorogtam. Vizet ittam üdítők helyett. Nem tértem be a gyorsbüfék egyikébe, hanem a zsebemből elővettem a reggel becsomagolt zsíros kenyeret. Nem csavarogtam félnapokat plázákban, hanem sétáltam a (nem kipufogó gázas) körúton. Nem volt okos telefonom (két évente újabb és újabb kivitelben), sőt semmilyen telefonunk se volt. Valahogy megoldottuk a találkozókat. Nem volt gépkocsink, de senkinek se volt. — Szerintem ma az nyomorfog, aki nem képes a jövedelméből megvenni mind azt a sok, teljesen felesleges cuccot, amit a hirdetések és a környezet elvárása rásóz.

    Ez nem Curix élete, ez Curix reális és irreális lehetőségei.

    50:
    Valamit nagyon kihagysz a számításból. Én már voltam 38 éves, de te még nem voltál 82. Én ismerem azokat a hibákat, amit 38 évesen el kellene kerülni, de te nem tudod mennyi tapasztalat gyűlik össze 82 év alatt, ha az illető odafigyel. Neked nem védekezned kellene körmöd szakadtáig, hanem komolyan el kellene gondolkodnod azon, amit írtam. De semmi gond, én teszem a dolgom, aztán mindenki azt tesz vele, amit akar.

    Másfél millió nem tudja fizetni a hitelét? Az USA-ban 50 millió segélyből él. ÉS? Pusztán arról van szó, hogy másfél milliót éppen úgy kapott el a „nagy lehetőség” ahogy most téged. Miért nem hivatkozol rám, akinek 50 éve egyetlen fillér tartozása sincs? Szerintem, ha havi 150 nettóból nem érzed jól magad, akkor a hiba nálad van. Az ember nem attól érzi jól magát, hogy szórja a pénzt. De ezt fel kell tudni fogni ésszel. A nagymama a havi 60.000 forint nyugdíjából 1000-et félretesz, hogy amikor a havi 200.000-at kereső unokája meglátogatja oda tudjon neki nyomni egy tízest, mert sose elég neki a pénze. Szegény unoka nyomorog ebben a szar országban. Mitől van az, hogy én egészen jól éreztem magam egy sokkal szarabb Magyarországban? — Német gazdaság? Te aztán tényleg nem figyelsz oda, amit olvasol! Megírták többet, többször, gebeszkor egy nem kívánatos külföldi leszel. Még az óvóhelyre se fognak beengedni.

  54. Curix

    „Semmit nem tudok az összeomlásról, meg ti sem. Mégis!
    Egy dologban mégis biztos vagyok. Hogy Németország jobban fogja bírni és kezelni, mint Magyarország. Eszméletlen erős gazdaságról beszélünk, míg itt nálunk még magyar gazdaságról is nehéz értekezni.”

    Elnézésed kérem, de én igen és azok is, akikkel együtt dolgozok.

    Amúgy most egyetértünk. Az már más kérdés, hogy a bevándorlókkal – ahogy Tibor bá’ és talán mások is rávilágítottak – mit fognak kezdeni. De ha jól beszéled a nyelvet és a szakmád hasznos, akkor egyáltalán nem biztos, hogy kiebrudalnak. Ez is egy tévedés ugyanis. A nacionalizmus felerősödése egy „elhúzódó” konfliktus esetén igaz, egy „rövid” atomcsapással lezajló konfliktus esetén már nem biztos, főleg, ha az végzetesen érint egy államot (nem a lakosságot).

    Egy jó tanács, amit a költsönös megengedhetetlen hangnem ellenére, kérlek fogadj meg: kerüld el Büchel-t (Rammsteint sem árt), mindkettő Rheinland-Pfalz. Büchelben ugyanis B61-es taktikai atombombákat tárolnak (korábban Rammsteinben is, de soha nem lehet tudni). Ezek baj esetén akár 800kt (legnagyobb) tölteteket is kaphatnak, hacsak nem farol ki Merkel, vagy nem az oroszok mérnek első csapást.

    Egyet pedig még utoljára, ha az oroszok HEMP-elnek Európa felett, ami alapvetően az első csapást megelőzi, akkor nanomásodpercek alatt vége az elektromos ellátásnak, jó eséllyel véglegesen és örökre. Akkor 24-48 órán belül ott ugyanolyan káosz lesz, mint itt (ha ide is elér), függetlenül attól, hogy van-e türkischer Gastarbeiter vagy sem. (Amúgy német nyelvterületen nőttem fel.)

    Kérlek, erről ne vitatkozzunk, mert értek hozzá.
    (Az atomerőművek kapcsán… azok durván 40-60 kilométeres körzetben, illetve távolságban okoznak majd gondot, de azon belül nagyot.)

    Amúgy minden jót és sok sikert kívánok; és ez most őszinte és nem cinizmus!

  55. 52 Tibor bá’ én meg figyelek, mert a tapasztalataidat megosztva van szerencsém újat és újat tanulni, vagy minimum más fényben látni és megérteni. (És ez most qurvául nem seggnyalás volt!!!)

    Tibor bá’ vs Curix @idegenként
    Tibor bá’-nak igaza van, ha nem hirtelen történnek a dolgok és/vagy Curix szakmáját nem tartják „hasznosnak” (az idézőjel nem mostanra értendő, hanem „geddon” utánra). Ha hirtelen történnek a dolgok, akkor Curix szakmája fontos tényező a sorsát illetően.
    Röviden: sok mindentől függ ez. De értem én Tibor bá’ mire céloz, lévén magam is külföldön nőttem fel és amikor tudták, hogy külföldi vagyok, bizony én voltam a „szar magyar”, meg az ungarische Salami. Lévén nem volt akcentusom, ez ritkán fordult elő, de akik ismertek azoknál állandóan. És ez a nyolcvanas években volt. De leszart a diszidált magyar is, meg a türkischer Gastarbeiter és tsai is. Ettől függetlenül jó volt, volt honvágyam, de örülök, hogy hazajöttünk.

  56. 50.

    Curix, ha találsz valami normális állást Németországban, vállald el. 2-3 év után majd meglátod a továbbiakat.
    Németország egyébként is fél nap autópályán Magyarországtól, akár két hetente hazaruccanhatsz.Akkor miről is vitatkoztok itt?

    Tibor bá egy olyan világban élt, ami már elmúlt. Egy olyan világban, ahol hazament és nyelvtudással szorgalommal fel lehetett építeni egy életet. EGy olyan világban, ahol két nap alatt lehetett munkát találni és másfél százalékos kamatra kölcsönt kapni. Most pedig egy olyan világ, olyan helyzet van, ami sok lényeges szempontból még nem volt ezelőtt.

    52.
    „Szerintem ma az nyomorfog, aki nem képes a jövedelméből megvenni mind azt a sok, teljesen felesleges cuccot, amit a hirdetések és a környezet elvárása rásóz.”

    A nyomor nem az, hogy nem tudod megvenni a legújabb iphone-t vagy nem tudsz luxusautót venni. A nyomor az, ha nem tudsz megfelelő lakhelyet biztosítani a családodnak, ha nem tudod fizetni a számlákat és a fizetésed – már ha egyáltalán van – nem elég egy szerény életvitelre és állandóan aggódni kell az anyagiak miatt. Több millió ember van így kis Hazánkban jelenleg a kb. 9 millióból.

    A mai Magyarországon Curix nem tud a fizetéséből otthont teremteni és gondoskodni egy normális életvitelről, az alapvető szükségletekről. Azaz ma otthon egy hoszon-harminc-negyven éves ember nyomorra van ítélve.

    52.
    „Másfél millió nem tudja fizetni a hitelét? Az USA-ban 50 millió segélyből él. ÉS? Pusztán arról van szó, hogy másfél milliót éppen úgy kapott el a “nagy lehetőség” ahogy most téged.”
    El vagy tévedve Tibor bá teljesen. Az USA-ban van magáncsőd intézménye, meg elsétálás joga. Ha az embernek elúszott anyagilag, nem tudja fizetni a kölcsönét, elmegy az ingatlan, de tiszta lappal indulhat.
    Ugyanez itthon: Elviszik az összes ingatlan vagyonod és örökké üldözni fognak minden felelhető jövedelmed elvétele céljából, míg élsz. Közben a segélyezést teljesen leépítik. Ráadásul azon mesterkednek otthon, hogy az adós után az EU területén is utána tudjanak nyúlni, azaz ha elmegy a paraszt külföldre, az ottani keresetét is el akarják venni.

    A stabil anyagi helyzetedből el vagy rugaszkodva attól, hogy mivel kell szembenéznie egy átlag mai magyar fiatalnak vagy már nem is annyira fiatalnak.

  57. 50:
    Még egy apróság Curix. Ezt írtad: „Igazi Fidesz fan sosem voltam, de volt egy időszak, mikor akartam hinni, hogy jó irányba viszik az országot. Tévedtem.”

    Igazi Fidesz/Orbán fan voltál, de még ez is szép, hogy beismered, TÉVEDTÉL. Annak idején győzködtelek, hogy a Fidesz/Orbán témát rosszul látod, amihez makacsul ragaszkodtál (mint most). Nem lehetséges, ha akkor tévedtél, talán most is tévessz? Mind két esetre jellemző, hogy sokunk véleményét veted el. Pedig tudod, értelmes emberek vitafóruma. És értelmesek, arról én kezeskedem.

  58. 52: „Lennél oly szíves és definiálnád, mit jelent nyomorogva leélni az életet?”

    Hogy te milyen vicces vagy ma… 🙁

    A közalkalmazotti bértábla első négy oszlopa összecsúszott a minimálbérrel. Ez nettó 66 ezer forintot jelent havonta.
    http://officina.hu/gazdasag/44-a-minimalber-oesszege-2014-ben-101-500-forint-a-szakmunkas-berminimum-118-000-forint-lesz-lesz

    Szerinted ebből mit lehet csinálni, ha nem nyomorogni? Lakni, gyereket vállalni biztosan nem.

    Tibor bá, te elszakadtál a magyar valóságtól. 🙁 A környezetemben az emberek nagy része minimálbért kap az államtól. A leggecibb kapitalista munkaadó a magyar állam!

  59. Komolyan nem tudom mit vétettem neked Tibor bá. Nem olvastam a könyveidet, nem ismerem teljesen az ausztrál sztorit, de nekem úgy jön le, mintha te borzasztó rossz élményeket szereztél volna, és olyan az egész, mintha most engem mindeáron lebeszélnél arról, amit te elkövettél akkor.

    Tudom ezt most nyakatekerten fogalmaztam, de remélem érthető. Benned iszonyat sok negatív dolog maradhatott Ausztráliából, ezt érzem. Nem tudtam, hogy ennyire negatívan élted meg.

    Ausztráliával ellenben itt 650 km-ről beszélünk, 8 óra kocsival (kényelmesen)., de nem ez a lényeg.

    53:

    Jövőnk az említett település messzebb van tőlem, mint Magyarország, de ez egy olyan meddő és értelmetlen dolog, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Kösz a jókívánságokat, de köztünk meg kell történnie annak, hogy én tiszteletben tartom a te felvogásodat a világról, te pedig tiszteletben kell tartsad az enyémet.
    Sokan járunk ide Tibor bához beszélgetni, de nem vagyunk egységesek (és ez így van jól) Te már most készülsz valami háborúra meg összeomlásra, én még nem. Ezt kölcsönösen el kell fogadnunk, különben nem tudunk párbeszédet folytatni.

    55.

    Köszi Fantomas, ehhez már nehéz mit hozzátenni. Tökéletesen jól látod a helyzetet.

  60. 57:

    +1

    Ma voltam benn a kórházban felmondani. Semmi problémát nem okozott a 9 éves munkaviszony, a jó kapcsolat az igazgatósággal, azonnal elengedtek közös megegyezéssel. Természetesen ezt is akartam, de egy mondat sem hangott el, hogy biztos? Jól meggondoltam? Nem akarok fizetetlent?

    Az volt az egyetlen kitétel, hogy a röntgen gépet még javítsam meg mielőtt elmegyek.
    Nem fényezem magam, de Németországba megbecsülik az ilyen dolgozókat mint én, itt pedig majdnem örülnek is, hogy elmegyek, mert szerintük nem egy jó szakembert veszítenek, hanem kevesebb lesz a bértömeg.
    Ez a magyar valóság, és Tibor bá ezzel te nem akarsz szembesülni. Voltál 38 éves de nem 2014-ben.
    És ellenben veled, én nem biztos, hogy leszek 82.

  61. 59: és persze 57:
    Olyanokat írsz, hogy képtelenség abbahagyni a válaszokat.

    Observer! Azt kértem, hogy definiáld a nyomort, nem összeggel, stb. Hanem: egyik nap paprikás krumpli a másik nap krumplis tészta. Coca-colát csak havonta egyszer 2 decit, vagy soha. Lyukas zoknit meg kell stoppolni. Új cipőt nem vehet, csak kitaposott eldobottat talpalás után. Zsilettpengét nem dob el, hanem élesít házilag. Mosogatószert neme vesz, apróra használt szappanokat áztat be helyette. Vécépapírt nem vesz, hanem régi újságpapírt vág kockákra. stb.
    Tudjátok mit mondott az én nagynénim, aki 1902-ben született? Egy tisztességes háztartásban semmi swe vész kárban, csak a füst megy ki a kéményben és a hamu a kályha alól. .
    Curix!
    Én nem követtem el semmit és nem az én személyes bajomra emlékszem, mert úgy jöttem el onnan, hogy itthon azonnal vettem egy lakást, és eljövetelem előtt csináltam egy 6 hetes szafarit. De száz meg száz magyart ismerek, egyéni történetével együtt.
    Nem követtél el semmit, és nem mászok rád,DE ezrek olvassák azt, amit írok. nekik üzenek úgy, hogy te vagy a címzett.
    Különben ha felkínálták a fizetés nélküli szabit és nem fogadtad el, kifejezetten hülye voltál. Miért nem lehet biztosra menni? Indulatból? Le vagytok ti szarva, én fasza fiú leszek? de tényleg?

    Mind kettőtöknek!
    Ismerem a magyar valóságot, de nem csak a mait, hanem az elmúlt 70 éveset, amit ti egészen biztos nem ismertek.

  62. „egyik nap paprikás krumpli a másik nap krumplis tészta. Coca-colát csak havonta egyszer 2 decit, vagy soha. Lyukas zoknit meg kell stoppolni. Új cipőt nem vehet, csak kitaposott eldobottat talpalás után. Zsilettpengét nem dob el, hanem élesít házilag. Mosogatószert neme vesz, apróra használt szappanokat áztat be helyette. Vécépapírt nem vesz, hanem régi újságpapírt vág kockákra. stb.”

    Nagyanyáinkban még benne volt a takarékosság szelleme.Abban az időben még nem volt fogyasztói társadalom. Nagyapám is még annak idején vágta az újságpapírt wc-re, volt pénze megvenni, de kialakult szokások voltak.
    Viszont a ma emberének már (jelenleg) nincs ideje zoknit stoppolni és újságpapírt vagdosni, mert a ma embere általában egy multinál dolgozik és sok esetben kihajtják a belét , még nagyapáink dolgoztak ugyan, de nem kellett minden nap lehúzni 8:00-kor a kártyát a munkahelyen mert télen viszonylag több pihenő volt és ekkor jutott idő zoknit stoppolni , szögeket kiegyenesíteni,papírt vagdosni.De ha ma stoppolt zokniba megy be valaki dolgozni kiröhögik.Vagy a ma parasztembere mikor stoppoljon zoknit mikor télen a növényvédő permetszerek után rohan és intézi a téli kerti teendőket. Régen ez is másképp volt.A tél az tél volt mondhatni pihenővel.

    Mindkettőtöknek igazat lehet adni amúgy .

    A kajáról: lehet több tápanyag volt akkor abban a paprikás krumpliban mint manapság bármilyen ételben . Az emberi test ma nyomorog az alacsony tápérték miatt.Nézzünk rá az emberek arcára sok rikít a sápadtságtól a tápanyaghiány és napfényhiány miatt.

    NA de foglalkozzunk az összeomlással .Most megoszlonak a vélemények. Vajon van még 5 év?
    Most mondta a TV hogy szakértők szerint akár 2-3 évig is ilyen alacsony maradhat az olajár.Mi a vélemyényetek? Nem hinném hogy olajcsúcs előtt 2-3 évig maradna 75$. Az orosz olajbevételt akarják megskalpolni vagy most mi a fene van? Bár 75$-os olajon is még van haszon az oroszoknak szerintem bőven

  63. 61:

    Tibor bá óriási hibát követsz el, mikor az akkori kor és a mostani között párhozamot vonsz. Ami akkor hiánygazdaság volt, az ma nyomorúság. Akkor ez volt a szokás, hogy wc papírt kockáznak, ma ez nem lehetséges, nemcsak hogy a fényes papír alkalmatlan, de még a wc-t is eltömíti. Nekem meg ne gyere azzal, hogy gravitációs budi, mert nincs. Az akkor volt, elmúlt, ez más világ.

    Még egyszer megkérdezem, mert ügyesen megkerülted.

    Mit tudsz tanácsolni alternatívának? De komolyan…

  64. 61: „Observer! Azt kértem, hogy definiáld a nyomort”

    Mindenki mást érez nyomornak. Mit definiáljak rajta? Ha nettó 66 ezerből kellene megélnem, mai helyzetemhez képest biztos nyomornak érezném.

    Falusi nagyszüleim szegények voltak /nekik is volt szegénységi bizonyítványuk – akkoriban mást jelentett, mint ma 😉 /, apámék nyáron mezítláb jártak, télen a lábuknál néhány számmal nagyobb cipőkben. Gyerekkoromban, ha nagyanyámnál voltam, este sem lehetett villanyt kapcsolni, a sparhelt ajtaját nyitotta ki, hogy lássunk valamit. Hidd el, láttam én szegénységet közelről. Nyomort nem, mert dolgozni tudtak, megkeresték, amit nagyon muszáj volt. De akkor még nem volt rezsi /meg rezsiharc 😉 /.

  65. A médiában (Dick Cheney jóslatai etc.) látható előkészületek rengeteg erőforrásba kerülhettek, amit nehezen tudnának megismételni. Ezért én erre a télre taksálom a Jövőnk által úgy kb. 5 év múlvára jósolt eseményeket (amit már pontosított is, hogy bőven előbb is lehet).

  66. igen ha 66 ezerből kellene megélni ma az nyomor lenne nekem is úgy, hogy ezért a 66 ezerért egy multi kihajtja a belem és este fáradtan érnék haza.

    Viszont régen tényleg nem volt vízdíj, meg kukadíj meg bebaszták a kukoricaszárat télen a kemencébe és felfűtötték a házat és nem volt kajára kiadás mert megtermelték maguknak.Mai szemmel nem sokmindenük volt , szinte nyomorban éltek , de nem fájt a fejük a számlák miatt és amiatt hogy hülye főnökük van aki kihajtja, magyarul nem kaptak ennyi stresszt mint a ma embere.És abban a világban az volt a jó.Jó volt olyan szempontból hogy 2-3-4 gyereket is mertek vállalni kérdés nélkül mert azokra még nem volt akkora költség mint ma (pl tankönyvek 30eft/fő stb…) Ma pedig egyet sem mernek mert azt sem tudja sok szingli hogy magát fenn tudja e tartani a szüleinél élve(és most nem a havonta mobilt lecserélő fiatalokra gondolok).És akkoriban nehéz volt házat építeni de mégis könnyebb volt ,mert nem kellet rá terv többszázezerért hanem vályog és építőmester(hu nem tudom hogy hívták akkor ezt a személyt)Tibor bá’: pallér

    Tehát ahogy vesszük, voltak régen jó dolgok , nagyobb volt a létbiztonság, mertek gyereket csinálni, nem volt annyi rezsi és stressz , bár nem volt 6 cipőjük és semmi elektronika mégis boldogabbak voltak.
    Ma meg van mobilja, Led Tv-je,de hosszútávon mégsem mer gyereket vállalni, mert ma az ember egy értéktelen rabszolga akit bármikor kibaszhatnak.
    Tehát az akkori nyomor rossz volt , de mégis más jellegű mint a mai.

  67. 65.
    Pár mondatban kifejtenéd mire gondolsz.
    Én nem hinném hogy ezen a télen még lenne valami.

  68. Én is valahogy a QE oldaláról próbálnám megfogni a történteket még lefekvés előtt.
    Egyetértek azzal, hogy ez az egész mai hacacáré a dollár megmentéséről és egy esetleges rendezett „debt jubilee”-ről, adósságelengedésről és ide kapcsolódó dolgoktól szól.
    Putyin itt nemcsak statiszta, nemcsak egy szereplő a sok közül, hanem rendező is! (Milyen nagyon rábólintott Merkel vagy legalábbis nem tett semmit arra, amit Putyin Krímben tett.)
    Dick Cheney nemrég jósolta, hogy hamarosan jönni fog egy második szeptembet 11, ami az előzőnél nagyságrendekkel keserőbb lesz mindnyájunknak.
    A híradások alapján pedig egyre inkább az kezd kikristályosodni, hogy az egész történtekért az iszlámot fogják felelősnek kikiáltani, az ő nyakukba varrják a Nyugat számítógépeinek a meghekkelését és a tömegek megtakarításainak elértéktelenedését és elvesztését.
    A német média hangos ezektől az eseményektől, felkent prófétáik is vannak (Mark Friedrich és Matthias Welk) , akik mindig mindenhol nyilatkoznak a várható eseményekről.
    Legutóbbi nyilatkozatukban az ARD televízión megmondták mi a legtutibb megtakarítás: termőföld, erdő, nemesfém és élelmiszer.

    Linket rakok ide a német adásra: http://www.ardmediathek.de/tv/Servicezeit/Clever-Sparen-aber-wie/WDR-Fernsehen/Video?documentId=24947536&bcastId=7582764
    Nem olyan lényeges, hogy ha nem tudsz németül – máshonnan is meg lehet tudni ugyanezt. Akár Jövőnk oldalairól is.

    A mostani olajáresést is próbáltam unortodox módon értelmezni. És nem Putyin ellehetetlenítése a lényeg.

    Tudjuk, hogy 1 uncia arany 10-12 Brent hordó olajat vesz – nagy időszakaszt tekintve inkább 10-et. Ahhoz, hogy elfogadjuk a QE miatti pénznyomást, le kellett nyomniuk az aranyárat [abból kiindulva, hogy egy fizetőeszköz értékét annak aranyra válthatósága bizonyítja]. Emiatt az olajár is esik, mint a kő,
    Ehhez az aranyár-lenyomáshoz (a kartell bizonyított, hogy létezik) fizikai aranyra is szükség van: aki a nyomott alacsony árakon is odaadja az aranyat azoknak, akik nem elégednek meg a papírarannyal és ígéretekkel. Ebből a fizikai aranyból viszont egyre kevesebb van. És itt látom a véget jóval 5 évnél hamarabbra.

    Röviden ennyi.

    Az meg csak hab lenne nekik a tortán, ha az olcsó olaj miatt a kötvénypiac összeomlana és a fizetőeszköz tönkremenne.
    A zerohedge már világméretű adósságelengedés lehetőségét pedzegeti.
    Tehát ez már szóba került a citiben és a nagybankokban.
    Erre is kerestem linket: http://www.zerohedge.com/news/2014-11-21/deutsche-bank-people-are-talking-about-helicopter-money-and-debt-cancellation-being-

    Bocs, hogy így a „légy hátán” fogalmazva bővítem a hozzászólásomat. Igyekezetemben. Remélem nem okozott galibát.

  69. 64:
    Frászt! A nyomor a fejekben van. Nyomornak érzed, ha valami másnak van, de te nem veheted meg magadnak. És ez bármi lehet, egy tölcsér fagylalttól a 126 cm-es led TV-ig. Hasznos és totálisan haszontalan tárgy. Curixnak van egy 13 éves Toyotája. 1952-ben ő lett volna a császár Budapesten. A nyomor elégedetlenség, totálisan szubjektív. Nézz meg egy TV riportot! A nő panaszkodik, hogy 3 gyereket nem tud eltartani havi 150 Ft-ból, de a kezében ott füstölög a cigaretta.

    63:
    Nem akarom megkerülni, de a pontos helyzeteddel nem vagyok tisztában. Én ma, ha 38 éves lennék és a te jövedelmeddel rendelkeznék, akkor elvennék feleségül egy szerény igényű lányt, és a közös lehetőségünk felmérésével megtervezném a jövőnket. Kitalálnánk egy csomó OLCSÓ vagy INGYENES szórakozást és iparkodnánk jól érezni magunkat. Szoros kapcsolatot tartanék fenn mind a két családdal, és hason sorsó, hason felfogású barátokat gyűjtenék magam körül.

    Pl. Nem fizetnék be 2×40.000 forintot egy 3 napos ausztriai körútra, hanem kimennék as Margit-szígetre, leülnék a szökőkút mellé, élvezném a mellé szolgáltatott zenét, nézném az embereket és a feleségemmel alaposan kitárgyalnám azt, amit látunk. És ez egy fillérbe se kerülne. De ez a társadalom totálisan beteg és te (is) önként belelépsz ebbe a betegségbe. A 70-es években igazán jómódú voltam. Ősszel vettem 15 kiló diót, amit alkalmanként megtörtem a gyerekeimmel, hogy legyen mit betenni a süteményekbe, bejglibe. Ma a piacokon nem is lehet kapni diót, csak dióbelet 3-4000 forintért. Ma ha valaki nem tud venni egy félkiló dióbelet, akkor „nyomorog”. De ezt ti nem így látjátok. Nem mondom, hogy újságpapírral töröld a segged, mert én se azt teszem, de dióbél?
    Ja, hogy manapság leszívja a főnök a véredet és semmire sincs időd. AHÁ! Akkor hogy a fenében ül egy millió a Tv előtt a X-faktornál órákon keresztül. Meg a többi sok tucat TV csatorna. Ha nincs néző, ezek megdöglenek, de van néző, mert időd is van, legfeljebb rosszul osztod be.

  70. Tibor bá: 68-as kommentem awaiting for moderation állapotban van kérlek segítsd meg.

  71. Talán linkek nélkül nem lesz kimoderálva automatikusan – bocs az esetleges ismétlésért:

    Én is valahogy a QE oldaláról próbálnám megfogni a történteket még lefekvés előtt.
    Egyetértek azzal, hogy ez az egész mai hacacáré a dollár megmentéséről és egy esetleges rendezett “debt jubilee”-ről, adósságelengedésről és ide kapcsolódó dolgoktól szól.
    Putyin itt nemcsak statiszta, nemcsak egy szereplő a sok közül, hanem rendező is! (Milyen nagyon rábólintott Merkel vagy legalábbis nem tett semmit arra, amit Putyin Krímben tett.)
    Dick Cheney nemrég jósolta, hogy hamarosan jönni fog egy második szeptembet 11, ami az előzőnél nagyságrendekkel keserőbb lesz mindnyájunknak.
    A híradások alapján pedig egyre inkább az kezd kikristályosodni, hogy az egész történtekért az iszlámot fogják felelősnek kikiáltani, az ő nyakukba varrják a Nyugat számítógépeinek a meghekkelését és a tömegek megtakarításainak elértéktelenedését és elvesztését.
    A német média hangos ezektől az eseményektől, felkent prófétáik is vannak (Mark Friedrich és Matthias Welk) , akik mindig mindenhol nyilatkoznak a várható eseményekről.
    Legutóbbi nyilatkozatukban az ARD televízión megmondták mi a legtutibb megtakarítás: termőföld, erdő, nemesfém és élelmiszer.

    Linket rakok ide a német adásra: http://www.ardmediathek.de/tv/Servicezeit/Clever-Sparen-aber-wie/WDR-Fernsehen/Video?documentId=24947536&bcastId=7582764
    Nem olyan lényeges, hogy ha nem tudsz németül – máshonnan is meg lehet tudni ugyanezt. Akár Jövőnk oldalairól is.

    A mostani olajáresést is próbáltam unortodox módon értelmezni. És nem Putyin ellehetetlenítése a lényeg.

    Tudjuk, hogy 1 uncia arany 10-12 Brent hordó olajat vesz – nagy időszakaszt tekintve inkább 10-et. Ahhoz, hogy elfogadjuk a QE miatti pénznyomást, le kellett nyomniuk az aranyárat [abból kiindulva, hogy egy fizetőeszköz értékét annak aranyra válthatósága bizonyítja]. Emiatt az olajár is esik, mint a kő,
    Ehhez az aranyár-lenyomáshoz (a kartell bizonyított, hogy létezik) fizikai aranyra is szükség van: aki a nyomott alacsony árakon is odaadja az aranyat azoknak, akik nem elégednek meg a papírarannyal és ígéretekkel. Ebből a fizikai aranyból viszont egyre kevesebb van. És itt látom a véget jóval 5 évnél hamarabbra.

    Röviden ennyi.

    Az meg csak hab lenne nekik a tortán, ha az olcsó olaj miatt a kötvénypiac összeomlana és a fizetőeszköz tönkremenne.
    A zerohedge már világméretű adósságelengedés lehetőségét pedzegeti.
    Tehát ez már szóba került a citiben és a nagybankokban.
    Erre is kerestem linket: http://www.zerohedge.com/news/2014-11-21/deutsche-bank-people-are-talking-about-helicopter-money-and-debt-cancellation-being-

    Bocs, hogy így a “légy hátán” fogalmazva bővítem a hozzászólásomat. Igyekezetemben. Remélem nem okozott galibát.

  72. Linkek nélkül a lényeg – talán átmegy az automata moderáción:

    Én is valahogy a QE oldaláról próbálnám megfogni a történteket még lefekvés előtt.
    Egyetértek azzal, hogy ez az egész mai hacacáré a dollár megmentéséről és egy esetleges rendezett “debt jubilee”-ről, adósságelengedésről és ide kapcsolódó dolgoktól szól.
    Putyin itt nemcsak statiszta, nemcsak egy szereplő a sok közül, hanem rendező is! (Milyen nagyon rábólintott Merkel vagy legalábbis nem tett semmit arra, amit Putyin Krímben tett.)
    Dick Cheney nemrég jósolta, hogy hamarosan jönni fog egy második szeptembet 11, ami az előzőnél nagyságrendekkel keserőbb lesz mindnyájunknak.
    A híradások alapján pedig egyre inkább az kezd kikristályosodni, hogy az egész történtekért az iszlámot fogják felelősnek kikiáltani, az ő nyakukba varrják a Nyugat számítógépeinek a meghekkelését és a tömegek megtakarításainak elértéktelenedését és elvesztését.
    A német média hangos ezektől az eseményektől, felkent prófétáik is vannak (Mark Friedrich és Matthias Welk) , akik mindig mindenhol nyilatkoznak a várható eseményekről.
    Legutóbbi nyilatkozatukban az ARD televízión megmondták mi a legtutibb megtakarítás: termőföld, erdő, nemesfém és élelmiszer.

    Linket rakok ide a német adásra: vagy mégsem mert kimoderál. Nem olyan lényeges, hogy ha nem tudsz németül – máshonnan is meg lehet tudni ugyanezt. Akár Jövőnk oldalairól is.

    A mostani olajáresést is próbáltam unortodox módon értelmezni. És nem Putyin ellehetetlenítése a lényeg.

    Tudjuk, hogy 1 uncia arany 10-12 Brent hordó olajat vesz – nagy időszakaszt tekintve inkább 10-et. Ahhoz, hogy elfogadjuk a QE miatti pénznyomást, le kellett nyomniuk az aranyárat [abból kiindulva, hogy egy fizetőeszköz értékét annak aranyra válthatósága bizonyítja]. Emiatt az olajár is esik, mint a kő,
    Ehhez az aranyár-lenyomáshoz (a kartell bizonyított, hogy létezik) fizikai aranyra is szükség van: aki a nyomott alacsony árakon is odaadja az aranyat azoknak, akik nem elégednek meg a papírarannyal és ígéretekkel. Ebből a fizikai aranyból viszont egyre kevesebb van. És itt látom a véget jóval 5 évnél hamarabbra.

    Röviden ennyi.

    Az meg csak hab lenne nekik a tortán, ha az olcsó olaj miatt a kötvénypiac összeomlana és a fizetőeszköz tönkremenne.
    A zerohedge már világméretű adósságelengedés lehetőségét pedzegeti.
    Tehát ez már szóba került a citiben és a nagybankokban.
    Erre is kerestem linket: és kihagyom.

    Ha tudom mi okoz gondot a moderációnak nem szerencsétlenkedek így.

  73. 68:

    „Curixnak van egy 13 éves Toyotája. 1952-ben ő lett volna a császár Budapesten.”

    Tibor bá ezt kérlek szépen hagyd abba, nem helyes, nem jó amit csinálsz!!! Nagyon nem!

    Ha ezt a gondolatmenetedet követem, akkor egy cipővel!!! mindenki királynak számított volna az 500-as években.
    Ennek így semmi értelme, ne tedd egymás mellé a két kort mert mindent eltorzítasz.
    Lehet ma valakinek lapos tévéje, és élhet nyomorban. A kettő nem zárja ki egymást.
    Én ezt nem is folytatom, mert semmi értelme.

    „Nem akarom megkerülni, de a pontos helyzeteddel nem vagyok tisztában.”

    És itt van a kutya elásva. Esküszöm, ha nem sietnék ennyire vissza felmennék hozzád egy jó beszélgetésre és megértenél egyből mindent.
    Az én elvándorlásom csak részben anyagi okok miatt történik, pont ilyen fontos nekem ezmellett rengeteg új élmény, érzés élethelyzet megtapasztalása. Kíváncsi vagyok egy másik kúltúrára még akkor is, ha esetleg ők annyira nem kedvelnek.

    Én magyarországon mindig úgy vagyok egy külföldivel, hogy kedvem lenne meghívni egy teára beszélgetni, és meséljen egy másik életről, világról, kultúráról, szokásokról… érdekel. Egy külföldi mindig csupa rejtély nekem.
    Akik nyitottak azok kint is ilyenek, parasztok meg itthon is vannak bőven, ergo németbe is kell lenniük.

    Itt és most elnézést kérek Pitontól, hogy elvittem a posztot egy más irányba, és nem Ken Jebsen volt a téma.

    Tibor bá lezárásként egyezzünk meg annyiban, hogy megígérem, mindenképpen visszatérünk ide a témához 1 év múlva és őszintén le fogom írni, hogy igazad volt velem kapcsolatban, avagy sem!
    Az viszont továbbra sem képezheti vita tárgyát, hogy elindulok e vagy sem. A kocka el van vetve…

  74. 50: (csak most vettelek észre)

    Ezt írod: „Tibor bá egy olyan világban élt, ami már elmúlt. Egy olyan világban, ahol hazament és nyelvtudással szorgalommal fel lehetett építeni egy életet. EGy olyan világban, ahol két nap alatt lehetett munkát találni és másfél százalékos kamatra kölcsönt kapni. Most pedig egy olyan világ, olyan helyzet van, ami sok lényeges szempontból még nem volt ezelőtt.”

    Ha így fogod fel, akkor nem tudunk gondolatot váltani. Igen a világok változnak. 1970 nem egyenlő 2010-zel. Az ember viszont adaptív. Minden időben meg kell találni a helyes és célravezető utat. Akkor a nyelvtudás volt kiaknázható. Ha nem, akkor csináltam volna mást. Például lehetett volna egy kötödém, és készíthettem volna divatos cuccokat. Elvehettem volna egy dúsgazdag paraszt lányát. Vagy mit tudom én mit.
    Ha a rendszerváltáskor 35 vagyok, akkor lenne egy őrző-védő cégem. Csináltam volna egy étrend kiegészítő forgalmazást. Jól fogalmazok? Elmentem volna politológusnak. Ne feledd, nem csak nyomorgók vannak és valuta hitelesek, vannak milliárdosok is. Például mindjárt a kezdetben el lehetett menni méregdrága business schoolba, ami után a nyugati cégek kapkodtak volna utánad csillagászati fizetéssel.
    És csak a pontosság kedvéért. Kádár alatt nem volt 1,5 százalékos hitel. Az (egyetlen) OTP nagyon megnézte kinek és mire ad kölcsönt. Gépkocsira természetesen nem adott, csak szovjet porszívóra, vagy lakás felújításra, de azt bizonyítani kellett.

  75. 75:
    Curix, te vagy az, aki valamit nem akar megérteni. A nyomorérzés a fejedben van. Melbourneben rész munkaidőben fotóztam. magyar családok meghívtak, hogy készítsek fényképeket róluk, amit levélben hazaküldtek Budapestre. A háziasszony kinyitotta az ember magasságú jégszekrény teli kajával, az ajtó elé állt úgy, hogy azért látszódjon a jégszekrény tartalma is. Elküldte haza a képet, de nem írta meg mellé, hogy a jégszekrény messze nincs kifizetve. Ugyan ez ment a gépkocsival is, stb. Azt csak én tudtam, hogy a szomszéd lenézte őket, és ők meg szarul érezték magukat, mert ott ebből a jégszekrényből kettő volt és a gépkocsijuk egy méterrel volt hosszabb. Nem az tesz boldoggá, hogy jégszekrényed van, hanem az, hogy a tied nagyobb mint másé. A Toyotádnak az a funkciója, hogy esőben, éjjel hazavigyen, és ezt tökéletesen ellátja, de mindenki más lenéz érte, mert ez már egy ócska tragacs, és te szarul érzed magad. z Ember az, aki hülye, mert szégyelli, hogy az okos telefonja már két éves, és ezért úgy érzi, hogy nyomorog.

    Vedd észre, egy mesterségesen felfokozott igénykeltés áldozata vagy (persze nem egyedül)

  76. 76.
    És 2014 -ben mit tudnál ajánlani Curix-nak a mai Magyarországon? Vagy a többi most életet kezdő fiatalnak?

    Tudom, mi vagyunk a hülyék, hogy eljöttünk, mert otthon is lehet boldogulni. Én megpróbáltam. Nem mondom, hogy nem éltem meg, de az Apeh és egyéb hivatalok szivatgatásaival együtt kellett élni és állandó stresszes életet élni, rengeteget dolgozni és éppen megélni. És ez több mint 10 éve volt, hol van már akkori fizetőképesség? De lehet, hogy én voltam a hülye és Magyarország egy frankó hely az életet kezdőknek ma is, ezt ki ki döntse el.
    Itt meg fele annyi munkával, harmad annyi stresszel kb. négyszer annyi a jövedelmem.

    „Ne feledd, nem csak nyomorgók vannak és valuta hitelesek, vannak milliárdosok is.” Persze, csak hát ha az összlakosság fele szegény és további millióknak nagyon nehezen megy a megélhetés, akkor felmerül a gyanú, hogy mégiscsak az országgal is van némi probléma.

    „És csak a pontosság kedvéért. Kádár alatt nem volt 1,5 százalékos hitel. Az (egyetlen) OTP nagyon megnézte kinek és mire ad kölcsönt.”

    A szüleim kaptak (és sokan mások is, akiket ismertünk) tudtak építkezni, sőt egy autóra is maradt belőle. Én 1,5 százalékra emlékszem, de lehet rosszul és több volt valamennyivel. Viszont könnyedén tudták fizetni, pedig nem voltunk gazdagok, csak sima egyszerű melósok voltak.

  77. 76,
    Ezen én is sokat gondolkodom hogy MOST mit kellene csinálni hogy ne egy multinál kelljen dogozni, de a lehetőségek egyre szűkülnek de talán még van 2-4 év arra hogy pénzt csináljon az ember innen magyarországról valamilyen internetes vállalkozással és nyelvtudással extra kreativitással.Bár nem is a pénz motiválna hanem a biztonságérzet és a szabadság. PL. 30-50 milla ezt már megadná.
    Utána meg ha bejön a krach már nemigen lesz rá lehetőség mert más világ lesz…

  78. 77:

    Tibor bá én annyira szeretem a Toyotámat, hogy haza úton még beszéltem is hozzá. Egyáltalán nem szégyellem, ez az évjárat a japánok egyik remekműve!
    Azt nem tagadom, hogy kint egyetlen egy dolog zavar rajt:
    a magyar rendszám!
    Egyébként ne gondoljátok, hogy kint mindenki új Audival szaladgál. Autópályáról lemenve máris előbukkannak a huszon éves Golf 2-esek, rozsdásodó Opelek… nem gyakori de van! Az én Toyotám még ott kinn is benn van az alsó közép kategórában.

    Tibor bá az istenért sem akarod megérteni amit írok.
    Ha azzal nagy igényeim vannak, hogy szeretnék egy 6-8 milliós házat és annyi bevételt, hogy ne kelljen választanom étel és ruha között, akkor igen, egy szemét agymostt fogyasztó vagyok.
    Ez ma nem megy az én fizetésemből.
    Ha itthon maradok házam soha nem lesz, még azt sem tudom megvenni, amit örökölnék (3-an vagyunk)
    Szóval hagyjuk ezt az egészet, én már kezdek belefáradni, meg szerintem az olvasók is.
    Németországba akarok menni!

    79:

    „Utána meg ha bejön a krach…”

    ha így lesz mit kezdesz az össze gürizett 50 milláddal? nagyjából begyújthatsz vele.

    Vállalkozásba belemenni alkat kérdése. Nem mindenki alkalmas rá.

  79. Mint ősfórumozó bár az utóbbi években ritkán megszólaló, kedvet kaptam leírni a külföldös és hazaköltözős tapasztalataim 🙂

    De elöször is pár hasznos tanács hazai fiataloknak a jobban boldoguláshoz:

    1. Évente legalább egyszer neki kell állni állást keresni! És legalább 2-3 interjúra meg állásajánlatra el is menni! Be kell kérni a jelenleginél 20-30%-al magasabb fizetést és ha nem tűnnek rabszolgainak a körülmények akkor VÁLTANI.

    2. Akár 20-30 kilométerrel arrébb is bejárni dolgozni ha azt kell! Vagy fiatalon még család nélkül albérletbe költözni akár távolabbra is. Ha valaki olyan rosszul keres akkor költözzön a főváros környékére vagy a nyugati megyékbe. Pl: Komárom-Esztergom megyében mint buszsofőr 140ezer Ft nettót lehet keresni. Mint takarítónő ennél egy huszassal többet. Rokoni példákat mondtam és mindkettő érettségi nélkül és túlórák nélkül értendő! Ha van nyelvtudás vagy érettségi és az illető nem teljesen esetlen akkor az 1-es ponttal pár év alatt meg lehet találni egy kényelmes jól fizető állást.

    3. TANULNI TANULNI TANULNI. Ne teljen úgy el egy hét sem, hogy nem tanultál legalább 2 órát valamiből: pl egy nyelvet, egy új szakmát, egy új hobbit, stb. Akár a jelenlegi szakmádban is lehet továbbképezni magad, az interneten nagyon sok anyag van szinte minden területről no meg ott vannak a könyvtárak. (15 éve folyamatosan tanulok valamit és szerintem sosem hagyom abba ezt a szokásom 🙂 ) Nincs olyan szakma amiben ne lehetne fejlődni a pincértől kezdve a pékig fodrászig könyvelőig rakétamérnökig! 😉

    Curix:
    MENJ ki mindenképp! Örökké bánnád ha nem tennéd meg. DE ne tévesszen meg a kinti magasabb fizetés mert ahhoz magasabb költségek és mostohább szociális körülmények is járnak.
    Bár nem mindenkinek jön be a külföldi lét, nekem például nem tetszett és fél év után rájöttem, hogy sokkal fontosabbak az otthoni kapcsolatok majd kiszórakozva magam 1 év után hazajöttem. Nem bántam meg azt, hogy kimentem, de életem egyik legjobb döntése volt, hogy hazajöttem! 🙂
    Ha kimész akkor ne égesd fel a hidakat magad mögött, járj haza legalább pár havonta több napra és tartsd a kapcsolatot a rokonokkal barátokkal. Szerintem jó, ha pár alap célt kitűzöl magad elé, hogy most belegondolva hol látnád magad 1,2,3 év múlva kint. Pl nyelvtudásban 1 szint fejlődés, évente 3 ezer euro félrerakva, stb. Ha ezek látványosan nem teljesülnek akkor lehet érdemesebb hazajönni mert nagyon benne lehet ragadni a „nem sokat haladtam nademajdmost már tuti jobb lesz” érzésbe…
    Javaslom ne is azt mond a körülötted levőknek, hogy sose jössz haza, hanem csak kimész 3 évre aztán majd meglátod.
    Ha mégis úgy döntesz majd, hogy hazajössz itthon a kinti tapasztalattal már sokkal jobbak lesznek az esélyeid! Pl az osztrák határhoz közel már nagyon jól fizetnek, az állami eü dolgozók (még) nem de a magánklinikákon már nagyon jó fizuk és körülmények vannak.
    Vigyázz, nehogy beleess abba a hibába mint néhány rokonom és ismerősöm akik már 5-10-15 éve kint vannak nyugat-európában vagy amerikában: felélik amit keresnek mert a megspórolható pénzt inkább a „látszat-boldogságukra” költik: kis szórakozás, 2 évente autócsere egyre drágább fenntartásúra, egyre nagyobb szoba vagy lakás bérlése, stb. Mellette meg tönkrement családi és baráti kapcsolatokat látok mert annyira eltávolodtak a korábbi életüktől vagy felszinesek lettek a kapcsolataik. Ahogy másik posztnál már elhangzott tényleg nem lehet annyira komoly baráti kapcsolatokat összehozni külföldön a nyelvi egyediségek és kultúrális különbözőségek miatt. Aki kint marad annak csak a gyerekei lesznek beilleszkedve, ő maga viszont bevándorló marad élete végéig egy jó nagy adag boldogtalansággal (persze kivételek vannak de ritka!). El kell dönteni kinek mi a cél és az mit ér meg neki. Sok sikert kívánok, de leginkább KITARTÁST Neked!

  80. Nagyon érdekes diskurzus alakult ki. Tényleg érdekes olvasni.
    Véleményem szerint Curix-nak mennie kell:-), mivel úgy érzi, hogy mennie kell.

    Az ember tényleg adaptív, tehát alkalmazkodhat a körülményekhez. Szerintem az, hogy az emberek ma is érezhetnék boldogabbnak magukat a nyomorban is, szintén nem kérdés. A nyomor a fejekben van.

    Igaz, hogy milliók bambulnak a TV előtt(sokszor magam is) nézve az X faktort és álmodoznak egy olyan életről ami számukra-a kvalitásukat és a lehetőségeiket tekintve is- elérhetetlen.
    Az igények feltupírozása és mesterséges szinten tartása csak egy tünet.
    De -szerintem- hiba volna hibáztatni az embereket érte. Ezeket a dolgokat generálják, ez egy tudatos igény- és színvonalformálás azok részéről akik fejletlenségüknél fogva hatalmat szeretnének.

    Ezt a folyamatot elindították, aztán már öngerjesztővé vált. vagyis követendő ez a fajta mentalitás.
    Akik ettől szenvednek(vagyis majdnem mindenki, anyagi helyzettől függetlenül) nincsenek tudatában mi is a problémájuk.

    Magyarországon ma igencsak nehéz megélni, nincsenek kilátások egy mai 20 évesnek, de egy korombelinek se sok(38). Kis faluban élek, látom.
    Látom, hogy minimálbérből vergődnek és szó szerint kínlódnak.
    Itt anyukáméknál (Pest mellett) azért könnyebb, de itt is egyre rosszabb.

    A fiatalok csak a hülye telefonjaikat nyomogatják, de nem mindig jókedvükből. Ugyanis nincs alternatívája a legtöbbjüknek. Megfelelő motiváció hiányában reményvesztetté váltak, ezenkívül el vannak kényeztetve.
    A tényleg kevés anyagiak és a globálissá nőtt és -teszem hozzá-mesterségesen generált „többre irányuló” igény veszélyes kombinációt hozott létre. Nemcsak Mo.-n.
    Sőt mondhatnám, hogy az egész földgolyó ettől szenved, és egyenlőre úgy néz ki, hogy végének is ez lesz az egyik fő okozója.

    Én éltem külföldön, Angliában, Olaszországban és dolgoztam Luxushajón is 1 évet, de hazajöttem. Jó volt, persze volt honvágyam meg miegymás, de érdekes tapasztalat volt. Nagyon sok ismerősöm döntött úgy, hogy elmegy innen, többek közt a húgom is Angliában van jelenleg, gyűjt, hogy a gazdaságot fejlesszük. Bátyám hálózati mérnök vagy mi a fasz az egyik telefonos cégnél, de most akar váltani mert a másik nemzetközi és így lehetősége nyílna itt hagyni ezt az országot. Pedig mondanom se kell ő nem ismeri a nyomort. Lehet én is kimegyek tavasszal a húgom után, bár már nagyon rezeg a léc a világban.

    Vannak állataink, de lenne aki vigyázna rájuk, főleg ha pénzzel is megerősítem ebbéli szándékát. Ugyanis nagyon unalmas évek óta az árral szemben úszni.
    Unalmas mert hiába látni a folyamatokat, az emberek nem képesek kilépni a dolgokból. Kergetik a boldogságot, de így nem fogják megtalálni a kaput. Nekem személy szerint mindegy, hogy itt vagy ott, így vagy úgy. A boldogság ugyanis nem annyira a körülményektől várható, de ez nem is jelenti azt hogy ne törekedhetnénk javítani azokat. A boldogság mely pillanatokban mérhető inkább belülről jön. És itt egyet kell értsek Tibor Bá’-val.

    Ahogy ma törekedünk valamiféle idealizált állapot felé, vagy várjuk a közelgő szart, csak belső vergődésünket mutatja.
    Próbáljuk a „jelenlegi módszereinkkel”, „bevett szokásainkkal” megérteni, kielemezni és feldolgozni az eseményeket.
    Ide nézőpontváltás lenne szükséges, mert se a kivándorlás, se az itthoni nyomorgás nem megoldás. Nem lehet -úgymond- alva-járva kikecmeregni ebből.
    És a sok visszafojtott frusztráció átcsap valamibe, valamibe amely a faj végét jelenti, nemcsak materiálisan.
    Ahogy világunk összeomlik (először externálisan, majd belül, fejen belül, vagy fordítva) talán rájövünk, hogy mi is a valóság.
    Hát érdekes felismerések előtt áll az emberiség, izgalmas kis játszma lesz, az egyszer biztos.

  81. 81:

    Freeetoaster
    Valóban ritkán látlak mostanában itt, de azt gondolom jól tetted, hogy billentyűt ragadtál és leírtad mindezt. Mindenki csak tanulhat belőle.
    Köszönöm.

    82:

    Balázs a te helyzeted és álláspontod meg azért érdekes számomra, mert pár alapvető dolog ugyan az mindkettőnknél. Egyidősek vagyunk, én is falun lakom és még az életkörülményeinkben is vannak hasonlóságok.
    Egyetértek a leírtakkal.

    Mivel 9 évig dolgoztam a kórházban már ez alatt az idő alatt is elment az idő mellettem.
    Amit Freeetoaster mondott csak megerősíteni tudom, mindenki itthon is, kinn is évente LEGALÁBB 1 interjúra menjen el, akár tét nélkül is. Formában kell maradni a munkaerőpiacon, mert az elhúz mellettünk, mint az én esetemben is. Még a 9 év alatt is sokat változott ez, és Tibor bá erről nem hajlandó tudomást venni, neki megállt ez az élet valahol a 90-es években.

    Tudom, hogy most Jövőnk zsebében (és talán Tibor báéban is) megint nyílni fog a bicska, de én meg azt üzenem minden olvasónak, hogy ne adja át magát az „úgy is elpusztul a világ” érzésnek, mert az ő világa már ebben a pillanatban el fog pusztulni függetlenül a külsőtől. Lehet észszerű kereteken belül egy-két hónapra való vésztartalékokat képezni, de minden más úgy is attól függ majd, hogy milyen irányt vesz a világ sorsának alakulása.
    Az atomháborúnak nagyon kicsi az esélye. Mondhatnám nem nagyobb, mint bármikor a II. VH óta.
    Ha kis területen, néhány városban vetik be, akkor azért nincs értelme, ha végigszórnak egy országot, akkor meg utána nincs miről és főleg kivel beszélni.

    Bárki azt gondolja, ha mondjuk Washingtont eltörölnék egy töltettel, akkor vége? Ugyan már.
    De ez igaz Németországra is. Egy Berlinre, egy Frankfurtra… és?
    Németország kiheveri.
    De nézzük Budapestet. Kap egy töltetet és?
    Jó lenne észrevenni, hogy ma már semmi értelme az atomtölteteknek. Addig míg csak az USA rendelkezett ilyennel az egy teljesen más pozició volt. Ha Japán is rendelkezett volna atomtöltettel, akkor Amerika nem vetette volna be. Ez 100%.

    Ha lesz háború, akkor az olyan szintéren fog zajlani, ahol a hadat üzenő fél lépéselőnyben van, és nyertes háborút remélhet. Az atomháború és főleg Oroszország ellen nem ilyen. Amerika sem hülye ezért más területkre kell figyelni.
    Ez szép lassan el fog tolódni cyber irányba. Ma az internet sokkal erősebb fegyver, mint az atom.

    Think again!

  82. A kommentekbe beleolvasva, Tibor Bánál a pont. Talán Melike linkelt be egy táblázatot valamikor melyből kiderült a felső 12%-ban mindenképp benne vagyunk. Ha mindenki Rócsild (olvasó után szabadon) akar lenni akkor milyen alapon szidjuk az USa-t itt orrba-szájba??? A hiba tényleg a fejekben van.

  83. 83:
    Nekem nem szokott bicska nyiladozni a zsebemben, nem az a fajta vagyok. Az is egy marhaság, hogy megállt velem az élet 90 környékén. 1990-ben kiadott könyvem 30.000 példányban jelent meg és napok alatt elfogyott. A 2003-ban megjelent könyvemből 2000 példány készült és még van belőle 400 db. 2007-óta nem érdemes könyvet írni, hacsak nem vagyok Stáll Judit, vagy Bajor Imre. Nem az én írói vénám szakadt meg, hanem a társadalom változott. Naponta minimum 2 órát olvasok online magyar újságokat és 1 óra híreket nézek. Nagyon sokan fordulnak hozzám E-mailben és mindenkinek válaszolok. A tavaszi választásokkor számláló bizottsági tag voltam, elbeszélgettem az emberekkel. Fordítok PhD dolgozatokat, és megrendelnek nálam tanulmányokat. Nagyon is benne vagyok az élet sűrűjében, és nagyon jól ismerem a problémákat. Tudom, hogy az Auchanban a pénztárosnő nem mehet ki vécére, de azt is tudom, hogy a raktárakból fél teherautó árút lopnak ki szervezetten összejátszó csoportok (sebaj a vásárlok majd összedobják a vesztességet) Azt is tudom, hogy a független magyar bíróságon az nyer pert, aki lefizeti a bírót (ami Kádár alatt nem létezett) És azt is tudom, hogy te az átlagon felüli balfasz vagy és nem fog bejönni a vállalkozásod, mert neked soha semmi nem fog bejönni, mert a tehetetlenül siránkozó fajta vagy. Neked a Kádár rendszer lett volna jó, ahol az első munkahelyedről mentél volna nyugdíjba. És igen, okos dolog kimenni, tapasztalatot és esetleg pénzt gyűjteni, majd visszajönni. Én magam is ezt javaslom minden fiatalnak, max. 30 éves korig. De 40 környékén, sikertelen magyarországi 20 év után UTÓPIA.

    84: Tényleg örülök, hogy meg lehet érteni az álláspontomat.

  84. Curix nem nyílik semmilyen bicska, de tévedsz. Az a baj Veled – és csak erre a témára értem ezt -, hogy a hiányos tudásod ellenére állítod be a(z egyébként téves) véleményedet tényként. Ez önmagában nem baj. De mivel másokat is befolyásolsz ezzel, így már az.

    Én nem a véleményemet írom le, hanem tényeket. Nem az én fejemből pattannak ki dolgok, igaz van olyan rész is, ami igen, legalábbis hazai viszonylatban és azt széles körben el is fogadták.

    Utoljára részemről: nem értesz se a nukleáris fegyverkhez, se ahhoz, milyen változásokon ment keresztül az amerikai és orosz nukleáris arzenál. Fogalmad sincs arról, mi az hogy HEMP, vagy hogyan működik az amerikai és orosz stratégiai nukleáris erő (LoW és HALR).

    Ennek tükrében tegyél a jövőben kijelentéseket. De azt a fáradságot sem veszed, hogy a weboldalon legalább ezt elolvasd.

    Nálad és nálam komolyabb emberek zokszó nélkül befalták ezeket az infókat. Volt, aki nekem esett, hogy ez hülyeség. Mondtam cáfolja. Megpróbálta, s nem tudta, majd döbbenve állapította meg, hogy „bazmeg, tényleg nagy gebasz van”.

    Az atomfegyverek önmagukban nem veszélyesek. Az energiaválsággal együtt már azok és kurvául reálisak, éppen a fentiek miatt.

    SOHA SENKINEK nem mondtam, hogy hülyüljön meg, építsen bunkert, halmozzon tonnaszám élelmiszert stb. ELLENKEZŐLEG, minden létező helyen elmondom, hogy ésszel és szükséges mértékben bármit is.

    Zárásként: egy-egy orosz 20 megás töltet (amiből 20-40 van raktáron és simán viheti egy civil teherhordozó feltűnés nélkül) az USA és Európa felett 400km magasan, ami az ISS keringési magassága +- 10km és finító elektromos ellátás. Örökre.

    Nekem teljesen mindegy, hogy Te ezt elhiszed-e vagy sem. Lényegében az sem érdekel különösebben, hogy mások elhiszik-e. Mindenki a maga sorsa kovácsa. Én pedig nem szarom ettől össze magam, mert már rég felkészültem és élem a teljesen normális életemet kétgyerekes apaként. Ha pedig nem kerül sor semmi hasonlóra, akkor én leszek a legboldogabb és a felkészülésre fordított pénz és energia sem veszett kárba.

    Amúgy is meguntam – lényegében a csapatból utolsóként -, hogy felnyissak szemeket.

    Neked – továbbra is – sok sikert és minden jót kívánok! Valamint azt, hogy legyen Neked igazad velem szemben. Mert, ha nem, akkor aratni fog a halál – de nem lesz vége a Földnek, és még az emberiségnek sem – az itt lévő kommentelők és olvasók között és a többség esetében nem az „atom” miatt, hanem a káosz következtében.

    Nem érek én erre rá, szóval, accem lépek innen. 🙂

  85. 85:

    Mikor voltál utojára állásinterjún? Mikor dolgoztál le munkahelyen utoljára 8 órát?
    Innen onnan hallani valamit még messze nem azt jelenti, hogy tudod is miről van szó.
    Megéltél 82 évet és rengeteg tapasztalatot gyűjtöttél. Ez így jól is van.
    Aztán meséld el nekem hogy mi a lófaszt fogok gyűjteni, és miről fogok 82 évesen mesélni, ha itt rohadok meg ebben a kurva faluban funkcionális analfabéták közt csórón????????????????????????????????????????????
    Aztán itt befejeztem ezt a témát én is, mert most már felbosszantottál Tibor bá, és erre nincs szükségem.

    86:

    Csak egy kérdés. Kinek lenne érdeke Európában kiütni az áramszolgáltatást? Gondolkodj el rajta mielőtt hamar választ adsz.

  86. Kinek lenne érdeke kiütni az áramszolgáltatást?
    Talán a betörőknek 🙂
    És egy HEMP-pel ha jól sejtem az összes bankszámlaadat is odavesztne és nem lehetne hitelesen visszaállítani (ez csak tipp), ezért azt gondolom mindenkinek érdekében állna az áramszolgáltatás kiütése, akinek ezzel elfelejthető lenne a tartozása.
    Meg is nézem mik a hatásai a HEMP-nek mert eddig csak felületesen olvastam valamiket és az nem elég.

    Tudom, hogy redundanciával ez javítható de nem látok garanciát arra, hogy ezt jól meg is teszi az, akinek meg kell. Úgyhogy nem hülyeség a papíron küldött bankszámlakivonat.

  87. 80.

    CSak annyi , hogy ha több pénzem lenne , akkor más esélyekkel indulna az ember a válságban.
    PL. olajválság-csökken az autóipar -elküldések….ha van tartalék és nem feltétlenül van hiperinfláció, akkor jó lenne ha lenne.Vagy ha nem találsz munkát 5 évig akkor is megélsz. Vagy egy nagyobb válság esetén van pl. 30-50 millád akkor áttérsz a részleges önfentartásra.De ha nincs semmid akkor esélyed sincs áttérni , mert napi 8-10 órát kell dolgozni munkahelyen és nem marad idő rá.MErt ha romlik a helyzet akkor bizony érdemes lesz áttérni részleges önfenntartásra (pl. élelem jelentős drágulás). Ez hoszszú téma lenne….

  88. 87:
    Igaz, régen voltam állás interjún, de ez nem sokat változott. A beszélgetés angolul indult, majd átváltott magyarra és nem vettek fel [mert a főnöknél jobban tudtam angolul]. A lányom a „napokban” volt több tucat meghallgatáson, tesztelték. nem vették fel, mert „túlképzett” volt. Vagy egy másik helyen felvették volna, de minimális fizetéssel, és azt mondták a többit csalja le a vevőkörön. Két hete beszélgettem az egyik harmincas hozzászólón, aki elmondta az álláskeresés nehézségeit, és a bizonytalanságait. Milyen ismereteknek vagy te a birtokában, amit én nem tudok??? Rossz a hozzáállásod az élethez, tehát én vagyok a fasz, mert nem értem mi van most. Mi lenne? Harc az életben maradásért. De ez mindig volt. Most előny ha nyelveket beszélsz, akkor előny volt, ha párttag voltál. Ezeket mindenki tudja, nem kell hozzá lángész. Tanulj angolul, lépj be a pártba. De te már elbasztál 20 évet. Most kapkodsz. Miért nem léptél be a Fidelitásba, amikor még fiatalabb voltál? Miért nem csináltál valamit? Miért kozmáltál le 9 évig egy alulfinanszírozott kórházban? 18 évesen miért nem lettél a barátja egy idősebb, nagypénzű celebnek? — Különben a házam. Én nem gyűjtöttem össze 6-8 millát. Hanem minden hónapban vettem 100 téglát és megtanultam falat rakni. Megtanultam betont keverni. Megtanultam szanitert szerelni, megtanultam összeácsolni egy tetőt, megtanultam burkolni csempékkel, villanyt szerelni persze eleve tudtam. Mert akkor ez volt a praktikus. Az építőanyag kurva olcsó volt, a maszek szakmunkás pedig kurva drága. A világ változik. Nincs örök érvényű képlet, alkalmazkodni kell a mindenkori helyzethez.

    Hogy mi az igazi különbség közöttünk, nem az a jó negyven év, hanem az, ami ma megjelent az INDEX-ben: http://index.hu/index2/#bloghu/pecsi-notortenet/2014/11/28/elet_a_miasszonyunk_noi_kanonokrend_pecsi_internatusaban

  89. 87:

    Őseid hogy csinálták? Igaz ők valószínűleg nem éltek 82 éves korig.
    Falun van a legtöbb esély gyűjtögetni bármit (fát, gyümölcsöt, növényeket, akár diót, stb). Nem mondja senki hogy könnyű dolog, de ezek vannak dögivel. Tudod a 20-30 Ft-os alma általában falun terem, és bent a városban már 200 Ft-ért kapod.
    Magyarul pl a gyümölcs itt van számolatlanul, állatokkal etetik sokan pl.

    Kinek érdeke az eu áramszolgáltatást kiütni?
    Bárkinek aki háborúba kerül az eu-val vagy a nagy testvérrel az USA-val. Mivel az EU az USA bábja, még az is lehet hogy előbb lesz háborúban az EU-val bárki, mint az USA-val.

    Mindenesetre jelöltek vannak páran (pl a BRICS államok), de ha azt mondom hogy akár az USA is érdekelt lehet ilyenben akkor az sem meredek (a $ világpénz szerepét veszélyeztetheti az az euro, nem véletlen hogy mindig akkor jönnek ki az eu gazdaság gyengeségei amikor a $-t basztatják (most is görög válság van egyből, mert az orosz támadja a $-t))

  90. 90:

    „minden hónapban vettem 100 téglát”

    Hát te tényleg vicces kedvedben vagy. 🙂 Ebből is látszik, hogy mennyire a szocializmusban élsz még mindig. Ilyen módszerrel mire befejezel ma egy házat a kezdő tégla már nincs forgalomban és gyártás alatt 😀
    Hagyjuk Tibor bá, szerintem ez a párbeszéd idáig volt érdekes, innen már nem sok köze van a realitáshoz. Sajnos átmentél sértegetésbe, azt is tudom miért (mindketten tudjuk) és az is világos, hogy a magánéletem már nem ide tartozik. Az ég adta egy világon semmi közöd ahhoz, hogy én az elmúlt 20 évben mit csináltam, vagy mit nem. Ez nem volt téma.

    Bár most tényleg nem más véleménye alapján hozok döntést, mégis többen vannak azok, akik azt mondják, hogy menjek. És miért ne mennék? Mi veszteni valóm van?

    91:

    „Falun van a legtöbb esély gyűjtögetni bármit..”

    Oké, tőlem…..
    csak gyűjtögess, de most komolyan.

  91. 92:
    Te nem akarsz tanulni, csak nyomod a saját szöveged és meg se érted, amit írok. Ne állj le az idézéssel, olvasd végig a mondatot:

    „Hanem minden hónapban vettem 100 téglát és megtanultam falat rakni. Megtanultam betont keverni. Megtanultam szanitert szerelni, megtanultam összeácsolni egy tetőt, megtanultam burkolni csempékkel, villanyt szerelni persze eleve tudtam. Mert akkor ez volt a praktikus. Az építőanyag kurva olcsó volt, a maszek szakmunkás pedig kurva drága. A világ változik. Nincs örök érvényű képlet, alkalmazkodni kell a mindenkori helyzethez.

    Az nyilvánvaló, hogy ma nem havi 100 téglát kell venni, de ha jól tudom jó néhány éve hatalmas lehetőségeket nyitott az akkori kormány, ha építkezni akartál. Kihasználtad? Legyünk őszinték, neked csak most lett fontos a saját ház. Annak idején másnak volt nálad prioritása. Ismerem ezt a mentalitást. Az egyik fiamnak hatalmas lehetőségei voltak, mind elbaszta. Aztán 10 év mulasztását egyetlen egy nagy húzással akarta behozni. Kapott érte négy évet.

    Remélem nem hiszed, hogy meg akartam akadályozni a nyugatra távozásodat. Frász karikát. Azt akartam, hogy mások elgondolkozzanak rajta.

  92. A veszek 100 téglát és megtanulok falat rakni jó ötlet még ma is.Alkalmazható szerintem még ma is , de a mai fiatalokban már nincs meg ez a szorgalom és gondolkodás sem.Nemsokan alkalmazzák ezt,bár nem egyszerű a fizetésekből.
    Inkább felvesz 5millát és visszafizet 10-12-őt,azaz kér kölcsön 2000 téglát és visszaad 4-5000-et , na ez az igazi baromság.Régen még volt aki a nyílászárókat is megcsinálta magának ,de ma már a mobiljukat húzogatják a fiatalok.

  93. 94: „megtanulok falat rakni”

    Sokra nem mész vele, olyan szigorúak lettek az építési szabályok. Régen rengeteg ház épült „kalákában”, manapság ez /sajnos/ nem lehetséges.
    Máshogy nem működik a dolog, mint hogy kutya keményen takarékoskodni kell /persze azt régen is kellett/, ebben a mai fiatalok nem túl jók. Jópár emberkét ismerek, akik 10-20 milliókkal adósok a banknak, de eszükbe sem jut, hogy a megszokott életszínvonalukból vissza kellene venni és próbáljanak előtörleszteni. Persze szidják a bankokat…, az egyszerűbb.

  94. miért kéne építeni?

    Most egy csomó házat vehetsz annyiért amennyiért nem tudod megépíteni.

    Most nem az építésnek van itt az ideje.
    Ha csak nem ez az álmod…

  95. Mi a fenének kell most építeni, vagy venni házat? Magyarországon 500.000 üres lakás/ház van. Bérelni kell.

  96. Mert pl. egy kis városban ahol én lakom alig van albérlet. És 120 eft-ból erre kidobni 40-et pocsékolás lenne.Inkább venni érdemes akkor , de piszokul le vannak pusztulva a régebbi kockaházak amik még nem téglából vannak , süllyednek lefelé, reped a faluk , ezen házak nagy része már üres marad örökre mert a kutyának sem kell és az idő vasfoga megeszi ezeket.

  97. 92.

    Pár év alatt meglesz a házad, ha ez az álmod. Kölcsönt ne vegyél fel és ne szórd a pénzt. Semmi pub(németül nem tudom hogy hívják) cigi, alkoholizálás(max néha pár sör). Étterem is csak ritkán(főzzél magadnak).

    De én azt javaslom várj a telekkel meg az építőanyagok beszerzésével, mert 2-3 év mulva már lehet nem akarsz házat otthon. Így vagyok én, megvan szinte minden, még az ereszcsatorna is, csak fel kéne építeni, de már nem biztos, hogy akarom.
    Lehet az is, hogy 1-2 éven belül az országban balkáni, ukrajnai állapotok lesznek, szóval én ezért is kivárnék(ki is várok) az otthoni építkezéssel.

    Lehet,hogy beüt valami súlyos, világméretű összeomlás, de inkább az lesz, hogy amikor kis Hazánkban iraki állapotok lesznek, addig a németeknél még normálisak lesznek az életkörülmények. Az összeomlás folyamatosan megy a világban, de Magyarországon is, csak sokan még otthon sem veszik észre mekkora a gáz az országban és nem csak anyagilag van leépülés.

    Jut eszembe, ezt minap olvastam. Lehet Bartus egy marha, de sok mindenben igaza lett.(Évek óta olvasom) Most ezt jósolja:

    nepszava.com/2014/11/velemeny/bartus-laszlo-vonyitas-a-csapdaban.html

    Nem vált kattinthatóvá a link, de bemásolva működnie kell.

  98. 93:

    Alkalmazkodom Tibor bá, fél ország lelépett már itthonról én is csatlakozom aztán szívjon Orbánnal az, aki megválasztotta.
    Orbán rosszabb, mint a válság a globális felmelegedés és a metán felszabadulás együttvéve.

    „Remélem nem hiszed, hogy meg akartam akadályozni a nyugatra távozásodat. Frász karikát. Azt akartam, hogy mások elgondolkozzanak rajta.”

    Mégis min Tibor bá? Ugyan min kéne már elgondolkodni meséld el nekem? Egyelőre Magyarországról írok, még ki sem mentem te már rámzúdítottad az összes negatív forgatókönyvet, ami kint érhet.
    Mi van ha valami csoda folytán egy év múlva jelentem, hogy életem legjobb döntése volt?
    Akkor meg majd megmagyarázod, hogy kivétel előfordul, de a többségnek akkor is szar… Inkább arról mesélj mi vár azokra, akik maradnak!!!!
    Hozod itt az extrém példákat, hogy Londonban öngyilkos lett egy magyar orvos, de mélyen hallgatsz arról, hogy hányan lesznek itthon öngyilkosok, és elintézed azzal, hogy fejekben van nyomor.
    Van, valóban, de nem ez jellemző hanem a nyomor valódi, fizikai. Éheznek gyerekek, nincs sok esetben pénz ruhára, alapvető dolgokra. Kórházak már most nem látnak el betegeket és ez miatt meghalnak!!!!!!!!!!! Ez már balkán!
    Te magad mondod folyton, hogy a nyugdíjad mire elég. Semmire.
    Nekem a magyar fizetésem ilyen.

    98: Nálunk sincs kiadó albérlet én nem tudom Tibor bá honnan szedi az adatait, de sokszor totál fals képet fest az ország helyzetéről, és még ő figyelmeztet… érdekes na.

    99:

    Minden jel szerint ez be fog következni, amiről írsz. Ez az ország olyan súlyos helyzetbe került, ami már tényleg nem visszafordítható. Magyarországnak vége, összeomlás és atomháború nélkül is.

  99. 100 ra:
    Először is és nem utolsó sorban.Haza bármikor vissza tudsz menni.Pl.én 8-10 hét kint 2 hét szigorúan otthon.Nekem a cég fizeti a kinti szállásaimat(ezt a pénzt nem adja így ide ,mert ha én fizetném igen)

    Kettő,egy magyar mondás így hangzik :Az adjon tanácsot aki kalácsot.De szerintem az információkat meghallgatjuk majd mint egyének mi döntjük el mit teszünk nem a szomszédom.

    Három,teli gyomorral meleg szobában kényelmesen lehet beszélgetni az éhezésről,kemény élet feltételekről.

    Négy,a rész információk elhajlítása kiemelése és a féltudás borzasztó dolgokra képes.

    Öt,igen ha mindenki kimegy a nyögdijjasok nem kapnak majd semmit.

    Hat,a vak nem látja,hogy otthon szar a helyzet,de itt is az.Ezt meg én látom,mert én nem csak egy népszerű preferált környéken fordulok meg hanem szerte a vidéken.Pusztul minden főleg a forgalomból kieső területek a jó az zsugorodik.

    Hét,OV felhozva tök mindegy ki lesz a top-ban mondjuk el nyíltan a játékszabályok egy gyarmat számára adottak.Attól,hogy OV számomra sem a legkedvesebb politikus.Még mindig azt mondom ő a legtehetségesebb.A többi előd és hozzáértők,korlaboránsok etc .kezében nézzük meg mi történt.

    Nyolc,valahonnan el kell indulni ,valahova meg kell érkezni ,ez örök szabály.

    kilenc ,SOK SIKERT

  100. 88. Kálmi

    „Kína és „talán még egy vagy két ország” képes lenne kibernetikai úton lekapcsolni az Egyesült Államok elektromos hálózatát vagy valamelyik más, alapvető fontosságú infrastruktúráját – jelentette ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán Michael Rogers tengernagy, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Pentagon kibernetikai parancsnokságának vezetője.”

    MTI hír.

    Itt olvastam: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=5040#sthash.B0W5VIxo.dpbs

  101. 100.Én megértelek.Majd küldj havonta 20-30 eurót Tibor bá’nak ha bejött a számításod. 🙂 Van pár fiatal ismerősöm aki kiment és egyáltalán nem bánja.
    Orbánt leszarják-valahogy azonosítják az itteni nyomort vele,pedig a képlet nem ilyen egyszerű.
    A törpe csak folytatta amit a többiek elkezdtek. A problémák csak épp mostanában csúcsosodtak ki annyira hogy a lyukas szívű,teljesen erőtlen ismerőst visszazavarták a munkaerőpiacra a rokkantnyugdíjból
    /sokszázezer másikkal együtt/
    Már erre sincs pénz.
    A felszíni optimista adatok mögött rohad az ország.
    Az Unio úgy kerülte el hogy recesszióban állónak minősüljön,hogy a feketegazdaságot is beszámolja a GDP-be. /kurvák,narkóbiznisz,piszkos pénzek/
    Mostanában hallottam a rádióban . Még nem ellenőriztem,de mindent el tudok már képzelni.

  102. 101:

    Mind a 8 megszívlelendő a kilencediket pedig kösz!

    Érdemes lenne már egy gyors felmérést készíteni, mert nekem az az érzésem, hogy itt a hozzászólók egy igen jelentős része külföldről ír. Szerintem 10 nicknév összeírésa nem okozna különösebb problémát.

    103:

    Orbánnak sajnos oroszlánrésze van abban, hogy a mai viszonyok kialakulhattak. 2010-ben még remény ült az országon, talán titkon azokban is, akik nem Orbánra szavaztak, hogy a libsik után hátha mégis….
    De nem! Sőt, nem hogy tovább vitte az őrületet, hanem fokozta.
    Magyarország végzetesen leszakadt az EU nyugati felétől, de még a 2004-ben csatlakozott országoktól is.

    „A felszíni optimista adatok mögött rohad az ország.”

    Tökéletes diagnózis.
    Itt van ennek egy igen kicsi szelete:
    http://www.amiidonk.hu/elemzes/egy-egesz-surgossegi-orvosgarda-mondott-fel-egerben/

    Németország is látványosan elindult egy hanyatlási pályán, de meglehetősen lassan. Amíg ők pl. nagyjából nem ismerik az inflációt, addig nálunk 2 havonta kúszik felfelé minden alapvető fogyasztási cikk ára.
    Magyarország már kivéreztetve az irreálisan magas adókkal, korrupciós rátával, ellenben Németország még rengeteg tartalék eszközzel bír.
    Németországban egyelőre még mindig választás kérdése szegénynek lenni, és nyomorogni de Magyarországon már nem. Egyéneknek sikerülhet a kiemelkedés itthon is, de az egész társadalom már erre nem képes, hiányoznak a keretfeltételek.

  103. 103: Ez így van valóban beszámolják a szürke-fekete gazdaságot a gdp-be. Megbecslik…

  104. 104:

    Egy lényeges kérdés van, és itt jön elő Tibor bá’ által írt fejekben lévő nyomor kérdése.

    Az, hogy mikor jön el az a pillanat amikor a birka felkel és nekiáll öklelni.
    Magyarországon ez teljesen máshol van mint Németországban.

    Németország nem fog eljutni addig mint Magyarország, mert korábban lesz polgárháború, idegenek deportálása, nemzeti nacionalizmus előretörése, stb. Egyszerűen azért mert nem fogják eltűrni, hogy a körülményeik romlanak.

    Amikor az első görög válság volt akkor beszélgettünk arról, hogy mit lázong a görög azért mert elvesztette az egyébként ezer euró feletti bérének a nem tudom milyen egyéb juttatását.
    Utcára vonultak, őrjöngtek, stb.
    Náluk ott szakadt a cérna.

    A magyar meg nyomorog, ügyeskedik, lop, csal már évtizedek óta, de nem konfrontálódik a hatalommal. Erről szól a mérhetetlen korrupciós átszőttsége a társadalmunknak, mindenki mindenkinek ad valami csúszót mert azt hiszi attól megy a dolog. (Orvosnak is mindenki jattol, mert úgy szokás)
    Erről szólnak a kabaréink is, de ha a szabadságharc – passzív ellenállást nézed akkor is látható, hogy az utóbbi volt a sikeresebb.

    Abban a pillanatban hogy Németországban nem választás joga lesz a szegénység, úgy jürgenék ki fognak vonulni az utcára és minden bűnbak le is lesz vágva…

  105. Amerikának nem az orosz a fő ellensége hanem Kina…usa a Csendes Oceánra fókuszál.. Europa csak egy bábu amit kénye kedve szerint tologat
    Az ukrán válság is arra jó,hogy az oroszokat itt lekösse és összeugrassza europával a még ő Kinával lejátsza a Csendes Oceán ki é is legyen játékot és közbe beledöglik europa ja kérem kit is érdekel..
    Jövönk :szoktam olvasni az elemzéseidet jól látod a dolgokat…
    106:”Abban a pillanatban hogy Németországban nem választás joga lesz a szegénység, úgy jürgenék ki fognak vonulni az utcára és minden bűnbak le is lesz vágva”

    Olyan ,hogy németország már csak a földrajzi térképen létezik
    némely részét lehetne inkább Anatoliának,Törökországnak,Nigériának nevezni…2050-re iszlám köztársaság lesz a szaporodási rátát nézve…Jürgenék lesznek levágva : D

  106. 106:
    A héten sokat beszélgettem bajor ismerősömmel és csak megerősíteni tudta, hogy nem csak a helyi bajor de még a német kúltúra is eltűnőben van (mint a miénk). Egyre kevesebben beszélik a dialektust, egyre inkább egy nagy szürke masszává alakulnak át. Látják a folyamatokat, mint mi, de nem történik ellene semmi.

    Lásd Ken Jebsen videója. Ebben a pici országban 34ezren nézték meg, Németországban 13ezeren.
    Ez két ok miatt van.
    Egyrészt a jólét miatt még nem foglalkozik a német ilyenekkel.
    Másrészt ott is tombol a közöny.

    Tévedsz, semmiféle deportálások nem lesznek már Németországban és nemzeti szocializmus sem. A németek agyát olyan durván átmosták, hogy még legalább 50 évig szégyenlik magukat a holokauszt miatt.

    Vészhelyzetben erősödnie kellene a nacionalizmusnak, de nézd meg magunkat, nézd meg mennyit tudott a Jobbik úgy összeszedni, hogy közben sokat feladtak a nacionalista vonalból.

    A nyugati nemzetek jó része már egy egészséges nacionalizmusra is képtelen nem hogy extrémre.
    Ilyen szempontból szerintem még Amerika is jobban áll.

  107. 107-108:

    A technológiai fegyelem, szervezettség még mindig a német lakosság irányítása alatt van.
    Természetesen német a rendőr, katona. Ott nincs muzulmán meg kelet európai.
    Ennek a következménye, ha megmozdul a társadalom, akár felülről szervezetten, akár alulról, akkor a német lesz technikai fölényben.

    Valahogy működött ez anno Spártában is ahol a teljes lakosság 10%-a volt spártai, de azok mind harcosok voltak.
    Ma a gépesített hadviselésnél (elég csak a géppisztolyokra gondolni), ez az arány jóval jobban elcsúszik.

    Éles szituációban a német rendfenntartók gátlástalanul irthatják a bevándorló gyülevész népséget.

  108. 107:

    Az USA mindenképpen bajban van, a $ dominanciája repedezik, ha elkezd mindenki szabadulni a $-tól (valami valós reáliáért cserébe), akkor a csőd hamar bekövetkezik.

    Most ami történik az olaj ár csökkenéseként egy rövidtávú időnyerési kísérlet, egyben az orosz kivéreztetési stratégia.

    A magas ár agyonveri a gazdaságot, lenyomják mesterségesen az árat amivel felpöröghet a gazdaság, az orosz összedől, a többi kitermelő állam is növeli a kitermelést hogy elegendő pénzhez jusson. Mindez beindíthat egy pozitív spirált, gazdasági növekedést, olcsó energiát, stb.
    Mindez kitolja az időt amíg a $ szerepét nem piszkálja senki.

    Hosszú távon a $ és általa az USA halott, de rövid távon az USA és a pénze a világhatalom.

    Tehát amíg lehet addig tapossa a feltörekvőket.

  109. 111.
    Érdekes gondolat az olajár és a $ kapcsán. Elképzelhető hogy az orosz tönkretételre mennek mellette kitolják a $ összeomlását.

    De mindemellett ha sok olajat termelnek ki és az OPEC sem fogja vissza a csúcsra járatott kutakat, akkor mégelőbb futunk bele a hanyatlás szakaszba,azaz hirtelenebben szakad majd be az olajellátás talán 1-2-3 év múlva amiatt hogy most csúcsra vannak járatva a kutak és lehet hogy pont 1-2-3 év múlva kezd majd az olajpala is erősen a decline szakaszba érni.A kettő eggyütt….

    Igen ez is érdeke hogy az olajcsúcs lefelémenő szakaszába érése előtt 1-2 évvel beszakad az olajár 70$-ra , de lehet ebben az a fenti okok is benne vannak, azaz az USA már tudja h lesz egy nagy háború és addig meg az árlenyomásból is profitálni akar vagy időt húzni. Mert az lenne a logikius OPEC részéről is hogy emeljék az olajárat hogy az olajcsúcsot kitolják.
    Bár jön még kutyára dér és láttunk már lemenő aztán hirtelen felfelé kilövő árakat is , ugyhogy nem tudni lehet 1 év múlva meg már 150$ lesz az olaj…

  110. 112: „az USA már tudja h lesz egy nagy háború és addig meg az árlenyomásból is profitálni akar”

    A hadseregnek rengeteg üzemanyag kell. Uncle Sam szépen bekészletez az olcsó olajból, mellette ráadásként megroppantja az oroszokat. Ügyes.

  111. 113. Lehetséges. Sajnos nem tudjuk nyomonkövetni a katonai stratégiai olajtározókat.Szerintem azt sem tudjuk, hogy hol vannak a tárolók helyileg pl. az USA-nak, és így egyszerű átlagemberként nem tudjuk ezt követnia netről….

    Basszus most látom ,a brent és a west texas olajat beszakították 69 és 66$-ra a napokban. Ez azért durva,ennyire azért mégsem nagy a túlkínálat.Itt is látszik, hogy USA-nak manipulálni az olajárakat az semmit sem jelent,bárhová eltudják tolni az árat!Nézzetek meg pl. egy fél éves grafikont, nagyon durva….Junius eleje óta azt lehet mondani,hogy lefeleződött az olajár!!!! Itt a példa, a bejön a baj ez 5 hónap alatt duplázódni is tud és akkor majd jönnek a világazdasági aggodalmak.Ha meg kiderül hogy majd tényleg nincs annyi olaj amennyi kell akkor 1 év alatt 200-300%-ot is képes felmenni.Itt az élő példa(jelenleg a lefelémenetelre)

  112. 114.Valami olajipari cég részvényeseket keresgél.Nem tom itt linkelte-e be valaki pár napja..?
    A vízbepumpálós módszerrel hamar kimerültek a kutak.ezek a fazonok a sok texasi,kis napi 800-1000 hordót adó kutakat feltámasztják . Egy bizonyos fajta gélt nyomatnak le a föld mélyébe és a maradék olajat is kinyerik.Néha egy hír is leviszi az árakat.
    A szaúdiak váltig állítják hogy még 70 évig ki fog tartani az olajuk.Hogy ebben mennyi a mese azt nem tudhatjuk.
    Kevéssé ismert hogy rengeteg olaj szállítására a szerződés 20 évre előre le van kötve.
    A hiány másképp fog jelentkezni mint ahogy gondoljuk.
    Minden amit tőzsdére vittek,egyből megdrágult.Ez az élelmiszernél látszott a legtisztábban.
    Spekuláció az egész.A pénz még több pénzt akar teremteni.

  113. Fogynak az energiahordozók és nyersanyagok vészesen, ezen felül emberiség technikai színvonala nem túl magas, pl. nem tud szintetizálni anyagokat, ehhez képest valóban nagyon sokan vagyunk. 7milliárd. Én azt gondolom, hogy békésen nehéz lesz tovább lépni. Márpedig, sajnos lépés kényszer van.

    Ha menni kell, válogatás ne legyen, mert az nem túl etikus.
    Tartom az arányt: 1:10.

  114. Sok más forrásból is hallani, hogy 70-200 évre elegendő olaj van még a Földben úgyhogy a szaúdiak 70 éve egészen hihető.

  115. 117.Bazs
    A 70 és a 200 között hatalmas különbség van.
    Az IEA és FEASTA más véleményen van.
    Forrást tudsz esetleg linkelni?

    Több emberrel beszéltem erről mostanában, és sokan azon az állásponton vannak, hogy van még sok olaj, csak tudnám hogy honnan veszik ezeket az információkat:S, miközben az IEA és FESTA tanulmányokról nem is hallottak.

  116. 118:
    Nem az a lényeg, hogy mennyi olaj van még föld alatt. A lényeg, hogy a mindenkori keresletet ki tuják-e termelni. Jelenleg napi 2 millió hordó felesleg van. Majd ha napi 2 millió hiány lesz, akkor nézz körül, mi fog történni.

  117. 119.
    Elvileg nemsokára elérjük a 2 millió hordó hiányt csak pukkanjon ki az olajpalalufi és egy-két nagy mező tényleg elkezdje a stagnálásból a lefelé irányt + kereslet növekedés, és akkor 66$-ról a többszörösére felpumpálhatják pár hónap alatt.

    Ellenben a napokban az oroszok ha jól tudom az OPEC-nél kérték a kitermelésük növelését a 66$-os olajár miatt, ami érdekes, mert elvileg már ők is túlvannak a csúcson, akkor hogy tudnák növelni a kitermelést? (ami az állami bevételekhez kellene)

    A 66$ olaj az oroszok tönkretételére játszik talán, de ezzel eggyütt keresletnövekedést is előidéz ami gyorsítja az utat a szakadék felé.

    Tibor bá ismersz olyan oldalt ahol lehet követni a „hivatalos” felesleget?

  118. 120:
    Az olajkitermelést nem követem. A 2 millió hordót 2-3 napja olvastam, de megbízhatatlan hírportálokat nem olvasok, tehát az adat jelenleg tény.

  119. https://www.youtube.com/watch?v=9EKJZ3wS0Fo

    ez a videó talán még annyiban érdekesebb, hogy a nyugati propaganda szöveget is képviselik közben, így a kettő szembeállítása után talán még nyilvánvalóbb az is, amit Ken Jebsen mond.
    Németül tudóknak.

  120. Véleményem szerint, ezek a videók a félelemről szólnak. A nyugati civilizációk, a tőkések, az értelmiségi réteg és mindenki akinek félig-meddig sikerült az élete veszteségtől tart.
    Nyilván akinek nincs tőkéje és a fejében sincs sokkal több, kevésbé foglalkozik ezekkel a gondolatokkal.
    Egyébként egyforma esélye van mindenkinek a túlélésre és ez fáj sokaknak.
    2015től változás jön.
    Túlvállalta magát az emberiség, korrekció jön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük