(1516) 1-0 A túlélés gyógyászati alapjai

Az ukrán események mára egyértelművé tették,

hogy a megbékélés lehetetlen, a szembenállás

eszkalálódik, nyilvánvalóan összecsapásba fog

torkolni a közeljövőben. A hogyan továbbot csak

az isten tudná megmondani. Nekünk most a

felkészülésre kell gondolnunk, amin belül a

legfontosabb az egészségünk. Szerintem ezt a

posztot printeljétek ki.

Túlélési készséggel kapcsolatos legnagyobb probléma az egészségünk megőrzése a megszokottnál kevésbé civilizált környezetben, mivel az előálló helyzet kiszámíthatatlan eseményből származik, mint például: közlekedési baleset, szélsőséges időjárási esemény, összetűzésbe kerülés, közönséges betegség, fogságba kerülés.

Múltbéli események túlélői szerint a sérülések és betegségek kezelése, gyógyítása nehézségekbe ütközik elsősorban a tapasztalatlanság és a gyógyászati eszközök hiánya miatt. Előfordulhat, hogy a nem kifogástalan egészségi állapot, fogságba kerüléshez, kényszerű megadáshoz vezethet.

A túlélni vágyókat elfogja a tehetetlenség érzete, majd apátiába esnek, mert nem képesek magukat egészségileg lekezelni a szokatlan körülmények között. Viszont a gyógyító készség birtoklása morálnövelő, és jelentősen hozzájárul a sikeres túléléshez a körülmények rendeződéséig.

A túlélési gyógyászat ismereteinek birtokában egyetlen ember képes több társának túlélési esélyeit növelni. Képzett orvos, vagy egészségügyi személyzet nélkül neked kell tudnod, hogy mit tegyél az életben maradás érdekében.

1-1. Az egészség fenntartással kapcsolatos követelmények

Az életben maradás feltétele az ivóvíz és az élelem. De ezeken kívül, ügyelni kell a higiéniai előírások betartására is.

1-2. Ivóvíz

Az emberi test vizet veszít a normál életfunkciók ellátása közben (izzadás, vizelés, széklet ürülés, valamint lélegzés közben). Normál körülmények között, amikor a környezet hőmérséklete 20 °C, az átlag felnőttnek 2-3 liter ivóvízre van szüksége naponta. Egyéb körülmények, mint például hőség, nagy hideg, szokatlan fizikai tevékenység, tengerszint feletti magasság, égési sebesüléssel, betegen a test több vizet veszít. E testből távozó folyadékot pótolni kell.

1-3. Az elveszített folyadék pótlásának az elmaradása dehidrálódáshoz (kiszáradás) vezet. Ilyen állapotban az ember tevékenységének hatékonysága csökken, ha ez sebesüléssel társul, akkor várható egy sokkos állapot bekövetkezése. A testnedvek vesztesége a következő állapotokhoz vezet.

– 5 % folyadékveszteség: szomjúság érzet, nyugtalanság, hányinger, gyengeség.

– 10 % folyadékveszteség: szédülés, fejfájás, mozgás képtelenség, bizsergő érzés a végtagokban.

– 15 % folyadékveszteség: homályos látás, fájdalmas vizelés, feldagadt nyelv, süketülés, tapintási érzéketlenség.

– 15 % feletti folyadékvesztés halálhoz vezet.

1-4. A dehidrálódás jelei:

– sötét színű vizelet, szokatlanul erős szaggal.

– csekély mennyiségű vizelet.

– Sötét, beesett szemek.

– kimerültség.

– érzelmi bizonytalanság.

– a bőr rugalmasságának elvesztése.

– a megnyomott körmök alja tartósan fehér marad.

– heves szomjérzet. (ez a lista utolsó tagja, mert már is 2 % folyadékveszteségen estél át, mire a heves szomjérzés jelentkezik.

1-5. A folyadékveszteséggel párhuzamosan kell folyadékot fogyasztani. Vészhelyzetben a folyadékhiány pótlása nehézségekbe ütközik, és maga a szomjérzés nem jelzi, mennyi vízre van szükséged.

1-6. Az ember általában nem képes meginni 1 liter vizet egyszerre. Tehát, akkor is igyál kis mennyiségeket, amikor nem érzed a szomjat, mondjuk óránként a kiszáradás megelőzése érdekében.

1-7. Amennyiben fizikai vagy szellemi stressz alatt állsz, vagy szélsőséges körülményeket élsz át, növeld a vízfogyasztásodat. Minimum annyi vizet kell inni, hogy a napi vizelet mennyisége legalább 0,5 liter legyen. – 1,5…2 liter folyadékveszteség esetén a pulzus felmegy 120-140/ perc értékre, a légzés pedig 30-40 közé egy perc alatt (szapora légzés).

1-8. Olyan helyzetben, amikor csak kevés élelem áll rendelkezésre, igyál napi 6-8 liter vizet. Szélsőséges időjárás esetén, különösen nagy szárazságban, az ember akár 2,5…3,5 liter vizet is veszíthet óránként. Ilyen időjárásnál félóránként meg kell inni 3…5 dl vizet. A vízveszteség szabályozását megpihenéseknél kell végezni, mert túlhatjuk magunkat, amennyiben óránként 1…1,5 liternél többet iszunk. A túlivás (extra-hidráció) következménye a szérum (vér) nátrium szintjének a leesése, ami agyi és tüdő embóliát válthat ki, ami halálhoz vezethet.

1-9. A vízveszteség együtt jár elektrolit veszteséggel (sószegénység). A normál étkezés ezt a veszteséget pótolni tudja, de szélsőséges esetben, betegségben, extra só bevitelére van szükség. Szükség van megfelelő mennyiségű szénhidrát és elektrolit fogyasztására.

1-10. Túlélési körülmények között szembejövő minden fizikai probléma közül a vízveszteség elkerülése a legfontosabb. Az alábbiakban össze van szedve a dehidrálódás megakadályozásának szabályai.

– Evésnél mindig igyunk vizet. Az emésztésnél szükség van vízre, mert hiánya dehidrálódáshoz vezethet.

– Akklimatizálj. Az emberi test jobban ,működik szélsőséges esetben, ha volt előtte akklimatizálás (szoktatás).

– takarékoskodj az izzadással és az ivóvízzel. Kerüld el az izzadással járó tevékenységet, de igyál vizet.

– Oszd be a vizet. Amíg nem találsz utánpótlásra, spórolj az izzadással, ne a vízzel. Tevékenységedet, hő-nyerésedet vagy hő-vesztésedet csökkentsd le.

1-11. A folyadék veszteséget különböző képen lehet ellenőrizni. Erősen átázott pólóban 5…7 dl izzadság lehet.

1-12. A folyadékvesztést meg lehet állapítani a pulzusszámból és a légzés szaporaságából is. A következők eligazítanak a témában:

– ¾ liter veszteség után a pulzus még 100 alatt martad, a légzés szaporasága pedig 12-20 között.

– ¾ és másfél liter folyadék veszteségnél a pulzus 100…120 között lesz, így a légzés szaporasága 20 és 30 közé esik.

– Másfél és 2 liter folyadékvesztésnél a pulzus 120…140 között van, míg a légzés szaporasága 30 és 40 közé emelkedik.

1-13.Élelem

Bár élelem nélkül több hétig is ki lehet bírni, az egészség megőrzése érdekében megfelelő mennyiségű ételről gondoskodni kell. élelem nélkül az ember szellemi és fizikai készsége gyorsan romlik és elgyengüléshez vezet. Az élelmiszerben vegyi energia van, és minden olyan anyag, amire a testnek szüksége van. Az élelmiszerben vannak vitaminok, ásványi anyagok, sók, és más esszenciális anyagok, amire szükség van az egészség megőrzése érdekében. De talán még ennél is fontosabb, magas szinten tartja a hangulatot.

1-14. Élelmiszerekhez való jutáshoz hozzájárulnak a növények, állatok (beleértve halakat) és elrakott tartalékok. Ezek adják a szükséges kalóriát, szénhidrátokat, zsírokat, és fehérjéket, amikre a normális funkciók ellátására van szükség. A tartalékokat ki kell egészíteni növényekből és állatokból nyert élelmiszerrel, így a tartalékok tovább tartanak, és a megevett ételekben kiegyensúlyozottabban lesznek jelen a szükséges alkotók.

1-15. Az átlagos emberi testnek naponta minimálisan 2000 kalóriára van szüksége. Ha a kellő mennyiségű kalória nem jut be a szervezetbe, az emberi test lassan felemészti önmagát. A lerakodott zsírokkal kezdi, majd fokozatosan átáll az izmok megemésztésére. Ebben a stádiumban a testsúly csökkenés felgyorsul és rövidesen halálhoz vezet.

4-16. Növények

A növényekben főleg szénhidrátok vannak, ami az energia főformája. Számtalan növényben van elég fehérje ahhoz, hogy az emberi test normál működését biztosítsa. Bár a növények nem nyújtanak kiegyensúlyozott étrendet, akár sarki körülmények között is fenntartanak egy embert. Diók és magok rendszerint tartalmaznak megfelelő zsiradékot és fehérjét a normál életvitelhez. Gyökerek, zöldségek és cukrot tartalmazó növényi részek elég szénhidrátot tartalmaznak ahhoz, hogy a test a megfelelő mennyiségű energiához juthasson.

1-17. A növényekben lévő energia egyre fontosabbá válik, az ellenfél megtévesztésénél, vagy amikor olyan terepen vagy, ahol a vadászás nehézségekbe ütközik. Példának okáért:

– Növények kiszáríthatók széllel, levegővel, napsugárzással, vagy tűzzel. Ezzel a módszerrel a növények megromlása megakadályozható, tehát a növény tárolható, és szállítható , hogy a szükségletnek megfelelően felhasználható legyen.

– Növényekhez könnyebben hozzá lehet jutni, mint húshoz. Ez nagyon fontos lehet, amikor az ellenség a közelben van.

1-18. Állatok

A hús sokkal táplálóbb, mint az ehető növények. Ráadásul egyes esetekben könnyebben lehet hozzájutni. Azonban a húshoz jutás feltétele a különböző vadon élő állatok szokásainak és megfogásának ismerete.

1-19. A közvetlen élelmiszer szükséglet kielégítéséhez először a könnyebben megszerezhető, bőségesen előforduló élőlényekre kell koncentrálni, mint például bogarak, férgek, halak, csúszómászók, gyíkok . Ezekkel csillapítani lehet az éhséget, miközben nagyobb állatok csapdáját előkészíted.

1-20. SZEMÉLYES HIGIÉNIA

Mindegy milyen körülmények között vagy, a személyes higiénia nagyon fontos, hogy elkerüld a fertőzéseket és a betegségeket. Túlélési körülmények között még fontosabbá válik. A higiénia elhanyagolása nagyban csökkenti túlélési esélyedet.

1-21.. A meleg vizes, szappanos napi tusolás ideális, de e luxus nélkül is tisztán lehet maradni. Használj szappanos vizet és egy darab rongyot, amivel lemoshatod magad. Különösen gondosan járj el a lábfejeddel, hónaljjal, combtőre, kezekre és a hajra, mert ezek a fertőzhetőség helyei. Ha nincs elég víz, akkor „lég” fürdést kell végezni. Vetkőzz le olyan mértékben, ami még elfogadható és a tested tedd ki a napsütésnek és a levegőnek legalább egy órára, de ügyelj arra, hogy ne égjél le.

1-22. Ha nincs szappanod, akkor használj hamut és homokot. Ha pedig a helyzet megengedi, akkor készíts magadnak szappant állati zsiradékból és fahamuból. A szappankészítés:

– Az állati hájból ki kell nyerni a zsírt úgy, hogy a hájat apró darabokra vágod, és egy edényben kisütöd.

– Adj annyi vizet a kisütéshez, hogy a háj ne égjen oda

– A sütést lassan végezd, miközben állandóan kevered.

– Kisütés után a zsírt öntsd le és helyezd egy edénybe, ahol megfagy.

– Helyezz fahamut egy edénybe.

– Önts rá vizet és szűrd le egy másik edénybe. Amit kapsz az nátronlúg.

– A zsiradék és a nátronlúg összekeveréséből kapod a kenőszappant.

– Ezt a sűrű iszapszerű anyagot ládába öntve ki kell szárítani.

1-23. Másik mód a kenőszappan kinyerésére, ha a keveréket egy „túrós zacskóba” öntöd, így a víz nagy részétől meg lehet szabadulni.

– a keverési arány egy rész lúg, két rész zsiradék.

– a kiszárítás gyors módja, tűz felett forralni a keveréket, amíg be nem sűrűsödik. Besűrűsödés után folyékony szappanként lehet használni, de természetes úton ki is lehet szárítani. (lásd fenn)

1-24. Tartsd a kezeidet tisztán

A kezeiden lévő baktériumok megfertőzhetik az ételt és a sebeket. Bármit fogsz meg, ami elképzelhetően baktériumokkal van szennyezve, valamint székelés és vizelés után, beteg mozgatást követően haladéktalanul, vagy ételhez nyúlás, ivóvízhez nyúlás, főzőedény érintés előtt moss kezet.

1-25. Tartsd tisztán a hajadat

A hajad baktériumok, tetvek, bolhák és egyéb paraziták melegágyává válhat. Ezt a veszélyt elkerülheted, ha a hajadat tisztán tartod és gyakran fésülöd.

1-26. Tartsd tisztán a ruházatodat

Ruháidat és az ágyadat tartsd annyira tisztán, amennyire lehetséges. Ezzel csökkentheted az esélyét a bőrfertőzésnek és paraziták megtelepedésének. A külső ruházatot tisztítsd meg minden esetben amikor bepiszkolódik. Minden nap vegyél fel tiszta alsóneműt és zoknit.

1-27. Víz nélkül „lég” mosást kell alkalmazni, vagyis rázd ki őket és tedd ki a napra legalább kb. 2 órára. Alvózsák használata esetén, minden használat után fordítsd ki, rázd fel és hagyd a levegőn.

1-28. Tarts tisztán a fogaidat

Naponta legalább egyszer alaposan mosd meg a fogaidat egy fogkefével. Ha nincs fogkeféd, akkor készíts egy rágó botot. Keress egy 20 centi hosszú és 1 centi vastag ágat. Rágd az ág egyik végét addig, amíg a rostok szétválnak. Ezt használd fogkefe helyett. Egy másik módja a kényszerű fogmosásnak: a mutató újadat bugyoláld be egy tiszta rongyba és azzal dörzsöld meg a fogaidat. Lehet még fogat mosni kevéske homokkal szappannal, szódabikarbonáttal, konyhasóval. Mosás után öblítsd ki a szád.

1-29. Gondozd a lábaidat

Komoly problémák elkerülése végett törd be (járasd be) az új cipőt, mielőtt hosszabb gyaloglásra indulsz. Lábfejedet naponta most meg és masszírozd. Lábujjaid körmét rendszeresen vágd le. Használj talpbetétet és a megfelelő méretű, száraz zoknit. Lábfejedet naponta hintőporozd be és ellenőrizd le nem hólyagosodott-e fel.

1-30. Kis vízhólyagot ne nyiss meg. Ha a vízhólyag nincs felnyitva, nem fertőződhet be. A hólyag környékére tegyél pakolást, ami megszünteti a nyomást, és a súrlódást. Ha a vízhólyag kifakad, nyílt sebként kezeld le. Naponta tisztítsd meg és tapaszd le. Nagyobb vízhólyaghoz ne nyúlj. A vízhólyag kifakadását elkerülheted, megakadályozva ezzel a kellemetlen fájdalmat és a fertőzést:

– keríts egy varrótűt és fűzz bele nedvszívó cérnát.

– Szúrd a tűt bele a vízhólyag egyik szélébe és áthaladva húzd ki a másik szélen.

– Vágd le a tűt és a cérnát, hagyd kilógni a vízhólyagból mind a két oldalt. A cérna fel fogja szívni a belső folyadékot. Ez segíti a vízhólyag begyógyulását.

– A hólyag köré tegyél pakolást.

1-31. A megfelelő pihenés

Az embernek bizonyos mennyiségű pihenésre szüksége van. A napi tevékenységbe óránként iktass be 10 perc pihenést. Tanuld meg, hogy kevésbé ideális körülmények között is kényelmesen érezd magad. Szellemi munkáról válts át fizikai munkára és viszont, abban az esetben, ha a teljes pihenés nem megvalósítható.

1-32. Tartsd a táborhelyet tisztán

A táborhely területén ne vizelj és ne székelj. Használd a latrinát, ha van. Ha nincs latrina, akkor áss egy lyukat és a székletet takard le földdel. Ivóvizet a táborhelynél magasabb pontról szerezz be. A vizet tisztítsd meg ivás előtt. A víz felforralása ideális.

1-33. EGÉSZSÉGÜGYI VÉSZHELYZET

Bármely nagyobb érből származó vérzés rendkívül veszélyes. Egy liter vér vesztése mérsékelt sokkot okoz. 2 liter vérveszteség erős sokkot eredményez, amikor is vészhelyzet áll elő. 3 liter vérveszteség rendszerint halállal jár.

1-34. SOKK

Maga a sokk nem egy betegség, hanem egy olyan klinikai állapot, amikor a szívműködés nem képes lépést tartani az artériák kellő nyomású vérellátására, ami lehetővé teszi a belső szervek megfelelő vérellátását.

1-35. ÉLETMENTŐ LÉPÉSEK

Előzd meg, mint az áldozat, mint pedig a saját pánikba esésed. Nyugtasd meg az áldozatot és tartsd csendben. Végezz el egy gyors vizsgálatot. Derítsd fel a sérülés okát és kövesd az elsősegélynyújtás szabályait. Elsőnek nézd meg, hogy kap-e levegőt és van-e légzés, de járj el óvatosan. Bizonyos esetekben az áldozat előbb hal meg belső vérzéstől, mint a légutak elzáródásától. A következőkben ismertetjük miként kell eljárni a légút elzáródás, vérzés és sokk esetén.

1.36. A LÉGÚT MEGNYITÁSA ÉS NYITVA TARTÁSA

A légút megnyitása a következőképpen történik.  

  1. lépés: Meg kell nézni, hogy az áldozat légútja részben vagy teljesen el van-e tömődve. Ha köhög vagy beszél, akkor hagyd, hogy önmaga megtisztítsa természetes módon. Állj készen és nyugtasd meg az áldozatot, de készülj fel a szájon keresztül végzett lélegeztetésre, amennyiben elveszítené az öntudatát. Ha a légútja teljesen el van tömődve, alkalmaz hasi nyomást amíg az eltömődés fel nem szabadul.
  2. lépés: Az ujjaddal gyorsan törölj ki az áldozat szájából minden idegen anyagot, eltört fogat, műfogsor darabokat, homokot.
  3. lépés. Az ábrán látható módon ragadd meg az áldozat alsó álkapcsát mind a két kezeddel és emeld meg külön-külön mind a két oldalon, miközben az álkapcsot előre tolod. A biztosabb fogás érdekében a könyöködet helyezd arra, amin az áldozat fekszik. Ha a szája zárva van, finoman nyisd ki az alsó ajkat a hüvely ujjaddal.

~q181

  1. lépés: Miután az áldozat légútja szabaddá vált, a hüvelyk és mutató ujjaiddal szorítsd össze az orrát, és szájon keresztül fújj a tüdejébe két teljes leheletet. Hagyd, hogy az áldozat tüdejéből kiáramoljon a levegő a második befújás után, miközben a következőket kell tenned:

– Nézd meg, hogy a mellkasa emelkedik, majd süllyed-e?

– Hallgass be, hogy a kilehelésnél jön-e levegő?

– Az arcodon érzed-e a levegő áramlását.

  1. lépés: Amennyiben a beerőltetett levegő hatására a spontán légzés nem indulna be, tartsd fenn az áldozat légzését szájon keresztül alkalmazott élesztéssel.
  2. lépés: A szájon keresztül végzett élesztés közben előfordulhat, hogy az áldozat hányni fog. Éppen ezért időnként ellenőrizd le az áldozat száját, nem telt-e meg hányással?

MEGJEGYZÉS: szív-tüdő élesztésre lehet szükség a légút megtisztítása után, de csak akkor, ha a nagyfokú vérzés el lett állítva.

1-37. A VÉRZÉS ELÁLLÍTÁSA

Túlélési helyzetben a komoly méretű vérzést azonnal el kell állítani, mert infúzió valószínűleg nem áll rendelkezésre, ezért az áldozat percek alatt meghalhat.

A belső vérzést a következők szerint osztályozhatjuk:

* Artériás: Az artériák szállítják a vért a szívből az egész test felé. A feszakadt artériából származó vér élénk piros, ami a sérülésből kerül elő a szívverés ritmusa szerinti pulzálással. Mivel az artériában lévő vér nagy nyomás alatt áll, nagyon rövid időn belül igen jelentős mennyiségű vérveszteség állhat elő, jelentős artéria sérülés esetén. Ezért, az arteriális vérzés a legveszélyesebb az összes közül. Ha azonnal nincs elállítva, végzetes lehet.

* Vénás: A szívbe visszaáramló vért a vénák szállítják. A vénából származó vérre jellemző a sötétpiros. Kékes vér. A vénás vérzés elállítása rendszerint jóval egyszerűbb, mint az artériásé.

* Hajszáleres: Hajszálereknek nevezzük azokat a vékony ereket, amik összekötik az artériát a vénával. Hajszáleres vérzés a leggyakoribb kisebb sebek esetében. Ezt a vérzést igen könnyű elállítani.

1-38. A belső vérzést el lehet állítani közvetlen nyomással, közvetett (nyomáspontokon) nyomással, megemeléssel, elkötéssel, és érelszorítással. Az alábbiakban mind a négy módszer leírásra kerül.

1-39. Közvetlen nyomás

A felületi vérzést leghatékonyabba úgy lehet elállítani, hogy nyomást gyakorlunk közvetlenül a seb felett. A nyomásnak nem csak kellő erősnek kell lenni ahhoz, hogy elálljon a vérzés, de elég hosszú ideig kell fenntartani, hogy a vérlemezkék összekötődése leállítsa a vérzés.

1-40. Ha 30 percig tartó nyomás után a vérzés nem állt el, akkor egy szoros kötést kell alkalmazni. A kötés lényege, hogy a sérült rész felé több rétegű géz kerüljön, amit egy jó szoros átkötés rögzít. Maga az átkötésnek is többszörösen átbugyolált géznek kell lenni. Ez a 1-2. Ábra mutatja be. A kötésnek szorosabbnak kell lenni a közönséges kötésnél, de nem olyan szorosnak, hogy a véráramlást leállítsa a végtagban. Ha már egyszer a kötés felkerül, semmi körülmények között ne vedd le, még akkor se, ha teljesen átáztatta a vér.

       ~q180        1-2. ábra: Nyomókötés alkalmazása

4-41. A nyomókötést hagyd a helyén 1-2 napig. Ezt követve fel kell cserélni egy kisebb kötéssel. Naponta rakj fel új kötést, de előtte nézd meg nem kapott-e a seb fertőzést. Fertőzés, gennyesedés esetén a sebet be kell kenni antiszeptikus krémmel, vagy beszórni antibiotikus hintőporral. Ha ilyen nincs, akkor porrá kell törni egy szem antibiotikumot és azt kell a sebre szórni.

4-42. Megemelés

Ha a sérült részt a szívhez viszonyítva kellő magasságra tudjuk emelni, ami kéz vagy lábfej esetében könnyen kivitelezhető, akkor a vérveszteség csökkenthető, mivel a vér visszatérése a sérüléstől a szívbe könnyebben megtörténik. Azonban csak maga a sérült rész megemelése nem elégséges a vérzés elállásához, a nyomás alkalmazása is fontos a sérülésre. Abban a ritka esetben, amikor kígyómarással találkozunk, az eljárás pont az ellenkezője. A kígyó marta sebet messze a szív magassága alá kell helyezni.

1-43. Nyomáspontok

Nyomáspontoknak azokat a helyeket nevezzük, ahol a főartéria elég közel van a bőrhöz, vagy ahol az artériát közvetlenül egy csonthoz lehet nyomni (lásd a 1-3. Ábrát) A nyomáspontra gyakorolt közvetlen nyomást addig alkalmazzuk a vérzés csillapítására, amíg a nyomókötést nem helyezzük fel. A nyomáspontokra gyakorolt nyomás nem annyira hatásos, mint a nyomókötés közvetlenül a sérülés felett. Az ugyanis ritka eset, amikor egy testterületet egyetlen egy artéria lát el vérrel.

~q179

                       1-3. ábra: Nyomáspontok

1-44. Ha a nyomáspontok pontos helyére nem emlékezel, kövesd a következőket: a sérülés felett alkalmazz nyomást a legközelebbi ízületnél. A kezek,a lábak, és a fej esetében ez a csukló, boka, és a nyak lesznek.

Figyelmeztetés

A nyakra alkalmazott nyomásnál óvatosan kell eljárni, mert a úől nagy nyomás, túl hosszú ideig, eszméletvesztést, de akár halált is okozhat. A nyak körül soha se alkalmazzunk érleszorítást. Az ok az, hogy a nyakban megy fel két ütőér, amelyek biztosítják az agy vérellátását. Ha ezt leszorítjuk, az agy vérellátása megszűnik, ami azonnali eszméletvesztéssel, 5 perc után pedig agyhalállal jár.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_____________________________________________

 

 

9 gondolat erről: „(1516) 1-0 A túlélés gyógyászati alapjai

  1. csak pontosításképpen:

    1, a hamuból kálilúg lesz, ergo káliszappan=kenőszappan:)
    2, ha emberünk nem szeretné, hogy a lúg leszedje a bőrét, akkor egy vödör hamuhoz önt 4 liternyi forróvizet (ez a hamulúg)
    3, az 1:2 arány nagyon nem biztos! a szappan FŐZÉSE külön posztban férne el, de maradjunk annyiban, hogy rizikós dolog így nekiugrani!!!

    nálam pl. +-5dkg lúg, vagy +- 1 liter víz is külön beavatkozást kíván 10 kiló zsír esetében 🙂 most ezt képzeljük el mondjuk 1-2 kiló zsiradékkal. egy kicsit több hamulúg, oszt lepereg a majom bőre 😀

    amúgy tök jó poszt!!! igazi reggeli gondolatébresztő

  2. Légútra: Ha elfogadható a légzése, beszél nem kell csinálni semmit, hagyni kell köhögni. Ha nem hatásos a légzés, a látható, könnyen eltávolítható idegentestet kivenni majd ütés a lapockák közé. Ha max. 5 erőteljes ütés után is fullad még, akkor jön a Heimlich fogás avagy a hasi lökés(1 éves kor alatt mellkasi lökések). Ha eszméletlenné válik akkor pedig úraélesztés.

  3. Tibor bá, a szappannal kapcsolatban néhány tévedést írsz le:
    1. A fahamuból nem nátronlúg lesz, hanem kálium-karbonát. Ez is lúg, ebből is lehet szappant főzni, de nem ugyanaz.
    2. A hamut hidegvízzel felönteni, majd leszűrni messze nem elég. vagy három hétig kell áztatni szobahőmérsékleten, vagy fel kell forralni, akkor gyorsan kiázik belőle a lúg. Utána meg kell várni, míg leülepszik, lemerni róla a lúgot.
    3. Ha hidegen összekevered a lúgot a zsírral, abból is lesz szappan, de megintcsak hetek kellenek hozzá, és eleinte meleg helyen, takaró alatt kell tartani, hogy lejátszódjon a reakció. Ez is gyorsítható főzéssel. El is lehet rontani, ha a lúg túl híg, vagy rosszak az arányok, nem lesz belőle szappan.
    4. Nem a szárítás a lényeg, hanem hogy a kémiai reakció lejátszódjon a zsír és a lúg között. A víztől magától elválik.

    Két okból tudom ezeket:
    -Odafigyeltem a gimiben kémiaórán
    -A feleségem rendszeresen szappant főz (szóval, ha baj van, lehet hozzánk jönni szappanért 🙂 )

    Még egy pár megjegyzés:
    1-2: Igen, a víz fontos, nem szabad dehidratálódni. De az emberi szervezet tud adaptálódni az ideális 2-3 l-nél jóval kevesebb folyadékbevitelhez is különösebb probléma nélkül. Ha kevesebbet iszunk, kevesebbet izzadunk és pisilünk, ennyi az egész. Az izzadástól, munkától való tartózkodás adott helyzetben veszélyesebb lehet, mint egy enyhefokú dehidratáció.
    1-24: székelés és vizelés ELŐTT legalább olyan fontos a kézmosás, mint utána. (ld. Torrente) Az, hogy az általában dunsztban tartott nemiszervünket megfertőzzük valamivel ami a kezünkön van, sokkal reálisabb és nagyobb veszély, mint hogy megfertőzzük magunkat azzal, ami már amúgyis bennünk van, belőlünk jön ki.
    Amúgy MINDEN baktériumokkal van szennyezve, ami nincs frissen sterilizálva és hermetikusan csomagolva, mert mindenütt ottvannak. Az a szerencse, hogy ezzel szemben az ember immunrendszere fel van készülve, sőt szüksége van rá. Persze nem a sebekben, és nem a különösen veszélyes kórokozókra, de az, hogy minden falat élelmünben van néhány millió átlagos baktérium, semmi gondot nem jelent.

  4. 1-3:
    A pontosításnak, a kiegészítésnek örülök. Csak így tovább. De ha egy alapműben túl részletesen írsz le egy szappanfőzést, a hozzá nemértő elriad és meg se próbálja. Ha megpróbálja, tanulni fog az esetleges hibáiból.

    A nátronlúg és a kálilúg összekeverése figyelmetlenség volt.

    Vízhiány esetén lehet spórolni, de a vizelet színe indikátor. Ha túl sötét akkor gáz van.

  5. 4:
    mivel tisztálkodunk a szappannal és ügye érintkezik a bőrrel, ezért inkább egy pontos recept az, ami fontos lehet 🙂

    mivel feljött a téma, az olvasók egy része biztos utána fog nézni a neten elérhető cikkekben!

    és csak azért is érdemes pontosítani nekik a dolgot, mert tényleg tud bajt okozni egy használhatatlan szappan! ha esetleg túl zsíros marad, akkor legfeljebb avasodik, de ha lúgos marad, akkor eszi a bőrt 😀

    pár éve főzök már, és még az utóbbi években is előfordult, hogy egy-egy adag nem úgy sikerül, javítanom kell (pedig havi pár ezer darabot eladok, a lúg is raklapon jön…) szóval gyakorlat teszi a mestert!

  6. Hej Tibor bá te aztán tudod hogy kel elvenni az ember életkedvét! 🙂
    Kijöttem Németországba munkát keresni és gondoltam egy stresszes nap után benézek hozzád és mit látok már megint? Hogyan éljünk túl….
    valamit, amiről nem tudjuk mi, meg főzzek szappant. Na ba..eg 🙂

    Tényleg egy más élet reményében jönnék ide, no de nem azért, hogy a pattintott korban találjam magam, amit egyszerűen nem tudok elképzelni Németországról.

  7. Üdv,
    Remek összefoglalás. A szájhigiéniáhgoz annyit, hogy rendkívül fontos reggelente nyelv megtisztítása a lepedéktől, így rengeteg salakanyagtól, baktériumtól megszabadulunk, ami az éjjel folyamán választódott ki. Egy kanállal, vagy bármilyen ehhez hasonló eszközzel addig kaparjuk a felületét, és olyan mélyen amíg még nem öklendezünk, amíg a kanál vag ykaparóeszköz tisztán kerül ki a szánkból.
    Számtalan víztisztítót lehet kapni, különböző tisztítási kapacitással, márkanév alatt (pl.: lifestraw) szerintem luxus nem tartani magunknál belőle. Könnyű, praktikus, igazából akkor fog feltűnni ha nincs kéznél. Azzal, hogy ameleg víz a legjobb tisztálkodásra egy kicsit vitatkoznék, szerintem inkább a legkényelmesebb. Évek óta hideg vízben tisztálkodom, reggelente, csak jhavasolni tudom. Egyrészt egészséges, másrész a felkészülés része. Ha már fürdésről beszélünk nem tudom ki hogyan szocializálódott, de a test reggeli lemosása által(zuhanyzással, fürdéssel, letörléssel, hideg vagy melegvízzel kinek lehetősége és igénye szerint) szintén nagyon sokat tehetünk egészségünkért, ugyanis ekkor célszerű az éjszaka során, a bőrünkön keresztül kiválasztódott salakanyagokat eltávolítani.

  8. 6:
    Ami azt illeti elég gyorsan elfelejtetted, hogy a „KELL” magyar szóban két L betű van a végén. Ha olyan gyorsan fogsz németül tanulni, mint magyart felejteni, akkor OK leszel. Különben nézd meg a holnapi videónkat, amin egy német újságíró mond néhány érdekes dolgot. hatalmas életkedved lesz tőle. 😀

  9. Tiborbá!
    Van aki tanul,,s van aki remél
    Remény hal meg utoljára,,hülye aki kivárja!
    Minden elismerésem!
    Nem szabad mindenkit megmenteni,,,kivált ki az előnyt menekíti,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük