(1506) Orbán malaca

Tibor bá’ online

 

~q191Megboldogult nevelőanyám szerint csak a hülyéknek van szerencséjük. Ezt sose hittem el, de most Orbán esete tökéletesen bizonyítja az ellenkezőjét. Orbán nem hülye és kurva nagy malaca van. Még az is lehet, hogy tud róla, és azért követ el fatális baromságokat.

Eredetileg Orbán abban bízott, hogy az ellenzék fregmentálódik, magyarul felaprózódik. Ha tehát ügyesen átalakítja a választási törvényt, például azzal, hogy egyfordulóssá teszi azt, akkor a relatív legtöbb szavazattal – legyen az akkor 20 százalék – nyerni lehet. Ennél azonban jóval több történt, az ellenzék a szó legszorosabb értelmében nevetségessé tette magát (gondoljunk a főpolgármester jelölt jeges víz magánszámára), magatehetetlenségéről és kicsinyes marakodásairól vált notóriussá. Vagyis Orbán megbuktatni nem lehet, nem érdemes, mert ki a fene legyen helyette?

És itt jön be az amerikaiak dilemmája, a megbuktatás az egy dolog, de ki legyen utána a miniszterelnök? A közelmúltban volt már néhány hasonló eset, amiből lehet azért tanulni. Husszeint sikeresen megbuktatták, sőt megölették, azóta is káosz van Irakban. Gaddafit megbuktatták és megölették, azóta is káosz és polgárháború van Líbiában. Szíriában Aszad még a helyén van, de máris káosz ütötte fel a fejét, és polgárháború. A nagy kérdés, lehet ilyet elkövetni Közép Európában, egy úgynevezett szövetségessel?

De akkor mi a megoldás, mert az oroszbarát Orbánnak az amerikai doktrína szerint mennie kell. Kézenfekvő megoldásnak mutatkozna egy Fideszen belüli hatalomváltás. Jelöltekből nincs hiány csak van egy kis hiba. Orbán egyenlő Fidesz, a Fidesz egyenlő Orbán. Az újabb nagy kérdés, milyen megoldást fog találni a CIA? Ilyen esetekben szokták elővenni a sajnálatos baleseteket (lásd Hajder), amit hatalmas nemzeti gyász követ, majd egy utód kijelölése.

De ahogy én idáig eljutottam a gondolatimmal, úgy Orbán is eljuthatott, és nyilván megteszi a preventív intézkedéseket. Én meg izgatott érdeklődéssel várom a fejleményeket.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
__________________________________

48 gondolat erről: „(1506) Orbán malaca

  1. Nem hiszem, hogy Orbán leváltásával nagyon megváltozna a Fidesz politikája. Némileg biztosan, de ha valaki meg akarja buktatni ezt a politikát, akkor ahhoz a Fideszt is meg kell.
    Így viszont tényleg nehéz kérdés, hogy kire cseréljék le. A Jobbik lenne most a legesélyesebb, de azt nyilván nem szeretnék az amerikaiak. Szerintem riválist abból a formációból akarnak építeni, akik most elkezdtek tüntetgetni, mert rájöttek, hogy a régi arcokkal nem fog menni. Ez az út még hosszú, de láthatóan szándékosan fenn akarják tartani a demonstrációt folyamatosan.

  2. Jó lenne egy olyan játékot játszani veletek, aminek a címe az lehetne: Kiben tudnál megbízni Magyarországon, ki lehetne jó miniszterelnök?

    Sajnos ez csak egy játék, mert nekem például lenne jelöltem, de egyetlen olyan párt sincs, a most létezők közt, amelyik mögötte állva őt sikerre vihetné. Azaz túl hipotetikus lenne az alkalmassága.

    Én mindenesetre elmondom nektek kit tudnék elképzelni, akinek a jelöltsége még engem is képes volna elvinni a szavazó urnákhoz.

    1. A szegedi polgármester Botka László
    2. Kaposvári polgármester Szita Károly

  3. 2:
    A magyar nép nagyon megbocsátó volt, amikor a rendszerváltás után 4 évvel, majd egy további 8 évvel esélyt adott a volt kommunistáknak, hogy demokratikus keretek között létrehozzanak egy svéd típusú szociális államot. Ehelyett hülyére lopták magukat. Szerintem az MSZP politikusoknak a jövőben az esélyük közel nulla. A nép most a Jobbik felé fordul (kínjában), akik ha lefaragnak a szélsőségeikből még kormányra is kerülhetnek.

  4. 3:

    A lopás nélkül sem lett volna jól működő szociális állam Magyarországon, mert a svédek esetében már volt egy jó gazdasági alap, ami nem szociális úton alakult ki. Tetszik nem tetszik nekünk is végig kellene járni azt az utat, amit a nyugati országok végigjártak, esetleg némi rövidítéssel, a korábbi tapasztalatok alapján. Az úgy nem megy, hogy egy rendszerváltás után rögtön alanyi jogon várjuk a nyugati életszínvonalat, ezért az övékhez hasonló intézkedéseket hozunk.
    Nem tudom ki mondta, de okos volt, aki mondta, hogy aki a szabadságtól többet vár a szabadságnál, az örökké rabszolga lesz.

  5. Orbán már korábban kimondta /és feltehetően igaza lesz/, hogy ‘ezzel a baloldallal’ többet már nem kell választáson megmérkőznie /bár ezen sok mindent érthetett/.

    Én azt gondolom, hogy Orbán nélkül nincs fidesz, ugyan úgy széthullik majd, mint az MDF, ha OV-t valami érné.
    Viszont utána is valami jobbközép formáció jönne létre, egyszerűen amiatt, hogy a „globális gazdasági munkamegosztásban” Magyarország nem azt a szerepet kapta, hogy meggazdagodjon. Vagyis annyi pénz sose lesz, hogy jusson mindenkinek elfogadható életszínvonal, ‘svéd típusú szociális államot’ erőforrás hiányában itt nem lehet kiépíteni.
    Orbán is azért építgeti a saját klientúráját, mert azt látja, hogy jelenleg mindenkinek nem jut, akkor legalább nekik legyen jó. /Bár ettől még lehetne jobban is csinálni a gazdaságpolitikát./
    Igazából a szocik hasonlóan látták, és ezért ugyancsak a saját klientúrát építgették. /De még azt is balfasz módon./

    Tudomásul kell venni végre, hogy itt jóléti állam a következő 100 évben nem lesz, és nem feltétlenül csak a hülye politikusaink miatt.

    „nyilván megteszi a preventív intézkedéseket” Sok mindent nem tehet, mert ha valakit tényleg ki akarnak iktatni, azt meg is teszik.

  6. Van még megoldási lehetőség a cionista CIA tarsolyában, ahogy azt az USA olajimportjának 30 %-át adó Venezuelában Hugo Chávezzel csinálták: egy életerős fiatalember egyszer csak meghal rákban…(Fidel Castro is hasonló anomáliának lett áldozata) Az eredmény is borítékolt, idő is van, hogy kialakítsanak (kipénzeljenek) egy „megfelelő” utódot, és a szövetségesnél így nem történik sokk jellegű esemény, ami váratlanul kiterelheti az eseményeket az optimális medrekből. Amúgy az USA és a cion világhatalom bizony morzsolódó félben van, ezt sem szabad elfelejteni, a lejtmenetben már sokkal kevesebb erőforrás irányítható a külső problémák „megoldására”… És adtak is maguknak menedzselendő feladatot, amikor létrehozták az ISIS-t, hogy „mozgalma” hogyan alakul(jon), és hogyan fordítható mindez (amibe sok pénzt invesztáltak) cionék javára, az most egy darabig leköti kapacitásaik jelentős részét 🙂

  7. Jörg Haider példáján túl, azért eszünkbe juthat a teljes oroszellenesség következményeként az a bizonyos lengyel repülőgép is. Szar lehet így országot vezetni…

  8. 2 : Kyra
    Innen Somogyból
    közelebről látom a Szita dolgait, ne legyenek illúzióid…

  9. Ez szerintem összetettebb dolog, a fidesz kizsákmányoló, gazdaságilag dilettáns gazdaságpolitikáját is nézni kéne, mert ez nagy részben hozzájárulhat nemcsak orbán, hanem a fidesz-maffiakormány bukásához.
    Azt nem tudom, hogy a fideszes csőlátású vak-fanok mi az fenétől lelkesek még akkor is, mikor a pöttyösseggű pénzügyi zseni és magántulajdonba vett Nemzeti Bankja is kénytelen negatív előrejelzéseket kiadni, jelezve, hogy folytatni fogják a választási év előtti trendet, azaz a 2% alatti növekedési mutatókat, amelyekhez – ráadásul – olyan új adótömeg járul, hogy a kenyérben több lesz az adó, mint a liszt és a kovász.
    De nem! Minderről Gyurcsány tehet, meg az MSZP!
    Ezek a szerencsétlenek még mindig itt tartanak, mert egészen egyszerűen nem mernek, nem képesek szembenézni azzal, hogy a király meztelen és hogy ennek az országnak a XVIII. század óta nem voltak ennyire tehetségtelen, dilettáns, egyben zsivány gazdasági vezetői, mint amilyenekkel Orbán Viktor kormányzati castingja szerencséltetett bennünket.
    Ami kétségtelen ezeknél az alakoknál, az az, hogy náluk „lojálisabb”, de nevezzük nevén: szervilisebb kormányzati tisztviselők még soha nem voltak az állam irányításában.
    Ezek gond nélkül lefekszenek a gazdasági terület megértése, ismerete terén tökéletesen analfabéta Vezér hatalompolitikai elképzeléseinek, utasításainak, és még annyi jellem sincs bennük, hogy a saját szakmai tisztességük megőrzése érdekében, legalább morgolódnának az elképzelhetetlenül káros intézkedések tömegei okán, nemhogy felállnának a székeikből, mondván, hogy nem csinálnak – még ha jól fizetett – bohócot magukból.
    Ezeknek az embernek tűnő tárgyaknak annyi becsületük sincs, hogy megtagadják a saját nemzetük kifosztását.
    Nem. Azt kommunikálják a saját, morálisan egy ázalékállatka nívóját alulról verdeső híveiknek, hogy Magyarország jobban teljesít.
    Ezért aztán a lelkes hívők észre sem veszik, hogy az ország lassan kicsúszik a seggük alól.
    Még mindig a ballibsizésnél tartanak, még mindig az „elmúttnyócévezés” megy náluk, észre sem veszik, hogy azóta már régen az „elmúttötév” kritikájának lenne itt a helye.
    Amikor pedig – és ahogy a folyamatok egyre inkább akkumulálják a negatív következményeket – akár már hetek, hónapok múlva is összeomolhat a rendszerük, a korrupciójuk, a dilettantizmusuk, a nemzetellenességük keltette felháborodás és ellenállás okán, a belső és a nemzetközi nyomás hatására, talpig nem fogják érteni, hogy okkal szopatják meg őket, és holmi összeesküvést és ármánykodást fognak feltételezni a logikusan bekövetkező végkifejlet láttán.
    Ezeket az ostoba barmokat a tények se fogják meggyőzni arról, hogy itt nem holmi liberális nemzetközi összeesküvés ármánya, nem a baloldal, a kommunista internacionálé, avagy a zsidó nagytőke fogja őket lerúgni a trónról, hanem a saját mérhetetlen arroganciájuk, dilettantizmusuk, tökéletes alkalmatlanságuk egy ország irányítására.
    Még akkor se fogják elhinni, hogy nem valamiféle baloldali összeesküvés vágta őket pofán, hanem az össztársadalmi elégedetlenség, amikor nem a demokratikus ellenzék pártjai fognak kormányt alakítani, hanem a civil mozgalmakból előtörő szakemberek kényszerülnek majd ideiglenes kormányt létrehozni.
    De nem, szerintük Magyarország jobban teljesít, és az a rohadt kisebbség, azaz a választásra jogosultak két harmada, ellopja tőlük a sikereiket.
    Úgy vélem, hogy a rezsim bukása után, olyan jogi szabályozást kell kialakítani, amely lehetetlenné fogja tenni, hogy legközelebb az ilyen populista maffiózók akárcsak pártot is alapíthassanak, nemhogy az idiótáik segítségével újra visszamászhassanak a hatalomba.
    Ezeknek a helye ugyanis a börtönökben és támogatóiknak meg a kocsmákban van. Már, ha az utóbbiaknak telik még a kocsmázásra.

  10. 2: Hát játsszunk:
    Bencsik János
    Ángyán József
    Ács Sándorné
    Schiffer András

    4: a jóléti szociális államhoz: lenne rá pénz, ha
    -a GDP 5-10%-át nem kellene kamatként kifizetni az államadósságra
    -a költségvetés felét nem lopnák el
    -olyan lenne az adóközeg, hogy megérje vállalkozni, és nem szívatnák szét a magyar cégeket az adózáson kívül a hülye szabályok tömkelegével is
    -ha behajtanák az adót az adócsalóktól.

    Amíg ez van, ami van, addig itt tényleg nem lesz elég pénz egy svéd modellhez.

  11. Nem biztos, hogy Orbánt USRAEL meg akarja buktatni. Oroszország is intenzív izraeli kapcsolatokkal rendelkezik, Putyin volt KGB-s, méghozzá alacsony rangú, akit a háttélrfőnökök kiválasztottak (akárcsak Obamát!) nem kűzdötte fel magát saját erőből a csúcsra. A KGB pedig egy zs csapat. A nagy geopolitikai szembenállás egy cirkuszi előadás is.

  12. 2 Kyra
    Hááát igen! A Krakus elvtárs jelölése esetén én is rohannék szavazni, de nem rá!
    Krakus elvtárs III/3-as volt, ez köztudott! Az amerikaiak is nagyon szerették, mert antrax veszélyre hivatkozva eljátszotta a gondoskodó városvezetőt és tüzoltó autók jártak fel-le a városban.
    Tájékozódj, ha kérhetlek!

  13. 4:
    Egy nagyívű tévedést adtál elő. A Kádár végnapjaiban elért magyar fejlettségből finanszírozni lehetett volna egy szociális államot kapitalista menedzseléssel. De a lehetőségből a politikusok nyugati bankbetéteket valósítottak meg saját maguk részére.

    13:
    Arma! Kevesebb rögeszmét please! Putyin saját maga embere, akitől Washington kurvára be van szarva, mert mint volt KGB ügynök tökéletesen tisztában van a CIA módszerekkel, és ragyogó ellen stratégiája van.

  14. 15: fel tudnád idézni a szovjet „rendszerváltásokat”? A KGB-elnökből lett főtitkár Andropovtól a kis KGB-s Putyinig egyenes az út, Putyin alacsony rangúként lett kiválasztva, nem jutott magasra magától a ranglétrán. Arc, bár neki van esze és tényleg hatalmat adtak a kezébe a gazdái, ellentétben Obamabábuval.

  15. 14. IgaziTrebics

    Szent Ég! Megint át lennék verve? Ki az a Krakus elvtárs? Szerencsétek, hogy nem én jelölöm ki majd az új miniszterelnököt, hanem majd valaki az Obama-báb bábosai közül…

    9. Gergo55

    Lehet, hogy rossz volt a forrás, akire hallgattam? Akkor már csak a szegedi Botka maradt. (Feltéve persze, ha nem ő Krakus elvtárs 🙂 )

  16. 17: Kyra
    Krakus az a fedő neve. Jajj, nem a fedőé, hanem a szitáé! 😉

  17. „…Orbánt megbuktatni nem lehet, nem érdemes, mert ki a fene legyen helyette?…”

    Németh Miklós

  18. „Orbánt megbuktatni nem lehet..”

    Mint már írtam, belülről fogja egy olyan „jóbarát” megbuktatni, akire nem számít.

    Valószínűleg lesz egy átmeneti időszak, mint Boross Péter idején, és a Fidesz szétesik.

    A végleges miniszterelnök szerintem egy – ma még – szinte ismeretlen név lesz. A jelenlegi politikusi gárda leszerepelt.

    De legyen így és ne dörögjenek a fegyverek, mert azt végkép nem hiányzik. Pedig nagyon effelé megyünk. Vö. 1956 (Rákosi el, Gerő/Hegedűs elő, és a fegyverek elő-VÉVE).

  19. 8:

    Bogár semmit nem változott az évek során. Még mindig remekül tud hosszasan a semmiről meg valami homályos birodalmi energiákról beszélni.

  20. 19: Németh Miklós idején indult a magyar állami, nemzeti vagyon elkótyavetyélése külföldi karvalyoknak és hazai tolvajoknak, gondolog, ideje megszabadulni a végső maradékoktól is?

    Megfigyeltétek, hogy Dorka és az árnyéka együtt jelennek meg? Valami alkonyat van Izraelben, hogy ezek ilyenkor elszabadulnak, aztán kakasszóra kell visszamenniük??? 🙂

  21. Egyébként miből gondoljátok, hogy ha a CIA komolyan félre szeretné tenni Orbánt akkor foglalkozna az utód kérdésével?
    A korábbi példák mind azt mutatták, hogy ez amerikának eddig sem volt probléma.

    22:

    Arma, rossz vagy 😀

  22. 22: Németh Miklós amúgy is egy ‘sértett’ ember /OV is az egyébként/, az ilyenektől semmi jóra nem lehet számítani.

    19: Lásd, mint fent. Egyrészt. Másrészt az összes állami hivatalban, minisztériumban stb. megrögzött fideszesek ülnek. Ha a következő miniszterelnök nem közülük kerül ki, bárki is lenne az, teljesen el fogják lehetetleníteni. Talán nyögvenyelősen elfogadnának egy jobbikost vagy hozzájuk közelebb álló lmp-st, de a legjobb választás egy értelmesebb fideszes emberke lenne az első OV nélküli körben.
    Szerintem az amcsiknak van is már embere a fideszen belül, aki majd OV utódja lehet… Csak figyelni kell, ki kiabál legjobban Amerikára. 😉

  23. 19:
    Németh Miklós nem vállalja. Annak idején megmondta Kovácsnak: „Elmész te Lacikám a picsába.”

    22:
    Te eszeveszetten destruálsz, amikor menstruálsz? 😀

    24:
    A következő miniszterelnök ott van a tüntetés szervezők között, csak rá kell jönni, melyik a legambiciózusabb. (ahogy annak idején a fiatal Viktor)

  24. A témához kapcsolódóan, pár igen érdekes meglátás Frei Tamás oldaláról:

    „Valószínűleg véget ért a magyar szabadságharc! Megkockáztatnám ezt a kijelentést, vállalva, hogy az idő végül nem engem igazol.

    Orbán Viktor sok szempontból rosszul idézett interjúja a német Die Welt-nek kremlinológiai szempontból stratégiai fordulatot jelez. A Nyugaton most már szinte mindenhol Putyin-csatlósnak minősített magyar kormányfő abban az értelemben tényleg Oroszországot csinált Magyarországból, hogy nálunk is a sorok között kell olvasni. Silabizálgatni, tippelgetni, mint amikor a titkolózó, és állandó cikkcakkokat leíró Kreml politikáját próbálják az Oroszország szakértők (kremlinológusok) értelmezni.

    Mi sem tudjuk, hogy pontosan mi a helyzet. Annyi mondat hangzott már el arról, hogy ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok, hogy a külvilág (meg persze mi is) összezavarodott. Az orbáni Magyarország mostanra kiismerhetetlen, cikk-cakkozó, hol szabadságharcot hirdető, de ugyanakkor a Nyugatnak gazsuláló, EU pénzből gazdasági fejlődést produkáló, de mégis a pénzosztó kézbe harapó furcsa ország lett.

    De a jelek szerint ennek most vége.

    Vége lehet…

    A magam részéről többször alaposan elolvastam az eredeti (nem az MTI által idézett) interjút, és ezt másoknak is ajánlanám. Főleg a kormányfő szándékait teafűből kiolvasni próbáló csinovnyikoknak, akiket még visz a szabadságharcos lendület. Elég csak az állami tévé híradójára pillantani, vagy a NAV vezetőjének példátlan mélységeket sejtető produkcióját figyelni az amerikai nagykövetség épületénél.

    Ők valószínüleg még azt hiszik, hogy a régi lemez szól.

    Szeretném hinni, hogy ennek most vége. Ahogy a volt magyar külügyminiszter, Jeszenszky Géza pár nappal ezelőtt fogalmazott, nem kellene két szék között a pad alá esni. Mert szerinte ismét van két szék! Értsd, ismét a fejünk fölött dúl a hidegháború, vagy valami hasonló, bekeményedő Oroszországgal (egyik szék) és sorait záró Nyugattal, élén Amerikával (másik szék).

    Orbán Viktor interjújából akár azt is ki lehet olvasni, hogy ő ezt megértette. Az Oroszországot a 80 dolláros olajárfolyammal pár hónap alatt megroppantó gazdasági szankciók erejéből felfogta, hogy egy ici-pici országnak nem lehet két kapura játszania. Eddig lehetett, de most már tilos! Minket, ha kell, falevélként sodor el Amerika, és az ő érdekeik (micsoda vicc, még mindig az Amerikából kitiltottak személyét, és a konkrét okokat kutatni… miközben ez csak egy üzenet).

    Szép óvatosan, hogy ne tűnjön nagynak a fordulat, Orbán Viktor tekerni kezdte a kormánykereket. Sok jel mutat erre. A német „wir”, vagyis „mi” annyiszor hangzott el az interjúban, mint még soha. Mi európaiak. Mi demokraták. Mi felelősen gazdálkodó EU vezetők. Köszönjük Németországnak, hogy garantálja a demokráciát, egyet is értünk a külpolitikájával és lényegében mindennel. Mi is szurkolunk Ukrajnának, mert mi egyek vagyunk Európával, megteszünk mindent, hogy talpra álljon, mert Magyarországnak az a fontos, hogy mindig legyen „valami” Oroszország és köztünk.

    Orbán Viktor komolyabb arcvesztés nélkül ennél visszavonhatatlanabbul nem mehetett volna szembe azzal, amit eddig mondott. Hogy hisznek-e még neki, az persze más kérdés. Figyelni fogják, amit tesz, az biztos!

    Aligha véletlen, hogy az interjú után (bár ez nagyon nem fog tetszeni az oroszoknak) a magyar kormány be is jelentette, hogy decembertől ismét szállítunk gázt Ukrajnának…ma pedig épp az Oroszországot elkerülő, Azerbajdzsánból Európába tartó gázvezeték utját egyengettük…”

  25. 26:
    Ezt nevezi Orbán pávatáncnak, de Nyugat már ismeri. Egy szavát se hiszi el, hiszen ő maga mondta, ne azt figyeljétek, amit mondok, hanem, amit teszek. Orbán már kinyírta magát, csak még nem tudja, se ő, se a hívei.—- Oroszországnak egy hordó olaj kitermelése 40 $-ba kerül. A frakingolt amerikai olaj kitermelése 100 $ körül van. Putyin a 80 dolláros olajra csak mosolyog. —- A Sztalingrádi csata eldőlt, Paulinnak annyi, Hitler még játszhat egy darabig, de a háborút Oroszország megnyerte.

    27:
    Akkor én lehúzhatom a rolót. 😀

  26. 15:

    Kádár végnapjaiban már be kellett vezetni az SZJA-t és az ÁFA-t, a gazdaság nagyon rossz állapotban volt, finanszírozhatatlan volt az egész költségvetés.
    A hanyatlás még 80 körül kezdődött, Kádár viszont az életszínvonalat minimum tartani akarta, holott nyilvánvaló volt, hogy hanyatló gazdaság mellett nem tartható fenn hosszú távon az életszínvonal. 88-ra már nagyon nagy terhek voltak rajtunk, a rendszerváltásnak pedig sokkal kevésbé kellett volna szociális szemléletűnek lennie.

  27. Minden esetre ha megnézzük egy M1-es Tv híradót, tisztára olyan mint egy ötvenes évekbeli filmhíradó, csak színesben!
    Szinte minden hír gazdasági pozitív, a nyugat ostorozása, a kormány és a „párt” cselekedeteinek feltupírozása, állandó fényezése. A nép „bölcs vezetőjének” szinte napi megjelenése a képernyőn. Itt átad egy új üzemet, ott egy új utat ad át a forgalomnak. És közben nyomják az aktuális propaganda szöveget: „Magyarország jobban teljesít” „Nem leszünk gyarmat” Régen békeharc volt, ma rezsi harc. „Megvédjük a rezsicsökkentést”, bla bla…..
    Tiszta ötvenes évek.
    Te is így érzed ezt Tibor bá’?

  28. 31: A nehézségeket nem a túlfogyasztás okozta, hanem az eladósodás uzsorakamatai. Kádár engedelmesen belevitte a rábízott országot az adósságcsapdába, amivel lenyúlták a nemzeti vagyonunkat. Ha Orbán visszaszerezné, tőlem lehet diktátor is.

  29. 33:

    Igen, de az eladósodás uzsorakamataihoz eladósodás is kell. Az eladósodás meg adódott valamiből. Arról nem beszélve, hogy az uzsorakamatot is ő általa fogadtuk el, így ez is az ő lelkét és az ő rendszerét terheli.

  30. 34: Gyakorlatilag az adósságcsapdához nem kell komoly hitelt felvenni. Nem vitatott, komoly szakemberek számolták ki, hogy a Kádár-kormány szaros egymilliárd dollár tényleges tőkét vont be a gazdaságba, ami részben nem is hülyeségekre ment, részben ki tudja hova (Kuba, Vietnam, Nicaragua, stb), a kamatgyár ebből csinált pár év alatt húszm,illiárd adósságot mára meg száznemtudomhánymilliárdot, képben levők mondják meg, ebben a félórában épp mennyi.
    HA a nyugati bankok azt az egymilliárd dollárt a piacon fektetik teremelő beruházásokba, ma nem 120, vagy mégtöbb milliárdos vagyonuk lenne beleőle, hanem max. 2 milliárd, vagy ilyesmi. A tényleges gazdasági növekedés talán még a tőke megduplázását se tette volna lehetővé ennyi év alatt, illetve biztosan nem, ha minden költséget nekik kell állni, nem hárítható másra. Megszázszorozás csak lopás útján lehetséges.

  31. 35:

    Egyáltalán nem vitatom amit írsz, csak mégis úgy érzem, hogy ennek az egésznek az alapja természetesen az első lépés. És erre az első lépésre miért volt szükség?
    Ha csak 1 mrd dollárról van is szó – ami nem is volt akkor olyan kevés -, arra valamiért szükségünk volt.

  32. 36: Nekünk nem. A nyugati bankároknak volt. Mostanában sokat olvasgatok 56-ról, Kádár hatalomra jutásáról, az 50-es évekről és a kommunista rezsimet kiépítő zs káderekről. Aczél György befolyása látszólag megmagyarázhatatlan. Igazából ő volt Kádár tartótisztje, de nem elsősorban Moszkva felé, hanem pl. a nyugati bankár rokonok felé. Moszkva persze tudott erről, ott is ezek uralkodtak.

  33. 32:
    Tökéletesen így van, és ennek már többször hangot is adtam.

    Arma & Vasgerinc!
    Megfeledkeztek valamiről. Az elmúlt 25 évben minden egyes év deficites volt. Azaz további kölcsönt kellett felvenni az állami költekezéshez. A jelenlegi tartozás nem csak a kamatokból adódik, hanem a további kötvény kibocsátásokból.

  34. 38: a további kötvény kibocsátás a korábbiak kamatainak törlesztéséhez kellett. Egy „normális ” pénzügyi rendszerben ezért is lenne eleve tilos hitelt korábbi hitel törlesztésére adni és felvenni. Hitelt csak termelő beruházásra lenne adni (most nem a lakosságiról van szó) és a bank fedezete maga az üzem, stb lenne, más nem. Ha az nem ér annyit, mint becsülte, az az ő vesztesége. Így lenne a banknak is kockázata, ma nincs.

  35. 39:
    Azzal tökéletesen egyetértek,, hogy hitelt felvenni kizárólag termelő eszközök beruházására lenne szabad, ami ki tudja gazdálkodni a tőkét és annak kamatait. Csak a hitelt felvevőket ez nem érdekli. Meg akarják kapni a pénzt, a jövő pedig odébb van.

  36. 40:

    Mivel az ember ismeri saját természetét ezért létrehozták az alaptörvényt, vagy alkotmányt, ami minden törvények felett álló egyetemes jogok igazságok axiómák halmaza.
    90-ben ezt is „elfelejtették” visszaállítani, és kaptunk egy fércművet, ami megengedte a politikusoknak, hogy felelősség nélkül széthordják az országot és addig adósítsák, ameddig a csövön kifér.

  37. 37:

    Na jó, ez már összeesküvés-elmélet, ami persze lehet részben, vagy egészben igaz, de attól még tény, hogy a gazdaságunk lefelé indult, amiből következik a költségvetési hanyatlás. A hanyatlás pedig nem Kádárnak köszönhető, hanem a hidegháború lecsengésének. Az ország húzóágazata abban az időben az acélipar volt, az 75-ben volt a csúcson, de az igazi visszaesés 78-79 körül indult meg. És ha egy ilyen húzóágazat hanyatlásnak indul, akkor értelemszerűen a többit is rántja magával áttételesen valamilyen szinten.

    38:

    Nem feledkeztem én meg erről, nyilván nem öröm ez sem, de ez nem változtat azon, hogy volt egy első lépés, ami Kádár idejében történt, és a Kádár-korszak végére az ország a padló közelében volt.

  38. 42:
    Az államosítási lázból nullára lehetett volna levinni a tartozásunkat. Helyette bankszámlák lettek Nyugaton. És ez nem Kádár szennyese.

  39. 42. 43. 44. De azért azt se felejtsük már el, hogy az államháztartási hiány minden évben meg van, amit valamiből pótolni kell és ez nem lehet más mint hitelfelvétel!
    Ráadásul ez mind külföldi hitel, amit a Forint inflálásával nem lehet egyensúlyba hozni. Persze a belső adósságot is csak akkor ha a Forint a miénk lenne és az MNB is.
    Így nem csak a kamatos kamat, hanem a túlköltekezés is növeli a tartozásunkat, aminek a végeredménye nem lehet más, mint a pénzügyi összeomlás. Kérdés csak az, mikor?

  40. 45:
    Elolvastad a 38. alatti hozzásszólásomat?

  41. 47:
    Nem egyetértettél vele, hanem megismételted. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük