(1501) Nyitott házassággal a féltékenység ellen

Tibor bá’ online

 

~q400Amerikában az erkölcslazító „esztáblisment” (közérthetőbben: zsidó lobby) nyomja a szöveget, hogy a nyitott házasság egyik áldásos mellékterméke a féltékenység kiküszöbölése. A féltékenység valóban kellemetlen dolog, pláne akkor, ha alaptalan, de kérdés, hogy az ár nem túl magas-e?

Minden esetre tény az, hogy Amerikában a „megegyezésre alapozott nem monogám (Consensually non-monogamous = CNM) kapcsolat szép lassan polgárjogot kap, ha nem a gyakorlatban, akkor a médiában. Így aztán nem meglepő, hogy kutatók is foglalkoznak vele, aminek az eredményét az alábbiakban összefoglalom.

Ma már több CNM kapcsolat van, mint ahány meleg + leszbikus. Az amerikai nők 2 százaléka leszbikus, 4 százaléka meleg, míg a CNM kapcsolatok arányát 5– százalékra becsülik. Igen ám, de ezeknek aránytalanul nagy hányada egyúttal meleg, illetve leszbikus.

Úgy tűnik, hogy a férfiak 40, míg a nők 25 százaléka játszik a CNM kapcsolat gondolatával. Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek ekkora százaléka állította, hogy átállna CNM kapcsolatra, ha ez lenne az elfogadott norma az egész világban. De kábé ugyanennyien már most kipróbálnák, ha a jelenlegi partnerük ebbe beleegyezne.

A társadalom en boc elítéli a non-monogámiát. Tény az, hogy még a CNM-ben élők is úgy gondolják, hogy a non-monogámok nem annyira tisztességesek, például nagyobb valószínűséggel csalnak, stb.

„Idegenekkel” sexszelő CNM-ben élők az átlagnál lelkiismertesebbek a szexuál higiéniát illetően összehasonlítva a monogámiában élő, ám félrelépőkkel. CNM-ben élők kevesebbet isznak, ritkábban fogyasztanak drogokat és nagyobb valószínűséggel használnak kondomot, mint vaginális, mint pedig anális szexnél. Ráadásul lelkiismeretesebbek is, pl. a kondomot leellenőrzik, hogy nem lyukas-e.

Nem csoda, hogy CNM-gyakorlóktól nem lehet gyakrabban kapni nemi betegséget. Mint monogám, mint pedig CNM-gyakorlók esetében kb. 20 % körül van a jelentett esetek száma.

CNM-gyakorlók elégedettebbek az élettel. Általánosságban (az USA-ban) a népesség 32 százaléka állítja, hogy „boldogok”, 46% vallja az életét „izgalmasnak”. CNM-gyakorlók esetében ez a két tétel 59% és 76%. A monogámiában élő nők 25 %-ának az elmúlt év folyamán nem volt orgazmusa. Ez a CNM-gyakorlók esetében nem éri el az 5 %-ot.

CNM-gyakorlók esetében a féltékenység igen ritka. Ez szinte magától érthető. Aki nem igényli a kizárólagosságot, valószínűleg eleve nem féltékeny.

CNM-gyakorlók kapcsolatának a minősége rendszerint jobb, mint a monogámiában élőké. Feltételezhető, hogy a monogám kapcsolatokat komoly mértékben rontja az őszinteség, nyíltság hiánya.

_____________________________________________________________

Szó sincs arról, hogy promotálni szeretném a nyitott házasságokat (tudom miről beszélek), de úgy tűnik, hogy a társadalom ezen a téren is irányt váltott.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
____________________________________

13 gondolat erről: „(1501) Nyitott házassággal a féltékenység ellen

 1. A magyar nők ezt nem hiszem hogy el tudnák fogadni.Itt azért eléggé illiberális a népesség 🙂
  Marad a titkos kettyintés.Ráadásul izgalmasabb is. Egyébként egy jó párkapcsolatban, ha a partner izig vérig nő, akkor az igény nem biztos hogy felmerül.
  De ha az asszony mindig fejfájós ha arról van szó ,akkor érthető a félrelépés a férj részéről.
  Túl van misztifikálva a szex.Csak egy pótcselekvésnek tűnik számomra.

 2. Eddig is nyitottak voltak a házasságok, csak titokban:) Nincs új a Nap alatt.

 3. 1-re Hídrobbantó: ha az asszonynak mindig fáj a feje, már van másik pasija:) Elmúlt a férje iránt érzett vonzódás.

 4. Ezeket a „kutatási” „eredményeket” egyszerűen nem hiszem el. Minimum tendenciózusak, de lehet, hogy simán csak hazugságok.

  Tételesen: Erősen kétlem, hogy ezekben a kapcsolatokban kevesebb a féltékenység. Egyrészt konkrétan tudok olyan kapcsolatokat, amik elvben így működtek, de a megegyezés az egyik fél részéről kényszerű volt, és a tudat, hogy a másik megcsalja, igenis zavarta, nagyon. Másrészt az emberi pszichét ismerve jóval hitelesebb, hogy ezek az emberek lenyelik a féltékenységüket a haszon kedvéért, mint hogy egyáltalán nem is érzik azt, amikor a párjuk mással kefél.

  Hogy a kapcsolatuk minősége jobb, azt pláne nem hiszem.

 5. 1: Ellentmondasz önmagadnak is, egyik oldalról az élmény izgalmáról beszélsz, a másik oldalról meg hogy túl van misztifikálva. 🙂
  Vagy nem egészen értem, hogy mit értesz a túlmisztifikálás alatt. A szex olyan átható, mély alapvető ösztön az emberben, amit csak a halál elkerülésének ösztöne tud überelni.
  A fiatal férfiembernél meg főleg, amikor eljön az idő, és a tesztoszteron elkezd tombolni a vérben, azt nem lehet elbagatelizálni, szentbeszédekkel lenyugtatni, az valahol kiutat keres.
  30-40 évi házasság után már lehet békésen elfilozofálni róla, hogy nem is olyan komoly dolog az, de fiatal embereknél nem ritka öngyilkossági ok a szexuális sikertelenségből fakadó depresszió. Az ösztönöket nem lehet megerőszakolni.
  Még népdalaink is merítettek a témából:

  Hej, túró, tejfel,
  cirmos cica kelj fel,
  azért a kis bolondságért
  majd meghal az ember. 🙂

  A filmművészetben a leghatásosabb ábrázolása számomra a „Szigorúan ellenőrzött vonatok” c. Milos Forman film volt, amelyet Hrabal novellájából készített. Szépen bemutatja a kissebbrendűségi érzéssel küszködő gátlásos fiatal vasutas fiút, akit vergődése, öngyilkossági kísérlete után egy érett, bátor ellenálló nő szabadít meg önértékelési zavarából, a mennyekbe repíti, és a fiú férfivá érik, aki felveszi a harcot a megszállók ellen.
  Egyébként éppen a napokban játszották valamelyik csatornán.
  Legütősebb irodalmi találkozásom a témával katonakoromban volt, mikor a könyvtárban kezembe került Füst Milán „Ez mind én voltam egykor” c. önéletrajzi vonatkozású regénye.
  Ebben van egy fejezet, ami a fiatal emberek szexuális nyomoráról ír, amely sokszor borzasztó lelki válságban képes tartani őket, mert még nem tanulták meg, hogyan találjanak kiutat az állandó szorongató szexuális késztetés, és a női nemnek tulajdonított testiségtől mentes érinthetetlenség kettős szorításából, ami persze egy baromság, csak ők ezt még nem tudják. 🙁
  A legtöbb érintett férfi persze mikor túljut ezen, eltemeti ezeket a kínos emlékeket, és nagyokat csodálkozik, ha egy fiatal ember ilyesmitől szenved. Pedig mindenkinek vannak ilyen eltemetett emlékei…
  Persze a mai világ gőzerővel dolgozik rajta, hogy a fiatalok minél hamarabb bagatell dolognak tartsák a szexet, ez meg már a ló másik oldala…

 6. 5: A Forman-filmből maximum a szexuális nyomort érdemes elhinni, a hős cseh partizánokat kevésbé… 🙂

 7. A nyitott házasságot nem huszonéveseknek találták ki. Különben a képlet nagyon egyszerű: meghitt kapcsolat lecsengő szexel, vagy tomboló szex meghittség nélkül. A társadalom ez utóbbi felé araszol.

 8. Hát azt nem tudom, hogy most könnyebb e pinát találni csak sexre, nincs összehasonlítási alapom.
  De Tiborbá jobban tudja a régi dolgokat .Te szerinted régebben voltak olyanok , hogy csak szexeltek?
  MErt szerintem igen , hiszen a népdalok is tele vannak burkolt szexuális töltettel.Szerintem régebben is keféltek titokban a szalmakazalban.Manapság meg inkább sok nő szingli és nem is kefél , mert karrierista.

 9. 6: Szerencsére a történet sem ezt a vonalat hangsúlyozta ki, nem ez marad meg elsősorban az emberben.
  Ez szerintem akkoriban a kötelező politikai kör volt a fennálló viszonyok közepette.
  Mégis volt egy katartikus filmélménye annak, aki végignézte a filmet, meg tudta érinteni az embereket. Fiatalon láttam először, és emlékszem, nagy hatással volt a közönségre…

 10. 8:
  Nője válogatja. Vannak „fehér májúak”, vannak érdekből kefélők, és vannak, akik érzelem nélkül nem kefélnek. — De nagy tévedés azt feltételezni, sőt készpénznek venni, hogy a nőknél a szex kevésbé fontos, mint a férfiaknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük