(1497) Hol legyünk összeomláskor?

Tibor bá’ online

 

~q400Teljesen mindegy mi omlik össze, mikor és hogyan, a lényeg a borítékolható pánik. A kérdés, hol legyünk?

Az összeomlás és a pánik legelső következménye az emberi szükségletek kielégítését célzó áruféleségek gyors elfogyása. Élelmiszer, higiéniai szerek, üzemanyagok…. Tehát a lényeg, hogy a polcról te vedd le az utolsó akármit, ne pedig az a pasi, aki 3 méterrel előtted jött be. Ebben az esetben a gyorsaság életbevágóan fontos.

Hogy gyorsabb legyél mint másik, annak előfeltétele, hogy jobban légy informálva a rendkívül gyorsan változó helyzetről. Mondjuk úgy, hogy a szomszédod, vagy a legjobb barátod a……. dolgozik és a belső információt, vagy a küszöbön álló döntést neked barátilag átadja, esetleg a sógorod átszól, hogy ezt hallotta nagyon komoly helyről. Ragozzam tovább?

Erre a posztra azért került most sor, mert eszembe juttatták, hogy a honlap látogatói között igen szép számmal vannak az ország határain kívül élők, akik pontosan tudják, de nem jut eszükbe a lényeg. Magyarországon „otthon” vagy, ismered a „dörgést”, nem te leszel azt utolsó, aki megtud valamit. Viszont ott, ahol élsz, te leszel az egyik utolsó. Ráadásul baj esetén a többségi társadalom minden esetben a külföldiek ellen fordul, néha hivatalosan is (a háború alatt évekre internálták a japán származású, amerikai állampolgárokat). És ne tévesszen meg, ha Kanadában élsz, vagy Németországban, a veled kedélyesen haverkodó munkatársad, vagy éppen a szomszédod, akiből „ezt nem nézted volna ki”, élesen ellened fog fordulni. Szar itt a helyzet, de itthon itthon vagy, ott sose leszel otthon.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
___________________________________

148 gondolat erről: „(1497) Hol legyünk összeomláskor?

  1. Úgy bizony: itthon otthon vagy. Ez nagyon fontos!
    (De azért lehetőleg ne a baj kezdetekor vásárolj bármit is.)

  2. Én is úgy gondolom, hogy Magyarországon nagyobb biztonságban van a magyar, de ugyanakkor a pánik méretétől függően simán lehet, hogy itthon is ugyanúgy ellenünk fordul bárki, mint kint az idegenek. Mondjuk a tágabb értelemben vett család azért ekkor is ad némi biztonságérzetet. Talán.

  3. 1: Jövőnk hogy érted, hogy ne a baj kezdetekor vásároljunk bármit is ez nekem nem ilyen egyértelmű?
    Ha a baj kezdődik, akkor nem inkább az utolsó perceket is ki lehetne használni arra, hogy a boltban még lévő élelmiszert megvegyük?

  4. 3.

    Ha a baj elkezdődik venni fogod, az utolsó konzervig, stb., csak nem pénzért, hanem elvenni fogod. És aki 3m előtted van, ráadásnak még nagyobb darab is, akkor nem biztos, hogy te leszel a szerencsés.
    Szóval ne az utolsó pillanatra hagyatkozz…!

  5. 2. Orszagja valogatja. Peldaul ahol en elek, az emberek sokkal nyitottabbak es baratsagosabbak mint otthon voltak. Az osszes szomszedommal joban vagyok. Ez otthon nehezen kivitelezheto, mert vagy en irigykedek masra, vagy valaki irigykedik ram. Ez itt nincs.
    Gaz eseten van hova menni, hatalmas orszag hatalmas ures teruletekkel. Ketlenem hogy Magyarorszagon tobb eselyem lenne a tulelesre.

  6. Egy régióhoz köthető válság esetén (pl. magyar államcsőd, gázellátás/olaj hiánya) felmerülhet a kérdés, hogy a külföldön élők kimenekítsék-e az otthon maradt hozzátartozókat amíg lehet, vagy menjenek haza a családhoz annak ellenére, hogy úgymond nyugatot ez a válság nem érintette.

    Itt nyilván nem atomkatasztrófáról beszélek, akkor ez már nem számítana.

    2.
    „Mondjuk a tágabb értelemben vett család azért ekkor is ad némi biztonságérzetet”
    Az első „kalandvágyók” között törvényszerű a családok és a közeli barátok határátkelésének szponzorálása, így a rokonság mindkét országban képviseltetheti magát, miközben a kinti barátok szintén hozzák a családot, haverokat.

    Az én esetemben a nagyon közeli hozzátartozók 1/3-a van itt kint (megspékelve egy angol „még hivatalosan nem sógorral” :)), a bizalmas barátoknak pedig 2/3-át hoztam ki, és azóta ismeretséget kötöttem néhány Angliában élő magyar geddonistával is.

    Szóval a helyzet kicsit árnyaltabb, szerintem sok külhoni magyar lehet még hasonló helyzetben ami a szétszóródott családmodellt, és ezáltal a túlélésre szánt ország kiválasztását illeti.

  7. 5-6:

    Igen, valószínűleg mint általában, itt sem lehet nagyon általánosítani.

  8. Piton köszi a részleteket. Nem hagyom az utolsó pillanatokra 🙂

  9. Ez nem ilyen egyszerű. Magyarországon tömegek élnek olyan helyen, ahol nincs semmilyen közösség, ahova néhány éve költöztek. Ha egy magyar 20 éve él egy külföldi kisvárosban, ettől nagy eséllyel beágyazottabb, főleg, ha vegyesházasság révén van ott.

  10. Ha valamilyen egész Európára(az egész világra) bekövetkező súlyos összeomlásról beszélünk, pl. egy naptevékenység miatt fellépő totális áramkimaradás miatt, akkor igazad van Tibor bá’, de erre kevés az esély, ilyenre alapozva ki költözne haza több évi – esetemben 10 évhez közeli – külföldi beágyazottság után?

    Ha világháborús helyzet lesz és karanténba helyeznek, mint az amerikaiak a japánokat a 2. világháború idején, az – bár nem kellemes – jó esélyt ad a túlélésre.

    Ami azonban a legvalószínűbb, regionális vagy egy-egy országra kiterjedő összeomlás, lásd Líbia, Szíria, Irak, Ukrajna és így tovább. Ezekben az esetekben egy irakinak vagy egy szíriainak otthon van nagyobb esélye vagy egy nyugati országban?

    A jelenlegi egyre bizonytalanabb magyar politikai helyzetben egy magyarnak otthon van nagyobb esélye vagy egy stabil nyugati országban?

  11. 9: „közösség”

    A gond elsődlegesen nem is a közösségen belül lesz, hanem kifelé. Amíg a ‘rokonok’, ismerősök között mozogsz, lehetsz jó fej, de idegenek számára csak egy rühes külföldi leszel /’nem a mi fajtánk’/. Egyszerűen az okozhat veszélyhelyzetet, hogy nem ismered a nyelvet anyanyelvi szinten, pl. nem érzed/érted meg a fenyegetést egy adott szituban és az előtt kapsz kést a hasadba, hogy rájönnél, hogy ‘azok’ komolyan gondolják.

    Persze, amíg jól mennek a dolgok, ennek nincs jelentősége, a jómódú emberek általában kedvesebbek, mint a napi megélhetési gondokkal küszködő magyarok.

    10: „regionális vagy egy-egy országra kiterjedő összeomlás”
    Amíg Mo. az EU tagja, addig itt olyan nagyon komoly ‘regionális’ összeomlás nem lesz.
    Globális gebasz esetén – mivel fingunk sincs, hogy melyik lesz a lehetségesekből – azt se lehet meghatározni előre, hogy hol lesz jobb esély a túlélésre. Ha pl. atomot hajigálnak, valószínűleg jobb eséllyel lehet megúszni a koszovói hegyekben, mint Londonban.

  12. Szia Nandi!

    Nem tudom esetlegesen ram is celoztal az elozo kommentedben? 😀

    Amugy szereny velemenyem szerint teny, hogy otthon kepben vagy jobban, de az is igaz, hogy otthon is siman beleallitana a hatadba a kest a szomszedod is akar, ha a tuleles a jatek lenyege. Es en szerintem pl az angolok nagy szazaleka annyira eletre alkalmatlan, hogy az hihetetlen. Meg jelenleg a mukodo rendszerek koraban sem ertik, latjak at a dolgok mukodeset, geddonkor meg saccperkabe a 85%-a instant elhullana, ha nincsen elore csomagolt krumplipure meg dobozos fish and chips keszre sutve. Szerintem az USA/Kanada teruletere mindez szinten igaz, egyik kolleganom kanadai es meselte, hogy az occse (30 eves) otthon maradt anyuka nelkul 1 napra es konkretan a mirelit pizzat nem tudta megcsinalni a sutoben, mert nem ertette a Fahrenheit/Celsius kozotti kulonbseget igy a pizzat 80 celsiuson sutogette, majd megette nyersen.

  13. 11:
    +1
    De aki nem érti, annak lehet még szájba rágósabb is. Saját tapasztalatomból beszélve. Melbourne-ben minden nap elolvastam The Age napilapot, amit ott és akkor az értelmiségiek favorizáltak. Londonban a Sunday Times-ot olvastam el az első oldaltól az utolsóig. Ennek ellenére értek meglepetések, mert nem ott nőttem fel. Látom elsősorban a pillanatnyilag külföldön élőknek van ellenvetése. Ezt megértem, nem rohanhatsz haza, de a beágyazottságodat csak gondolod. Whisful thinking, that what it is.

  14. A család az egyedüli összetartó erő és akikben megbízhatsz.
    A barátság -mivel ez is sekélyes és tág fogalommá vált- semmire se garancia.

    Hiába maradsz a szülőföldeden, ha mondjuk kiköltözöl a városból a vadonba. Nekem pesti gyerek révén minden haverom, barátom pesti. Én több éve vidékre költöztem és egész jól akklimatizálódtam a faluban lévő emberekkel. Mondjuk én még a falu szélétől is odébb lakom egy 3 km-re. Nem sokan tudják, hogy itt vagyok akik meg tudják azokkal kimondottan jó a viszonyom. Szuper kutyáim vannak(3db), és a területhez hozzátartozó védelmi lófaszok. De ma már inkább csak simogatni szeretem őket és nem arra gondolni, hogy szednének szét valakit, mert tuti, hogy azt tennék.
    Ennek ellenére ez az egész túl-élősdi egy hülyeség-ahogy ma már látom.

    Ha pusztán fizikai túlélés reményében akarsz közösségben lenni vagy abba kerülni, szervezni akkor csakis kölcsönös érdekszférák mentén tedd ezt.
    Rossz hír, hogy amíg a jelenlegi feltételrendszer van, nem igazán létezhet közösség- a tapasztalatok 99 %-a ezt mutatja.
    Ha a külső majré egymás felé fordít és nem verjük szét egymás pofáját az első hetekben akkor-ahogy említettem- egy érdekek mentén szerveződő egységféle létrejöhet, de hogy valódi közösségnek nevezzünk egy majomember csoportosulást ahol mindenki halálfélelemtől átitatva vergődik, enyhe túlzás. Ez persze csak az én véleményem, de szerintem tök mindegy melyik országban vagy. Sokkal fontosabb a megértés, mert a nehéz idők pont ezért fognak történni. És ezért is elkerülhetetlen, ezért tök mindegy mi zajlik pl. a politika világában, vagy hogy mi lesz az olajjal. Itt minden szarrá fog menni amit a szemünkkel látunk és amiben ma hiszünk.

  15. 14 szinte tökéletes összegzés, de azért van abban nagy hangsúly, amire Tibor bá’ utalt.

    Nyilvánvaló, hogy a külföldön élés mélyelemzést igényel, pl vegyes házasság esetén magyar férfi vagy nő házasodott be, mert nem mindegy, konkrét ország, terület, település és annak lakossága, önellátóképessége stb. ELég bonyolult és nem lehet általánosítani.

    Tibor bá’ a lényegre tapintott rá, ahogy Balázs is. Ha ehhez hozztesszük, hogy egy adott – és optimális – településen néhányan összefognak és készítenek egy vészeseti tervet, s azt mondjuk releváns személyek is elfogadják előre, akkor elég sanszos a káosz-pánik mentes survival játék, igaz majd a külső támadást el kell tudni hárítani, mert lesz és néhány haver nem fog tudni megállítani egy renegát fegyveres egységet vagy egy több ezres hordát.

    Kemény világ lesz az.

  16. Úgy látom, hullámokban jön ez a veszélyérzet. Pár éve nagyobn geddonisták voltunk, kicsit késett, lenyugiodtunk. Most megint vannak válságjelek. A harmadik ilyenkor talán tényleg Geddon lesz???

  17. 2010-ben azt mondtuk kb. 5-10 évünk van. Most 2014 végét írjuk, s továbbra is (ugyan)azt mondjuk 2020-ig sanszos a dolog.

  18. 13.
    Tibor bá’ én az elmúlt évek, évtizedek a világban végbement történéseit alapul véve formáltam véleményt. Te milyen múltbeli tapasztalat alapján írtad a posztodban megfogalmazott véleményt?

    Vagy egy világösszeomlásra gondolsz, amilyenre még soha nem volt semmilyen tapasztalat? Ez csak sötétben való tapogatózást tesz lehetővé mert nagyon sok módon végbemehet és területileg akkor is nagyon nagy eltérések lehetnek.

    Energiaügyileg, geopolitikailag, belpolitikailag – illetve az ezekből kialakuló válság miatt, de akár a kialakuló és egyre súlyosbodó klímaválság miatt is úgy érzem Magyarországon kisebb az esély, mint pl. ott, ahol most vagyok.
    A beágyazottság folyamatosan mélyül, a közel felnőtt gyerekem már pl. angolnak számít minden területen, miközben magyar is. Nem hiszem, hogy bölcs dolog volna hazarántgatnom.

    16.
    Szerintem nem veszélyérzet, hanem pár napja Jövőnkkel folytatott gondolatváltásom ihlette Tibor bá’ mai posztját.

    17.
    Hogy lesznek nagyon bajok, az nem kérdés. A kérdés inkább az, hogy hogyan zajlik majd le, azaz mit is jelent pontosan a „dolog” 2020-ig?

  19. Én pl minden vásárláskor berakok a kosárba 2-3 darab konzervet.
    Már elég jó kis készletem van.
    Egy félévet már kihúznánk.

  20. 14.”Ennek ellenére ez az egész túl-élősdi egy hülyeség-ahogy ma már látom.”
    már amilyen igazad van,kedves balázs.
    ha bekövetkezik a tibor bá által vizionált világvége, azaz geddon, földrajzi helyednek-németország, amerika, vagy bárhol -semmi jelentösége nem lesz . a társadalom itt is, ott is ugyazon forgatókönyz szerint fog széthullani.
    ebben a témában volt szerencsém néhányszor előadni szerény véleményemet, és pedig:
    ha valami okból meginog a társadalom élelmiszerellátása-és ez a legfontosabb dolog egy közösség életében, családi szinttől fel a nemzeti szintig- a kormányok elveszitik a hatalmi kontrollt. gondoljatok bele, melyik katonát, rendőrt lehet majd kivezényelni a zavargók megfékezésére, ha köztük ott lesz apja.anyja, testvére, nagynénje.?
    de nem is lesz kit kivezényelni. véleményem szerint, amit most megismétlek, a fegyveres alakulatokat geddon esetén nem az utcákon keresd, hanem a szupermarketek óriási depóiban, továbbá az élelmiszer és konzervgyárak készárúraktáraiban. azért hiszem és vallom ezt, mert helyükben én is pont ezt tenném. ugyanis minden szentnek maga felé hajlik a keze, és ha a tulélés elsödleges záloga az élelmiszer, akkor fegyverrel a kézben miért ne telepednék meg a kajahegyek tövében???
    menjünk tovább engedelmetekkel:
    vidéki, azaz falusi tömörülés. semmi bajom vele, azonkivül hogy hosszútávon nem életképes.
    mit csinálsz majd a faluban? ne feledjük, geddon esetén tiz és tizezres, vagy mé gnagyobb tömegek özönlik majd el a vidéket a lakhatatlanná vált városokból . a falu védelméhez nagyszámu, kiképzett ember,- nem afféle tytyi polgár, aki tiz lövésből husszor elhibázza a templomtornyot -és komoly fegyver mennyiség szükségeltetik.
    tegyük fel, hogy sikeresen véditek a falut. mi lesz a környező mezökön a terméseddel?????
    arra nem is gondolhatsz hogy azt is megvédheted, hisz legjobb esetben is csak a falut, azaz puszta életedet védelmezheted, a falun kivül neked annyi….
    tehát szögezzük le, szar az egész.

  21. 12. Kisvacak
    Szia! 🙂 1/4 részben rád is utaltam, de a lentebbi sorok a maradék 3/4-ről szólnak majd.

    18. Fantomas
    „Szerintem nem veszélyérzet, hanem pár napja Jövőnkkel folytatott gondolatváltásom ihlette Tibor bá’ mai posztját.”

    Tibor bá’ nem szorul rá a védelmemre, de a tisztánlátás kedvéért én írtam neki múlt héten privátban, hogy érdemes lenne felvetni egy ilyen témát.
    Ugyanis sokan vagyunk itt külföldről, és valószínűleg nem mindenkit csak az Orbános témák csalogatnak ide/tartanak itt, hanem egy jövőbeli bármilyen és bármikor bekövetkezhető válságfolyamat, ami sokunkat jó eséllyel szülőhazájától távol ér majd el.

    Ahogy ez a válság egyre kijjebb tolódik, az alatt az idő alatt a „kalandorok” élethelyzetében is nagy változások következhetnek be (család kijövetele, vegyes házasságok, gyermek kint születése, új kultúrában történő felcseperedése stb). Ezek mind olyan dolgok, amik új lehetőségeket adnak és ugyanakkor vesznek is el, ami kihatással van egy későbbi hazamenetelre.

    Jó példa erre, hogy itt Angliában a volt lakótársam (aki tanyára gyújtő geddonista) által megismertem egy „srác”-ot, aki a Géczy Gábor-féle elképzelés még extrémebb változatát akarta megvalósítani. Ha valaki hát ő nagyon elszánt, és hajlandó volt áldozatot hozni, hogy a feleséget és a 2 gyereket hátrahagyva (akik nem repestek az örömtől) vesz egy tanyát/falusi házat 1-2 hektár földdel és természettel harmóniában túlél, és előkészít mindent a család későbbi tanyasi életéhez.
    Összehoztam az egyik blogolvasóval, aki segített volna házat keresni a srác általa kiszemelt környéken. Időközben az illető házassága zátonyra futott, így a háznézés és hazamenetel előtt magyar társkereső oldalon kutatott egy szintén tanyasi életre vágyó új szerelem után. Meg is találta Budapesten, a hazalátogatáskor csak a fővárosig jutott, a faluba már nem, és most itt élnek mindketten Angliában, a honfoglalás azóta szóba sem került. 🙂

    A volt lakótárs története is érdekes, de ezzel már nagyon hosszúra nyúlna a hozzászólásom, az én dolgaimról meg már jobb nem is beszélni. 😀

  22. 19. Nagyon dícséretes proaktív hozzáállás. 180 nap?! Kalória kalkulátorral számolj utána, hogy valóban félévre elegendő-e. Nekem 60 nap a vészeseti.
    Megfelelő tárolás esetén a lejárati idő nem lényeges annyira. Olvastam preperről, aki 1930-as évekbeli konzervet nyitott fel és manyifik volt az íze :).
    Javallott egy vízszűrő (20.000 litert szűrő „demizson” 110.000 HUF) és egyéni vízszűrő (1.000 litert szűrő kis „tubus” 7.000 HUF); mindkettővel akár dögkútból is lehet inni.

  23. 20 tévedés. Megfelelően felkészült és jó (katona)földrajzi fekvésű település esetén, természetesen mezőgazdasági terület, erdő, víz stb. szintén megfelelő, van esély a káoszt átvészelni. VT kell hozzá, esetleg pár millió Forint és határozottság, hogy még most nekikezdjen néhány és releváns ember az adott településen. E nélkül 100%-ban igazad van. Ezekkel már vitatnám, amit írtál.
    A templomtornyos dologba itt nyíltan ne menjünk bele. Erre is van legális megoldás, csak a férfiaknak kicsit meg kellene emelni a plöttyedt valagukat a fotelből.
    Abban viszont igazad van, hogy ha renegát katonai vagy rendőri alakulat vagy több ezres horda megy neki a településnek, akkor game over.

  24. 21 nagyon röviden: független húszonéves-harmincas férfiként, amennyiben valaki még kalandvágyó is, ott van Paraguay például. (Ott gebasz irtás esetén lesz, de akkor nagyon, atomháború nem veszélyezteti csak az utóhatása gazdasági értelemben, ergo teljes káosz.) Családapáknak javallott itthon, ha lehet fővárostól és egyes nagyobb városoktól messzebb. Aki külföldön él, az mérlegelje azt, amit itthon is mérlegelne, de azt is kalkulálja bele, hogy extrém helzetben megtűrik-e. Példa: orvost megfognak, értékesítőt, mekis pultost nem. A befogadásért lehet tenni, ez itthon is igaz és ajánlott.

  25. Ajánlom Papica (Magyar Bushcraft Közösség) írását. Igaz a társadalmi folyamatokról nem ír olyan mélyen. Ezt, amint időm engedi pótolni fogom.

    Nagyon leegyszerűsítve: aki nem látott élőben gyilkosságot (csodálkoznék, ha lenne olyan, aki igen) vagy nem látott még százával gyilkolászást (teljes képernyő, fülhallgató, teljes hangerő életszerűre, koromsötét szoba, egyedül), annak fogalma sincs – és ez nem bántás!!! – arról, mire képes egy másik ember, a tömeg… ma, s akkor tessék elképzelni a végszükség hozta plusz „agressziót”. De nem csak erről nincs fogalma, hanem arról sem, milyen igazából a halál, a szenvedés, s emiatt nincs reális esélye megérteni sem ezt a témát, sem például a bűnözés kérdéskörét.

  26. Ez az apokalipszis várás ill. rendszeres jóslás, kimeríti a gondolatbűn fogalmát. Az emberek egy része kivetíti saját tökéletlen fantáziáit a többire…
    Őrületes baromságokkal traktálják egymást a fórumokon, „mintha” kezdenék észlelni maguk körül a tárgyi világot: ja hogy a repülők kondenzcsíkot húznak, a spájzban legyen 50-60 kiló liszt-cukor-egyebek, tüzifa … nem is értem, hát ezidáig is ezt csináltuk. De valahogy a internet eléggé bekavart a józan paraszti életfelfogásba … meg a villany, az üzemanyag, a közművek, most élünk (apjuk vegyél fel hitelt a kocsira..!)… nagy a félelem a jövőtől, hogy mi lesz, ha a beteg kikerül a becsövezett intenzív osztályról. Megtanul élni csövek nélkül vagy visszasírja a mókuskereket.

  27. Alapvetôen eltér a véleményem összeomlás ügyileg. Én inkább azt tartom valószínûnek, hogy a folyamat már el is kezdôdött. Nem egyformán, nem mindenhol (egyelôre) és sokszor észrevétlenül mert eltitkolják vagy kozmetikázzák a problémákat. Éppúgy mint amikor valaki tudja, hogy a ház fala kettérepedt, tudja hogy alá kellene falazni, ne adj isten bontani és újraépíteni de inkább minden évben rápucol mert az olcsóbb, gyorsabb, stb. Emellett számos más probléma is jelentkezik tehát a dolgok csak gyûlnek, összeadódnak, hatványozódnak. A lakhatatlanság még azelôtt bekövetkezik mielôtt látványosan összedôlne minden. A mostani netadó sem más mint egy kurva nagy lukat betömni valamivel, amire egyébként rohadtul szükség lenne. A parketta felszedése tüzelônek például. Vagy az ablak bedeszkázása úgy hogy emiatt az íróasztalomat szétbarmolom.

  28. 22.: Megirnad hogy milyen vizszurokre gondolsz esetlegesen linkkel? En a lifasaver rendszert ismerem de annak elegge huzos ara van.

  29. Nincs itt semmi apokalipszisvárás. Tudjuk mi jön, ha majd a pénzügyi rendszert hagyják bedőlni és tömegek futnának a megtakarításaik után sikertelenül.
    És a BIS bank a hitelpénzrendszer problémáiról is írogat utóbbi hetekben egyre gyakrabban (amit több-kevesebb újság is megír „nyugaton”).
    Későn jövőknek se kenyér se stadion?

    Az 1000 liter kis tubus víztisztító engem is érdekel. Katadyn termék-e? mert azt 7ezerért nem kapom meg szerintem vagy nem tudom melyikben bízhatok.

  30. Kedves geddonosok és anti-geddonosok!

    Ez a poszt nem az összeomlásról szól, amit már százszor megrágcsáltunk. Ez arról szól, hogy bármilyen okból kifolyólag, például extrém napfolttevékenység és több hónapos áramkimaradás, jön egy pánik, akkor melyik földrajzi hely adja a legnagyobb relatív biztonságot.
    Hogy melyik ok fogja megteremteni a kolapszust, az egy külön téma. A választék bőséges. Jut eszembe, Fukosimában az összeolvadt fűtőelemek kiszedését 2025-ben tervezik elkezdeni, addig is ömlik a földre a rádióaktív szenny. Az Ebola kérdés még nincs lerendezve. Izrael nem adja fel Irán letámadásának igényét. Ukrajna sincs még lerendezve. A dollár uralma is inogni kezdett. ……

  31. Én azt szeretném kérdezni,(és nem kinevetni meg lehülyézni engem)hogy ha bármilyen okból is összeomlás lesz,akkor akinek hitel tartozása van a bank felé, (bármilyen,lakás,kocsi,személyi stb. )azzal mi lesz? A hitellel is ,meg mondjuk velem..Ezzel valóban nem vagyok tisztában.Ilyen nem fordult még elő mostanság,és a szerződésekben sincs benne.Ilyenkor megváltozott jogrend lép életbe?Vagy nem tudom.Tud valaki valamilyen felvilágosítást?
    19!
    Én is.. 😉

  32. 31, MelikeOO !

    A juhot etetni fogják, hogy fejni tudják.
    A hitelt vissza fogják fizettetni. Volt itt ezen a blogon – évekkel ezelőtt hasonló tartalmú hozzászólás, hogy „mivel úgyis borul a bili, ezért most kell mindent megvenni hitelre”… (nóóórmális, mondaná ilyenkor Besenyő Pista bátyánk), ha meg nem borul, akkor megy tovább a ringlispíl. Menni fog tovább vagy így, vagy úgy.
    Tehát „okosba” úgy csinálták ezelőtt is, hogy összegyűjtögették a rávalót és nem volt félelem a jövőtől. Nem ivott mindenki előre a medve bőrére, akik meg ittak, most fantáziálnak… egy nem létező jövőről !

    Túl sok a „ha” ! Ha ez lesz, ha az lesz. (Ha-ha…)

  33. 31:
    Az egész az összeomlás mértékétől, „minőségétől” függ. Például a II. világháború végén nem volt összeomlás, mert mindenki élni akart és hatalmas volt a közösségi szellem, de az ország termelő készsége közel nullára csökkent. Ez és más tényezők miatt a pengő inflációja beindult, a tartozások lenullázódtak. Ha te most tartozol mondjuk 5 millióval és egy doboz gyufa ára 5 millió lesz, akkor nyugodtan leszarhatod az adósságodat. Ha valaki felgyújtja a bankokat, összetöri a számítógépeket, stb. A bank nem lesz abban a helyzetben, hogy az adósokat nyilvántartsa. Ezért aztán az esélyed, hogy a tartozásod elévül minimum 50 %. Ugyanis káoszban minden borul. Mond meg a Jánosnak, ha választanom kellene, hogy egy banknak tartozom 10 millióval, vagy egy bankban tartok 10 milliót. Hát én inkább tartoznék, mint hogy ott tartsam a pénzem, mert emlékszem rá, a Postától hiába kértem a betétem egy részének a kifizetését, azt mondták, hogy a kifizetések fel vannak függesztve.

  34. 30.

    A legbiztonságosabb földrajzi hely bármilyen forgatókönyvű válság esetén számomra csakis Norvégia, vagy kompromisszummal Svédország északi része.

    Európai viszonylatban sajnos nem látok más alternatívát.

  35. 33!
    Köszönöm Tibor bá..Értem..A férj uram is ezt mondta,de gondoltam azért rákérdezek..Biztos ami biztos..

    De előbb kell hogy forintosítsák,mert a svájci frank nem fog elinflálódni 🙂

  36. 28 LifeSaver Jerrycan 20000 (20.000 litert szűr) ~110.000HUF. Van 15.000 és 10.000 literes is, utóbbi ha jól tudom ~70.000HUF.

    „Mikroszálas” szűrő, baktériumok 99,999995%-át, vírusok 99,999%-át szűri ki, lehet aktív szenes kiegészítő szűrőt használni a vegyi szennyezések ellen.

    29 LifeStraw

  37. Hát a postából már én is elkezdem kiszedni a pénzem ill. nem rakok be többet 2%-os kamatra, mert egyszer tényleg becsődölhet.Inkább otthon tartom egy részét 500 Ft-osokban,mert így többnek érzem:D
    De apránként ezt is érdemes egy részét átváltani olyan eszközökbe amik kellenek a túléléshez (befőttes üveg, ásók,lapát, mg.-i eszközök stb…)
    Már most is nagy az infláció (rohamosan drágul minden),de ez még messze van egy hiperinflációtól(talán nem is érdeke a bankoknak, mert régen nem volt ennyi hitel kiadva mint most), de az is simán bekövetkezhet, ezért kell vásárolni mezőgazdasági termelő eszközöket (is)

    Pszihológiailag nehéz ez az összeomlás várás ,mert az is megfogalmazódik az emberben hogy nem összeomlás lesz ,hanem az ára fog mindennek elszállni.

  38. 37 „pszichológiailag nehéz ez az összeomlás várás”

    Ott a pont, de nagyon!
    De még mennyire… túl azon, hogy az embert hülyének nézik, túl a kételkedésen, hogy „mi van, ha rosszak az adatok és a következtetések” (bár adná az Isten, hogy így legyen)… a legrosszabb az, hogy nem a legrosszabbnak hitt verzió a legrosszabb, hanem pontosan az, amire célzol, azaz a lassú, de megállíthatatlan hanyatlás, mert arra nem lehet felkészülni, ott csak a vakszerencsén múlik az életed. (Mielőtt valaki erre rákérdezne, gondolja végig alaposan: állam egyre gyengébb, de az átlagpolgárnak oda tud csapni, ha védekezni akar, viszont a bűnözőknek nem, s a rablások, gyilkosságok úgy terjednek, mint valami fertőzés. Ámen.)

  39. Tibor bá nyugaton időközben olyan szintű multikulti tombol, hogy itt már nehéz értelmezni az idegengyűlöletet. London, Berlin, Párizs, Bécs… a sor nagyon hosszú.

    Értem a posztot, de nem értem mit vársz el a kint élőktől? Jöjjenek haza most? Jöjjenek haza geddon idején? Itthon sem lesz otthon. Te mondtad, hogy ez egy hontalan állapot, ennek így nincs jó megoldása.

    Egyébként túlélni csak ott lehetséges, ahol a készleteid vannak. Hogy ez Magyarország, vagy Anglia az ilyen téren mellékes.

    Szerintem lehet pro-kontra érveket hozni Magyarország és mondjuk Németország mellett.

    A kontinenst elhagyni csak kevesen tudják, sokaknak az országból kiutazás is komoly anyagi gond már. Egyébként értelme sem sok van.

  40. 39:
    „de nem értem mit vársz el a kint élőktől?” – Én senkitől semmit nem várok el (bizonyos udvariasságon kívül). Leírom a meglátásaimat, amit mindenki úgy használ fel ahogy tud. – Tudom mi a multi kultúra, egy nagy kotyvassz, de baj esetén a többségi társdadalom összezár, és téged besorolnak az arabok közé. Ezen aztán el lehet gondolkodni, és legalább annyit elértem, hogy ha bekövetkezik senki se fog csodálkozni.

    37:
    Az összeomlást nem kell várni, tudomásul kell venni, hogy jó esély van rá, de az időpont ismeretlen. A tudomásul vétel után mindenki úgy tesz-vesz, ahogy akar.

  41. A külföldön élő magyar inkább ezeket a kérdéseket teszi fel:

    1. Egy világösszeomlásnak vagy teljes Európára kiterjedőnek van nagyobb valószínűsége a közeli jövőben vagy annak, hogy Magyarországon lesz nagyon nagy gáz, ami csak országunkat, esetleg a környékét érinti?

    2. Hol lesz előbb nagy balhé, ott, ahol jelenleg lakom,(Anglia, Németország stb) vagy esetleg otthon?

    Mert még az is megtörténhet, hogy Tibor bá’ véleményére figyelve valaki hazaköltözik, mondván, otthon jobbak az esélyek, aztán pár hónap mulva – az ukrajnai exkaláció miatt pl. – egy NATO felvonulási területen/hadszíntéren, vagy egy EU-ból kizárt és bedöntött országban találja magát.

    Képzeljünk el egy donbasszi vagy akár kijevi bloggert, aki mondjuk egy évvel ezelőtt valami hasonlót írt volna. Ukránok, itthon jobbak az esélyek, mert itthon otthon vagytok. Mi lett volna azzal, aki hallgat rá?

  42. 40:

    Londonban már csak 60% a brit lakos a többihez képest. Mire ideér a geddon nem lehet értelmezni többségi társadalom kifejezést. Én erre gondoltam multikulti alatt.
    Egyébként értem.

  43. 41:
    Kinek teszi fel ezeket a kérdéseket, mert szerintem erre senki se tud válaszolni.

    Ukrán hadszíntér: Nézd meg a térképet.
    EU-ból kizárt ország: Egyszerűbb Orbánt eltenni láb alól.

    És megint csak, leírtam, hogy egy pánik eseménynél hol vagy jobb pozícióban. Azt természetesen értem, hogy aki külföldön él, az éjjel-nappal azt bizonygatja magának és másoknak, hogy ez egy jó döntés volt. Erről is írtam már néhányszor. Az is ismert jelenség, hogy mindenkit oda csalogat, ahol ő él. 😉

  44. 43.
    „Kinek teszi fel ezeket a kérdéseket..”
    Saját magának teszi fel természetesen, amikor eljut arra a szintre, hogy megkérdezi, jó helyen vagyok -e?

    Ukrán hadszíntér: Nemcsak a hadszíntérről van szó, hanem arról is, hogy például nehéz lesz túlélni a telet a kialakult politikai és nyomában kialakuló gazdasági helyzet miatt nemcsak a háborúval sújtott területeken, hanem egész Ukrajna területén. Mondhatjuk nyogodtan, Ukrajnában összeomlás van milliók számára, ami egyre súlyosabb. Az az ukrán, aki egy-két évvel ezelőtt költözött haza mondjuk nyugat Európából, az nagy valószínűséggel nagyon rosszul járt.

    „És megint csak, leírtam, hogy egy pánik eseménynél hol vagy jobb pozícióban.”

    Én meg leírtam, hogy nagyon nem mindegy, mit értünk egy pánik esemény alatt és az sem mindegy, hogy ez hol fog kialakulni a közeljövőben nagyobb valószínűséggel. 🙂

  45. 44:
    Pánik esemény például az, hogy mindenki rohan a posta bankhoz kivenni a pénzét. Aki elől fut, az megkapja, aki későn fut az nem. Pesten elől fogsz futni, Berlinben hátul. Ezt olyan nehéz megérteni?

  46. Célom nem valamilyen vita vagy száj/betűkarate megnyerése, hanem annak bemutatása, hogy ez a téma azért nem ilyen egyszerű, ahogy a posztodban előadod.

    A téma felvetése jó, de az írásod – a mai poszt – igencsak felületesre sikeredett.
    Nem bántásnak, hanem építő jellegű kritikának szántam.

    A többit már leírtam.

  47. 46:
    A poszt témája roppant egyszerű, csak te ki akarod bővíteni saját borúlátásodnak megfelelően. Mindenfajta összeomlásnak közös jellemzője a kezdeti pánik. Erről van szó, nem arról hol fog kialakulni a közeljövőben, mert ez már jóslás. Amit én írtam az tapasztalati tény.

  48. 45: Akik elől vannak, azoknak a bank előzékenyen szól pár nappal a korlátozás előtt, hogy szíveskedjék kivenni a pénzét, illetve a már lezárt bankból is kimenekíthetik a pénzüket, lásd Ciprus. De a Postabank VIP-hiteleit is.

  49. „A poszt témája roppant egyszerű” csak az élet, meg a politikai helyzet, meg a döntés nem olyan egyszerű.

    Ami egyszerű, 80 évesen, otthonról beszélni. 🙂

  50. 31. Melike, ismered a mondást: Két biztos dolog van az életben, az adó és a halál. 😀 Én nem lennék benne bizonyos, hogy a banknak nem alakulna valamilyen „jogutódja”, még teljes káosz esetén is. Akár egy maszatos, felfegyverzett, mad-max horda képében.
    Inkább abban lehet reménykedni, hogy a papír alapú adatnyilvántarások eltűnésével egy napkitörés, vagy nukleáris robbanás lenullázza a számítógépes adathalmazt.

  51. Szerintem nem az fontos, hogy külföldi vagy-e, hanem hogy az a közösség, amelyiknek tagja vagy mennyire tudja hasznodat venni.
    Az ingyenélő opportunista piócákat kitaszítják származásra való tekintet nélkül, ha szorul a kapca.
    De egy orvost, ügyeskezű ezermestert, egy határozott, biztonségot sugárzó valakit gyorsan bevonz és megvéd a közösség.

    Szóval szerintem a kulcs a közösségépítés és annak hasznos tagjává válni.

    Én úgy fordítanám át a dolgot, hogy a külföldre szakadt akkor menjen haza, ha valóban hasznára tud válni annak a közösségnek, amelyik befogadja, és nem csak kihasználja az adott kapcsolatokat.

  52. Tibor bä, kisse furcsältam ezt az iräsodat, mert a szemelyes tapasztalataim eppen hogy ellentetesek.
    20 eve dolgozom külföldön. Miami, Puerto Rico, Olaszorszäg, Nemetorszäg, Hollandia, Görögorszäg, Ausztria, hogy csak a föbb helyeket emlitsem. Kollegäim ezen idö alatt föleg Europai orszagokbol jöttek. Összetartäst reszükröl szinte mindenhol tapasztaltam, de a Magyarok mindenhol szethuztak, marakodtak, egyenekre szakadva dolgoztak. Legkönnyebb eveim mindig azok voltak, amikor nem volt körülöttem Magyar. Mai napig ezerszer inkäbb dolgozom Szloväk, Romän, Lengyel, Horvät vagy Nemet kolegäval mint Magyarral, mert tudom, hogy tölük nem kell tartanom, de a Magyar ott tesz keresztbe ahol tud vagy igyekszik kihasznälni, de legtöbbször ellenseges, rätarti, hözöngö. Szomoru, de mära mär tudatosan minimalizälom velük a kapcsolatot, amig kiderül, hogy esetleg ahhoz a keves kb 3%-hoz tartoznak a 10-böl, akikkel lehet normälis munka vagy baräti kapcsolatban lenni. Ha ehhez hozzäveszem, hogy otthon az emberek mär milyen szinten gyülölik egymäst…Jol tükrözik ezt a különbözö cikkek utäni hozzäszoläsok pl. Nezd csak meg. A nehezedö eletkörülmenyek, a politikai megosztottsäg, fruszträcio, megspekelve nemi hagyomänyos magyar irigyseggel, az ellenseges atmoszfera egy olyan formäjät hoztäk letre, amit csak az lät es erez igazän aki, mint en is, rendszeresen utazik a „ket viläg” között es hol itt, hol ott tölt el honapokat.
    Azt megertem, hogy te aki folyamatosan otthon elsz nem lätod ilyen elesen a kontrasztot, de hidd el letezik. Mindig, mikor hazamegyek szabadsägra, az elsö napokban „megfeszül” valami bennem, ha pl az utcän järok az emberek között. Valahogy azt erzem, hogy ellenseges környezetben vagyok. Az otthoni legkör sokkal nyomasztobb. Több regi barätom elidegenedett, megvältoztak, elutasitottäk a toväbbi kapcsolatot, volt aki kifelyzetten ellensegesse vält…Csak a csaläd maradt joformän.
    A helyzet geddon nelkül is mär most joval rosszabb mint külföldön.
    Nem tartom valoszerünek hogy majd egy közeli barät megsugja, csupa szivjosägbol, hogy….de bär lenne igazad.
    Hazamenni ilyen esetben…igen a csaläd miatt, valahogy vedeni öket. De ha beüt a geddon pl Europäban, attol felek, hogy annak a „Magyar vältozata” lessz a legrosszabb.

  53. Meg valami. Biztos vagy benne hogy elöny az ha nem te leszel az utolso aki megtud valamit? Vagyis, ha meg idöben megtudod mi fog törtenni, rohanhatsz a Tescoba a többiekkel közelharcot vivni ket kilo zsemlemorzsäert…Akkor inkäbb legyek az utolso es el se induljak, mert a közepmezöny zöme valahol a parkoloban fog elhullani. Ez a fajta „info” ebben az esetben jo esely lehet majd a gyors halalra…

  54. 49:
    Szarban érzed magad, ezért kötekedsz. Semmi közöm ahhoz, hogy neked az életed, a politikai helyzeted, a döntésed nem egyszerű. Neked meg ahhoz semmi közöd, hogy 80 évesen nekem mi könnyű és mi nehéz. Ha hozzászólsz maradj a topiknál. Ne akard rajtam leverni azt, amit máson nem tudsz, csak azért mert kellemetlen dolgokra emlékeztetlek.

    51:
    Sajnos tévedésben vagy. Ha így lenne, akkor a civil életben a legrátermettebbek, a legtehetségesebbek foglalnák el a kulcsfontosságú helyeket, de nem így van. A rokonok, a haverok, a fajtársak kapják meg és nem számít, hogy hülye az illető, ő a mi kutyánk kölyke. Lehetsz te hasznos, ha a pedigréd nem a megfelelő.

    52:
    A magyar széthúzást, sőt egymáson való élősködést nagyon jól ismerem. De ha például Amerikában jól kijössz egy szerb pasival, az csak azt jelenti, hogy én is idegen te is idegen vagy itt, gyere fogjunk össze. A magyarországi hangulat elemzéssel is egyetértek. Akkor mi okozott neked csalódást? Az egyik barátom fia a kormányhivatalban dolgozik, olyan információkhoz jutok, ami nekem sok napos döntés hozási előnyt jelent.

    53:
    Ez pont olyan kötekedés, mint 49. alatt. A törülközőt jogába van bárkinek bedobni, de ez a saját témája, én nem vállalom fel.

  55. Lehet, hogy most sokan fel fognak horkanni ellenem, de épp az összeomlást elkerendô bekövetkezhet a „Háború”. Ha nem lenne a nukleáris fenyegetés mindenhonnan, már benne is volnánk jónéhány éve.

  56. A pánik.
    A robbanás hangját követő pillanat a döbbenet csendje volt. A döbbenet csendje alatt információk száguldoztak Remi és Kleo agyában őrült sebességgel. Kikapcsolva minden olyan funkciót, agyi tevékenységet, ami lassíthatná a veszély mértékének meghatározását. Ilyenkor az elkezdett mozdulata belefagy a levegőbe, a falat megakad a torokban, mert a nyelés folyamata is abbamarad. Ennél ezerszer fontosabb dolga akad ilyenkor az agynak. Nincs pislogás, csuklás, nincs hangszál mi rezdüljön. Ez a totális koncentrálása agyunknak arra, hogy minél gyorsabban felmérje a ránk leselkedő veszély mértékét. Mielőtt bármit is tennénk, tehetnénk, van még egy tizedmásodperc, míg dermedtek vagyunk. Ez a sikoly tizedmásodperce. Nem hallható sikoly, hanem olyan, amit az ember legbensőjében érez, de azt minden sejtjében. Ekkor méri fel a veszélyt az agy, és fúj riadót minden sejtnek ami érintett lehet a veszély elhárításában.
    Ha erre a pillanatra vársz a döntéseddel, akkor elkésel. Nem döntesz tiszta fejjel, az ijedtségtől, félelemtől, a többségnek beszűkül a tudata. Lemaradó leszel.

    A pánik.
    Mi a francért nem mész már, mozdulj. Ennél jobb alkalom nem lesz, hogy észrevétlen maradj,- biztatta magát, érezve, már mennie kéne nem maradhat tovább egyetlen másodpercet sem.
    -Menj már! Mire vársz?! -,mondta ki hangosan is.
    De egy ki tudja honnan jövő sugallat marasztalta.
    –Maradj, ne Mozdulj,..MARADJ!,..MARADJ!,-zúgta, zümmögte halkan süvítette agya rejtekébe.
    Nem belső hang volt ez. Egy érzet,..érzés, ami lágy egyben erőszakos szellőként járta körbe agyát. Az önálló akaratát támadta.
    Ez pedig a Pató Pál esete. Ráérek, hiszen olyan gyönyörű szélcsendes idő van. Károgók pedipedig mindig voltak. Eh!

  57. Zee, a képlet egyszerû: idegenhonban (oh what a word!!!!) óvatisabb, türelmesebb, toleránsabb és elnézôbb vagy mindenkivel. Nem azért mert mert Jézus reinkalnálódott benned hanem a rideg logika ezt követeli meg. A hazàdfiának be mersz szólni, mert 1.) teatvérednek érzed és többet megengedsz magadnak (ô is) 2.) úgy érzed a konfliktust jobban tudod kezelni anyánk nyelvén. Hazád fiát, testvéredet elküldeni a picsába mindíg egyszerûbb mint egy idegennek (vendéglátódnak fôleg) – ennyi.

  58. Aki itthon csücsül, az ezt gondolja jónak és biztonságosnak, aki meg külföldön él, az meg azt. Remélem, a következő 30-40 évben még nyugodtan elvitatkozgatunk rajta, hogy kinek van igaza… 😀

    Viszont aki külföldön él, az jellemzően hazánknál /jóval/ gazdagabb országban van. Béke, nyugalom, mindenki tisztességesen megél a jövedelméből, az embereknek nem nagyon kell agyalniuk a holnapon, a ledolgozott munkanap után jut idő pihenésre, nyáron tengerparti nyaralásra, télen síelni Svájcban.
    Ezt állítjátok párhuzamba a végletekig kizsigerelt, napi megélhetési gondokkal küszködő, helyzetüket kilátástalannak ítélő és ezért rosszkedvű, barátságtalan magyarországi milliókkal.
    De mi lesz geddon esetén? Ezek a békés, jóindulatú és végtelenül toleráns befogadó népek megtartják-e vajon a pozitív tulajdonságaikat, vagy visszaesnek egy neandervölgyi szintjére?

    Rengeteg szempont alapján lehet közösséget építeni, de ami évezredeken keresztül működött, az mindig vérségi alapú volt – család, nemzetség, törzs…

  59. 57:
    Ezen érdemes elgondolkozni!

    58:
    Na ugye!

  60. Pánik…
    ha valaki ki akarja próbálni az összeomlást, akkor este menjen ki, zárja el a gázt, a vízet, s kapcsolja le az áramot, majd sétáljon vissza a házába, lakásába; előtte szedje szét a mobilját és a wifit. Akksit is kiszedni a laptopból. Ha fővárosi, akkor nyissa ki az összes ablakot. Jó szórakozást, lehet pánikolni vagy… előszedni, ami ilyenkor kell.

    Pánik…
    Tessék megnézni pár tucat torokátvágásos, baltás, láncfűrészes, lőfegyveres kivégzést, lincselés is ajánlott ezesetben. Ott a pánik. Az áldozatok 99%-a csak várja a nem éppen kellemes végzetet, s kivégzési módtól függően az igazi pánik pár másodpercig ott a szemükben.
    (Amúgy szokásomhoz híven: nem ajánlom az eféle videókat, mert komoly következménye lehet /PTSD… abból meg akár öngyilkosság/. Ugyanakkor – s itt a paradoxon – szükséges. Szóval… nem ajánlom./

    Pánik…
    Nem azért gyakoroltatják – jobb helyeken – ezerszer a gépkarabéllyal való döfést, ütést, mert mókás szivatás és időtöltés, hanem mert automatizálják a mozdulatot vele. De ez, a fizikai része a dolognak. (Lásd tűzkeresztség)
    A pszichikai részt nehéz gyakorolni – fenti videók bizonyos szempontból segítenek ebben.
    S amikor a kiskatona elsüti az (instabil és ezért testbe hatolva bugdácsoló) 5,45-ös AK-t és az ellenség feje… kicsit szürreálissá válik, s a másik ellenséget közelharcban az AK-val aprítja, főleg a fejét… no akkor jön sokaknál a blokkolás, más néven „pánik”. De főleg akkor lesz ez pánik, ha a bajtársa feje lesz mellette szürreális.

    A pánik ellen javallott a mentális (autogén tréning) és fizikai (szituáció)gyakorlás, amivel csökkenthető a pánik esélye. Nulla nem lesz. De a pánik halálos is lehet, hiszen blokkol vagy éppen hisztissé tesz. Jó példa erre egy méretes lódarázs fészek az erdőben. A pánik (nem moccansz, de keményen zihálsz a parától /CO2/ vagy éppen össze-vissza kapálódzol és hadonászol) fájni fog. Ha nincs pánik (felméred a helyzetet /légifolyósó, viselkedés/ és csendben hátrálva lelépsz), megúszható a buli. 😀 hogy csak egy idétlen példát írjak. Nyilván mindenki érti ezt, s tudja, mikor és mitől pánikolhat be esetleg.

    Pánik alatt itt most bármi értendő, nem feltétlenül a geddon.

    Elnézést az off topicért.

  61. Nagyon sok hasznos infórmáció van a hsz-ekben. Sokak hozzászólását köszönöm, ma tanultam egy-két új dolgot, pontosabban olyan jól megfogalmazták, hogy jobban a helyére került a fejemben.

  62. Utálom a hazai politikai, és szociális (az állam az aktívaktól lehetőleg mindent elvonó és azt az inproduktívaknak szétosztogató) helyzetet, azonban azt hiszem az elvándorlók nagy többsége az új hazában csak tróger bevándorló lesz. Soha nem lesz egy olyan igazi barátja, mint itthon és valószínüleg nem fog úgy beilleszkedni, mint itthon. Valószínüleg az új nyelvet sem fogja tökéletesen úgy beszélni, mint a magyart. És azt sem hiszem, hogy a táj olyan kedves lesz neki, mint a hazai.
    Azonban arra nagyon kíváncsi leszek, mi lesz a kivándoroltak idős szüleivel, majd ha a gyermekeik segítségére lesz szükségük?

  63. 43.
    „Az is ismert jelenség, hogy mindenkit oda csalogat, ahol ő él.”

    Nem mindenkire igaz, de akik kevésbé hajlandóak beilleszkedni és leszarják a helyi nyelv legalább egy magabiztos elsajátítását, azokra tényleg jellemző az otthoniak kiszervezése és maguk köré gyűjtése.

    Sosem csalogattam ki a barátaimat, legfeljebb az elszántabbakat informáltam meg biztattam, amikor láttam bennük a kellő elszántságot és az angol legalább egy önjáró szintű ismeretét. Inkább az inspirálhatta őket, hogy „végigkövették” a kinti életemet a padlóra kerüléstől egy biztos egzisztencia kiépítéséig, természetesen mindenféle hátszél és helyi ismeret nélkül. Fél év után sikerült magam felnullázni, és a maradék 80 fonttal a zsebemben akkor és ott én voltam a világ leggazdagabb embere. 🙂

    Persze mikor eleinte csak alkalmi munkáim voltak és sokat éheztem akkor még senki nem akart utánam jönni…

    62.
    „Azonban arra nagyon kíváncsi leszek, mi lesz a kivándoroltak idős szüleivel, majd ha a gyermekeik segítségére lesz szükségük?”

    Ez tényleg egy sarkalatos pontja a kinti létnek.

  64. 62:
    Amiket felsorakoztattál azok nem „valószínűleg” hanem biztos. De van ennél súlyosabb is. Az idős szülők…. hát ez van, de az igazi gáz akkor kezd lenni, amikor a kivándorló maga is idős lesz. Már sokszor leírtam, és azt vettem észre, hogy ezt senki se fogja fel úgy, ahogy kellene. Először is, az emberi agy belső tulajdonsága, hogy a hosszútávú memória tökéletesen működik a halálig. (a rövid távú természetesen nem – jaj hová tettem a szemüvegem) Ezért mondják, hogy az idősek a múltban élnek. Csakhogy a „múlt” a gyerekkor és az ifjúkor a szülőföldhöz kapcsolódik. Ha még nem volt honvágyad, akkor várd meg amíg 70 leszel.

    63:
    Nem azt írtam, hogy te csalogatsz. Ez egy általános jelenség, ahol vannak kivételek.

  65. Szerintem meg elég megnézni Tara esetét és egyből látszik, hogy a honvágy tulajdonképpen nem egy országhoz köt, hanem sokkal szűkebb helyhez, ahhoz a környezethez, ahol a legtöbb élmény emlék keletkezett. Minél több időt töltött az ember ezen a helyen, annál erősebb a kötődés. Olyat is tudok, akik kiköltöztek Dél-afrikába először Kenyába, aztán Johannesburgba. A gyerekek már nem tudnak rendesen magyarul és kötődésük sincs ide. De oda se, ahol most laknak. Csak mert a költözések mellett is rengeteget utaznak, túráznak.
    Ilyen is van, bár nem ez az alaphelyzet.

    Már jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy próbáljak szerencsét Németországban. Minél rosszabb a helyzet a munkahelyemen, annál inkább erősődik ez bennem.
    Nem lehet arra várni, hogy majd geddon lesz. Akinek lehetősége van és elég bátor, az menjen.

  66. 65:
    Életem legjobb húzása az volt, hogy visszajöttem. Életem legrosszabb húzása az volt, hogy nem egyedül. – és ez nem vicc.

  67. 66:

    Szerintem egy ilyen külföldi tartózkodás alatt az ember csak több lehet. Kicsit olyan, mint a katonaság, nem minden pillanata élvezetes, sőt… de aztán végén visszagondolva mégis adott valamit.

  68. 66:
    Eletem legjobb huzasa volt, hogy kijottem… 🙂
    Tibor-ba, minden tortenet mas, mindenki mashogy eli meg a dolgokat. A kulfoldre valo kicsalogatassal kapcsolatban: ugyan a noveremek is kikoltoztek azota, de egy percig nem csalogattam oket, ok dontottek igy. Sot, akarki megkeresett Magyarorszagrol, mindig azt mondtam, hogy nagyon gondolja at mit dont, mert a kezdet nagyon nehez (es sajnos nagyon sokaknak a veg is, aztan koltoznek haza). Feladni egy egzisztenciat, barati kort, csaladot stb egy bizonytalan kimenetelu jovoert csak abban az esetben indokolt ha valaki nagyon elszant, tudja mit csinal es biztos magaban. Es meg akkor sem 100% a siker.
    Nekem szerencsem volt-van abban az ertelemben, hogy a jeg hatan is megelek, es jol tudom magam erezni barhol a vilagban, leszamitva nehany extrem helyet.

    Oregseg es honvagy: szuleim (67-69) itt voltak egy evet. Fateromat ugy kellett hazaeroltetni, ha a vizum nem jar le siman maradt volna. Aztan egy fel eve megint kijott 3 honapra (befejezni a hajot amit az elso evben kezdett el epiteni). Anyamnak viszont honvagya volt. Faterom peldaul megtalalta itt a Balaton-felvidek dombjait, az egyetlen problemaja az volt, hogy ennyi idosen mar keptelen megtanulni angolul.

    Szoval ha valaki el akarja hagyni az orszagot, eloszor is nagyon alaposan keszuljon fel lelkileg, tartson onvizsgalatot hogy vajon kepes lesz-e megbirkozni a feladattal. Ha a legkisebb jelet latja annak hogy nem, akkor maradjon otthon. Az a baj, hogy a kezdeti lelkesedes elnyomja a realis gondolkodast es az ember hibas dontest hoz.

  69. 68: Köszönöm, hogy átadtad tapasztalatodat és értékes gondolataidat. — Valóban minden ember más, ami azt is jelenti, hogy mindenkinek mást kell(ene) mondani, ami lehetetlenség. Én a nagy átlagnak írtam. Az egy kicsit gyanús, hogy te vagy a harmadik külföldön élő, aki mentegeti magát, hogy senkit se csábít. De nem ez a lényeg. A lényegre már sokszor kitértem. A külföldre távozás egy visszacsinálhatatlan lépés és súlyos következményekkel jár. Komolyan belenyúlik a lelkivilágba, egy érzelmi válság áll be főleg idősebb korban. Nem egy, nem két, sőt nem is három embert ismerek személyesen, akik sehol se találják már a helyüket (és állandóan ide-oda utazgatnak) Ha itthon van „itt olyan szar minden”, ha otthon van „hiányzik neki Magyarország” és keresgéli magában az emlékeket. És ezen már nem lehet segíteni. Mind a két helyhez kötődik csak más-másképpen. Aztán van, aki úgy gondolja, hogy idehaza sokkal jobb lenne (érzelmileg), de nem képes elhagyni a kint felnőtt családot. Hazajön, de nincs itt „senki”, akik voltak, azok már nem élnek. Akik lettek helyettük, azoknak Magyarország csak egy érdekes történet, és el se tudják képzelni, hogy ott éljenek. — Aztán a halál mindenre meghozza a megoldást, de addig?

    Közben megkaptam az értesítést. Köszönöm a nagylelkű segítséget, remélem tudok érte nyújtani némi szellemi ellenszolgáltatást.

  70. 69:

    Te is visszajöttél Tibor bá. Nem lehetetlen visszajönni, csak nagyon nehéz. Első körben egzisztencia kérdése. Ha itthon újra képesek vagyunk finanszírozni az életünket (ami elől a legtöbben kimentek) akkor a dolog oroszlánrésze megoldva.

    Ma a külföldre távozó fiatalok 80%-ának fogalma sincs mit akar, csak el innen Magyarországról aztán ahogy esik úgy puffan, majd megy egy gyárba 3 műszakba ezer euroért, nyelv nélkül és csodálkozik rajt, hogy Németországban sem olyan jó, sőt egyenesen szar.
    Ha nagyvonalakban is, de kell egy cél, hogy hol leszek 1 év múlva, hol leszek 3-5-10 év múlva. Aki végképp nem bírja kinn, annak terv kell arra, hogy jön haza.
    Nem tudom, én csak készülök kifelé, de ilyenek járnak a fejemben.
    Aki már kinn van, az meg tudja ezt erősíteni vagy cáfolni, de valójában nincs két egyforma szituáció és nagyon nem mindegy, hogy milyen szakmával és munkakörben tud valaki dolgozni. Akik betanított munkával keresnek, azoknak a legnehezebb, mert itthon nincs alternatíva.

  71. 70:
    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem könnyű volt visszajönni, mert az első perctől kezdve én a kint létet egy „tanulmányi kirándulásnak” tekintettem. Ráadásul egy csóró Magyarországba jöttem vissza nem csórón. Azóta nagyot változott a világ. A honvággyal szemben igen jó gyógyír az internet, és a könnyű utazás. De az időskori lelki nyomoron ezek nem változtatnak semmit. — Különbben az kezdeti eufória után szép lassan elkezdődik a nosztalgia. Például Dorka most írt először az emigrációból. Én tudom mit jelent, ő nem.

  72. Néhány gondolat
    1,Gazdasági helyzet romlásánál az angol kollégáim elsőre és teljes egyetértésben összefogtak ellenem.Pedig előtte nem voltak puszi pajtások.
    2,Külföldön mindig másod állampolgár leszel csak le kell venned a szemellenzőt.Ha ezt nem látod tisztán.
    3,A helyi lakos is túl akar élni,te gyom vagy a számára.Ki fog tépni tövestől.Mondhatod te akkor neki: te jó ember vagy jó barát.
    4,Azért érzed úgy,hogy a másik magyar tesz keresztbe neked,mert azt korrekten érted minden szinten.A külföldi esetében pedig: nem figyelsz rendesen a jelekre,sem a nyelv finomságát sem mást nem érzel,érzékelsz rendesen.Nem velük nőttél fel!Nem érzékeled a másik finom lelkületét mikor a kést finoman a nyakadra helyezi.
    5,Más nációnál megfigyeléseim alapján az egyetértés addig áll fent, míg van másik náció köztük.Utána gyorsan bomlik.A kapcsolataik lazábbak mint a magyaroknál.
    6,Geológiai helyzet-népesség.Egy sziget egy adott mennyiségű populációt tud ellátni.Korlátoltak a határok.Lásd a történelmet Húsvét szigetek,Írország a krumpli vész alatt,Anglia I.-II. Vh. alatt etc.
    7,Ha a geddon globális mindenkit érint.Erre minden létező országnak van forgatókönyve.
    a, az élet védelme,saját állampolgárokat kell alatta érteni.A többi lecsóba megy.
    b,az összes külhonit haza deportálják,internálják,karanténba helyezik,határokat zárják.
    c,az elosztó rendszereket azonnal államosítják,állami felügyelet alá helyezik.
    d,statáriumot vezet be,minden állam.Ott és abban nem a Ptk. szerint járnak el.Majd ha az anarchia elmúlt,jön újra a Ptk.addig más lesz érvényben.
    Hol és mit élsz túl az meg természetesen rád van bízva.
    Egy biztos nagyapám gyalog jött haza németektől a II. után. Éjjel jött csak,mert nappal a csehek vadásztak mindenkire aki nem azon a nyelven szólalt meg és azzal az akcentussal.
    8,Aki autóhoz van szokva és még soha semmi nem gyötörte annak a valóságról halványan sincs semmi képe.Ma a többség napi 3szor eszik még soha sem éhezett,azt sem tudja milyen kibírni mondjuk egy napot ivás nélkül.Hogy romlik le a szervezeted állapota egy hét alatt ha nem kapsz rendesen táplálékot és a megterhelés azonos szintű.Saját korlátaiddal sem vagy tisztába nem hogy másokkal.Videó játékokon,ami filmeken,kényelmes életen felnevelkedve fogalmatok sincs a valóságról nekem ez a meglátásom ezzel kapcsolatosan.De sok sikert kívánok hozzá mindenkinek.
    A nap elfog jönni mikor mindenki megmérettetik nem fog fájni 😀

  73. 72:
    Köszönöm nod! Tényleg örülök, amikor valaki komolyan tisztán lát, és meg is meri írni annak ellenére, hogy ránézve se kedvező. A többiek, akik kint élnek és állítják, hogy ez nem lesz hátrány, szerintem csak áltatják magukat. Vagy nem veszik észre a nyilvánvalót, amikre te olyan jól rámutattál.

  74. 72 igen jól összefoglaltad. (Szvsz kizárólag akkor tud valaki a közösséghez tartozni, HA azért megy, mert geddon lesz, ezt a közösség is tudja, ahová megy, s visz pénzt, tudást. De még ebben az esetben is a tudás miatt lesz a közösség tagja. Idővel viszont – geddon függő – a „nemzeti” kötelék fel fog oldódni. Lesz hasznos tag, mindegy ki, s lesz kevésbé hasznos tag, szintén mindegy, hogy ki. Ha a közösség nem nélkülöz, segít a nem hasznosoknak is, ha nélkülöz… nem.)

  75. re73:Igen lehet magunkat áltatni,szép tündöklő jövőképet festeni.De ezeket nekünk a politikusok festik.A valóság mindenhol :minden év egyre nehezebb egyre keményebb.Lehet strucc politikát folytatni és meggyőzni saját magunkat,hogy ez nem így van.De a valóság teljesen azt mutatja mindenki és mindenhol csúszik egyre-egyre lejjebb.A fizuk reál értéke fogy az árak emelkednek és jelentősen.Hazudik aki mást állít!
    Jelenleg olyan autóm van ami egy tankkal haza ér legalább is a határig.Onnan már nyertem!Bár azzal is tisztába kell lenni és meg kell nézni a sokkoló felvételeket mikor a pálmaszigetek kis olaj sejksége becsődölt.Indiaiak hagytak hátra mindent,mindenüket és elindultak haza.Na most ha egyszerre felkerekedik fél Európa és mindenki hazaindul akkor a karácsonyi hazautazási rémálom Hegyeshalomnál csak egy sima menetnek fog tűnni.
    Mindenki gondoljon bele reálisan mikor rájössz arra az egyszerű tényre nincs tovább.De a kinti rezsit sem tudod miből fizetni akkor ott fogsz maradni vagy elindulsz haza?Mert mikor jönnek a lovasok egyszerre mind a négyen te előttük fog vágtatni !Ez a tény tudom,mert úgy jöttem haza mint a mérgezett egér.Közgazdaságilag ezt úgy fogalmazzák meg szépen: minimalizálod a veszteségeidet.
    De még egyszer és nem utolsó sorban fel kell ébredni.A gyermek kornak vége,sok sikert mindenkinek.Mindenki azt mond amit akar meg amit gondol s aszerint is fog cselekedni.De egyet egészen biztosan tudok ha nem vagy tisztában a fizikai és biológiai határaiddal és soha nem próbáltad azokat akkor rövid lesz a sorsod.Mert a valóság nem egy videó játék,akció film.

  76. 72, 73, 75, +1!! Si vis pacem, para bellum.
    o /Ha békét akarsz, készülj a háborúra./

  77. 76:

    Az érzelmek a végsőkig hárítanak és bíznak abban, hogy mégis történik valami, amivel kikerülhető a világvége.
    A józan ész közben tudja, hogy ez lehetetlen.

    Nem más ez, mint a jobb és bal agyfélteke párbaja. Kinél melyik kerekedik felül. Mivel itt nem csak Orbán megítélése a kérdés, hanem az egész emberi faj fennmaradása, így megbocsátható érvelés a remény is!

    Kell is a remény, hiszen nélküle már holnap összeomlana a világ. Mindenki eldobna mindent a kezéből, minek dolgozni, holnap úgy is világégés.
    Az unokaöcsém elhatározta 24 évesen, hogy mégis diplomázik nemzetközi gazdálkodás, logisztika szakon.
    Ez pont egy halálraítélt szakma, de most törjem meg a lelkesedését?
    Mondjam azt, hogy mire végez vele és diplomaosztóra kerül sor addigra atomot szórnak majd??? Ti mit tesztek ilyen esetben? Őszinték vagytok vagy kegyes hazugság? És mivan ha mindenki téved?
    Szóval elég árnyalt ám ez a dolog, nem olyan egyszerű, mint hogy idejön Nod és Jövőnk, akik megmondják, hogy még van 5 évünk.
    Mondja meg ezt mindegyik a saját gyerekének.

  78. 79:
    Én megrögzött igazság párti vagyok. Elvem az, hogy mindenkinek szembe kell nézni a valósággal. — Gyakran találkoztam azzal a jelenséggel, hogy tanácsoltam valami, amit nem tartottak be, majd bekövetkezett az, amit el akartam kerültetni az illetővel. Ekkor, de csak ekkor jött hozzám vissza, hogy most mit tegyen?
    Már nem tudok rá válaszolni. Elég régen megírtam, hogy már nem szabad vállalni gyereket. Most te megkérdezed, hogy meg lehet-e ezt mondani a gyereknek? Ha nem lenne gyerek, ez a dilemma nem merülne fel. — Egyszer kétszer már elgondolkoztam rajta, hogy annak idején, huszonévesen úgy tűnt a világ, hogy mindig volt és mindig lesz, ebben mindenki alakítsa ki a saját jövőjét. Tudom milyen érzés volt. Nyugodt és természetes. Őszintén, 82 évesen sokkal könnyebb a szembenézés, végül is nekem se így se úgy nem lehet sok hátra. De ma huszonévesnek lenni borzalmas lehet, ha felfogja a valóságot, de én ennek ellenére nem tudnám eltitkolni, vagy oda hatni, hogy felesleges reményt keltsek, mert az lenne a legrosszabb, ha egyszer azt vágnák a szemünkbe, hogy MIÉRT NEM MONDTÁTOK MEG IDŐBEN?

    A világvége akkor lenne kikerülhető, és ki is merülnénk, ha csak egy dolog következhetne be, de ez nem így van. Sok minden bekövetkezhet, ah az egyik kimarad, előlép a másik. Ha mindent elkerülünk, akkor jön a klíma, ami elkerülhetetlen, csak ad egy kis időt.

  79. re79:A gyermekeim 25-23-14 és 8hónapos van jövőkép,de nőzzünk szembe a ténnyel ez a világ úgy ahogy van áll le.Elérte határainak maximumát mint a társadalom mint a dogma szintre süllyedt tudomány.Az üzleti érdek irányít mindegy ki áll a háttérben.Nincs tovább.
    A természetes viselkedési normák matematikailag számolhatóak már régen,az üzleti élet szintén matematikai formát követ,az egész komplex számítási rendszert már réges-régen kikalkulált attól,hogy mi nem tudunk róla még létezik.
    A gyerekeimnek természetesen megmondtam hogy mi várható de senki nem tudja,hogy mikor.Itt a pontos dátumra gondolok.Természetesen míg a rendszer a haláltusáját vívja addig mi is játszunk ebben a világban.De a kőkornak sem azért volt vége mert elfogyott a kő!Ezzel mindenki tisztában van de hajlamosak vagyunk elfelejteni.
    A szép dolgokra természetesen jobban vagy vevő.Minden ember minden nap öl.Mindegy én teszem saját kezűleg vagy más teszi a tény,tény marad ettől.

  80. 75.
    Teljes mértékben egyetértek veled, amennyiben ezt a gondolatmenetet egy egész Európára egyszerre rázúduló katasztrófa esetére vallod (atomháború, napkitörés stb.)

    De vajon akkor is így tennél, ha mondjuk csak 1-2 kelet európai ország lenne szarban? Vagy tovább megyek, „királyunk” egy napon bejelenti az államcsődöt (vagy nem jelenti be senki, de attól még nyilvánvaló lenne), mialatt a szomszédos országok még elvegetálnak egy élhető szinten.

    Fizetésképtelenség, hiperinfláció, állami dolgozók elbocsátása, élelmiszerellátás akadozása/teljes megszűnése, gázellátás nuku, közel 100%-os munkanélküliség, anarchia, lázongás.
    A kormány a kis létszámú haderőt (aki még nem rohant haza inkább a saját családját védeni, vagy szolgálati fegyverével élelmiszert rabolni) saját védelmére és más stratégiai objektumok ellenőrzésére használja fel. Rendőrség nincs, a cigány többségű területeken sáskamódjára fosztogatnak rézbőrű „barátaink”, mellékesen 10-100 éves korig végigerőszakolnak és halálra kínoznak mindenkit. Az állami szervek működése mellett már most szinte minden hétre jut 1-1 ilyen hír, mi lesz majd akkor ha megszűnik a felügyelet/ellenőrzés, ami sokkalta nagyobb brutalitást vált ki belőlük. Nem kell ezt részleteznem egy geddonos honlapon, nyugodtan képzeld bele a lehető legrosszabbat.

    Persze a szlovák és a román kormány alig várja, hogy EU-s tagként békefenntartókat küldjenek Magyarországra. Persze ők sem Olaszliszka, vagy Kesznyéten felé vennék az irányt, a Balatont meg a pápai katonai támaszpontot vonzóbbnak találnák. Ne feledd, náluk ekkor még nem lenne államcsőd, a hadseregük finanszírozása megoldott.

    Szóval érdekelne, hogy ennek ellenére is teletankolnád az autót, hogy a gyerkőcöket is belepakolva hazafelé vedd az irányt. Tudjuk Európa hanyatlik, de ezt Németországból, Ausztriából te még nem érzed úgy, ahol abban a pillanatban még nem lenne államcsőd, olajhiány stb.

    Szóval mit választanál? Magyarországot a fentebb vázolt állapotok ellenére, vagy maradnál ott ahol vagy, a még működő gazdaságban (emiatt nem is utálnának ki a helyiek, mivel az osztrákok, németek még „jól” élnek és nincs kit hibáztatni), ami lehet 5, vagy akár 25 év múlva jutna Magyarország sorsára, de addig legalább a te és a családod élete ennyi időre is biztosítva lesz. Megkockáztatnád az indulást?

  81. Mindig tanulságos számomra, hogy annak ellenére bizonygatja valaki a külföldön történő megöregedés szükségességét, hogy régen bebizonyított a lélektani torzulás velejárósága.

    Aki itthon nem tud érvényesülni és csak a pénz miatt szeretne hazát választani, az miért gondolja, hogy odakint meg fogja találni boldogulását és nyugalmát? A legbutább dolog a pénz miatt kivándorolni. A sorrendnek, célkitűzésnek a következőnek kellene lennie: nyelvtanulás, kalandvágy, pénztőke felhalmozás a későbbi itthoni újrakezdéshez. Önmagunk igazolása és becsapása nélkül ezeket cáfolni értelmetlen.

    82. Nándi: Egyrészt példáidra számos történelmi esemény ad választ. A legtöbben otthon maradtak és védelmezték otthonaikat, családjukat ókortól napjainkig. Ez is az emberi természet része. Másrészt ne vegyél arra a forgatókönyve mérget, hogy a gazdaságilag gyengébb országok fognak előbb bedőlni, ha másért nem, azért mert megtámadják valutájukat. (Occupy-mozgalom, vagy Soros és a font megtámadásának kapcsolata…)

  82. 82: „De vajon akkor is így tennél”

    Vicces vagy. Szerinted hogy döntene – megdöglik itthon, vagy átugrik családostul Ausztriába /feltéve, hogy lehetséges lesz/? 😉

    Rákosi idejében is sokkal többen leléptek volna, ha nincs aknazár meg éleslövészet. Ha a helyzet kilátástalan itthon, és van hova menni, hülye, aki nem megy el. Az ‘itt élned, halnod kell’ már akkor is csak a költőkre volt igaz, amikor Vörösmarty megírta… 🙂

  83. 84.
    Úgy látszik nem olvastál vissza elég alaposan. 🙂 Nod ugyanis jelenleg külföldön él, és a kérdésem is arra vonatkozott, hogy akkor is hazamenne-e, ha jelenlegi tartózkodási helyén (szerintem a közelségből fakadóan német nyelvterület) nincs gebasz, mialatt odahaza már javában zajlik? Mert ő csak arról írt amikor mindenhol szar, így egyből hazafele venné az irányt, amivel egyet is értek.

    Tehát itt nem a kimenekülés, hanem a visszatérés a téma.

    83.
    Glouchester ez való igaz, a Nyugati országok nagy része bármikor bedőlhet, Angliának is óriási államadóssága van egy nagy adag ingatlanlufival megfűszerezve.

  84. A látszólagos félreértés közöttetek abból adódik, hogy nem definiáltuk mi fog bekövetkezni. Ha Magyarország bedől, de Európa nem, az egy forgatókönyv. Ha egész Európa bedől (vagy a világ) az egy egészen más forgatókönyv. A két különböző forgatókönyvre nem azonosan kell reagálni. ha pedig elindul egy globális háború, az egy harmadik forgatókönyv lenne. De van negyedik is. Angliában elszabadul a mutált Ebola, nem lehet megállítani, onnan átterjed nyugat Európába.

  85. Elsőre és most leszögezem vízióid nem valósak.Az országunkat már szállták meg Inváziós csapatok franciák,britek,románok,szlovákok.Hol vannak jelenleg?
    De itt nem arról volt szó,hogy OV vagy másik marha mit csinál?Egyébként ezt nevezik demokráciának amit most a bőrödön érzel a fityisz által.A többség irányít.Ne is vitassuk.
    A dolog pedig természetéből adódik.A tankom mindig tele és sipirc haza.Egy és ezt itt leszögezném mindenki azt csinál amit akar.Mikor bejött a válság Írországot hatalmas mennyíségű embertömeg hagyta el.Volt aki maradt természetesen.De a többség ment mikor dőltek be a cégek és látták meló nincs a kiadás pedig maradt.Azok maradtak akiknek maradt a melójuk.A többség pedig szétszéledt.
    A saját házamban pedig szerinted érdekel a hiperinfláció vagy hogy lesz meló vagy sem?Jelenleg 8 órában gyárakban robottól a többség és javában valami ócska használhatatlan és nem nélkülözhetetlen szart gyárt.Ez a konkrét igazság!
    A másik kérdés szerinted a szomszédos országoknak nincs elég bajuk otthon? Egy sereget etetni kell,finanszírozni az összes szart hozzá.Szerinted Magyarországon az elhárítás nem dolgozik,mikor a világ legjobb szakemberei közé sorolják ezeket az embereket?A mindenkori karhatalom meg ölbe tett kézzel ül és vár nem?
    A harmadik a protokollal úgy látom nem vagy tisztában.A karhatalomnak mindig van elég embere.
    A fegyver kérdése sokszor elhangzik látszik még nem sokan lőttek vagy cipeltek ilyen jellegű vasdarabot.Fogalmuk sincs mire elég egy tár lőszer avagy ebben is teljes zűrzavart látok.
    Abban a vízióban is mikor hordákban emberek rohangálnak.
    Tisztázzunk valamit mekkora az a hatótáv amit te gyalog meg tudsz tenni?Száraz,meleg fedél,wc,ivás-evés,alvás?Ezekkel vagy csak úgy filmes víziókon keresztül közelíted meg a dolgokat.Mert nem fogsz nagy hatótávolságot megtenni egy tömeg még kevésbe.Főleg ami szervezetlen.
    A vízióid hamisak ne haragudj nem reálisak.Ez az én meglátásom.

  86. 89.
    Én azt látom hogy számodra teljesen magától értetődő és elfogadott egy egész Európát/világot behálózó és mindenhol egyszerre bekövetkező geddon, de ugyanezt csak néhány országra levetítve és különböző időbeli eltéréssel már nem veszi be a gyomrod és annak lehetőségét teljes mértékben kizárod.

    Ami a vízióimat illeti aki akar talál benne hibát vagy túlzást, de van neked is bőven fantáziád, hogy az összes rosszat amire világviszonylatban készülsz és reálisnak tartod, ezeket mind elég lenne csak 1 bizonyos országra rávetítened, és úgy válaszolni a korábban feltett egyszerű kérdésre, mint ahogy én is egyértelműen állást foglaltam a „bővített kiadású” világméretű összeomlás terén.

  87. oké.Nézd meg mi volt a yugó határon embargó idején.Ment a biznisz,akkor meg be is szállnék 😀

  88. 87. Tibor bá: Ha lesz is csak és kizárólag Magyarországra értendő geddon, az időleges lehet (max. néhány év), akárcsak más országokra. Időlegesen elhagyni az országot nem geddon kérdés. Ez békeidőben is lehetséges. Nade külföldön megöregedni? Vagy számíthatunk 50 év geddonidőre csak és kizárólag Magyarország földrajzi területén? Nem tartom reálisnak.

    Csak egy kérdés: Ha vallod, hogy „tudod, hogy holnap elpusztul a világ, akkor ma még ültetnél egy facsemetét” elvét, akkor miért véled értelmetlennek a gyermekvállalást? Ez nem ellentmondás?

  89. Ja családra és az otthonra adom le a voksom,mert anélkül az egész lényem értelmetlen.

  90. A bolygónk globálisan kicsi ha Magyarország dől akkor rántja magával akik gazdaságilag partnerei.Románia gazdasága 60-80% hazánkra összpontosul,Ausztria is jelentősen partner,Németekhez megy a ipari szarjaink 80-90%-a.Azt ők is megérzik ha kiesnek a beszállítok.A dolog összetett.Dominó effektus.Bizonyos % meghaladásánál dől mindenki kérdés mi a kritikus érték?
    Közgazdaságilag azonnal minimalizálnak a cégek a profit érdekében így mindenki bedől kérdés napok vagy hetek esetleg hónapok alatt.
    Egy biztos a francia autókban nem lennének rádiók,mert kizárólag hazánkból megy oda és ez csak egy tétel,kábel korbács az autók jelentős részébe,a hifi rengeteg modelhez,Így az autóipar jelentősen minimalizálna.
    Rovert mikor bezárta a BMV a britek úgy gondolták 2-3000 ember érint.Mint kiderült 5 év alatt tudták megoldani azt a 100000 ember tömeg problémát ami valóságban erre épült már rá.
    Hazánk pedig gyarmat és beszállító ezen országokba amik itt fentebb felmerültek.
    Ausztriát is mélyen érinti az osztrák bankszektor kieső profitja amit jelenleg a hazánkból szipkázott ki.A gazdasági jelek már kezdődnek is.
    Egyszóval egy országra nem lehet kivetíteni a geddont.Mert mind cumizik ha baj van.

  91. 83:

    „A legbutább dolog a pénz miatt kivándorolni.”

    Hát ezt 1 millió ember másként gondolja, nekik próbáld megmagyarázni.

    Ma a költségvetés jelen munkapiaci viszonyok között csak profitál a kint dolgozó magyarokból. Többségük ilyen olyan formában pénzt juttat haza, ellenben az államnak kiadása nincs feléjük.

    94:
    Egyetértek, teljesen életszerűtlen a feltételezés, hogy csak Magyarország dől be. Amíg EU van addig ez nem lehetésges, meg az általad említett okok miatt sem.
    Mivel Európában nagy a népsűrűség itt mindenki cumizni fog baj esetén.
    Sok szó esett az idegenek kitiltásáról, de ez nem ilyen egyszerű ám, mint ahogy itt leírjátok. 20-30 éve talán az lett volna, de ennyi bevándorlóval már nem.
    Nem lehet pl. Londonból 4 millió embert elzavarni, főleg akkor nem, ha már állampolgár. Ez Németországra is igaz.
    Amit ti hajtogattok, az még érvényes volt a valódi nemzetállamokra, de ezzel az EU-s katyvasszal már nem lehet mit kezdeni. Németország, Franciaország, Hollandia, Anglia… ha nem elég lenne nekik egy bármilyen összeomlás, akkor attól biztos összeomlanának, hogy a külföldiek elhagyják az országot.
    Erre épül a társadalom, a gazdaság.
    Ha Németországból haza zavarják a magyarokat, az azt jelenti hogy az EU felbomlott.
    Ha az EU felbomlott, akkor újra elképzelhetővé válik a háború Európán belül. Ha ez így lesz, akkor más a gyerek fekvése, csak találgatni lehet, hogy melyik országban lesz jobb.

    Szóval tényleg forgatókönyv kérdése is, ahogy Tibor bá írta feljebb.

  92. 95. „Hát ezt 1 millió ember másként gondolja, nekik próbáld megmagyarázni.” Világos, ha ilyen sokan így gondolják (ha egyáltalán így gondolják), akkor csak igazuk lehet. Erről a legyekről és a végtermék fogyasztásukról szóló vicc jut eszembe.

  93. Emlékszem mikor vizummal lehetett csak bejutni Britekhez,láttam éreztem.Kiutasítások:Igen ha állampolgár vagy akkor nem.Láttam,hogy ment 4 éve a Briteknél megoldották.
    Azt is hogy kimentek a munka területre és ellenőrizték a munkavállalási engedélyeket.Mert kő még ha valaki jön azzal,de nem kell Angliában.
    Igen a brit közgazdászok már számolták hogy tudnák a pakikat visszaküldeni hát rájöttek sehogy,mert 40 évet vetne vissza a gazdaságon.De ha más a helyzet mint normális viszonyokban mások is a szabályok.
    Szerinted a magyar rendőr ha lincselnék az új magyart mit tenne?a,odamegy és menti b,oda se megy,nem veszi észre c,odamegy segíteni lincselni
    Nem kell hazazavarni senkit a-hoz,hogy magától elmenjen csak a megfelelő szabályokat kell bevezetni.

  94. 96:

    Ne is törödj vele, hogy most aláztál meg 1 millió embert.

    97:

    Miért vagy te ilyen biztos abban, hogy ez a remek államszerkezet Orbán Viktorostól ilyen mélységekben akarja majd védeni az állampolgárait? Békeidőben elüldözi innen őket, baj esetén meg jöjjön vissza mindenki mert hirtelen megjavul a mi Viktorunk?
    Szerinted az USA miért épült ennyi tábort? Szerinted Merkelt érdekli, hogy mi jó a németeknek? Hitler forogna a sírjában ha látná mi lett a birodalomból meg a fajnemesítésből.

    5 éven belül nem nagy esélye van egy káosznak, addig tovább keveredik az EU. Én ezt nem látom olyan egyértelműnek, mint te, hogy baj esetén minden határ lezár, minden idegen kiutasítva.
    A távolságtartóbb országok, mint Svájc, Norvégia, Svédek nem is engedték, hogy megoldhatatlan probléma elé kerüljenek. A többiek elszúrták. Anglia, Franciao, Németo biztosan…

  95. 98. Nem törődöm vele, mert ha valóban így lenne, akkor ők 9 milliót aláznak. De én nem gondolom, hogy valaki itt lealázott volna bárkit is. 1 millióan úgy gondolják, hogy kint szeretnének megöregedni? Ugyanmár! Ennél összetettebb egy társadalom.

  96. 92:

    „Csak egy kérdés: Ha vallod, hogy “tudod, hogy holnap elpusztul a világ, akkor ma még ültetnél egy facsemetét” elvét, akkor miért véled értelmetlennek a gyermekvállalást? Ez nem ellentmondás?”

    Nem ellentmondás, felelős cselekedet. Egy fát legfeljebb kivágsz, ha utadban áll. Egy gyerekért felelősséggel tartozol. Ha nem tudsz számára biztosítani megfelelő életfeltételeket, akkor ne adj neki életet.

  97. Ja még soha senki nem tisztított területet etnikai alapon?
    Miből gondolod azt,hogy minden arról a seggfejről szól?
    Voltak lesznek önkény urak több vagy kevesebb sikerrel.
    Miből gondolod azt,hogy ez is mint minden örökké tart?
    Miért mentek el az emberek?A jobb megélhetés miatt,mert jobb egy gazdag országban csórónak lenni tele gyomorral kiszámolhatóan aránylag.Mint egy szegény országban éhesen lenni,kilátások nélkül.Akar a franc itt maradni,de ez egy mozgó világ amiben minden mozog.Te nem állhatsz,mert úgy jársz mint az öreg fa a viharban.
    Az egyszerűsítést választom,úgy tisztább a kép a sallang nélkül.
    Miért gondolom,hogy az állam szerkezet jó?Erről nem nyilatkozok ne haragudj kötnek a szabályok.Felakarom nevelni a gyerekem.Itt most lehet finoman fogalmaztam.Nem részletezném.

  98. Itthon vagy külhon…

    „David Cameron az utóbbi hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok korlátozhassák a munkavállalók bevándorlását”
    Forrás: https://kuruc.info/r/4/135257/

    ‘Apa, kezdődik… !’

  99. 102:

    „régi tagállamok ”

    Ilyen nincs! Akkor az új tagállamok meg tovább korlátozzák a földvásárlást! Ez az EU vége.

  100. 102.
    Ez már nagyon régóta ott lóg a levegőben, csak idő kérdése mikor lépik majd meg. Sokan, köztük a határátkelő.blog tagjai is rendszeresen üzenik a „disszidáláson” gondolkodóknak, hogy mihamarabb lépjék meg a dolgok mert nagy korlátozások jönnek, és az NI number (az itteni adószám, legális munka alapfeltétele) most még viszonylag könnyebben megszerezhető egy későbbi limitáláshoz vagy befagyasztáshoz képest.

    A Dél-Angliában élő magyaroknak van egy közös facebook csoportja, és az utóbbi hónapokban érkezett pár panasz hogy az adószámigénylés egyre nehezebb, az időpontra jelentkezéskor a telefonos ügyintéző lekezelő, többször elutasítják a kérelmet hiányzó hivatalos dokumentumok pótlására hivatkozva, illetve egyre többször elérhetetlenek.

    Eddig is volt egy 22-es csapdája felállás, miszerint bankszámlát nyitni csak bejelentett lakcímmel és munkaszerződéssel tudsz, de NI number nélkül nem tudsz dolgozni az 1 hónap igénylési türelmi idő lejárta után.

    Az adószámot nem biztos hogy ennyi idő alatt meg tudod szerezni, ráadásul bankszámlát is egyre kevesebb szolgáltatónál lehet nyitni hivatalos munkaajánlat nélkül, de tavaly tavasszal egy cimborámnak még sikerült a Barclays-nál enélkül is (a 2 szép szeméért), idén tavasszal egy családi barátnak már ott sem, így a nővérem számlaszámát adta meg és több mint 2 hónap múlva tudott intézni egy sajátot.

    Senkit sem akarok toborozni, de aki angliai munkavállaláson töri a fejét (hogy témánál maradva az itt megkeresett pénzből egy geddonbiztos házat vegyen/építsen) az minél előbb hozza meg a döntést, amíg még félig nyitva a kapu. 🙂

  101. 96:

    Gloucester egyébként még annyit ehhez a témához, hogy hidd el én lennék a legboldogabb, ha itt Magyarországon egy vezetői munkakörből meg lehetne tisztesen élni! Nem kell Audi, nem kell 100 nm kertes ház.
    De a használt 13 éves kocsimat és egy albérletet nem tudok belőle fenntartani.
    Ezek után nem csoda hogy én is külföld felé kacsingatok. Az egytlen reményem még, hogy belátható időn belül félretegyek egy pár milliót, mert itthon még 100 ezreket is nehéz.

    Szóval nincs jogod pálcát törni ezen emberek felett. Nem dalolva és jókedvvel mennek ki! 95%-uk nem!

    Itthon a minimálbérnek nettó 150 ezer forintnál kéne járnia nem 70-nél!!!!! 70 ezer semmire nem elég, semmire! Még egészséges táplálkozás sem jön ki belőle nem hogy rezsi, kocsi meg albérlet! Rosz vicc ez az ország. Orbán szemétdombja.

  102. 105:
    Ahelyett hogy erre reagálok, olvasd el a szombati VM-posztot. NYOMOR cím alatt.

  103. Re104:Az NI szám:adó és társadalom biztosítási szám egyben,e-hez munkavállaláshoz szükséges még egy Home Office regisztrációs szám is.De ez nem brit felhomályosítási óra.

    A minimálbér:a nevében is benne van micsoda és mire van.Mindegy hol vagy a világon mindenhol a saját viszonyokhoz van igazítva!
    Ezért nem dúskálnak azok akik a bio tools munkaerőhöz tartoznak.

    Építs egy házat:Hú barátom nem vagy tisztában a költségekkel rendesen!Itt ismét rendesen mellé fogtál barátom.

  104. 94!
    Ez így van ahogy leírtad..Ugyanis ma már nem országok vannak,hanem globális transznacionális vállalatok…Ők így látják a világot..Egybe..És ha megroggyannak,az kihat mindegyikre világszerte..

  105. 107.
    Nem ártana tájékozódnod vagdalkozás előtt, 2012. óta eltörölték a Home Office regisztrációt… Valószínű a te esetedben ez bocsánatosabb bűn, az viszont, hogy én az NI number-nél az adó mellé nem írtam ki a biztosítási számot, az már teljességgel elfogadhatatlan dezinformáció.

    „Építs egy házat:Hú barátom nem vagy tisztában a költségekkel rendesen!Itt ismét rendesen mellé fogtál barátom.”

    Fogalomzavarral rendesen el vagy látva, egyrészt „ismét” csak akkor lehet melléfogni, ha már egyszer melléfogtam, és jelen esetben egyik sem állja meg a helyét. Akkor most már barátként elárulom neked, hogy a mondat végén lévő mosolyjel sejtetne némi iróniát, szarkazmust, csak az nem látja aki mindenképpen kötekedni akar.

    De mivel minden viccnek fele igaz, elárulom neked, hogy én véghezvittem ezt a „melléfogást”. Angliában 1,5 év alatt összespórolt pénzből vettem házat Magyarországon, miközben idekint ugyanúgy fizettem a lakbért, kaját és egyéb költségeket. És ehhez nem kell atomfizikusi fizetés, csak elszántság és kitartás, valamint a cél elérése érdekében addig lemondani minden luxusról.

    Jaaa hogy nem építettem, „csak” vettem. Ott volt a vagy/vagy opciók között, de valakinek derogált azt is idézni.

    A melléfogásokból azt hiszem kijárt most neked barátom… Egy hozzászólásban háromszor is. 🙂

  106. Nándi, Curix: Bizonygatjátok, hogy nyugaton jobb az életszínvonal, könnyebb spórolni, mint idehaza. Csakhogy ezt senki nem vitatja. A vita abból áll, hogy a kinti megöregedésért túl nagy árat kell fizetni. Kint sosem fogod megtalálni a boldogságot. Menj ki, érd el a célod, aztán gyere haza! Ez a mondandók tömör lényege. Ennél többet kár bizonygatni nekünk.

    … és a geddon sokkal komolyabban fog kint érinteni, mint itthon. Ezt is kár vitatni. Utol fog érni, az tuti.

  107. 110:
    Ez Nándi „harcias” szövegéből nem derül ki, de ő pont ezt csinálta. Esze ágában sincs kint megöregedni. Vett egy házat, de nem Kentben. 😉

  108. 94,108:
    Példa: ’10-ben történt, India visszamondta a több milliós Black Berry rendelését a kanadai RIM-től, a következő műszaknak (kb. 1800 fő) már be sem kellett mennie a zalaegerszegi Flexronicsba.

  109. 110. Glouchester
    Az utolsó hozzászólásom nem a külföld melletti kardoskodásról szólt. Korábban kifejtettem, hogy ha egész Európa dől, természetesen otthon, ha csak Magyarország, akkor maradni külföldön. Nekem ez a véleményem, és nem erőltettem rá másra, viszont nod többszörösen kisarkítva arrogánsan kötekedett (amely érvelés néhány részével egyet is értettem), de az én szemszögömből történő sarkítás már teljességgel elfogadhatatlan volt számára, nem is reagált egy darabig.

    Páran pedzegették, hogy olyan nincs, mert az egész EU egymásra van utalva és ha az egyik dől, akkor a másik. Ezt mindenki másként látja, ebbe a vitába már nem bonyolódtam bele.

    Valaki belinkelte, hogy Anglia ki akar lépni az Eu-ból, és a bevándorláspolitikai szigorításokat erősítettem meg az itteni tapasztalatokból. Nod barátom ekkor jött vissza egy kis kötekedésre, félmondatokat kiragadva engem hitelteleníteni. Ismerem ezt a személyiségtípust, a korábbi hozzászólásunkból ő nem jött ki jól (konkrét kérdésre nem reagált), beismerés helyett visszavonult, majd az arroganciája nem hagyva őt nyugodni a 104-es hsz-emet végigkötekedte és személyeskedte a 107-ben.

    A 109-ben rámutattam több sebből vérző tévedéseire (az arrogáns ember elleni legjobb fegyver), amire beismerés helyett valószínű újabb személyeskedéssel reagál majd, de az már nem fog érdekelni, meghagyom neki az igazat. 🙂

  110. Egyszerű a megoldás: be kell vásárolni most, így amikor jön a pánik, nem kell rohanni a tecsóba. Így az is mindegy lesz, hogy kaptam-e bennfentes információt, vagy nem.

    Itthon sem tájékoztatnak mindenkit előre a várható eseményekről, mért pont én lennék a kivételezett, a többi 2700 magyar előtt, akivel egy faluban élek?

    Tibor bá, egyetértek azzal, hogy itthon jobbak az esélyek, de nem a bennfentes információk, és a pánikvásárlási pozíciók miatt. Hanem azért mert itthon része lehetek olyan közösségeknek, amik jó eséllyel megmaradhatnak az összeomlás után is, és segíhetnek a fennmaradásban. Nem kivéve a közösségek közül a legfontosabbat: a családot.

    És itthon sem kell nyomorogni, én nem érzem ellenségesnek vagy nyomasztónak a közhangulatot sem.

    60: Ha tartunk egy csendes, gyertyafényes estét a családdal, azzal mért próbáltam ki az összeomlást vagy a pánikot?

    94: És ha a francia autókba a magyar összeomlás miatt nem jut rádió, akkor ettől azonnal összedől Franciaország is? Egy dolog a lassú gazdasági hanyatlás, egy másik dolog a hirtelen összeomlás, káosz, pánik, öldöklés. Máshogy kell rájuk felkészülni is, reagáli is, ne keverjük össze.

    Nándi: Abban nyilván többen egyetértünk, hogy ha lokálisan nálunk szabadul el a pokol, mint mondjuk Szíriában, onnan minden épeszű ember menekül, ahogy tud. A poszt nem erről szól.

  111. 105: Curix, ha vezetői beosztásban nem tudsz fenntartani egy autót és egy albérletet, akkor valamit elcsesztél. Ha nagyon akarsz, menj nyugatra, de én a helyedben körülnéznék az itthoni álláspiacon is. Van ilyen.

  112. Kedves Nándi,lehet eltörölték nem tudom.Nem kötekedtem nem a neten vagyok egész nap hanem dolgozok és ha a család elérhető természetesen Skype-n.

    A másik dolog borzasztóan jól csináltad megadhatod a receptet,mert nekem tudod a matek szerint nehezen megy a fejembe,hogy is lehet minimál bérből kijönni.
    Tehát a brit viszony amit én ismertem 5,35/órás volt erre emlékszem az enyémről nem nyilatkozom.A hét 37,5 órás volt egy szoba 250 volt akkor tájt + egyebek.Ekkor egy kenyér volt 0,70 amit 0,15 úsztattak fel.Tehát 952 brutto egy hóra 178 órával.Fogalmam sincs mennyi volt ennek a netto értéke.

    A másik a házépítést direkt ragadtam ki,mert ugyan olyan mint a fegyverrel rohangáló hordák amiről írtál.Jelenleg is mosolyt csal az arcomra.
    a,ház építés amit írtál e-hez roppant nagy fizu kell.Itt ismét a matekra hivatkoznék,mert szerintem mindenki végig tudja számolni mekkora költséget jelent.Telek vásárlástól a kerítésig minden.Adósság nélkül.
    b,A rohangáló fegyveres tömeg.Na itt megjegyezném lőttél már?Géppuska ,géppisztoly,félautomata pisztoly? Típus,hatótáv,súly,lő gyorsaság,találati érték(becsapódási karakterisztikát értjük alatta) etc., van ezekhez valami közöd vagy rálátásod?Mert nekem egy kicsi van és nem is mennék ebbe inkább bele.
    Tudod mindenkinek azt mondom aki rendelkezik szakmával abban helyezkedjen el,(ha kimegy de jobb ha marad a fenekén otthon).Itt nem olyat értek mint pincér és pultos olyan hagyományos iparos szakmákra gondolok,mert az jól fog keresni.A bio robot pedig nem.A helyett több ezret találnak.

    Azon nem vitázunk,hogy dőlünk,mert ez is szimplán matek.Azon igen,hogy ez egy globalista világ és ha megy az egyik, eggyel a többi is.Ezt már a jelenkori világgazdasági válság bebizonyította.Itt nem a mű balhékat értem amiket csinálnak.

    Hogy ki mit csináljon meg,hogyan szerintem szuvenír és egyéni.

    Te is hibát követtél el,lehet én is legyen az Én is.De ez úton ha meg lettél sértve barátom elnézést kérek.

  113. 115:

    Persze így is neki lehet menni a dolognak, hogy ezt adta a gép, ne reklamáljak.
    Ábel ennyit kapok bértábla szerint, sőt ha nagyon boncolgatjuk a dolgot, akkor még ennyi sem járna.
    Ez van.
    Egyébként egy albérlet és egy kocsi fenntartása alsó hangon 100 ezer forint.
    Vagy ez sok, vagy a fizetések kevések.

  114. 117re:Őszintén megmondom neked most akartak otthon adni 200E nettot,mondtam az asszonynak nem megyek erre haza majd ha hetibe ajánl ennyit.Magán véleményem ezt leközölném előre is.Hülye leszek középkorúan egy cégért kidolgozni magam és az ő érdekeit szem előtt tartani!!!Ebben az esetben Marxot követem adom tudásom ő meg a bért.De semmi többet nem vagyok hajlandó és a szabad időmet a családra vagyok csak hajlandó „áldozni”. Nem holmiféle cégekre.
    Igen a matek gyorsan dönt,nem luxusról beszélgetünk normál emberi életről.A gyereknek cipőtől a ételig minden kell.Ne adjon nekem családi pótlékot adjon tisztességes bért.A gyerek a jövőnk,ha nem vállalnak az emberek gyereket akkor ……pl a nyugdíjasnak nem lesz nyögdíja.
    De nem is erre térnék ki az árak kb. ugyan azok pepitában 0,95 jura egy kenyér 1,05 a vaj etc. sorolhatnám nem olyan sok mindenben van eltérés.Lakás árak,bérleti,szolgáltatási díjak abban óriási.De ezt is minden állam a saját rendszeréhez igazítja.
    De az otthoni kereset az egyenlő egy viccel.
    Rezsi csökkentés meg mit tudom én mivel hülyítik a lassan leépülő édesanyámat aki már nem látja át,hogy a rendszer hibájából adódóan dolgozik külföldön a fia és az unokái is.De ő kap nyögdíjat meg rezsó csökkenést meg ingyen van az orvos.Aha nem voltam beteg tavaly így a tb visszautalt 1000 jurát mert itt meg ez a szabály.Magam után fizetem nem a cég fizeti itt.Nem is akar senki beteg lenni.Ja és működik a rendszerük igaz onnan szívják ki rá a pénzt ahol csak lehet ha nem innen akkor külföldről.Ja és hozzá teszem ennyit fizetnék ki otthon is vagy is egy cég utánam mint itt.Pedig itt is korruptak és itt is lopnak itt is csalnak és itt is csórók az emberek.Még ha ez nem is tűnik fel elsőre.De egy biztos itt sem tudom mennyi a minimál bér.Majd megkérdezem a lányom ő tudja pontosan.

  115. 118:

    Nod jelen felállás szerint 200 nettó esetén én meg nem mennék ki, de teljesen megértem azt, amiről írsz. Mivel te huzamosabb ideje kint vagy, már más perspektívából szemléled a kinti és itthoni létet.
    Ha nem titok elárulod mivel foglalkozol?
    Nézd, ha kimegyek, akkor sem számítok hatalmas fizetésre. Ha első körben nettó 1200 jurót kapok, akkor már helyben vagyok.
    csak borzasztó nehéz nekiindulni. Segítségem nem igazán van, itthonról szinte lehetetlen kint munkahelyet intézni, így más nem marad, mint fogni a bőröndöt, kiutazni pár hétre, és napi 10 órában melót keresni.
    Nem tudom másként elképzelni.
    Az itthoni referenciám kint szart se ér.
    A kinti egy új élet.

  116. 104, 107. 2011ben törölték a home office kötelezettséget magyaroknak. Nekem még van. Eredetileg 2010ben jöttem ki. Bankszàmlàt valóban sehol nem lehet màr angliàban nyitni minimum 1 hónap munkaviszony igazolàs nélkül, viszont az ni szàm intézése angol tudàssal 1 hét vidéken, érdemes utazni érte kicsit. Igaz angol tudàs kell hozzà, de angol tudàs nélkül angliànak màr senki ne ugorjon neki, teljesen felesleges pénzpazarlàs, azok az idök màr elmúltak. 6.23 a minimàlbér angliàban. Nem euro, hanem font. Nem mindegy.

    118. Kinti erös ismerös és/vagy több millió tartalék jó alapokkal 2-3000 font/fö minimum, magabiztos angol tudàs, jogositvàny nélkül meg se próbàld. Ha ezek közül bàrmelyik hiànyzik valamennyi nyomorgàs (1 hónap-10év között) utàn üres zsebbel mész haza.

    Tibor bà.
    Hogy a csudàba mennénk haza. Ez nem csak az én véleményem, szerintem ezt a kérdést ezrek tehetik fel, akik kimentek az utóbbi idöben a teljes kilàtàstalansàgból.
    Az àllam anélkül küldi nekem az adóhàtralék csekket (fogalmam sincs mennyi, a levelet nem én vettem àt, begyujtósnak felajànlottam), hogy valaha is dolgoztam volna bejelentve Magyarorszàgon. 3000 forintoz telefonszàmla elmaradàsom 4 éve àllt 350 000en. Ki tudja még mit terheltek ràm azóta. De még ha mindent ki is fizetnék, mit csinàlnék én Magyarorszàgon? Menjek el soförködni 200bruttoert, kapjak belöle 120-at? Abból kijön albérlet, rezsi, gyertyalàng, tàplàlkozzunk 3 gyerekkel prànàn.
    Egyelöre jó helyen vagyunk. Ha a geddon ideér, tovàbbàllunk, oda ahol még van esély. Igyekszünk fejlödni. Néhàny éve még idealista voltam. Most nem érzem reményét, hogy a közeljövöben visszatérhetünk (következö 10-20 év). Folyamatosan tanulok, fejlödünk mindannyian. Ahogy azt sem érzem, hogy domino efektusban egyszerre csuklik össze a vilàg rövidesen. Minden egyre nehezebb. Ha az ember nem fejlödik, lecsuszik. A gödör mélye még messze van.
    Most még az angol tud rendelni nagyon dràga felesleges dolgokat méregdràga kiszàllìtàssal. Én pedig kiviszem neki, mert ezért fizetnek eleget pillanatnyilag. Közben tanulok. Folyamatosan. Élünk és megélünk. Részemröl ennyi elég.

    Amikor augusztusban Magyarorszàgon jàrtam egyébként egyetlen dolog ütött meg nagyon. Àtszàmoltam az àrakat fontba és Magyarorszàg most màr dràgàbb mint anglia. Olcsóbb Franciaorszàgban nyaralni, mint a Balatonon. Hogy is van? Órànként keresek annyit, mint magyarorszàgon kétnaponta. Körübelül. Hmmmm….
    Mivel a sört meg a cigit még apróért szórjàk Magyarorszàgon bulizni még jó lehet, abból viszont màr kinöttem.

  117. 116.
    Nod ha nem kötekedésnek szántad akkor elhiszem. Mivel ez az értelmes emberek vitafóruma ezért kulturáltan meg tudjuk beszélni az egymás közötti nézeteltéréseket, és ez így van jól.

    Azt elismerem kissé túloztam, amikor az otthoni házra való pénz összespórolására másfél évet írtam, ugyanis mindössze 1 év 4 hónap volt (2012. januártól a 2013. áprilisával a ház megvételéig bezárólag).

    Ami a munkámat illeti egy nemzetközi cég elosztóközpontjában dolgozom délen (nem London). Az idő előrehaladtával egyre többféle dolgot bíztak rám, jelenleg főleg kamiont rakodok és intézem az ezzel kapcsolatos papírmunkákat, a köztes időben targoncázok, valamint ha kell részt veszek a rendelések kiszervezésében, néha raktári munkában. Mivel elég rugalmas vagyok így sokszor besegítek itt-ott. A cég a világ szinte minden országába szállít, talán Afganisztán és Észak-Korea nem került még szóba. 🙂

    3 műszakban dolgozom heti váltásban, a nappali az alapbér 8.05 fonttal, a délután 10.3, az éjszakai pedig 12.03. Pont 2012. január elsejétől kerültem kedvezőbb bérkategóriába, amikor már nagyon szerettem volna egy geddonbiztosabb helyen ingatlant venni odahaza (akkor még főleg tanyában gondolkodtam).

    Az órabér akkoriban csak néhány penny-vel volt a mostani alatt, szóval nem jelentős a különbség. Heti 40 óra, fizetett szünetekkel. Havi lebontásban a fizetés összege attól függ, hogy épp melyik műszakból nyomtunk le 2 hetet a hónapban, így az összeg 1200 és 1350 font között mozgott, de akkor maradjunk az aranyközépút 1275-nél.
    Ehhez jön még a rengeteg túlóra, ami hétközben és szombaton a 8 fontos alapbér másfélszerese, vasárnap duplája.

    Júniustól decemberig nálunk néhány csendesebb héttel tarkítva folyamatos pörgés van, így akkoriban szinte egyfolytában túlóráztam, a heti 60-66 órák állandónak számítottak, így a fizetéseim is rendre 400 font felett voltak, néha alulról nyaldosták az 500-at, tehát a havi 1600 font szinte általánosnak volt mondható, az 1800 már ritkábban fordult elő. Ezek a heti/havi összegek már az adózás utáni kézhez kapott értékek. Egyszer az akkori közvetlen főnököm eltiltott az egyik hétvégi túlórától, mert aggódott az egészségi állapotom miatt. Végül kialkudtam a szombati pihenőt, de azzal a feltétellel hogy vasárnap ott leszek mert az mégis csak 16 font óránként. 🙂 Beleegyezett.

    Lakbér: tengerparti város, árak az átlag és a londoni között félúton. Akkoriban 4-en közösen béreltünk lakást, rezsivel együtt fejenként havi 400, fűtési szezonban 450 font.

    Élelmiszer, egyéb létszükségletek: mondanom sem kell akinek van bármilyen káros szenvedélye, annak felejtős a 1,5 éves „tervgazdaság”. Kajával sokat lehet ügyeskedni. Lidl hétvégi féláras akciókat lesni: rizs, spagettiszósz félárban egy időben, seperheted is a lehető legtöbbet a bevásárlókosaradba. De így magába enni nem olyan ízletes? Sebaj, múltkor úgyis telepakoltam a fagyót vagy 10 kilónyi féláras pulykamellel, jövő héten meg lesz készre előkészített 2db-os kijevi csirke féláron 74 pennyért, lehet váltogatni. Nasinak még bőven van az 1 hónappal ezelőtti akciós csokiból (17p/darab), amiből 2 kartonnal vettem (2×56 db). Banán nevetségesen olcsó, zöldségből és gyümölcsből is ki lehet fogni jó akciókat, tehát nem kell nélkülöznöd. Nagyjából így zajlottak a dolgok kajatéren.

    A lényeg, hogy a céljaid érdekében visszafogd az igényeidet. Nem azt eszed amit éppen megkívánsz, hanem készletezel az akciós árukból, majd később kombinálva fogyasztod (pl. zabpehelyre mézet raksz).
    Továbbá vannak majdnem lejárt szavatosságú, de még napokkal ezután is nyugodtan ehető kaják 30%-os kedvezménnyel a Lidl-ben és Aldiban.
    Akkoriban ugyanilyen végkiárusításnál vettem pizzát (az egyszerűbb fajtát) az ASDA-nál is, negyedáron adták 10 pennyért. Elhoztam mind a 30 darabot, kettesével fogyasztva egy kis 16 p-s ananászkonzervvel kiegészítve hetekig biztosította a főétkezést.

    Szórakozni visszafogottan ugyan de eljártam, mozi, bowling stb. Közben volt egy féléves kapcsolatom, amikor kicsit visszavettem a túlórákból és többet kirándultunk, vagy ültünk be egy cukrászdába az exemmel.

    A házvásárlásra végül 18000 fontot kapartam össze, ezt az akkori erős magyar valuta miatt elég bukósan, alig 330 forintért váltottam át. A házat 5.25 millióért vettem, családi segítség nélkül. Vagyis annyi segítséget kaptam, hogy nővéremtől kölcsönkértem 500 ezer Ft-ot, mert közben megalkudtam a falu környéki egyik zártkertre, de végül ez elmaradt.

    Tehát szerintem aki elég elszánt az meg tudja csinálni, még akkor is, ha a külföldi minimálbérért dolgozik, csak akkor 1,5 év helyett eltart 3 évig. Ha ezek mellett még autót is fenntartasz akkor meg pláne eltart egy darabig, viszont nem lehetetlen!

    Amire még nem reagáltam azt reggel pótolom.

  118. 120:
    Persze, hogy nem jössz haza. Éled a világod, mert nem kell nyomorognod. Nem is erről posztolok, de én azt is tudom, amit te nem tudsz. Manapság egy ember legtöbbet „öreg”, esetleg akár 40 éven át is. Az öregkor nagyon megnyúlt. Ezért nem mindegy hogyan érzed magad öregen. A mai kényelmes keresetedért hatalmas ára fogsz fizetni. Hidd el nekem, mert tudom, hogy mit beszélek. ismerek néhány öreg embert.

    121:
    Ezért a precíz beszámolóért csak köszönet illett, de nekem ebben nincs semmi új. Ez így volt 50 éve is, e40 éves is, w30 éve is. Aki meg tudja csinálni azt, amit te, annak összejön a ház. De erre csak kevesen képesek. Ismertem egy pasit, aki pontosan ezt tett és összegyűjtött 10.000 fontot (akkor egy családi ház ára 6000 font volt) 3 év alatt, és akkor bepörgött” két hét alatt az egészet elbaszta, kiélte magát. Persze ez a veszély téged már nem fenyeget, de jól mutatja, hogy a túlzásba vitt aszkéta élet sokáig nem tartható fenn. — De azért egészítsük ki. 5000 forintos órabér igen csábító, de a 1600 fontos albérlet (~700.000 Ft) se kutya, még akkor se ha négyen pengetitek ki. Szóval normális életvitel mellett a nyereség nagy része elszáll.

  119. 116.
    „rohangáló fegyveres tömeg”
    Ha visszaolvasod a 82-es hozzászólásomat, láthatod hogy nem ezt írtam. Egyébként is a futkorászó fegyveres hordák eszménye egy régebbi poszt hozzászólójától jött, amit én is megmosolyogtam annak idején.

    A hagyományos értelemben vett lőfegyverek egy geddon esetén a magukat a kormánytól önállósító rendvédelmi szervek birtokában lesznek (rendőrség, katonaság, TEK, vadászegyesületek). Ők viszont tudják hogy kell használni és ha csak néhány tag áll össze már képesek szervezetten együttműködni.

    Lőfegyverekhez nem értek, a törvényi előírások miatt csak a hidegfegyverekre hagyatkozom, azért egy sörétes használatának elsajátítása viszonylag egyszerű és egy válság esetén életmentő lehet.

    Cigányoknak egyértelműen nem lesz „minigun-juk”, de ők a már most gyenge állami irányítás mellett is hatásosak kövekkel, botokkal és szamurájkardokkal, valamint a csordaszellem adta brutalitással is meglehetősen el vannak látva. Képzeld el, hogy egy „világváge” legelején amikor nincs több segély és a boltok polcai is kiürültek, ennek a valóban szervezetlen hordának első dolga a faluban még megtalálható néhány idősebb magyar spájzát megrohamozni, és brutálisan élvezetből megkínozni a „vendéglátójukat”.

    Persze vannak a kevésbé primitív, de attól még ösztönvezérelt cigányok, pl. Ároktői banda, akik mutatnak némi szervezettséget.
    Egyébként ajánlom mindenkinek a Legyek ura című filmet. Jól mutatja, hogyan állatiasodhat el egy társadalom, ha mindenki tudatára ébred annak, hogy nincs társadalmi kontroll.

    Házépítés: ha a példámat veszed néhány évvel megtoldva nem lehetetlen küldetés. De a mai körülményeket tekintve a rengeteg üresen álló ingatlanok mellett értelmetlen építkezésbe kezdeni. Vegyél egy meglévőt, újítsd fel.

    122.
    A lakásbérlés egy szükséges lépés volt. A korábbi tömegszálláson 13-an laktunk, és éjszakai műszak alatt nappal csak 2-3 órákat tudtam aludni néhány egyfolytában részeg lakótárs miatt. És tintásokkal elég nehéz szót érteni.

    Az aszkéta életforma tényleg csak egy meghatározott ideig tartható fent komolyabb következmények nélkül, tudatosítani kell magadban hogy csak eddig és eddig kell kibírnod, utána majd engedhetsz az egyre szorosabbnak érzett nadrágszíjon. 🙂

  120. Ajánlom figyelmébe mindenkinek azt – az indexen is többek között megjelent – hírt, mely szerint Ausztrália gőzerővel áll át szénbányászatra, dobva a „zöld energiahordozós” beruházásait.
    BITRE-117, 2017, plusz kb. 2 év a válság miatt = 2019. (Arra azért nem vennék mérget, hogy megvárják a zuhanás évét, azaz a 2019-et.)

    Nem hülyült meg a miniszterelnökük.

  121. Receptet sokan megkapták.Köszi érte!Mivel anno 5 évet lehúztam arra tudom miről szól a dolog.Az órabérem a JIB szerint adták így messze jobb volt mint az akkori minimál bér.de még 70 pénz(pounds) volt a homok fix ahogy egy kedves ismerősöm hívta.A régi munkavállalói vizum pedig egy ronda teljes oldalas pecsét volt anno az Eus cumik előtt.A gyermekemmel nem beszéltem mennyi itt a minimum lé de talán ő 8,20 jurában volt,mert közben haza emigrált 😀
    Nekem amúgy 8 hét kint 2 hét otthon a családdal.Ez a menü imádom azt az élhetetlen helyet az összes szarával együtt!Kicsit kapnék jobb ajánlatot soha nem jönnék vissza.

    Na ahogy eltörölték úgy fogják bevezetni és mindenhol.Erről regéltem.

    125:A mi miniszterelnökünk nem hülyült meg.Született barom!

    Na a fegyverekre visszatérve,a-hoz,hogy valaki lőni is tudjon meg kezelni is tudja gyakorlás kell.Mert az elsütő szerkezet meghúzása kezdőknél elment a tár.Oszt ennyi volt.De nem kell aggódni most küldtük ki Irakba a lőszer készleteinket.Seregünk nincs,hozzá valók szintén.
    De OV most fogja majd bevezetni az extra hadi kiadásokat.Jön az újabb lehúzás.

  122. Érdemes elgondolkodni, hogy a világháborúkban hogyan élték túl a „parasztok” a fosztogató hordákat, katonaságot. Valamennyit előhagytak, a többit meg szépen elásták. Búzát, kukoricát. Egy tanyasi paraszt jobb esélyekkel indult bármelyik városinál.
    A kukorica kása elkészítéséhez kell:
    1. kukorica+2 db kő = kukorica dara
    2. víz
    3. fazék
    4. tűz
    5. egy bot, kevergetni
    Tápérték = 360 calória/100g, kevesebb mint egy kiló fedezi a napi energia szükségletet.
    Nem harcolni kell, hanem túlélni.

  123. 128. Hát ez az, sokan azon problémáznak, hogy jajj hogy fogunk búzát őrölni, ha nem lesz áram és malom. Nem kenyérrel kell szarakodni, hanem puliszkát kell enni. A búzával úgyis csak a baj van, nehéz a betakarítása és csak a vércukrot emeli. Régen is a kenyér az urak eledele volt, szegény ember puliszkát evett. A jó puliszkaliszt se nem túl durva, se nem túl finom.

  124. 129:
    A kukorica legalább úgy emeli a vércukrot, mint a búza, ami nem is baj addig, amíg egészséges vagy.

  125. 130. Teljesen mindegy mit eszel, ha csak egyoldalúan azt eszed. Nyúlhúsevésbe is bele lehet halni, ha valaki csak azon él. De tudom, ez most a paleós hülyeség miatt van, sorra nyílnak a boltok, nyilván abban is pénz van. Itt inkább csak arról volt szó, hogyan pótoljuk egyszerűen a kenyeret. Persze el is lehet hagyni.

  126. 128-ra
    Nemrég olvastam valahol, h napi 3 szem dióval meg egy almával túléled a telet. Tápértékében ez a verzió többnek tűnik.

  127. 133:
    Utálom az ilyen elképesztő bő lére eresztett, agyonrágott témavitelt.

  128. 133:

    Nem vicces, inkább tanulj belőle!

    Olvashatod, hogy mi a baj a kukoricával. Nem elég hogy jóformán semmi vitamint, ásványi anyagot nem tartalmaz, még azt is kivonja a szervezetedből, ami ott van, főleg a B vitamint.

    Ez igaz a rizsre is, és ezzel nem vitatkozni kell, meg nem paleós baromságnak nevezni, hanem ha már telepakoltad a kamrádat rizzsel esetleg tényleg kukoricán akarsz élni, akkor vegyél mellé B vitamint is, amíg ezt megkapod a gyógyszertárba.
    Ennyi.

  129. 136. A mesterséges vitaminpótlás is nagy csapda, mert még sokszor a szakemberek között sincs egyeszség a napi beviteleket illetően. Másrészt a mestreséges vitaminok csak árnyékai a biológiailag aktív társaiknak. Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok egymás hatásait erősíteni, gyengíteni tudják, vagy az egyik többlete a másik hiányát idézi elő. Legalább akkora gebaszt lehet vele csinálni, mint hiányos táplálkozással. Az ilyen Szendi félék könnyen okoskodnak a fogyasztói jólétből(másrészt az üzletágban is egyre nagyobb pénzek mozognak), nyomorúság idején viszont nyincs helye a válogatásnak.

  130. A legegyszerűbb, legolcsóbb, szárazon sokáig eltartható, tömeges táplálék, amiben a legfontosabb tápanyagok megvannak egyben, ezért sokáig ki lehet húzni rajta: a BAB.

    Persze ha van más is, amiből vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt tudunk nyerni, akkor emellett elférhet a kukorica is a tartalékban. Kell a kalória is, ha nem is ilyen bőségben, mint ahogy most vesszük magunkhoz. De önmagában tényleg hamar hiányhoz vezet.

  131. Drága Tibor bá’ látom hogy megemlítettél.Gondolkodtam, hogy privátban vagy nyilvánosan írjam e meg ezt, tulajdonképp a lustaságom döntött, nem nyitom meg külön a gmailem. Honvágy, egy év után… irreleváns, mert nagyon sokat, szinte fele időt MO.-n fele időt Németországban töltöm. Cég, egy lakás, mama, itt tanuló fiú, stb… én sehol nem számolok fel véglegesen semmit. Sehol nem vagyok a csicskása, beosztottja senkinek. Ez egy rettegtető állapot, amíg meg nem szokod hogy önálló vagy,felelős vagy, sem mentséged, sem akadályod, sem korlátod nincs. Kibúvód sem. Ez Maga a szabadság, benne a lehetőséggel, hogy a szabadságodban elronthatsz mindent, de meg is teremthetsz mindent. A lényeg, hogy hagyjanak dolgozni, hagyjanak gondolkodni, hagyjanak nevelni, hagyjanak félelem nélkül teremteni. Ne vágják le a szárnyam… Az én bázisom a családom, akik akárhol legyenek, fő gyökerüknek engem, és azokat tekintik, akik számon tartják és szeretik, követik az életüket, nem valami helyrajzi számot, inkább a közös emlékeket, útmutatásokat.
    A többi: összeomlás, bázis, mit együnk, hova menjünk, mitől féljünk.. egy alapvető biztonsági beállítódottság mellett másodrendű apontos tervezés. Mindig , adott körülményekhez mérten van A, B ,C, xy verzió, előre nem lehet meghatározni, és nem is szabad hogy bármiben is rányomja a bélyegét a szabadságodra, a meghitt viszonyaidra, a fészkedre. Alkalmazkodóképesnek kell lenni, de ennek a csírája minden egyes emberbe bele van kódolva. Azért él és szaporodik „túl” az emberiség mert szinte irreális mértékben alkalmazkodik a változó körülményekhez. Aki nem, az nem….aki igen, az tegye irgalmasan azt amíg lehet.

  132. Arma, riadó! 😀

    139: Szia Dorka, örülök, hogy jól vagy.

  133. 139:
    Jólesik hallani felőled. Köszönjük az értesítést, és remélem, hogy megtalálod a számításodat.

  134. 142:
    Kohn felmegy a harmadikra Grünékhez, ahol otthon találja Grünnét. Tudja maga, hogy a férje és az én feleségem… Nem, ezt nem tudtam, ez borzalmas. Ez az. Mit lehetne tenni? Tudja mit, bosszuljuk meg, természetesen az ágyban. Az aktus után Grünnének jön meg a hangja. Kohnkám ez egy olyan pimaszság a részükről. Az hát, de mit lehet tenni? Bosszuljuk meg még egyszer. Megbosszulják, ami után megint Grünnének jön meg a hangja. Kohnkám ez rettenetes, bosszuljuk meg! Mire Kohn: Grünné asszony, én már megbocsátottam.

  135. És ha már tudjuk, hogy hol legyünk összeomláskor, akkor azt is jó tudni, hogy hogyan alakulnak ki harci állapotok alatt és után a piacok (majdnem ahogy Tibor bá említette: a kocsmában szétnézve a többiekkel egyeztetve).
    Mik lesznek a tipikus bartertárgyak?

    https://shtfschool.com/blog/

    cigi, alkohol, elemek, gyertyák, töltények, gyógyszerek Ahogy az előbbi cikkben a szerzője említette. És egyebek is, ami a cikkben van.

    Közben nem értem miért várnak a harcok kezdésével Németországban.
    A beszűkült nyugati németek kivételével az emberek ott is tudják mire számíthatnak (Trump és Putyin katonáinak felmentő tevékenységére, az iszlám kiűzését segíteni). Február elejéig még nyomták a pénzt a jegybankok „látszatfellendülést tetetve”.
    A volt NDK vagy Lengyelország lakosai pedig azt isr tudják és fórumokra posztolták is, hogy előbbi katonák tankjai és járművei hol várakoznak a bevetésre. Hasznis dolog a reddit, ahol mindezt megírják a lengyelek és a keletnémetek.

  136. 144.Bazs
    Hol legyünk összeomláskor?
    Megmondom:
    Egy fegyveres alakulat tagjaként valamelyik szupermárket vagy élelmiszerüzem depójában.
    Néhány heti , vagy kis szerencsével néhány havi élet garantált.

  137. 144: „miért várnak a harcok kezdésével Németországban” Talán megtanulták, hogy télen egészségtelen háborúzni… 🙂

  138. 147: … vagy csak nem olvassák Bazs agymenéseit 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük