(1490) Előrejelzés

Tibor bá’ online

 

~q400A tavalyi, tavalyelőtti indián nyár rendkívülien szép és hosszú volt. November végén még élvezni lehetett a meleg napsugárzást a szabadban. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az idei ősz meglehetősen csalódást okozó. Itt-ott van egy-egy szép nap, de közöttük hosszú kellemetlen szakaszok vannak. Ez lehet az oka annak, hogy naponta figyelem az időjárás előrejelzését, amik gyakorlatilag sose jönnek be. Ez azonban egyáltalán nem zavarja a meteorológusokat abban, hogy egy teljes hétre jelezzenek előre. Igaz egy adott, jövőbéli napra szóló előrejelzés napról napra változik. Ebbe már belenyugodtam volna, de akkor történt valami a múlt hét péntekén.

A New-yorki AccuWeather jelentés nem egy hétre, hanem egész évszakra szól. Merész vállalkozás, de talán lehet benne valami logika. Nézzük mit ír! Brace Yourself America: The Polar Vortex Is Coming Back = Légy erős Amerika: az északi vortex (forgatag) újra jön. Ehhez tudni kell, hogy a múlt télen Amerikára rájárt a rúd, piszkos nagy hideg és rengeteg hó volt. Az előrejelzés szerint ez 2014/15 telén meg fog ismétlődni. Íme a szemléltető térkép.

~q203

Aztán néhány órával később, de még mindig pénteken megjelent a NOAA előrejelzése: California Drought Will ‘Intensify,’ Polar Vortex II ‘Unlikely’ = A kaliforniai szárazság fokozódik, de egy újabb északi forgatag nem valószínű. És akkor a másik térkép.

~q202

A két térkép meglehetősen ellentmondó. Az egyik hatalmas hóviharokat jósol, a másik az átlagnál melegebb vagy átlagos telet. Az egyik kaliforniai szárazság fokozódását, a másik pedig az enyhülése mellett áll ki.

A földi időjárás egy kaotikus rendszer, ez köztudott, de az is köztudott, hogy kaotikus rendszerekben a jóslás, az előre vetítés gyakorlatilag lehetetlen. A kérdés csak az, mi a fenének jósolgatnak hónapokra előre? Van valakinek valamik ötlete?

______________________________________________________________
______________________________________________________________
___________________________________

12 gondolat erről: „(1490) Előrejelzés

  1. Mi lenne? A kettőből az egyik csak bejön. Fogadjunk, 50 százalékos eséllyel te is megmondod a születendő gyerek nemét….

  2. Megélhetés miatt.
    Ha néhány dolog bejön, akkor azokkal reklámozzák magukat, ami nem jött be, azt lehallgatják, más meg úgy sem hozza fel. Ez így szokott lenni…

  3. Tőzsdei okokra tippelek. „Rossz lesz az idei kávétermés. A rossz időjárás miatt 80 millió zsák kávéval kevesebb termény várható.” Odáig már nem jut el az agyuk, hogy a természetpusztítást kellene abbahagyni.

  4. Az egyik előrejelzéssel a hóláncokat, a másikkal a légkondikat adják el 🙂

  5. Tippem. Utazási irodák pénzelik az időjósokat.
    Pár éve kora tavasztól riogatták idehaza a nyaralni vágyókat, esős, hüvös időjárásra számítsanak. Gyönyörű nyár lett.
    A Horvát tengerpart zsúfolásig megtelt magyarországi átvertekkel. A kedvelt hazai nyaralóhelyek viszont kongtak az ürességtől.

  6. Ezekből a hozzászólásokból azt szűröm le, hogy a kapitalizmussal szemben a bizalom konvergál a nulla felé. 😀

  7. Szerintem egyszerűen azért adnak ki előrejelzéseket, mert igény van rá. Az emberek, különösen a befektetők és a földművesek, tudni akarják, mi várható a következő évszakban. A kereslet pedig megteremti a kínálatot – akármilyen minőségű is lesz az.

    Amikor pedig két kutatócsoport ellentétes eredményt publikál, az a szcientometriai mutatók szempontjából főnyeremény: vitát generál, sok hivatkozással az eredeti publikációkra. 🙂

  8. azért ,mert nekik is kell valait írni, ezért kapják a fizetést.Ha dolgoztatok pl. multicégnél ott is sok értelmetlen dolog van. Nekik is ugyanúgy kell virírani valamit ,így aztán összedobnak valami kamu dolgot.Ugyanúgy mint pl. a portfolio.hu-s „elemzők”-nek kell cikket írni

  9. Év vége van, ilyenkor lehet kibulizni a jövő évi támogatást. Ha úgy tűnik ilyenkor, hogy okos vagy akkor jövőre nagyobb támogatást kaphatsz a még fel nem osztott maradékból.

  10. Hogy idézzek egy hozzászólást,van benne igazság:

    Viszont az elmúlt évtizedek váratlan viharai, hidegbetörései azt mutatják, hogy nem csak a Golf-áramlat tud itt kavarni. Hanem a melegedő, energiával töltődő légtömegek beindulása. Mivel magasabb energianívóról indul nagyobbat pusztít, mire nyugalomba kerül. Mintha ugyanazt a követ magasabbról ejtenéd.
    Így képes akár a sarkvidékről is leszívni a hideg levegőt, aztán pislogunk a tavalyi tavaszi hóesésen.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük