(1486) Három hópehely elindíthat egy financiális lavinát

Tibor bá’ kivonatolt fordítás online

 

Jim Rickards
Jim Rickards

Jim Rickards figyelmeztetése: hagyd a fenébe a hópelyheket, figyelj a lavinára! – Mr. Rickards a 2008-as financiális krízisnél rosszabb eseményt jósol, aminek a bekövetkezése bizonyosság. Könyvében: A pénz halála (The Death of Money) megemlít egy analógiát – „A kockázatot felvállaló hegymászók és sízők nem tudhatják, mikor indul be egy lavina, vagy melyik hópehely okozhatja.” Ennek ellenére nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy az ember elgondolkozzon, vajon melyik lehet az? Előfordulhat, hogy minden áldott nap árgus szemekkel olvasod az újságokat, de mire kell figyelned? Nos, akkor megemlítek három ilyen „hópelyhet”.

A kínai kredit krízis: Nehéz elhinni, de a kínai kredit buborék nagyobb, mint az amerikai, mert az emberek hisznek a kommunista kormány mindenhatóságában. Nemrég voltam a Nanjing tartományban, ahol több szellemvárost láttam, amelyek mögött valami pártfunkcionárius állt. Amerre a szem ellátott üres épületek voltak. Rákérdeztem a kísérőmre, ez itt hogyan működik. Hitelből felépítenek egy fél várost, üresen állnak az épületek, miből fizetik vissza a kölcsönt? A válasz: semmiből, majd Bejing lerendezi helyettünk. – Talán egy ideig, de előbb vagy utóbb ez össze fog omlani.

Arany svindli: Az aranypiac főleg papírarannyal kereskedik, aminek hatalmas hányada semmi más, mint manipuláció, aminek az alapja némi valódi (fizikai) arany. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, egy hatalmas mesterséges aranyat tartalmazó piramis, aminek némi valódi arany az alapja.

~q204

A helyzet az, hogy évente kábé 2000 tonna aranyat bányásznak ki, vagyis gondolhatnánk, hogy a piramis alján lévő tényleges arany mennyisége növekszik. De ez nem így van, mert az emberek (és egyes kormányok) folyamatosan felvásárolják a tényleges aranyat és tartalékolják azt. Az eredmény? Egyre több papír arany mögött egyre kevesebb tényleges arany van. Ha egyszer a spekulánsok tömegesen követelik a papír arany kiváltását fizikai arannyal, érdekes dolog fog történni.

Geopolitikai csapás: Mire gondolok? Például egy politikai merényletre. Amikor Oroszország megszállja a Krím-félszigetet, az egy hópehely. Amikor az iszlám állam bejelent egy kalifátust, az egy hópehely. Amikor Líbia szétesik, az egy hópehely.

Köztudott, hogy egyetlen hópehely okozhat lavinát, de nem minden hópehely képes erre. Rengeteg hópehely hull és nem lesz belőle lavina, de egyre vastagabb lesz a hóréteg, aztán egyszer lehull egyetlen hópehely, ami beindít valamit, ami rövidesen ellenőrizhetetlenné válik.

Az emberek csak azt látják, hogy apró dolgok történnek, miközben lesik a nagy dolgot, de ez téves hozzáállás. Ugyanis a nagy dolog valójában kicsinek látszik csak valahogy másképpen ér földet. Tudjuk jól, hogy mit jelent az utolsó csepp a pohárba. Ugyanígy lehet az utolsó hópehely, ami elindítja a lavinát. Ez az utolsó hópehely semmiben se különbözik az előzőektől, csak a rendszer egyre inkább elveszíti stabilitását, és egyetlen hópehelyre hirtelen megindul.

összegezve, említettem három hópelyhet: A kínai kredit krízist, az arany svindlit, és a geopolitikai csapást. Ezek közül bármelyik beindíthat egy lavinát.

__________________________________________________________________

James G. Rickards is an American lawyer, economist, and investment banker. He is a regular commentator on finance, and is the author of The New York Times bestseller Currency Wars: The Making of the Next Global Crisis, published in 2011, and The Death of Money: The Coming Collapse of the International Monetary System, published in 2014.

James G. Rickards amerikai ügyvéd, közgazdász és spekuláns, gyakran jelennek meg financiális elemzései, valamint több bestseller szerzője: Valuta háború, A következő globális krízis előkészítése, A pénz halála, Lopakodik a nemzetközi pénzügyi rendszer összeomlása.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
_______________________________________

29 gondolat erről: „(1486) Három hópehely elindíthat egy financiális lavinát

  1. Mit ért lavina alatt, és milyen időtávlaton belülre jósolja azt?
    Mert az kétségtelen, hogy lesz még krízis, de miért BIZONYOS a bekövetkezése, illetve mennyi időn belül?
    Őszintén szólva, ha valaki tutibiztosra állít valamit, ami tele van bizonytalansági tényezővel, annak ritkán hiszek. Sokszor meg ha logikusnak tűnő dolgot állítanak tutibiztosra is tévedésnek szokott bizonyulni.

  2. 1:
    Lehet, hogy te a „mikorra” vagy kíváncsi, de számomra éppen az lenne nem elfogadható, ha erre a kérdésre adna választ. A pasi azt mondja, hogy állandóan hullanak le „hópelyhek” és nem lehet tudni melyik indítja el a lavinát. A lavina a nyugati civilizáció összeomlása. A pasi 3 gyanús „hópelyhet” nevesített. —– Különben nem harmad osztályú zugügyvédek véleményét fordítom le, ahhoz túl drága az időm. Nézz utána ki ez a pasi.

  3. 2:

    Nem pontosan a mikorra vagyok kíváncsi, csak mégis egy határt jó lenne látni, mert anélkül ez a kijelentés nem sokat ér, hiszen anélkül könnyű bármilyen kijelentést tenni.
    Nem kell ahhoz egy senkinek lenni, hogy egy magabiztos állítása ne váljon valóra, főleg ebben a szakmában. Az elmúlt 10 évben nagyon sok komolynak tartott közgazdasági szakember biztos álláspontja omlott össze.

  4. A kérdés, hogy ez a pasi valójában kicsoda.
    Én utánanéztem…

    Sőt…. Én is kaptam tőle a minap egy emailt, hogy most már tele van a hóciője, és kitálal, mert a kormány nem tesz semmit…
    Az ilyen nagyon gyanús.
    Az a benyomásom, hogy Soroshoz hasonlóan a pénzügyi hangulat manipulálásából tud hasznot húzni… Most éppen a pánikkeltésből.

  5. 4:
    Ha ilyen pocsék munkát végzek a válogatásban, akkor tulajdonképpen miért jársz ide? 😀

  6. 3

    2015-2025 között 99%
    2020 előtt a legvalószínűbb

    Több „adatot” én nem írhatok le.

    Nem az a kérdés, hogy mikor, hanem, hogy utána mihez kezdesz.

    Ajánlom a FEASTA Tipping Point és Trade Off tanulmányokat, vagy Papica remek írásait (megtalálható a Bushcraft és a Jövőnk weboldalon). Mert, akkor már késő lesz bármit is tenni.

    (És Papica qurva finoman és diplomatikusan fogalmazta meg a folyamatot, hogy a lényegre tapintsunk rá.)

  7. A kínai szellemvárosok agyréme valóban rácáfol azokra, akik Kínában a Jövö Nagyhatalmát látják. Ez egy esztelen szélhámosság, amit nem lehet büntetlenül sokáig csinálni.

  8. 5. Tibor’bá

    Mondjuk, hogy most kicsit mellényúltál.

    Sokan bedőlnek annak, hogy ha valaki jó nevű, híres „szakértő”, akkor nyilván jóságos Mikulás is.

    Lehet, hogy a csóka valóban okos, de nem azért, mert ismeretlenekkel osztja meg belső információkból eredő tudását.

    És talán pont ezért járok ide…
    A dezinformáció hatását figyelni, hogy még időnként az öreg rókák is lépre mennek.

    Ha akarod, átküldöm az emailt amit tőle kaptam…
    A szívem vérzik, amikor egy pénzügyi elemzőnek aki egyben a CIA-nak dolgozik egyszerre emberi érzelmei kezdenek támadni, és nem fél hogy kollegái kicsinálják…

    Mecsoda önfeláldozás az emberiség védelmében!

  9. 7. Arma

    „A kínai szellemvárosok agyréme valóban rácáfol azokra, akik Kínában a Jövö Nagyhatalmát látják.”

    Te is bedőlsz ?
    A kínai szellemvárosok arra épültek, hogy kivonják a rengeteg pénzt a forgalomból, hogy a középosztály ne erősödjön túl hamar.
    Akkor fogják feltölteni őket, amikor beindul a húsdaráló és Kínának a belső piacon kell eladnia az addig USA-ba irányuló termelését és szükség lesz egy belső középosztályra, ami felszívja az árukészletet.

  10. 6:

    Igazság szerint én nem csak az időjárási és klíma előrejelzésekkel szemben vagyok szkeptikus, hanem a gazdaságiakkal is. Bár ez utóbbinál nincsenek olyan egyértelmű negatív tapasztalataim, mint az első kettőnél, de nagyobb teret nyerhet az érdek.

  11. 9:
    Attila, ha ilyen szinten akarod hallatni a hangod, akkor a legokosabb, ha nyitsz egy saját honlapot, ahol csak te tudsz mellényúlni (egy kicsit). 😀

  12. 6:

    „Több “adatot” én nem írhatok le.”

    Bist du KGB-s oder CIA-s? 😀

    9:

    Attila ezt tényleg benézted, nem tudom honnan szedted ezt, hogy pénz kivonás céljából épültek a városok.
    Gondolkodjál már egy kicsit, hogy pénzt kivonni sokkal egyszerűbb módon is lehet.
    A szellemvárosok a mesterségesen tolt gazdasági növekedésnek a hozadékai, meg az idióta 5 éves terv része.
    Ezt az is alátámasztja, hogy Kína afrikai területen is megépült ilyen szellemvárosokat.
    A kínai középréteget meg felejtsd el, olyan nem lesz, ezzel együtt belső fogyasztás sem, így az EU és USA továbbra is lételeme Kínának.

    Ettől függetlenül igen neves közgazdászok már 2012-re várták az Euró bedőlését, nem jött össze. Most 2018-ra tették.
    Azért ez sem egészséges dolog ám.
    Néha jobb csöndben maradni.

  13. 12 😉 ne bin weder im Dienste der KGB, wenn es noch so genannt wäre 😉 , noch der CIA, as I’m not a member of any other similar agencies, especially of the Hungarian ones. Think twice, before you ask again: was habe ich geschrieben? Weitere Daten kann ich nicht schreiben? What does that mean? Lil help 😉 every fuckin’ comment, email you whrite anywhere is „watched” by funny Java softwares… and some info is too much and you will be tracked by a real person. Also, denk nach, befor Du fragst! 🙂 és semmi bántó nincs a kommentemben, ha annak veszed, előre is elnézést kérek. (Gondoltam, az oroszt mellőzném, főleg a ciril betűket. 😀 )

  14. 13:

    Oh lieber Jövönk hast du etwa Angst vor bösen Menschen? Das brauchst du aber nicht, sie werden dir nicht weh tun. 🙂

    Mellőzd is az oroszt, már elfelejtettem.
    Azért elég széles tartományt adtál meg, kvázi 2 hónap múlva 10 évig bármelyik nap összedőlhet a világ. Azért ez így elég elfuserált.
    Ennyi erővel azt is mondhatnátok, hogy mától fogva gyakorlatilag bármikor jöhet a nagy csetepaté. Kár itt dátumokkal szenvedni.

  15. Ócsánk nemcsak nekünk lehet, hanem Kínának is lehetnek szellemvárosai.
    Pénzkivonás máma történt meg igazán, amikor elkezdett esni a tőzsde.

  16. 9: A kjnai szellem-toronyházakat pár év elteltével már bontják is. Ezek nem lesznek senkivel feltöltve. A pénz egy virtu
    lis dolog, de ebe a szat építünk a semmiért játékba valódi anyagot és energiát pazarolnak bele esztelenül és valódi környezetrombolást okoznak a folyamatttal úgy, hogy haszna semmi. Ez aljasság.

  17. 1.
    Kínai hitelválság: nem hinném hogy ez indítana be egy újabb válságot.Nagy a gazdasága ugyan, de pl. a tőzsdei szerepe sem olyan nagy Kínának,illetve egy pár szellemváros nem indít el ilyen lavinát

    2.Arany
    Aki tradel vele virtuálisan az tradel, nem valószínű hogy bemegy és vesz fizikai aranyat a nagy árrés miatt.Kereskedés közben pl. 1 óra pozícióban tartással is tud profitot csinálni.Akinek pedig eddig is volt aranyruda annak volt….Szerintem nagyon kevés embernek van fizikai aranya.Az átlag emberek pedig nem fognak majd rohanni aranyat venni ezután sem

    3. Geopolitika
    Ebben látok nagyobb esélyt, hogy valahol valami műbalhé lesz és majd arra fogják, de azt hogy mikor és mi azt nem tudni.

  18. Még 3 dolog:

    1.Nézzétek meg a Dow Jones indexet 1920-tól .Vannak emelkedések és esések(válságok).
    2009-óta felfelé megy a tőzsde mint a rakéta (annak ellenére hogy szar a gazdaság), nézzetek megy egy apple részvény garfikont megy mint a rakéta.
    Egy részvénypiaci korrekció 5 év emelkedés után elvárt dolog,lehet egy 20-30%-os korrekció.NA ITT tudom előre hogy majd sokan cikkeznek hogy itt a világvége ,de ennyi emelkedés után teljesen természetes dolog , 30 évig nem megy egyirányba semmi (tényleg nézzetek vissza egy dow jones grafikont)

    2. Tényleg sokan cikkeznek a neten már évek óta hogy itt a pénzügyi világvége és ennek ellenére nem történt semmi , nemhogy nem történt hanem megy fel mint a rakéta.Tanulság: Barom elemzőknek ne higgyetek (portfolio stb…) mert ők sokszor azért kapnak lóvét hogy írjonak egy cikket ,és az egyéb euró halálát jósolgató már-már spirituális oldalak is ki tudja honnan veszik az infót.

    3.Biztos lesz összeomlás , ez inkább tényleg a népesség és energiaválság miatt lesz.De igazi válságnak pl.egy 20-30%-os piaci korrekciót nem neveznék , inkább azt ha majd lesz pl. egy 70-80%-os korrekció és a 2008-as válságnál is nagyobb lesz nagyságrendekkel, és amiből már nem lesz felállás, mert eddig még bármely válságból volt felállás az energiának és kis népességnek köszönhetően,de most más a helyzet…

  19. Már másfél éve is a ,,hindenburg-ómen,, megjelenésével riogattak a tőzsdén.
    A válság akkor fog kitörni,amikorra időzítik.Egyenlőre nem sok mindent tehetünk ellene. Ennek a gyakori pánikkeltésnek egy oka lehet.
    A többség megszokja és legyint rá.Csak azok tudnak majd jól kijönni az egészből,akiknél életfilozófia a felkészülés.
    Itt is van ilyen ember.T betű is van a nevében 🙂

  20. 19:
    Olvasd el a mai Ebola hírt. Még egy amerikai nővér elkapta. Ennek se volt védő ruhája? WHO szerint decemberre heti 10 ezer új beteggel kell számolni. Mikor fog ideérni? Ha ideér, te mit teszel? mert én bezárom a kapumat és felélem a tartalékokat és csak akkor nyitom ki ha már van vakcina. Szóval annak a felkészülésnek számtalan felhasználása lehetséges. És nem kell hozzá T betű. 😀

  21. Ne felejstuk a tozsdei grafikonok elemezese kozben, hogy 2008 ota egy teljesen uj szakaszaba lepett a papir kaszino. A „plunge protection team” feladata minden komolyabb eses megakadalyozasa a FED reszerol, hiszen a hattererok meg nyilvan nem engedhetik meg a teljes osszeomlast, mert az nyilvan a vegso lesz. Majd ha kesz a nem dollar alapu uj nemzetkozi valuta koalicioja/koncepcioja, na akkor dolhet a jelenlegi rendszer. Egyertek, egy 20-30%-os eses belefer a dolgok „normal” menetebe…

    Jim Rickards-szal en is ovatosan bannek, Washington-i hadijatekokban vett reszt, Washington-i fotargyalo volt tobb bank osszeomlast megakadalyozo allami mentoakcioban, a quantitative easing 1-es es 2-es verziojanak megtervezeseben illetve lebonyolitasaban stb. nagyon kozel ul a tuzhoz, olvastam a konyveit, nagyon jok a meglatasai, de siman lehet feladata reszben a publikum manipulalasa. A mai vilagban minden lehetseges es annak az ellenkezoje is, akar egy szemely altal kepviselve is e kettosseget…

  22. 21:
    „Jim Rickards-szal én is óvatosan bánnék” A posztban körvonalazott elképzelésével egyet lehet érteni, mert a dolgok valóban így működnek. Nem lehet tudni, hogy melyik „apróság” az utolsó csepp a pohárban.

  23. A tőzsdét szerencsejátékként kezelem, de a legjobban elemzhető a többihez képest.
    lottó: vakszerencse
    totó: értékelésssel, tapsztalattal egyel magasabb fokú a lehtőség.
    tőzsde: még jobban értékelhető
    kártya: nem mennék bele…Szórakozás….. babra, dióra szoktuk jáccani….hihi

  24. Jó a poszt. Köszi ! Bocs, hogy nem ezzel kezdtem. :DD

  25. 2: Vasgerinc

    Nem lehet pontosan megjósolni, mivel a rendszer struktúrájának a bonyolultsága miatt nem ismerjük a valós teherbírási/stabilitási tartalékot, max. csak ötletelünk.
    A „szerkezet” viszont egyre gyakrabban recseg-ropog, így azt sejteni lehet, hogy a „B oldalt már feltették”.

  26. 18. /3 ez jó gondolatmenet.
    Hogy mikor?
    Nem fogják előre a rádióban bemondani, az tuti.

  27. 20:

    Tibor bá még egy-két hete arról írtál, hogy Európában elképzelhetetlen egy Ebola járvány most meg te magad is beálltál a vészharangot kongatók közé.
    Most akkor ez hogyan van?

  28. 28:
    Mi örök ezen a földön? Semmi! Ami tegnap fehér volt az mára lehet, hogy befeketedett. Ami tegnap még lehetetlen volt, az mára már lehetségessé válhat. — Én nem állok be sehova, közlöm a híreket,következtetek, felteszek kérdéseket, és figyelmeztetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük