(1485) El Nino

Tibor bá’ befigyelése online

Megjött a legújabb jelentés a Csendes-óceánról

 

EL NIÑO/SOUTHERN OSCILLATION (ENSO)

DIAGNOSTIC DISCUSSION

issued by
CLIMATE PREDICTION CENTER/NCEP/NWS
and the International Research Institute for Climate and Society

9 October 2014

Röviden: A jövő nyár (2015) nagy valószínűséggel jó meleg lesz.  —

Szinopszis: A következő 1-2 hónap alatt az El Nino várhatóan beindul és az Északi féltekén 2015 tavaszáig megmarad.

2014 szeptembere folyamán a Csendes-óceán Egyenlítő körüli területének hőmérséklete továbbra is átlag feletti volt. A hetekre lebontott El Nino mutatók viszonylag nem változtak a hónap elejétől egészen a hónap végéig a +0,3°C és +1,1°C tartományban. Ugyan csak minimális volt a vízfelszín hőtartalmának a változása. Ezek és még néhány más mutató: A Csendes-óceán keleti medencéjének átlag feletti hőmérsékletének a tartóssága; Az egyenlítői szél átlagos szintje; Nyugati szél anomáliáinak a fokozódása; A felső rétegekben ható szelek egész hónapban fennálló átlaghoz közeli értéke; A déli oszcillációs mutató továbbra is negatív értéke; A dátumvonal körüli átlagos csapadék; Indonézia és Pápua Új Guinea feletti negatív anomáliák; A koherens atmoszferikus jellemzők hiánya…. az El Nino kialakulását jelzik.

De mi is várható pontosan? A tapasztalat azt mutatja, hogy a kábé 5-7 évente beugró El Nino év nálunk jelentősen melegebb, mint a többi. A Föld más területein az átlag feletti hőmérséklet mellett hatalmas esőzések is várhatók. A Wikipédia szerint: Az El Niño (ejtsd: [el ninyo],egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában, de a Karib-tengeren, Ausztráliában óriási esőzéseket okoz.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
____________________________________

3 gondolat erről: „(1485) El Nino

  1. Vajon ez csak Amerikára vonatkozik vagy ránk is? Más az éghajlatunk és talán nem olyan szoros a kapcsolat. A cikk készítői meg lehet, hogy nem is tudnak Amerikán kívüliekről 🙂

  2. 1:
    Az El Nino az egész Földre kihat. Európára, hőhullámot hoz. — El Nino év volt: 1998, 2002, 2010. De 2015 enyhe El Nino lesz.

  3. 2010-ben tavasszal bekaptunk 2 egymást követő 3 hetes eső ciklont rekord csapadékkal, majd jött egy 1,5 hónap nyár, utána viszont megint elég sok eső esett az ősz folyamán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük