(1437) Mi van akkor, ha összeomlik a gazdaság?

Tibor bá’ online

 

~q400Néhány éve körbe-körbejárt az argentin összeomlás. Akkor mindenki megnézte, elszörnyűködött, majd elfelejtette. De mi is az a gazdasági összeomlás? Tulajdonképpen nem történik semmi, azon kívül, hogy az emberek rádöbbennek, nyakukon a baj, mert a lezsírozott rendszerbe homok került. Az igazi bajt, vagyis az összeomlást tulajdonképpen a tömegek viselkedésének a radikális megváltozása okozza. Nézzük ezt végig!

Egy Euróért 320, majd 330, végül 340 forintot kell adni. Matolcsi felemeli a kamatlába 5 %-ra, a forint tovább gyengül, 350, 360, 400 Ft/Euró. Kérdés, erre hogyan reagál a lakosság, az importőrök, a bankok? A lakosság eszeveszett felvásárlásba kezd. Hamarosan kiürülnek a polcok. Utánpótlás? Az importőr pontosan tudja, hogy a forint bevételt sokkal rosszabbul tudja átváltani Euróra, tehát emeli az árakat. A bankok természetesen kamatlábat emelnek, illetve megpróbálják kivédeni az elértéktelenedésből származó veszteséget. A gazdaság szereplői kivárnak. Eközben a közrend felborul, mert az embereken a hisztéria eluralkodik. Mindeközben az állami bevételek rohamosan csökkennek, ezért újabb és újabb intézkedésekkel próbálják növelni azt. Sok helyen elbocsátások vannak, sok helyen a fizetést egyszerűen nem adják ki. Az a gépmester, akinek a felesége azt mondta, hogy Pampers nélkül ne gyere haza, mert a 6 hónapos gyerek megállás nélkül bőg az átázott pelusban, akkor se fog bemenni dolgozni, ha történetesen valamelyik szolgáltatónál van a munkahelye. hamarosan akadozni kezd az ellátás minden téren. Az állampolgárok igazolva látják előzetes aggodalmaikat. Mindenki menti a saját bőrét. A legszegényebbek tüntetni kezdenek, ami átmegy rablásba. A rendfenntartó szervek aktív létszáma rohamosan csökken, mert az apukák a társadalom őrzését-védését nem tartják fontosabbnak saját családjuknál.

Utoljára Magyarországon ehhez hasonló 1956 novemberében fordult elő. Amilyen könnyű ilyen helyzetbe kerülni, olyan nehéz ebből kimászni. Abban az időben – például – a taxikban két vezető ült, hogy elejét vegyék a rablásnak. Legegyszerűbb az lett volna, hogy leállítják a taxikat, de az „rendkívüli” állapotot sugall, azt pedig nem akarták. A kétsofőrös megoldás megnyugtatóbbnak tűnt. A rend helyreállításához hatalmas anyagi segítségre volt szükség, amit akkor a Szovjetunió biztosított. Argentína esetében nem volt Szovjetunió, de az összeomlás elszigetelt volt. Az előttünk álló jövőben a gazdasági összeomlás szimultán fog előfordulni a szomszédos államokban.

Hátra van még annak megbeszélése, hogy ez mikor következhet be? A válasz, bármikor. Az utolsó pánik a Postabank ügy volt, ahol valaki elküldött egy E-mailt, amiben az állt, hogy a Postabank ez-meg-az. Ennek következtében néhány óra leforgása alatt mindenki ki akarta venni a pénzét a Postabankból. A helyzetet sikerült normalizálni azzal, hogy más bankokból ládákban érkezett a készpénz, hogy a Postabank ki tudja elégíteni az ügyfeleit. Aztán később egymással elszámoltak. Tehát ez olyan, mint a lavinaveszélyes időjárás, amikor egy hangos kiáltás is beindíthatja az omlást, de az is lehetséges, hogy ágyúdörgésre se történik semmi.

Ez az oka annak, hogy egyesek készleteket halmoznak fel például, egyénre szabott gyógyszerekből (például inzulin), vagy cigarettából, mert csak így érzik magukat biztonságban. És ne feledd, ez csak addig tűnik hisztériának, amíg be nem következik.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________

83 gondolat erről: „(1437) Mi van akkor, ha összeomlik a gazdaság?

  1. Már akkor el kell kezdeni a (fel)vásárlást, amikor még rendben megy a gazdaság. Akkor még nem omlottak össze az ellátóláncok, tele vannak az élelmiszerszállító kamionok, amik feltöltik a boltok (kis) raktárait.

    Vagy mehetünk majd át Párkányhoz egy kis feltöltésért? De ha a szomszédos országokban is gond lesz, akkor nem is lesz ez olyan egyszerű. És ahhoz a Postabank analógiájára építve a lakosságnak már a devizaszámlákat kéne kiürítenie és erre nem lenne királyi út.

  2. Abbahagyhatnád már az ijesztgetést. 2008-2009-ben ugyanezeket mondtad, jó néhányunkat behülyítettél, mert voltam olyan buta, hogy hittem neked. Bevásároltunk egy csomó tartalékot (ami persze lejárt közben) elköltöztünk vidékre, jó messzire a családtól, hogy majd biztonságos hátteret nyújtsunk nekik, ha itt a baj. A baj csak nem jött, csak nem jött, és most sem fog jönni. Mi viszont itt ragadtunk egy faluban, vevő nincs, ki az a hülye, aki egy eldugott kis faluba akarna költözni. Már nem veteményezünk, elment az életkedvem, a blogomat sem írom. Még az utcára sem szeretek kimenni. Ezt tetted velünk. Nagy a felelősséged, de nem fogod belátni, mert ahhoz túl öntelt vagy sajnos. Te mindent tudsz, te mindent jobban tudsz. Hát nem.

  3. Nem kötelező olvasni. Én mindent elolvasok, de mégsem rohanok lisztet, cukrot, konzervet és tanyát venni.

    Elvem az, ha jön a krach (háború vagy összeomlás), akkor legyek az elsők közt. Nem vagyok kíváncsi arra, ami jön.

  4. 2 Minden hírt,információt fenntartásokkal kell kezelni és egy bizonyos mértékben megszűrni.
    A Tibor bá által felvázolt jövőképek akár holnap is bekövetkezhetnek de lehet hogy 1-3-5-10-év múlva.
    Ezért felelősségre vonni valakit? 🙂
    Senki nem kényszerített a költözésre,egyedül a te döntésed volt.
    Átérzem a helyzeted de ne hibáztass senkit!
    Próbálj meg profitálni a jelenlegi állapotból,gazdálkodj,tarts állatokat stb.

  5. És az összeomlés még magas vagy hiperinflációval is társulhat.Jelenleg is már az összeomlás fázisban vagyunk , csak nem gyorsan történik körülöttünk, hanem lassan évről évre rosszabb lesz.Pár év alatt így is le lehet felezni az emberek életszínvonalát.Szerintem érdemes elkezdeni készülni az önfenntartásra, legalábbis részlegesen, mert pl. már az 1 óráért kapott munkabér nincs összhangban pl sok élelmiszer árával, mondhatni nem sokat ér a pénz.És nem kell neki sok csak emelkedjen az olajár nemsokára , ez az egész fokozódni fog.

  6. 2:

    Tibor bár és itt néhányan mindenképpen valamilyen formában a világ végét szeretnék előrevetíteni. Szerintem túlzott hisztéria ez, csak mosolygok magamban, de ettől függetlenül te voltál a buta, hogy úgy cselekedtél, ahogy. Hülye lennék bármely blogíró jóslataira alapozva az egész életemet megváltoztatni.
    A történelem és a tudomány is több ponton ellentmond Tibor bá világvége jóslatainak, aki kellőképpen tájékozódik és van némi sütnivalója, az nagyjából fel tudja mérni minek van valós alapja, nem lehet egy oldal jóslataira hagyatkozva hanyatt-homlok menekülni.

  7. 2: Tara, azt hiszem Te döntöttél úgy, hogy azt teszed amit tettél ezért nem Tibor bá’-t a felelős.
    Én is bevásároltam elég sok tartalékot, belegondolni se merek 🙂
    Azóta szépen megettem és elfogyasztottam azt és újabbat vettem helyettük.
    Ma reggel még mielőtt olvastam volna a blogot elmentem a boltba és vettem 40 csomag ramenlevest.
    Nem a tésztaleves a kedvencem de néha megeszem.
    Ha nem jönne a gedon 3 éven belül, akkor is meg fogom enni még előbb.

    8: Butaság csak az lenne, ha olyan cuccot veszel meg, amit nem szeretsz és más se szeret. Talán az is jó, ha nem feledkezel meg róla és nem azt fogyasztod el előbb, ami előbb lejár.

    Falura kiköltözés jó lépés volt és sajnálom, hogy még nem látjátok az örömeit. Mert bizonyosan van.

  8. Tara, Mit mondjak, nem kellemes helyzet amibe lavíroztad magad. Szeretnék tippelni, volt egy jó adag szabad gyököd erre a geddonra. Igazolást kerestél, /Tibor’bá ezt megadta/, kaptál szabadkártyát tőle, nyitva állt az út a jövőképed előtt.
    Azt ne modja senki, otthon ül a boldog család, beleolvas Tibor’bá blogjába és már lent is találja magát egy faluban.

    Mikor belefutok egy negatív helyzetbe, akkor is magamat hibáztatom. Sosem a másikat. /próbálkozom/Na nem azért mert én olyan rendes lennék, hanem mikor belátom, hogy ÉN hoztam rossz döntést, ezzel azt mondom, még ártani is csak én árthatok magamnak. Innen viszont tovább lehet lépni. Ha a másik a hibás, akkor továbbra is tőle függök.

    Vidékre költöztem Bp.-ről. Három évig csak készültem rá. Sem vezetékes víz, sem vezetékes villany, sem épület nem volt a területen. A legközelebbi szomszéd 1.5km-re. Mostanra van ház, pajta, ólak, napelem, esővíz tároló, Földbe süllyesztett tartályokból gravitációsan vezetékes ivóvizem a házban.

    Persze ez magánügy egészen addig míg teret nem kap Tara negatív példája és el nem veszi mások kedvét a vidéki élettől.
    Ennek ellenpéldájaként írtam le pozitív történetem.
    A vidéki élet fantasztikus, de, ha nem készülsz föl egy egészen más ritmusú életre, akkor csalódás érhet.

  9. Károly, nekem a családom hiányzik és a barátaim. Ez a legnagyobb baj. Ritkán találkozunk, előtte meg ugyanabban az utcában laktunk a húgomékkal. Kizárólag magam hibáztatom, senki mást, hogy elkapkodtunk egy döntést. Annyi dolog jött össze egyszerre, hogy Tibor bá’ posztjaival kiegészítve ez tűnt a legjobb megoldásnak. Új kapcsolat, férjhez mentem (2009) közös új otthont akartunk, és ha már ilyen összeomlás-féle világ van, menjünk vidékre. Így görögtek az események, de ha nem kotorászom az interneten, túlélő fórumban és itt, akkor biztosan másképp döntünk. Nekünk is túlélő házunk van, azzal nincs is semmi baj, nagy a kert is, csak a lelkem nem akar helyreállni. Minden másnál fontosabb a család és a barátok.

    Most is azt mondom, nem szabadna ilyen ijesztgetős posztokat írni. Másképp is lehet tájékoztatni az embereket. Hiszen mindez egyelőre csak képzelgés, lehet, hogy soha nem következik be. De akkor, 2008-ban nem így éltem meg. 64 évesen könnyebben megijed az ember és szaladna ki a világból, ha tehetné.

  10. Tara a geddon jön méghozzá hamarabb mint gondolnánk.
    És akkor a családod odaköltözhet Hozzád – új gondjaid lesznek avagy visszajönnek a régiek.
    Biztos vagyok ebben.

  11. 2: A sirámot értem, együtt is érzek. Ezzel együtt a saját életedért a felelősség a Tiéd.
    Mi is falura költöztünk, de nem olyan messze, hogy ne találkozhatnánk a családdal. A veteményhez való kedvünk nekünk is hullámzik, de még mindig csináljuk, és még mindig finomabb, mint amit bárhol megvehetek.
    A tartós élelemiszereket számon is kell tartani, és elfogyasztani, mielőtt lejárnak. Ez nem olyan nagy áldozat, még akkor sem, ha éppen áll még a civilizáció.

    Ha az életkezdved elment, és a természet lágy ölén nem bírod visszaszerezni, azért végképp nem Tibor bá a hibás.

    Mondjuk az igaz, hogy nekem 30 évesen könnyű, itt vannak a feleségem, a gyerekeim, a tágabb család meg nem annyira hiányzik, úgyis találkozunk néhány hetente. 64 évesen tényleg nem lehet könnyű egy teljesen új életformát megszokni, a rokonoktól, szerettektől távol.

  12. Tara!Az egész élet egy állandó nagy változás,és alkalmazkodás..Sajnos vagy nem,ez van..
    És erről nem Tibor bá tehet..

  13. A múltkor előkerült a kamrából egy halkonzerv, ami öt éve lejárt. Megettem, nem volt semmi baja. Előkerült egy lekvár, ami legalább hat éves volt, nem volt semmi baja. Lehet olyan élelmiszereket találni, amelyek lényegében korlátlan ideig elállnak. Legfeljebb örökli a készleteket az unoka.

  14. Hogy ne csak itt olvassuk: a 40 évenkénti Kondratyev ciklusokról beszélnek itt is. Konzervműsor mégis érdemes megnézni különösen a kétkedőknek

  15. Emberek! Tara nem Tibor bát hibáztattja azért amiben van. Ő csak azt mondja, hogy Tibor bá befolyásolta a döntésében, geddonos jóslataival, meg tanácsaival. Nem jöttek be, na. Hála Istennek!

    Tibor bának 1437 blogbejegyzése van. Azokból amelyek jövőképről szólnak, hány jött be?

    Én is rendszeresen olvasom a blogot, de még nem készleteztem be sem kecsapot sem mustárt, sem Globus konzervet sem májpástétomot. Azért követem, mert Tibor bának jó analitikai érzéke van, és kiváncsi vagyok bizonyos témákról mit gondol az ő korában. De nem sok dolgot vettem eddig készpénznek abból amit itt leírt.

    Ez a geddon nem egyszerre fog bekövetkezni, hanem fokozatosan, amihez lassan hozzászokunk mint a béka a forró vízhez. 2008-2009 ben én is azt hittem valami nagy egetrengető változás lesz, de hamar rájöttem, hogy a lufi nem pukkadt ki, hanem csak lassan ereszkedik le. Valaki elébb-elébb rányomja az újját a lyukra.

    A háború/k is hosszabbak lesznek, ha lesznek.

    Sokkos összeomlástól nem kell tartani. Szerintem.

  16. Ugyanmár. A helyzet egyre szarabb lesz ebben az országban. Összeomlás még messze van, de szinte biztos. Addig pedig nem máról holnapra fogunk eljutni, hanem szép lassan fokozatosan lesz egyre szarabb minden az országban.

  17. 13. Nálunk is hullámzó a kedv a kertben,másokkal ha találkozok övék is.Tegnap anyatársam megállapította:”ahányszor kimegyek a kertbe,1500 Ft.-al a kezemben ballagok vissza./Figyeltem egy család bevásárlását./” Szerencsém van,mert a környezetemben rövid oktatás is volt, kerti,gyógynövényi.Meglepetésemre faluból kevesen jöttek,én ingázó vagyok./Férjem sosem olvasta Tibor bá’t.Először kinevetett,most figyeli az árakat,számol,mennyit is tehettünk be a Ladába?/ Van több fogása is a könnyebb kertészkedésnek.Ismerek-szomszédai szerint-BIOGAZOS-t.

  18. Kedves Tara

    Egy biztos, sikerült elferdíteni a topikot, és bekerülnöd a figyelem középpontjába. — és akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba! Az utolsó panaszkodásodkor felsoroltad, hogy ugatnak a kutyák, kukorékolnak a kakasok, közel van a harang, undokok a szomszédok. Ezt kiegészítetted azzal, hogy nincsenek barátok az utcába, és a rokonok nem jönnek látogatni. Véleményem szerint ezek olyan dolgok, amiket előre lehet tudni. Megbánhatod a tetted, nem leszel ebben egyedül. Mindenki megbán néhány dolgot az életében, de a kakas kukorékolást ne varrd a nyakamba.

    Másik elég gyakori hiba, hogy igen nagy mértékben félre vagyok értve. Én tájékoztatok, segítek, de senkit semmire nem beszélem rá. Nem találok ki dolgokat. Hanem az információ áradatból kiválogatom azokat, amiket én valósnak gondolok, de a fősodrat átugorja. Itt van a mai poszt. Leírok egy forgatókönyvet, de hozzáteszem ez bekövetkezhet holnap, de lehet, hogy soha. Az egyénnek kell eldönteni, hogy miként rendezi el a sorsát. Tegyük fel! Tegyük fel csak a vicc kedvéért. Cukorbeteg vagy, naponta háromszor nyomsz magadba inzulint. Előjelek nélkül hirtelen ránk tőr egy gazdasági összeomlás. A legközelebbi patikát szétverték a fosztogatók, messzebbre nem mersz elmenni, de felesleges is lenne. Néhány napra van még inzulinod, és ha addig nem szerzel új készletet, hamarosan meghalsz. Szerintem az az okos, ha beszerzel inzulin 3 hónapra és mindig a legkorábban lejártat használod fel. Gubanc esetén lesz 3 hónapod, hogy megoldást találj. Ugyanez a helyzet fertőző betegséggel. Rendezetlen körülmények között több a fertőzés, megjelennek tetve, atkák, az embernek és családjának könnyen lehet egészségügyi problémái. A körzeti orvos nem halt meg, el is mehetsz hozzá, meg is állapítja mi a bajod, fel is ír neked antibiotikumot, de a patikáknak annyi. Nem gyógyszer nem lesz (egy jó ideig) a pék se biztos, hogy fog sütni kenyeret. ha most ezen írásom hatására beszerzel antibiotikumokat, és 5 éven belül nincs összeomlás, akkor engem vádolhatsz, amiért rád beszéltem a beszerzést. És még igazad is lesz. De mi van akkor, ha 3 év múlva ez menti meg az életed? Meg fogod nekem köszönni? Nem tartok rá, csak kérdezem. Nekem az a dolgom, hogy felhívjam a figyelmet, de senki helyett nem dönthetek.

    Végül pedig. Itt nagyon sokan nem értenek velem egyet, aminek adnak is hangot, és ellentétben a közhiedelemmel, ezeket nem gyomlálom ki. te magad is összeakasztottad a bajszodat velem koleszterin ügyben. Egy harmadik személynek van tehát egy rátekintése a témára, és eldöntheti neki melyik szcenárió a szinpatikusabb.

  19. Már nyakunkon az összeomlás, 316 lett az Euro! 🙂

    Tény, hogy 2008-2009 környékén jobban megmozgatta az emberek fantáziáját egy ilyen poszt, de azóta már annyi volt belőle, hogy sajna ez felett is átsiklunk. Nem azért mert ne lenne érdekes téma, de szerintem már senki nem veszi igazán komolyan, és ha meg is történne, akkor mi van?
    Semmi, max megyünk Tibor bához, mert tele van tartalék kajával. 😀

    Tara ne keseredj el, próbáld kihozni a legjobbat a dologból!

  20. 21:
    2008 környékén amit (én is) a dollárral kapcsolatban írtak többnyire logikus volt. Nem következett be, mert arra senki se gondolt arra, hogy a haláltusáját vívó Amerika mindenkit megtámad és megöl, aki az útjába áll. Most megint megérkeztünk egy fordulóponthoz. Amerika háborút akar. A logika azt diktálja, hogy nukleáris háború lesz. De ha Putyin lefekszik Amerika előtt, akkor nem lesz. Ilyen kicsin múlik. Meg lehet ezt jósolni? És erről jut eszembe, Német Lajos hétfőn azt mondja, egész héten esik, de a hétvégére gyönyörű idő lesz. Szerdán – amikor hét ágra süt a nap – már korrigál. Aztán szombaton felhőszakadás, az utcátokban térdig ér a víz és rég elfelejtetted mit jósolt Németh Lajos. A jövőbe 100 százalékosan senki se lát, csak szeretnénk.

  21. 2. A poszt címéről nekem ez jutott eszembe: Mi van akkor, ha azt mondják, hogy ugorj a kútba? 😀
    Hetesiéket is sokan köpködik, hogy nem következett be, amit jósoltak. Adjunk hálát, hogy eddig nem következett be. Ráadásul akik ilyen előrejelzéseket tesznek, azok maguk is készülnek, tehát mégcsak az sem mondható, hogy kibicként kiabálnak be.
    Sokan örülnének egy ilyen kertes háznak is, ha jól emlékszem egy kis bakonyi faluban, ami még nincs is elcigányosodva.
    Konzerveknél semmit nem jelent a lejárati idő, ugyanígy tésztáknál, rizseknél, száraz dolgoknál. A mai élelmiszerbiztonsági előírások mellet egy házikenyeret sem lehetne megdagasztani és fás kemencében kisütni. Túlélőként az ember nem engedheti meg magának a balf.szkodást.
    Az örömre való képtelenség viszont egy másik probléma.

  22. A legegyszerűbb alapanyag amit eltehetsz magadnak, az 1 zsák búza. Kilója kb 40 Ft. Főzve önmagában is finom, megőrölve lehet belőle készíteni kenyeret, bármit. Mindenkinek a fantáziájára bízom mit ad hozzá.

  23. 24re:igen a teljes kiőrlés nem kell meg rendesen,de legalább egészséges és egy kiló kenyér kb.50Ft.Nem 350Ft éves költségét pedig mindenki számolja ki saját fogyasztása alapján.(napi egy kg-ot véve alapul:365kg aminek ár külömbsége a fenti árakban cirka 100E Ft.Sikér tartalom miatt 1kg lisztet 1kg kenyérnek azonosítva) De egy biztos a boltban amit kapsz az nem kenyér.Az egy mérgező elegy amitől beteg leszel hosszútávon, rövidtávon azoknak árt akik kicsit gyengébbek.De ez ismét olyan inged vagy sem.

  24. Nagyon tanulságos Tara esete.
    Engedjétek meg, hogy legyek egy kicsit az ördög ügyvédje…
    Élelmiszer termelés szempontjából még mesze nem beszélhetünk arról, hogy nem lehet eleget termelni. Pillanatnyilag a nem termelést támogassák. És még így is a termékeket nagyon nehéz eladni, akár nagyon nyomott áron is. Ez érvényes a kerti veteményekre és az állatokra is.
    Az energiát tekintve, szintén túltermelés van. Atomerőműveket 2-3 hónapokra állítják le „karbantartásra”, mert többlettermelés van. A megújulok támogatását csökkentik mert túl sokat építettek. (lásd. Németországban a napelemparkokat)
    A nemzeti valutákat nem engedik elértéktelenedni!!! Lásd a 2009-et! Leghamarabb a Nemzeti Bankokat támogatták meg, hogy azok megvédhessék a saját valutájukat és a bankokat.

  25. Utazunk a Titanicon. Teljes a biztonság érzetünk, tudjuk, a hajó nem süllyedhet el, olyannak tervezték.

    A társaság egy része a bálteremben mulat, a szegényebbek a hajó gyomrában zsugáznak.
    Csak kevesen figyelnek fel a fedélzeten sétálók közül egy /Tibor nevű 😀 / matróz kiáltására: Jéghegy előttünk!

    Ekkor még bármilyen szcenárió elképzelhető: kikerüljük a jéghegyet, ugyan ütközünk, de a hajó nem süllyed el /hisz elsüllyeszthetetlen/. A legrosszabb eshetőség csak kevesekben merül fel…

    Most is olyan vizeken úszunk, ahol rengeteg jéghegy van előttünk. Hogy valamelyiknek nekiütközünk, vagy sikerül mind elkerülnünk, ki tudhatja előre. De azért nem árt, ha a mentőmellény a kezünk ügyében van… 😉

  26. 26ra:Igen igazad van az atomerőműveket fogják és kikapcsolják csak úgy simán 😀

  27. Semmi sem örök,,fák sem nőnek égig,,jobb félni mint megijedni alapon még senki sem hagyta el az oldalt,,talán elismerve Tiborbá munkásságát ,,s az oldalból merítve tudást ,,szórakozást,,látást,,értést..választ.
    Nem kevés munka van mögötte,,inkább köszönjük meg,,s a döntést mindenki
    meghozza magának,
    Ki így,,ki úgy,,de gyanítom,,hogy aki napi rendszerességgel van az oldalon,,,,megjelenik benne Tiborbá,,gondolataiban,,tetteiben egyaránt,
    Viszont ez magával hozza,,hogy nem csak ez az oldal létezik,,viszont tömör és megszívlelendő kártya a pakliban,,s nem egyenlő a tök hetessel,
    Gratula Tiborbá,,sokat tanultunk tőled,,,,,,,köszönjük!

  28. 27, 28 és sok más:

    Én tartozom nektek köszönettel, hogy értelmet adtok idős napjaimnak.

    26:
    Hadd emlékeztesselek, hogy a csernobili katasztrófa azért következett be, mert csináltak egy leállítási gyakorlatot, ami nem sikerült. 🙁

  29. A fenti eszmefuttatásokhoz azért annyit hozzátennék, hogy tudtommal senki nem vitatja, hogy a jelenlegi rendszer a folyamatos növekedésen alapul (ezen belül kritikusan függ a nagy EROEI mutatószámú energiahordozók felhasználásának növekedésétől). Azt sem vitatja senki tudtommal, hogy a bolygó véges, valamint a közelben hozzáférhető Földön kivüli nyersanyagok nagymérvű felhasználása illuzórikus. Ebből következik, hogy az összeomlás bizonyos. Ez egyszerűen az exponenciális függvény elemi tulajdonságai miatt így van és pont.

  30. 32:

    Orbán számára ez további rossz pontokat jelent a nyugatiak szemében. — Nem ez a pasi mondta néhány éve, hogy ruszkik haza? 😀

  31. 32:

    Ez pontosan így van de a szkeptikusok, vagy nevezzük őket reménykedőknek, abban bíznak, hogy a buli még legalább addig mehet tovább, amíg ők élnek. Ennek viszont ellentmond, hogy a reálkeresetek az EGÉSZ VILÁGON csökkennek.

  32. 33!
    Még több rossz pont?Elfér még abba az ellenőrzőbe? 🙂
    Ja ruszkik haza.Csakhogy azóta rájött hogy a nyugat a rakéta telepítésen kívül semmihez nem ért,és nem is akar érteni..Semmi más nem érdekli..Akkor mit lehet velük kezdeni?
    A nép már csupaszon van,lassan tényleg nem lesz már mit veszíteni,mert nincs semmink..
    De lassan már én sem tudom eldönteni hogy hogy jobb..Ha az embernek van valamije,vagy ha nincs.. 🙁

  33. 35:
    Nem tudom emlékszel-e rá? Forradalom akkor van, amikor az emberek már csak a láncaikat tudják elveszíteni. mennyi kell még ehhez?

  34. 22: De igen Tibor bá, 2001,09,11 óta minden kinézhető az USA-ból, ha saját városát képes megtámadni, akkor mégis ki mit várt tőlük? Ez amerika.
    Tévedsz, mert logika nem diktálhat nukleáris háborút, mert abban semmi logika, hacsak nem olyan mértékű lesz, amit fél milliárd ember túlél. Ez lehetséges.

    36:

    Még elég sok Tibor bá. Van még bőven veszteni való, akár itt Magyarországon is, de tőlünk nyugatra meg végképp.

    Valóban csökkennek a reálkeresetek világszerte (régiók, egy-egy ország azért kivétel)
    Ez azonban se nem a klímánkon, se nem az energián múlik, hanem a kizsákmányoló rablókapitalizmus hozadéka. Minden sallangjával együtt.

    Érdemes lenne egy posztot az orosz gazdaságra is szentelni. Sokszor van az az érzésem, hogy éltetjük az oroszokat, meg Putyint, de igazából miért is?
    Nekünk pozitív, hogy (látszólag) szembe megy az USA-val, de tud valaki ezen kívül még pozitivat mondani?
    A gazdaságuk félelmetesen torz és pocsék. Dúsgazdag oligarchával van tele az ország, és fél Európa. Az átlag orosz (mély) szegénységben él. Két három nagyvároson kívül egy katasztrófa az élet. Nyugati számára egy orosz elég fura életstílust él.
    Az átlag orosz vágyódik a „züllött” nyugat irányába.
    Mindegy, lenne itt mit kibeszélni ezzel kapcsolatban.

    28:

    Nod karbantartásról volt szó Szilárd hozzászólásában, és miért ne lehetne megállítani addig az erőművet?
    Semmi hülyeséget nem írt, sőt igaza van, esik a kereslet.
    Talán te posztoltad Melike, hogy a gáz iránti kereslet Európában béka segge alatt van.
    Ez meg hogy lehet? Növekszik az energiaigényünk és esik a gázhasználat?
    Igen, van ez így, mint ahogy előfordul az is, hogy erőműparkoknak azért fizetnek, hogy álljanak és ne termeljenek.

    Amíg ezt megtehetjük, addig nincs nagy baj.
    Energia fronton nincs, de fejekben, politikában annál nagyobb.

    Érdemes lenne utánamenni annak is, hogy miért lettek érdektelenek az emberek!
    Láttam egy kicsi rövid német közvélemény-kutatást a 3. világháborúról, sms-t lehetett küldeni. Az emberek 50%-át nem érdekelte, hogy lesz e vagy sem!
    Ez félelmetes szám!
    Miért kerültünk ide?

    Talán sokkal többre megyünk ilyen folyamatok megértésével, mintha minden nap azon lovagolunk, hogy igen összeomlik a gazdaság. (Lásd 32-es)

  35. 32: lesz itt növekedés, a papír mindent elbír az infláció a barátjuk. Kutyavilág lesz itt!

  36. Azért engem érdekelne, hogy Tara szerint mi várható a közeljövőben? És tényleg szerinte, nem pedig a blogger szerint, akit éppen követ.

  37. 31: melike és mit javasolsz tenni az euróval,hamár egyszer elővettük? Bizti nem váltatnád forintra.

  38. 2009-ben sokan megijedtek. Egy volt ismerősöm kivette az összes pénzét a bankból amit addig összezsugorgatott és vett 3m-ért házat egy cigánymentes faluban – mondta ezt 2010-ben. Most én szeretnék ott venni vmit, erre azt mondják – az eladók -, hogy 9m-ért vette a házat 2009-ben, mit akarok én ott 10m alatt… (Persze van ott azért ház olcsóbban is.)
    Leköltözött, kb 3 óra volt bejárni, ezért nem nagyon tudott jobban fizető rugalmas munkákat elvállalni, csak minimálbéres rossz melót, fixet. 2010-ben már szégyellte a döntését, 7m-be került a ház mint végül kiderítettem. Gondolkodott a földben, de minden föld három millíárdos megyei oligarcha kezében van. Végül három év után visszajött lakni a városba, a házat meg kiadta albérletbe egy egyetemi tanárnak, akinek tényleg csak a csend és nyugalom kellett és az anyagi alapjai is szilárdak. Munka nincs, megélni helyben nem lehet, de mivel cigánymentes ezért nem értéktelen az ingatlan.

    Kis falu: van vele egy baj ami nekem mostanában válik nyilvánvalóvá, mert elég sokat dolgoztunk vidéken az utóbbi két évben. A polgármester és a jegyző az a két helyi főúr, polgármester picit magasabban, de a jegyző jelenti a hátterét mindennek. Körülöttük van 5-50 fős kiszolgáló személyzet akik végzik a dolgukat (tanítanak, adminisztrálnak, takarítanak, sofőrködnek, idősgondoznak, főznek, stb, stb) – mindenki tőlük függ. Akármilyen szívesség kell a főuraknak, a dolgozók azonnal ugranak, mert a legkevesebb az, hogy a kelletlen dolgozó valami nemszeretem dolgot kap a nyakába, rossz esetben meg járhat a munkanélküli hivatalba. Ha független tőlük a megélhetésed – vállalkozás, mezőgazdaság – akkor is jóban kell velük lenni, mert könnyen rádakadnak. Ha valamennyire is fut a szekér, akkor (szinte) kötelező, hogy támogasd a közösséget – jobb helyen. Rosszabb helyen meg direktben a vezetőség saját vagy családtagjai gazdaságát, munkával, terménnyel, fuvarral, akármivel. Ennek van pozitív hozadéka: hatóságként nem basztatnak semmivel, ha kell valami, akkor elintézik gyorsan, nem csak a saját hatáskörű dolgokat, de ott is van segítség akikre ráhatásuk van. Ha rossz a viszony akkor be is lehet csukni a boltot, visszaszekíroznak segélyen vegetáló falusivá. Nyugdíjasok védettebbek, de bírságot kiszabni, közgyógyellátásit megvonni, építményadót kivetni, sok-sok fassággal zaklatni tudnak keményen ha valami nem tetszik a nyugdíjasnak és felemeli a szavát. Sok helyen már feudalizmusnak mondanánk azt ami van. Óvatosan a faluval. Ésszel!

  39. Pakson az atomerőművet nem állítják le 2-3 hónapra csakúgy, hogy nem menjen.
    A mostani főjavítás 26 naposra tervezették, hajtják is az embereket amennyire csak lehet. Minden nap komoly milliókat jelent a cégnek(és a vezetőknek).

  40. @41

    Erről a cigánymentes faluról jut eszembe, hogy ezt beírva a googlebe találtam rá Tibor bá’ blogjára pár éve. Akkoriban engem is foglalkoztatott a dolog, de inkább csak a fantáziámat.. lépni én nem fogok, nem is igazán tudnék, majd sodródok az árral..

  41. 26, 30: Úgy gondoltam, hogy ezen a fórumon nem kell azt magyarázni, hogy mit jelent „atomerőmű lekapcsolása”. 🙁 Vagy létezik, hogy nem hallottatok még időszakos leállításokról?
    Természetesen nem a maghasadás teljes leállításáról van szó, hanem az erőmű teljesítményének lényeges csökkenéséről van szó ilyen esetekben.

  42. 32: ” a jelenlegi rendszer a folyamatos növekedésen alapul”
    Ez így nagyon le van egyszerűsítve és e miatt lehet, hogy nem is igaz. Ez az állítás nem veszi figyelembe azt, hogy amennyiben nő az energia ára, mind inkább előtérbe kerül a gazdaságossági, takarékossági elvek. Pl. 1 ha terület megművelése nagyságrendekkel kevesebb üzemanyagot igényel most mint pl. 30-40 évvel ezelőtt. Nemcsak a hatékonyabb gépek, hanem a megművelés technológiája is változott. Ezzel is magyarázható az energia iránti kereslet csökkenése.

  43. 41: Zolcsi
    Ez nagyon jó összefoglalása a valós helyzetnek! +1
    Kivételről nem tudok.

  44. 45:
    Ez csak annyit jelent, hogy a folyamatot lassítják, semmi többet.

  45. Egyik posztban volt már arról szó, hogy az ember milyen fázisokon megy át amíg felismeri a problémát. Ahogy leszűröm legtöbben tagadás fázisában vannak. Nem kell Argentínáig menni ha lehetetlen élethelyzetet kell elemezni.Itt van például Szerbia a valamikori Jugoszlávia. Amikor a 90-es évek közepén 5 márkát ért egy egyszeri munkás fizetése. Valaki közületek el tudja képzelni hogy hó végén amikor érkezik a megérdemelt keresete 750 forintot ér? Az emberek túlélték. A kérdés hogyan?
    Apropó Argentína nagyon csend van róla, mintha néhány napja bejelentették volna a technikai csődjét….

  46. Örülök annak hogy van Tibor bá’ blogja, amikor elkezdtem néhány éve olvasni, csak felelevenítette bennem a nem olyan rég átélt-megélt helyzeteket, és ha minimálisan is, de él bennem annak vágya hogy mindig legyen itthon egy kicsivel több mint szükséges, még ha ezért le is hülyéznek néha. Hobbiból és haszonból baromfit tartok, kertet művelek amibe rendszeresen belefulladok de pontosan tudom a gaz között hol keresem a lényeget 🙂

  47. 47: Valóban csak annyit jelent, hogy a fosszilis energiahordozók fogyásának sebességét csökkentik. De néhány éve mikor arról beszéltek, hogy 2020-ra a tagállamok a megújuló energiák termelését 20%-ra kell emeljék, sokan hitetlenkedtek, hogy nem lehetséges és mégis már több országban már 25%-nál tartanak(pl. német ország). A fosszilisek fogyásának lassulása (pl. nem 5 év múlva jelenik meg a hiány hanem 50 év múlva) lehetőséget ad társadalom életmódjának változásához, ugyanúgy mint az élelmiszer termelés technológiájának a változását is eredményezi.

  48. 50:
    A megújulók arányának növelése akadályokba ütközik a jelen technikai szinten. Egy Németország megteheti a nagyarányú növelést, de észre kell venni, hogy ezt a többi ország felvevőpiacként történő kihasználásával teheti meg, tehát ha ők is hasonló arányú fejlesztéseket hajtanának végre, mindjárt bajba kerülnének a németek is.
    Amíg meg nem tudják oldani az energia óriási mértékű gazdaságos tárolásának problémáját, addig csak annyi nap és szélenergia fejleszthető, amennyi tartalék kapacitással rendelkezik a fosszilis energiatermelés, különben beomlik a rendszer.
    A németek esetében ez szerencsés, mert egyeduralkodók Európában, van hová eladják a felesleget és van honnan vegyék a hiányzó mennyiséget szükséghelyzetben. A környezet meg szív, a németek aratják le a helyzetből fakadó előnyüket. Szóval a példájuk nem másolható korlátlanul, a követőknek már messze nem lesz annyi hasznuk belőle mint az úttörőknek, és ők ezt nagyon jól tudják, és ki is használják.

  49. 51: Valóban léteznek korlátok, de véleményem szerint mesze nem annyira vészesek mint ahogy sugallod. Az energiahálózatok egyesítése is ezeket a korlátokat igyekszik csökkenteni. Ezen kívül a vízerőművek is tartalékrendszereket képeznek. Továbbá a gázerőművek is könnyebben szabályozhatók mint a szél és nap. Gázból meg globális szinten van elég. Nem azt állítom, hogy ki lehet küszöbölni a fosszilis energiákat, hanem a használatuk visszaszorítható annyira hogy társadalomnak ideje lesz az életmódjának lassú változtatására.
    Nem német ország az egyetlen ahol támogassák (és most csökkentik a támogatást) a megújulók területén. Pl azt tudtátok, hogy a román villamos energia termelés 38%-a már megújuló?

  50. 51:
    A németeken kívül meg kéne nézni Olaszország, Spanyolország, USA, Japán, Kína napenergia termelés felfutását is.
    A példa ismételhető és még inkább az a termelési költség csökkentésével.
    A tárolásról meg annyit, hogy jó pár különböző technológiájú pilot project fut már a világon.
    Jelenleg is van már üzemszerűen működő napenergia termelő technológia, ami pl. a napszaki tárolást megoldja. (sóolvadékos, tükrös hőerőmű)

    Esetleg meg lehetne nézni a világviszonylatban exponenciálisan kiépülő kapacitásokat.
    A trend még nem tört meg.

  51. 37:
    „Érdemes lenne egy posztot az orosz gazdaságra is szentelni.”

    Támogatom az elképzelést.

  52. 50.
    1. A megújulók aránya Németországban nem 25% és a növekedése még az igénynövekedéssel sem tud lépést tartani, ergo a részaránya az energiamixben tovább csökken. A gazdasági válság miatt nyomott kereslet és a döbbenetes költségű állami szubvenció és extrém hatékonyság növelés hatására is a legjobb évükben az összenergia 12,6 %-a jött megújulóból. Hozzátenném, hogy ez is kozmetikázott adatamire az atomerőművek bezárásának kampánya miatt volt szükség.
    2. Olyan hatékonyságnövekményt termodinamikai megfontolások miatt sem tudsz elérni, ami a jelenlegi népességnövekménnyel (+ 95 millió fő/év és gyorsan nő) lépést tudna tartani. Ez 1. alapján még a Föld egyik legfejlettebb társadalmában sem megy, nem is beszélve a 2/3 leszakadó csóriról. (Csak érzékelteés okán: 3. II. Világháború kellene évente a populáció stagnálásához. És 2 Balatont meg lehetne tölteni a tavaly kibányászott nyersolajjal. Ezt hol akarod megújulóval helyettesíteni, mikor a teljes infrastruktúra fosszilisra lett kiépítve, mintegy 100 év alatt?)
    3. A jelenlegi erőműpark megújulókra átállításához nem igen van hozzáférhető nyersanyag megtérülő energián. (Ez azt jelenti, hogy a kitermelési és előállítási eneriaigénye az ilyen berendezésnek több lenne mint amit élettartama alatt előállít.)

    És ugye az ördög a részletekben van, tehát ezek még csak a bevezető problémák, de nem akarok itt könyvet írni, úgysem győzne meg senkit, mert ti ezt hitvitának kezelitek. Aki közelről rálát a folyamatokra, akár nálam jóval közelebbről is az tudja, hogy milyen heroikus erőfeszítésekbe kerül a jelenlegi energetikai státusz quo fenntartása. A több milliós emberáldozatról (Maaali, Irak, stb.) már nem is beszélve. De hangsúlyozom ez a mostani egy tranziens állapot. Instabil, ami nem fog sokáig fennálni, szükségszerűen és elkerülhetetlenül átmegy egy mélyebb stabil helyzetbe. Ezzel nincs mit tenni.

  53. 14611 poszthoz:

    Tiborbá:

    Amit a cenzúra már nem engedett át, rövidítve:

    A bírálatok ellenére a multipólúsú világ mellett állok ki és az EU-Orosz szövetséget preperálom az USA-EU-val szemben.

    ” De amikor ennyire nyilvánvaló USA előre megfontolt és jól kigondolt provokációval állunk szemben, ami ráadásul veszélyezteti az egész emberiséget, ”

    Ennyire nyílván való volt jó pár feltételezésed korábban (dollár, euro összeomlás, III.vh korábbi többszöri felemlegetése), ennek tükrében honnan ez a magabiztosság a fenti kijelentéssel kapcsolatban?

    Ezt ne tekintsed bírálatnak, mert egyetértek azzal, hogy az adott helyzetben könynyen lehet az adott következtetésre jutni.
    De pont a fentiek miatt, talán jobban teret kéne engednem a Veled elletétes véleményeknek, pont az ilyen hibák elkerülése végett.

    „vélemény özön (napi egy-két tucat) kifejezetten destruktív.”

    Összeszámoltam 11 volt e poszt alatt, részben válaszolás(vita) a nekem címzett kérdésekre, nem önálló komment.

    A destruktívitást meg nem értem.
    Direkt visszanéztem, jó pár szerintem logikus következtetésemet írtam le.
    Ha annyira hülyeség, akkor miért nem lehet cáfolni?
    Hisze azzal még inkább megerősítenéd az eredeti állítás(ok) igazságtartalmát és még több embert győznél meg.
    Értelmes emberek vitafórumán nem így szokás?

  54. 55: 1) Segítenél 2014-es forrásokkal 12%-os adattal kapcsolatosan?
    2) A népességnövekedés a „csóri” világban van. Európában még a bevándorlással is népességcsökkenés van.
    „teljes infrastruktúra fosszilisra lett kiépítve” – igazad van de a technológiaváltást lehetőségét elbagatellizálod. Egy egyszerű példa: Mindenhol azt lehet olvasni, hogy a szarvasmarha hús előállítása a legenergiaigényesebb. Csak addig tartják istállókban, tápokon míg gazdaságos. De mihelyt nem lett az kénytelenek lettek más megoldásokat találni. Csak a legelőkőn tartott (pl kitenyésztett igénytelen angus) húsmarha húsa minimális energiába kerül.

  55. 39.-re olvasónak: fogalmam sincs, mi várható. Mindenki hazudik. A média a legjobban ahonnan hiteles tájékoztatást várnánk. Mindent megtalálsz a neten, amire rákeresel. És mindennek az ellenkezőjét is. Sajnos mindebből azt kiszámítani, hogy mi várható, szerintem (na persze Tibor bá’-n kívül) senki sem képes.

  56. 57.
    1. http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_hu.pdf 15. oldal.
    2. A bolygó egészét nézve van népességnövekedés, de a bolygó egészét is kellene eltartani. Hagyományos mezőgazdálkodással a populáció 1/3-a lenne eltartható, a 2/3-a éhenhalna (persze nem otthon malmozva). Ma nem ez megy, hanem olaj alapú, (a megtermelt élelmiszer energiatartamának tízszeresét fordítjuk annak előállítására fosszilisból, főként olajból műtrágya, növényvédőszer, művelés, szállítás stb. formájában) élelmiszeripar. Ezért van még civilizáció. Én nem azt mondom, hogy nincs megoldás, csak azt, hogy ez a megoldás a többségnek az örök vadászmezőt jelenti majd. A megújulók foradalmáról meg nem értekezek, mert annyi erővel elmehetnék éppen fingot fűrészelni is, nagyjából annyi értelme lenne.

  57. 50:

    Nem csökken a fogyás ezzel együtt sem.

    Az emberiség mindig annyi energiát használ el amennyihez csak hozzáfér.

    Kína felveszi mindazt az energiát amit valaki nem fogyaszt el.

  58. 41!
    Nem mondasz újat Zolcsi.Ezek miatt adtam el a Sárazsadányi szőlőmet 8 éve…Csak én nem finomkodtam velük,nem sok hiányzott hozzá hogy a szőlő kifeszítő rúdjával le ne üssek egy két embert,amit akkor mérgemben téptem ki a szőlőből,és már indultam is vele..Az az ember fogott vissza aki megvette a szőlőt,hogy most már mindegy,hagyjak mindenkinek békén,megveszi a szőlőt úgyis..Nem kell verekednem meg botrányt csinálnom..Se feljelentgetnem senkit..
    Aki nem közéjük való,azt úgyis kilökik..Attól hogy van 1000 hektárja még paraszt idióta banda az egész..

  59. 59: 1) Köszi a forrást. Az adataink talán azért eltérőek mert a te adataid a teljes megújuló energia fogyasztás arányát 2010-ben, az én adataim meg az elektromos áram termelése 2013-ban.
    2) Mostanig sem Európa tartotta el pl. az afrikaiakat, ezután meg miért kellene? Lehet, hogy nem humánus de mostanig is a dzsungel törvénye határozta meg hogy ki maradt életben és ezután is az fogja. A fejlett államok most is korlátozzák az immigrációt.

  60. 60: „Az emberiség mindig annyi energiát használ el amennyihez csak hozzáfér.”
    Véleményem szerint ez így nem igaz. Az energia árát a kereslet -kínálat határozza meg. Az utolsó 4 évben az energia ára stagnál a kitermelési költségek növekedése ellenére. Tehát túlkínálat van.

  61. Van egy táp oldatod.Teszel bele egy baktériumot ami ezen él.Ez ugye exponenciálisan szaporodik.A kérdés meddig? A válasz egyszerű: míg meg nem öli az ürüléke.Ez áttételesen szemlélteti meddig elég az olaj vagy az energia.Olaj még lesz mikor már borul a bili.Tehát elég érdekesen és gyorsan fognak zajlani a dolgok.A harang görbét és az exponenciálist egymásba transzformálod és ha jók az adataid vagy olyan jó mint Neumann akkor rendben is vagyunk 😀

  62. 55:
    Honnan veszed, hogy (például nekem) ellenvéleményem lenne?

    56:
    Te csak egy ember vagy, aki bármikor kikapcsolhat, ha kell napokra. De nekem napi 100 hozzászólást és egy-két tucat hozzászólót kell „lekezelnem”. Nincs időm arra (neked van) hogy visszakeressek és statisztikázzak. Kénytelen vagyok az impressziómra támaszkodni. Ez alapján az eredeti véleményemet nem vonom vissza. Te vitázni akarsz, ez a főszempontod, de ide napi több száz (csendes) olvasó jár, akiket a te vitaprovokációd könnyen félrecsúsztathat. Na ez az, amit nem tűrök.

  63. 66.
    Nem rád céloztam természetesen, hanem az emberek „van a fiókban egy szuper ingyenenergia találmány csak az olajlobby nem engedi” optimizmusban élő nagyobbik részére.

  64. 63:

    „Az utolsó 4 évben az energia ára stagnál a kitermelési költségek növekedése ellenére. Tehát túlkínálat van.”

    Hibás a következtetésed.
    Ha túlkínálat lenne akkor esnének az árak.
    A világ pont annyit fogyaszt amennyi energia rendelkezésre áll.
    Az energia ára pont annyi amennyit még a gazdaság el tud viselni. Ezért vagyunk válságban 2008 óta, mert nincs energia többlet ami a növekedést hajtaná.
    Az energia árának emelkedése megeszi azt a többletet ami a növekedés lenne, ha negatívba fordul akkor viszont már a fogyasztás is csökken, ez meg senkinek nem érdeke, ezért stagnálunk a kb 100$-os olajszinten még amíg lehet.

  65. 69: Túl leegyszerűsíted a helyzetet.
    Ha én 100$-ért tudom kitermelni az olajat akkor, csak annyit termelek ki amennyit 101$ el tudok adni. Ha nő a kereslet akkor 105$ -ért már többet termelek ki és majd mikor 110$ lesz az ára akkor fogok csak teljes kapacitással dolgozni.
    Az energia ára nem megy fel mert nincs kereslet. Mindenki megpróbál olyan technológiák felé fordulni ami kevesebb energiát fogyaszt. Egy másik oldala az energia áraknak, hogy a 100$-os ár nagyon alacsony még ahhoz, hogy gazdaságosságra ösztönözze a lakosságot. Ezért is raknak rá a kormányok mindenféle adót az üzemanyagokra. Uniós előírások vannak, hogy minimum mennyibe kel kerüljön. A benzin előállítási ára kb. 20%-a csak a kereskedelmi árnak.

  66. Hamvas Béla: A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.

  67. 70:

    Nem tudom feltűnt-e hogy az olaj ára azért egyszer az elmúlt 5 évben felkúszott 70$-ról többször 110$ környékére. Most olyan 97$-on van.
    Namost, ha nincs rá kereslet akkor nem kúszik fel 110$-ra egyszer sem.

    Kereslet lenne az olcsó energiára, csak 110$-os olaj már nem olcsó. Ezért van a folyamatos ingadozás, és a kitermelés egyenlőre bírja ezt a szintet.
    A legnagyobb fogyasztók nem adóztatják agyon az üzemanyagokat, ez európai mentalitás.

    A gond majd akkor lesz, amikor a csökkentett válság fogyasztás is több lesz mint amit fel tudnak hozni, mert akkor az igények miatt magasabb árat is meg fognak adni.
    A 110$-os szint már többször volt tesztelve, ha átviszik akkor utána az lesz az alsó támasz és irány a 150$-os lélektani szint.

  68. Szerintem az olajjal való sokkolás csak gumicsont.
    A mesterségesen felgerjesztett pazarlásból rengeteget vissza lehet még venni. Először a sok energiaigényes szar gyártásából, aztán azoknak fuvarozásából rengeteget meg lehet takaritani.
    Csak élelmiszerből, a megtermelt áru fele a szemétben végzi…
    És még akkor nem beszáltünk arról,hogy csak az egészséges kaját kellene nagyjából fele mennyiségben fogyasztani.
    Reggelente az autók nagyrésze egy személlyel gurul… Meg este hazafelé…
    Tehát hatalmas tartalékok vannak.

    Az az érzésem, hogy ezek a gunucsontok azért vannak bedobva. hogy azokon rágódjunk, de azt is irányitott módon, és ne a valódi problémákon elmélkedjünk, amik inkább a tudatmódoaitás irányába hatnak.

    Mert hogy miért is van az, hogy évtizedek óta sokkolnak bennünket a klimaváltozástól az olajválságon át az atomkataszrófáig egy csomó horrorszenárióval, de az emberiség a természetes önfenntartó ösztöneit meghazudtolva bambán bámul bele a bús jövőjébe?

    A vájtfülű elit cinikusan az „én megmondtam” poziciójából okoskodik, és lenézi a hulyéket, mert azt hisz, hogy jobban jár…

    De megint a „hülyék” fogják kihúzni a világot a szarból, mert nem hisznek a realistáknak, akik szerint nincs remény, hanem fejjel mennek a falnak, és a sokadik talán áttöri…

  69. Ahol lehet pazarolni, ott nem lesznek hajlandók változtatni, ahol meg nem lehet pazarolni ott meg nem tudnak változtatni.

    Az életteret meg túlszaporodtuk és teliszartuk.
    Ilyenkor szoktak a bacik mindannyian megfulladni, meglátjuk velünk mi lesz…

  70. 72: A számok amiket én írtam semmiféle jelentőséggel nem bírtak, csak példaként használtam, hogy le tudjam írni a kereslet-kínálat-kitermelés összefüggést.
    Egyesek szerint ha a kereslet növekedni fog akkor is lehet már pillanatnyilag 20%-al növelni a kitermelést.
    „150$-os lélektani szint” – ha 200 – 300$ lesz akkor is meg lehet tartani a pillanatnyi árakat ha a kormányok úgy akarják (csökkentik az adókat), de ha mégsem akkor is olcsóbb, könnyebb lesz megművelni a földet mint ásóval ásni. Természetesen lényeges változások fognak végbe menni a társadalomban, a mindennapi életmód lényegesen meg fog változni.
    Nemrégiben olvastam egy fórumon egy vitát egy „közeli olajcsúcs hívő” és egy „olajkitermelő” között. Az utóbbi zárómondata megközelítőleg ez volt: Nekem az az érdekem, hogy az olaj ára minél magasabb legyen. Legyetek minél meggyőzőbbek, hogy kevés az olaj, annál többet fogok keresni!

  71. 75:

    Ez egy nagynak tűnő mondat, de ha jobban megnézzük nincs mögötte semmi.

    A rövidtávú érdekei az olajkereskedőknek valóban egyeznek a olajcsúcs hívőkkel, és még igaz is amit mond, rövidtávon.

    És?

  72. Zolcsi: pontosan nagyon jó a meglátásod!

    A polgármester a helyi kiskirály, a hivatali köztisztviselők mind a sógor-koma jóbarát alapon kerültek be így aki nem ezeknek a picsáját nyalja az rosszul jár.
    Sőt még a segélyen vegetálás sem marad, mert az FHT-t, a foglalkozást helyettesítő támogatást is ők döntik el hogy adják-e vagy sem ( 22500 Ft) az összege. Tehát ez is arcra megy, ugyanúgy mint a közmunka. AKi jól fekszik annak minden van.
    A földek meg pontosan 2-3 „nagyember” kezében van az összes környékbeli föld nálunk is, meg az erdők is. Kisember földet nem tud venni, csak olyat ami olyan is hogy nem terem meg benne semmi (homokos, agyagos, szikes).
    Az is pontosan igaz hogy aki jóbanvan velük azoknak mindent szabad. Van „nagyúr” is az utcában, földje, tanyája, gépei vannak. Persze közmunkás állásban sofőrködik, de gondolhatjátok hogy nem 50 ezerért hanem persze többért…
    Aztán mikor az óriási vérebei több lakost is megtámadtak meg megfélemlítettek hiába ment a bejelentés magánszemélytől… neki ezt is szabad.
    Senki nem szólt rá hivatalból hogy ugyan ezt nem így kéne…

    Az építkezés is, tudtátok hogy falun semmiféle engedély nem kell hozzá? Ha építeni akarsz pár szobát plusszba tetőmódosítással azt is szabad. Soha senki nem kérdezi meg hogy mit csinálsz. Ja persze ha jóban vagy az „elittel”…

    Szóval némely falvakban mocskos dolgok folynak már most is, nem is kell hozzá cigány sem.

    Ja és arról nem is beszélve mikor jönnek az uniós ellenőrök hogy mire lett költve a támogatási pénz akkor ővelük is kávézgatás van, ki se jutnak megnézni a támogatott építményt.

    Tehát ez a minden arcra megy, mindenki tud mindent, jobban mint te pokollá teszi falut. Ha már vidék akkor tanya ahol mindentől távol vagy.
    Városban még azért nem annyira szembetűnő hogy arca megy a közmunka meg a fizetés is.
    Falun az az egy jó dolog van hogyha mondjuk nincs pénzed fűteni akkor kimész az erdőbe és kilopsz pár fát… a többség ingyen fűt a faluba csak okosba kell csinálni.
    De ide is beköszönt a nagy testvér, már építik kifele a térfigyelő rendszereket…

  73. ..De ide is beköszönt a nagy testvér, már építik kifele a térfigyelő rendszereket…
    Válasz erre;

    És szerinted meddig tart egy bézbólütővel leverni a kamerát ha a azon fog múlni hogy a család megfagy e?Vagy netán az egész falu?

  74. Szóval gazdasági szankciók az EU-nak Oroszországgal ide vagy oda.Én azt szeretném tudni,hogy Angliának,akinek olyan nagy hangja van,a London of cityje milyen veszteségeket könyvelhet el a szankciók miatt?Szerintem semmilyet.Sőt!Meg merem kockáztatni,hogy még nyerészkedik is..Érdekes egy felállás..

  75. Meglepődnék ha a postabank kollapszus idejében (90-es évek közepe) lett volna tömeges email.

  76. 80:
    Volt, amit végig is nyomoztak, honnan indult. – Különben a Postabank nem omlott össze, megmentették. Prinz Gábor hatalmas pénzeket nyomott oda az MSzP-nek (a Fidesz is kapott) és megúszta.

  77. 82:

    Köszi Imre, biztos lehet belőle kinyerni valami ötletet, ami vagy jó, vagy nem, de mindenképpen tanulságos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük