(1436) Game over

Tibor bá’ online

 

~q400Bármennyire is tiltakoznak néhányan ellene, péntek óta sorra kapom a nyugati posztokat, ahol minden blogger az egyre valószínűbb III.V.h-ról elmélkedik. A „hangulat” pont olyan, mint 1914 tavasza. Mindenki a háború elkerüléséről beszélt, de akik számítottak pontosan a háborúra készültek fel.

Ha a mai eseményeket elemezzük, egyértelműen az jön le, hogy az amerikai háttérhatalom háborút akar (vagy ez egy veszélyes és kolosszális blöff). A mainstream média pedig ezt kiszolgálja. Teszik ezt annak ellenére, hogy minden kicsit is tájékozott ember tudja, hogy egy világháború kizárólag termonukleáris háború lehet, amit a nyertes is elveszíti. De a döntéshozók úgy gondolják, hogy VIP bunkereikben ők egészen biztosan túl fogják élni. Nem fogják. De a sarokba szorított oroszlán bármire képes és nemigen van tekintettel saját életére se.

Most nézzük a tényt, ami az összes kommentáló szerint a háború irányába mutat!

Ha egy ország alapvető érdekeit oly mértékben sértik, ahogy ezt most az USA és az EU teszi Oroszországgal szemben, az felér egy hadüzenettel. Washington már korábban is szorgalmazta az oroszok elleni szankció bevezetését, aminek az EU ellenállt, de most „megtört a jég”. A The Financial Times szerint „Az EU által bejelentett intézkedések célja, az orosz gazdaság megroppantása, és a  Kreml rá vétele, hogy hagyjon fel az ukrán szeparatisták segítésével.” Tessék felfigyelni a célra! „az orosz gazdaság megroppantása (to cripple the Russinan economy). Ez egy burkolt hadüzenet. — Ez engem a japán gazdasággal szembeni USA embargójára emlékeztet, ami egy nyílt háborús provokáció volt. Erre válaszolt Japán a Pearl Harbour megtámadásával 1941-ben. — Az embargó legújabb kibővítése elsősorban az ország jövőbéli olajkitermelésének a megakadályozására irányul. Miközben Obama kijelenti, hogy szó sincs új hidegháborúról. Jó lehet ez pontosan az. Ha egy ország alapvető érdekeit sértik az jelzi, hogy a diplomácián már átléptek. Ez a háború irányába mutató tett, főleg mert Oroszországot (ahogy Iránt is) arra kötelezik, hogy bizonyítsa a meg nem történést. Vagyis nem az USA bizonyítja a vádat, hanem a bizonyítási kényszert átpasszolja az ellenlábasokra. — Obama: „Mr Putyin választhat, vagy együttműködik (vagyis behódol Washingtonnak) vagy évtizedekre visszaveti a nemzetközi kapcsolatokat azzal, hogy nem hajlandó elismer Ukrajna jogát az önrendelkezéshez.” Ukrajna alatt természetesen a CIA által gerjesztett februári hatalomátvételt követő illegális kormányra gondol. Gerjesztés? A CIA által fizetett mesterlövők lőttek le rendőröket és tüntetőket, hogy mind a két oldal feltételezze a másik oldal fegyverhasználatát.

Ez a követelés azonban pont úgy nem teljesíthető, ahogy az I. v.h. előtt a szerbeknek adott ultimátum. Hogy a fenében tudna Putyin „együttműködni”, amikor Washington és az EU destabilizálja Ukrajnát azzal, hogy egy illegális rezsim mögé áll, amely embereket gyilkol kelet Ukrajnában, mert ellenállnak az illegálisan megkaparintott hatalomnak.

Washington pontosan tudja, hogy mi az igazság a lelőtt maláj géppel kapcsolatban, és azt is tudja, hogy az Ukrán destabilizálás nem Moszkva bűne. Más szavakkal teljesíthetetlen követeléssel állt elő. Ha egy követelés teljesíthetetlen, akkor már csak a háború van hátra. Lényegében Washington diplomáciai úton a következőket mondta Putyinnak: „Háború, vagy kinyalod az USA seggét.”

Mit jelent ez esetben a seggnyalás? Teret adni az amerikai hegemóniának, a Kínával kötött energia szerződés nullifikálása, a létrehozott, az IMF-fet kihívó nemzetközi bank visszamondása, és az amerikai dollár tartalék valuta szerepének a további elfogadása, végül nem ellenezni Washington intervencióját a tetszés szerint kiválasztott fejlődő országokban, ahol természeti kincsek kiaknázhatók. — Putyin ebbe egyszerűen nem mehet bele. A kérdés az, hogy Obama ezt komolyan gondolja-e? Háború, vagy valamelyik félnek engedni kell. Oroszország nem engedhet az igazságtalan követelésnek, mert a léte függ tőle. Washington se engedhet presztízs vesztesség nélkül. Ez a tökéletes helyzet a III. v.h. beindítására. Őszintén, Putyin helyében én már elindítottam volna a megelőző első támadást.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
______________________________________

106 gondolat erről: „(1436) Game over

  1. Sajnos egyre inkäbb ugy tünik igazad lesz Tibor bä…es ez egeszen veletlenü mäs iränybol is igazolva lett.
    Az utobbi ket hetben volt szerencsem agyütt dolgozni
    Giles Wollenmannal. A pali nem akärki, koräbbi svajci hirszerzö tiszt, Buckhingam University diplomas, nemzetközi terrorista szakertö, folyekonyan beszel 6 nyelven. Az aläbbi videon 2001-ben nyilatkozik a FOX NEWS-nak, erdemes megnezni.
    https://www.youtube.com/watch?v=S0zzYHTC2lU
    Sokat beszelgettünk az elmult 2 hetben az aktuälis helyzetröl.
    A velemenye szinte teljesen megegyezik az ältalad leirtakkal Tibor bä…sajnos..

  2. putyin helyében én is…

    azért kíváncsi lennék, kik állnak majd orosz oldalra

  3. 2:
    Nem nagyon lesz idő az ide-oda álldogáláshoz.

  4. Én meg Putyin helyébe lemondanék.

    Amerika ellen úgy sincs semmi esélyük, így átadnám a hatalmat olyannak, aki ésszerű keretek közt együtt tud dolgozni az USA-val.

    Amúgy az iráni konfliktus idején is mindenki háborút várt, és nem lett. Elcsendesedett az ügy.

  5. 4.
    Ostoba, ha lemond. De nem ostoba, úgyhogy nem fog. Amerikával pedig nem lehet együttműködni. Csak ellenállni, vagy behódolni lehet. Egyébként például miért nem mond le Obama és adja át olyannak a helyét aki együtt tud működni Oroszországgal és Kínával, meg mondjuk a világ nagyobbik részével?

  6. 4: Ennek semmi értelme. Ezzel az erővel feltétel nélkül behódolhatna az USÁnak: így a háborút elkerülné, de fel is adna mindent.

    Amit tehet, és amit eddig zseniálisan tett: lavírozni azon a határmesgyén, ahol a leghatékonyabban gátolhatja az USA világbomlasztó tevékenységét, anélkül, hogy ezzel háborút robbantana ki. Kívánom, hogy ez még sokáig sikerüljön neki, adjunk meg ehhez minden támogatást.

  7. 5-6

    Mert megszórni a világot atommal, az nagyon értelmes dolog mi?
    Gondolkodjatok már egy kicsit, mielőtt teljesen sületlenségeket írtok.
    Mint pl. Tibor bá a megelőző csapással.
    Kő kövön nem maradna, ha ezt most Putyin megtenné, és jelen helyzetben az EU is az USA oldalán lépne fel.

    A helyzet nem érett meg még egy háborúra, de remélem nem is lesz belőle.

  8. Az országok nincsenek felkészülve egy világháborúra, abban való részvételre. Kis helyi háborúcskákat el tudok képzelni, viszont egy ebből a helyzetből kialakuló globális világháborút nem.

    Vajon bevetnek-e majd biológiai fegyvereket? Abban mindkét fél elpusztulhatna ezért talán nem. Viszont miért most derült ki az, hogy az USA egyik szerve (CDC) levédte az ebola egyik vírustörzsének a szabadalmát? CA2741523A1 szám alatt. Vajon ezt is be fogják vetni valahogy? Putyint is elvinné

  9. 7.
    Egy atomháborúban nincs relevanciája, hogy az EU ki mellett lép fel. A háború pedig az USA-tól függ, mert ő a provokátor, mint az elmúlt 50 év szinte minden háborújában. Ha az USA háborút akar, akkor nem számít, hogy ki mit tesz, mert akkor háború lesz. Eddig is így volt, ezután is így lesz.
    9.
    Az nem úgy van, hogy az amcsik bedobnak egy biológiai fegyvert, a megtámadott fél, meg csenben malmozva kipusztul. Lenne válasz, ha máshogy nem termonukleáris eszközökkel.

  10. 4:

    Ha megkérnéd a lányom kezét, kikergetnélek a házból. 😀

    Te egyszerűen nem tudsz dönteni, várod, hogy a dolog megoldódjon valahogyan magától.

    Hallottál te már a „fight-or-flight response”-ról? Minden állat, amikor vészhelyzettel találja magát szemben a releváns adatok felsorakoztatása mellett pillanatok alatt eldönti, hogy felvegye a harcot vagy meneküljön. Aminél vagy akinél ez nincs, az életképtelen. Nálad nincs. Te automatikusa menekülsz.

    A logikám így szól, amennyiben biztos vagyok abban, hogy Amerika háborút akar (csak még egy kicsit felkészül, pl. a rakétaelhárítás terén, ahol az utóbbi időben jelentős előrelépés történt) akkor nem várom be, hogy megtámadjon, mert aki az első, meglepetésszerű támadást indítja, az hatalmas helyzeti előnyre tesz szert.

  11. 7: Te elolvastad, mit írtam? Arról beszélek, hogy a legjobb, amit Putyin tehet, hogy úgy lavíroz, hogy elkerülje a háborút. Hol van ebben, hogy megelőző csapást indít, vagy hogy megszórja a világot atommal?

    Nekem az a benyomásom, hogy Putyin hajlandó még a szankciókat is elviselni anélkül, hogy háborút indítana, fenntartva a tiltakozást, viszontszankciókat. Ezzel nem fogják tudni megroppantani, mert ott van neki Kína, India stb. hogy eladja az olaját és földgázát.
    Igaza van Putyinnak, hogy a szankciók nemcsak az orosz gazdaságot érintik hátrányosan, hanem az európait és az amerikait is. Ez egy vesztes szituáció, de nem jelenti automatikusan a háborút.

    Tibor bával sajnos egyet kell értsek abban, hogy abból amit a média közöl, a háború fenyegetése nagyon is valóságos. De SZVSZ még nem elkerülhetetlen. Azon kell lennünk, nekünk és minden normális, békében élni akaró embernek, hogy minél szélesebb körben kinyilvánítsuk: nem kérünk a háborús uszításból! Sem Putyin, sem más ellen.

    Én az ISIS kapcsán érzek egy olyat, hogy itt odáig fokozták a helyzetet, ami minden jóérzésű ember számára elfogadhatatlan, legyen az muszlim, keresztény, atesita vagy akármi. Itt már olyan dolgok történnek, hogy én is elgondolkoztam azon, hogy petícióban követeljem az intervenciót. Amiért mégsem teszem, az az, hogy tudatos provokációt sejtek a háttérben, a III. vh. kirobbantására szolgáló ürügyet.

  12. „Amerika ellen úgy sincs semmi esélyük, így átadnám a hatalmat olyannak, aki ésszerű keretek közt együtt tud dolgozni az USA-val.”
    Elnézést, de ez nettó hülyeség.
    1. Az USA-val nem lehet együtt dolgozni, csak gatyát letolni és behajolni.
    2. Az elmúlt 14 évben az oroszok a fegyverkezésre fordított összegek döntő részét nem a konvencionális haderő fejlesztésére, hanem a legújabb generációs stratégiai atomfegyverzetre fordították.
    Magyarul jelen idő szerint a világ legfiatalabb és legmodernebb ICBM kapacitása az oroszok kezében van, az amerikaiak fő ICBM fegyverzete cirka 10-15 évvel korábbi.

    Oroszország jelen pillanatban megfelelő képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy a mostanáig részlegesen kiépített és erősen foghíjas amerikai rakétavédelmet lenullázza és egy megelőző csapással pontot tegyen az USA és a világ végére.

  13. Kiegészítés: EU mint katonai erő? Na ne vicceljünk már egymással, az oroszoktól fényévekkel gyengébb Líbia esetén már láttuk, mit tud Nyugat-Európa (még így is kaptak USA mankót).

  14. Jó írás! 🙂
    De Putyin és az Orosz vezérkar jóval mélyebb és frissebb információkkal rendelkezik, mint mi. És mindig ott van az A, B, C, D, E forgatókönyv, igaz ez az USA -ra is igaz.

  15. 11: Ez a logika az első csapás megtételével nagyon veszélyes, és nem is igaz. Az I. és II. világháborút is ezzel a gondolattal indította a Monarchia majd Németország, el is vesztettük mind a kettőt. Ma már nem ilyen nyilvánvaló, hogy aki kezdi, az nyer, talán sose volt igaz, de most biztosan nem.

    Amit kihagysz ebből a fight or flight-ból, az az ezt megelőző a kakaskodás, ami minden állatra és az emberre is jellemző. Amíg nem teljesen nyilvánvaló, hogy ki az erősebb, addig mindkét fél igyekszik erősnek és harcrakésznek beállítani magát, annak érdekében, hogy a másik legyen az, aki előbb elfut. Ezt látjuk most.

    Kérdés, mit jelent egy ország esetében a menekülés.

  16. 13:
    Szia Monte.

    A LGM-30 Minuteman III. ICBM -re alapozott amerikai stratégiai ütőerő inkább 30-40 éves, hisz a jóval modernebb LGM-118 Peacekeeper -et 2005 -ben kivonták, és leszerelték. Maguk a robbanófejek ugyan korszerűsítésre kerültek, de tény, hogy a mai orosz és kínai szárazföldi telepítésű stratégiai atomütőerő sokkal korszerűbb, modernebb rendszerekre épül, mint az U. S. Air Force kezelte. Viszont a haditengerészeti SLBM -nél az USA viszi a prímet, az U. S. Navy Ohio-osztály + UGM-133 Trident II SLBM párosításával, ami nagyon is kiváló első csapásmérő fegyverrendszer.

    Az oroszok nem véletlenül öltek dollár milliárdokat az új Topol-M és Jarsz rakétarendszereikbe, míg a Bulava SLBM fronton eddig nem egy akkora eresztésük, mint a másik két rakétarendszer az ICBM oldalon.

    A kínaiak is gőzerővel fejlesztik a DF (Dongfeng) ICBM rakétacsaládjukat. Lásd a Dongfeng-31 (CSS-10) és a Dongfeng-41 (CSS-X-10) rakéták.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/PLA_ballistic_missiles_range.jpg

  17. Maghoz a folyamatokhoz:

    A valutaháborús fázis már nyíltan zajlik, lásd BIRC országok IMF -re hasonlító kvázi „világbankjának” megalapítása, és a jövőre létrehozandó saját hitelminősítő intézet.

    Az USA és az EU belépett a kereskedelmi háborúba a szankciókkal, erre szerintem hamarosan jönnek majd az orosz válaszlépések is szépen sorjában.

    A stratégiai tudományok és a történelmi tapasztalatok alapján a kereskedelmi háború beindulása után 3-6 évvel törnek ki maguk a tényleges fegyveres események, azaz maga háború. (Itt nem a most is zajló proxy háborúkra kell gondolni, hanem mélyebb, maguk a fő felek közötti katonai konfrontációra.) És mivel a vezető elit mára a saját hülyesége, önhittsége, és tévedhetetlenségbe vetett hite miatt meggyőzte magát, hogy egy első csapást is magában foglaló háború akár meg is nyerhető…, így sajnos nincsenek kétségei a „szép jövőt” illetően, még akkor sem, ha a nukleáris hadviselési elemek esetlegesen valami csoda folytán nem kerülnek alkalmazásra.

    És engedelmeddel megosztottam az írásod a HTKA megfelelő topikjában. 🙂

  18. Egész elképesztő hozzászólásokat olvasok, esküszöm már csak mosolygok rajta.
    Eddig a 13-as viszi a pálmát, pont aki nettó hülyézte az enyémet 😀

    11:

    Tibor bá az az állat sem hülye, amelyik menekül. Nem olyan régen írtad le, hogy anno 56-ban te is ezt az opciót választottad, mert még élni szerettél volna. Összejött?
    Na ugye.

    Szerencsére Putyin több infóval rendelkezik, mint itt páran, és nem intéz megelőző csapást 😉

    By the way, mit is előzne meg???

  19. 17:
    Üdv itt is Python!
    Azért írtam 10-15 évet, mert a D5-ös verzióra gondoltam. A jelenlegi legfiatalabb tengóra telepített Trident-II D5 amerikai rendszer is bő egy évtizeddel ezelőtti.

  20. Ti hallottatok olyasmiről, hogy amikor eleinte a fekete tengerre küldték egy-egy hajót az amerikaiak, akkor az egyik fölött elrepült néhányszor egy repülő, és teljesen blokkolta az egész elektronikai rendszerét? Állítólag emiatt sokan leszereltek. Lehet ennek alapja? Ha igen, akkor biztos hogy olyan magabiztos lehet az USA?

  21. 22:
    Üdv Vasgerinc!
    Sokféle hivatalos és nem hivatalos hír és cikk jelent meg a dologról, a valós részleteket a hivatalos média nem hozta le.
    Annyit tudni, hogy a Fekete-tengeren egy amerikai – Aegis-rendszerrel felszerelt – cirkáló felett egy orosz SZU-24-es tizenkét alkalommal egymás után átrepült, a hajó utána visszafordult és kikötött Konstancában, a Pentagon pedig kikérte magának az orosz viselkedést.
    Hogy van-e, lehet-e alapja a dolognak? Miután az oroszok a katonai rádióelektronikában azért otthon vannak egyáltalán nem zárható ki az eset. Emlékezz az Iránban lehozott szupertitkos amerikai drón esetére – állítólag az új orosz Avtovaza rendszerrel csinálták a morc perzsa harcosok.

    A minap egy repülő amerikai „elektronikai porszívó” menekült át svéd légtérbe a svéd légihatóság tiltása ellenére, mivel orosz vadászgépek jelentek meg és befogták őket valami földi telepítésű radarral is.

    http://htka.hu/2014/08/04/sved-legterbe-menekult-egy-amerikai-rc-135-rivet-joint-oroszok-elol/

    Ha engem kérdezel, akkor ezt szimplán beszarásnak nevezik.

  22. Keressétek meg és olvassátok el az ún.2277-es számú törvénytervezetet melyet az amerikai szenátusnak nyújtottak be elfogadásra. Sokak véleménye szerint ha elfogadják akkor Washingtonnak meg lesz a jogalapja és a felhatalmazása -nemcsak Ukrajna hanem más országok esetében is fellépéshez-bármilyen eszközökkel- ha úgy gondolja érdekei veszélyben forognak……Nem is kell módosítania NATO 5.cikkelyét és az adott államot sem kell felvenni a katonai szövetségbe a beavatkozáshoz- a „megvédéséhez”……A NATO európai parancsnoka szerint ha a javaslat keresztül megy a törvényhozási folyamaton és az elnök is aláírja az már háborút jelent Oroszországgal…..

  23. 20:

    Gondolhattam volna, hogy amit írok, azt a saját szűrődön keresztül fogod olvasni. Figyelj!

    „Minden állat, amikor vészhelyzettel találja magát szemben, a releváns adatok felsorakoztatása mellett pillanatok alatt eldönti, hogy felvegye a harcot vagy meneküljön.”

    Én 56-ban a menekülés mellett döntöttem. Ez OK, mert a releváns adatok alapján ez volt a jobb.

    Te viszont sohase döntesz, automatikusan menekülsz.

  24. 24.
    Már rég be lett linkelve, én meg hetek óta ismerem.

  25. 20: „az az állat sem hülye, amelyik menekül”

    1. éhen döglik
    2. nem lesznek utódai

  26. „Ha a mai eseményeket elemezzük, egyértelműen az jön le, hogy az amerikai háttérhatalom háborút akar (vagy ez egy veszélyes és kolosszális blöff).”

    Tehát a poszt szerint amerika háborút akar vagy blöfföl.

    Korábban egy posztban szó volt arról
    (http://www.antalffy-tibor.hu/?p=14585), hogy amerika első csapást akar mérni, az oroszok is ezzel gyanúsították őket.

    11-ből:
    „A logikám így szól, amennyiben biztos vagyok abban, hogy Amerika háborút akar (csak még egy kicsit felkészül, pl. a rakétaelhárítás terén, ahol az utóbbi időben jelentős előrelépés történt) akkor nem várom be, hogy megtámadjon, mert aki az első, meglepetésszerű támadást indítja, az hatalmas helyzeti előnyre tesz szert.”

    Ennek alapján az oroszok mérik az első csapást.

    Szóval ki akar háborút és ki méri az első csapást?

  27. Én arra gondolok, hogy az USA az első menetben egy orosz-ukrán háborút szeretne /az ukránok fegyversegélye erre utal/, az oroszok meggyengítése a célja. Konkrét USA katonai beavatkozásról nincs szó még ebben a 2277-es tv. tervezetben sem.
    A III. vh-nak még nincs itt az ideje.

    28: „ki akar háborút és ki méri az első csapást”

    Az USA akar háborút. De nem most azonnal. Először hagyná, hogy az EU-ukrán „szövetségesek” elvérezzenek az orosz fronton. Egy legyengített Oroszországot támadna meg, de addig még a kínaiakat meg kell győznie, hogy maradjanak ki a dologból /vagy álljanak mellé – pl. Szibéria egy olajban/gázban gazdag részének Kínához való csatolásának ígéretével/.
    Viszont ha az orosz elemzők úgy látják, hogy az USA atomháborúra készül ellenük, akkor ha van eszük, megpróbálkozhatnak egy első csapással…
    A sarokba szorított állat is támad…

  28. 28:

    Én azt hiszem, hogy te curixicitiszben szenvedsz. 😀 Azt olvasol ki a mondataimból, amit akarsz. Ilyeneket írsz: „Ennek alapján az oroszok mérik az első csapást.” — Minek az alapján? Azt írtam, ha én lennék Putyin mit tennék és miért. — „Szóval ki akar háborút és ki méri az első csapást?” A fene tudja, ki fogja mérni az első csapást. Háborút viszont az USA akar, ebben rajtad kívül mindenki egyetért.

  29. „A The Financial Times szerint „Az EU által bejelentett intézkedések célja, az orosz gazdaság megroppantása, és a Kreml rá vétele, hogy hagyjon fel az ukrán szeparatisták segítésével.” Tessék felfigyelni a célra! „az orosz gazdaság megroppantása (to cripple the Russinan economy). Ez egy burkolt hadüzenet.”

    No most a propaganda stilisztikát hagyjuk, helyette nézzük meg milyen gazdasági szankció voltak/vannak országokkal szemben a termonukleáris fegyverek korában.

    Dél-Afrika, viszonylag békésen összeomlott az apartheid

    Irán, úgy néz ki, hogy végre tárgyaló asztalhoz ülnek.

    Észak-Korea, semmi változás, de nem is támad meg senkit, pedig azért sarokba van szorítva.

    Líbia, a gépeltérítés okán, végül is kiegyezett a nyugattal ez ügyben

    Megemlíthetnék a szocialista országok elleni Cocom listát is.
    Hogy ez mennyire járult hozzá a rendszer széthullásához arról lehet vitatkozni.
    De semmiképpen nem az volt a reakció ( a SZU megszűnésekor SE), hogy mivel sarokba szorították őket, akkor kirobbantották a III. vh-t.

    Tehát azt mondani, hogy egy gazdasági szankció burkolt hadüzenet, ami háborúba torkollik költői túlzás.

    Így a 19-ből idézett is:
    „A stratégiai tudományok és a történelmi tapasztalatok alapján a kereskedelmi háború beindulása után 3-6 évvel törnek ki maguk a tényleges fegyveres események, azaz maga háború. ”

    Ami biztos, a szankciók az EU-nak és az Oroszoknak is károkat fog okozni, USA-nak a legkevésbé.

    Az orosz önkormányzatok támogatására már megtörtént az orosz első adóemelés is, pont a szankciókra és a nehezedő gazdasági helyzetre hivatkozva.

  30. 30:
    „Azt írtam, ha én lennék Putyin mit tennék és miért. ”

    Értem, tehát az amerikaiak akarják a háborút és mérik az első csapást( mert a bloggerek élén Paul Craig Roberts-sel azt írják, akikre hivatkozol),de a logika (logikád) azt diktálja, hogy ezt az oroszoknak kéne megtennie.

    Konzekvens érvelés…

    De ha már Paul Craig Roberts:

    Idézve a http://www.antalffy-tibor.hu/?p=14585-ból:

    ” A korrupt Hágai bíróság ítéletével kapcsolatban szögezzük le, hogy nem volt illetékessége arra az ügyre vonatkoztatva, amiben 50 milliárd dollár kártérítésre ítélte az orosz államot a Yukos részvényesei vonatkozásában. Arról a Yukosról van szó, amely meglopta Oroszországot és ügyesen elkerülte az adózást.”

    Értem, tehát aki adót csal, attól vegyük el a teljes vagyonát és sújtsuk börtönnel.
    Természetesen a politikai kiállás ebben az ügyben semmi szerepet nem játszott.
    Rendben van, legyünk szigorúak.

    Ekkor viszont megkérdeném, hogy a többit orosz adócsaló oligarcha mért nem került börtönbe?
    Esetleg azért, mert behódolt Putyinnak és vállalta, hogy nem szól bele a politikába?

    Vajon Putyin miért szólította fel többször is azokat az oroszokat, akik külföldi tartják a vagyonukat, hogy hozzák vissza Oroszországba?
    Azért mert ez a vagyon nem létezik?
    Szerinted az adózott jövedelmekből származik az orosz off-shore vagyon?
    Vajon a vagyonkimentésükben szerepet játsz(ott)szik-e a Yukoszt példája?

    „Ezzel szemben az oroszok kimásztak a zsarnokságból és egy hazugságra, épülő kormányzásból, miközben az USA és UK hazugságra felépülő zsarnokságba süllyed. ”

    Nem is tudom, az Orbán beszédet kitárgyaló cikkben, mintha arról született volna konszenzus, hogy az Orbán példaképei nem demokráciák, hanem diktatúrák.

    Akkor most ez a fenti idézet ennek ellentmond.
    Legalább is nálam a diktatúra és a zsarnokság (politikai) szinonim fogalmak.
    A zsarnokságra jó példa pl. a Yukosz-t ügy, de jó pár bírósági ítéletet is lehetne hozni példaképpen.

  31. A poszthoz még és 19-hez:

    „Viszont ha az orosz elemzők úgy látják, hogy az USA atomháborúra készül ellenük, akkor ha van eszük, megpróbálkozhatnak egy első csapással…
    A sarokba szorított állat is támad…”

    Ugye volt egy hidegháború, ami elég kemény propaganda háborút takart mindkét oldalról.
    Akkor is logikailag lejátszották ezt az első csapás dolgot is.

    Lett belőle III-vh?

  32. „World leaders often decide that the obvious alternatives to economic sanctions are unsatisfactory; military action would be too massive, and diplomatic protest too meager. Sanctions can provide a satisfying theatrical display, yet avoid the high costs of war. This is not to say that sanctions are costless, just that they are often less costly than the alternatives.”

    http://www.econlib.org/library/Enc/Sanctions.html

    Tehát a nyomás gyakorlási palettán, növekvő erősségben és költségben a sorrend: diplomácia, szankció és háború.

    Azt csak halkan jegyzem meg, hogy az orosz fél részéről is volt pár vitatható, a feszültség erősítését okozó cselekedet.

    a.) Krím leválasztása Ukrajnáról
    b.) A kezdetektől erős propaganda háború és a Krím elfoglalásával a kelet-ukrán szakadárok felbátorítása.
    c.) Lehet vitatni az orosz támogatást a szakadároknak, de erre több média is utal.

    Vajon az orosz „önkéntesek” mind az orosz-ukrán hivatalos határátkelőn érkeztek, fegyver nélkül?

    Ha meg a zöld határon át, nem kéne az oroszoknak ezt jobban őrizni, ha el akarják kerülni a látszatát is, hogy ők támogatják a szakadárokat?

    Bár a krími akció utáni Putyini önleleplezés fényében nehéz ebben hinni.

    Azon azért viszont el kéne gondolkozni, hogy miért is egy orosz (moszkvai lakos) a szakadárok vezetője, aki ezt saját maga is bevallja és még az orosz titkosszolgálati kapcsolataival is büszkélkedik.

    Ha elfogadjuk, hogy Kelet-Ukrajnában nyolc millió orosz él, akkor vajon miért nem tudtak maguk közül egy ukrán állampolgár vezetőt választani/kitermelni?

  33. Ha Tibor bá’ tudná az igazat már nem élne! Tehát amit mond az nem igaz! Soha, senki nem fogja tudni a köznép körében, hogy mikor fog kitörni a III világháború. A szenzációhajhászás meg a fontoskodás mindenkit megfertőzött már aki a médiumokban bárhol jelen van. Mindenki egymásra licitál a hírekkel. Ezért ajánlom mindenkinek az 50%-os szűrő használatát. Tehát a fele sem igaz annak ami elhangzik.
    🙂
    Remélem tudtam segíteni, és a rettegés csillapul.

  34. 33: „Lett belőle III-vh?”

    ‘A történelem az élet tanítómestere’, de azért abból, hogy mi volt, vagy nem lett, nem biztos, hogy lehet következtetni a jövőre.

    Feltételezem, hogy a hidegháború idején annyira kiegyenlítettek voltak az erőviszonyok, hogy egyik fél sem tudott stratégiai fölényre szert tenni.
    Emlékezz vissza a kubai rakétaválságra – mekkora kavar volt belőle- mikor ezzel az oroszok felborították volna a status quo-t.

    Manapság – ez te sem vitathatod – az amerikai rakétaelhárító rendszereket oda tolták az oroszok seggébe, ha az ukránok területére is települnek, akkor Nyugat-Európa felé teljes lesz a védelem /hogy mennyire lesz hatékony, azt most ne találgassuk/. Így sokkal „közelebb” vannak, mint az oroszok a kubai válság idején voltak.

    Ez az USA-nak jelenleg komoly stratégiai fölényt jelent, és valóban vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy egy ilyen felállásban megnyerhető egy atomháború az oroszokkal szemben.
    De ha nincs is ilyen szándék /hihi/, akkor is ez az egész rakétatelepítés nagyon komoly provokáció amerikai részről.

    Te mennyire hagynád, hogy megkötözzenek? Persze közben mondogatnák, hogy ne félj, nem akarunk mi bántani… 😉

    Annak ‘természetesen’ van veszélye, hogy az oroszok nem várják meg, hogy a gyűrű bezáruljon körülöttük és lépnek valamit. Vagyis Putyinnak két választása van: vagy ‘rossz’ fiú lesz és üt, vagy balek, és hagyja, hogy üssék…

    35: „Ha Tibor bá’ tudná az igazat már nem élne!”

    Szerintem az igazat még Obama sem tudja… 🙂

  35. PZuj:
    Vitatható orosz lépések a saját határinál gerjesztett háborúban? Talán orosz érdek volt Ukrajna és Janukovics bedöntése, miután Kijev beállt Moszkva mögé? Nulland kisasszony Putyin 5 milliárdjából finanszírozta a balhét?

    Curix:

    „Szerencsére Putyin több infóval rendelkezik, mint itt páran, és nem intéz megelőző csapást.”

    Bocs, nem tudtam, hogy ezt már megbeszélted vele. Így már egészen más a helyzet, akkor végre mindenki megnyugodhat.

    „Én meg Putyin helyébe lemondanék.”
    Putyin meg a te helyedben nem posztolna nettó hülyeségeket. Egyébként meg nem vagy Putyin helyében és jó eséllyel nem is leszel.

  36. Szerintem aki itt harmadik világháborút akar annak teljesen felesleges morális okokat keresni.. csak az számít úgy érzi meg tudja e „nyerni”. Ha lesz túlélő akkor annak úgyis be lehet adni akármilyen mesét.. pl arról, hogy ki lőtte ki az atomot először.

  37. 37:
    „Vitatható orosz lépések a saját határinál gerjesztett háborúban? Talán orosz érdek volt Ukrajna és Janukovics bedöntése, miután Kijev beállt Moszkva mögé? Nulland kisasszony Putyin 5 milliárdjából finanszírozta a balhét? ”

    Lehet megint lejátszani az egész vitát, de ez már egyszer megtörtént.(ok és okozat)

    Azt Te sem vitatod, hogy a feszültség eszkalációjához két fél kell. Így bizony ehhez az orosz (válasz)lépesek is kellettek.

    Egyébként meg volt korábban egy narancsos forradalom(tudom 100%-ban a nyugat szervezte), amiből összességében nem sok kára származott Oroszországnak.

    Miből gondolod, hogy a mostani fordulatnak a NATO csatlakozás lett volna a vége?
    Mert ugye azért az orosz határon való rakéta telepítéshez minimum ez kell.

    Tehát van egy ukrán hatalomváltás.
    Ennek következtében a NATO tagok az orosz tiltakozás ellenére Ukrajnát felveszik a NATO-ba?

    Amikor már akkor is látszott, hogy darázsfészekbe nyúlhatnak?
    Tehát semmi casus belli nincs(nincs Krím!), de simán felvállalták volna, hogy ha Ukrajna NATO tag lesz és az oroszokkal incidens lesz, akkor belépnek az orosz elleni háborúba?

    Az egész krími elszakadásra az „indok” egy szerencsétlen lépés ( a hatályba nem lépő nyelvtörvény módosítása), meg a folyamatos nácikkal való rémisztgetés volt.
    Na ez eléggé determinálta és eszkalálta a helyzetet.

  38. PZuj!
    Az egész USA fan koncepciódat próbáld már úgy átgondolni, hogy mi történne, ha mindez az USA határainál zajlana, esetleg egy korábbi de azóta különvált államában. Legyen mondjuk Európa=Kanada, Ukrajna meg mondjuk Mexikó. Szerinted ebben a helyzetben lenne még világ, hogy a kialakult helyzetről elmélkedjünk, mikor az USA már a világ túlfelén lévő nyilatkozatokat is súlyos érdeksérelemként éli meg.

  39. A helyzet megoldása szerintem kétféle lehet:

    a.) Ha a kelet-ukrán szakadárokat felszámolják, az ok az EU szankciókra megszűnik(Oroszország nem támogatja a szakadárokat, mert nincsenek), a szankciók 3 hónap múlva véget érnek ( német kérés volt a határidő megszabása).
    Ebbe simán belefér az elhúzódó partizánharc, de hivatalosan már a szakadárok kezén nincs ukrán terület.

    Krím Oroszországé marad. Az ukránok hiába ugrálnak, ez már Oroszország része, ha megtámadják, ez Oroszország elleni háború.

    Ezt meg a nyugat szerintem nem akarja majd az adott helyzetben.

    b.) Ha az ukránok nem bírnak a szakadárokkal, akkor lesz egy kvázi független bábállam, mint Transznisztria.
    A szankciók hosszabb ideig fognak tartani, de a helyzet a közeljövőben nem eszkalálódik tovább.
    Ez viszont magába hordozza a feszültség későbbi kiéleződését.

    Nagyon jó példa erre az I. meg a II. csecsen háború.
    Volt civilek gyilkolása(oroszok gyilkoltak!!!, egy városi harcban ezt nagyon nehéz elkerülni!!!), amikor az oroszok nem bírtak velük, akkor szünet, békekötés.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Els%C5%91_csecsen_h%C3%A1bor%C3%BA
    Majd másodszorra lenyomták őket.

    Az ukránok polgári lakosság kitelepítési felhívását ismerve, a végső véres összecsapásra készülnek.

  40. 35:

    Végre egy igazán józan hang, kösz N maximálisan csatlakozom a rövid de annál lényegre törőbb mondandódhoz.

    Na szóval én is szeretek okoskodni, találgatni, tovább gondolni az eseményeket stb… de most egy olyan témához nyúltatok, ahol felelőtlenség kijelenteni bármit is, de azt aztán meg végképp, hogy Putyinnak megelőző csapást kellene mérnie.
    Ilyen kevés info birtokában, mint amilyennel itt mindenki rendelkezik a témában ilyet kijelenteni nem szabad. Lehet, csak semmi alapja.

    Komoly külpolitikai szakértők is csak óvatosan mernek nyilatkozni.

    Egyébként meg a szövegeitekben értelmezhetetlen fogalom a megelőző csapás, mikor világégéssel fejezitek be. Akkor mit előztek meg, de most tényleg?

    Megelőző csapásnak akkor van értelme, ha váratlanul megsemmisítő csapást tudnak mérni a másikra. Mai világban már se váratlanul, se megsemmisítő csapást nem lehet mérni. Ahhoz túl nagy és modern mindkét honvédség.

    37:

    addig jó a világnak míg nem én vagyok Putyin 😀

  41. PZuj:
    „Azt Te sem vitatod, hogy a feszültség eszkalációjához két fél kell. Így bizony ehhez az orosz (válasz)lépesek is kellettek.”

    Értem, nem rossz a logikád de érzek némi anomáliát a dologban. Ha teszem azt az oroszok holnap Dél-Amerikába meg Kubába atomrakétákat visznek, akkor az USA maradjon tétlen és csendes, hiszen ha kinyitják a pofázmányukat, akkor eszkalálják a helyzetet.
    Én úgy tudtam eddig, hogy a provokációhoz/kötekedéshez bőségesen elegendő pusztán az egyik fél akarata és szándéka.

    „Miből gondolod, hogy a mostani fordulatnak a NATO csatlakozás lett volna a vége?”

    Én erről sohasem beszéltem sehol, nem értem a kérdésed.
    Ukrajna bedöntésének a célja egy háborús casus belli megteremtése, nem pedig a NATO tagság.

    A helyzetet pedig nem Ukrajna determinálta, hanem azok a nyugati pénzügyi körök, akik mindenféle tavaszokat meg nyarakat finanszíroztak előre, az arabtól sz oroszig.

  42. Curix:

    „Egyébként meg a szövegeitekben értelmezhetetlen fogalom a megelőző csapás, mikor világégéssel fejezitek be. Akkor mit előztek meg, de most tényleg?

    Megelőző csapásnak akkor van értelme, ha váratlanul megsemmisítő csapást tudnak mérni a másikra. Mai világban már se váratlanul, se megsemmisítő csapást nem lehet mérni. Ahhoz túl nagy és modern mindkét honvédség.”

    Teljesen igazad van, amíg államok és nemzetek érdekében irányított stratégiáról beszélünk.
    Az összes nagynevű biztpol szakértő ott lő mellé, hogy régi iskola szerint gondolkodnak, de fel sem merül bennük az, hogy nemzetektől és államoktól független oligarhák fogják kimondani az utolsó szót arról, hogy kik, hol és milyen fegyverekkel ölik majd egymást.
    Ha viszont szorulni kezd a hurok néhány nagyhatalmú egyén nyakán, akkor az addig hirdetett közösségi és globális stratégiai célok helyét átveszi az önző egyéni cél.
    Ez igaz lehet bármelyik atomnagyhatalom esetében!

    Egy amerikai megelőző csapás oka lehet az, hogy igyekeznek megelőzni vele bizonyos személyek és csoportok felelősségre vonását.
    Az orosz megelőző csapás oka lehet a félelem, hogy egy váratlan és észrevétlen amerikai csapás (B-2, Tomahawk cirkálórakéták, stb.) akár lefegyverezheti az orosz stratégiai erőket.

    „Mai világban már se váratlanul, se megsemmisítő csapást nem lehet mérni. Ahhoz túl nagy és modern mindkét honvédség.”

    Nem értek egyet, egy önmagunk megnyugtatására jó, de nem feltétlenül igaz. A műholdak és lokátorrendszerek sem mindenhatóak, ahogy a hírszerzések sem – lásd a laza krími bevonulást.
    Egyébként pedig semmit sem tudunk a katonai nagyhatalmak élvonalbeli és legmodernebb stratégiai eszközeiről – ezeket nem mutogatják, hanem majd bevetik, ha itt az idő. Senki sem játszotta még ki a „meglepi” lapjait.

  43. 43: „Ha teszem azt az oroszok holnap Dél-Amerikába meg Kubába atomrakétákat visznek,”
    Hát ennek analógiája nem történt még meg ukrán oldalon.

    De mit tenne USA, ha Dél-Amerikában egy országban hatalomváltás lenne, vele nem szimpatizáló vezetéssel, az egy érdekesebb, analógiájára jobban okot adó kérdés.
    Mert ugye ezt történt Ukrajnában.

    Nos Dél-Amerikában jó pár ilyen példa van.
    Fejből Venezuela, Bolívia, Equador.

    Próbálja őket eltávolítani több fajta módon, egyelőre kevés sikerrel.
    De terület elcsatolásról, nyílt háborúról nem tudok.

    „Én úgy tudtam eddig, hogy a provokációhoz/kötekedéshez bőségesen elegendő pusztán az egyik fél akarata és szándéka.

    Azért egy nyugat által részben szponzorált hatalomváltáshoz képest a Krím elfoglalása kicsit túlreagálásnak tűnik.
    Ha alább kitárgyalva, a NATO csatlakozástól és a határainál esetlegesen telepített rakétáktól nem félt szerinted, akkor már csak attól félhetett, hogy a Krími bázis bérlését felmondják az ukránok.
    De arra
    a.) szerződésük volt
    b.) ukránoknak bevételük a bérleti díjból
    c.) kapcsolva volt egy gázárkedvezmény is.

    Ha ezt fel akarták volna mondani az ukránok, ez egy öngól lett volna részükről.
    Orosz casus belli nélkül, ezt nehéz lett volna lenyomni az ukrán nép torkán.

    „Én erről sohasem beszéltem sehol, nem értem a kérdésed.
    Ukrajna bedöntésének a célja egy háborús casus belli megteremtése, nem pedig a NATO tagság.”

    Nem azért reagált úgy Oroszország, ahogy, mert félt attól, hogy a határaihoz rakétákat telepítenek?

    Ha meg casus belli kell, ahhoz hogy jutott volna a most hatalmon lévő ukrán vezetés, ha az oroszok nem lépik meg a Krímet?

  44. Ha jól értem, Ukrajna kettészakítása, a Krím elcsatolása, a szeparatisták akciói egy flase flag attack az USA részéről?

    Az egész argumentum ezen nyugszik, és én ezt nem tudom elhinni. HOGYAN lehetséges, hogy az ‘Ukrán destabilizálás nem Moszkva bűne’?

  45. PZuj:

    Nem Krímmel kezdődött a dolog, egyébként meg tudtommal volt ott mindenféle népszavazás is és azóta sem látom sehol a lázongó tatárokat, oroszokat és krími ukránokat.
    Ellenben azt látom, hogy Ukrajna leggazdagabb embere továbbra is a Krímben fektet be nem kevés pénzt:
    http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_hirei&hid=5260

    Ukrajna pedig azért nem lép fel a Krímben, mert nincs hozzá ereje. A fél ukrán hadsereg átállt, a másik fele meg enni sem kap – ezért kellenek az önkéntes zsoldosok.

  46. 41:

    Hasonló gondolkodásért 56-ban Maléter Pál az életével fizetett. — Különben nyugodtan abbahagyhatod, itt senkit nem tudsz „megfertőzni” elvakultságoddal. Viszont szórakoztató olvasni a pártos gondolatmeneted. Mondom olvasni, válaszolni rá már nem érdemes.

  47. hmm.Nem eszik azt olyan forrón..Angliába a zsidó Cameron csak kiabál a szankciókról,de még semmit nem tettek,ugyanis London cityt pénzügyi sérelem nem érheti.De már a lengyeleket beugrasztották,meg a Németeket,ezek meg hülye módra ugrottak..Most meg ez lett belőle..
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/19558/
    Az olaszok sem akarnak szankciót.Szóval ez ügyben az EU nem egységes..
    A Natonak meg esélye sincs az oroszokkal szemben..USA Oroszországot akarja,de úgy,hogy belülről bomlaszt.Azt akarja hogy Oroszország saját oligarchái váltsák le Putyint..

    (Egyébként most ugyanaz az érzésem van mint 11 éves koromban,mikor Reagan volt az USA elnöke,és akkor is volt cirkusz az oroszokkal,meg akarták nyomni a gombot.Annyiszor lejátszódott előttem a történet,és meg mondom őszintén féltem.Gyerekként féltem..Aztán kialakult a helyzet..)

  48. „a sarokba szorított oroszlán bármire képes és nemigen van tekintettel saját életére se”

    Azt kellene jelen szituációban minél több országnak észrevenni,
    hogy az oroszlán szerepébe most az USA bújt.

    Csak meg kell kötni a megfelelő szövetségeket, és kezdődhet az oroszlán kiherélése.

  49. 35-N:

    A kezdő két mondatod: „Ha Tibor bá’ tudná az igazat már nem élne! Tehát amit mond az nem igaz! Soha, senki nem fogja tudni a köznép körében, hogy mikor fog kitörni a III. világháború.” közül az első hülyeség, úgy ahogy van. Az életben maradásomat te komolyan bizonyítéknak tekinted? A második mondatod helytálló, de senki se állított mást. — Viszont megkérdezném a felsorakoztatott tények közül, melyek nem felelnek meg a valóságnak?

  50. 48:
    „Különben nyugodtan abbahagyhatod, itt senkit nem tudsz “megfertőzni” elvakultságoddal. Viszont szórakoztató olvasni a pártos gondolatmeneted. Mondom olvasni, válaszolni rá már nem érdemes.”

    Mondjuk a fenti logikus érvek súlya alatt meg kell hajolnom, bevallom meggyőztél…

    Miért a pártos gondolkodás csak Neked van megengedve?
    Gondolom azt észre se veszed, csak az attól eltérő vélemény tűnik fel.És az így már pártos.

    Egyébként meg cáfolni kéne pontról pontra (van egy pár), ha annyira pártosak és logikátlanok.

    No de mindegy, már bánom, hogy megzavartam a „pártatlan” politizálást.

  51. A nemzetközi helyzet fokozódik . Az oroszok már nyíltan átlőnek ukrán területre.
    Puskaporos a levegő.
    Én még bízom benn hogy győz a józan ész és a háborúkat továbbra is hagyományos fegyverekkel fogják vívni.
    Nem mintha az túl gyengéd dolog lenne.De így megúszható pár millió halottal./vagy nem/

  52. 49:
    melike00

    Mint 11 évesen? Dettó.
    Most nem SDI, hanem globális rakétavédelem és nem Pershing-II hanem globális hiperszonikus csapásmérő képesség van terítéken.
    A fő különbség annyi, hogy most is adott egy USA+NATO, de VSZ és SZU már nincs.
    Az USA számára eljött az idő – vagy most számol le az oroszokkal (és ha ezek után kell, akkor Kínával is), vagy belátható időn belül a stratégiai előnye tovább olvad és a világ további uralásához/irányításhoz nem marad elég affinitása.
    Nyilván nem hülyék az oroszok meg a kínaiak sem, ott is akad még néhány stratéga. Ettől függetlenül egy új világháború kirobbanásának veszélye rendkívül nagynak tűnik.

    51:
    Zsuzsa

    „Azt kellene jelen szituációban minél több országnak észrevenni,
    hogy az oroszlán szerepébe most az USA bújt.”

    Ez így igaz, de ez azt eredményezte, hogy az USA előre menekülése Oroszországot is sarokba szorított oroszlánná, pardon, medvévé tette.
    Itt már senki sem kullog az események után, hanem real-time megelőző stratégiai lépéseken dolgoznak egymás ellen. Ebben egy preventív csapás is benne van, akár az USA,akár az oroszok oldaláról indítva.

    46:
    Bockó

    Dehogy is, ez máshogy történt!

    Putyin először kilóra megvette Janukovicsot, majd egy zseniális ötlettől vezérelve – zsebében Ukrajna aláírt szerződésével – inkább balhét szított a Majdanon, bebuktatta az előtte lefizetett Jankót és magára húzta az USA-t és a NATO-t szankcióstól. Ez ám az igazi szadomazo buli!

  53. 47:
    „Nem Krímmel kezdődött a dolog,”

    A komoly eszkaláció ott kezdődött.

    ” egyébként meg tudtommal volt ott mindenféle népszavazás is

    ezt már egyszer kitárgyaltuk, nem ismétlem az álláspontom

    „és azóta sem látom sehol a lázongó tatárokat, oroszokat és krími ukránokat.”

    Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de voltak tatár tüntetések a Krímben, voltak nyomásgyakorlások orosz részről, jó pár tatár vezetőt kiutasítottak illetve nem engedtek vissza a Krímbe.

    „Ellenben azt látom, hogy Ukrajna leggazdagabb embere továbbra is a Krímben fektet be nem kevés pénzt:”

    Egy telekom céget nem lehet kivinni az országból, világos, hogy alkalmazkodik a helyzethez.Logikus lépés részéről.
    Az ukrán hatalommal majd csak lesakkozza valahogy.

    „Ukrajna pedig azért nem lép fel a Krímben, mert nincs hozzá ereje. A fél ukrán hadsereg átállt, a másik fele meg enni sem kap – ezért kellenek az önkéntes zsoldosok.”

    Ebben egyetértünk, szerintem is szájhősködés, hogy Kelet-Ukrajna után visszafoglalnák a Krímet.

    Mint korábban is írtam, ha esetleg ukránok Kelet-Ukrajnát vissza is foglalják, a nyugat a Krímért nem fog háborút kockáztatni az oroszokkal.

    Propagandában lehet kígyót-békát kiabálni a másikra (a hidegháború jó példa erre), a tényleges, bizonytalan háború egy másik kategória.

    A hidegháború éveihez képest a nyugat, de a világ is (az oroszok is)
    a.) jobban elpuhultak
    b.) többet veszíthetnek, mint korábban a vagyonosodásuk révén.

    Vonjuk meg az új helyzetben a krími lakosság egyenlegét:

    a.) Oroszországhoz tartoznak, a többség talán ezt akarta.
    b.) Felemelték a béreket, nyugdíjakat az ukrán megfelelő többszörösére.
    c.) Az ukrán gazdasági kapcsolatok elvágásával infláció, gazdasági visszaesés és ebből kifolyólag növekvő munkanélküliség van.
    d.) Az oroszok jó pár fejlesztést beígértek, ami a Krím gazdaságának működéséhez létszükséglet lenne.
    A kérdés az, hogy ezt az eszkalálódott helyzetben hogy tudják mindezt finanszírozni.

    Az oroszok részéről a krími egyenleg:

    a.) Nem fizetnek ukrajnának a bázishasználatért
    b.) Fizethetik ennek többszörösét a felemelt krími bérekre és nyugdíjakra
    c.) Szereztek pár már működő olaj és földgázmezőt és potenciálisan meg pár lehetőséget a tengeri fenségvizeken.
    d.) A Krím hadi jelentősége számszerűsíthetetlen, így bármennyire lehet árazni.
    e.) Sikerült tartósabban magukra haragítani az ukránokat és a nyugatot.
    f.) Vállaltak jó pár kötelezettséget a Krím felé, aminek a nem teljesítése arcvesztéssel járhat. Ha teljesítik, annak meg anyagi vonzata lesz.
    Már lehet olvasni olyan híreket pl. a krími híd kapcsán, ami a költségek emelkedése irányába mutat.

    Mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy nézzék meg a nyugat(NATO) GDP arányokat az oroszokhoz képest.
    Ehhez képest az orosz hadiképesség túlfejlett, a SZU örökségeként.

    Nem vitatom a potenciálját, mert ahhoz nem értek.

    De TARTÓSAN nehéz lesz ezt fenntartani egy szankciókkal sújtott országban. A katonák bérezése pár éve lett megemelve, a további hadi reformokat pluszos GDP-hez tervezték, a mostanában gyakori nagyszabású hadgyakorlatok se olcsóak.

    Intő példa legyen a SZU esete, ahol gazdasági összeomlás egyik fő oka pont a hadigépezet fenntartása volt.

    Könnyen lehet, hogy USA megint erre játszik, mert egyszer már bejött nekik.

  54. 33: “Lett belőle III-vh?”

    A hidegháború volt a III. vh
    Az országok kimerültek lemerültek és én nem számítok többre.

  55. Az orosz gazdasági önellátásról meg annyit, hogy kérdés a helyettesített termék ára, minősége és a termelt mennyisége.

    Nem ok nélkül van a világban munkamegosztás.

    Egyébként ha kicsit is számolnak (kockázat-haszon elemzés) nyugaton, nem a háborúra bazíroznak (mert az kockázatos részükre), hanem az oroszok szankciók általi esetleges gazdasági összeomlására.

  56. Az oroszok épp most tiltották ki a jövőben a polgári repülőket a légterükből (szívja is miatta a fogát a Lufthansa)

  57. 52. Kedves Tibor bá’

    Már szerintem nem az első alkalom, hogy utólag kell jeleznem neked, hogy a mondandóm végén ott a smile. Ami így néz ki => 🙂
    Egyébként igen, tehát ha az igazat mondanád, és alá tudnád támasztani bizonyítékokkal (nem internetes linkekre gondoltam), az azt jelentené hogy olyan információkhoz jutottál hozzá ami, hát nem egészen nyilvános.
    Tovább hagy ne mondjam. 🙂 <= na mi ez?

    "Viszont megkérdezném a felsorakoztatott tények közül, melyek nem felelnek meg a valóságnak?"
    Őszintén bevallom, hogy az előbb itt a textboxban elkezdtem kifejteni hosszadalmasan miért sem fogjuk a felszinét sem karcolgatni sosem annak, hogy mi miért fog történni a nagypolitikában, de aztán beláttam, hogy az itteniek nem gyerekek, meg neked sem kéne szájbarágni. Dióhélyban a fennti kérdésedre a válasz az, hogy egyik tény sem felel meg a valóságnak. Amiket olvasok itt egyesektől, hogy ilyen haderő, olyan rakéta, ilyen indíték, CIA, szankciók…. ne má emberek. Most tényleg ebből mondjátok meg a tuti 3. vh-t? Vitatkozhattok itt persze, jó időtöltés, de sokról lerí itt hogy azé késre menne az "igazáért".
    Aki meg ennyire odavan a totális nukleáris háborúért annak ajánlom a DEFCON játékot, szerintem Tibor bá' gépén is elfut. Ha tol vele egy kört, tuti rájön miért nem lesz itt nukleáris háború 🙂
    http://www.gamekapocs.hu/cikk/614/defcon_everybody_dies

    Odáig meg vissza lesztek tőle 🙂
    A végén az egy smájli okés?

  58. 60-N:

    Tehát a hatodik mondat végén egy szmájli azt jelenti, hogy az első mondat nem igaz? — Az ember holtig tanul.

    Victoria Nuland helyettes US államtitkár nyilatkozott, ami szerint az USA 5 milliárd dollárt (kb. 1200.000.000 forintot) költött arra, hogy a törvényesen megválasztott ukrán elnököt megbuktassa egy CIA által levezényel puccsal. Elfogadod ténynek? —- Miért? Miért kell Amerikának egy Amerika hű bábkormány az orosz határ mellett? Amikor a destabilizálást az USA követte el, miért állítja a teljes nyugati mainstream média, hogy Putyin a destabilizátor? Miért etetik be a teljes nyugati közvéleményt, hogy Putyin veszedelmes, ahogy veszedelmes volt az iraki elnök, a líbiai diktátor, a szíriai vezető? Miért támadják meg az orosz gazdaságot?

  59. Mint már mondtam, a fele sem! 🙂
    De nem trollkodom tovább.

  60. 58!
    „Egyébként ha kicsit is számolnak (kockázat-haszon elemzés) nyugaton, nem a háborúra bazíroznak (mert az kockázatos részükre), hanem az oroszok szankciók általi esetleges gazdasági összeomlására.”

    Igen valami ilyesmi..Az oligarchák háborúja..

  61. 57: Én is úgy gondolom, hogy nem lesz ebből 3. VH. Sokkal kiélezettebb konfliktusok esetén sem lett.

  62. 53: Ebben PZujnak igaza van. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza (Putyin-e vagy Obama-e az igazság bajnoka), Tibor bá részéről ez a hozzáállás – ti. hogy aki mást mond, az elvakult, pártos, stb. – gátja az igazság keresésének.

    55: Csak azt nem értem, hogy ha az USÁt a nemzetközi háttérhatalom irányítja, akkor mért lenne fontos megőrizni az USA dominanciáját. Hiszen Kínában és Oroszországban ugyanúgy az történik, amit ők akarnak. Akkor meg mire a háború?

    56: Krím kapcsán ne felejtsük el, hogy az nem magától értetődően a történelmi Ukrajna része (ami vajon mi is lenne?), hanem egy nagyvonalú gesztusként adományozta Sztálin Ukrajnának 1954-ben. Ezzel persze nem tudta jóvátenni azt, hogy a háború végén éhezést okozott Ukrajnában. Ez az ukránok oroszgyűlöletének az igazi alapja.

    60: N, érdekes az az elgondolás, hogy bármilyen sértő butaságot lehet vágni a másik fejéhez, ha utána 🙂 jön.
    Világos, hogy Tibor bának nincs hozzáférése a teljes IGAZSÁGhoz, többek között a világpolitika terén sem. Ebből arra következtentni, hogy nem tehet igaz állításokat, nagy csacsiság.

  63. Én visszaszívok mindent, teljesen mindegy, hogy megelőző vagy nem, de szórják már azt az atomot, amíg az utolsó ember is él. Lehetőleg Kínával kezdjék:

    http://tinyurl.hu/Buq7/

    ez kész, vége, pusztuljunk 😀

  64. 65:
    Ábel

    Ha valóban létezik egyfajta „háttérhatalom” (minden technológia adott hozzá, így nem lehet kizárni), akkor a válasz egyszerű: 7 milliárd birka között kell a rendet fenntartani.
    Klasszikus: Orwell 1984 (3 hatalom permanens háborús állapotban tartva, a lényeg a komplex rendszer fenntartása)

    Sztálin: grúz papnövendék volt, neki az oroszok vagy az ukránok élete eleve nem számított.

  65. 65. Szerintem Hruscsov adta oda a Krímet:
    „1954. február 19-én Hruscsov kezdeményezésére az 1945-től már mint Krími terület az orosz föderációból átment az Ukrán SZSZK-ba a Perejaszlavi Rada összehívásának 300. évfordulója alkalmából.” Wikipédia

  66. @60 N:
    ” Dióhélyban a fennti kérdésedre …”
    Erre nem szmájli jár, hanem f_szkorbács.

  67. Azt meg tudja valaki mondani, hogy háború esetén ha valaki az ellenséges ország vagy szövetség állampolgára, de mondjuk üzleti vállalkozása hosszútávú bérlete befektetése van akkor mi történik? Kirugnak a P*-ba?

  68. 71:

    Ez attól függ, mi az illető ország pillanatnyi érdeke. Pontosabban, mit hisz, hogy az érdeke. Emlékeztetlek a japán származású amerikai állampolgárokra, akiket a háború alatt internáltak.

  69. 65:

    Ez az állításod: „Tibor bá részéről ez a hozzáállás – ti. hogy aki mást mond, az elvakult, pártos, stb. – gátja az igazság keresésének.” hamis. Itt nagyon sokszor, nagyon sokan mást mondanak, mint én, és nem állítom, hogy pártosak lennének. De amikor ennyire nyilvánvaló USA előre megfontolt és jól kigondolt provokációval állunk szemben, ami ráadásul veszélyezteti az egész emberiséget, ha valaki szembe megy egy tucat ember véleményével az igenis minimum „pártos”. Dorka és Hochstein esetében erre még azt is kijelentették, hogy Mosad ügynökök. AKKOR és csakis akkor kijár a elhallgattatás, mert az ilyen vélemény özön (napi egy-két tucat) kifejezetten destruktív.

  70. Elnézést kérek mindenkitől, de kénytelen vagyok néhány mai cikket betenni ide: a friss nyugati mainstream elmebaj szerint teljes sebességgel egy új világháború felé rohanunk.

    A Die Welt szerint „Putyin kész kirobbantani a harmadik VH-t”:
    http://www.stop.hu/kulfold/die-welt-putyin-kesz-kirobbantani-a-harmadik-vilaghaborut/1256806/

    Az USA nem akarja, hogy Ukrajna amerikai-orosz kérdése legyen,de kész bevetni a légierejét is:
    http://www.168ora.hu/globusz/ukran-valsag-nem-kizart-amerikai-legiero-bevetese-129860.html

    Végeredményben Putyin egy őrült, aki ahelyett, hogy Ukrajna bedőlésének örült volna inkább III. VH-ra játszik – legalábbis a cikk szerint.
    MERDE! – mondaná a művelt gall. Putyin Eurázsiai Unióra játszott, az amerikai libsi bankárvilág Nullandon keresztül 5 md Usd-t költött arra, hogy Moszkva kapujába tolja egy új háború nyitányát.

    A jelenlegi világválság nem a status quo fenntartására, hanem a status quo felborítására hajt – ezért más, mint az összes korábbi válság.

  71. 74:

    Egy szót sem ír róla a stop.hu, hogy az újságíró szinte végig Hitlerhez hasonlítja Putyint. Egyetlen különbséget említ meg, hogy Putyin nem utálja nyíltan a zsidókat (egyelőre).

    Félelmetes agymosás megy német területen (is).

  72. Egy pár napja azon gondolkozom,hogyha ezt odafentről Reagan látná,(vagy esetleg bármelyik előző elnök aki meghalt)vajon mit szólna?Vagy milyen tanácsot adna? Vagy csak nevetne hogy ezek már megint milyen hülyék? Hiszen ő is volt ilyen helyzetben 🙁 (Nem tudom)
    Hiszen az emberi élet olyan rövid,és ezt is végig cirkuszolni vétek..

  73. 74 – Montezuma,
    Igen, 1914 május környékén járunk. Csak a sok hülye ezt nem akarja észrevenni.

    76:
    melike, felejtsd el, hogy az USA-ban az elnök dönt.

  74. 77. Tibor bá’

    „Igen, 1914 május környékén járunk. Csak a sok hülye ezt nem akarja észrevenni. „

    Tibor bá’, akkor szerinted még az idén…?? 🙁
    Mert a ‘Nagy Háború’ 1914 nyarán tört ki, és ha „1914 május környékén járunk” (hasonlatosan), akkor az azt jelenti, hogy még idén?

  75. Ha valóban május környékén járnánk, akkor októberre lángokban fog állni a Föld.
    Ha ez így van, akkor ki és miért aggódik a globális felmelegedés miatt?

    Tibor bá nem lenne szabad ilyet leírni.

  76. 77!
    Tibor bá, tudom.De félre értetted mit akartam mondani.. 🙂
    Odafentről az igazat elmondhatnák..

  77. Oroszország megbízik Putyinban. Oroszország mögött ott van egy igen erős és harcedzett hadsereg, megfelelően felszerelve. Oroszország atomnagyhatalom. Oroszország mellett áll ha gond van például Törökország, Kína, az arab államok többsége, a volt jugoszláv nem keresztény államok többsége. Oroszország gazdaságilag jobban megfingathatja az Európai Uniót, mint ahogy azt ti hiszitek. Kína és Oroszország már csak saját pénzen kereskedik, az U.S.A. dollárt mellőzték. Kína kezében van az Amerikai részvények legnagyobb hányada. Az Unióba és az U.S.A-ba bekerülő kész termékek 90%-a Kínából származik. A közel keleti konfliktus tisztán mutatja, hogy az U.S.A. katonailag nincs a helyzet magaslatán, hát még politikailag; anyagilag meg a béka segge alatt van. De ezt szerintem mindenki tudja. A C.I.A meg sorra követi el a bakikat. Az U.S.A nyilván nagy zajt fog csapni, míg szépen eltűnik a történelem süllyesztőjében, na ez fog mostanában bekövetkezni. Mindezek után Izrael újra a Palesztin állam része lesz, mert egyedül szart sem ér, de ekkor lesz majd ténylegesen atomháború, mert Izrael az utolsó leheletéig küzdeni fog és mindent bevet majd ami rendelkezésére áll. Az E.U meg kínai-orosz-arab gyarmat lesz, ha az amerikaiakkal szimpatizál.

  78. 81. Dan

    „Az E.U meg kínai-orosz-arab gyarmat lesz, ha az amerikaiakkal szimpatizál.”

    Nem lesz gond, 2050-re a lakosság 3/4 része muzulmán lesz. Ezen már nem tudunk változtatni, a bevándorlási politikájával kivégezte magát Európa.

  79. A menekülő és a fanatikus muzulmán közt igen nagy a különbség. De tőlünk a menekülő muzulmán is radikálisabb és összetartóbb.

  80. Basszuskulcs, szégyellem, hogy magyar vagyok. Mind elfelejtitek, hogy az egyetlen állam, amellyel sose háborúzott Magyarország, az Ukrajna volt. Az egyetlen állam, amely békésen átengedte a magyarokat a honfoglalás idején – Kijevi Rusz (ami Ukrajna, pont azért mert nem Moszkvai vagy Rosztovi Rusz, hanem igenis Kijevi). Bár magyar állampolgárságom van, de lassan azon gondolkozok, hogy lemondok róla – nem akarok olyan polgárok társa lenni, akik elfeledve 1956-ot most az oroszok seggét nyalják, és örömmel irogatnak arról, hogy a szomszéd országot elfoglalják ugyanazok, akik 50 évvel ezelőtt lánctalppal tiporták a magyar szabadságharcot. Fu!

  81. 85:

    Kedves Róbert! Szerintem rosszul fogod meg a dolgokat. Az életképesség azt diktálja, hogy ne légy dogmatikus. A franciák és a németek gyilkolták egymást 1914-18 között és 1939-44 között, és a határvonalukat össze-vissza változgatták. És nini néhány évvel a II v.h. után kezet fogtak, mert rájöttek, hogy az érdekeik nem engedik meg a további gyűlölködést. Jobban jártnak, ha együtt működnek. Az én anyámat az oroszok ölték meg 1945.01.18-án. Gyűlöltem őket, de ma Putyin az, aki megmentheti az egész emberiséget. Az USA és Izrael az, amelyek mindent megtesznek, hogy kipusztuljunk. Ma Ukrajna eszközt a kezükben, hogy Oroszországot háborúba kényszerítsék. — Én szégyellem magam, hogy sok magyart be lehet csapni átlátszó propagandával.

  82. 85: „az egyetlen állam, amellyel sose háborúzott Magyarország, az Ukrajna volt”

    De csak azért mert még nem volt ‘Ukrajna’. Viszont volt ‘Halics’, amiért az árpádházi királyok bizony háborúskodtak…
    A Kijevi Rusz pedig orosz volt… 😉 attól ‘rusz’.

    „most az oroszok seggét nyalják”
    Konkrétan senki nem nyalja az oroszok seggét, talán még OV sem igazán. De aki Európában az oroszokat nem tarja komoly „tényezőnek”, az hülye. Éppen 56 kapcsán megtanulhattad volna, hogy nem szerencsés az orosz medvét ingerelni.
    Az EU elköveti azt a hibát, hogy bele avatkozik egy olyan konfliktusba, amihez igazából semmi köze – kockáztatva ezzel az európai békét és a kelet-európai országok gazdasági stabilitását – kiszolgálva ezzel az USA hatalmi céljait, és egészen bizonyosan olyan pénzügyi körök céljait, amelyeknek Ukrajna /gazdagsága/ úgy kell, mint egy falat kenyér.

    Majd ha besoroznak katonának, akkor örülj, hogy elpatkolhatsz ezekért az érdekkörökért… De ha esetleg csak annyi történik, hogy télen befagy a segged, mert nem lesz gáz, akkor is tapsikolhatsz kedvedre.

  83. 86!
    Nálad a pont Tibor bá,mint mindig.. 😉

  84. 88:
    Köszi melike. Neked, ami a szíveden az a szádon, ezért köszöntem meg.

  85. Azt írják, hogy az orosz turistáknak feszültségei vannak pl. holland turistákkal külföldön és hogy elve nem szívesen mennek ukránbarát európai országokba. Jöjjenek hozzánk, legalább megesznek helyben némi magyar húst, amit most nem lehet hozzájuk exportálni… 🙂

  86. 90:

    Ilyen hatékony az amerikai propaganda.

    Ez az első alkalom, hogy Orbánnal és Ficoval egyetértek. Putyin méltányolhatná őket. 😉

  87. 85:
    „Bár magyar állampolgárságom van, de lassan azon gondolkozok, hogy lemondok róla”
    Nosza, mi tart vissza? Ne halogasd, utána szaladj Amerikáig, akinek eddig olyan sok jót köszönhetünk a történelemben. Izrael sem rossz hely, az ráadásul közelebb is van.
    A Kijevi Rusz pedig nem ukrán, hanem orosz volt. Nézz mán utána kedves, hogy Ukrajna mikortól és mióta létezik. (Súgok, kb. 24 éve)

  88. Nem Oroszország gazdasági megroppantása a cél, ez eszköz.
    A CH árának emelése, ezáltal a világgazdaság lassítása, újabb válság. A cél a fogyasztás csökkentése. Folyamatos gyérítés.
    Az illetékeseknek felrovom:
    Az ember tudása véges, és ezt már régóta tudott (kb 40éve).
    Miért hagyták ennyire felszaporodni a populációt (7M főlé), ha eleve tudták, hogy nincs kiút?
    Így értelmetlen volt.

  89. 93:

    Mégis, hogyan kell „nem hagyni”?

  90. 93: A szellem kiszabadult a palackból, amit a modern termelési technikák és a modern egészségügyi vívmányok jelentettek.
    Ezek mellett automatikusan bekövetkezik a népességrobbanás a 3. világban, ahol korábban az éhhalál és a járványok voltak a fő népességszabályzók.
    És nem mellesleg a gazdaságnak is szüksége volt a piacok bővülésére.

  91. 93: Hogy az ember tudása véges, az nem kb. 40 éve tudott, hanem azóta, hogy gondolkodó emberek előfordulnak a Földön. Dokumentáltan Arisztotelész óta, de biztos, hogy korábban is voltak már értelmes emberek.

  92. Én arra gondolok, hogy a Római Klub (1972), felhívja a figyelmet a növekedés határaira, tehát lett volna idő átgondolni a dolgokat az arra illetékeseknek.
    – Megfelelőbb CH hasznosítás
    – Valódi alternatívák keresése
    – Radikális születésszabályozás, kvóta rendszerben

    Talán ez elég lett volna. Akkor.
    És most? Talán sikerül valamit kiötleni.

  93. 97:

    Szép elv, csak éppen az „arra illetékes” nem létezik.

  94. 97: A radikális születésszabályozást csak egy Kína-szerű, fegyelmezett polgárok alkotta diktatúrában lehet megcsinálni. A Ny-i liberális demokráciákban nem lehetne bevezetni, a harmadik világbeli anarchiákban nem lehetne betertatni.

    De végül az „illetékesek” elérik a kívánt célt, ha nem szabályozással, ebolával.

  95. Bejelentett legújabb felvonás:
    Arszenij Jacenjuk ukrán kormányfő bejelentette, hogy az ország nem életképes az orosz gázimport nélkül. Ukrajnának több mint 5 milliárd köbméter földgázra lenne szüksége, ezzel szemben mindössze 1 milliárd köbméternyi gáztartaléka van a hazai tározókban. A kormányfő elmondása szerint mikor megkezdték tevékenységüket, a tározókban még 5 milliárd köbméter földgáz volt. Ezt mostanra sikerült felélni, és a nyugat ígéreteivel ellentétben továbbra is csak 1 milliárd köbméter van a tározókban, pedig vészesen közeleg a fűtési szezon.

    Szóval, mi lesz?

  96. 100: „mi lesz”
    Lopni fogják az EU-nak szánt gázt, ahogy eddig is tették. Amíg a ruszkik meg nem unják.

    /Itthon meg vegyen mindenki fát meg szenet, amíg van – elérhető áron./

  97. 101:
    Mi lesz, ha a ruszkik megunják a lopást?
    Az egész helyzet abszurd.
    Olyan mintha mi harcolnánk a székelyekkel. Az ukrán és az orosz nyelv között alig van különbség. Nem rég még egy hatalmas birodalom voltak. Ukrajna csupaszon, Oroszország és kelet Ukrajna nélkül életképtelen. Lövik egymást, de a gázvezeték összeköti őket. Nyugat onnan kap egy rakás gázt, mégis szítja a cirkuszt. Ukrajna szegény mint a templom egere, Nyugat nem ad neki semmit, mégis ugrál Oroszország ellen, ahonnan olcsón kapta a gázt.

  98. 102: Az ukránok valószínűleg azt szeretnék, amit mi is a rendszerváltáskor – olyan színvonalon élni, mint Nyugat-Európa. Ezért hajlandók konfrontálódni az oroszokkal, csak szegények azt nem tudják, hogy nem ők fognak jobban élni, hanem a nyugatiak belőlük.
    Ebbe még belekavar az, hogy az USA-nak így vagy úgy, de Oroszországra fáj a foga.
    Annyi bizonyos, hogy Ukrajna maga alatt vágja a fát, miközben a konfliktus egyre jobban kihat az egész kelet-európai /és részben nyugat-európai/ térségre.

    Nem kizárt, hogy a szankciókkal megroppan Oroszország, de hogy ez mit hoz ki belőle, ki tudja?
    Ugyanakkor – ha rendeződik is a helyzet – a piaci források átkonvertálódása már egyértelműen jelzi, hogy a mg-i termékek egy részét /pl. zöldség/ az oroszok már soha nem fogják innen beszerezni, mert olcsóbb forrásokat találtak. Ezt nekünk az EU soha az életben nem fogja megtéríteni – mint ahogy gázt sem fog adni, ha valamilyen okból nem jut ide az orosz gáz.

  99. 103:
    Oroszország nem fog megroppanni. Az olajból, gázból van elég pénzük. A világpiac szabad, bármit megvehetnek maguknak.

  100. 104: Az attól függ, hogy kiket sikerül egy táborba vinnie az USA-nak. Ha sikerül Putyinból ‘terroristát’ csinálni, akkor azért necces vele kereskedni. Illetve, aki megteszi, azt a ‘dolgozó nép haragja és megvetése’ sújtja. 😉

  101. 104!
    Azért ez nem ilyen egyszerű.Az embereknek attól nem lesz több pénze,de mindennek az ára felment 50%-al.A szállítás miatt is minden drágább,meg azoknak a termékeknek nem olyan az íze.Az éttermek,is nyávognak,hogy a máshonnan érkezett nyersanyagoknak nem olyan az íze.Medvegyev most kicsit enyhített.
    105!
    Kínával is próbálkozott,21-én,meg Szingapúrral stb.Nem mentek bele.Másnap 22-én,már nyávogott is az USA,hogy a hadihajójára ránézett egy Kínai vadászgép.Tiszta idióta banda már az egész.Szánalmasak.Támadni nem mernek mert tudják hogy Oroszország ellen a Natonak semmi esélye sincs..
    102!
    Az ottani oligarchák cirkuszolnak a palagázért,meg az ásványi dolgokért.Lassan átmegy Oroszországba az egész népség onnan.Télre nem lesz se fűtés,se áram,se víz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük