(1394) Nyilatkoznak a hosszú életűek

Tibor bá’ online

 

1933.02.11.

A világ legöregebb embere, Alexander Imich, élete 111. évében elhunyt Manhattan-ban. Mivel egy halottat nem lehet megkérdezni, az unokahúgánál érdeklődtek, aki azt nyilatkozta, hogy nagybátyjának véleménye szerint a hosszú élet titka a következők egyszerű kombinációja: genetikai adottság, megfelelő táplálkozás, kellő mennyiségű fizikai megterhelés, és gyermektelenség. Ez a nyilatkozat felpiszkálta az újságírókat, elsősorban a gyerektelenség miatt, ezért nyomozásba kezdtek, hogy ki mit mondott.

Egy bizonyos Misao Okawa of Japan jelenleg a világ legidősebb asszonya, akinek a gondozója nyilatkozott. Ezek szerint a japán hölgy véleménye némileg egybeesik a manhattani pasiéval: kellő étkezés, nyugodt élet.

Mielőtt Okawa elragadta volna tőle az első helyett, a dán Christian Mortensen vezetett, aki 115 évet és 272 napot élt. És mi volt az ő titka? Barátok, sok vízivás, semmi alkohol, pozitív világlátás, és rengeteg éneklés.

Viszont az angol veterán, Henry Allingham véleménye erősen eltér az eddigiektől   „cigarettes, whisky and wild, wild women.” ami ugye cigarettát, whiskyt, és belevaló nőket jelent, bár nincs kizárva, hogy a vén obsitos csak viccelődött.

Más száz felettiek szerint a titok nyitja a fokhagyma, zabpehely és szilva. Ilyen volt George Cook, aki 97 éves korában szokott le a cigarettáról, majd elélt 108 évig (gave up smoking at the age of 97), aki meg volt róla győződve, hogy hosszú életét a fokhagymának köszönhette. Míg a 107 évet élt David Henderson a zabpehelyre és a szilvára esküdött (porridge, prunes, and never going to bed on a full stomach.), de megtoldotta azzal, hogy sose feküdt le teli hassal.

Európa legidősebb hölgye, Emma Morano napi két tojást evett, az egyiket keményre főzve, a másikat nyersen. Ezt a szokását megtartott 114 évig. valószínűleg tartotta volna tovább is, de csak ennyire tellett. Viszont volt más is a tarsolyában. Emma a tyúkokkal kelt és azokkal is ment ágyba.

Viszont érdemes meggondolni Samuel Ball (102) és Gardner Watts (98) elgondolását, akik azt vallották, hogy a hosszú élet kulcsa a boldog házasságban van elrejtve, és könnyedén kell felfogni az életet. Magyarul, nem kell állandóan görcsölni.

A 116 éves korában elhunyt Besse Cooper grúz hölgy szerint a hosszú életét annak köszönheti, hogy sose érdekelte mások dolga, nem evett egészségtelen ételeket, keményen dolgozott és mindig szerette azt, ami csinált.

Persze, aki hosszú életre tett szert, nem feltétlenül tudja, hogy minek köszönheti. Bár azt mondják, egy nő mindig tudja, ki a gyerekének apja, még akkor is, ha fél tucat sexpartnere volt. Ilyen alapon abban is hihetünk, hogy a 100 felettiek is tudják, minek köszönhetik az átlag feletti éveket. Mi pedig hasznosítsunk ebből annyit, amennyit tudunk. Talán az is segít, ha hiszünk valamiben.

A végén én is nyilatkoznék, de ehhez még kell 10 év. Előjáróban talán annyit, hogy a fizikai igénybevétel fontos tényező, csakúgy mint az aktív szexuális élet és a káros szenvedélyek mellőzése, izgalom mentes nyugodt élet, azaz a jó házasság.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
___________________________________________

12 gondolat erről: „(1394) Nyilatkoznak a hosszú életűek

  1. Kerülni kell a civilizációt!
    A rohanás és a stressz, a szennyezés és a természettől elszakadt élet okozza az összes bajunkat.

  2. Érdekes dolog ez , mert pl apám iszik vagy 35 éve , napi átlag 2 liter műanyag palackos bor és semmi baja még orvosnál sem volt.Már enni sem úgy eszik mert nincs pénze rá. tőlünk kap néha főtt ételt.
    Viszont sokszor eszik foghagymát reggel.Szerintem akik így sanyargatva élnek és nem zabálják teli magukat hanem szegényesen esznek (és nem tartósítószeres szalámit) azok még tovább élnek mint az átlagnép aki a lidlből teleeszi magát minden nap.
    Persze lehet a sok bor egyszer megárt neki nemtudom.(64 éves azért messze még a 100) Mellette ha berúgik kipiheni magát, mert reggel 9 -kor kel fel és egy egy berúgás után délután elszundít.Szerintem ennek gyógyító ereje van.Ja és nem idegeskedik semmin mert alkesz.
    Szóval lehet ennyi a hosszú élet titka még a napi piálás ellenére is: foghagyma, nem érdekel semmi, nem idegeskedik, szegényes táplálkozás , kevés kaja, sok alvás, ja és nem dolgozott szinte semmit életében így nem nőtt el, nem volt főnöke.
    Persze ezt nem sokan tehetik meg és még csak 64 éves és nem biztos hogy 100-ig él, de ritka akinek ilyen ismerőse van ezért írtam le és sokan nem is hnnék el hogy pl. a kevés kaja egésséges.
    Épp mondom mukatársamank akivel mentük ki valahová hogy ma lehet nem eszünk délben mert nem érünk vissza és legalább koplalunk mert egészséges.Közben meg hülyén nézett rám hogy mit beszélek.azt hiszi az a jó ha mindig jóllakik, közben meg
    lehet ha fele annyit enne és néha éhezne az sokkal egésszégesebb lenne.

  3. 2 Igazad van, Andrew! Abban is, hogy a koplalás egészséges. Meg abban is, hogy édesapád sokáig él. A 64 önmagában nem olyan sok ugyan, de ahogy így leírod, még így is vagy 35 évvel többet élt, mint aminek értelme lett volna…

    De legalább itt vagy nekünk Te!

  4. Amúgy meg minek 100 évig élni. Régen jó volt mert átmentek egymáshoz a régi öregek szomszédolni, beszélgetni.Ma nincs ilyen. Ha az ember tételezzük fel 65 évesen nyugdíjba megy és 100-ig él akkor 35 évig nyugdíjas lenne.
    (persze már nem mert megemelik a nyugdíjkorhatárt és a munkahelyről fordul az ember a sírba :D) Nade ha valaki 35 évig nyugdíjas akkor az úgy jó ha van egy közsség akihez tartozik.
    Szomszédok, barátok: ugye a ma emberének már nincs annyi.Szomszédok utcabeliek nem járnak össze beszélgetni , megszűnt.
    Család. namost sok mai fiatalnak nincs gyerek, ebből nem lesz onoka,Vagy ha van is gyerek akkro sem biztos hogy lesz unoka vagy ha lesz is már nem 20 évesen szülnek.És amúgy sem viszik el a nagyszülőkhöz.
    Régen az öregek a családdal éltek, volt nekik egy szoba látták hogy jött ment a gyerek, unoka velük ettek stb…Na ezek a dolgok is meghosszabbították az életet.DE enek vége ilyenek már nincsenek.
    Ilyen szempontból felesleges is lenne 100 évig eléni egy mai fiatalnak..Mi a szart csinálna 65-100-ig mikor az átlag magyar 65-70 körül kipurcan.Otthon játszik számítógépes játékokkal, vagy magában otthon ül? Például mamám
    is 83.Igaz jó mert a fia visszaköltözött válás miatt és elvannak eggyütt.De a fia ugye elmegy dolgozni és egész nap egyedül van otthon.A régi öregek kihaltak így már nincsen szmszédolás és jóízű beszélgetések utcabeliekkel.
    Szerintem egy nagy foskupac már így élni a megváltozott világban ahol már lassan az emberek nem is köszönnek egymásnak.Az persze más hogy látom hogy japán öregek összeülnek énekelni beszélgetni vagy mitudomén talán bolíviában
    láttam hogy ott is vannak közösségek ,összeülések , gitározás.Itt Magyarban az idősek meg max tévét néznek már meg a gyerek, unoka sem jön lehet csak 3 havonta ha van egyátalán.
    Max időskorban érdemes lehet kiköltözni arra délre a vajdaságra ahol komáznak kiülnek a kapuba, egymáshoz átmennek stb..vagy japánba .de nyelvi akadályok miatt nem opció ez sem.Na de ezen szerencsére nem kell gondolkodni mert ugyis kihalunk hamarosan és nem is bánom hogy valószínű nem leszek öreg 😀 Talán még kb. a 2000-es évekig volt jó idősnek lenni azóta minden megváltozott foskupac lett minden.

  5. 5 Nálunk a faluban az öreg nénikkel nagyokat lehet beszélgetni. Aki akar, az találhat magának közösséget.

    Az igaz, hogy időskorban, ha már meghaltak az ember barátai, nem olyan egyszerű új emberek felé nyitni, mint kamaszkorban volt. De végső soron mégiscsak elhatározás kérdése.

    Nagypapám például még egész idős korában, 80 fölött is aktív társadalmi életet élt.

  6. Re:5 Andrew
    Ahol lakom, a szomszéd néni úgy indította az első találkozásunkat, hogy rákiabált a feleségemre, hogy miért csapkodja a kocsi ajtót. Most ott tartunk, hogy min fél óra beszélgetés ha találkozunk, minap körtét adott, én meg lépes mézet adok neki vissza.
    Ha normálisan állunk az emberekhez, előbb utóbb egész jóba tud az ember kerülni mással, és kiépülnek a kapcsolatok.

  7. andrew
    Én meg gyakorló nyugdíjasként úgy érzem, hogy egy idős embernek soha nem volt ennyi lehetősége, hogy intenzív kapcsolatba maradjon a világgal, még akkor is, ha közvetlen személyes kontaktusai sokkal szegényesebbek is, mint aktív korában.
    Míg aktív voltam, a munkahelyi közösség adott rengeteg napi lehetőséget a kapcsolatokra, mert azért az nem csak a munkáról szólt…
    Aztán ezek jó része leépült, mikor kikerültem a körből.
    Helyette lett egy újabb nagy, virtuális ismeretség az internet segítségével, és méghozzá olyan emberekkel, akikkel még szorosabb a kötődés a közös hobbi, érdeklődés kapcsán, akikkel olyan intenzív eszmecseréket folytatok, amire korábban nagyon ritkán kerülhetett sor, ha nem vagy átlag érdeklődésű ember.
    Nekem itt van ez a blog, energetikai fórum, kertészeti, gombász, spanyol, orosz, angol nyelvtanuló fb. csoportok, és sok más.
    És ezek közül akadtak olyan ismerősök, akikkel személyes kapcsolat is kialakult, úgy ismerjük egymás gondolatait, véleményét, mint ritkán korábban.
    Ezenkívül van egy kis kertem, ahol igen jól működnek a baráti kapcsolatok, elbeszélgetések, közös poharazgatások, szemben a tömbben, ahol még a szomszédot sem ismerem közelebbről, mert mindenki befalazva él…
    Én lubickolok ebben a közegben, mint hal a vízben.
    De tudom, hogy már az én korosztályomnak nagy része is lemaradt erről, igénye sincs, hogy megismerkedjen a digitális világgal, és fogalma sincs, miről marad le.
    Tibor bá’ is jó példa, ő korát megelőzve lépett erre az útra, és akkor is közösségi ember maradt, ha szinte ki sem mozdul kastélyából, szellemi stimulusokban nincs hiánya még ennyi idősen sem… 🙂
    Ha valaki idősen beragad a panel kis lakásába elszigetelten, idő kérdése és teljesen leépül szellemileg és fizikailag is.
    Szóval ez a kor nem csak korlátokat jelent, hanem lehetőségeket is, amit ki kell használni… 🙂

  8. 5./ Andrew.
    Jól látod a dolgokat, ( az elidegenedést.)
    Körgangos házakban gyerekeskedtem, mindenki mindenkit
    ismert, néha még enni is átjártak egymáshoz a szomszédok.
    Én ezt vittem magammal a zártlépcsőházas panellakásba.
    reggel elmentem, délután hazamentem, a saját emeleti
    két szomszédomról csak az ajtajukon lévő névtábláról tudtam
    a nevüket.— Gyerekeim szanaszét a világban, rámragadt a módi,
    20 évig bírtam a bezárkózottságot. — 1990 elején kiköltöztem
    vidékre, ( papíron egy városba, ) valójában faluba, zsákutcába.
    Három korombeli ember és egy család lakott az utcában. —
    Mindenkinél egy flaska borral bemutatkoztunk, építkeztünk a
    valahai 680 m2-es zártkertes telken. — Ma 17 családiház van
    az utcában, az eredetileg HAT zártkertes telekből 120- 150 m2 -esre
    feldarabolt ingatlanokon.— ÉS, mindenki hozta magával a
    berögzült életvitelét. — SE HÁZSÁM, SE CSENGŐ SE NÉVTÁBLA !!!
    A postás néha nálam érdeklődik egyegy újonnan ideköltöző felől,
    akik annyira sem méltatják egymást, hogy te marha ha kovácsékat
    keresné valaki akkor azok mi vagyunk és abban a sárga házban
    lakunk. — Reggel elmennek, este hazajönnek és ugyanúgy
    bezárkóznak az 50-60 m2-es házukba mint korábban a pesti panelba.
    Egy rohadt árnyékot adó fájuk Nincs a telkükön, csak műanyag
    fürdőmedence.— Hát ezért kár volt kiköltözni a városi lakásukból.—
    Gyerekeik úgy jönnek haza az iskolából, hogy menetközben a
    telefonjukon játszanak vagy éppen dumálnak. — Talán azt sem
    tudják, hogy rajtuk kívül még élnek emberek az utcában.
    HÜLYE VILÁGBAN ÉLÜNK, — HÜLYE EMBEREKKEL !!!

  9. 9 – B.M.
    1990-ben jött egy új pár a szomszédságban. Néhány nap után átmentem hozzájuk bemutatkozni. A feleség azt mondta, hogy ők lakni jöttek ide, nem barátkozni. Azóta többen jöttek, de én többé nem próbálkozom. Viszont már megfenyegettek, hogy feljelentenek, mert kerti hulladékot égettem.

  10. Tibor bá, Mihály – Felénk élénk közösségi élet van. Az is igaz, hogy 90%-ban egyházközségi alapon, úgyhogy nagyrészt kimaradnátok belőle, ha itt laknátok is…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük