(1360) Kutya láncon (a 4 napos „ünnepre”)

Tibor bá’ online

 

~ab108Mottó: Kutyát tartani nem kötelező, de ha már valaki tart kutyát, akkor tegye azt tisztességesen. – A kutya nem szobanövény, amit csak locsolni kell.

Az átlagember tudja, hogy van kutya, azt is tudja, hogy a kutya háziállat, és sokan tartanak kutyát, aztán ő is megpróbálja ezért vagy azért. Az persze eszébe se jut, hogy megtanuljon kutyát tartani, mert azt hiszi, hogy az nem kell tudni. Olyan ez, mintha beugornál a medencébe, pedig még nem tanultál meg úszni, vagy felülsz egy motorbiciklire, de még kerékpározni se tudsz. Mindent meg kell tanulni, még járni is.

A probléma abból adódik, hogy mindenütt lehet találkozni láncra kikötött kutyákkal, amiből a fent nevezett átlagember arra következtet, hogy kutyát láncon kell vagy legalább is lehet tartani. Ez egy hatalmas marhaság, mert a kutya nem egy tárgy, hanem egy gondolkodó élőlény, aki láncra verve úgy érzi magát, mint egy internált ember.

Köztudott, hogy az internálás végül is egy bírói ítélet nélküli elzárás, aminek az időtartalmát előre nem mondják meg. Gondold át, hogy éreznéd magad börtönbe zárva, de nem tudva, hogy mikor szabadulsz ki. Pont így érzi a láncon tartott kutya is, mert fogalma sincs, miért kapja ezt a büntetést, és meddig tart. Ahogy telnek a hónapok, egyre jobban elveszíti a kedélyét, kifordul magából, elvadul, majd lassan elborul az elméje, miközben melankolikussá válik. Mondani se kell, hogy az ilyen kutya egyre veszélyesebb, ha elszabadul, az isten se tudja megmondani, mit fog tenni, akár a gazdájával is. Gondolj bele! A kutya a territóriumát védő állat, ez a „főfoglalkozása” egy territóriumot pedig nem lehet védeni egy helyre lekötözött állapotban. A láncra kötött kutya meg van fosztva életének legalapvetőbb céljától. Nem is tudom, hogyan képzelik a kutyájukat láncon tartó emberek! Azt hiszik, hogy a kutya nem gondolkodik, nincsenek gondolatai? A kutya maga körül mindent megfigyel, mindent megjegyez, mindent körbeszagol és azonosít.

Az igazság az, hogy a kutya ingerküszöbe elképesztően magas, a gazdától mindent elfogad, és minden tilalmat megtanul, de csak az ésszerűség határain belül. Ha megkötöd a kutyádat, addig, amíg kőművesek újra vakolják a falat, vagy megjavítják a kaput, aztán elengeded. A kutyád ezt tudomásul veszi, de azt nem érti, miért kell neki 1-2 méteres láncvégén leélni az életét. A kutya mindennapi tevékenysége a bóklászás, az útjába kerülő tárgyak megszagolása, strázsálás, főleg az éjszakai figyelés minden szokatlan zajra és szagra. Ha megkötöd, akkor ezeket nem tudja elvégezni, megfosztod élete értelmétől.

Kutyát (és most nem félkilós ölebekről van szó) nem szabad lakásban tartani, mert ott elkorcsosul. Persze alkalmazkodik, nem szarik bele a fotelbe, megvárja, hogy levidd az utcára, hogy lehugyozza mások gépkocsiját, fossa végig a járdát, hogy legyen mibe belelépni a gyanútlan polgárnak, de ez egy nyomorúságos élet számára, mert csak eszik, iszik, szarik, és hízik a gazdi ágyán, ágya alatt, fotelben, vagy valamelyik sarokban a szőnyegen.

Kutyát kertes házban, tanyán, majorban szabad csak tartani, természetesen jól funkcionáló kerítésen belül, ahol szabadon élheti életét, mint egy családtag. Ha nincs kerítés, vagy nem megbízható, akkor legfeljebb futóláncon tartható, ami azt jelenti, hogy minimum 20 méter hosszú, kifeszített acélhuzalon van a legalább 4 méter hosszú lánc vége. Ily módon a kutya számára minimálisan 20×10= 200 m2 szabad terület van. Ez azonban csak egy kényszer megoldás, amit előbb vagy utóbb meg kell szüntetni.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________

3 gondolat erről: „(1360) Kutya láncon (a 4 napos „ünnepre”)

  1. Teljesen igaz.

    Hozzátenném, hogy jó gazdává válni nem is kevés időt és munkát igényel. Mi párszor elvittük még kölyökkorában kutyaiskolába – azután felmértük, hogy nem akarjuk egy évig az összes hétvégénket kizárólag a kutyánkra szánni. Maradt is elég neveletlen elég sokáig. Mostanra – 3 év után már egészen összeszoktunk, de biztos, hogy jobb gazdák lennénk, ha rászántuk volna azt az időt és pénzt az elején.

    A kikötéshez hozzátenném, hogy a négyméteres láncot körülbelük egy perc alatt tekeri fel valamire úgy, hogy kétarasznyi marad belőle, annyi esze meg nincs, hogy kitekerje. Szerencsére nem is kell gyakran alkalmazni – ritkán jön olyan félős vendég gyerek, aki miatt meg kell kötni.

  2. Nos kutyat sokaig lancon tartani nem szabad.Kell neki epiteni egy zart helyet ami legalabb 10 x 4-5 m legyen.
    Nekem harom vizsla kutyusom van.Az idossebbet nem lehet felugyelet nelkul hagyni mert meglog.Emegy a szomszedba akar 8 KM re.No es kitudja mikor jonne haza.El kell menni erte.
    A masik ketto is elmegy de vissza is jon.Eleg nagy tanyam van kb 3 negyzet km teruletem de nem eleg az en kutyuskaimnak.Azoknak allandoan menokejuk van.Amiert en bezrva tartom a az oreget,mert az orszaguton ott a halal.Egyszer mar elcsapta egy gepjarmu jo sokaig beteg alomanyban volt.Jo hogy megmaradt

    tamas

  3. De gyönyörü ez a masztiff fajta is…sok kutyánk volt a 80 évektől fajtatiszta snaci 2 is testvérpár és 16 évesen elment a menhelyről fogadtam örökbe egy szálkásszörü tacsit. Vele már bajok voltak, nem én neveltem nehezen szokta meg én vagyok a falkavezért nem ő..még a kutyaisibe is engem akartak a kutya alá rendelni…hát ez is baj volt gondolom….most 12 éves…már szteroidokat kap a gerince miatt ami már akkor problémás volt mikor idekerült…

    Valóban lakásba nem való háziállat más a csház ahol néha bemehet de van meleg kinti helye. Igy öregen meg még bent is becsinál…szóval nehéz….
    Nálunk is minden gyerekemnél kutya van igaz csházban laknak ott helyük van az örzésre is kellenek.

    Csak olvasgatni szoktam, még a vip posztokról a hozzászólásokat is ami ha fent van megnézem, más vélemények jól tükrözik végülis hol tart a politikai helyzetünk.
    Én a Hungaryan real news gazdáját támogatom igen nehéz helyzetben van az oldala…..igy bocsi ha csak elolvasom főleg mi van a világban és hogyan reagálnak rá errefelé az emberek…..mert Tv nem nézek az faxság a reklámokkal eggyütt.

    Üdv és sok sok örömöt még a kutymákokkal eggyütt.
    (Hegel gazdi voltam)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük