(2853) Az ipari civilizáció összeomlása

Tibor bá’ online

 

A NASA (Goddard Space Flight Center) által szponzorált tanulmány szerint ipari civilizációnk visszafordíthatatlan összeomlás felé halad, – adta hírül a The Guardian.

A jelzett összeomlás a következő évtizedben következhet be a természeti források fenntarthatatlan kihasználása és a javak egyenlőtlen elosztása miatt.

A tanulmány rámutat arra, hogy a civilizációk „tündöklése és bukása” az emberi történelem visszatérő jelensége, melyek általában nem várt módon következtek be. A történelmi visszatekintés azt mutatja, hogy fejlett, komplex civilizációk is hajlamosak az összeomlásra, amire jó példák a Római Birodalom, és ezzel azonos fejlettségi fokon álló (ha ugyan nem meghaladó) Han, Mauri és Gupta Birodalom, valamint a Mezopotámiai Birodalmak, amelyek nem mutatkoztak tartósnak.

Az elmúlt összeomlásokkal kapcsolatban tanulmányozták az emberi természetből adódó dinamikát, és azonosították azon legfeltűnőbb tényezőket, amelyek megmagyarázzák a civilizációs összeomlást, név szerint: népesség, klíma, víz, agrárium és energia.

Ezek a tényezők akkor vezetnek az összeomláshoz, amikor két társadalmi jelenség felüti a fejét: 1) A természeti források túlfogyasztása. 2) A társadalom túlzott mértékű rétegződése gazdagokra és szegényekre. Az összeomlásnál ezé a két társadalmi jelenségé volt a központi szerep az elmúlt 5000 évben. A jelenlegi összeomlásra való célzás 10 év. Hmmmm.

A kutatás eredményeiről és technikájával kapcsolatban az első észrevétel (amit nem követtem szolgaian) hogy a cím eredetileg egy kérdőjellel van befejezve. Ez egy fajta angolos óvatosság. A másik, hogy a beszámoló nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy az összeomlás elkerülhető, ami semmi más, mint flastrom az emberiség gyógyíthatatlan sebére. Az összes ötlet másra nem jó, mint megvalósításuk esetén az előttünk álló események elodázása. Arról nem beszélve, hogy a klímával kapcsolatban még jó tanáccsal se szolgálnak. — Az valóban roppant kellemetlen, hogy a szegény egyre szegényebb, a gazdag pedig egyre gazdagabb lesz, de önmagában ez nem kell hogy társadalmi összeomláshoz vezessen, még akkor sem, ha a poszt szerint az elit a tömegeknek csak a puszta létminimumot hagyja meg, és a tömegek létszámát is annyiban maximálná, amennyire nekik szükségük van. Elvégre a feudalizmus alatt pontosan ez volt a helyzet és annak ellenére, hogy sok száz éven át fennállt, nem összeomlás, hanem átalakulás követte.

Aki őszintén szembe akar nézni a tényekkel, annak be kell magának vallani, hogy egy véges méretű bolygón a végtelen ideig tartó „fenntarthatóság” nem létezik. A megfelelő lépésekkel a társadalom fenntarthatósága néhány emberöltésre valóban meghosszabbítható LENNE, ha nem létezne emberi természet. Hiszen a napnál is világosabb, hogy az összeomlott összes emberi civilizáció esetében a folyamattal az elit tökéletesen tisztában volt, de eszük ágában se volt megszüntetni azt.

Akit érdekel, az eredeti cikk: http://www.theguardian.com/environment/earth-insight/2014/mar/14/nasa-civilisation-irreversible-collapse-study-scientists

__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(2853) Az ipari civilizáció összeomlása

  1. Nem vagyok ezen a ’14 -es cikken meglepődve. Végülis a Növekedés Határaiban is a 2030 -as években valamikorra teszik a Standard modell alapján a globális ipari civilizációnk összeomlását az erőforrásaink túlzott mértékű felhasználása, és a globálus populációnk egészének túlzott növekedése miatt. Nincs sajnos új a nap alatt! 🙁

  2. 1 – Python:
    A cikk értékét az adja, hogy a NASA szponzorálja, amin el lehet gondolkodni.

  3. 2. Tibor bá
    Igen, ez a tudathasadás, miközben tervezik a holdra, majd a marsra a küldetéseiket sok évtizedre előre…

  4. 2: Az eredeti cikk 2014 -es, még a Trampli előtti Obama adminisztráció féle NASA szponzorálta. Manapság már ilyen jellegű kutatás és publikáció sajnos elképzelhetetlen a tengeren túl, főleg a NASA -nál. 🙁

    Az amerikai elnök már eddig is számos lépést tett azért, hogy háttérbe szorítsa a tudományágat, és csak poénok céltáblájának tekintette a globális felmelegedést, de új intézkedéseivel az USA még tovább mehet a klímaváltozás-tagadás felé vezető úton.
    https://privatbankar.hu/makro/uj-frontot-nyit-donald-trump-a-klimatudomanyok-elleni-harcban-326390

  5. 2: Tibor bá’

    „A cikk értékét az adja, hogy a NASA szponzorálja, amin el lehet gondolkodni. ”

    Bingó! Nos lassan nem kell sokat gondolkodni, hogy miért tett hirtelen 180 fokos fordulatot a szajha média a klíma és kihalás témában. Feltűnő a tempóváltás, főleg ha az eddig „huhogók” évtizedek óta tartó konzekvens negligálását is figyelembe vesszük. Vezényszóra megy ott minden, elérkezett nyilván az ideje rákészíteni a tömegeket a létszámcsökkentésre… És a LÉNYEG – ha jól látom – hogy ezt ugyanaz a társaság vezényelje le, amelyik ide kormányozta az emberiség hajóját…

    Miért most?? Valami elkészülhetett ebben a propulziós laboratóriumban Schauberger nyomdokain, aki igen gyorsan betegedett le Amerikában…

  6. 5. Vaszil

    Nekem is van egy ilyen érzésem, már egy jó pár hónapja, inkább egy éve. De a saját gondolataimmal nem lehetek elég óvatos.
    Oly könnyen lóvá teszem magam?.

    Valahogy elérkezett ez az idő is.
    Én csak innen tájékozodom mintegy zanzásítva, illetve próbálok a hírek mögé látni, bizonyos összefüggések már meg vannak.
    Azonban több mint feltűnő az igen tisztelt résztvevő publikum reakciója, reakciói.
    Én ebből szoktam olvasni,mintegy tükörből. Rengeteg düh és valódi kérdések kezdenek felmerülni.

    Ez a sok, hirtelen ráebredő klímavédő egyetemista, kik most már érezhetően és valóban aggódnak. No nem a föld ökoszisztémájáért, de legalább a saját életterükért és a folyamatban lévő diplomájuk valódi értékéért.
    Első lépésnek-mondjuk- nem rossz.

    A cirkuszigazgató szándéka a közönség
    válaszreakcióiból nyilvánvalóbban kiolvashatóbb, mint a direkt előadásból.
    Túl gyors a felismerés.

    Nem tudom, hogy ez a Schauberger mit csinál ebben a propulziós(?) laborban, de ha nem nyitott nekik egy téridőkaput akkor ők is bajban lehetnek. Bár annyira mint mi nem valószínű.?

  7. csodálatos össze foglalás a semmiről 🙂 viszlát és kösz a halakat” 20 millió év múlva .addigra meg talán azt is be lehetne végre ismerni hogy nnem mi vagyunk a galaxis csúcsa. !hanem a tizen huszodik senkik a föld történelme alatt

  8. A puskapor végig van öntve. Hogy mi adja a szikrát a feljebb felsoroltak közül azt nem tudni. De mindegy is.

  9. Majd Tibor bátyám engedélyezi a kettő részletesebb, angol nyelvű cikket is, amit linkeltem, mert idehaza nem vitték túlzásba a pontos fordítást és a terjedelmet sem.

    Az Ausztrál Breakthrough Éghajlatváltozási Központ friss tanulmányában azt mérték fel, hogy az elkövetkező években mekkora eséllyel omolhat össze civilizációnk a klímaváltozás miatt – írja a Vice. A szakértők szerint ha az éghajlatváltozás a jelenlegi ütemben folytatódik, már rövid vagy közép távon fenyegetést jelenthet világunkra. A kutatók úgy gondolják, hogy a globális felmelegedés hatásait alulbecsülik, pontosan azonban nem lehet felmérni a veszélyt, hiszen példátlan következményekről van szó.
    https://24.hu/tudomany/2019/06/04/civilizacio-vege-klimavaltozas/

  10. 10 – Python:
    Not likely, but for sure, not 2050, but for much earlier. A többi stimmel. 😀

  11. 11: Én nagyjából a ’30 -as évek közepére teszem a Nagy Reccs bekövetkezésének időpontját.

    Ha így folytatjuk, rövid úton belefulladunk saját szemetünkbe, halálra fertőződünk, éhen halunk, felgyulladunk, megsülünk illetve megfövünk, tetszés szerint.

    Qubit-körkép a környezetvédelmi világnapon: így tesszük élhetetlenné a bolygót, ahol élünk
    https://qubit.hu/2019/06/05/qubit-korkep-a-kornyezetvedelmi-vilagnapon-igy-tesszuk-elhetetlenne-a-bolygot-ahol-elunk

  12. 12 Phyton

    A 2030-as dátum változhat.Az a baj sok tényező van a rendszerben. pl. 2008-as válságban nem volt álláshirdetés az újságban pedig akkor még klíma, energia bajok nem voltak, csupán az elég volt hogy nem volt pénzük az embereknek.

    Azóta most óriási munkaerőhiány van. Nyilván 5 év múlva újra előállhat az is mint 2008-ban vagy annak a többszöröse hogy nem lesz munka.Az embereknek már nincs hová visszamenni, mármint a mezőgazdaságba (szülők stb..) mert már nincs háztáji stb…

    Egy nagy állattartótelepen 1-2-5 ember dolgozik már csak mert gépesítve van minden. A tömegek már nem tudnak visszamenni a kertészetbe.

    Élelmiszer feldolgozóüzemeknél is kb. pár ember van , az egész automatizálva van ide sem tudnak tömegek visszajönni ha nem lesz munka.(pénz a rendszerben)

  13. 13: Én a klíma miatti megborulásra írtam, nem a gazdaságira. Bár az magával fogja hozni a gazdasági, társadalmi, stb. bezuhanást is.

  14. Született egy viszonylagosan teljes magyar cikk is az ausztrál tanulmányról:

    „Forgatókönyv alapú megközelítés” – írják szerényen annak az új tanulmánynak az alcímében, amelyet az ausztrál Breakthrough – National Centre for Climate Restoration készíttetett. Az elemzés az eddigi legkeményebb üzenetek formájában fogalmazza meg, mi vár az emberiségre az elkövetkező néhány évtizedben, amennyiben a világ vezetői nem kapnak észbe, és kezdenek azonnal bele a megelőző intézkedésekbe, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésébe.

    A tanulmány szerzője David Spratt klímakutató, a Breakthrough kutatási igazgatója, valamint Ian Dunlop, aki korábban fosszilis energiahordozókban utazott mint cégvezető, még az Ausztrál Szénszövetség elnöke is volt, ma pedig a köztiszteletben álló kutatói csoport, a Római Klub tagja, amely az elsők között figyelmeztetett az üvegházhatású gázok kibocsátásának veszélyeire.
    A két szerző nem kevesebbet állít, mint hogy a túl konzervatív tudományos klímaforgatókönyvek következtében „káoszba fulladt világ” vár az emberiségre, és „az emberi civilizáció 2050-re nagy valószínűséggel véget ér“, mivel a Föld egyszerűen megszűnik számunkra lakható lenni. Mindennek gyökere természetesen az exponenciálisan növekvő kártételekkel járó klímaváltozás, valamint a vele párosuló globális cselekvőképtelenség. Az egyre extrémebb időjárási körülmények olyan káoszt szabadítanak el, amellyel a társadalmak nem bírnak majd el – érvelnek a szerzők a tanulmányban, amelyhez az ausztrál hadsereg korábbi főparancsnoka, Chris Barrie admirális írt előszót.

    Ausztrál kutatók: 2050-re valószínűleg véget ér az emberi civilizáció
    https://qubit.hu/2019/06/06/ausztral-kutatok-2050-re-valoszinuleg-veget-er-az-emberi-civilizacio

  15. Gondolkoztam a témán a napokban.

    A szabadkőművesek a XIX. században leírták, miket terveznek. Akkoriban teljesen elszállt utópiának tűnt az egész, mára 90%-ban megvalósult.

    Nem igaz, hogy a világ nincs irányítás alatt, és be van dobva a gyeplő a lovak közé. De akkor miért afelé hajtják, hogy minden tönkremenjen? Már évtizedek óta lehet tudni, hogy ha ebbe az irányba megyünk, rossz vége lesz.

    Szerintem a kataklizma be van tervezve. Szükségesnek tartják a kívánt világrend bevezetéséhez. Ez viszont azt is jelenti, hogy vannak tervek a klíma kézbentartására is.

    Ha más nem, aeroszolokat fognak kiszórni rakétákkal, hogy leárnyékolják a napsugárzást.

    Kis halak vagyunk mi ehhez.

  16. Re:16
    Ó, ez már be lett dobva a köztudatba a 2000-es évek elején.
    Operation: Dark Storm

  17. 16. Lebá

    „Szerintem a kataklizma be van tervezve. Szükségesnek tartják a kívánt világrend bevezetéséhez. Ez viszont azt is jelenti, hogy vannak tervek a klíma kézbentartására is.”

    Lehet….

    4000 éve az egyiptomi főpapok a napfogyatkozást használták fel arra, hogy az elégedetlenkedő népet félelmben tartsák…
    Ma pedig a modern tudomány felkent papjai sarki jég fogyatkozását ugyanerre…

    A történelem során a „magasabb” tudás mindig a kiváltságosoké volt.
    A tudás hatalom, az információ fegyver…
    Ami hozzánk eljut, az csak morzsája annak, amiről az „elit” értekezik.

  18. 20:
    Ezer évente egyszer előforduló napfogyatkozást aligha lehet felhasználni az elégedetlenkedés elfojtására. Persze filmet lehet róla készíteni 😀

  19. A „Klíma mint a háborús konfliktusok rizikófaktóra” címmel a Nature június 12-én közelte azt a tanulmányt, amelyet 11 nemzetközileg elismert klímatudós és háborús konfliktuskutató jegyez. A Stanfordtól az oslói Békekutató Intézeten át az Antwerpeni Egyetemig a világ jelentős kutatóhelyein dolgozó amerikai, belga, svéd, német, francia és angol szaktekintélyekből álló testület a 2 és a 4 Celsius-fokos szcenárióval kalkulált.

    A tanulmány szerint az éghajlati tényezők csekély mértékben növelték a háborúk kirobbanásának kockázatát – egészen mostanáig. Az elmúlt században legfeljebb 5 százalék volt az esélye annak, hogy a környezeti tényezők változása, aszály, árvíz, hőhullám miatt kerüljön sor fegyveres összecsapásra. Ám ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy lesz egyre jelentősebb hatással a társadalmi és gazdasági viszonyokra a klíma – fogalmaz a tanulmány.

    Az emelkedő élelmiszerárak, a csökkenő vízkészletek, a sűrűsödő időjárási anomáliák következtében az erőforrásokhoz való hozzáférés korlátozódik, aminek következtében nő az erőszak szintje. A fokozódó elszegényedés, a társadalmi csoportok közötti konfliktushelyzetek számának szaporodása nagyobb valószínűséggel vezet fegyveres összecsapáshoz. A párizsi egyezményben rögzített 2 fokos emelkedés 13 százalékkal növeli az esélyt, hogy jelentősen nőjön egy fegyveres konfliktus kockázata, míg 4 Celsius-fokos növekedésnél a kockázat már 26 százalékra nő.
    https://qubit.hu/2019/06/14/minel-nagyobb-felmelegedes-var-rank-annal-nagyobb-a-fegyveres-konfliktusok-eselye

  20. 23 – malt71:
    Köszi a belinkelést. Holnap után felteszem posztnak, bár a végén előadott optimizmusával messze nem értek egyet.

  21. Washington Times: „A globális felmelegedés-csalás mögött Soros áll.

    DC által közzétett dokumentumok azt mutatják, hogy Mr. Al Gore zsebrevágott $ 30 millió dollárt, három év alatt, a Nyílt Társadalom Alapítványtol.
    Ezt a költségvetési összeget rögzíti George Soros 10 millió dolláros, éves kötelezettségvállalását három évre, támogatásként, Al Gore éghajlatvédelmében.
    Al Gore úr létrehozott egy második jövedelmező karriert meteorológusként, egyetlen jóslattal: Küszöbön a klímakatasztrófa.

    A cikkíró hozzáfűzi, hogy földünk hömérséklete 115 OOO évvel ezelőtt melegebb volt és a tenger szintje 6-9 méterrel magasabb volt a mostani szintől.

    https://www.washingtontimes.com/news/2016/aug/22/george-soros-al-gores-sugar-daddy/

  22. 25 L.S.
    A globális felmelegedést ma már tényszerűen meg lehet állapítani, ezt már egyetlen mérvadó szervezet sem tagadja.
    A vita azon folyik, hogy az ember okozza-e, vagy rajtunk kívül álló természeti folyamat, amely mindenképpen bekövetkezik.
    Aztán ezen sokan tréningeznek, attól függően, hogy mi az anyagi érdekük.
    Al Gore az egyik irányba, a fosszilis lobbi a másik irányba.
    Az a baj, hogy a folyamat tudományos háttere olyan bonyolult, hogy a hétköznapi ember számára nem követhető, ezért hitkérdéssé válik, melyik oldalnak fog hinni.
    Aki tagadja az ember szerepét, az még amikor megsül, akkor is azt fogja mondani, hogy ez egy természetes folyamat, semmi köze hozzá az embernek…
    És hogy volt már ilyen a föld történelmében?
    Persze hogy volt, de akkor nem lakta a földet egy 7,5 milliárdos emberi népesség, amely már nem tud békésen elvándorolni kellemesebb klímájú vidékekre, mert már mindent benépesített, és amelynek a létalapja a nagyon klímaérzékeny mezőgazdasági termelés…

  23. ..hubab érvelését folytatva, azért sem lehet párhuzamba állítani a régebbi felmelegedések következményeit a jelenlegi felmelegedés hatásaival, mert azok nem néhány évtized alatt zajlottak le, hanem évezredek alatt, lehetőséget hagyva az alkalmazkodáshoz.

  24. 24 – Tibor bá’

    Nagyon szívesen! A videónak megtaláltam a hosszabb verzióját, sajnos felirat nélkül. A második felében beszélgetés történik a közönséggel. https://youtu.be/8dSowDIFqUk

  25. 28 – malt71:
    Ez nagyon jó lesz itt. Engem kurvára zavart a magyar felírat, de ez egy másik dolog. Különben az előadó elkápráztatott. Folyékonyan, könnyedén adta elő a szöveget, nem keresgélte a szavakat, nem „dadogott”, ami nagyon sokszor zavaró.
    Tartalmilag: Végre valaki világosan rámutat, hogy nincs kiút, kár rohangálni össze-vissza. Siránkozni, átkozódni, ki kell használni azt az időt, ami még hátra van.

  26. Éghajlatváltozás
    Szibéria lakható és … vendégszerető lesz az évszázadunk végére?

    Az ázsiai Oroszország nagy része az éghajlatváltozás miatt az évszázad végére egyre barátságosabb és lakhatóbbá válhat, egy új orosz-amerikai tudományos tanulmány szerint.
    A szibériai Krasznojarszk Orosz Szövetségi Kutatóközpontja és az Amerikai Egyesült Államok Virginia Nemzeti Intézetének kutatói, dr. Elena Parfeneva vezetésével, aki közzétette az adott tanulmány a környezetvédelmi kutatási magazinban „Environmental Research Letters”, különböző éghajlati forgatókönyveket vizsgálták és az új lehetőségek megnyitásának esélyeit az emberek telepítését Szibériában és szélesebb körben az ázsiai Oroszországban.
    Ez a régió, amely keletre az Uráltól a Csendes-óceánig fekszik, 13 millió négyzetkilométeres területtel rendelkezik, és az orosz földek 77% -át teszi ki. Ebben azonban az ország jelenlegi népességének mindössze 27% -a él itt, és az is főként a déli övezetben koncentrálódik, ahol az éghajlat enyhébb, és a talaja termékenyebb.
    „Korábbi emberi migrációk az éghajlatváltozáshoz kapcsolódtak” – nyilatkozott Parvanova. „Azt akartuk megtudni, hogy ha a jövőben az éghajlat újra megváltozik, az befolyásólhatja e pozitivan, hogy egyre inkább lakhatóvá tegye a legtöbb ember számára az Ázsiai Oroszország legzordabb területeit”.
    A tanulmány azt jósolja, hogy a 21. század végén a szibériai és a környező területek hőmérsékletei- attól függően, hogy mennyire súlyos lesz az éghajlatváltozás-a téli időszakban 3,4 és 9,1 Celsius fok között, nyáron pedig 1,9–5,7 fokkal nő, míg a csapadékmennyiség 60–140 milliméterrel nő.
    „A szimulációk azt mutatták, hogy alapul véve a legszélsőségesebb forgatókönyvet a szén-dioxid növekedést és az éghajlatváltozást, 2080 -ig az Ázsiai Oroszország enyhébb éghajlattal és kevesebb állandó jégtakarással fog rendelkezni, a jelenlegi terület 65% -ról 40% -ra ”- mondta Dr. Parvanova.
    Ha az enyhébb éghajlatváltozási forgatókönyv érvényesül a következő évtizedekben, becslések szerint a jelenleg lakott barátságtalan régióban legalább 15% -ával javul a betelepítés és az emberek életének képessége.
    „Az ázsiai Oroszország jelenleg túl hideg……
    A szibériai és a Távol-Kelet hatalmas területei jelenleg nem fejlett infrastruktúrával rendelkeznek.
    Nyilvánvalóan a jövőben a legfejlettebb infrastruktúrával és a legnagyobb mezőgazdasági potenciállal rendelkező területek lesznek azok amelyek elsőként lesznek betelepitve.
    Milyen gyorsan fog ez megtörténni, ez a szükséges beruházások döntésétől függ.”

    https://www.cnn.gr/news/perivallon/story/179772/klimatiki-allagi-katoikisimi-kai-filoxeni-i-siviria-eos-to-telos-toy-aiona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük