(1269) A szakadék szélén

Tibor bá’ online

 

~aa001Az újév első napján „maradandót” kívánok alkotni, olyat, ami visszhangzani fog 365 napon át. – Az utóbbi időben a tudományos hírportálok egyre „meredekebb” dolgokkal állnak elő, és egyre bátrabban, kifejezettebben hívják fel a közvélemény figyelmét arra, hogy az ökológiai szakadék szélén állunk. Ilyen komoly címekkel jelennek meg cikkek: Are We Falling off the Climate Precipice? Scientists Consider Extinction (Beleesünk-e a klíma szakadékba? Tudósok a kihalástól tartanak) ugyanis, a helyzet valóban katasztrofális. – Dahr Jamail, amerikai oknyomozó újságíró, összeszedett néhány véleményt nem kisebb ”ágyúkból” mint az IPCC, NASA, NOAA, Nature Geoscience, Science, Nature, Proceedings of the National Acadamy of Sciences, The Hadéey Centre for Meteorological Research, etc. Ennek az összefoglaló posztnak az ő kompillációja adja az alapját.

____________________________________________________________

~ab111A mai középgenerációt fiatal korában az foglalkoztatta, hogy melyik egyetemre iratkozzon be, melyik fakultást végezze el, hol vállaljon munkát, ki legyen a párja egy életre, és hogyan indítsák be az életüket. A ma 10-12 éveseknek valószínűleg egészen más problémáik lesznek: honnan biztosítsák az iható vizet, hogy jussanak hozzá kellő mennyiségű élelmiszerhez, és a Föld melyik része lesz még lakható, és hogy jussnak oda? Az ok természetesen a klímaváltozás, aminek egyre riasztóbb jeleit egyre nyilvánvalóbbak. Elég 15-20 év után újból elmenni az Alpok valamelyik gleccseréhez, hogy meglepődve érzékeljük az elképzelhetetlen változást. Ahol korábban rá lehetett lépni az úszó jégáradatra, ott 3-4 métert kell lemászni a jég felszínéhez. Nem csoda, ha a klímakutatók „katasztrofális” helyzetről beszélnek, aminek alapja, hogy a légkör tempósan növekvő CO2 tartalma mellet egyre inkább számításba veendő a metán, ami a széndioxidnál 23-szor aktívabb üvegházhatású gáz. Az ipari forradalom kezdetén a metán koncentráció mindössze 0,7 ppm volt, ami mára 1,7 ppm-re változott, ez pedig jóval több, mint az eredetinek a duplája, és a java csak most jön. A klímakutatók nagy része úgy gondolja, hogy irgalmatlan gyorsasággal száguldunk a földi klíma visszafordíthatatlan megváltozásához, ami a Földi élet megszűnését jelentheti.

A mai ember és elődje még soha nem élt olyan világban, ahol 400 ppm a légkör CO2 koncentrációja, ahol jég helyett víz van az Északi sarkkörön belül, mert ezekre nem volt példa legalább 3 millió év óta. Peter Wadhams professzor (Cambridge) szerint, aki 40 éve kutatja az Északi-sark jelenségeit, 95 százalékos valószínűséggel 2018-ra az északi sarkon az utolsó jégtábla is el fog olvadni. Mikor is? 5 éven belül. De mit jelent ez? A fényt visszaverő jég helyett a víz elnyeli a sugarakat és gyors tempóban felmelegszik. Ez radikálisan megváltoztatja a széljárásokat, a futóáramlást (jet stream), amely utóbbi igen nagymértékben befolyásolja az időjárást. Ennél is szörnyűbb, hogy ezzel átlépjük a visszaállíthatóság billenő pontját, és beindul a metán felszabadítás a tengerfenékről is. Mert több mint 3 millió négyzetkilométeren már is metán buborékol Szibériától északra, a tengerből. A számítások szerint jelenleg 17 Tg (1 Teragram =1 millió tonna) metán szabadult fel egy év alatt, de ez 2010-ben „csak” 7 Tg volt (found).

Mekkora veszélyt jelent a metán felgyülemlés az atmoszférában? Ira Leifer (Univerwsity of California – Santa Barbara) Az Északi metán tanulmány egyik szerzője rámutatott, hogy a 250 millió évvel ezelőtti permi tömeges kihalást a metán okozota, amikor is a föld élővilágának 95 százaléka megsemmisült. A folyamatot egy szibériai vulkánkitörés indította el, ugyanis a hatalmas mennyiségű láva miatt a globális hőmérsékletet 6 fokkal megemelkedett. Ez pedig felszabadította a lefagyott metánt, ami tovább növelte a hőmérsékletet. Ez a folyamat 80.000 év alatt játszódott le. A mostani felmelegedést azonban az Ember okozta és a felmelegedéshez nem kell 80.000 év, elég lesz, néhány évtized (lásd később). A melegedés pedig egyértelműen nem lineáris, folyamatosan gyorsul. Ennek egyenes következménye az alábbi eseménysorozat:

2007: IPCC bejelenti, hogy a Föld átlaghőmérséklete 2100-re 1 °C-al meg fog emelkedni.

2008: The Hadley Centre for Meteorological Research 2100-re 2 °C emelkedést jósolt.

2009.06.: The U.N. Environment Programme 2100-re 3,5 °C emelkedést jelzett, hozzátéve, hogy ilyen hőmérséklet változás mellett az emberi élet nem fenntartható, és hogy az előemberek ilyen hőmérsékleten sose léteztek.

2009.10: The Hadley Centre for Meteorological Research módosította korábbi előrejelzését 4 °C-ra, de 2100 helyett már 2060-ra.

2009.11: The Global Carbon Project 2100-ra már 6 °C emelkedést jósol.

2010:12: The U.N. Environment Programme 5 °C melegedést jósol már 2050-re.

2012:  The International Energy Agency jelentésében (A világ energia kilátásai címmel) azt állítja, hogy a jelek szerint a 2 °C növekedést 2017-re elérjük. [ez különben már a következő néhány évben is hatalmas emelkedést jelent]

2013.11: The International Energy Agency 2035-re 3,5 °C emelkedést jelez.

Ez utóbbi mindössze 21 év távolságában van, és ugye ahhoz nem fér semmi kétség, hogy 3,5 °C emelkedés nem elviselhető. A klímaszkeptikusoknak pedig felhívnám a figyelmét arra, hogy itt nem egy-két lefizethető tudósról van szó. A megnyilvánulók élvonalban lévő intézmények elismert szakemberei. Teljességgel lehetetlen, hogy ennyien ekkorát tévednének. A bejelentéseket komolyan kell tehát venni. Pillanatnyilag az alapvonalhoz képest 0,85 °C a globális felmelegedés, aminek legutolsó áldása az angol karácsnyi jeges vihar a 180 km/h széllökéseivel másfél tucat ember halálát okozta és százezrek napokon át áram nélkül voltak. [Elgondolkoztál már azon, mi lenne, ha 4 napig nem lenne áram a lakásodban? Nem kellene erre felkészülni?]

Most nézzünk néhány jelzést! NASA „Egy alvó klímaóriás ébredezik az Északi-sark övezetében. Sok százezer év alatt a sarkvidéki permafrostban (egész évben állandó jelleggel megfagyott talaj) hatalmas mennyiségű szerves szén halmozódott fel, a becslések szerint 1,4-1,85 exa-gram (1018). Ez a mennyiség a fele annak, amit az emberiség 1850 óta égetéssel felszabadított. Ez a lefagyott CO2 most kiszabadulhat a légkörbe, mert a talaj gyorsabban melegszik, mint a légkör. Az elmúlt 30 évben 2,5 fokot melegedett. Ez a változás nem visszafordítható. Ehhez a földi élőlényeknek adaptálni kell magukat, vagy kihalnak.”

A legfrissebb NASA tanulmány recent NASA study nyilvánosságra hozta egy, jelenleg már 150 km széles, és folyamatosan tovább terjedő metánmező létezését. A kutatóhajón tartózkodók tanúsítása szerint a tenger úgy buborékolt, mint a pezsgő a pohárban, ameddig a szem ellátott. A látvány félelmetes volt. 2010/11 teléhez viszonyítva a metánbuborékolás háromezerszeresére (!) nőtt.

2010. március – Science: „A északi-sark jegében szunnyadó metán üvegházhatása megfelel kb. 5.000 gigatonna CO2-nek. Ezt vessük össze az emberiség által a légkörbe juttatott CO2-vel, ami 1850-óta 240 gigatonna „

2013. július – Nature: published szerint egy 50 gigatonnás metán „felbüfögés” az Északi-sark alatti permafrostból bármikor bekövetkezhet, ami legalább 1000 gigatonna CO2-vel lenne egyenértékű. [ez négyszerese az emberiség eddigi elégetésének.]

Az alulbecsüléséről, és óvatos fogalmazásáról elhíresült IPCC is figyelmeztetett warned hasonló hirtelen változásra: „Egy hirtelen klímaváltozás lehetősége nem zárható ki, amely magában rejti a katasztrofális változásokat. A pozitív visszacsatolás okozhatja a széndioxid vagy metán felszabadulását a bioszférából és az óceánokból.”

A 2009-es Koppenhágai ENSZ konferencián összegezték a következőket: „A jelenlegi CO2 koncentrációhoz (400 ppm) tartozó óceánszínt az egyensúly beállta után 23 méterrel magasabb, mint a jelenlegi, a hozzátartozó hőmérséklet pedig 6 °C-al magasabb az alapvonalnál.” [Magyarul, ha 400 ppm-nél megállnánk, a hőmérséklet akkor is még 5,15 °C-al tovább emelkedne, a tengerszint pedig 23 méterrel növekedne.]

Ezek rendkívül vészjósló mondatok, és mégse visszhangzik sehonnan. Az emberek úgy járnak-kelnek, nézik a szórakoztató TV műsorokat, terveznek, nemzenek gyerekeket mintha misem történne, miközben a szinte elképzelhetetlen változás itt van a nyakunkon. Csak innen-onnan hallani halk hangokat. A Kanadai Természetvédő Szolgálat biológusa, Neil Dawe négy hónapja így nyilatkozott egy riporternek: told a reporter „Nem lennék meglepve, ha a következő generáció megélné az emberiség kihalását.” Mivel munkaköréből adódóan nap, mint nap láthatja a természet meglepően gyors haldoklását. Dawe szerint a gazdasági növekedés öli meg az ökorendszert. Napról-napra minden egyre rosszabb lesz, és az emberiség zavartalanul folytatja azt, amit eddig tett, mert az ökorendszer rugalmas, a mai bűnökért nem büntet azonnal.

Guy McPherson (University of Arizona) hasonló gondolatokat fogalmaz meg: „Nagyon kevés ember maradhat életben a Földön az életet biztosítani tudó földrész összezsugorodása miatt.” A legfrissebb (2013. október) tanulmány szerint study published hasonló fog történni, mint ami 55 millió évvel ezelőtt történt, amikor is 5 °C-al volt melegebb, mint most, és ez a hőmérséklet emelkedés mindössze 13 év alatt következett be.

A Science 2013. augusztusi jelentése szerint report a klíma tízszer gyorsabban fog megváltozni, mint bármikor az elmúlt 65 millió év alatt.

James Hansen, klímakutató, állítja said: „Az Északi-sark jegének elolvadása szabad utat enged az óceán felmelegedésének, ami a vízfenék melegedését vonja maga után. Ez pedig a metánhidrát felszabadulását eredményezi. Ha ez bekövetkezi, akkor több fok további melegedéssel nézünk szembe, amit nem biztos, hogy a civilizációnk kibír. Elvileg az ember 6-9 °C melegedést még el tud viselni, de a gazdanövények kultiválása nem. Jelenleg az alapvonalhoz viszonyítva a melegedés 0,85 °C és a pozitív visszacsatolások máris beindultak. A jelek szerint 40 éven belül, de nem lehetetlen, hogy sokkal előbb elérjük az 5°C globális hőmérséklet emelkedést, ami mellett a 7-8 milliárd ember etetése teljesen kilátástalan, tehát nagy részének meg kell halnia. Ennek oka, hogy az embernek enni kell, de a növényzet képtelen adaptálódni az új viszonyokhoz ilyen rövid idő alatt.”

Végezetül pedig hadd foglaljam össze. Az elmúlt néhány évben a globális felmelegedés gyakori téma volt a blogban, amit az olvasók többsége magáévá tett. Mondhatnám megszokott, de amire még nem hívták fel a figyelmünket kellő alapossággal az a következő: A felmelegedés irgalmatlan felgyorsulásának a küszöbén állunk. Ami eddig többé-kevésbé „hobbi” volt, az igen rövid időn belül véres valósággá válik.

___________________________________________________________
A fentieket hadd egészítsem ki egy saját megfigyeléssel. Az Északi-sark körüli jég nyáron olvad, télen visszafagy, de egy kicsit mindig többet olvad és kevesebbet fagy vissza (átlagosan). A rekord olvadás 2012-ben volt, amikor is a szokásos szeptember közepén észlelt minimum a 3,5 millió km2 alá süllyedt. Ezzel szemben, egy évvel később éppen, hogy csak megközelítette az 5 millió km2-et. Ez kábé másfél millió km2-el marad el a tavalyi rekordtól. És most jön a meglepetés. Az elmúlt 3,5 hónap alatt, a visszajegesedés olyan lassú volt, hogy ebben a pillanatban kisebb területet borít jég, mint pontosan egy évvel korábban. Ez egybevág azzal, hogy néhány éven belül jégmentes lesz nyáron az Északi-sark. Akárhogy is, ráérzésem szerint 5 éven belül beköszönt a megjósolt változás.

___________________________________________________________   

___________________________________________________________

12 éve annak, hogy az elektromos írógépet felváltottam a szövegszerkesztővel. 12 éve annak, hogy csak írok, és nem igazán figyelek arra, hogy mit, mert a javítás oly egyszerű, könnyű az írógépes kínlódáshoz képest. Ez oda vezetett, hogy az évek alatt elkényelmeskedtem, ellenőrzésre szorulok, nem tudok meglenni egy lektor nélkül. Éva készségesen felvállalta ezt a szerepet, és aprólékos női türelemmel fésüli át az összes kaparmányomat. Illő tehát, hogy ott legyen a helye mellettem a bal felső ikonban.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________________________

164 gondolat erről: „(1269) A szakadék szélén

  1. Szuper cikk ez az új év első napján.

    A sajnálatos dolog az hogy nem tudjuk már leállítani,visszafordítani ezt a folyamatot.
    Mindenképp a pusztulás vár az emberiségre.

    Miután a poszt olvasása után magamhoz tértem, szeretnék boldog új évet kívánni Tibor bának , Évának és az összes olvasónak.

  2. Boldog új évet Évának és Tibor bának, meg a blog összes olvasójának, akik legalább tudatában vannak, mi vár ránk az elkövetkezendő időkben.

    Szívből kívánom, hogy valóban boldogan éljük meg a következő éveket, mert mindegyik óriási ajándék lesz számunkra.
    Élvezzük az életet, amíg lehet: gyönyörködjünk a természetben, bánjunk jól szeretteinkkel, fedezzük fel az élet apró csodáit, és tudjunk örülni a legapróbb ajándékoknak is, amivel ez a világ megörvendeztet minket.
    Tudjunk hálásak lenni, hogy még olyan élhető világba születtünk, aminek szépségeiből nekünk azért kijutott.

    Örülök,hogy ahhoz a generációhoz tartozom, aki ráébredt elődei és saját életformájának fenntarthatatlan voltára, de teljesen tanácstalan vagyok, és csalódottságot élek át, mivel figyelmeztető szavaim süket fülekre találnak.
    Az emberek nem akarják elhinni, hogy mi a helyzet.
    A hajó süllyed, a zenekar játszik, de mi azért még lezabáljuk a svédasztalt (nem szó szerinti idézet Hetesi Zsolttól).

  3. A nagy klímaváltozások mindig nagy átrendeződést hoztak az élővilágban, egyes fajok kipusztultak, mások megritkultak, vagy területileg áthelyeződtek.
    Az ember elődei, ha nem is az előemberek, de korai emberszabású majmok éltek meg igen nagy változásokat.
    Többek között Magyarország területén is éltek, mint a Rudapitekusz, de akkor itt is trópusi klíma volt. Ezek éppen a nagy lehűlések következtében tűntek el Európából, hogy aztán újabb felmelegedések nyomán Afrikából újra benyomuljon egy új emberszabású faj, amely ráadásul már a homo jelzőt is viselhette. 🙂
    Ha nem lennénk ennyire homók, vagy inkább sapiensek, akkor még akár el is tudnám képzelni, hogy fajként túlélnénk a változást egy egyszerű populáció összeomlással, és északra vándorlással.
    De a fő probléma éppen az, hogy olyan bonyolult társadalmi- politikai mozgástérben élünk már, hogy éppen az lehet a vesztünk, hogy jó érzékkel előre látjuk a folyamatokat, és nem vagyunk hajlandóak egy passzív népességösszeomlást elszenvedni, inkább kiírtjuk egymást az utolsó forrásokért folyó harcban, miközben tönkretesszük az összes élőhelyet, nem hagyva esélyt senkinek a túlélésre.
    Ha a klímafolyamat ilyen gyors lesz, akkor már kifut az időnk arra, hogy a népességtöbbletet békés népesedéscsökkentési eszközökkel hozzá lehessen igazítani a csökkenő forrásokhoz.
    Itt az értelem visszaüt, éppen ez akadályozza meg, hogy a természet a megszokott módon rendezze dolgait, ami már évmilliárdok óta jól bevált.
    De tudatosan ugyan ki látná be, hogy az ő sorsa itt a pusztulás, míg más szerencsések eljutnak a föld még lakható oázisaiba, hogy ott „boldogan” tovább éljenek.

    Nem egy optimista évkezdés ezen filozofálni, de ha már fel van vetve a téma, ez kiváltotta belőlem ezt a gondolatsort. 🙁

  4. 2: Gyuri! Csatlakozom a hozzászólásodhoz, tökéletes. Tibor bá is jó cikket írt, cselekvésre késztetőt. Mégis mit tehet az egyes ember? Nyilvánvalóan egy majdan bekövetkező katasztrófától való félelemben nem élhet az ember. Nem szabad, hogy ez határozza meg a mindennapjait. Ezért jó Gyuri hozzászólása, hogy mindenkor úgy kell élnünk, hogy értékeljük életünk minden egyes pillanatát ajándékként, csodaként és mindig ennek megfelelően cselekedjünk vagy legalábbis törekedjünk erre.

    Tibor bának pedig azért jó a cikke, mert elgondolkodtatja és cselekvésre készteti az embert. A klímaváltozás ugyanis egy valósan zajló, bekövetkező dolog a világon. Mit tehetek az életemben a probléma megoldása érdekében? De mégegyszer hangsúlyozandó, ne ez irányítsa a mindennapjaimat! Mindenkor éljek úgy, hogy odafigyeljek az egészségemre, környezetemre, természetre, kapcsolataimra és ebben fejlődjek, példát mutassak, felhívjam a figyelmet rá, ahogy Tibor bá is teszi. Mozdulni, tudatosan cselekedni kell!

  5. Elsőként BUÉK mindenkinek !

    Tibor bá’tól gyakran olvasok a klímamódosulásról írt lényeglátó cikkeket, ezen cikkekben az is átszűrődik, hogy Tibor bá’ sem érti, miért nem veszi észre az „emberiség”, hogy hibás úton jár, és miért „zabáljuk le a svédasztalt”. Én akkor kezdtem ezzel a problémával foglalkozni igazán, amikor kicsit több, mint 6 éve megszületett Bálint fiunk. Az első időben megdöbbenve olvastam a mélységében új infókat (a klímaváltozásról előtte is tudtam annyit, amennyit egy átlag polgár). A szemlélet formálóm Hetesi Zsolt és az „Utolsó kísérlet” című könyv volt esetemben. Kezdetben én is azt hittem, hogy midössze annyi a civilizációnk hibája, hogy klímát rombol és egyébként nagyjából minden ok. Idő és sok gondolkodás közben azonban én arra a következtetésre jutottam, hogy egyedül a klímaváltozás nem a civilizációnk hibája, hiszen az a hibás civilizációs működésünknek csak a következménye, a hibák sora pedíg a szemünk előtt sorakozik, csak a tudatmódosított állapotunkban nem látjuk a fától az erdőt. Az ember talán azért teremtetett, hogy teremthessen, és a létünk értelme talán az, hogy rájöjjün mi a helyes teremtési magatartás. Na ezt még csak megközelíteni sem sikerült 🙂 Teremtettünk gazdaságot (mező- majd ipari gazdaságot), előtte teremtettünk társadalmat, sokfélét, de nem sikerült azon változatoknak elterjednie az általunk teremtett „csodák” közül, amelyek figyelembe veszik a peremfeltételeket. A kapitalizmus is egy hulladék, olyan, mint a megelőző nagy csodáink, már a Római birodalom bukásának helyes tanításával lehetne okosan és bölcsen gondolkodó generációkat kinevelni, de a birodalmak soha nem arról voltak híresek, hogy tekintettel lettek volna a környezetükre, ezért el is buktak mind, amikor üresre sikerült zabálni a svédasztalokat. A nem globális birodalmak a saját kárukra omlottak össze, a mostani, globális birodalom pedig el fogja tüntetni az összes természeti értéket, amely egy nyilvánvalóan magasabb tudatosságú teremtés eredményeként oltalmazta a földi életet. A klímaváltozás pont olyan, mint a láz, de tökéletesen 🙂 Egyszerűen kiírtja a vírust, amelyben benne van ugyan a teremtés csodája, csak éppen ezen csodás DNS-ében kódolt program nincs tekintettel az őt körülvevő létszerveződés kölcsönösen hasznos körfolyamatokban működő mivoltára, ezért pusztulnia kell. Az igazán „jó” vírus olyan gyorsan zabálja le a svédasztalt, hogy a hordozó oly gyorsan patkol el, hogy a vírus önmagát lokalizálja. Na az emberi civilizációban rejlő csodákat így tűntette el az a globálissá nőtt parazita (bankjain és vállalatain keresztül megmutatkozó pénzhatalmi elit), amely most fel fogja tenni az I-re a pontot és méltó sorsára juttatja önmagát. Sajnos ez sokunknak fájni fog, akik képesek lennének saját territóriumukban létezni, de szerintem nem lesz rá módunk, Isten keze már a „reset” gombon van, és majd jön egy következő szerveződés a bolygón, amelybe talán ismét kap egy esélyt a teremtés által a szabad akarat, és akkor újból eljátszhat pár tízezer évig, amikor végül ismét önmaga kipusztításához jut el. A csoda akkor következik be, amikor nem ezen analógia mentén fejlődik egy tudatos civilizáció. Én valami ilyesmit gondolok, persze ehhez az kell, hogy abban higgyek, hogy a tudatosságot nem az anyag hozza létre, hanem az anyagot hozza létre a tudatosság, hogy abban megtapasztalhassa a létezés egy olyan aspektusát, ahol a folytonosság feltétele a valódi anyagi szükségletek (anyagcsere) kielégítése úgy, hogy azzal másoknak ne ártsunk, hanem lehetőleg használjunk, ezáltal a szeretet mellett megtapasztalható a gondoskodás és a felelősség is.

  6. Talán érdekel néhányatokat én hogyan élem meg az elkerülhetetlen és végleges változást. Rosszul, sokkal rosszabbul, mint gondolnátok. Én, amikor észlelni kezdtem a világot, az olyan hatalmas, stabil és örökkévalónak látszott, és ahhoz sem fért semmi kétség, hogy így fog maradni évmilliókon át. Aztán eltelt 20-30 év és saját szememmel láthattam jelentős változásokat, de ez nem feltétlenül látszott hátrányosnak. Aztán megjelentek az első (1960) komoly, de egyáltalán nem vészjósló jelek, de abba reménykedhettem, hogy „hol leszek én már akkor?” És végül a válasz: itt, az események közepében. Események? Igen, korábban elképzelhetetlen események. Miért pont most? Miért kellett ezt nekem megélnem? Ez tény lenne, nem képzelődés? — Nekem természetes volt a világháború, mert abba születtem bele (ma szinte elképzelhetetlen). A mai fiatalnak természetes a globális szar, mert abba született bele, de nekem elképesztő csalódás. — És felebarátaim, hol van isten, aki saját képmására teremtett? Még mindig nem világos, hogy SEHOL?

  7. Kedvem támadt kicsit kiegészíteni előző gondolataimat valami személyes tapasztalattal arra vonatkozóan, hogy hogyan pusztul ki a jó a mindennapjainkból és hogyan veszi át a helyét olyan, ami végül gyorsítja a klímaváltozást:

    Habár nem vagyok öreg, mégis most úgy kezdem, hogy régen, a gyermek koromban a kicsiny falumban – ahol szerencsére ma is élek némi tanulmányi és multinál töltött munkavégzési kitérő után – az Emberek úgy élték mindennapjaikat, hogy dolgoztak egy TSZ-ben, ahol volt helye mindenkinek (a politikai keretrendszert most ne keverjük bele). Nem volt túlzottan profitábilis az életvitel, azaz külső „pénzszivattyú” nem tudott jelentős profitot leszippantani a kicsiny falu és mini társadalma létezéséből, de a kicsiny közösség számára jóval hasznosabb életforma volt, mint a mai. Had világítsam ezt meg a csirketartáson keresztül, amit tavasz óta ismét művelek és rengeteget tanultam általa. Ma nem divat, mondják a városiak, hogy nem is értik, mi az oka, én pedig rájöttem. A TSZ korszakban a munkások nem kaptak magas fizetést, de minden betakarítás után zsák számra jutott családonként gabona, ami egy mai városi életforma mellett nem érték, hiszen ott a pénz a tuti. Ez a gabona juttatás folyamatok sorát tartotta optimális mederben: a vidéki ember haszonállatokat nevelt, szárnyast és disznót jellemzően. Az állattartás gondoskodást és felelős életvitelt kíván meg a művelőjétől. Az állatot etetni és itatni kell, tisztán tartani a helyét, megóvni a betegségektől, és cserébe a tyúk esetében kiváló minőségű tojást kapunk, ami a boltihoz nem hasonlítható, max alakjában, de méret szórásában és beltartalmában semmi esetre. A gondoskodó ember az élete minden aspektusában nemesebb életet él, több gondolkodásra hajlamos, mert általa megoldandó feladatokkal szembesül nap mint nap. Amikor egy ember megtapasztalja, hogy milyen nehéz egy napos csibéből tojót nevelni, akkor kétszer is meggondolja, hogy levágja-e, mert látja a benne rejlő értéket a maga valójában. Azt is látom, hogy hány száz (!) kg gabona fogy el, amíg 30 csibe csirkévé, majd tyúkká cseperedik, és azt is megtapasztaljuk, hogy ebből a sok több száz kg gabonából 30 tyúk esetében kb 90 kg hús „jön létre”, így már értem, mit jelent a húsevés ökológiai lábnyoma. Azt is tapasztalja a tyúk tartó, hogy milyen sok ivóvíz kell ezeknek az állatoknak. És azt is megtapasztalom, hogy a jól tartott tyúk húsa sokkal finomabb, szinte vörös, nem olyan hulla sápadt, mint a bolti, és azt is megtapasztalom, hogy a sok 100 kg gabona ára a tojás adományban ellentételeződik, ha jól bánok a tyúkokkal, akkor akár a teljes befektetés megtérülhet, a beleadott munka pedig óriási sikerélménnyel gazdagít, amely nem hasonlítható ahhoz, amit az AUDI Hungária Motor Kft.-nél excel tábla és prezentáció készítés közben élhettem át 🙂 A húsevésünk redukálódik, a vágott csirke minden részét felhasználjuk, nem csak a mellét és a combját, mint a hulla sápadt bolti esetében. Mivel tápot nem adunk az állatnak, így a húsleves arany színű, minőségi étellé emelkedett. Térjünk vissza a családon kívüli folyamatokhoz: kevesebb áru áramlott a falusiakhoz, és a falusiak is kevesebbet „áramlottak” a bevásárló központokhoz, ami szintén környezet kímélőbb létállapot, hiszen a reklám is kevesebb volt, így a generált szükséglet szinte nulla volt, a valódi szükségletek kielégítése mértékletesebben és helyi munkával és alapanyagokból, így környezet barátabban történt. Mindez abból kiindulva, hogy a vidéki, akkor még dolgozó ember kapott évente pár száz kg gabonát a munkaadójától. Ma TSZ és utód közössége sincs, természetben járó gabona sincs, szorgalmas és kötelességtudó ember is alig van, van helyette profit fent, munkanélküliség lent, élelem helyett ipari hulladék az étkező asztalokon. Hát így tűnik el valami, ami jó, és jön a helyére olyan, aminek a következménye a felfokozott légkör és környezet szennyezés, és így jutunk el a klímaváltozáshoz, ami lassan kiírt majd minket, de addigra már egyáltalán nem lesz kevesebb az univerzum nélkülünk, mert előtte mi kiírtunk magunkból mindent, ami jó…

  8. 6. Hol van Isten ? Szerintem nem ilyen képet kell keresni, Isten nem egy gazda, aki gondoskodik. Szerintem van valami tudatosság az univerzumban, amely mindent áthat, és amely megnyilvánul a létezés minden aspektusában. Én sok dolgot alkotok, kertészkedek, a ház körüli javításokat is el tudom végezni, számítógépeket is javítok, szóval sok olyan dolgot végeztem, amit előtte magam megterveztem, majd kiviteleztem. Minden nap foglalatoskodom valamivel, ha mással nem, akkor ilyenekkel: https://www.youtube.com/watch?v=oHINu5_-u0c

    Aki szintén alkot, az tudja, hogy valamit megtervezni és megvalósítani az két külön dolog, és a megvalósítás során mindíg sok a buktató, ilyet is csináltam, de ez 2013-ban szünetel, mert nehéz kordában tartani úgy, hogy haszna is legyen:

    Ez könnyebb munka, és sikeresebb is:

    Ebből megint nagyon sokat tanultam és sok haszna is van a család számára:

    Összefoglalva: az élet a Földön nem jöhetett létre véletlenül, mert bármit csináltam, az véletlenül sosem volt sikeres, mindíg nagy tervezési és megfigyelési és módosítási folyamatok szükségeltettek valamihez, ami kicsit is maradandó. A DNS alapú élet meglátásom szerint nem jöhetett létre tervezés nélkül, hogy ki volt a tervező, azt nem tudom, de hogy kellett lennie, abban már biztos vagyok.

  9. 7:
    Tavasszal 4 x 60 tojást keltettem. Ma van 45 szárnyasom, aminek a fele kakas. Ezeket sorra vágjuk le, darabonként 3-4 kg. Volt nyest, kutya és öngyilkos jérce, természetes elhullás (2 db). Ezek csökkentették az állományt, de most már minden sínen van. A tojás termelődés már beindult. Március elején újra ültetek, de már saját tojást.

  10. 9. Tibor bá’, én is azt fontolgatom, hogy saját tojásból, de én ültetni nem tudok szerintem, marad a gépmadár 😀 (Keltetőgép)

  11. Az emberiség ki fog halni, nem tehetünk semmit, boldog újévet, beszéljünk inkább a tyúktartásról!

  12. 11. Teljes mértékben igazad van, a kérdés, hogy hány tyúk generáció felnevelésére maradt még időnk ? 🙂

  13. Pénteken lesz a Duna tévén 14.30-kor Klímaváltozás + 5 fok című dok.film (2011). Nem ez a lényeg, hanem, amit az újságban olvastam az ajánló végen: „… de az is tény, hogy a felmelegedés egyelőre nem állt meg…”

    Egyelőre vannak, akik még reménykednek.

  14. „ki volt a tervező, azt nem tudom, de hogy kellett lennie, abban már biztos vagyok.” Minden esetre nagy genyó, az biztos. Ilyet tervezni, aztán a hibákat oldják meg a teremtmények… Jobban jár mindenki, ha maradunk abban, nincs SEHOL. Szerintem ekkora szart nem érdemes összefantáziálni. BUÉK

  15. Érdekes is ,hiteles is,reális is, elkeserítő is, mégsem tudok vele mit kezdeni, ahogyan a könyörtelenül napról napra bekövetkező öregedésemmel és a feltartóztathatatlanul közeledő halálommal sem.
    Az emberek nem mondanak le önként „szabad akaratukból” a
    megszerzett jelenkori és közeljövőben remélt anyagi jólétükről.
    Az emberi társadalom hatalmi hierarchiája, szabályozási rendszere,
    válasz algoritmusai tökéletesen felkészületlenek egy ilyen típusú és ilyen jelentőségű kihívásra.
    A bankok, a tőke, a kormányok , a vezető arisztokraták magasról sz@rnak a klímaváltozásra ,mert nem kézzelfogható releváns evidencia a számukra.
    Vajon mit is tehetnék én, ami bármilyen kis mértékben is a hatékony felelős magatartás felé való elmozdulás lenne ?

  16. 16:
    Nem, ette a fene, hogy átmehessen a kutyák közé, és átrepült a 3 méter magas kerítésen. Aztán levágtuk a szárnyukról a tollakat, mielőtt tömeghisztéria lett volna belőle. 🙂

  17. 6: Tibor bá! Isten nincs SEHOL? Miért Neked higgyek? Tiszteletreméltó az életutad, tudásod, de sok olyan ember van még rajtad kívül, akik legalább annyi nehézségen átmentek, mint Te és hisznek Istenben. A létezés csodája éppen Istenről tanúskodik. Akik Isten létéről és Jézus tanításairól tesznek tanúságot életükkel és minden nehézségük ellenére, sokkal hitelesebbek, mint akik hasonló helyzetben ennek az ellenkezőjét állítják. Méghozzá azért hitelesebbek, mert a tanításokkal összhangban vannak, míg az Istent tagadók meghasonlanak a tanításokkal, tehát hiteltelenek.

    14: Csont! A hibákat a teremtmények csinálták. Ne várjad el Istentől, hogy Ő javítsa ki a Te hibáidat. Miért nem cselekszel mindig tökéletesen? Megtehetnéd.

  18. Gyanús az időjárás.Évek óta szinte érzi az ember hogy nem stimmel valami.Mint a vihar előtti csend tapasztalása.Pár éve még a 2 fokos melegedés volt az elérendő cél,ami fölé nem mehetünk.
    Most már szó nincs erről.Szerintem már akkor tudták hogy nincs visszaút.
    A gazdagok már a földalatti bunkereket veszik az USA-ban,teli élelemmel hogy nyerjenek 2-3 nyomorult évet.
    Klímamérnöki poszt nem lesz? 🙁
    / climate-engineering.eu/

  19. A helyzet analóg a lassan melegedő fazék vízben lassan megfővő, relaxáló béka esetével.
    Egyébként BUÉK mindenkinek, jó évkezdés! 🙂

  20. Apropó kakas, nekem is rossz a kelési ivararány. Mitől függ hogy milyen ivarú egyed kell ki a tojásból (a genetikán kívül)?
    Valami rémlik, hogy mintha hőmérséklet függő is lenne a dolog.
    Jól tudom?

  21. 21 Pzuj

    „Valami rémlik, hogy mintha hőmérséklet függő is lenne a dolog.
    Jól tudom?”

    Jól hát ! A melegek valóban módosítják az ivararányt. 🙂

    BUÉK mindenkinek !

  22. Ha jól értem, a hőmérsklet emelkedésével a fagyhatár északra tolódik…

    Tényleg… ennek van már kézzelfogható jele?

    Nem lehet pozitívumként felfogni, hogy a kizsigerelt, agyonvegyszerezett, magától már termőképtelen talaj helyett sok millió négyzetkilométer új, pihent termőterület szabadul fel Szibériában és Kanadában?

    Hátra lehet hagyni az élhetelen agyonszannyezett területeket és „új” talán emberibb életet kezdeni valahol északon?

    Vagy „csak” felkészülni arra, hogy a Kárpát medencében mediterrán jellegű időjárás fog kialakulni…
    Ha Floridában, Brazíliában, Görögországban, a Közel-keleten ki lehtett bírni, akkor esetleg itt is ki lehet.
    A népvándorlás lesz macerásab… talán az lesz a negatív része a dolognak.

  23. 21.

    A krokodiltojások esetében tényleg hőmérsékletfüggő a kikelési ivararány.

    🙂 nem hülyülök nézz utána!

  24. 18 extragalaxis: Én sokat tanultam tőled. Meg vagyok győződve, hogy a te bejegyzéseid tanulmányi anyag lesz egyes egyetemeken. Csodálatosan bemutatod, hogy milyen fokú elvakultságot, korlátoltságot, értetlenséget tud okozni a vallásos hit. Amióta olvasgatom a hozzáoszlásaidat döntöttem el, hogy távol tartom a gyermekeimet a vallástól. De óriási és majdnem lehetetlen harcot kell vívjak a hasonló elvakult emberekkel mint te. Már a szülészeten a vallási hovatartozással nyaggatnak. 3 éveseknek az óvodában vallás órát tartanak annak ellenére, hogy írásban kértem hogy ne tegyék, a gyermekemet hagyják ki belőle…

    Sok „szentfazakat” ismerek akiket nem lehet levájni az oltárról és nagy gazemberek!

  25. 23: Többször elhangzik az a csodálkozás,hogy „hogy létezik, hogy nem tesznek bármit is a klímaváltozás ellen”. Egyszerűen azért mert nem értik az emberek mivel jár a 2-4 fokos melegedés. Íme a Lehettem Volna hozászolása! Számukra egyszerűen csak matematika: most kinn van 2 fok és akkor lesz majd 6. Nem ismerik azokat a bonyolult klimatikus rendszereket, hogy megértsék az összefüggéseket olyasmikkel mint csapadékeloszlás, légmozgások stb.

  26. 18:
    Akár mi a topik, akár hol vagyok, mindig beléd ütközöm, hogy te hiteles vagy én pedig hiteltelen, bla-bla-bla. NEKED. Másoknak pedig én vagyok hiteles, de ezt nem vágom állandóan mindenkinek a pofájába.

    Kioktatod Csontot. hadd kérdezzem meg, Jézusod tudott a CO2-ről, a metánhidrát kiolvadásáról? Egyáltalán a Genezis tett említést ezekről? Mi volt a teremtő isten célja ezekkel? csont arra célzott, hogy a te istened nem teremtett, hanem fusizott, ha valóban saját képmására teremtette az embert, akkor tudhatta volna, hogy nekünk a metánhidrátra egyáltalán nincs szükségünk. Nem mi rontottuk el a Földet, a teremtett világ nincs összhangban az emberiséggel, amennyiben tényleg úgy szól az isteni parancs, hogy SOKASODJATOK, mert ez ássa meg a sírunkat.

  27. 26.

    A bonyolult klimatikus rendszereket senki sem ismeri.
    Az időjárást is max 2 hétre lehet előjelezni.
    A szép szines hőtérképek sajnos nem mondják meg, hogy Balassagyarmaton 2021 nyarán mit lehet várni, vagy hogy mikor önt ki legközelebb a Tisza.
    Azt még nem tudjuk, hogy pontosan mik lesznek a klímaváltozás hatásai, de a józan ész azt sugallja, hogy a melegedés el fogja tolni a klimatikus sávokat északra.
    Nyilván ezt követi a mostani egyensúlyok új egyensúlyokkal való felváltása.
    Az előző, kicsit oktondi hozzászólásomban arra próbáltam rámutatni, hogy az ember igen széles hőmérsékleti határok között lépes létezni és fenntartani magát. A problémát én nem annyira a változásban látom, (amennyiben ez megmarad egyszámjegyű hőmérsékletemelkedésnél) hanem a változást követő „költözködésben”.
    Az emberek már ma ezer kilométereket utaznak jobb munka vagy politikai nyomás miatt… tehát ez sem új fejlemény, csak fel kell készülni nagyobb tömegekre.
    A kérdés, hogy a jelenleg működő tudatmódosítási rendszereket mennyire lehet hasznosítani a NAGY népvándorlások levezénylésése során.

    Tehát szerintem már felesleges a klímaváltozást egyre szinesebb és sokkolóbb módszerekkel tudatosítani, mert aki fogékony erre, azt mát nem kell győzködni, de ők vannak kevesebben, a többieknek múl sok a tudományos gobbbledigook.

    Inkább a társadalmi hatások előkészítésére, vagy tompítására kellene felkészülni.

  28. 25: Szilárd! Miből gondolod, hogy Te látsz és én vagyok a vak?
    Én éppen fordítva gondolom. Igazság viszont csak egy van! De ezzel nem csak mi ketten vagyunk így, úgyhogy amennyiben én egyetemi tananyag leszek, Te sem úszhatod meg. És a hozzánk hasonlóan gondolkodók sem.

    27: Tibor bá! Nem Te vagy hiteltelen és nem is Csont, csak az állításotok Istenről. Nyilvánvalóan Jézus tanításainak az igazságát nem egy nevelőintézetben indokrinált és attól megcsömörlött diák tapasztalatán keresztül ítélem meg, hanem saját tapasztalatomon és olyan személyeken keresztül, akik szabadon jutottak el az igazságra és annak megfelelően élnek, lásd Ferenc pápa vagy Csaba testvér. Erre mondtam azt, hogy ebből a szempontból hiteltelen a Te tapasztalatod, mert torz képet mutat. Csont állítása pedig azért hiteltelen, mert Isten mögé bújik, lerázva a felelősséget az emberekről.
    Nem a sokasodás ássa meg a sírunkat, hanem a nem megfelelő cselekvés. Csont és Te is Istent teszed felelőssé. Hol van az egyén és a társadalom felelőssége? Miért nem cselekszel tökéletesen minden emberrel együtt, akkor nem lenne baj. Hiszen azért vagyunk bajban, mert rossz döntéseket hoztunk.
    Minden baj a rossz döntéseink következménye. Ez nem Isten felelőssége. Ő tökéletesnek teremtett bennünket, hozhatnánk jó döntéseket is! Miért nem hozol mindig jó döntéseket az életedben? Megtehetnéd. Mint mindegyikünk megtehetné. Isten megadta a lehetőséget rá.

  29. 29. Ha ide írogatunk, már akkor sem cselekszünk helyesen, hiszen az áramfogyasztás is növeli a felmelegedést.

  30. 29:
    Ez igazán egyértelmű, nem lehet félremagyarázni. Isten azt mondta, hogy SOKASODJATOK. Isten nem volt tisztában azzal, hogy egy véges méretű Földön nem lehet a végtelenségig sokasodni. Ugyanis ez az egyetlen probléma, minden más ebből adódik. Ezen az összefogó emberiség csak úgy tudna segíteni, ha isten parancsának nem engedelmeskedve, abbahagyná a sokasodást. 😀 Szóval érted, ha isten nem mondja, hogy sokasodjatok, akkor most nem lehetne az egész szart a nyakába varrni. 😀

    Kíváncsi vagyok, ebből hogy vágod ki magad. 😉

  31. 18:extragalaxis: Milyen könnyű neked, bármit beszélhetsz, nem kell hozzá soha semmi bizonyíték, elég hozzá a te hited. Szerintem Tibor bá sem mondta soha, hogy hagyd el hitedet, nekem sem fontos. Te se várd, hogy komolyan vegyünk. Hitedre itt elég kevés a kereslet, nem kéne erőlködni. Most is amiket írtál, nekem csak demagóg butaság, dehogy vitatkoznék vele. Biztosan találhatnál olyan fórumot ahol többre értékelnek.

  32. A sokasodás inkább következmény, mint ok, hiszen a tudomány segítségével sok olyan visszacsatolást iktatunk ki, amelyek egyébként létszámkorlátozóak lennének.

  33. ,,Orcád verítékével keresd a kenyered,,. Pl ha ezt betartottuk volna és kb 1800 -tól nem építünk gépeket akkor most kicsit előnyösebb helyzetben lennénk.Szépen vegetálna az emberiség,-XXVI. Lajos uralkodna Párizsban. Dartagnanok vívnának még most is atombomba helyett.
    De sajnos az emberbe bele van építve a kíváncsiság,az alkotás öröme stb.
    Ha volna isten akkor csak büntetési célzatból teremtette volna a CO2-t üvegházhatású gázzá.
    ,,Tessék manuszkáim :Harácsoltok,nem akartok dolgozni és csak a test élvezetet tartjátok fontosnak.Berregjetek nyugodtan a kocsijaitokkal.A szabadságot nem ez adja.Az olajat,szenet direkt kísértésnek alkottam.Megvan így a választási lehetőséged a kemény munka és az olcsó energia nyújtotta dőzsölés közt választani. Persze ez maga után vonja a büntetést de hát én már csak ilyen öntörvényű vagyok,,..
    Egyébként környezetemben vannak megtért keresztények is.Szentül hiszik hogy Isten ajándékba adta az olajat.Autóznak is agyba főbe.
    USA-ból jött egy prédikátor vendégként a helyi keresztény gyülekezetbe és jégkockát tett a pohárba,majd bejelölte egy vonallal hol a vízszint.A jégkocka olvadása közben prédikált majd újra mutogatta hogy nem emelkedett észrevehetően a vízszint.
    állelúja,éljenzés stb a hívők közt.Pedig tanult emberek is járnak oda…

  34. 34: Nem cáfolja a gondolatmenetedet, de gépeket már az ókor óta építünk. Kísérletedet a nem növekvő gazdaságra az Edo-kori Japánban kipróbálták, tűrhetően működött is, de a Nyugat erővel megnyitotta Japánt, hogy legyen kire atombombát ledobni… 🙂 ( 🙁 )

  35. 31: Amikor te a piacon vásárolsz, eleve nem alkudozol, mert tudod, hogy úgyse kaphatod meg ingyen az árut?
    A természetben az egyensúy úgy áll be, hogy egyik oldalról minden populáció szaporodna a végtelenségig, másik oldalról vannak az ezt lehetetlenné tevő korlátozó tényezők, kaja végessége, betegségek, ragadozók, stb. Ha az egyik fél eleve lemond a sokasodásról, lehet, hogy a másik fél olyan sikeresen korlátozza, hogy ki is hal.

  36. 36. Az istentelen tudományosság kénköves lehelete bűzlik rothadó pofádból, a sátán kutyájának vonítása ez! Pokolra ki megérti! 🙂

  37. A mindenkori egyházaknak vajmi kevés köze van Jézus tanításához, mint ahogy Jézus tanításának se a Teremtés könyve istenéhez (a korlátlan szaporodás ösztöne valóban istenítve volt akkoriban, egyes társadalmakban még mindig). Viszont minden nyilvánvaló hibája ellenére a kereszténységben mint egyházban is élnek hiteles és jézusi személyiségek, mint pl. az Extragalaxis által említett Ferenc pápa és Böjte Csaba.
    És rengeteg név nélküli ember.

    Viszont! Éppúgy Jézus sem isten, és vallást sem állt szándékában alapítani. „Csak” az istenit megtapasztaló és megélő ember, aki persze, hogy nem volt a jelenlegi tudásunk birtokában, így nem tudott a jelenkort fenyegető globális problémákról, nem is ez volt a küldetése; az ember technológiától és környezeti problémáktól független problémáira adta meg a választ.
    „Ne aggodalmaskodjatok a holnap miatt; elég a mának a maga baja.”
    És ezzel nem ment fel minket az alól, hogy felelősek vagyunk a jelenleg kialakult helyzetért!

    Ha most született volna, akkor is hasonló sorsra jut, mint ahogy a vele sorsközösséget vállalók általában.
    Szerintem. Mondom SZERINTEM, és nem ex katedra.
    Remélem, ezzel nem sértek meg egy ateistát és istenhívőt sem 🙂

  38. 34:
    A vízszint egyáltalán nem emelkedhetett! Ha nem tudod miért, szívesen megmagyarázom. De ez mit bizonyít?

    38:
    Ezzel a kotyvalékkal valóban senkit se sértesz meg. De tulajdonképpen mit állítasz?

  39. 31: Tibor bá! Isten kijelentése helyesen így hangzik: Szaporodjatok, sokasodjatok és töltsétek be a Földet! Sok probléma adódik a Biblia szavainak helytelen értelmezéséből. Eredeti héber nyelven úgy hangzik ugyanez a mondat: legyetek gyümölcsözőek! Gyarapodjatok és gyümölcsözően töltsétek be a Földet! Isten éppen azt kívánta, hogy jól használjuk fel a lehetőségeinket.

    Egyébként földrajzos szemmel nézve sem szükségszerű következménye a szaporodásnak, sokasodásnak a túlnépesedés. Gondolj bele abba, ha ezentúl minden szülőnek csak egy gyermeke születne, rövid időn belül kihalna az emberiség a folyamatos feleződéssel. De szaporodhatunk úgy is, hogy beállunk egy fenntartható létszámra és túlnépesedés helyett mindig csak reprodukálunk egy fenntartható népességet két születendő gyerekkel családonként. De mindannyian tudjuk, hogy vannak akik több, vannak akik kevesebb gyereket szeretnének, vannak akik nem házasodnak.

    Mindenesetre a túlnépesedés problémáját nem lehet Isten nyakába varrni, hiszen Ő azt mondta: Legyetek gyümölcsözőek!

  40. 40:
    Tessék mondani, az mit jelent, hogy gyümölcsöző?

  41. 32: Csont! Többről van itt szó, minthogy Téged és Tibor bát szeretném megtéríteni. Eszem ágában sincs! Éppen azért szólok hozzá a témákhoz, mert Tibor bá posztjai sokszor olyan kérdéseket feszegetnek, ahol Isten létének a kérdése is felmerül. Isten létezését nem bizonyíthatjuk be, de ebből nem következik az, hogy biztosan nem létezik. A világot többféleképpen látják az emberek és Isten létezését is többmilliárdan meggyőződéssel állítják, csakúgy nem söpörhetjük az asztal alá. A tudomány semmit nem jelent ki Isten létezésével kapcsolatban. A tudomány a világ mérhető, megfigyelhető dolgait vizsgálja. Ez a dolga. Egyes tudománnyal foglalkozó emberek túllépnek a hatáskörükön, amikor helytelenül a tudományra hivatkozva kijelentik, hogy nincs Isten. Mintha ők Isten létét vagy nem létét vizsgálnák.
    Az, hogy a világ keletkezése, működése a tudomány által vizsgált módszerekkel igazolható, semmit nem mond Isten létezéséről. Éppenséggel nagypobb a valószínűsége Isten létezésének a meglévő ismereteink alapján, mint annak, hogy nem létezik. Ehhez nem kell demagógnak és vakhitűnek lenni.
    A téma megér néhány logikus okfejtést, amit én is próbálok keresztülvinni, de amikor olyan kijelentéseket tesz valaki, hogy Isten nincs SEHOL, meg a nemlétező Isten bűne a túlnépesedés és a klímakatasztrófa, ezt a demagógiát már én sem állhatom meg, legalább logikusan támasztanád alá a kijelentésedet.

  42. 38: Gyuri! Azért vitatkoznék egy-két dologgal az állításaid közül. A kereszténységet éppen az különbözteti meg a többi vallástól, hogy Jézus kijelentette magáról, hogy Ő Isten. Ezért feszítették keresztre. Ezt egyetlen vallásalapító sem állította magáról! Ha figyelmesen elolvasod Jézus tanításait, egy bizonyos kor emberéhez szólt, de nagyon is aktualizálható minden korszak társadalmaira nézve. Hiszen minden emberi és világméretű probléma abból adódik, hogy az egyes ember nem a jézusi tanítások szerint él, ami mértékletességet, alázatos hozzáállást, békességet, szeretetet hirdet. Nem lehet úgy tenni, mintha ezek a tanítások nem léteznének! Részei az emberiség történelmének és az univerzumnak! Nem véletlenül! Ezeket a tanításokat és kijelentéseket emberi elme nem találhatta ki és tárhatta a nagy nyilvánosság elé, ez abszolút lehetetlen, ha jobban megvizsgáljuk. Jézus vagy Isten volt valójában vagy nem létezhetnének a tanításai és kijelentései, a logika ezt mondja.

  43. 41: A gyümölcsöző szó azt jelenti, amikor egy almafa virágba borul, illatos, piros, lédús, ropogós gyümölcsöt hoz és táplálékul szolgál. Egy pozitív dolog. Isten nyelvére lefordítva: azért teremtette a Földet és az embert, hogy életünkkel gyümölcsözővé, termővé, hasznossá tegyük mind a Földet, mind a személyiségünket.

    Tibor bá! Tiszteletben tartva Téged, de az indokrinált nevelőintézeti éveid miatt mintha Te egy pusztító, romboló, egoista, fenyegető, gyilkos Isten torz képét olvasnád ki a Bibliából. Csont szavaiból is ezt veszem ki, a legtöbb Istent tagadó ember csak egy ilyen Istent tud elképzelni és mindent a nyakába akar varrni, lerázva az egyéni felelősséget, nem tudja elképzelni Istent egy szeretetteljes, szolgáló, gondviselő, emberrel sorsközösséget vállaló jóságos lénynek, mint Jézust.

  44. 39.Már utánanéztem,bár nagyjából tudtam. 🙂
    A tudomány néha meglepő és ellenkezik a józan ésszel.
    Ilyen a Mpemba -paradoxon.
    A hóra kitett meleg víz előbb megfagy mint mellette a hideg víz.
    A magyarázatok csak találgatások.
    Ugyanis sok van belőlük.Ez azt jelenti hogy nem értjük pontosan.
    Kérdésedre hogy mit bizonyít ez : a vendégprédikátor a globális felmelegedés okozta tengerszint emelkedést akarta ezzel a hülyeséggel cáfolni.Mármint a pohár-jégkocka kísérlettel.

  45. Azért az EDO korszak japánját nem tekinthetjük mérvadónak.
    A mi kúltúránk számára elfogadhatatlan a fenntarthatóságot azon az áron biztosítani ahogyan akkor ők tették. (Állandó statárium, a legapróbb bűnökért is halál, igavonó állatok helyett is emberi munkaerő)

  46. 44.

    Minden szép, jó, előnyös és boldogító dolog Istentől ered.
    Minden rossz, gyötrelmes, bűnös,szomorú kizárólag az embertől és a Sátántól.

    Átlátszó ócska piárszöveg.

    Ezt én nem veszem be, vágod ?

  47. extragalaxis:
    „Szilárd! Miből gondolod, hogy Te látsz és én vagyok a vak?”
    Pl. abból, hogy én értem amit Csont, Tibor bá és sokan mások mit válaszolnak neked. De a te írogatásaidra, már az évek folyamán többször választ és magyarázatot kaptál, de ezt te nem tudod felfogni. Megcáfoltak többször is és te nem látod, nem tudod megérteni a szavaik értelmét, gondolataiknak lényegét. Másrészről a te szövegelésedet is értem, néha kísértést érzek rá, hogy túllicitáljalak süketelésben. Talán majd egyszer nekifogok és bejelentkezek extragalaxis2 -ként, hogy dicsérjem és magasztaljam az Úrat. 🙂
    Véleményem szerint te is érzed a „lelked” 🙂 mélyén, hogy ez az Isten – Jézus mesékkel bajok vannak. Ezért vagy itt jelen, hogy lássad valóban meg tudod-e védeni ezeket a meséket!

  48. 45:
    A tengerszint emelkedésnek két oka van (lesz) 1) A melegebb tengervíz kiterjed. 2) Az elolvadt gleccserek és jégmezők lefolynak a tengerbe.

    Extra!
    Vedd már észre, hogy folyamatosan vannak kijelentéseid, amik egyszerűen nem állják meg a helyüket. Például: „Ezeket a tanításokat és kijelentéseket emberi elme nem találhatta ki ” Mért nem találhatja ki emberi elme? Hogy lehet ekkora maflaságot állítani? de ilyenből több tucatot produkáltál eddig. Ezekkel győzködheted önmagad, de mások számára hülyeségek.

  49. Extragalaxis: te ugyanolyan egyértelmű megállapításokat teszel istenképemről, mint a világról. Nem csoda, ugyanolyan alapkra építed, hitedre. Ahhoz nem kell tudni semmit, elég amit hiszel. Nem is értem, hogy veheted a bátorságot, hogy megállapítsd az én istenképemet, ami valami gonosz és büntető istenről szólna. Miért ne tudhatnám én, hogy az isten az idealizált JÓ! Persze így könnyű neki, bármi ami rossz, már nem is tőle származhat. 🙂 De valójában szerintem isten a te két füled között lakozik. Hogy is akarnék én mögéje bújni, bűneimet reá hárítani, ha nem is feltételezem „az intelligens tervező” létezését. Volt mikor nyitottabb voltam akár elfogadására, kimondottan érdeket, de mára inkább úgy látom, nem több, minthogy beszélnek róla. De hát annyi mindent beszélnek emberek. Neked ez elég a meggyőződéshez és magad sem veszed észre, ami minden szavadból süt, hogy önmagával bizonygatod meggyőződésedet. De már az istenhit sem elég neked, abból is csak a te keresztény hited elég jó neked. És ezt mindenkinek be kéne látni szerinted. Pedig kb. annyinak látom a tudományodat, hogy bármire tudod az ellenkezőjét mondani. Hát ne csodálkozz, ha néhány embernek feszül a töke tőled!

  50. Extragalaxis megint arra volt jó, hogy eltérítsen a poszt eredeti témájától.

  51. 51:
    Már rég véget vettem volna ennek a parttalan vitának, de Extragalaxis elképesztően jó példa arra, mire képes a vakhit egy alapvetően értelmes ember esetében. Semmit se ért meg, ami nincs összhangban a hitével, és mindent bizonyítéknak vél, ami alátámasztja azt függetlenül attól, hogy az mennyire nem állja meg a helyét.

  52. 46: Annyiban egyetértek, hogy szerintem se lesz számunkra modell az Edo-kori Japán. Nekünk (helyesebben az itteni túlélőknek) semmi esélye nem lesz az olajhiány, éghajlatváltozás, atomerőmű-összeomlás stb. utáni világban olyan magas életszínvonalra és szervezett társadalomra, mint az Edo-kori Japánban volt…
    Természetesen most már Japánban sem lesz ilyenre esély…

  53. 52:
    A poszt lényege, hogy max. 5 éven belül belódul a felmelegedés. Most kell tenni lépéseket a ház hőszigetelésére, és a részleges önellátás megteremtésére. Valamint felkészülni az áram kimaradásokra. A hosszútávú terveket pedig el lehet felejteni. — Extragalaxisnak elég ha felkészül az üdvözítésre, és ügyel arra, hogy időben meggyón minden halálos bűnét. 😀

  54. 31. Tibor bá’

    Isten nem mondta, a végtelenségig sokasodjatok.
    Azt mondta „És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet…”
    Egy poharat is csak addig lehet tölteni, amíg tele nem lesz…
    Addig kell sokasodni, amíg elég sokan nem leszünk… Ezen lehet vitázni, hogy mennyi a sok, meg azon is, hogy a Föld szempontjából kik vannak „többen” a marék rizsen élő ázsiaiak, vagy a nyakló nélkül szennyező, pazarló európaaiak, amerikaiak… De végtelen sokasodásról nincs szó.

    Továbbá nem biztos, hogy le kell ragadni a teremtésmítosz egyoldalú Ószövetségi interpretációjánál. Az ő Istenük nekik is megigérte, hogy többen lesznek mint a homokszemek a tengerparton, de 15 milliónál ők se lettek többen.

  55. Extragalaxis,

    Szerintem elnézőbbnek kellene lenned az olyan ateistákkal szemben, akik számára Isten elsősorban az Ószövetség Istene, a bosszúálló, haragvó, kegyetlen.
    A Ószövetség terjedelmében nagyobb, képi megfolgalmazásában színesebb, és a többség számára olvasmányosabb mint az Újszövetség kicsit „unalmas” erkölcsi tanításai.
    Szinte minden kritikus az Ószövetségből idéz, amikor a kereszténységet kritizálja.

    Azon persze lehet elmélkedni, hogy minek a hatására, milyen befolyásra és mióta teng túl az Ószövetségi megközelítés a katolikus keresztény vallásban, de a zavarodottág tagadhatalan, annak ellenére, hogy Jézus ÚJ SZÖVETSÉGET ajánlott az embereknek, ami gyakorlatilag szöges ellentéte a réginek.

    Én inkább mosolyogva veszem tudomásul, hogy a legvérmesebb ateisták is elsősorban a zsidó hagyományokat szapulják, szedik darabokra, pedig legtöbben közülük is bevallva vagy bevallatlanul elfogadják a zsidó szellemiség alapjait…

  56. Az origó is foglalkozik a problémával. Geomérnökség, a Föld operációja.
    http://tinyurl.com/l94kxka
    Érdekes, hogy a cikkben van egy kép a „chemtrail”-ről, amiről már régóta beszélnek, hogy így akarják mérsékelni az egyre erősödő felmelegedést, (vagy az erősödő napsugárzást?) de ez az összeesküvés elmélet kategóriába tartozik eddig.

  57. 55: „Most kell tenni lépéseket”

    Van egy olyan érzésem, hogy a legnagyobb gond az időszaki vízhiány lesz, ami ellen ‘egyedileg’ nem sokat tehetünk; országos szinten kellene víztározókat építeni – vagy olyan stadionokat, amiket szükség esetén kis költséggel át lehet alakítani víztározónak. 😉

    2012-es aszályos év tapasztalata volt, hogy szinte teljesen kiszáradt az ásott kutunk, a kert öntözésére nem volt elég víz. Mivel eső sem volt, a szomszéd is csak az üres ciszternáját nézegette. Nagyobb mélységbe fúrt csőkút kellene, ami eléri a rétegvizet, ha egyáltalán kapnánk rá engedélyt, meg lenne rá pénz.

  58. 57: a katolikus tanításban sokáig annyira nem tengett túl az ószövetségi Isten népszerűsítése, hogy kimondottan hanyagolták és ezért is álltak llent jó ideig az eretnekmozgalmak divatjának, a Biblia népi nyelvekre lefordításának. Az Ószövetség az eretnekek és utódaik, a protestánsok körében jött divatba, mert valóban sok lelkesítő példát adott nekik a felforgató forradalmárkodásra. Ezért régi vád a „judaizálás” a protestantizmussal szemben.

  59. 43: „A kereszténységet éppen az különbözteti meg a többi vallástól, hogy Jézus kijelentette magáról, hogy Ő Isten.”

    Számos uralkodó jelentette ki magáról, hogy ő isten, vagy legalább is valamely isten fia, leszármazottja. Pl. épp a japán uralkodóház tartotta magát legtovább az isteni származáshoz, Hirohito császár csak a 2. VHs vereség után ismerte el, hogy ő is csak ember.

    Másrészt viszont a kereszténységnek számos ága volt, amelyek különböző evangélium változatok alapján különféle dolgokat hittek, mielőtt sikerült egységes kánont kidogozni, és az apokrifnak nyilvánított írásokat, és az azokra alapozott nézeteket kiszorítani. Ilyen volt pl az adopcionista elképzelés is, amely szerint Jézust csak a megkeresztelésekor fogadta fiává az Isten.
    Hogy valójában Jézus mit állított Jézus a saját Istenel való kapcsolatáról, azt ma már lehetelen igazolni, már csak azért is, mert csak néhány fennmaadt evangélium változatból informálódhatunk, és semmi se garantálja, hogy a kanonizáció idején a történelmi hitelesség alapján választották ki azt a bizonyos négyet, ami ma a Bibliában olvasható.

  60. 60. A református egyházban figyelhető meg napjainkban az egyik legnagyobb zsidóimádás. A papok között is vannak kikeresztelkedett zsidók, másfelől aki elfogadja ezt a langymeleg, émelyítő állapotot az egyházon belül, az hosszú, zsíros karrierre számíthat.

  61. 54: Az Edo kori Japán felemlegetése kb. az Aranykor utáni vágyakozás, álmodozás szintje. Nagyjából fingunk sincs róla, hogy milyen volt akkor és ott élni. Érdekes véletlen, hogy épp most volt alkalmam megnézni a Hét szamurájt, ami (a Hét mesterlövész eredetije, 1954-ben forgatta Kuroszava és) épp az Edo kori japánban játszódik. Hát speciel abban a japán parasztok annyira szegények, hogy a rizs luxusélelemnek számít számukra, ami csak a szamurájoknak jár, az egyszerű parasztnak nem jut más élelem, csak korpa.
    Ennyit az Edo-kori jólétről.
    Manapság röhögünk, hogy a kínai munkás egy marék rizsért melózik, de látjátok, lehetne rosszabb is, ha csak egy marék korpát kapna helyette.

  62. 55: Tibor bá! A 4. hozzászólásban pontosan elmondtam, mi a teendő, azt hiszem, éppen Veled egyetértésben.

    61: Avatar! Neked eléggé hiányos a tudásod a Bibliával kapcsolatban. Független korabeli történetíró említi meg, hogy Jézust azért feszítették keresztre, mert Istennek vallotta magát és követői is ezt terjesztik. Bibliakritikai és kortörténeti szempontból is a leghitelesebb forrás a Biblia.(Ez nem az igazságtartalmára vonatkozik, hanem mint forrás, tehát biztos hogy volt egy tanító, akit Jézusnak hívtak és Istennek mondta magát).

  63. 64: extragalakszis

    Bocccs, de rosszul tudod, Jézust azért feszítették meg, mert Kajafásék jól bepánikoltak, hogy lehet, hogy Ő a rég várt messiás és akkor oda az egész 3000 éves várakozás, meg mi lesz ebből…, ezt a gondolatot nem bírták elviselni és lányos zavarukban inkább Barabást engedték el.

  64. 63: Az Edo-sztorit én hoztam fel, de nem az aranykor, a jólét példájaként, hanem épp arra, hogy amikor egy társadalom elitje lemond a növekedésről, terjeszkedésről és bezárkózik, amivel egy nem éppen dúskálós, de tovább fenntartható létformára ítéli alattvalóit, akkor jön a „végtelen” terjeszkedésre (annak vágyára) beállított külvilág és erővel saját modelljét erőszakolja ezekre, rákényszerítve az erőforrásszegény Japánt egy olyan iparosításra, ami automatikusan agresszív terjeszkedő hatalommá tette.
    És aztán atoimbombával lehetett „megleckéztetni” azért a politikáért, amire épp aza tomot kifejlesztő társadalom bankáelitje kényszerítette.

  65. 64: „Független korabeli történetíró említi meg, hogy Jézust azért feszítették keresztre, mert Istennek vallotta magát és követői is ezt terjesztik.”

    Elnézést, hogy megint OFF-olok, de nem hagyhattam ki:
    Nézzük meg mennyi az igazságtartalma csak ennek a 2 sornak amit írtál:
    „Független korabeli történetíró említi meg” A három közül akit az egyháztörténészek említenek, a „leghitelesebb” Jozefus Flavius akinek a munkáit a keresztények másolgattak újra és újra évszázadokig a kedvük és szájízük szerint és csak a XI századi arab fordítás létezik. Ezt nevezik hitelességnek!
    „mert Istennek vallotta magát” – ez nem igaz! A zsidók királyának mondta magát és ezért politikai okokból érthető volt, hogy keresztre feszítették, ép úgy mint a többit is akik veszélyeztették a romai politikai hatalmat. Flavius rajta kívül még említ előtte is és utána is személyeket akik akartak lenni a zsidók megváltói. Akkor ez volt a trendi politikai szlogen! A „Krisztus” kifejezést bizonyítottan a keresztény másolók írták hozzá az adott mondathoz!
    Tehát amit írtál az a tudásod hiányosságát tükrözi vagy a szándékod a félrevezetés.

  66. 66

    Kellő mélyen átérzett Szent áhitattal, saját Szent meggyőződéseinket észrevétlenül ténnyé változtatjuk.
    Nem egészen tudományos ez az eljárás.

  67. 64: Bizonyára hiányos a tudásom, (szerintem a tiéd is) de ha Josephus Flaviusra gondolsz, mint független történetíró – nos az ő esetében nagy valószínűséggel utólagos keresztény betoldás a Jézusról szóló rész. Vagy esetleg valaki másra gondolsz, csak még egy nevet se vagy képes megadni? Esetleg higgyük el neked ezt (is) bemondásra?

    Az meg eleve hülyeség, hogy „bibliakritikai szempontból a leghitelesebb forrás a Biblia”. Nem ártana, ha inkább gondolkodnál, mielőtt ilyet leírsz.

    A Jézus név akkoriban elég gyakori volt, így nem kétlem, hogy élt Jézus nevű ember, de hogy az evangéliumokban szereplő események és tanítások mennyiben köthetőek bármely valódi Jézushoz, azzal kapcsolatban erős kételyeim vannak. Kb olyanok, mint hogy a Mátyás királyos mesékben szereplő történetek és mátyási bölcsességek mennyiben kapcsolódnak a valódi Mátyás királyhoz…

  68. 69: te olyan hitetlen alak vagy, hogy tán még Zeusz létezését is kétségbe mernéd vonni! 🙂

  69. 67. Szilárd

    Ahogy én tudom, Jézus nem mondta magát a zsidók királyának.
    Pilátus kérdezte erről, de Jézus csak annyit mondott, hogy „te mondád”.
    Az egész történet pont arról szól, hogy Jézus NEM a zsidókat jött megváltani, hanem mindenkit… Ezért is sértődtek meg és feszítették kersztre.

  70. 72: extragalaxis: Nem zavar téged egy kicsit, hogy egy lépéssel előtted jártunk és a forrás hiteltelenségére már előre felhívtuk a figyelmedet és te mégsem „láttad” meg? Még mindig fenntartod, hogy nem vagy „vak”?

  71. 47-53: Mosolyognom kell a hozzászólásaitokon, mert amiket mondok Istenről és Jézusról, nem egyedül én állítom. Olyan emberek állítják ezt, sőt vallják meggyőződéssel, akiknek életútja sokkal hitelesebb ebben a témában, mint itt bármelyikünké. Tibor bá, Bódi Gábor, Szilárd és Csont minden állítása Istenről azért hiteltelen, mert úgy nyilatkoznak róla, mintha kompetensek lennének a témában. Először tessék úgy élni, mint Assisi Szent Ferenc vagy Csaba testvér, majd utána nyilatkozni. Csak akkor lesztek hitelesek. Vagy ha rájuk hivatkoztok, akik hiteles életükkel tesznek tanúságot Jézusról. A kereszténység éppen ezeknek a tanúságtevőknek az életútján is alapszik. Számomra akkor lennétek hitelesek ebben a témában, ha gyerekként eltöltöttetek volna egy évet Csaba testvérnél Déván és utána nyilatkoznátok Jézus témában. Vagy egy évet éltetek volna Assisi Szent Ferenc mellett szegénységben, koldusként.

  72. 73: Szilárd! Ha én vak vagyok, akkor Ferenc pápa is az, Assisi Szent Ferenc is az volt és Csaba testvér is az. Csak Te látsz. De miért is higgyek Neked?

  73. 75:
    Itt van elásva a kutya: „miért is higgyek Neked?” Te képtelen vagy másként gondolkodni. Hiszel valamit, vagy nem hiszel. Ismeret, tudás, bizonyíték, logika nálad ismeretlen fogalmak, kizárólag a HIT létezik. – – – A hitelesség pedig a mániád. Az hiteles nálad, aki azt mondja, amit te. Aki mást állít, az nem hiteles.

  74. 71: „Az egész történet pont arról szól, hogy Jézus NEM a zsidókat jött megváltani, hanem mindenkit… Ezért is sértődtek meg és feszítették kersztre.”
    Próbálom kitalálni, hogy számodra miért nem sántít ez a keresztény egyházak által szajkózott gondolat…
    Gondolod a nagy romai birodalom képviselői annyira sértve érezték egy szegény majdnem teljesen írástudatlan kultúra egyik szakadár vallás képviselőétől, hogy őt is meg akarja menteni? És nem azért „haragudott” meg mert kétségbe akarták vonni Roma fennhatóságát?

  75. 74: A szegények segítése nem csak a katolikus vallás sajátja.

    Szegénységben, koldulásból élni pedig egy önző magatartás, mert más javain élősködik az illető… , miközben az, aki saját szándékából szegénységben, koldulásból él, önös érdekből a saját üdvözülését akarja ezáltal elősegíteni. 😉

  76. 76: Tibor bá! A hitben a legfontosabb dolog az élettapasztalat, ismeret, tudás, információ, logika, ésszerű sejtés. A hit nem egy bizonytalan valami és vakhit, hanem egy meggyőződés abban, hogy a tudásunk alapján reménylett dolgok biztosan bekövetkeznek, léteznek. Minden hozzászólásomban ezek mentén érvelek, de süket fülekre talál. Ezért tettem fel a kérdést Szilárdnak: Mit tud a világmindenség fennállásának és életének értelméről, hogy megváltoztassam miatta eddig kialakult hitemet, ami ismeretek, keresés, tapasztalat útján alakult ki. Miért is higgyek Neked Tibor bá? A Te figyelmedet is csak arra szeretném felhívni, hogy internátusi tapasztalataidat nem tudod összevetni olyan dolgokkal, mintha Déván töltöttél volna el egy évet gyerekként Csaba testvérnél.
    Ezért mondom, hogy bizonyos dolgokról mennyire megváltozna az ember véleménye, ha lenne viszonyítási alapja és nem egyoldalúan látna egy kérdést.

  77. 78: Mondhatnám: no comment. Majd ha Te is, akkor elhiszem.
    Miért ne lehetne fontos az üdvösségen munkálkodni, miközben másokkal jót teszel? Ez éppenhogy nem önös érdek, sőt ha sokáig gyakorlod, a végén már sajátoddá válik.

  78. 76: Tibor bá! A hitelesség tényleg a mániám, de gondold át.
    Te kinek a véleményére adsz bármely témát érintő kérdésben?
    Aki szakavatott! Benne él, csinálja, ismerete, tapasztalata van róla. Egy mákszemnyi tapasztalat többet ér minden teóriánál! Miért gondolod, hogy Assisi Szent Ferenc vagy Csaba testvér nem hiteles és Te többet tudsz Jézusról? Olyan emberek életútját kellene tanulmányoznod és könyveit olvasnod, akik valós tapasztalatokkal rendelkeznek Jézusról a tanításai tükrében, megélt életükkel. Ne riasszon el az internátusban eltöltött idő, szemléld más oldalról is a kérdést!

  79. Egyébként visszatérve a topik témájára: ma, január elején itt a Dél-Alföldön, Baján 7 fok volt, kellemes napsütés. Mintha Angliában lennénk, az óceánhoz közel. Az óceáni éghajlatot jellemzi ugyanis az enyhe tél. Mi lesz, ha felhigul a Golf-áramlat (Észak-atlanti) és leáll, mert ez is egy következménye lehet a klímaváltozásnak. A globális felmelegedésnek egyébként az éghajlat szélsőségesebbé válása a szembetűnő jellemzője, amit egyre inkább tapasztalhatunk.
    Mit tehet a kisember a hirtelen bekövetkező változásokkal szemben?

  80. 82: „Mit tehet a kisember a hirtelen bekövetkező változásokkal szemben?” Imádkozhat… 🙁

    81: „Assisi Szent Ferenc vagy Csaba testvér” Ez kettő – ráadásul pár 100 év különbséggel. Nagy következtetéseket e két ember alapján nem vonnék le – miközben milliárdos létszámú a keresztény ‘közösség’.

    80: „miközben másokkal jót teszel” Hogy is teszek jót, ha alamizsnát várok el másoktól?

  81. 77.
    Te is tudod, hogy nem Róma fennhatósága volt a bibi…
    Pilátus mondott valami olyasmit, hogy nem talál semmi kivetnivalót Jézusban… De a befolyásos körök olyan szépen kérték… aztán ugye mosta kezeit…

  82. 83: Talán az életképes kis közösségekben van a lehetőség. Helyi szinten összefogva, a legfontosabb ismereteket összegyűjtve könnyebb reagálni és felkészülni, mint egyénileg.
    Sok ilyen kis közösség szerveződik az országban, akik helyi szinten próbálnak termelni, fogyasztani, egymást segíteni.
    Jó lenne egy ilyen lista, kapcsolattartás szempontjából is, de ha jól tudom ezek már léteznek is, én is voltam pár ilyen rendezvényen, összejövetelen. Rajta vagyok ilyen levelezőlistán is, gyümölcsész. Szóval cselekedni kell, legalább annyit megtehet mindenki, hogy csatlakozik ilyen közösségekhez vagy figyelemmel kíséri az információkat, hogy időben tudjon változtatni, mozdulni.

  83. Extragalaxis!
    Tökéletesen félreértetted a posztot. A megtapasztalt kellemetlenség csak egy korkép, akkor így mentek a dolgok. A gyerekek fogyó eszközök voltak. A nevelés poroszos. Ami a lényeg, hogy bár éveken át indokrináltak, ennek ellenére az ébredező értelmem képes volt levetni ezt a rám erőszakolt szellemi kényszerzubbonyt. Én ezt igen nagy eredménynek tartom, mert az emberek közel 100 százaléka erre képtelen. Például te is képtelen vagy.

  84. 87: Tibor bá! Éppen akartam már Neked írni, hogy nagyszerű korkép és kórkép, amit a posztban kifejtesz. Elismerem, hogy nagyszerű eredmény, hogy nem egy kényszer hatására, hanem önálló ismeretszerzéssel, tapasztalat gyűjtéssel vagy az, aki vagy. Tiszteletreméltó életút. Akkor minden világos. Te nem azért nem hiszel Istenben, mert ezt Rád akarták kényszeríteni, hanem azért nem hiszel, mert életutad során arra jutottál, hogy a világ fennállásának és életednek más magyarázata van. Ezt tiszteletben kell tartani. Én pedig arra jutottam életutam során, hogy Isten létezik. Tulajdonképpen ezzel semmi baj nincsen, ütköztetjük az érveinket.

  85. 84: Ezek mind a keresztények által összeállított biblia magyarázata. De próbáld meg feltenni a kérdést, hogy MIÉRT? Mi volt a szerepe, feladata a romai helyőrségnek? Mért kellet ezt így fogalmazni a biblia-mesékben? Van-e más forrású információ, hogy a romaiak milyen bűnért feszítették az embereket keresztre? És még több hasonló kérdésre kapott válasszal lehet közelebb jutni…

  86. Jó estét mindenkinek! Napomat nem gép mellett töltöttem és most látom, mi megy itt még mindig. Extragalaxis a névrokonom, a keresztségben a GumiCsont nevet kapta. Már a gúnyolódás bűnébe kerget. Persze lepereg róla, hisz tudatában van erkölcsi magaslatának, meg is mondja, hogy kellene élni nekem vagy más kritikusának. Nem mondom, tisztelője is vagyok néhány általam is igaznak tartott embernek, mint említett Böjte Csaba is. De nem hitük miatt, hanem tetteik miatt. De böki a csőrömet, ha a hívőknek az ateista erkölcs már nem elég jó. Pedig ha egy sérült embernek segítettem megmosni a szaros fenekét, nem tudakolta előtte a hitemet. Kicsit röstelem, hogy ezt szóba hoztam, csak illusztrálni akartam, ha valaki be akarja nyalni magát a mennyekbe, szerintem nem elég az ég felé lóbálni a nyelvét, miközben esetleg nem éri el a legalsó szent fenekét sem. Mert ezzel a jelenséggel gyakran lehet találkozni.

  87. 86.

    „A gyerekek fogyó eszközök voltak. ”
    Ezt te csak úgy érezted, ami nem csoda a családi körülményeidet szemlélve.
    A gyerekek legalább olyan fontosak voltak, mint ma (sőt…) csak a technikai lehetőségek voltak szerényebbek, az esetleges halált is el kellett fogadni, és a szeretet kifejezése is bennsőségeseb volt. Ma abból „látod” hogy mennyire szereti a szülő a kölykét, hogy milyen drága mobiltelefont vesz neki… Azt, hogy vacsora után mi folyik, TV nézés vagy beszélgetés, meseolvasás nem tudjuk, bár a „mai fiatalságot” megitélve sejthető… Régen, kevesebb technika állt rendelkezésre, ezért az esték valószínűleg családiasabbak voltak. Legalábbis az én környezetem nem azt a poroszos világot támasztják alá, pedig ismerek néhánat, akik internátusban „lettek indoktrinálva”.

    Ha az emberek közel 100% kényszerzubbonyos, és szinte csak te látsz tisztán, az felveti a „ki megy szembe az autópályán” szindrómát, ami szerintem érdemes elgondolkozni, ha futólag is.
    Ebből az világlik ki hogy az emberek többsége boldogtalan, csak nem tud róla, de milyen jó, hogy te itt vagy és felvilágosítasz !

  88. Extragalaxis: Nem értem a naivitásodat, hogy hasast vetsz az általad felsorolt 3 személy előtt. Csak vegyük Csaba testvért:
    Miért kell annyira isteníteni őt? Ő nem etet meg egy gyermeket sem! Csak az alkalmazottjai akik 30000 Ft értéket keresnek (harminc ezer – hogy nehogy félre értsd) Azok dolgoznak nála akik sajnos még annyit sem tudnának megkeresni máshol. Nem a saját pénzéből eteti, hanem mások adományából! És ő is nagyon jól megél belőle! Amit csinál, jól csinálja. Tökéletes marketing: ferences rendű szerzetes (szegénységi fogadalommal amit nem tart be illetve kikerül), árva, rászoruló gyermekeknek gyűjt. Rajta kívül még rengeteg segélyszervezet, alapítvány van. Kérlek áruld el mégis (a PR-ját, reklámját leszámítva) miért volna több egy átlagos szülőtől aki ledolgozza a munkahelyén a munkaidőt, majd hazamegy és dolgozik tovább a családjáért, hogy valamiféle biztonságot teremtsen nekik? Mert a szülő nem koldul, és nem koldulásból él?

  89. 91:
    Megsértődés nélkül sértőnek találom a feltételezésedet, hogy pusztán saját sorsomból vontam le az ítéletet: fogyóanyag. Fenéket. A szülők a gyerekeket „felhasználták” saját boldogulásukra. Kivették az iskolából a 12 éves lányt és odaadták cselédnek,. de a szülő kapta érte a fizetést. stb. Szóval, hidd el tudom mit beszélek.

    Milyen jó, hogy itt vagyok? Milyen jó, hogy nem kötelező az idelátogatásod! Mert tényleg nem kötelező. Én teszem a dolgom függetlenül attól, hogy itt vagy-e vagy sem.

  90. 89.
    „próbáld meg feltenni a kérdést, hogy MIÉRT?”
    Próbáltam.
    De arra jutottam, hogy Jézus NEM volt veszélyes a Római Birodalomra… A vallási torzsalkodás egy kis csoport belügye volt. Az igaz, hogy a zsidók valóban egy politikai messiást vártak, de Jézus kifejezetten nem az volt.
    Az összes mozgalom, ami a római hegemóniára veszélyes lehetett, az mind zsidó mozgalom volt.

  91. Visszatérnék a poszthoz. Számomra is egyre nehezebb pozitívan látni a jövőt, bár szeretné az ember. Nem jó nap mint nap látni, hogy az emberiség fő tevékenysége, hogy létalapját megszüntesse. Úgy is lehet mondani, izgalmas korban élünk, mikor tanui lehetunk az emberiség nagy döntéseinek, de emlékeztet ez Bergman Kígyótojás címü filmjének egy jelenetére, amikor valaki a cián kapszula után egy tükörben figyeli saját halálát. Elbizonytalanít a felkészülést illetően, hogy a gyorsulás is gyorsul. Bizonyos sebesség felett semmit sem ér, ha a frontális ütközés előtt megtámaszkodik az ember a műszerfalon. Persze az ember akkor is, ösztönösen megtámaszkodik.
    Pedig még megvannak erőforrásaink jó része, de igyekszünk gyorsítani elfüstölésüket. Pedig az emberi tudásban lehetnének hatalmas tartalékaink. Pl. az ökomaratonon 1 liter üzemanyag több mint 3200 km-re vitt egy embert, vagy nemrég hallottam az összehasonlítást, hogy a zsebünkben lévő telefonban milliószor „erősebb” a számítógép annál a valamikori szuperszámítógépnél, amelyik az embert a Holdra juttatta. Lenyűgözőek ezek a példák, meg amiket fel tudnátok sorolni, de mire van használva a tudás? A pazarlás gyorsítására. Persze nem ez a követlen cél, hanem a verseny. Ahogy Tibor bá is mondani szokta, a kapitalizmus az özésre alapszik, ezért ilyen sikeres. Az ugyanaz, ha a génjeinkben lévő versenyt emlegetem. Sajnos az evolúció is ritkán találkozik a helyzettel, amikor a verseny nem a túlélést szolgálja és nem alakult ki a megoldás, hogy megszabaduljunk a kényszerétől.

  92. 93.
    Nem akartalak megbántani, de lehet hogy a negatívumokat jobban észreveszed.
    Nem tudom, hogy mennyire volt általános, hogy 12 éveseket cselédnek adtak… Ezen fennakad az ember…
    De azok a tízezrek, akiket NEM adtak cselédnek és ha szerényen is de szeretettel neveltek észrevétlenek maradnak, mert semmi nem hívja fel rájuk a figyelmet.

    A helyzet az, hogy nekem is vannak Veled egyidős, sőt idősebb rokonaim, ismerőseim, és az ő elbeszélésük nem mindenben támasztja alá az általad lefestett korképet. Ők lennének a szellemi kényszerzubbonyosok?

    Én a te emlékeidet elfogadom valósnak, inkább azt feszegettem volna, hogy mennyire voltak általánosak.

  93. 94: „Jézus NEM volt veszélyes a Római Birodalomra”
    Ezt te állítod a keresztény tanítás alapján. De volt precedens, hogy egy másik „megváltó” egy vagy két csatát megnyert a romai helytartókkal szemben. Sajnos fejből már nem tudom a nevét és időpontot.
    „Az összes mozgalom, ami a római hegemóniára veszélyes lehetett, az mind zsidó mozgalom volt.”
    Jézus is zsidó volt! A kereszténység csak sokkal később Paul – Pál irányítása alatt váltott szint. A zsidó vallás egyik irányzatát képviselték Keresztelő Sz. János – Jézus – Jakab irányvonal. Ők is csak vándor prédikátorok voltak mint sokan mások annak idején.

  94. 95.
    „Pedig az emberi tudásban lehetnének hatalmas tartalékaink.”
    De nem a hibás tudásban.
    Rettenetesen sok energia lett felhasználva arra, hogy „olcsó” energia helyettünk dolgozzon és „olcsó” intelligencia helyettünk gondolkozzon.
    Elgondolkodtál már azon, hogy mi lenne ha 1 dollárcentbe kerülne egy hordó olaj (feltételezve, hogy még sok van belőle) és a mai szuperkomputer 2 dollárért bárki farzsebébe kerülhetne?
    MI változna?
    Mi lenne azokkal, akik ma az energiát és az információt használják hatalmuk fenntartásához?
    Az egyre hatékonyabb és intelligensebb gépek mit hoztak a világra?
    Valóban, ha még hatékonyabbak és intelligensebbek lennének, akkor az segítene?
    Ha az orvosok 100-szor többet tudnának testünkről, akkor „jobban” meg tudnának gyógyítani? De nem abból élnek olyan jól, hogy betegek vagyunk? Kinek jó EZ A FAJTA tudás?
    Tényleg az a jó hogy azt a gigantikus intellektuális kapacitást ami egy mostani mobiltelefonba bele lett gyömöszölve a szomszéd macskájának a lájkolására van használva ?
    A kapitalizmus nem sikeres, csak brutális. „Szabad” verseny sose létezett, csak gyarmatosítás, rablás. A valóban sikeres országok hátterében elsősorban az átlagosnál nagyobb brutalitás, vagy szerencsésen elhelyezett természeti kincshez való hozzáférés van.
    Az utolsó 2000 év 80%-ban Kína és India adta az ismert világ GDP-jének 75%-át. Úgy tűnik, az angolszász kaland után visszaáll az egyensúly, mert ez a modell nem működik.
    A helyzet az, hogy a kapitalista ideológia nyertesei csak jogcímet kovácsolnak parazita életmódjukhoz. A világot a lúzerek viszik a hátukon előre.
    Igen, volt idő, amikor a nyertesek valóban a saját bőrüket kockáztatva harcoltak, és valódi jogaik voltak az átlagosnál több kényelemre. Ma már sajnos nem így van.

  95. 97
    A keresztény tanítást nehéz megkerülni Jézus ügyében.
    Persze, elképzelhető, hogy nem vesszük komolyan mint mitológiát, de akkor az alternatív forrásokat alaposabban kell megtámogatni, hogy legalább versenyben maradjanak…
    De akárhogy is nézzük Jézus nem volt forradalmár politikai szinten.
    Azt tudjuk, hogy Jézus nevelőapja zsidó volt, de hogy ő az lett volna az kérdéses. Mindenesetre, ő sehol nem vallja magát annak. Galileából jött, ami ha jól tudom, a gojok földjét jelentette, azaz külföldet… És a zsidók sem tekintették maguk közül valónak. Ráadásul Jézus minden tanítása „zsidóellenes” volt, tehát mint olyan, inkább gyengítette a zsidók befolyását mint erősítette. Gondolom, Róma inkább örömmel vett egy, a zsidókat megosztó mozgalmat, mint egy zsidókat erősítőt.
    Jézus ÚJ szövetséget, új törvényt hozott, ami a zsidóságtól pontosan ideológiája lényegét az ekülönültséget (sokan nem szeretik a kiválasztottságot emlegetni) veszi el, azzal, hogy MINDENKI üdvözülhet, aki őt követi. Tehát az elkülönültség helyett univerzalitást hirdet, bosszú helyett megbocsátást, fogat-fogért helyett másik orcát, szóval innen elég nehéz Jézust és követőit valamilyen zsidó irányzatnak felfogni.
    Ráadásul a Birodalom felé is békülékeny volt : Add meg a császárnak ami a császáré.
    Én még mindig úgy látom, a Rómát kevésbé zavarta mint a zsidókat.

  96. Be kell látnom, az emberi butaságból is irdatlan nagy tartalékaink vannak.

  97. Olvasva a tegnapi nap terméseit, hadd emlékeztessek mindenkit arra, hogy Istentől, Jézustól, mindenféle hitbeli hovatartozástól függetlenül az egymás szapulása helyett az együtt gondolkodásról kellene hogy szóljon ez a blog; valószínűleg Tibor bát is ez az elv vezérelte blogja indításakor.
    Az itt jelenlevők túlnyomó többsége jóval intelligensebb a sokéves átlagnál, lépjünk túl már ezen, ha lehet.

  98. 96:
    Az idős emberek nagy része megszépíti a múltat. Nem könnyű (viszonylag) objektívnek lenni. A 40-es években szerkesztett kérdőívekben nem az állt, hogy „iskolai végzettsége?”, hanem „hány elemit végzett?” Az 1930 előtt születettek igen nagy százalékának csak két elemije volt, mert egy 9 éves gyereket már munkára lehet fogni. De nem kívánok veled vitatkozni. A tőlem kapott információt mindenki használja úgy fel, ahogy akarja. Te pedig ringasd magad nálamnál idősebb rokonaid meséivel.

  99. 90: Csont! Ugyanez a véleményem, mint Neked. A tettek minősítik az embert, ezért írtam az említett embereket példának.

    92: Szilárd! Nem esek hasra senkitől, példának hoztam fel őket, mert ismert emberek. De tökéletesen igazad van, a szürke hétköznapok névtelen kisemberei is ugyanakkora csodát visznek véghez életükben és példaértékűek közvetlen környezetükben. Csaba testvér is ugyanilyen kisember, hisz legkisebb testvérnek nevezi magát, szolgál. Azért, mert ismeri mindenki a tevékenységét, ő is ugyanolyan nagyszerű ember, mint a szürke hétköznapok ismeretlen hősei.

  100. 103:
    Csaba (legkisebb) testvérnek ez a trükkje. Neked még kell némi élettapasztalat.

  101. 104: Trükkök kellenek. Az erőszakosoké a mennyek országa. De ezt értsd jól. A mai világban fel kell vérteznie magát mindenkinek és küzdenie kell. Azért az a pár ezer gyerek jól érzi ott magát, szeretetben és biztonságban van. A nevelők is kapnak munkát, kenyeret. A sok adományozó is megteszi a magáét. Ebben a mai világban szükség van ezekre az élő példákra, hogy így is lehet. Mennyi katasztrófa, bűn, üresség, széthúzás van manapság. Csaba testvér és segítői munkája jó példát jelent és előrevivő, reményt adó mindenki számára.

  102. 8: Szabolcs! Teljes mértékben egyetértek Veled. Megnéztem a kisfilmeket és igazad van. Tervezés nélkül, csak úgy véletlenül semmi sem jöhet létre. Az ember nagyon jól modellezi, hogy a világmindenségnek is van egy Alkotója.

  103. 105: Ez a baj, hogy „trükkök kellenek”. Trükkök nélkül kellene léteznünk!

    Csak pontosításként megjegyezném, hogy mindig az a legfontosabb, hogy milyen hiteles forrásokra támaszkodunk. Nem célom, hogy a hitviták tüzébe keveredjünk, tehát nem boncolgatnám a homousion, illetve a homoiusion, vagyis az egylényegűség és a többlényegűség kérdését, amiért (véleményem szerint bűnösen) egymást ölték a hívők egykoron. Fontosnak tartom viszont kiemelni, mivel nem biztos, hogy mindenki tisztában van a következőkkel: A Biblia jelentése: könyvek, tehát eredetileg több könyvről volt szó. A mai Biblia kialakítása a níceai zsinaton (325-ben) történt meg, vagyis egyházi személyek ekkor döntötték el, hogy mi maradjon a Bibliában, mi legyen belőle kivéve, illetve mi legyen hozzáírva. Ezután már mindenki erre, a jelentősen módosított Bibliára hivatkozik, illetve minden további Biblia ebből származik.

  104. 107:
    Köszönjük a tiszta vizet a pohárba öntést. Jancsika kb. másfél éve ugyanezt tette, de a hívők állandóan újra és újra kiprovokálják ezt a vitát, és állandóan hivatkoznak egy fikciózus bibliára. nem akarják megérteni, hogy nem több, mint egy „kommunista kiáltvány” amire fel lehetett építeni egy ideológiát, amiknek 1700 éve keresztül voltak igen komoly haszonélvezői.

  105. 108: Ezen mindig jókat nevetek. Az első 300 évet állandóan elfelejtik a kereszténységet kritizálók. Mindig csak az utolsó 1700-at emlegetik. A pohárba így könnyű tiszta vizet önteni, de az alján van egy ujjnyi véres valóság is.

  106. 109:
    Nem kellene hirdetned a felfogó képességed alacsony határait. Mivel a mai biblia 325-ben keletkezett, nem lehet 2000 évről beszélni.

  107. 110: Persze, 325-ben csak úgy a semmiből hirtelen előugrott a Biblia, minden előtörténet nélkül. Jött egy zseni és gyorsan megírta a zsidók többezeréves történetét, plussz hozzácsapott pár száz oldal kitalált tündérmesét és olyan bestsellert hozott össze, ami a legnagyobb hatással volt az emberiség történelmére. Az előtte lévő 300 évben meg csak viccből üldözték a keresztényeket, akiknek 325-re lévő többtízezres létszáma észre sem vette ennek a zseninek a csalását és lazán megváltoztatva addigi meggyőződését behódolt a zseninek és csapatának.

    Mekkora IQ kell ahhoz, hogy ezt bevegye az ember?

  108. Üdvözlök Mindenkit!
    Rendszeres olvasója vagyok a blognak évek óta. RSS feed-ként olvasom, így nem maradok le semmiről.
    A törzshozzászólókat már „jól” ismerem, pedig még sosem találkoztam velük.
    Eddig még nem szóltam hozzá a bloghoz, de már nem tudom magamban tartani mondanivalómat, mely most a csalódás.
    Egy poszt értéke nálam két dologból tevődik össze:
    1. Maga a cikk. Ezt Tibor bá’ most is profi szinten prezentálta, mint mindig.
    2. A hozzászólások, amikből rengeteget lehet tanulni. Mindig végigolvasom őket, akár a régebbi cikkekre érkező újabb hozzászólásokat is.

    Ami nagyon bosszant, az a mostanában minden cikket tönkretevő „vidám vasárnap” feeling…
    Én magamat (akár csak Tibor bá’-t vagy a hozzászólok többségét) a tudomány és a racionalitások emberének tartom!
    Nagyon zavar, hogy az utóbbi időben vakbuzgó hívők „teleszemetelik” a tudományos alapossággal megírt nagyon érdekes és tanulságos cikkeket.
    Nagyon nagy várakozással kezdtem el olvasni ezt a cikket, direkt vártam pár napot, hogy sok hozzászólás gyűljön össze! Erre megkaptam a hittérítést és a másik oldalról a tényeken alapuló ellenvéleményeket, viszont ez is csak elviszi a témát és teljesen felesleges EBBEN CIKKBEN.
    A vakbuzgókat úgysem lehet meggyőzni, kár erőlködni!
    Félreértés ne essék! Tisztelem a vallásokat a maguk helyén: a történelem könyvekben, műemlékekben, műtárgyakban, hagyományokban!
    De egy ilyen cikket megölnek a hittérítéssel! Az összes hozzászólás erre megy el, nem győzöm tovább görgetni a listát, hogy valami értelmes dolgot kihámozhassak ami kapcsolódik a cikk eredeti témájához.
    A dolog érdekessége, hogy az állandó térítésükkel pont ellentétes hatást érnek el!
    Egy kicsit kisarkítva(!): Ők -áldásos tevékenységükkel, amikor világot akarnak itt megváltani- jó pontokat gyűjtenek az Uruknál, ami majd jól jöhet a halál utáni elszámoláskor.
    Viszont, egy esetleges katasztrófa (legyen az klímaváltozás, gazdasági összeomlás, polgárháború, napkitörés stb.) szerintem a maroknyi túlélő az olyan emberekből kerül ki, akik az ilyen blogokat olvassák.
    Ha egy hittérítő elviszi a blog témáját zsákutcába (pl. nem kell felkészülni semmire sem!, majd Isten megment ha jó leszel…), megakadályozza a tanulni és felkészülni vágyókat, így csökkentve a potenciális túlélők számát.
    Szándékosan sarkítottam ki a dolgokat, hogy érthetőbb legyen!
    Szóval engem nem fog megmenteni semmilyen Isten, nem is vágyom rá, nem kell a mesehab!
    Akit a vallás vs. tudomány érdekel, az ne legyen rest, lapozzon vissza a korábbi témákhoz és ott ontsa az észt!
    Már számtalanszor ki lett itt tárgyalva korábban, ezeket a bejegyzéseket is végigolvastam.
    Több száz hozzászóláson keresztül újra és újra mindig visszakanyarodunk az elejére. Mindig jön egy újabb hozzászóló aki lusta ezeket végigolvasni és kezdődik előröl az ilyen újabb cikkekben is!

    Na most jól kikeseregtem magam! Elnézést kérek ha valakit megbántottam, de ez most így kijött belőlem!

    A témához is szeretnék hozzászólni!

    (folyt. köv.)

  109. (folyt.)
    A potenciális természeti,gazdasági vagy társadalmi katasztrófákra való felkészülésben Én jelenleg az információgyűjtés fázisában vagyok.
    Összegyűjtöttem már rengeteget a témában fellelhető leírásokból. Ez mind csak elméleti, a gyakorlati résszel még várok az alábbiak miatt:
    Ami számomra most a legfontosabb a jelenlegi politikai-gazdasági-természeti folyamatok figyelése.
    A megfelelő jelre várok (és próbálom majd nem elszalasztani), ami elindítja az intenzív és gyakorlati felkészülést még mielőtt a folyamatok felgyorsulnának.
    Állandóan figyelem a híreket, elemzéseket és az ilyen blogokat is.
    Jelen pillanatban próbálok (rövid és közép távon) minél több anyagi forrást összegyűjteni, amit majd mozgósíthatok ha kell.
    (Azért tettem gyakorlati lépéseket is hosszú távra nagyobb dolgok tekintetében, mint pl.lakhely és lakókörnyezet megválasztása, biztonsági berendezések)

    Ami most engem nagyon izgat (‘Lehettem Volna’ egy félmondatban utalt erre már itt!):
    Szerintem naívság lenne azt feltételezni, hogy a vezető, hatalmon lévő elit nem tudja -mivel nem tesz semmit ellene- amit mi!
    Én biztos vagyok benne, hogy (mivel rendelkezésükre állnak a legjobb elemzők, tanácsadók társadalom kutatók(!) stb.) nagyon is képben vannak!
    Talán szándékosan akarják a tömegeket sötétségben tartani!
    Összeesküvés elméletek gyártása nélkül is reálisnak tűnik az az elképzelésem miszerint ők nagyon jól tudják, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen, már nincs lehetőség a megakadályozására.
    Elméletben van, de itt jön a lényeg, az emberi természet! Kapzsiság, önzés, hatalomvágy! Ezt már sokszor végiggondoltam! Az ember alaptermészeténél fogva megakadályozhatatlanul halad a vesztébe!
    Mert melyik milliárdos vállalkozó lenne az aki elsőként számolja fel az autógyárát, zárja be a környezetszennyező vegyi üzemét vagy semmisíti meg konténerszállító hajóflottáját? (Ezt a gondolatot átlag magánszemélyekre is végig lehet játszani alacsonyabb szinten.)
    Erről nagyon sokat lehetni írni.

    Na ez az amit a politikusok és a pénzügyi elit is tisztán lát, ezért valószínűleg ők is elkezdték a pénzügyi-anyagi felhalmozást, hogy most még jól éljenek és felkészüljenek a jövőre, a túlélésre, vagy a leszármazottaik túlélésre.
    Nem csak világpolitikai szinten! Nézzük csak meg kis hazánkat. Válság van, de politikusok eddig soha nem látott szinten szivattyúzzák ki a pénzt a gazdaságból a zsebükbe…
    Világszinten: amerikai részvényárfolyamok, tőzsdeindexek a csúcson, a FED ontja a pénzt! Van mögötte fedezet? Mikor durran ki a buborék?

    Szóval én a gazdasági, társadalmi és politikai folyamatokat figyelem, hogy időben (a többieknél gyorsabban) tudjak lépni!

    Én ezekről a folyamatokról és árulkodó jelekről, ezek felismerhetőségéről szeretnék még többet olvasni akár vélemények, tapasztalatok formájában is!
    (A felkészülés egyéb módja, pl. kertészkedés stb. is hálás téma, de azokról már sokkal többet értekeztünk, bár talán sosem eleget…)

  110. 112:
    A felháborodásod teljesen jogos. Extragalaxis érverése osztályon aluli, de az önmagában egy kihívás, hogy egy ilyen demagóg hülyeséget a falhoz tudjunk állítani. vagyis egy logikai társasjátékként fogtam fel, de igazad van, ez több volt mint elég.

    Abban igazad van, hogy az elit tisztában van a helyzettel, de ez nem ad nekik sok előnyt velünk szemben. Az indiai miniszterelnök asszonyt saját testőrei ölték meg. A TEK addig védi Orbánt, amíg jó fizetést kapnak és a helyzet viszonylag konszolidált. A nagy felfordulás beindulásakor nekik is a saját családjuk lesz a fontos, nem a főnök. Az lesz az a pillanat, amikor mindenki önmagáért fog küzdeni. A legnagyobb érték a tudás lesz és a tapasztalat. Aki még életében nem emelt fel egy téglát a földről, annak fogalma se lesz, hogy rakjon be egy bőröndöt a kocsi hátsó részébe. Viszont előfordulhat, hogy saját kezűleg lesz rá szüksége.

  111. Utóbbi években minden ősszel/tél elején volt másodvirágzás almafánál, barackfánál, szabadföldi epernél. De decemberi, januári rügyezésre még nem emlékszem. Idén ez is megtörtént. Rügyeznek a fák.

    Majd’ elfelejtettem:
    BÚÉK!

  112. 112:
    Jankó maximálisan egyetértve csatlakozom!

  113. 113:
    Szerintem naívság lenne azt feltételezni, hogy a vezető, hatalmon lévő elit nem tudja -mivel nem tesz semmit ellene- amit mi!

    Én valamikor 2 éve olvastam egy cikket az intézményi tehetetlenségről, na akkor jöttem rá, nem várhatok semmit, sem Orbántól sem Obamától.

  114. 112,114, 119: Csatlakozom Jankóhoz, Tibor bához és Fecóhoz! Buta voltam, hogy belementem a vallásos vitatkozásba. Koncentráljunk a posztra! Avatar a 118-as hozzászólásában még mindig próbál provokálni, de nem ülök föl neki és ezentúl senkinek sem. Mindenki mondja a magáét, amit hisz, lelke rajta.

    Szóval: Ma este is gyalogoltam egy órácskát, január 3-án este 6 óra körül 10 fok celsius hőmérsékletben a friss levegőn. Nem tudom, milyen lesz a tél további része, de eddig eléggé enyhe, mint azt egy korábbi bejegyzésemben is említettem. Otthon van a hűtőben egy kis savanyúkáposzta, a piacon vettem, kell némi c vitamin utánpótlás a téli időszakban. Azt mondják, a Kárpát-medencében a globális felmelegedés következményeként vízhiány, szárazság és elsivatagosodás várható, tehát más növényi kultúrák is meg fognak jelenni a közeljövőben. Talán nem lesz akkora probléma ebből kifolyólag az élelemhiány, a víz nagyobb problémát jelenthet. Rétegvizekből jól állunk viszonylag, viszont a felszíni vizeink 95 %-ban külföldről érkeznek, így az öntözés nagy gond lehet majd. Egy saját kút mindenképpen nagy előny lehet majd, akár kiskert öntözése, akár ivóvíz szempontjából, azért egy víztisztítót sem árt beszerezni. Kisközösségek mindig erősebbek, több kút is lehet, meg tudják védeni, összefogásban az erő.

  115. Egy korábbi posztban Tibor bá már elemezte a globális felmelegedés Kárpát-medence beli hatásait, melyben kifejtette, hogy hosszabb ideig tartó szárazságok és ritkább, de nagyobb mennyiségű csapadék és áradások lesznek. Ezekre mind fel kell készülni. Magyarországon viszonylag biztonságban lehetünk, földrajzi fekvés tekintetében jól állunk, vannak lehetőségeink, potenciálunk országos szinten sokmindenben, csak jól kell kihasználni. Az Egyenlítő és a Sarkvidék között nagyjából félúton fekszünk, az óceáni hatás még érezhető, de a mediterrán és szárazföldi légtömegek is ütköznek hazánk területén. A medencejelleg miatt nehezen törnek be a frontok a környező hegyek miatt, de nehezen is mennek el, ha már itt vannak. Rétegvizek, föld van bőven, legfeljebb nagyobb teret hódítanak majd a mediterrán kultúrák. Szép is lenne, ha tíz év múlva megjelenne a „magyar narancs” a világon és disznózsír helyett áttérnénk a magyar olívaolajjal való ételkészítéshez. Szóval van némi esélyünk egy mediterrán jellegű klíma kialakulására az elkövetkező időben itt a Kárpát-medencében.

  116. Sajnos annál sokkal rosszabb a helyzet, mint mediterrán klíma. A hőmérsékleti csúcsok már most közelítik az elviselhetetlent nyáron, nagyon kevés kell már és csak óvóhelyen lehet majd átvészelni a meleget. És nem lehet tudni, hogy hol van a felső határ, de érezhetően megy egyre feljebb, gyorsuló ütemben. Az lesz a legkisebb gondunk, hogy télen eláraszt bennünket a magyar narancs. Ugyanakkor az inga mindkét irányban kileng(legalábbis rövid távon), előfordulhat, hogy a szarlamenti választásokat áprilisban elnapolják a 80 centis hó és a -30 C° miatt.

  117. 122:
    Áprilisban talán nem, de március nem kizárt. Az áradásokat és a víztárolást kellene megoldani. Pincék, vermek ásásával meg lehet néhány évvel hosszabbítani az elviselhetőséget, ahová éjszaka le lehet menni aludni, dél környékén pedig pihenni. De nem ez a fő probléma, hanem, a növények hozama. Tudunk-e annyit termelni, amennyi elég az országnak, és ha igen, nem vetnek-e rá szemet s szomszédok?

  118. 121:
    Örülök hogy sikerül a hit dolgait hátrébb sorolni ezen a blogon.

    A mediterrán kárpát medencéről annyit, hogy ha ez megvalósul akkor itt lehet jó világ. Csak az a baj, hogy közben máshol nagyon rossz lesz, mert a jelen mediterrán részei sivatagoká válnak, a jelen fél vagy egész sivatagos részei pedig holdbéli tájakká válnak.
    Azaz kb jelentősen csökken a termésterület, és mindenhol az őshonos növényzet kipusztul és jön helyette a melegebbet bíró növényzet.
    Ennek következménye egy átmeneti állapot, ami eleve kizár egy sor élelmiszerforrást (gyümölcsösök évekre kiesnek amíg az új telepítések teremni kezdenek, kiégő egyéb mezőgazdasági haszonnövények 1-1 szezonban szintén nem egy öröm).
    Terméshozamok még bizonyos helyeken növekedhetnek is, de a területi átrendeződés mindenhol gond lesz (új technológiák, szakértelem felvétele kell, új eszközök, stb).

    Ezek mellett az óceánok az amúgy is kihaló állatvilágával megszűnik élelemforrásnak lenni, legalábbis a halak tekintetében mindenképpen. Ehhez nem kell klímaváltozás, mert a lehalászás, és szemetelés ennek eléréséhez bőven elég. Erre még kis bónusz fukusima.

    Kína a kacatgyártás közben tönkretette a saját vidékét, elszennyezett mindent.

    Ha ezeket mind összetesszük akkor látható, hogy a jobb területek felé meg fog indulni a népvándorlás. Európa, és kárpát medence is kiváló migrációs célpont a kihaló őslakossággal és tisztának mondható környezeti feltételeivel.
    Itt ugyanis már régen volt a nagy ipari szennyezés, lassan de biztosan tisztul a környezet, de legalább nem romlik olyan mértékben mint máshol.

    Namost, ha egy háború során kipucolnak minket mint anno az indiánokat a fehér ember akkor most lesz okunk örülni?
    Elképzelhetetlennek gondoljuk hogy azt tegyék velünk amit mi tettünk sok kontinensen az őslakosokkal.

  119. 124:
    Ebből az következik, hogy a közel jövőben a magyar honvédséget fel kell éleszteni. Újra be kell vezetni a kötelező katonai szolgálatot.

  120. 125.
    A magyar honvédséget?
    Nem tudom, milyen élesztésre gondolsz… Már mint a realitások talaján.
    Nem mondom, egy életképesebb hadsereg valóban jó lenne, de ha egy indián-szintű kipucolásra akarunk felkészülni, akkor egy izraeli szinvonalú hadsereg Moszadostul meg szuperhatalmi támogatásostul legfeljebb egy főpróbának lenne jó….
    Bár szerintem a Kárpát medence megszűnik ideális célpontnak lenni… Inkább Lengyelország, a Balti államok, de leginkább Oroszország fog felértékelődni termőterület szempontjából.

  121. 126:
    Ez olyan mint a kutyatartás. A kutya nemigen tudja megakadályozni a betörést, de miért ott próbálkozzon, ahol kutya van, mikor sok helyen nincs.
    – Különben, ha élettér kell, akkor a szuper modern fegyverek nem érvényesülnek, gyalogság kell, jó sok + föld-föld rakéta a tankok ellen.

  122. 124-127:
    Én ezt nem így képzelem. Ha jön pl. egy kínai, mert elfogyott az élettere, hoz egy kalap pénzt s megveszi az ingatlanod, bármit kérsz érte,ha nem adod a szomszédod lesz.(nézd meg, csak egy kicsit élünk rosszabbul máris minden második ingatlan eladó, szaré-húgyé de még olcsóbban is) Akinek nincs pénze az ott fordul fel a Kínában el sem jut idáig, elvégre ott is rohamosan nő a szakadék a szegény és gazdag réteg közt.
    Egyébként ne magasztaljuk már magunkat az egekig, sokkal jobb választás Ausztria. Nincs lopás, kisebb a szennyezettség, több ivóvíz, jobb egészségügy ellátás, nagyságrendekkel alattuk vagyunk.

  123. 127
    Igaz… ahol nincs kutya, tényleg ott próbálkozik a tolvaj először.
    Ha meg beindul a húsdaráló, akkor meg egész más léptékben kell gondolkodni.

    128
    Ausztriában viszont nincs termőföld.
    Márpedig ez lesz a keresett árucikk.

  124. 121:
    Ennek következménye egy átmeneti állapot, ami eleve kizár egy sor élelmiszerforrást (gyümölcsösök évekre kiesnek amíg az új telepítések teremni kezdenek, kiégő egyéb mezőgazdasági haszonnövények 1-1 szezonban szintén nem egy öröm).

    Erről a bódeni tó környéke jut az eszembe, ahol úgy termesztik az almafákat mint nálunk a szőlőt megspékelve azzal, hogy a támaszrendszer oszlopai kinyithatóak s dinnyehálót lehet a fák fölé húzni szükség estén, mely véd a túlzott napsütéstől, jégkártól, lepkéktől, seregélytől. Ha a német órabérből ez megvalósítható úgy, hogy közben nem drágább az alma ára, akkor nálunk miért ne lehetne?

  125. 129:

    Szerintem az ívó víz lesz a legnagyobb kincs.
    A minőségi élelmiszer most is Ausztriába, Németországba landol vagy ahol megfizetik, hozzánk meg jön a silány minőség.

  126. Engem az érdekelne ha megtörténne a 50 gigás metán böffentés akkor lég
    kör olyan lenne mintha 2000 ppm co2 lenne benne ezt az emberiség véletlenül sem képes adaptálni.nem beszélve arról akkor igazán beindulna a visszacsatolás maradék 4950 gigás metán mindent elpusztít. Jól látom ezt?

  127. A 400ppm érték is elég ahhoz hogy a klíma egy melegebb alapérték felé mozduljon.

    A metán csak rápakol erre, az hogy 400ppm vagy 2000ppm nagyrészt mindegy, mert ugyanúgy egy adott szint felé törekszik a rendszer. Persze nyilván gyorsabban, ha nagyobb a hajtóerő.

    Nem vagyok szakértője a témának így nem tudom milyen ellenhatásai vannak/lesznek a folyamatnak, és azok hol kapcsolódnak be a hatásukkal.
    Viszont minden rendszernek van egy tehetetlensége, egy ilyen nagynak meg nagy tehetetlensége van.
    Ezért van az, hogy most már ha leállnánk mindennel akkor is a folyamat a rendszer tehetetlensége folytán végbemegy.

  128. 132

    Mivel már korábban is voltak időszakok, mikor a légkör CO2 tartalma elérte ezt a szintet, az ezt követő időszakokban ugyanúgy végbe kellett mennie az addig elraktározott, potenciálisan felszabadítható CO2 további felszabadulásának.
    Ez olyan, mintha egy óriási máglya egyik sarkában egy kis tüzet gyújtanánk. Ha a tűz beindult, akkor csak idő kérdése, de az egész máglya le fog égni. Aztán ha leégett, akkor lehet lassan újra elkezdeni egy új máglya építését, ezt teszi a bioszféra, hogy majd valami azt is begyújtsa egyszer…
    Most csak annyiban különbözik ettől a folyamat, hogy az elején nagyobb az indítási dinamika, hiszen nem elég, hogy a folyamat már magától is folyik, mi még nyomatjuk melléje a fosszilisek szenét is.
    És persze a végállapot is különbözik attól, mint ami a spontán folyamatok nyomán lett volna, hiszen a fosszilisekből származó szén hozzáadódik ahhoz, ami labilisan volt tárolva a talajban és tengerekben.
    Azt nem tudom, hogy ez mennyivel lesz több, de szerintem az ember által felszabadított CO2 csak kis része annak, ami amúgy is spontán felszabadulna, így bízhatunk benne, hogy a végső felmelegedés nem lesz jelentősen nagyobb, mint amilyen már eddig is fordult elő a föld múltjában.
    Nem mintha ez vigasz lenne, mert azok is kiirtották az akkori élővilág túlnyomó részét. 🙁

  129. 120:extragalaxis
    „Avatar a 118-as hozzászólásában még mindig próbál provokálni, de nem ülök föl neki és ezentúl senkinek sem. Mindenki mondja a magáét, amit hisz, lelke rajta. ”

    Pedig a 117-ben hivatkozott Avatar hivatkozás eléggé ütösnek tűnik.
    De érdemes az elejéről végigolvasni innen:
    http://vallastortenelem.blog.hu/

  130. No de ha már benéztem az előbb hivatkozott blogra ezt találtam:

    http://adalek.blog.hu/2011/04/12/a_romai_birodalom_bukasa_es_a_keresztenyseg

    „A pogányok döbbent félelemmel nézték, hogy mi történik a világukkal; hogyan olvad, bomlik, enyészik el abból minden, ami értéknek számított és a nehezen feldolgozható eseményekre magyarázatként, egyre többen kezdték el nyíltan a keresztények felelősségét hangoztatni. ”

    Érdekes Konstatin alatt a birodalomban eluralkodó fejetlenség bemutatása, ami a jelenlegi helyzettel szerintem hasonlóságot mutat.

  131. elfmage és hubab!
    Köszönöm szépen a hozzászólást!

  132. Érdekes, hogy akkor szaporodtak meg a vészjóslatok, amikor a felmelegedés áll. Persze a klímaváltozás folyik, elsősorban a magas szinten stagnáló hőmérséklet miatt, de tavaly azért rátett egy lapáttal a rendkívüli naptevékenység is. Ha a felmelegedés nem indul be újra, akkor valahol meg fog állni a jégolvadás is és lassan lecseng. Aztán hogy újra elindul-e a melegedés, nem tudhatjuk, mindenesetre ezekkel a jóslatokkal fölösleges foglalkozni, mert az 1990-2010 -es szakaszt sem igazán sikerült jól előrejelezni, jelentősen túlbecsülték a felmelegedést.

  133. 138:
    Te itt most nem valós tényeket, hanem propagandát ismételtél meg. A felmelegedés gyorsul. annak ellenére, hogy ebben a pillanatban New Yorkban -30 °C van, de nálunk + 15 °C, Argentínában pedig 40 °C felett. A globális felmelegedés első számú következménye éppen ez. – – – Mellesleg, még soha se volt ilyen kevés jég az Északi sark környékén január 6.-án, mint most.

  134. Ha propagandáról beszélünk, akkor azt hiszem nem a szkeptikus vélemények folynak a csapból is…
    A felmelegedés lelassulását még az IPCC is elismerte, linkeltem is azt valamelyik cikkedhez, tehát nem gyorsulhat.
    Korábban én is és te is leírtuk, hogy a nagy tömegek hőmérséklet-változása jelentős csúszással követik a klímaváltozást, tehát a jég olvadása és az óceánok további melegedése (ami szintén lassult) nem jelenti automatikusan a felmelegedés folyását.
    A szélsőséges időjárás fő okozója pedig a jégolvadás (ami valóban folyik) és a rendkívüli naptevékenység.

  135. 141:
    2013 nem volt brutálisan meleg. A következő El Ninó év lesz brutálisan meleg.

  136. Egy dolog a szenzációhajhász cím, más dolog a tartalom:
    „Újabb bizonyítékot találtak a NASA tudósai a globális felmelegedés folytatódó trendjére, és a számításaik szerint 2013 a hetedik legmelegebb év volt 1880 óta. Az elmúlt 134 évben a tíz legmelegebb év – 1998 kivételével – mind 2000 után volt. A legforróbb 2010 és 2005 volt.”

  137. 28, Lehettem Volna:
    hidd el az EU jogrendszere már fel van készülve a klímamenekültek érkezésre – lényegében visszaküldik már most is a menekülteket oda, ahonnan jöttek: a halálba.
    34, hídrobbantó:
    Tényleg sajnálni lehet csak a vakhittel rendelkezőket, mert nem fog jönni Jézus, amikor kiég minden a földeken és mélyebbre kell fúrni a vízért. Persze mindenféle új betegség és kártevő is jönni fog – viszont télen nem kell olyan sokat fűteni….de jó lesz !!!
    38, gyuri:
    Valószínűsíthető, hogy Jézust már akkor és most sem értették. Ezért aztán gyártottak maguknak mindenféle elméleteket. Mert az ember mindig vágyja a szeretetet és a boldogságot. Ez az, amit mindenki keres.
    82, extragalaxis: az óceáni áramlatok sűrűségének a csökkenését már több előző poszt is kitárgyalta.

    Akármilyen változások is lesznek a Kárpát-medence éghajlatában, itt csak az fog számítani, hogy van-e munkahelyed !

  138. Bocs, off, de a címhrz passzol. Az ukrán tüntetők fasisztoidabb csoportjai megtámadhatják a kárpátaljai magyarokat a magyar külügy előrejelzése szeritn. Mindezt az Európához csatlakozás jegyében. Még egy bűnözőket felvonultató konstruált forradalom, az eddigi hatalom tűrhetően fenntartotta a rendet, a demokratizálás jegyében ezek az idióták szétverik magukbnak az országot és a közbiztonság megszokott szintjét.
    Éljen a demokrácia, éljen az EU!

  139. 146:
    A Ukrajna ketté válik, akkor van esély a háromfelé válásra is, és Kárpátalja visszajöhet hozzánk, ha hagyják a „Hatalmasok”.

  140. 146: Nem számítok ilyen forgatókönyvre, hogy ekár egy falu is visszatérhet hozzánk, mert precedens lenne és szerintem máris égnek a telefonok Pozyony, Bukarest és Belgrád között, hogy a dolog egy százezrelékes esélyét is kizárják.
    Viszont Ukrajna káoszba dönthető és a bölcs európapárti lakosságcsoportok lelkesen dolgoznak ezen.

  141. Az ukrajnai zsidószervezetek ideges levelet írtak az izraeli kormánynak, hogy ha beenged mozambiki és más menekülteket, akkor most sürgősen szervezze meg az ukrajnai zsidók kimentő akcióját…
    Persze pánik, de ki tudja. Írtam a dolog ukrajnai hagyományairól…

  142. 145.
    Tovább bonyolítja a dolgot, hogy Nyugat-Ukrajnában pont Kárpátalja az, aki NEM akar az EU-hoz csatlakozni… Ezért küldték oda a „fasisztoidokat” az européerek…

    Ahhoz, hogy Ukrajna darabolra essen, nagyobb erők szükségesek, mint amekkorát Oroszország kezelni tud. Kérdés, hogy az EU-nak „csak” az ukrán termőföld kell, vagy érdeke fűződik egy véres polgárháborúhoz. Mert ha fogcsikorgatva fognak EU-tagot csinálni Ukrajnából, akkir örökölni fogják a feszültséget is.
    Nem mellékesen pedig az orosz befolyást a határokon belül.

  143. 149: Ezen az alapon az oroszok támogathatnák Ukrajna EU-belépését, vagy kérhetnék saját felvételüket… Bent meg átvennék a hatalmat…. 🙂

  144. 150.
    Lehet…
    De Ukrajna belépésének fő indoka az Oroszországot körbevevő rakétatámaszpontok gyűrűjének szorítása…
    Ebben az esetben Oroszország tényleg joggal igyekezne bekerülni.

  145. Fokozódik a helyzet, a lengyel sajtóban szakértők tárgyalják, hogy vajon megakadályozható-e, hogy az ukrán felkelők felrobbantsák a gázvezetékeket. Magyarország is ezeken keresztül kapja a gázt!!!

    A pík oil keresletromboló szines forradalmai Szíria állomással elérkeztek Közép-Európa határára…

  146. Mellesleg a terrortámadások célpontjává vált gázvezetékek is jelzik, mekkora demagógia még a kérdésfelvetés is, hogy vajon Ukrajna az EU-hoz tartozzon, vagy inkább az oroszokhoz. A gázvezeték jelzi, hogy az EU és az oroszok is kölcsönösen egymásra vannak utalva és Ukrajna mindkető számára fontos. Nincs vagy-vagy választási lehetőség, csak is-is, tehát az egész országfelgyújtás esztelen szabotázsakció. Amerikai (Usraeli?) szabotázsakció.

  147. 146: Álmodozni mindig lehet, de kétlem, hogy 150 000 magyar miatt ide csatolnának 1 millió ukránt is… Merthogy Kárpátalján nagyjából így áll a nemzetiségek aránya.

  148. „Évek óta először fordulhat elő, hogy tömegesen osztanak majd élelmiszert Kaliforniában. A szárazság miatt az embereknek nem juthat ivóvíz, a farmerek tönkremehetnek, az USA kormánya pedig egyelőre nem tud segíteni.

    A legnépesebb amerikai állam hatóságai szerint 17 agrártelepülésen 40 ezer ember ivóvízellátása kerül veszélybe, ha 60–120 napon belül nem lesz jelentősebb esőzés – írja az origo. A kaliforniai hatóságok bejelentették, hogy az érintettek köre várhatóan tovább bővül majd, miután az államnak a városi vízműveket ellátó szolgáltatója, a 25 millió ügyfelet kiszolgáló State Water Project közölte, hogy nem állnak rendelkezésére megfelelő készletek a települések ellátásához. Ilyesmire még nem volt példa az állami vízszolgáltató fennállásának 54 éves történelmében.

    B. Lynn Ingram, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora szerint az államot ötszáz év óta nem látott súlyosságú szárazság fenyegeti. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt szükségállapotot hirdetett.”

    http://www.agrarszektor.hu/agrargazdasag/egyeb/nem_lesz_eleg_elelmiszer__mindent_vihet_az_aszaly.3542.html

  149. 156:
    És akkor még mindig kapok hetente hozzászólásokat okos tojásoktól (általában Amerikában élő magyartól) akik as helyi propagandának bedőlve tagadják a globális időjárás változást, engem kikiáltanak a globális felmelegedés megszállottjának, vagy papjának, stb. Persze ezeket nem engedem át, mert tök feleslegesek.

  150. 156.

    Lehet, hogy csak a HAARP-ot tesztelik ?

    Végülis, ha elfogadjuk a feltevést, hogy a Föld lakosságát 500 millión akarják tartani, akkor ez kiváló módszer, hogy hatalmas, egyébként jó területeket depopuláljanak.

  151. „A szigetország nagy területén pénteken kezdett havazni, másnap egész nap esett, és sok helyütt vasárnapra virradóra, illetve a reggeli órákban is folytatódott a hóesés. Lassan megdőlnek a sokéves rekordok, Siroisi és Mijagi városokban például szombat délután óta 57 centiméter hó esett, és Fukusimában is csak három centiméterrel vékonyabb a hóréteget mértek.”

    http://index.hu/kulfold/2014/02/16/egyre_tobb_halott_a_japan_havazasban/

  152. 156:

    Atomreaktor van-é ott? Ha nincs miért nincs!?

  153. Brazil, the biggest sugar and coffee grower, had the driest January in six decades, scorching crops. Arctic-like cold is projected for the eastern two-thirds of the U.S. at the end of the month, boosting demand for natural gas. From extreme cold in the Midwest to drought in California and South America, weather is the “big driver of commodities,” Barclays Plc said in a Feb. 21 report.”

    http://www.bloomberg.com/news/2014-02-23/coffee-to-soybean-wagers-climb-on-brazilian-drought.html

  154. 160:
    Naponta nézem évek óta, de most nézd te meg, néhány nap után. Ugyanis beindult az olvadás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük