(1257) Rühesség

Tibor bá’ online

 

~00000Ez a poszt „rendelésre” készült, és bár erről már volt szó (VM-159), a téma fontosságára való tekintettel újra előveszem.  Háború, forradalom, gazdasági vagy/és társadalmi összeomlás/felfordulás, szóval rendkívüli helyzetekben meg szoktak jelenni a paraziták is. Ezek legkellemetlenebbje és a legnehezebben kiirtható a rüh. Nem árt, ha rendezett körülmények között felkészülsz rá, főleg mert az ellenszer (Novascabin) viszonylag olcsó (563 Ft.) és vény nélkül is kapható. Szóval, mi is az a rühatka?

A rühatka egy apró parazita (néhány tized milliméter) ami szemmel éppen, hogy nem látható. Belefúrja magát a bőr hámrétegében és ott él, szaporodik, terjed. Tulajdonképpen nem okoz nagy bajt, de iszonyatosan viszket, képtelenség megállni a vakarózást, és így az ember önmaga vakarja ki az elsebesedést, ami egészen kellemetlen is tud aztán lenni, főleg mert el is fertőződhet, amihez persze a rühatkának semmi köze.

A rühesedést kizárólag embertől lehet elkapni testi érintkezés útján (bár ruhacserével se lehetetlen). Igen, van rühes állat is, de az nem ember specifikus rüh, tehát nem elkapható. Az átmászott rühatka tünetet minimum 2 hét után okozhat csak, így ha egy családba valaki felszedi, akkor mire a tünet jelentkezik, az egész család rühesnek tekinthető, és egyszerre kell kilábalniuk belőle. Hogyan?

Vattába itatott Novascabinnal minden családtagot le kell kenni tetőtől talpig és nem szabad lemosni 12 órán át. Közben az összes ruhadarabot és ágyneműt ki kell forró vízben mosni. 12 óra után le lehet fürödni. A fej bekenése felesleges, mert a rüh oda nem megy. Hová? Az atkák nem hülyék, elsősorban a zsenge bőrt kedvelik. Tehát ujjak között, mellbimbó környékén, de persze átterjednek minden hová. Az ujjak közötti viszketés szokott lenni az első jelzés. A biztonság kedvéért érdemes a lekenést két héttel később az egész családnak megismételni.

Fontos, a rühesedés magától nem múlik el. Antibiotikum nem hat rá. nagyon fontos, hogy legyen otthon tartalékban Novoscabin. Régebben kénvirágot kevertek össze sertészsírral, és azt kenték a bőrre. Ez a „gyógymód” primitív, de ínséges időkben jól jön, ha tudtok róla.

Érdemes még megemlíteni a ruha és hajtetűt (bár erről már volt szó). A hajtetűtől a legegyszerűbb megszabadulás a kopaszra nyírás, ha más megoldás nem lehetséges. A ruhatető általában a derék környékén van, ahol jó meleg és enyhe ruhaszorítás tapasztalható. Ezektől igen könnyű megszabadulni fizikai úton. Kellő higiénia mellett az átmászott tetűt este, vetkőzéskor észre lehet venni. Persze, ha egy katona, vagy hadifogoly heteken át nem vetkőzik le, akkor ez nem megoldás, de pontosan ilyen körülmények között terjed a tetű.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

10 gondolat erről: „(1257) Rühesség

  1. Köszönet a hasznos posztért Tibor bá’!

    Mennyi ideig tárolhatjuk a Novascabint anélkül, hogy veszítene hatékonyságából? Természetesen megfelelő körülmények között tartva és a papírforma szerinti szavatosság lejárta utánra gondolok.

  2. 1:
    100 év 😀
    Nem bomlik. Ha akarod vehetek neked 2-3 adagot, és majd átveszed, ha erre jársz. Vagy elküldöm egy magyar címre.

  3. 2:

    50 évvel is beértem volna, de a 100 mégis csak jobban cseng füleimnek. 😀
    Köszi a lehetőséget, de hétvégén utazom haza a családhoz, így a beszerzést személyesen is meg tudom oldani.

    A Novascabin tipikusan azon fontos beszerzendő túlélési dolgok egyike, amelyhez a mai világban viszonylag olcsón juthatunk hozzá, a cudar világ alatt pedig felbecsülhetetlen lesz az értéke nemcsak saját használatra, hanem akár csereeszközként is.

  4. 3:
    Ezt a szenvedést nem a rüh okozta, hanem az emberi hülyeség. 🙁

  5. Kedves Tibor!

    Azt csak hiszed hogy a novascabin tuti módszer! Olvasd el az alábbi linket és rájössz hogy nemcsak a blogger hanem a hozzászólók alapján a rühatka egyre jobban immunis az írtószerekre.
    Úgy ahogy a tetvek is tudományosan bizonyítottan a forgalomban lévő írtószerek legtöbbjére immunisak. A rühességgel ugyanez lesz illetve már ugyanaz a helyzet.

    http://embereneleskodok.blogspot.hu/2011/09/ruhatka-olyan-mint-bolhacsipes-aztan.html

    Sok sok üveg novascabin kell ahhoz hogy mondjuk magadat kikezeld, nem beszélve a családról is.
    És geddon esetén a főzőmosás sem egyszerű…

  6. 7:
    Megírtam a kénvirágos lekenést, ha minden kötél szakad. Arra nem lehetnek immúnisak, mert senki se használja.

  7. tibor bá!hol van az a kénvirágos lekenés leírás?

  8. Hamarosan előkerülnek a rühesség megelőzésére vonatkozó tanácsok, úgyhogy erre a posztra is érdemes pillantást vetni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük