(2547) A mértéktelen antibiotikum fogyasztás szuperbaktériumokat hozott létre

Tibor bá’ online

 

A „felfedezés” varjúszar gyűjtéssel kezdődött, amit a Tufts Egyetem fertőzőbetegségek professzora, Julie Ellis végzett, hogy megvizsgálja, milyen baktériumokat talál a varjúszarban. A vizsgálódás bebizonyította, hogy a vadon élő madarakban található baktériumok egy része rezisztenssé válik antibiotikumokkal szemben. Ez az ártatlannak hangzó mondat súlyos tényeket rejt magában. Lényegében arról van szó, hogy a vankomicinnel szembeni rezisztencia veszélyes lehet, mert az antibiotikumot elsősorban staphylococcus ellen használják, amelyek pneumoniát (tüdőgyulladást) és meningitiszt (agyhártyagyulladást) okoznak. Ezek pedig igen komoly, esetenként halálos kimenetelű betegségek.

A problémát részben az okozta, hogy becslések szerint Amerikában a felhasznált antibiotikumok több mint fele feleslegesen van felírva. Ez nálunk is így van, a háziorvosok panasza szerint a betegek legtöbbször kikövetelik a (felesleges) antibiotikumot. A probléma másik okozója az a 30.000 tonna (nem elírás) antibiotikum, amit az USA területén állatoknak adnak évente a jobb hozam érdekében.

Vadon élő állatok beleiben élő baktériumok géncserét hajthatnak végre rezisztens baktériumokkal, amikkel ha ember találkozik, súlyos helyzet állhat elő, mert a betegség gyógyítására rendelt antibiotikum hatástalan.

A varjú projektum nem az első alkalom, amikor a tudósok találkoztak a problémával. Korábban találtak rezisztens baktériumokat rókáktól egészen cápákig. Hogy ez pontosan mit fog jelenteni emberek gyógyítása terén, még nem teljesen tiszta, de a helyzet egyáltalán nem rózsás. Most alakul ki a poszt-antibiotikum éra, amikor már a legújabb antibiotikumok se fognak tudni meggyógyítani egyszerű fertőzéseket se.

Jelenleg ott tartunk, hogy a legalább egy antibiotikumra rezisztens baktérium évente az USA-ban 2 millió embert támad meg, akik közül 23.000 meg is hal.

Ellis varjúi a rezisztens baktériumokat szennyvizekből szedhették fel, és mivel vándormadarak, hatalmas területeket járnak be, miközben a madárszarral együtt szétszórják a rezisztens baktériumokat is. Mintha a madárszar egymagában nem lenne éppen elég. 😀

Ha érdekel az eredeti jelentés: Read the original report from Environmental Health News.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2547) A mértéktelen antibiotikum fogyasztás szuperbaktériumokat hozott létre

  1. Nem idetartozik és nyilván mondták is már Tibor bának hogy baromi vagány ez a kalapos kép. A posztal kapcsolatban pedig annyit hogy ez várható volt, már a 90es években megmondták hogy ez így lesz. A saját anyám is szerelmes az antibiotikumokba és ha egyet köhint már rohan feliratni vmi szart.

  2. Ideje lesz kifejleszteni az R faktoros bacik ellen nem kémiai alapú kezelést…

  3. 1 – Thunder:
    Éva nevében is köszönöm (az ő ötlete volt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük