(1190) Az összeomlás sebessége

Tibor bá’ online

 

~00000Szerte a világban számtalan blog foglalkozik az SHTF felkészüléssel, ahol vissza-visszatérő legfőbb téma a „mikor?” és a „hogyan?” A pontos válasz milliókat érne meg, ha lennének millióink, és a válasz plauzibilitása szavatolva lenne, mondjuk a Teremtő által. J

Nyilvánvaló, hogy számtalan véleménnyel, és számtalan ötlettel lehet találkozni, amiből csak arra lehet következtetni, hogy a „birkák” sose fogják észrevenni, sőt a felkészülők egy része is vak. Ezért vannak olyan bejegyzések, hogy milyen kést és mennyiért lehet kapni itt meg ott, meg hasonlók. Elég sokan úgy képzelik el, hogy egy szép napon elmegy az áram, estére sötétségbe borul minden, és elszabadul a pokol. Ez azonban csak akkor következhet be, ha valami természeti csapás ér minket.

Rákosi idejében ezt úgy hívták, hogy „szalámi taktika”. Ha az életkörülmények lassan romlanak, a dolgok normálisnak tűnnek. Az emberi alaptermészetből adódóan, mindenhez hozzá tud szokni, ha van hozzá elég idő. Lényegében tehát a szar máris bekerült a ventilátorba (SHTF), csak lassan és csendben csapódik a pofánkba. Hadd tegyek fel néhány kérdést!

Mi van a lakóhelyünk infrastruktúrájával? Mi van az országos bűnözéssel? A fűtési költséggel mi újság? (felejtsd el a rezsicsökkentést!, ami mindössze porhintés) Hogy alakulnak az élelmiszer árak, a szolgáltatások minősége és ára? Hogy áll a foglalkoztatottság? Mi van a betegellátással? Hány évet kell várni egy protézis behelyezésére, 5 év, 8 év? A hajléktalanok és a segélyen élők száma csökken vagy növekszik? Mikor volt több kilakoltatás, tavaly vagy idén? Ha csak a felsoroltakat veszed számba, és figyelemebe veszed a trendet is, azaz 2000-hez képest merrefelé változott 2013-ra, akkor ki fog derülni, hogy semmi se lesz egyre jobb, ellenben minden egyre rosszabb. A szar már szép lassan, de biztosan, csapódik a pofánkba.

Mi jellemzi még a lassú süllyedést? Egyre többet kell dolgoznod, egyre kisebb fizetésért. Olcsóbb és gyengébb minőségű étel alapanyagot veszel. A használati tárgyak minősége csökken. A munkavállalási lehetőségek rosszabbodnak. Hozzászoksz az állandó izgalomhoz. Egyre kevésbé van jövőképed. Egyre inkább  eszedbe jut, hogy mi a francot lehetne tenni. Már a szavazástól is elment a kedved.

Szerencsére van mivel lekötni magad. Ott vannak a TV sorozatok, a videó játékok, az Internet. Kinek-kinek ízlése szerint. Ezeknek a segítségével el lehet szökni a valós élet elől, ami egyre szarabb. Ez a hajtómotorja a wellness intézménynek. Néhány órára, néhány ezer forintért megveszed magadnak a kellemességet (jobb fordításom nincs).

Ne várj a csodára, mert nem fog eljönni. Ne higgy az ígérgetéseknek, mert nem lesznek beváltva. Ha lakáscserében vagy vidékre költözésben gondolkodol, cselekedj még ma, ne halaszd holnapra. Olyan ez, mint az öregedés. Ha 30-ról egy nap alatt válnál 80 évessé, egy napig se akarnál élni, de 50 év alatt tökéletesen hozzászoksz az elviselhetetlenhez. Ne várd meg!

A végső állomás
A végső állomás

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

64 gondolat erről: „(1190) Az összeomlás sebessége

  1. Igen, ha lesz, akkor lassú lesz. Viszont azt szerintem ma még nem tudhatjuk, hogy ez a mostani állapot csak a válság miatt van, vagy ez már az első lépés a lejtmenetben. Ez a mostani válság egyelőre kísértetiesen hasonlít a 29-33 -asra, de a mai vezetők vhogy nem tűnnek olyan elszántnak és erőskezűnek, mint az akkori vezetők. Az erős kezű vezetők ténykedése viszont háborúhoz vezetett (na jó nem ez volt a háború oka, de tényező).
    Szóval egyelőre én nem vagyok benne biztos, hogy ez már az első lépés, szerintem ez csak egy válság.
    Persze az is nézőpont kérdése, hogy mióta érezzük úgy, hogy lefelé haladunk. Csak 2008-tól, esetleg már korábbról?

  2. 1 Mi van a lakóhelyünk infrastruktúrájával?
    2 Mi van az országos bűnözéssel?
    3 A fűtési költséggel mi újság? (felejtsd el a rezsicsökkentést!, ami mindössze porhintés)
    4 Hogy alakulnak az élelmiszer árak, a szolgáltatások minősége és ára?
    5 Hogy áll a foglalkoztatottság? Mi van a betegellátással?
    6 Hány évet kell várni egy protézis behelyezésére, 5 év, 8 év?
    7 A hajléktalanok és a segélyen élők száma csökken vagy növekszik?
    8 Mikor volt több kilakoltatás, tavaly vagy idén?

    Válaszok :

    1 Köszönöm szépen jól van, nem tapasztalok változást.

    2 Pontosan nem tudom,de úgy sejtem a változás néhány éves trendje belefér a szokásos ingadozásba.

    3 A rezsicsökkentés kormánypropaganda fogás, de a fűtési költséget mégis jelentősen csökkenti.

    4 Elképzelhetőnek tartom a lassú alig észrevehető romlást, én is lakossági szolgáltató vagyok, az én áraim nem jelentéktelen mértékben csökkentek a minősége sem romlott, mert az harakiri lenne.

    Az élelmiszer árak növekedését a gazdasági recessziónak és Magyarország gazdasági gyengélkedésének tudom be.

    5 Ezt is az előző mondattal válaszolnám meg.

    A betegellátást nem tudom megítélni itt vagyok leginkább hajlamos elfogadni a poszt mondandóját.
    Ezen mindig lehet spórolni és meg is teszik a mindenkori kormányok.

    6 ismétlés nem lehet külön pont – ha már számozunk – ez is egészségügy.

    7 Nincsen adat a birtokomban sejtésem, hogy itt is a gyengélkedő gazdaság az ok ,amelyik éppen hogy a recesszió és a prosperitás határán egyensúlyoz…

    ( hogy átmenetileg e 2008 -óta vagy véglegesen erről kizárólag vélemények vannak forgalomban)

    8 Gondolom idén, ez valóban aggasztó és igen rossz előjel, bár itt is a léptékre sem árt figyelni, mielőtt kardunkba dőlünk.

  3. Hihetetlen naivitás. A valóságban, az álmokon túl az összeomlás már folyik, csak errefelé még nincs kritikus fázisban. Persze van ahol már kicsit előrébb jár. A teljesség igénye nélkül:
    Portugália, Spanyolország, Görögország, Bulgária, Brazília, Dél-Afrika, Egyiptom, Líbia, Mali, Irak, Niger, Szíria, Törökország, ………
    Ott az előbbi kérdésekre már kicsit más válaszokat adnának. Egyébként az összeomlások természete, hogy a végéhez közeledve romlanak igazán a körülmények (lásd Titanic elsüllyedése). Ennek még csak az elején tartunk. Persze tudom, hogy erre a hsz-re jönnek majd az ismert válaszok, hogy hát ez vészmadárkodás, meg ilyen mindig is volt, ne rontsuk már az általános eufóriát, meg hasonlók, de aki vak szeretne lenni, az vak is lesz. Tehát nem kell győzködnötök, én sem teszem a továbbiakban. Szép álmokat!

  4. 2:
    Irományod feléhez érve egyre dühösebb lettem, de ez átváltott röhögésre, amikor a „ismétlés nem lehet külön pont” mondatodat olvastam. Le vagyok leplezve. Összeizzadtam 8 pontot, de ezek közül egy mindössze ismétlés. Micsoda leégés!
    1) Nem tapasztalsz változást? Évről évre több a kátyú. Útjavítás helyett kitesznek egy figyelmeztető táblát. Üröm előtt a helyzet életveszélyes, mert a tábla és a lyuk kikerülése végett át kell menni a baloldalra, ahol rendszerint jön valami, mert igen nagy a forgalom.
    2) Csak te teszed fel ezt a hülye kérdést. Mindenki tudja, hogy a bűnözés terjed, mint a pestis. Az egyik társunk 3 kutyát kér tőlünk, mert annyira fél. Nyíltan fenyegetik.
    3) A gáz és tűzifa ára (a két leggyakoribb fűtési energia forrás) messze nagyobb tempóban növekszik, mint az infláció. Aki ezt nem tudja, ne nyissa ki a száját, mert rezsi csökkentéssel nem lehet elfedni a tényeket.
    4) Az alapvető élelmiszerek ára egy év alatt 20 százalékkal nőttek. A kis szolgáltatók között óriási verseny van, mert a lakosság terhelhetősége elérte a maximumot, de minden más egyre drágább.

    Nem elemzem tovább, te egy latens Orbán segg nyaló vagy. Vagy dicséred, vagy ahol nem lehet ott „a szocik is ezt csinálják”.

    3:
    Nem naivitás, szándékolt propaganda. Az elmúlt 3 évben szépült-épült a szabadságharcos hazánk. És ha valami mégsem, akkor a szocik 8 évét nem lehet 4 év alatt helyrehozni.

  5. Az összeomlás sebességéről van szó. Valószínűleg exponenciális gyorsulásról beszélhetünk. Magyarország számára a földmutyit tartom végzetes összeomlásnak, azaz a létalapok megszüntetésére tett intézkedéseket és nem a trafikmutyit vagy a rezsicsökkentési hazudozásokat. (2. Vajahu: hiába csökken minimálisan a rezsid, ha az infrastruktúrája összeomlik és pár év múlva használhatatlan lesz az elmaradt karbantartás miatt.)

    http://www.greenfo.hu/hirek/2013/09/23/mentsuk-meg-kishantost

  6. Ha már Orbán írásba került. Épp olvasok egy kis ókori irodalmat és azt mondom magamban: Ezt akár Tibor bá’ is írhatta volna O.-ról. 🙂

    Szolón:
    Önkényuralom

    Hó esik és hevesen ver a jég zord fellegek alján,
    villám lángol, az ég menyköve csap le nyomán;
    mégis a várost baj csak uraktól éri. A zsarnok
    rabjává lesz a nép s nem veszi észre, miként.
    Lassan emelkedik az, de utóbb már jaj, be nehéz őt
    megfékezni; tehát éberen álljatok őrt!

  7. 3:

    Mindig vannak helyek, ahol rosszabb és ahol jobb a helyzet. Felsoroltad azokat a helyeket, ahol romlik a helyzet, viszont vannak, ahol javul. Persze bele lehet magyarázni, hogy az átmeneti, meg hogy valójában nem is javulás, de ezt majd az idő dönti el, ezek ma szerintem nem jelek.

    4:

    Te régebb óta ismered Vajdahu Jánost, de nekem ebből a hozzászólásból nem jön le az, hogy „Orbán segg nyaló” lenne.
    Egyébként az utak állapota mifelénk is általában javul, de tudom, hogy vannak helyek (főleg az Alföldön) ahol nem ez a helyzet.
    A közbiztonság mifelénk is javult az utóbbi időben. Nem jelentősen, de javult.

  8. 6: hős paraszt inkább. Kaszát egyenesítik.

  9. 5: Gloucester:
    Megelőztél.
    Én a permakultura listán kaptam meg az infot.

    Teljesen jogos a poszt.
    Csak meg kell nézni más civilizációk hanyatlását.

    Az élelmiszereknél különösen szeretem, azt a gyártói taktikát, hogy nem emelnek árat, csak a mennyiséget csökkentik.
    Lassan a pl. a tejföl is desszertszámba megy, olyan kicsi lesz a csomagolása.

    4. Tibor bá’:
    Egyetértek a 2 hozzászólás bírálatával.

  10. 8:
    Mégis hol javul a helyzet szerinted? Az utóbbi időben annyi fiat pénzt nyomtattak, mint soha előtte a világtörténelemben és ennek kumulált hatása, hogy „csak” a világ cca. 30 %-ában vannak zavargások. Mennyi idő még mire a „népek” rájönnek, hogy ami itt folyik az szemfényvesztés, ami a dolgok eltakarására hivatott. Ergo IDŐHÚZÁS. Időhúzás, a nagy ötletig, a nagy felfedezésig, csodafegyverig, Deus ex machina-ig,stb. (Mindenki képzelje oda, azt amit szeretne, a valódi ok rejtve van.) Egyébként az érvelésed szerint, ha a II. Vh. alatt Svájcban egész jó volt, akkor a II. Vh. semmi extra, csak Svájcon kívül Európában és másutt is kicsit szarabbul ment 39-45-ig. Nem nagy cucc.

  11. 6 Name7

    Már disztichonban politizálunk? Elolvastam, felvettem az ütemet, aztán majdnem folytattam:
    „Hős vértől pirosult gyásztér, sóhajtva köszöntlek…” 🙂

  12. 8. Vasgerinc: Felsőzsolcát is említhetted volna példának, nade most abból áll az ország? Ennél azért nagyobb területet jár be még a helyi lakos is. A munkakeresők csökkenését még várom az érvelésedben.

  13. Tibor bá,ez a poszt ,ez a pár mondat amit leírtál nagyon ott van,és ott van benne a lényeg,az igazság..Minden benne van.És mindennap eszembe jut ,pontosan ugyan ez..A lényeg:Nem lehet elmenekülni.. 🙁
    2!
    „Az élelmiszer árak növekedését a gazdasági recessziónak és Magyarország gazdasági gyengélkedésének tudom be.”

    Szerinted csak itt növekszenek az élelmiszer árak?Más országban nem?.. 😮 Csak itt van gazdasági recesszió?Máshol sehol?
    Ahogy a válaszaidat elolvastam a kérdésekre,nagyon be fogod a szemed..

  14. 13 hubab

    Ó, én nem politizálok és nem is emiatt írtam a hozzászólásomat. Pár hete aktívan elkezdtem olvasni az oldalt és így láttam mi a véleménye Tibor bá’-nak O.-ról. Amikor elolvastam a disztichont azonnal ez a helyzet jutott eszembe véletlenül. Részemről ennyi a vonzata.

    Túl fiatal vagyok ehhez. Én még túlságosan is videó játékokkal kötöm le magam. De szépen lassan kinyítom a szemem! 🙂

  15. 17.
    Kedves melike00

    Olyasmiről vitatkozunk, ami lássuk be szigorún tudományos módszerekkel nem dönthető el.
    Hanyatlik -e illetve milyen gyorsan romlik a Magyarországon élő emberek helyzete ?

  16. 14. Felsőzsolca helyett Felcsút értendő. 😀

    Olvasva a hozzászólásokat egyre biztosabbnak tartom a jövő évi 2/3-os ismételt fityeszes győzelmet. Tragédia, de csak az a közhely jut eszembe, hogy megérdemli az ország a sorsát.

  17. 17: „Hanyatlik -e illetve milyen gyorsan romlik a Magyarországon élő emberek helyzete ?”

    Ez pénzkérdés. 500 eFt/hó felett bizonyára nem hanyatlik, 150 eFt/hó alatt biztosan hanyatlik. Mielőtt megkérdeznéd, az utóbbiból lényegesen több van.
    Az élelmiszerárak az elmúlt 3 hónapban – hangsúlyozom érzésem szerint – cca. 15%-kal emelkedtek – a szegényebbeket ez sújtja leginkább.

  18. M0 Duna-híd speciel négysávosból nyolcsávossá fejlődött! 😉

  19. Ne aggódjatok egyet sem. Az Osi Kuh immáron harmadszorra is megnyerte a választásokat Németországban, a gazdaság dübörögni fog, a válságot magunk mögött hagyjuk.

    Orbán is jól teljesít, az ország kevésbé, de nálunk is marad a vezír. Szerintem kár is választásokat kiírni, inkább abból a pénzből építsünk egy újabb stadiont.

    Egészségügyre kár költeni, mert onnan a mindenkori kormányok annyi pénzt kimertek, hogy legalább egy évi költségvetés hiányzik már.

    Ez igaz tán az oktatásra is.

    A Big Terv halad előre, most jön a legyengítés fázisa, és nem sokára alig fogjuk várni, hogy végre teljes mellszélességgel megadjuk magunkat a New World Order-nak.

    Hehe, tudtátok, hogy nyitás után 24 órával 9 millió új ájfont adtak el? Vann benne egy tök jó funkció, ráteszed az újjad a kijelzőre és azzal feloldhatod a telefont. Fantasztikus védelmi funkció nem?
    Sok millió újjlenyomathoz hozzáférni, úgy, hogy a kedves felhasználó önként megadja…. Tuti, hogy sokan a Facebook-ra is az újlenyomatukkal fognak majd belépni rajt. 🙂

  20. Szakmám miatt, olyan 150 kkv-ra van rálátásom. Talán 4-5 db fejlődik közülük, de a többségük bevétele csökken, jóesetben stagnál. Egyre többen mennek közülük tönkre. Munkavállalóik szintjén még rosszabb a helyzet: sok az elbocsájtás, kevesebb a fizetés, kevesebb órában jelentik be őket, nő a trükközés. A cégek bankszámlái is évről évre apadnak, kihuzzák belőlük a pénzt. Romlik az adómorál, az is csal, lop, aki régen nem tette, dacára annak, hogy, a NAV egyre keményebben ellenőriz és bűntet.
    Pedig nem is istenhátamögött,Bivalybasznádon élek, hanem itt Pesten.
    Nekem aztán hiába nyomják a kamu számokat, hogy milyen kurva jól élünk.
    Tényleg Hívőnek kell lenni, hogy azt avalaki beegye.

  21. 21!
    Na ezzel én itt ki vagyok segítve…Ez a rész el van felejtve Magyarország számára…(Szerintem mi már Szlovákiához tartozunk..)
    Mert Miskolcra,ami 70 kilométer,3 óra még fel lehet döcörögni ezen az úton autóval..És még örülhetek is hogy milyen gyorsan oda értem..Vasúttal,szintén 3 óra..
    Óránként szalajtatják az ezer éves mindenhol kiszolgáltatott gusztustalan kocsikat szinte üresen rohangálnak itt óránként…Az IC-ket,meg elvették,azzal a jelszóval hogy nem volt kihasználva.Röhögnöm kell…Csak ugye a sineket kellene felújítani,az meg már nem megy..Teljesen ellehetetlenítik a környéket hogy leépítik infrastruktúrailag..ha jönne is ide egy cég,nem jön,mert se út,se vasút.Télen a minusz 20 fokba kiállnak utat javítani a disznó perzselővel,és rácsapnak kettőt a lapáttal,amikor jön egy nagy teher kocsi,kilöki,és még nagyobb luk tátong ott mint azelőtt..Hát ez tényleg fejlődés..
    24!
    Hát nem is lehet megélni 70 ezer forintból,nekem senki ne mondja..Csak úgy hogy valahonnan még hozzá szerzel ..

  22. 25:
    Most olvastam Moldovától az Érik a vihar című könyvét Miskolcról.
    2009-es kiadás, de gondolom a négy év alatt nem lett jobb a helyzet.

    Mindenesetre tragikusan szar a helyzet ott. Gyakorlatilag a nyugdíjasok tartják fenn a gazdaságot teszthalott állapotban.

    Székes fővárosunkban amit tapasztaltam:
    1., Az emberanyag egyre rosszabb, cigány és cigány életmódú fehérek száma egyre növekszik.
    2., Teljes a bizalomvesztés minden fronton, még egy csavart se kapsz meg bizományba csak ha x ezer forintokat költöttél már az adott boltban, kivitelezők sem kezdenek dolgozni előleg nélkül, stb.
    3., A népesség öregszik, egészsége romlik. A fiatalabbak sokszor betegesebbek mint a nagyszüleik generációja (ezt már falun is hallottam).
    4., Apróság de kaja ügyben: van a kis májas konzervecske 65g-os, amiből van szárnyas/sertés/marha. Tömegáru. kb egy éve 49.- Ft körül volt az ára van belőle „tépőzáras” is.
    Kb tavaly év végén már 60.- 69.- körül vesztegették. Ma ennek a cikknek 79.- körül van az ára, de láttam már 89.- Ft körül is.
    Ez egy olyan alapcikk volt amit 2 zsemlével meg lehetett kajálni, nem kell hozzá kilókat venni vagy kiméretni.

    A 70eFt bevétel valóban kevés, de ha vidéken élsz, ahol megterem a hagyma, krumpli, csirke, kecske akkor nem kajára költöd el a kis pénzedet, ha úgy van akkor tüzifa és gyümölcs is jön a kertedből. Rezsire, ruhára, stb. még így is kevés, de valahogy meg lehet belőle lenni talán.
    Persze így igaz a „szerzel hozzá valahonnan”

    Nagyon sokan élnek így vidéken, a 70eFt bevétel egy főre így nem rossz. Persze szó nincs luxusról, de valódi ételeket esznek ez által.

  23. 26. Asterix Says: Your comment is awaiting moderation.

  24. 28:

    Vidéken sok helyen van az hogy van egy kenyérkereső, a család többi tagja meg megtermeli amit esznek. Konkrét példákat tudok és megvannak akár többen is.

    Nézd meg hogy a létminimumból mennyi a kaja, fűtés és egyből látható egy másik kép.

    Vidéki helyeken ahol nincs munka sokszor nincs minden felnőttnek munkája, sőt.
    Ráadásul Budapestországon kívül nem jellemző a 100eFt feletti fizetés. Sokan keresnek csak 60-70eFt-ot, és még ezek a szerencsések akiknek van munkájuk.
    Mindezt sokszor több településsel arrébb, nem ritkán napi 3-4 órát utazva. (konkrét példa 3 átszállással 2 órás menetidővel)

  25. 25.

    Kedves melike00

    Magyarországon cirka 10 000 000 ember él.
    Minden ember életminőségét ,ha kizárólag a legeslegfontosabbakra redukáljuk is le ezek körét, legalább 30 paraméter határozza meg.
    Ezek közül is a dominánsak teljesen egyéniek és köszönőviszonyban sincsenek holmi társadalmi makrofolyamatokkal.
    Ezekről sommás ítéletet ellentmondást nem tűrően kinyilatkoztatni, több mint beképzeltség.

  26. 8. Vasgerinc

    „Te régebb óta ismered Vajdahu Jánost, de nekem ebből a hozzászólásból nem jön le az, hogy “Orbán segg nyaló” lenne.”

    Neked azért nem jött le az, hogy Vajdahu János Orbán seggnyaló, mert nagy valószínűséggel te is hasonló vagy, ezt több hozzászólásodból/véleményeidből (más posztokon is) erősen megállapítható. 😛

  27. „A 70eFt bevétel valóban kevés, de ha vidéken élsz, ahol megterem a hagyma, krumpli, csirke, kecske akkor nem kajára költöd el a kis pénzedet, ha úgy van akkor tüzifa és gyümölcs is jön a kertedből. Rezsire, ruhára, stb. még így is kevés, de valahogy meg lehet belőle lenni talán.”

    ez egy marhanagy tévedés… a városi piacokon olcsóbban kapod meg a zöldséget, mintha otthon akarnád megtermelni… és azzal senki ne jöjjön, hogy legalább tudod mit eszel, mert ha otthon bio módszerekkel akarsz termeszteni felét elviszi a betegség

    a húst is olcsóbban megkapja egy városi, mint amit itthon előállítok

  28. 27:
    Sajnálom, de Vajdahu indexen van.

    31:
    Az értelmesebb Orbán seggnyalók első évben a szocikra mutogattak, második évben azt mondták „adjunk még neki időt, hogy bizonyítson”. Most már semmit se mondanak, csak nem ismerik el, hogy kurva nagy szar van. Aki tehát ma, 2013. szeptemberében nem látja be a nyomort, szépítget, nem látja bizonyítottnak egy-egy ezzel kapcsolatos állítást az kivétel nélkül mind Orbán seggnyaló Aki ezeket mentegeti, az is.

  29. 28!
    Observer!
    Úgy látom Te érted miket írok ,miről beszélek.Megkérnélek szépen,ha elolvasnád nekem hogy a V. J. miket ír nekem,lefordítanád nekem ha érted?Mert én nem értem miről beszél,akárhogy olvasom.Már előzőleg sem értettem mit ír nekem.Mintha logarléccel láttam volna neki a szegényebb rétegek boncolgatásának,vagy nem tudom miről beszél..
    Én szerintem nem dergradáltam le senkit,nem sértettem meg senkit,csak a tapasztalatomat írom le.Szóval nem értem.. 🙁

  30. 34:
    Melike! Olvasd el (még egyszer), amit 33. alatt írtam. Ez Vajdahu-ra is vonatkozik. Úgy nyalja Orbán seggét, hogy cáfolja a te, én, mindenki személyes tapasztalatát a növekvő nyomorról. A pasi indexen van, mert nem engedem, hogy tovább garázdálkodjon. Semmi hasznos infot nem ír, csak destruál.

  31. 33: Ezt a jelenséget vallástörténészek különféle szekták hívőinél írták le, hogy a szektavezér („megváltó”) állításainak tényszerű, racionális megcáfolódása nem ábrándítja ki őket, de szekuláris változatban is működik. Vagy az Orbán-hívőket is vallási jelenségnek kell tekintenünk és akkor nem szekuláris.

  32. 36:
    Pontosan. nagy vonalakban erről szól a 1188. poszt is. – – – mellesleg a felsorolás egyáltalán nem volt teljes. Például:

    Drasztikusan nőt-e vagy csökkent 2009 szeptember óta a magyar egyetemisták száma?
    Az elmúlt 3 és fél év alatt nőtt-e vagy csökkent a külföldre menekülők száma?
    Az elmúlt évek alatt a politikusok többet lopnak-e, vagy kevesebbet, mint korábban. Egy kis segítség a válaszhoz, a magánnyugdíj pénztár vagyona 3000 milliárd volt. A takarék szövetkezeti lopást pontos mértéke még nem ismert.

    Ma délelőtt Évával elmentünk a gyerekvasúttal a Széchenyi hegyre. A pálya (amit a szocializmusban építettek) annyira tönkrement, hogy a szerelvény végig 10 km-es sebességgel közlekedik, miközben a kocsik jobbra-balra lendülgetnek olyan erővel, hogy ki lehet esni az ülésből. Gondolom az első kisiklás után az egészet le fogják állítani, és idővel benövi a gaz.

    Láttuk a Norma-fa közelében lévő (volt) Olympia szállót. Teljesen üres, omladozik. Miért akar a Fidesz ide szállodát építeni? A meglévőt nem használják, eszi az enyészet. Persze tudom, a beruházásnál lehet lopni.

  33. 34: Úgy látom, okafogyottá vált a dolog… 🙂
    Nem mintha én olyan jól értettem volna, hogy mit akart időnként VJ mondani. Érzésem szerint inkább olyan ‘ördög ügyvédje’ szerepet játszott /ami elég idegesítő volt néha(?)/, ezért én nem sarkítottam volna úgy a véleményemet róla, mint Tibor bá’ tette.
    Persze ennek a szerepnek is van helye időnként, de abban a témában, hogy a mai Magyarországon növekszik-e a tömegek nyomora, vagy sem, csak sima kekeckedés volt, amit művelt.

  34. 35!38!
    Értem.Köszönöm a segítséget..Akkor semmi „rosszat” nem írtam.Már azt hittem.. 🙂

  35. 32:

    Arra a baromfiudvarra gondolsz ami nagyrészt hulladékkal van etetve? Ideértve a konyhai (mindenféle zöldség, kenyér, hús, stb nyesedék), kerti (hullott gyümölcs, fű, stb). Ide véve hogy a nagyobb területen kapirgálók összeszedik a kajájukat, liba legel.
    Ha nem vágsz, akkor is a tojás jön napi szinten, néha hús is.

    Kecske lelegeli a gazt, füvet, különböző parlagon hagyott területeket. Tejet ad extrém esetben napi 200Ft kiadástól megkímélve. (mi 1000Ft/hét tejet iszunk meg, ha napi 1l keletkezik akkor ez lehet lecsökken kicsit)

    Alap növények ültetése konyhakert szinten, 200Ft magból lesz mondjuk 10kg répa (boltban kb 2000Ft), burgonya ültetés kb 3-4 szeri műveléssel (ültetés, feltöltés, permetezés ha van bogár, felszedés) megvan adott esetben az éves krumplid ami boltban (70kg/fő/év, de ha krumplit krumplival akkor lehet 120kg/fő/év is) mondjuk 9eFt (vagy 15eFt). Befektetés mondjuk ha évről évre veted akkor szinte nulla mert a kisebb krumplikat veted újra.

    Egy cukkini, tök ültetése is nagyon megterhelő ráadásul a többet ültetsz etetheted vele az állatokat is. Kukorica szintén nagyon bonyolult, persze nem többezer nm-ben gondolkodva.

    Paradicsomból a kb 20 tövünkön folyamatosan termett, ettük, elraktunk, ajándékoztuk.
    Az egész került kb 1-2eFt-ba, és biztos elköltöttünk volna ennyit a boltban rá. Persze vízizű, nem is ettünk volna ennyit, hanem helyette mást ami szintén pénzkiadás lett volna.

    Félreértés ne essék, nem nagyüzemi méretekre gondolok, ott nem tudsz versenyezni a támogatott importtal.
    Háztájiban az a nagy előny, hogy kevés munkával keveset termelsz. Megélni ebből nem lehet, de jelentősen csökkenteni a kiadásaidat viszont igen.

  36. 38: Tibor bá csak szemléltetni akarta, hogy működött annak idején az általa annyit kárhoztatott katkó egyház fasiszta inkvizíciója… 🙂

  37. 41:
    Ennél jóval nagyobb volt (van) a bűne. Agymossa a gyermeki fejeket.

  38. 42: Nem azt mondom, hogy nekem hiányzik. Hanem azt, hogy kb. az inkvizíció is épp ezzel tudta megindokolni az eretnekek kiiktatásának szükségességét. (ami pl. a katár időket illeti, egyértelműen inkvizíciópárti vagyok!)

  39. A fityesz 1998-ban-/saccolom/ 50 000 forintra emelte a minimálbért az akkori 25 000 forintról.
    Jelenleg saját tapasztalatom szerint ,itt vidéken a nettó 120 000 nagyon jó fizetésnek számít.Túlnyomórészt minimálbéren élnek az emberek ,vagy pár ezressel többől.Természetesen maximálisan kizsigerelve.A munka törvénykönyves szabályok nincsenek betartva,pedig drasztikusan szigorodott 2 éve ,de a munkáltatóknak ez is kevés.
    Az adójóváírás megszűnt a minimálbér után,ezért megcsappant az értéke nominálisan és persze vásárló értékben is.
    Jóbarátom kb 82 000-t visz haza gondnokként.
    15 év alatt tehát 32 000-t sikerült emelni a minimálbéren
    vajon hányszorosára nőttek azóta az árak?
    Pár példa :Benzin 110 ft→425 ft /étolaj :79ft→400ft/ kenyér 100ft→250 ft/pb gázpalack :1400→5000 ft/tojás: 10ft/db→35 ft/alma :70 ft→350ft/ .
    Villanyáram és földgáz 4*- es szorzó.

  40. 44:
    Mi ütött beléd? Most mit panaszkodsz? Levertük Brüsszelt és soha nem éltünk ilyen jól. Illetve 1956 első felében egy kicsit talán jobb volt, de aztán az imperialisták….. 😀

  41. Újabb jelentés szerint (Római Klub) 2050-re az élelmiszer igény a jelenlegi duplájára nő. Ehhez pedig szépen hozzájön a háromszorosára növekedő energiaigény. De nem idéznék számról-számra, szóról-szóra, rákeresve mindenki megtalálja akár magyar nyelven is az erről szóló cikkeket. Ez azért egy elég elgondolkodtató szcenárió. Ha pedig nem tévednek a számítással, akkor nagyobb a baj mint ahogy eddig gondoltuk. Az elmúlt tíz-tizenöt év alatt nem nőtt az akkori duplájára a mai élelmiszer igény, miközben az árak ennek a többszörösei. Az energiával szintén ugyanez a helyzet. Ha ez a trend folytatódik -bár ami valószínűbb , inkább gyorsuló ütemben fog nőni- akkor nem kell várni 2050-ig sem.

    Tehát nem csak lapátok közé kerülő szar mennyisége lesz több, de a ventillátor is fel fog pörögni rendesen.

  42. 12:

    Kb. erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy bármit bele lehet magyarázni a jobb helyek helyzetébe…

    14:

    Arról írtam véleményt, amiről van véleményem, tapasztalatom. A munkaerő kérdéséhez nem tudok hozzászólni. Persze az ország helyzete általában fontosabb, mint egy-két hely, de arról ki tud hiteleset mondani?

    31:

    Nagyot tévedsz, de már megszoktam, mert az bármely fórumon bármely oldal mellett, vagy ellen nem állok ki teljes mellszélességgel, rögtön elfogultsággal vádolnak. pedig egyszerűen csak nem feketén-fehéren látom egyik-másik oldalt.
    Vajdhunál pedig a 4, 5, 7-es pontokra adott válasza az, ami kétséget támaszt bennem afelől, hogy Orbán seggnyalója lenne.

  43. 40: ez így mind szép és jó, ha nyugdíjas vagyok és elbogarászgatok otthon. De egyenlőre mindketten dolgozunk közel minimálbérért, meló után én maszekot vállalok, a gyerek vidéken középiskolás, így nem fér bele a napi bogarászás ami olcsóbbá tenné az egészet.

  44. 47:
    Szerintem óriási különbség van a „teljes mellszélesség” és a „szar szétkenegetése” között. Amíg az előzőt senki se várja el tőled, az utóbbi sérelmezhető.- – – Aki a tényeket elmismásolja az bizony Orbán malmára hajtja a vizet. Az, hogy önmagad előtt is elmismásolod, nem mentő körülmény, ezt Arma elég pontosan megfogalmazta.

  45. 34.

    Kedves Melike00

    Vajdahut már belelőtte Tibor bá’ a Dunába, mert eltértek a nézetei az övétől.
    Praktikus balkáni rutin.
    Tehát Vajdahut nem kell már gazdádhoz hűségesen rugdosnod.

    🙂

  46. Nem cseléd, de az udvartartáshoz tartozik hű alattvaló.

  47. 52:
    Vajdahu! Azért engedlek be moderálás nélkül, hogy tudjál reagál a leveleddel kapcsolatos hozzászólásokhoz. Ezzel te szokásod szerint visszaélsz, és sértegetsz egy nőt. Tudom, hogy ez Fideszes szokás, de zárd el a vak komondorodat, ha van rá mód.

  48. 53: az ötvenes években egy rendőr telefonon jelent az őrsre a piacról: Jelentem, a piacon verekedés tört ki és egy öregembernek összetörtek a tojásai. A felettese visszakérdez: a szerv ép? Mire a rendőr: Itt a Szerv beszél!

    50-52-ben személyesen a Vak Komondor beszélt… 🙂

  49. 47. Vasgerinc (31.-re adott válaszodra)

    Ha csak visszaolvasod a (1184) Magyar morál posztban a hozzászólásaidat, sugárzik belőlük az Orbán melletti kiállás, a Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai gyűlölet, és az IMF iránti ellenszenv, pedig az IMF hitel sokkal olcsóbb, mint azok a kölcsönök, amelyeket Orbán elvtárs 3 éven keresztül sok alkalommal vett fel a piacokról, ugyanis utóbbiaknak jóval nagyobb a kamata, mint az IMF hitelnek, csak orbán vezér nem tűrte, hogy esetleg az IMF véletlenül is figyelje az elb@szott gazdaságpolitikáját, és egyéb buta/ostoba cselekedeteit, amit a „jobbkezével” eltolcsival (kuszaszemmel) hajtottak végre. Ennek köszönhetőek a megszorítások sorozatai, bár fideSS berkekben ezt nem így hívják (sőt tagadják, hogy ők megszorítanának 😮 ), az állandó adóemelések, a különböző mutyik sorozata, stb.stb.

    Én csak egy dolog miatt „imádkozom”, hogy a fityesznek 2014-ben ne legyen újra 2/3-a, mert sajnos jövőre megint ők fognak nyerni, ehhez minden eszközt (törvénymódosítások, csalássorozatok, stb.) bevetnek. Ha viszont nem lesz meg a 2/3, akkor visszanyalhat rájuk a fagyi 2014-18 között, mert be kell majd tartaniuk azt az össze-vissza tákolt „alkotmányt”, amibe fűt-fát belevéstek (a gránitszilárdságúba 🙂 ).

    Bocs, ha 1-2 dologban OFF voltam az aktuális poszthoz képest, de ezt el akartam mondani Vasgerincnek.

  50. 49:

    Nem értem milyen tényeket mismásoltam el? Meg tudod mutatni?

    55:

    Visszaolvastam, de nem látom miből jön le neked az Orbán melletti kiállás és a másik oldal iránti gyűlölet. Észérvekkel leírtam, hogy mi a bajom az IMF-fel, ráadásul olyan érvekkel, amelyeket a Fidesztől nem hallottam.
    Amit érezhettél, az Gyurcsány gyűlölet (Bajnairól, Mesterházyról szerintem nem esett szó), az biztos hogy komoly szálkák vannak bennem 2006 óta, de abban a posztban csak tényekről beszélgettünk a hazugságával kapcsolatosan.

    Ezért inkább én úgy látom, hogy nem én vagyok Orbán seggnyaló, hanem ti gyűlölitek annyira, hogy ha bárki bármilyen témában véletlenül egyetért vele, az csak Orbándroid lehet.

    Én sem örülnék egy újabb 2/3-nak.

  51. 56:
    Mások nedvében természetesen nem nyilatkozhatom, de a sajátoméban igen. Fél évente közlöm országgal-világgal, hogy nem gyűlölöm Orbánt, és senki mást, soha. Még a hajdan volt társbérlőmet se (40 évvel ezelőtt) aki baltával kergetett a lakásban. Egyszerűen nem szoktam rá. Nem tudok gyűlölni, mert a gyűlölet elveszi a józan észt, és számomra ennél nem létezik nagyobb katasztrófa. Orbánnal kapcsolatban csak kiértékeléseim vannak, a neki kijáró jelzőkkel. Ne feledjétek, fogékony tinédzser voltam Rákosi alatt. Szörnyen tudom, miről beszélek.

    Véletlenül miben értesz Orbánnal egyet? Ez most nem retorikai kérdés. Valóban érdekelne.

  52. 57:

    Korábban megkérdeztem tőled, hogy nem te vagy-e Orbánfób. Jó, ez nem egyenlő a gyűlölettel, de vhogy úgy érzem, hogy annyira Orbán ellen vagy, hogy ezen a területen bizony elvesztetted a teljes kontrollt a gondolkodásod felett, és nem tudsz elfogulatlanul bírálni.

    Nem tartom jó megoldásnak az IMF hitelt. Orbán sem tartja jó megoldásnak az IMF hitelt. Mivel azonban az én leírt problémáim olyanok, amilyeneket Orbántól még nem hallottam, valószínűleg különböző okokból nem tartjuk jó megoldásnak, vagy ha vannak is azonos okok, egymástól függetlenül gondoljuk ezt. Ezt értelmezem például én úgy, hogy véletlenül (egymás véleményétől függetlenül) egyetértünk.

  53. 58:
    Nézd, ha valamit károsnak ítélek meg a nemzet részére, akkor természetesen „ellene” vagyok, és kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet olyasmire, ami nem mindenkinek nyilvánvaló. Nem gyűlölöm Orbánt, de rendkívül károsnak tartom, és mindent megtennék, hogy örökre kikerüljön as magyar politikából.

    IMF. Még Kádár idejében rendkívül előnyösnek találták belépni az IMF-hez, amit megtettek annak ellenére, hogy Moszkva ellenezte. Mi elsőnek a keleti blokkból. MIÉRT? Mert mindennél előnyösebben adnak kölcsön. Ez ma is igaz. Pontosan ezért került sok százezer magyar család csődbe, mert az alacsonyabb kamatra kapható CHF hitelt vette fel. Döntésük logikus lett volna, ha nem járt volna egyéb rizikó felvállalásával (árfolyam kockázat). Tehát mindig, mindenki az alacsonyabb kamatot választja. Akkor miért nem kell az IMF? Mert „beleszól” a felesleges költekezésbe, és kritizál. Ez az ami Orbánnak nem teszik és inkább fizet 30 milliárddal többet, csakhogy annyi stadiont építhessen, amennyit akar. De miért nem tetszik neked az IMF hitel? Ha nem azért, mert Orbán kijelentette. Mi a logikus indokod?

  54. 53!
    Tibor bá már megszoktam.. 🙂
    52!
    Kedves Vajdahu!
    Már megszoktam ezt a modort,itthon is a környezetemben.Sz@rok rá..Én senkitől nem függök..Itt sem,és a környezetemben sem,nem dolgozok hivatalosan ,főnököm sincs akinek nyalni kellene..
    Érdekes hogy mindenkinek én szúrom a szemét bakker!!!
    Mi lenne ha mindenki a saját életével foglalkozna nem az enyémmel?Vagy az ennyire sivár?Itthon is ezt szoktam mondani..

    A bloghoz meg a politikához annyit szólok,hogy Gyurcsányék sem emelték a béreket,sőt semmit.Az oktatást ők kezdték szét cincálnia liberalizációval.Nem kedvelem Orbánt ,de nem lehet mindent a nyakába varrni.Nekem Gyurcsánynál is sz@r dolgom volt..Nekem speciel mindegy ki van ott,nem lesz jobb..Én a bőrömön a saját bőrömön azt érzem hogy kicsit könnyebb Orbánnal..De DK-s vagyok,oda szavazok..

  55. 59:

    Lehet vitázni az IMF-ről, de ahhoz először odáig kellene eljutni, hogy nem vádolsz elfogultsággal, ha már nem tudtál olyat idézni Orbántól, amilyeneket én írok az IMF-fel kapcsolatosan.
    Azt pedig, hogy mi az én indokom az IMF ellen, leíram a „Magyar morálban”, több hozzászóláson keresztül beszélgettünk róla, nem akarom még egyszer. Ott olvashatod az indokaimat magyarázatokkal, ha azokra reagálsz itt, akkor simán folytathatjuk szerintem.

  56. 62: Meg kell hagyni, Vasgerinc szorgalmas, csak ez ne párosulna valami mással… 🙂

  57. Várható volt, de remélem ezzel az irányomba vetített elfogultsági vád megszűnt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük