(1202) Több szar, genny és klór kerülhet az asztalainkra

Tibor bá’ online

 

~ab059Batsányi sorait úgy kellene megváltoztatni, hogy vigyázó szemetek Washingtonra vessétek, mert megvan a logikája. Amit ma Amerikában „kitalálnak”, az holnap ellepi Nyugat Európát, holnap után pedig eljut hozzánk is, ami az életünket sose jobbá, inkább „érdekesebbé” teszi.

Mint köztudott a 2008-as világválságot az amerikai dereguláció okozta, vagyis annak a Glass-Steagall törvénynek a hatályon kívül helyezése, amely megtiltotta a kereskedelmi bankok tőkespekulációját. Most ehhez hasonló dobást hajtottak végre, aminek a brutális lényege, hogy az állami inspektorok munkáját erősen korlátozták az élelmiszer feldolgozás terén. A logika ez mögött az, hogy az élelmiszer feldolgozók végezzék el maguk a higiéniai ellenőrzést. Kecskére káposztát!

A kulcsszó: „Hazard Analysis and Critical Control Points” – HACCP, amit a kritikusok (a „felmentett” ellenőrök) „Have a Cup of Coffee and Pray”-re változtatták.  Na, most a fordítás: Veszély Kiértékelés és kritikus Ellenőrzési Pontok – illetve – Igyál egy csésze kávét és imádkozz!

De mi ezzel a célja a törvényhozásnak? Az élelmiszeripar termelékenységének a felfuttatása. Lényegében a csirkék tovább időznek teliszart almukban, amit klóros mosással kívánnak közömbösíteni. Drámaian csökkentik az ellenőrzéseket, viszont bevezetik az antibiotikumos permetezést, hogy a szaporodó baktériumokat sakkban tartsák, állítja a  Daily Finance . tervek szerint a futószalag végén a figyelő a nem elfogadható minőségű csirke hullát nem emelheti le a horogról, csupán észrevételezheti a „hibát”. Azt is csak az egyik oldalról, miközben sok esetben onnan nem látható, ha a csirke szaros maradt. A múltban „nem megfelelő” minősítésű csirkék ezentúl tovább mehetnek, de a végén az egész futószalag klóros vízbe alámerül, hogy a megbetegedés esélyét lecsökkentsék.

De ez semmi, a szaron kívül olyan csirkék is az asztalra kerülhetnek, amelyek véraláfutásosak, sebesek, vagy éppen daganatosak, mert ezeket megfelelőnek tartják.  be considered „Other Consumer Protections

A mozgatórugó természetesen a PÉNZ, és a versenyben maradás. Az államnak nem kell drága bérért dolgozó ellenőrök hadát alkalmazni, míg a vállalatok gyártósorát az életben nem fogják leállítani. Arra már nem is érdemes kitérni, hogy a termelők arca sugárzik a megelégedettségtől.

Jut eszembe fiúk, nálam lehet rendelni bio-tojást és levágható bio-kakast. Lényegesen többet állítunk elő, mint amennyit el tudunk fogyasztani.

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

12 gondolat erről: „(1202) Több szar, genny és klór kerülhet az asztalainkra

  1. tulajdonképpen csak legalizálják az eddigi sumákolást 🙂

  2. Az egész úgy kezdődött, hogy bontott csirkét – bontott csirkét – bontott csirkét!

  3. A magyar csirke meg szalmonellás, de nem foglalkoznak vele, mert sütésnél elpusztul. Persze, ha nincs jól átsütve, az okozhat gondot…

    Nagyon nem zavar/na/ , ha az amerikaiak klórozott csirkeszart esznek.

    Egyébként most volt egy vizsgálat, a gyorséttermek egy részében a ‘csirkefalatok’ nevű termék anyagának fele nem csirkehús volt, hanem minden egyéb rész. /Konkrétan a csirkebelet nem ‘merte’ leírni az újságíró, csak a sorok között lehetett kiolvasni. Szóval a csirkeszar már egy ideje itt is ‘terítéken van’./

    A magyar jogszabályok szerint is az élelmiszertermékek „biztonságát” a forgalmazóknak kell garantálni, vagyis a gyeplő már rég a lovak közé van dobva…
    A HACCP meg az egyéb minősítési rendszerek egy nagy halom papír gyártásán kívül szart sem érnek, parasztvakítás az egész. Minket is minősítettek /ipari szabvány szerint!/, az egész olyan erőltetett, hogy nem igaz. Rendes működésre meg persze nincs pénz…

  4. Lehet az egésznek egy pozitív hozadéka is: majd még többen lesznek vegetáriánusok (ami ráadásul nyilvánvalóan kevésbé erőforrásigényes).

  5. 3:
    Pedig nem kellene. A csirke belet (benne a szarral) megeszik a csirkék, tehát abból is csirkehús lesz. Csak meg kellene szervezni. A fehérje nem vész el, csak átalakul (a proteindinamika 1. főtétele). 😀

  6. Pénz beszél…És minden egyre szarabb-/osabb/ lessz.
    96-ban egy évet dolgoztam egy amerikai óceánjárón a /Miami, Karib tenger/, mint szakács és volt szerencsém megtapasztalni egy egyhetes felkészülést a rettegett „júeszpíédzs” /az itthoni „köjál” megfelelője/ ellenőrzésre. Amit ott műveltek
    azt sosem felejtem el. Az egyébként is patikatisztaságú konyhákat éjjel nappal takarítottuk, fertőtlenítettük egy hétig, míg az ellenőrök megérkeztek, akik tulajdonképpen egészségügyi katonák voltak az ellenőrző tisztekkel. Láttam egy ilyen tisztet, fehér kesztyűben, hófehér zsebkendővel a kezében olyan helyekre bemászni a konyhában, hogy csak a cipője látszott ki, majd elmélyülten vizsgálták, hogy sikerült-e összekoszolnia a zsebkendőt. Volt olyan fogás, amit le kellett venni a menüről, mert az előírások betartásával, egyszerűen nem lehetett elkészíteni..
    Mindezt csupán azért írtam le, mert a vendéglátóipari élelmiszer-egészségügyi szabályok, tudom, több mint túlzóak voltak náluk, legalábbis az Európaihoz viszonyítva.
    Igaz ez már 17 éve történt. Most meg már itt tartanának…?

  7. Vannak érdekes részek egy az amerikai élelmiszeriparról szóló filmben is.
    Ott ammóniás oldatban mosdatják a tetemeket, az antibiotikum rezisztens E. coli elpusztítása véget.

  8. Nem is tudom. Egyrészt a nagyüzemekre semmilyen szigorú ellenőrzés nem túl sok. Másrészt szerintem ez a higiéné-dolog – különösen Amerikában – erősen túl van lihegve. Rátesz erre, hogy az amerikaiak fóbiásan és irracionálisan undorodnak a belsőségektől, amik pedig egészen fogyaszthatók amúgy.

    Szerintem egy kis szartól vagy véraláfutásos hústól nem nagyon lesz senkikek baja. Akkor már a klór és antibiotikum jobban aggaszt.

  9. 3: Nemrég láttam egy Jamie Oliver-es műsort, ahol gyerekeket próbált a jó minőségű kaják számára megtéríteni. Elővett egy viszonylag húsmentes farhátat (minden gyerek: „fúj, de undorító”), némi bőrkével kombinálva a szemük előtt ledarálta (gyerekek: „Fúúúúj”), csinált belőle egy rózsaszínes masszát, majd kis darabkákat kisütött, és közölte: „Látjátok, ilyen cuccokból, így készül a chicken nugget… Megenné ezt valamelyikőtök?”
    Mindegyik gyerek megette volna! 😀 Készen már nem volt nekik undorító. 🙂

    5: De akkor minek az kerülő, ehetjük egyből a belet meg a csirkeszart is… 😉
    Legfeljebb erősödik kicsit az immunrendszerünk.
    Egy rendes (nem mű) trágyázáskor legalább annyi fekáliát benyel az ember, ha nem gázálarcban végzi…

    Különben is, Jézus szerint:
    „Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” (Mt 15.11)

  10. A komment nem kozvetlenul ide szol,ugyanis probaltam elerni a honlap tulajdonosat az adott e-mail cimen,de az nem elerheto.
    Csak Tibor Ba valos email cimet szeretnem megtudni!
    Thank You!

  11. Érdekes nekem már többször sikerült… lehet hogy nem mindig ér rá vagy a hiba a Te gépedben van 🙂

  12. A tuscco kolbászaiba a mirigyek,hártyák,lágyrészek/szemgolyó/is be van darálva.
    Hentes másodlagos ismerős szerint.Nem tudom igaz-e.Mindenesetre kinézem belőlük.Most épp 119 forint egy kiló kenyér a 109 forintos lisztből.vajon mi lehet benne?Fűrészpor?
    Ersatz korszak,mint Hitlernél a végidőszakban.Akkor a szalonna gyümölcs-zseléből volt.Nagyapám nehezen fogta fel hogy meg kell ennie.Sokan máig is hitler-szalonnának nevezik az idősebb korosztályban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük