(1196) Egy olvasói levél

Tibor bá’ online

 

Kedves Tibor bá’!

Régóta olvasom különböző írásait, és amennyire lehetőségeim engedik, megteszek mindent azért, hogy a családomat biztonságba tudjam. Abban az esetben, ha bekövetkezik valamiféle katasztrofális esemény, a legszükségesebb dolgaink meglesznek, és hosszabb távon, képesek leszünk létfeltételeinket önállóan kisközösségünkben biztosítani. Vidéken élünk, összetartó falucskában, van kutunk, fánk, kertünk, állatok. Mindennek ellenére, az „esemény” hirtelen bekövetkezése, messze a jövőbe vesző dolognak tűnt számomra, inkább egy folyamatnak láttam, amire folyamatosan készülni kell. Most azonban, a gazdasági elemzéseket, és az amerikai mozgolódást látva komolyan aggódom. A véleményére lennék kíváncsi, Ön szerint mennyire van annak reális esélye, hogy már az utolsó negyedévben összeomlik az amerikai gazdaság. Ha bekövetkezne, a hosszú távú globális hatásairól vannak elképzeléseim, illetve arról is ez milyen hatással lenne a családom életére. Amennyiben ideje engedi, ezzel a kérdéskörrel az új fejlemények tükrében tudna-e foglalkozni, a blogon, mert elképzelhetőnek tartom, hogy rajtam kívül mást is foglalkoztathat. Kitartást, és sok erőt kívánok a további munkájához, amiről úgy gondolom sokaknak segít abban, hogy legalább esélyük legyen felkészülni arra, ami mindannyiunkra vár.

Tisztelettel: K. M. (női név)

____________________________________________________

~00000Kedves M.! Hadd térjek mindjárt a direkt kérdésre. Annak az esélye, hogy az amerikai gazdaság ez év utolsó negyedében összeomlik – az én megítélésem szerint – közel nulla. Ez az elhúzódó gazdasági válság 2008-ban kezdődött (és valószínűleg sose lesz vége), amikor is kiderült, hogy a világ helyzete, elsősorban az amerikai oligarchák önző szemétsége miatt sokkal súlyosabb, mint arra következtetni lehetett. A múltból táplálkozó elemzők ekkor egyre-másra álltak elő borúlátó jóslatokkal, de ezek rendre nem következtek be, mert minden korábbi játékszabály fel lett rúgva, és mert a világ urai egyelőre nem szándékoznak lemondani a dollárról. Papírforma szerint már össze kellett volna omlani mindennek, de ez valahogy nem akar bekövetkezni. Ennek legfőbb oka, hogy senki se meri meglépni azt, amit az érdeke valóban kívánna. A régi világrend zötyög tovább. Van egy apró esély arra, hogy jön egy hirtelen összeomlás, mert az emberiség kiszámíthatatlanul azonos döntést hozhatnak akár egy triviális esemény után is, ami beindítja a dominó effektust. [például olyasmi, amit most Berlusconi csinál totálisan önző, kiszámíthatatlan módon, amit nagyon komoly láncreakció követhet] Ennél azonban jóval nagyobb az esélye egy folyamatos, visszafordíthatatlan és megállíthatatlan hanyatlásnak, ami már jó ideje el is kezdődött.

A fentiek azonban mindössze a saját véleményem, amit a megfigyeléseimre alapozok. Minden esetre ez a poszt jó alkalom arra, hogy mindenki megfogalmazza a saját elképzelését az általa begyűjtött (remélhetően jó) információk alapján.

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

21 gondolat erről: „(1196) Egy olvasói levél

  1. Már 2008 óta számítok az „összeomlásra” (alapvetően gazdasági eredetűre).
    Látható, hogy a már megtett lépésekkel mire jutottak: semmire.
    Meglátjuk, hogy Japán mire megy a lépéseivel és hogy bírják az emberek a nagy mennyiségű pénznyomtatást és a nyugdíjcélú megtakarításaik elolvadását.

    Pedig nagy változást hozott 2013.
    És hogy mi változott? A döntéshozók kommunikációja.

    Sokáig a bankbetétek szent tehénnek minősültek, amiben a kisemberek megtarthatták megtakarításaikat.
    Idéntől Ciprus óta már tudjuk, hogy ez se védett.
    Kezdik beleültetni az emberekbe a gondolatot, hogy nem olyan nagy tragédia, ha elveszik a megtakarítás értéke úgyis csak a felesleget takarítjuk meg, az meg szolgálhatná a közjót is.

    Jönnek azok a hírek is, hogy Németországban a jegybank egyik embere(!) javaslatot tett pár hete a betétekre vonatkozó dézsma bevezetésére
    (egyszeri bankbetétadóra) és mindezt már a múlt heti választások előtt is nagy sürgősséggel megtették.
    Az is furcsa, ami április óta az arannyal történik: egyre olcsóbban hozzá lehet jutni ehhez a vagyonmegőrzési eszközhöz annak ellenére,
    hogy a nemzetközi aranytőzsdék és az ezzel foglalkozó bankok aranykészlete kimerülőben van és nem bírják örökké ezt az ütemet a
    rendszer életbentartásához szükséges arany biztosítására. Valamikor már csak emiatt is kell történnie egy olyan lépésnek, amire számítunk,
    amire szükség van.

    És a politika kommunikációja is átalakult. Régebben Németország volt a gazdasági csoda. A választásokig minden igen jó volt ott: Németország jobban teljesít!

    A legújabb Wirtschaftswoche kiadásában pedig közel 90 német tőzsdei céget soroltak fel, akik jelentősebb mennyiségűalkalmazott kidobásáról döntöttek.

    Mégsem teljesít jobban. Németország se.

    Vagyis újabb érv lett a közelebbi összeomlás mellett.

    Az összeomlásra nem tartom kizártnak, hogy új pénznemeke is bevezetnének (éljen az EURÓ!).
    Kíváncsi vagyok a magyar szuperkasszák elkészítésekor feltétel volt-e egy új (netán a forintot felváltó) pénznem kezelésének a lehetősége (gondoljunk a pengő helyett egyből a bilpengő bevezetésének lehetőségére).
    Ez lenne a hiperinfláció rövidre zárása.

  2. Az amerikai gazdaságot mindig ki fogják menteni a bajból.A kérdés, hogy ennek hosszútávon mi az ára.Persze tudjuk, a rendszer az adósságra épül, ezért tudnak annyi dollárt beleönteni a rendszerbe.A függés a lényeg.A kisember ebből a pénzből semmit nem lát, mert a pénz mindig a bankoknál marad, csak az adósságot lehet tovább fújni, ill. azokat a derivativákat, melyek működtetik, fedezetet nyújtanak, ill. segítenek a gazdaság mégnagyobb kirablásához, függésbe hozásához.A gazdagok és bankok még gazdagabbak, a nép mégszegényebb lesz, méginkább függésbe kerül a rendszertől.
    Persze belekalkulálják azt is, hogy forradalmakat válthatnak ki, de erre biztosan jobban felkészültek, jobban mint az átlagember.Vagyis az egész úgy van kitalálva, hogy még a káosz is nekik dolgozzon.

  3. Kíváncsi lennék arra is, hogy a következő hetekben esedékes új százdolláros bevezetésével nem érvénytelenítik-e a régi százasokat és így oldanák meg a dollár életben tartását.

    Azért ez is hamarosan esedékessé válik, ahogyan az amerikai választások is.

  4. Nekem úgy tűnik, hogy Orbán tud „valamit”, mert a szegények ellehetetlenítése, a középosztály legatyásítása világ trend, amiben az USA vezet. Ha a világ urai (is) tudják, hogy az emberiségnek csak az 5 százaléka élhet tovább, akkor ezt fel lehet fogni egy előzetes szelekciónak. A lassú összeomlás egyértelmű nyertesei a gazdagok, mert a hiányok esetén ők drágán is hozzá tudnak jutnia javakhoz.

  5. Gazdasági összeomlás szerintem a közel jövőben nem lesz. Kinéz egy újabb komoly válság, akár a 2008-asnál nagyobb is, de ennél több egyelőre szerintem nem. Mivel szinte minden évtizedben vannak kisebb-nagyobb válságok, várhatóan lesz most is, de ez a mostani gazdasági rendszer annyira instabil, hogy valószínűleg az is nagy lesz.
    Sőt elég valószínű, hogy az is az USA-ból fog indulni, hiszen ugyanazt csinálják, amit 2008 előtt, és évről évre megy a vita az adósságplafon emeléséről, vagyis nem javul a helyzetük. Szerintem ilyen szempontból Európa jobb utat választott, mert bár le vagyunk maradva növekedésben az USA-tól, egy válság talán kevésbé üt meg minket, mint őket, és ugyanez igaz Európán belül is. A magyar gazdaságpolitika eredménye a lomha gazdaság, de ugyanakkor stabilabb lehet egy gebasz esetén. Talán.

  6. Véleményem szerint a pénzügyi helyzet már nem reprezentálja a valóságot, mert már legalább két nagyságrenddel el van szakadva a valóságtól. Régebben persze a pénzügyi helyzet nagyjából mutatta a gazdaság helyzetét is, de mára már a pénzügyi tranzakciók döntő többsége spekulatív játék a pénzt reprezentáló bitek sorozatával. Az összeomlás időpontja a fizikailag létező javak korlátosságának függvény, mint az élelmiszer, energia, ivóvíz, stb. A rendszer léte, minden közgazdasági blabla ellenére is ezek rendelkezésre állásától függ.

  7. Frissen olvastam, hogy Franciaország sincs a helyzet magaslatán.
    Az 1000 főnél többet foglalkoztató vállalatok bezárása esetén
    a tulajdonosok kötelesek vevőt keresni a cégükre.
    Ha ezt nem teszik, és ez bizonyítható, akkor az elbocsátott
    alkalmazottanként a minimálbér 20-szorosát kapják büntetésben.
    Lesz még ezek után valaki, aki befektet?

  8. Ha lesz is valami a dollárral, az biztos meg lesz szervezve titkos háttéralkuk alapján, amiben Kína is benne lesz. Kínának fontos, hogy egy újonnan létrehozott globális valutakosárhoz hozzá tudja tenni a saját tartalékvalutáját.
    Kína 1300 milliárd dolláros kötvénye (ha a dollár tényleg csak 4 centet ér, valójában csak csekély 52 milliárd dollárt jelent.
    Ha egy ilyen háttéralku megtörténne, akkor ez gazdasági átrendeződéssel járna, amit az amerikai és az európai kisemberek éreznének meg leginkább.

  9. 7:

    Az életszínvonal növekedéséhez szükség van a gazdasági növekedésre. Életszínvonalat befagyasztani nem lehet, ha ösztönzünk, növekedés lesz, ha nem akkor süllyedés.
    Nem beszélve arról, hogy az országok közötti különbségek miatt nem lehet általánosságban beszélni arról, hogy a növekedés mennyire káros.
    Nyilván, ha az USA, Kína, vagy Nyugat-európa növekedni akar, annak komoly hátulütői lehetnek, de ha elmaradottabb országok akarnak növekedni, hogy legalább csökkentsék a hátrányukat, abból nagy baj közvetlenül nem származik. Közvetve viszont igen, mert ez nyilván nem jó a már fejlett országoknak.

  10. 7:
    Ez a kollektív „növekedés” egy elnagyolt fogalom. Pl. Ha a gabona ára hirtelen a háromszorosára nő (ami egy világ szárazság után nem lehetetlen), akkor a magyar GDP ugrik egy nagyot, azaz növekedni fog. Miközben semmi se változott. Illetve éhezni fog a szegény, mert inkább exportálnak a kereskedők. Ha pedig az elektronikus eszközök ára zuhan (mondjuk a kereslet hiánya miatt), akkor a japán GDP kurvára vissza fog esni, miközben éppen úgy termelnek, mint előtte.

  11. 12: Erre írta solouse, hogy a pénzügyi helyzet nem reprezentálja a valóságot, a pénzügyi mutatók sem. Reálgazdasági téren a túlélés a pozitív cél, a növekedés hajszolása ezt zárja ki.

  12. Az összeomlás egy végtelenül pontatlan fogalom,kivéve ha egy magas építményre alkalmazzuk, jelen összefüggésben való használata hangulat és pánikkeltő.
    A magyar társadalmi folyamatok kedvezőtlen irányba való elmozdulása is csak paraméterszerűen ragadható meg, így sem könnyen áttekinthető, a levont konzekvenciák amatőr szinten tévedésre hajlamosak,szociológusok között pedig folyamatosak a viták.Egy két száraz falevél még nem biztos, hogy a fa biztosan bekövetkező kiszáradását jelzi előre.
    Tehát a disputa ezen szintjét
    – elnézést kérek e nyers szavaimért –
    nem tartom autentikusnak.
    Bonyolult összetett rendszerek mindig hordozzák az épülés és a lebomlás részfolyamatait.
    A szélsőséges vélemények melletti, elleni elköteleződés nem kedvez a tisztánlátásnak.
    Saját életem körülményeinek alakulása személyes hétköznapi tapasztalataim nem adnak okot sötét gyászjelentésre.
    Vannak nyereségeim és veszteségeim örömeim és csalódásaim éppen úgy ahogy másoknak is.Nem számolhatok be életminőségem aggályos romlásáról.

  13. 14:
    Az összeomlás kifejezést illetően van abban igazság, amit írsz, de… a nyelv az emberek közötti kommunikáció fenntartása végett létezik. Itt mindenki pontosan tudja, mit kell érteni összeomlás alatt, és ennek megfelelően használja.

    Örülünk annak, hogy az életminőséged romlása nem aggályos. Ezzel a lakosság jóval több, mint a fele, nem dicsekedhet. 🙁
    ______________________________________________

    Bameg Gánor alias Bartus Levente, alias Vajdahu, alias Yehuda Turul, alias…. Ha a visszafogottságod ezen a szinten marad, meghagylak, de ha túlléped akkor töröllek bármilyen néven is jelentkezel be. Nincs nekem semmi bajom a személyeddel (lehetne!) csak a szövegeddel.

  14. Nem lesz semmi bajuk az amerikaiaknak.Majd beindítják azt a FED-et..Most csak egy kis szabadságolás van..
    Addig egy kis cirkuszolás sosem árt,toppon tartani a világot,nehogy egy kis fellélegzés következzen be..
    14!
    Örülök neki ,ha neked nem romlott,és nem romlik az élet minőséged..Mi ugyan nem minimál bért keresünk,de ezt még én sem mondhatom el magunkról..De ezt mindenki maga érzi..

    Tibor bá azt írtad hogy „a szegények ellehetetlenítése, a középosztály legatyásítása világ trend”
    Ez így van..Nincs is mit vitatkozni ezen,de a mértékéről lehetne..
    Most ahogy ezt a Mesterházyt hallgatom,majd leesek a székről.
    Illene már tudomásul venni,hogy a kapitalizmusban mindig is voltak,vannak,és lesznek szegények..Most nem azt mondom hogy nem kell támogatni segíteni őket,de nem így..
    Annak idején is elvették a nagy gazdáktól a földeket,palotákat miegymást,hogy majd szétosszák a szegények közt és milyen jó lesz.És mi lett belőle?Most ugyanez van.Ha mindent szétosztanának a szegények közt mi lenne?2 hónap mulva megint mennének hogy adjanak ,mert ez kevés volt.Ez nem megoldás..
    (Az hogy odafent kevesebbet raboljanak,ezzel itt mi nem tudunk mit kezdeni)
    Én is azt preferálom,hogy ezekre az időkre le vetítsem ami most van,hogy aki nem tudja fizetni az egészségügyi ellátását,az ingyenes legyen.Vagy kapjon mindenki mittudom én 20-25 ezer forintot,hogy ne legyen jövedelem nélkül..
    De amit most is ez a Mesterházy beszél?Meg itt mindenki ezzel a rezsi csökkentéssel kapcsolatban is többek közt..
    Az a bajuk hogy egyformán kap mindenki.Igen.Egyformán,én ezzel egyetértek.Ha a szegénynek az összes rezsijét ki fogom fizetni minden hónapban,akkor az akkor is szegény marad,de én is az leszek ,egy kis idő után.Tehát valakinek ezt meg kell termelni..Rendben.Munkahelyek kellenek,és versenyképes fizetések..Igaz..Na de az viszont nem lesz.Esély sincs rá.Hát ezek egymással se tudnak megegyezni odafent.Csak marakodnak.Akkor mi mit várunk itt?És akkor mit lehet tenni?Ez egy ördögi kör..

  15. 16.

    Melike00

    Az ‘egyformán kap’ sem igaz mert ha éppen ha úgy nézzük…. relatíve a jövedelméhez viszonyítva mindenki annál ‘többet’ kap, minél szegényebb, vagyis ugyanaz az összeg, annál többet jelent neki.
    Százalékosan annál nagyobb ‘jövedelememelést’ valósít meg.
    Az egykulcsos áfa egy elhibázott intézkedés a jelen gazdasági helyzetben.

  16. 1. „A világ gazdasági újrafelosztása a kapitalizmus „fejlődése” során szükségszerűen, periodikusa előfordul. A megerősödő, hatalomra szert tevők megküzdenek a természeti-emberi erőforrásokért. A startpisztolyt már megemelték.
    2. Az USA, mint gazdasági-katonai nagyhatalom soha nem mehet „csődbe”, mert egy ilyen erős hatalom bármit megtehet és meg is tesz.
    3. A mostani események csak egy szinház, egy ijesztgető tesztelése annak, hogy mire számítson a hatalom.
    4. A háború mindig eltereli a figyelmet a belső bajokról, egyben megoldja a pénzügyi válságot. Nem véletlen a reális okon kívül, hogy a belbiztonság, a CIA, az NSA, a hadügy stb. kifizetéseit nem állították le.
    5. Az oroszok most egy kicsit beleköptek a levesbe, mert még nem készültek fel eléggé, de jó úton járnak.
    6. Az USA felmérte, ha tovább vár, Kína és a többi „feltörekvő” nemkívánt mértékben megerősödik és erős vetélytárs lehet.
    7. Ha egy kicsit belegondolunk, a szíriai támadás ügyét sem vitte „véletlenül” Obama a képviselők elé.

    Szóval uraim, a történelem ismétli önmagát, csak egy magasabb szinten (technika-technológia, fegyverek, információ technológia).

  17. 19.
    Igen, eltévesztettem.
    Egykulcsos személyi jövedelem adó.
    Kösz

  18. 19/20:
    Ne kerülgessétek egymást, van egykulcsos ÁFA, és van két kulcsos is (amit az EU engedélyez) pl: 5% és 27%. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük