(1184) Magyar morál

Tibor bá’ online

 

~00000Az a trükk, hogy maga Gyurcsány beismerte a reggeli, déli és esti hazudást, a Fidesznek hozott kétharmadot a konyhára. Annak a Fidesznek, aki a nap mind a huszonnégy órájában hazudik. Nem mellesleg az a magyar nép szavazta ki Bajnait a miniszterelnöki székből (Gyurcsány miatt 😀 ), aki – a felmérések szerint – SMS küldéseinek 77 százalékában hazudik, magyarul éjjel nappal. Ez ám a kettős mérce. Miközben hazudunk, ami belefér, megutálunk egy Pasit, mert beismerte, hogy hazudott. Pedig nem ezért kellene nagy ívben kirúgni a közéletből, hanem azért, amit most tesz. A kurva nagy ellenzéki összefogásban Gyurcsány ragaszkodik a lista második helyéhez, amire az 1 százalékos népszerűsége lenne az ok. Ez lenne az évtized politikai bohózatnak a csúcsa. Ha lenne néki némi realitás tudata, akkor egyszer és mindenkorra kilépne a politikából. Nem azért mert megérdemli, hanem azért mert karakterét Orbán sikeresen legyilkolta. Na meg azért, mert a politikában minden van, de igazság az egészen biztos nincs. A jó magyar közmondás szerint pedig, nem érdemes olyan szekér után futni, amelyik nem vesz fel.

Szóval Gyurcsány hazudik, Orbán még jobban hazudik, mégis neki áll a zászló. De, ha csak hazudna. Van a tarsolyában más is. Orbánról minimum azt el lehet mondani, hogy kormánya kormányzás helyett végrehajtotta egy uralkodó összes hóbortos elképzelését. Orbán, ez a lelkében még mindig a grundon focizó nagy gyerek, népi ihletésében nagyokat álmodozik, fantáziál, amit a talpnyaló környezete rögvest meg is valósít. Ezért születnek olyan bohózatok, mint a házi pálinkafőzés. Apja nyilván cefrézett a sufniban, és közben remegett, hogy le ne buktassa a szomszédja, akivel haragban volt. Most a felnőtt Viktorka emlékezve édesapja idegeskedésére átvágta a gordiuszi csomót. Be akarja vezetni a hit és erkölcstant, amiből maga a katolikus egyház se kér. Világéletében hátvéd volt a görbe lábaival, és persze csatár szeretett volna lenni. Most végre elérheti, hogy kihívja csatára az egész brüsszeli apparátust.

Ezek többnyire csak játékszerek, de az önkormányzatok, a magánnyugdíjasok, a takarékszövetkezetek kirablása már nem kispályás játék. A munkavállalói jogok kurtítása, a választási rendszer eltorzítása, a bírói kar kiherélése, és a sajtószabadság eltiprása, az oktatás agyonirányítása mind erőteljes lépés a diktatúra felé. De ezzel a bűnlista még nem fejeződött be. Odavágott a szolgálati nyugdíjasoknak és a fogyatékosoknak. Az újabb és újabb adókkal, a bankok és a fuvarozók megszorításaival (amit átpasszolnak a fogyasztókra) további terheket pakolt a társadalomra, hogy kiélhesse stadionépítő mániáját. A tortán a hab a termőföld-mutyi, a trafik-mutyi, amit a tervek szerint további mutyik fognak követni.

És a közvélemény kutatások szerint még mindig 27 százalék szavazna a Fideszre, majd kétszer több (15), mint az MSZP-re. Ennek a népnek a moralitása szerint ez a fajta „kormányzás” még mindig nem csak elfogadható, de jobban preferált, mint bármi mást. Vagy teljes mértékű a igazságérzet hiánya, vagy bődületesen nagy a tudatlansága. Bármelyik eset áll fenn, kétségbeejtően megdöbbentő. A magyar moralitás párját ritkítja a világban.

A Bajnai-Mesterházy duóra nem azért kell szavaznunk, mert az MSZP megérdemli, hogy hatalomra kerüljön. Frászt érdemli meg, de vagy egy elszánt 15 százaléka, ami nélkül Orbánt nem lehet leváltani. Finnyáskodni lehet majd a következő választásokon, amikorra Orbán pusztítását remélhetően helyre tudják állítani. Addigra csak remélni lehet, hogy lesz egy elfogadható politikai formáció.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________

64 gondolat erről: „(1184) Magyar morál

  1. Oké tudjuk hogy Bajnai nem volt jó mert felvett egy nagy hitelt.
    Nem volt jó Feri mert hazudot.
    Nem volt jó az SZDSZ mert liberaziációja a legkárosabb volt….
    Nem volt jó a Kisgazdapárt mert csak tönkrevágta a mezőgazdaságot.
    Nem volt jó az MDF mert mindennel foglalkozott csak azzal nem amivel kéne, meg elárulta a jobb oldalt.
    Nem volt jó a ……

    Ezt már mind tudjuk, mindenki érti.
    De mi az alternatíva ?

  2. Kedves Tibor bá’

    Bevallom nem látok tisztán.
    Nem tudom eldönteni milyen mértékben van igazad.
    Intuícióm azt sejtteti ,hogy kicsit túlzásba esel ,de lehet hogy tévedek.
    A mondanivalód hitelét alaposan megerősíthetnéd azzal, ha tételesen kifejtenéd a kritika tárgyává tett intézkedések hátterét, következményét,összefüggéseit , bebizonyítva egyenként a vádpontjaid igaz jogos mivoltát.

    Ja és a hátvéd szót elírtad a posztban.

  3. Van aki a Bajnai-Mesterházy duó és van aki a Fideszt tartja a kisebb rossznak. Ezt sok dolog befolyásolja, és kétségtelen hogy mindkét oldalon vannak elvakultak.

    Azt viszont még fontos szerintem kiemelni, hogy Gyurcsány a hazudozásait csak a hazudozótársai előtt ismerte be, a többiek számára csak kiderült.
    Olyan ez, mint ha három bankrabló közül az egyik azt mondaná a másik kettőnek, hogy kiraboltunk egy bankot, többet ezt nem kellene.

  4. 1:
    Ez a saját megállapításod, vagy csak átvetted „valahonnan”? Bajnai felvette a kölcsönt (nagyon helyesen), de Orbán költötte el (nagyon helytelenül). Az a kölcsön MNB tartalék volt, biztosíték hazánk ellen irányuló spekulációval szemben.

    És az isten szerelmére. 1989 óta minden egyes évben a Kormányok többet költöttek, mint amennyi bevételük volt. Ezt hívják költségvetési hiánynak. Többet költeni pedig csak úgy lehet, ha felvesznek kölcsönt. A különbség az IMF és egyéb kölcsönök között, hogy az IMF alacsony kamatot kér, de vannak feltételei, az egyéb kölcsön semmibe se szól bele, de magasabb a kamat. Na most akkor melyik a jobb? Nyilván mérlegelni kell a beleszólást. És itt jön a nagy hazugság. A Fidesz azt állította, hogy az IMF MEGSZORÍTÁSOKAT követel. Ez a csúnya IMF, pedig ők a népért vannak, és dehogy akarnak ők megszorítást. Először is más se tettek mint megszorítást. Másodszor az IMF NEM MEGSZORÍTÁST KÖVETEL hanem kisebb hiányt. A kisebb hiányt a Fidesz úgy értékeli, hogy nagyobb bevétel, tehát megszorítás. Eszébe se jut a kisebb költekezés, mert ugye a hülye ötletek, meg a stadionok, meg a lopások.

    2:
    Nem esek túlzásba. Orbán ragyogóan kommunikál, ezért sok mindenkit meg tud téveszteni, és az össze hülyeségét meg tudja magyarázni, persze főleg hazugsággal. Tény, hogy minden egyes intézkedésének célja saját hatalmának és passziójának a kiélése, a nemzet nem számít, csak beteszi az elnevezésekbe.

    3:
    Való igaz, de Orbán tízszer többet hazudik, és be se ismeri. Na, akkor melyik a kevésbé rossz, ilyen alapon? Gazdasági téren pedig nem is képezi vita tárgyát ki a károsabb.

  5. Tipikus konteó, de én nem biztos, hogy tréfából mondom, Gyurcsány annyira OV főnyereménye, hogy mi van, ha kezdettől a fideszt hatalomba betonozó háttérerők titkos csodafegyvere? 🙂

  6. 5:
    Vagy „csodafegyver” vagy csodásan hülye. Egy gazdag pasi, Mi a picsát keres a politikába, oda azért mennek mások, hogy meggazdagodjanak.

  7. 6: Nyugaton sok országban tipikus, hogy a leggazdagabb körök gyermekei mennek vezető politikusnak. Kennedy, Carter, Bush, stb. De Obama is legalább 6 korábbi elnök rokona a zsidó anyja révén, stb. Ilyen alapon az Apró család, mint a komcsi arisztokrácia tagja is bedughatta a vejet politikusnak.

  8. 6.
    Az szóba se jöhet, hogy netán tenni szeretne valamit az országért? Bajnai is 1 Ft-ért volt miniszterelnök, az is „csodásan hülye” volt?
    Egyébként meg nem a 2. hely vagy sem volt a fő kérdés, Mesterházyéknak az összes vezető DK-s büdös volt (naná, amikor a kiválás előtt hónapokig vitatkoztak velük), Gyurcsányt meg úgy ahogy van nem akarták bevenni a listába. Roppant gerinctelen az MSZP részéről, amikor ők árulták el Gyurcsányt, amikor kiszivárogtattak, aztán meg még hagyták is leamortizálni.

  9. 8: Akiket említesz MIND együtt árulták ki az országot, nézd csakk meg a „Háború a nemzet ellen” dokumentumfilmet, szépen összeszedi a legnagyobb „cégkiárúsításokat” meg politikusi összjátékokat főleg Csányi segédletével.

  10. 4:

    A probléma az IMF-fel, hogy nem tudunk IMF-es sikertörténetekről. Inkább csak egy adóssághitel fontos elemének tűnik.

    Szerintem Orbán egója azt akarja elérni, hogy őt a jövőben pozitív alakként ismerje a történelem. Szerintem ez a fő motivációja, más kérdés hogy a jelenben ez nem mindig szül pozitívumot és a jövőben sem tudhatjuk mi lesz ennek eredménye.

    Lehet, hogy Orbán is beismerte már párttársai között a hazugságokat, csak nem tudunk róla.
    Gyurcsány hazugságával pedig azért van nagy probléma, mert egy választást nyert meg velük, amivel további 4 év garázdálkodási időt nyert, ami végül ugyan nem lett 4.

  11. 10.
    Na és Orbán? Ő tán őszinteségével volt nyerő? 🙂 Nemhogy a párttársai, a nyilvánosság előtt is beismerte, hogy hazudik! – Ne azt figyeljétek, amit mondok, hanem amit cselekszek!

  12. 9.
    Nem kell összemosni Gyurcsány, az MSZP egyéb tagjai és az oligarchák tetteit!

  13. 8: „Az szóba se jöhet, hogy netán tenni szeretne valamit az országért?” Dehogynem. Csak stadion helyett kaszinót akart adni… 🙂

    Az tény, hogy az mszp kihátrált Gyurcsány mögül, de nem tehettek mást, annyira elgaloppírozta magát a hülye /+szdsz-es/ ötleteivel.

    A kiszivárogtatást – a legújabb ‘vélemények’ szerint maga Gyurcsány intézte, csak nem az jött be, amit szeretett volna.. amiről nem tudni, hogy mi volt, de a cigány-gyilkosságok szálai is magasra vezetnek….

    10: „nem tudunk IMF-es sikertörténetekről”
    Én arról nem tudok, hogy azok a magyar kormányok, amelyek éltek az IMF hitelfelvételi lehetőséggel, sikeresek lettek volna a pénz hasznos elköltésében. Nem ugyan az…

    Már sokszor leírták – nem az IMF ír elő szabályokat, hanem azt kéri, hogy bizonyítsák, hogy miből lesz visszafizetve a pénzük… Amit aztán a kormány megír, és ha jónak tartják, adják a hitelt. Az egy dolog, hogy eddig mindenki megtakarításból /gy. megszorítás, ortodox gazdaságpolitika stb./ akart visszafizetni.
    Azonban, ha nem az IMF-től veszel fel hitelt, hanem kötvényt bocsájtasz ki, azt miből fizeted vissza? Nem ugyan úgy megszorításokkal próbálsz pénzt facsarni a népből? Még ha közvetve is /bankadó stb. , ami már mind minket nyúz/. Esetleg ‘B tervként’ a stadionok bevételéből is vissza lehet fizetni… 🙂

  14. 13. Nem tudom, kinek a legújabb véleményéről beszélsz az öszödi beszéd kiszivárogtatása ügyében.

  15. 11:

    Gyurcsány saját kormányzásának teljesítményét hazugságokkal felmagasztalva nyert választást. Orbán esetében ilyesmiről nem lehet szó, hiszen ő kormányváltó volt. Igazából nem is nagyon ígérgetett, hiszen akkoriban éppen az volt a fő problémája a baloldalnak, hogy a Fidesznek nem volt választási programja.
    Persze Orbán hazugságai is hazugságok, csak más jellegűek és szerintem kisebbek. De ez majd kiderül jövő ilyenkorra, már ha ők nyernek. Ha ő is csak a hazugságaival nyer választást, és valójában akkor baj lesz, mint 2006-ban, akkor biztosan jönnek majd hasonló megszorítások, meg olyan frankó lépések, hogy az ÁFA 20%-ra csökkentése után gyorsan visszaemelték 25%-ra.

    13:

    Az IMF-fel kapcsolatosan ne csak Magyarországot vizsgáld, hanem azt, hogy az egész világon nincsen IMF sikertörténet, vagy legalább is én nem tudok róla.
    Lehet mondani, hogy az IMF nem szabályokat ír elő, de ha úgy ítéli meg, hogy az adott terv miatt nem ad hitelt, akkor gyakorlatilag igen is ő írja elő, hogy mik azok a lépések, amelyek által ő biztosítottnak látja a pénze visszakapását.
    Összességében tehát az IMF dönti el, hogy milyen változtatásokat kell hozni az adott ország életében, ezzel párhuzamosan pedig nem tudunk IMF sikertörténetről. Azt hiszem innen nem kell tovább levezetni.

  16. 14: A részeges Szanyi… 🙂

    http://mno.hu/ahirtvhirei/szanyi-gyurcsany-ferenc-szivarogtatta-ki-az-oszodi-beszedet-1172667

    15: Az az ország, amelyik úgy el.aszta a gazdaságpolitikáját, hogy IMF hitelre szorul, ugyan azokkal a vezetőkkel jó eséllyel akkor sem mászik ki a s.arból, ha valami csoda folytán máshonnan kapna pénzt… Sőt látjuk, hogy nálunk új vezetőkkel sem 🙁

    IMF-től függetlenül…

    Tojok én az IMF-re, csak ki lett kiáltva kettes számú bűnbaknak /az első az emúútt nyóóc év/, tulajdon képpen ok nélkül.
    Mert mire ment az IMF pénz: MNB devizatartalék, plusz Orbán MOL részvényei – basszus, mit tehet erről az IMF???
    Ráadásul ezt a devizatartalékot „lőtte el” Orbán, mikor a forintban kiadott kötvényekből meg az adókból bejövő pénzt átváltotta devizára és kifizette /ebből is/ az IMF-et. Ebből kifolyólag /MOL részvényeket leszámítva/ az IMF pénz tett egy kört, rátettük a kamatot és visszaadtuk… Hú, de sikeresek vagyúúnk… 🙁

  17. 16.
    Ez aztán elég zavaros: „három jobb- és négy baloldali politikus felelős a kiszivárogtatásért.”?? Meg megint ez az Eduardo Rózsa Flores szál, ami hónapokkal ezelőtt futott….

  18. 16:

    Szó sincs arról, hogy hú de sikeresen kezelte volna a pénzeket az Orbán kormány, viszont még mindig leragadtál Magyarországnál. Persze minket ez érdekel, de a magyarországi helyzethez látni kell azt is, hogy mi történik nemzetközi viszonylatban a partnerünkkel.
    Ha mondjuk azt mondanák, hogy az IMF hitel segítségével még soha senki nem mászott ki az adósságcsapdából, vagy válságból, de azért itt az olcsó hitel és csak ezt meg ezt kell tenni érte, akkor nem hiszem, hogy sokan felvennék.

  19. 18: Nem ragadtam le… 🙂

    „az IMF hitel segítségével még soha senki nem mászott ki az adósságcsapdából”

    Szerintem /bármilyen/ HITEL segítségével még senki a világon nem mászott ki az ADÓSSÁGCSAPDÁBÓL…

    17: „Ez aztán elég zavaros”

    Írtam, hogy a részeges Szanyi szerint… 🙂

  20. A politikusok megítélése természetesen relatív. Van tere a vitának. De IMF ügyben tények vannak, amit Orbán meghamisít és sokan beszopják.

  21. Sajnálom, hogy ide jutottunk.
    A vaginaszájú mestejházi meg a libás mellett kampányolni.
    Valóban itt tartunk?
    El vagyok keseredve…

  22. Aki ebből a választékból hajlandó válogatni,amit a jelenlegi politikai elitünk képez,-az bűncselekményt követ el.
    Abba kéne már hagyni a részvételt ennek ,a demokráciának mondott degenerált rendszer közügyeiben.
    Valaki mondjon néhány példát arról, hogy mit sikerült elintézni a szavazgatásra járással.
    Részemről lezártam ezt a történetet.Aki hinni akar valamelyik főgennynek,ám tegye.
    Egyébként orbáncot lehetetlen lesz leváltani.Most szólok.Nem csak 2014-ben ,hanem később sem.Ő örökre ittmarad nekünk.Jelenleg is a hatalom egyre nagyobb koncentrációján töri a fejét.Putyin szerű rendet akar.
    A házi pálinkafőzést azért ne szóld le Tibor bá’.
    Építő jellegű ötlet volt.
    Mondjuk az engedélye nélkül is csinálnám..De így legálisan is van egyfajta fílingje.

  23. Egyetlen normális, pozitív intézkedése volt a pálinkafőzés legálissá, szabaddá tétele és Te ezt külön leszólod Tibor bá? 🙂

    Hídrobbantóval egyetértértve a magyar politikai ‘elit’ tökéletesen lenullázta magát erkölcsileg, úgyhogy ebben a választósdi színjátékban résztvenni teljesen értelmetlen. Márcsak azért sem, mert ha nem kapna elég szavazatot Viktor barátunk, akkor majd kicsit manipulál a számokkal, hogy jó legyen.

    Kiépített egy hűbéres réteget, a leggazdagabb, legbefolyásosabbakat, no meg 25-30% jól járt az intézkedéseivel, az egykulcsos adórendszerrel, a mutyikkal és egyebekkel. Ezek akkor is rá fognak szavazni, ha az ország fele éhen döglik. A nyugdíjasok nagy részét meg tudja hülyíteni, az ellenzéke pedig megosztott, így aztán tényleg maradni fog még jó sokáig.

  24. 21: Tibor bá eleve félreérti, ha azt hiszi, hogy a parlamentarizmus több, mint színjáték. Természetesen nincs semmiféle „választásunk”.

  25. 22 & 23:
    Van egy olyan angol közmondás, hogy „you have to be in it, to win it.” Azért írtam angolul, mert roppant egyszerű mondat, és így nagyon ütős. Szabadon magyarul: Ha nyerni akarsz, szelvényt kell venned.

    Ha nem mész el szavazni, Orbán egészen biztos nyer. Ha elmész szavazni, akkor is nyer, de… 1:43.000.000 esélyed van arra, hogy veszít.

    Roppant kicsi az esély, de nézd meg hetente hány ember költ pénzt, néhányan igen komoly összeget, pedig az ötös lottó megnyerésének esélye 1:43.000.000-hoz. Ráadásul a szavazás nem kerül pénzbe, és azt az élményt nyújtja, hogy „én megpróbáltam, az én lelkiismeretem tiszta.”

  26. 24:
    Nézd Csaba!
    Nagyon jól tudom, hogy cseberből vederbe. De esetünkben a veder 9,9 literes, a cseber pedig 10. Ez az egy deci különbség nem sok, csak annak, akit a szomjhalál fenyeget, mert 9,9 litert kiöntenek a homokra. Az egyik esetben jut neked egy deci, a másik esetben semmi.

    Az se volt mindegy, hogy Rákosi vagy Kádár. Világéletemben utáltam azokat a bridge játékosokat, akik egy nem éppen logikus lépés után azzal védekeztek, hogy mindegy volt (azt teszi-e amit én javasoltam vagy pedig azt, amit ő választott). Soha, sehol az életben nincs olyan, hogy MINDEGY:

  27. 26: értem, igazad van, jól tettétek, hogy 56-ban a fülkékben tömegesen Kádárra szavaztatok Rákosi helyett! 🙂

  28. 27:

    Minden esetre nem voltunk olyan beszariak, mint a mai „pedagógusok”. 🙂

  29. 28: Bátran a budiba dobtad a géppityut – tök okosan, nem gúnyolódok. A forradalom egy óriási provokáció volt Moszkvából szervezve, leverése Washingtonból jóváhagyva (forródróton is). Így van most is. Gyurcsánnyanl direkt elkoptatták a szocipártot, hogy OV-nak kétharmada legyen. A végefelé az okos szocik már megértették.

  30. 29:
    Én a géppisztolyt leolajozva el akartam dugni. Apám ragaszkodott ahhoz, hogy bedobjuk a pöcegödörbe. Nem tudta szegény, hogy ott keresték volna legelőször. 😀
    Különben harc helyett csináltam mást, de az nem publikus, még ma se.

  31. 19:

    Adósságcsapdából ki lehet vergődni hitellel, csak megfelelően kell azt használni. A IMF feltételei azonban sokkal inkább azt segítik, hogy benne maradjanak az országok.
    Nem mindegy, hogy hogyan használjuk a hitelt. Az első Orbán-kormány is vett fel hiteleket, és nominálisan nőtt a hitelállományunk, de GDP arányosan csökkent, és jó irányba haladtunk, sőt gyakorlatilag már kint voltunk az adósságcsapdából. Az azt követő években meg ugyanúgy vettek fel hiteleket, de rosszul használták fel azokat, ezért lett olyan GDP arányos adósságunk, amilyen.

  32. Tibor ba, a ‘ biroi kiherelest orommel olvasom ‘. 3 even at torvenyt keresnek arra, hogy jogaimtol megfosszanak.

  33. Gondolom, ezt az anyagot ismered:
    http://www.magtudin.org/Otszaz%20gramm%20pragai%20sonka.htm

    Dr. Tamáska Lóránd: Ötszáz gramm prágai sonka

    Nekem teljesen meggyőző, az illető egyes források szerint nemcsak névrokona volt Kádár nejének, mindenesetre már a háború előtt ismerte Kádárt és a kommunista vezetők közül többet, a belső körből. Drábik szerint az téves, amit a párizsi békeszerződésben szereplő kikötésről ír, de ez szerintem nem döntő elem. (http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0701.htm )
    Teljesen beleillik a képbe, minden forradalmat így szerveznek meg, fentről, a szocializmus összeomlását is így szervezték meg, az állami vagyon kirablása céljából és hasonló okokból. Nem a „nép”, hanem nagyhatalmú körök. %/-ot Moszkvában szervezték, a rendőrök osztogatták a fegyvert a melósoknak az utcán és az ÁVH látványosan másfelé nézett.
    Az utcai nép meg statiszta volt és áldozati bárány.

  34. 31:
    Fel tudnád nekem sorolni ezeket a „feltételeket”, vagy csak nyomod a Fidesz propagandát?

  35. 31: „de GDP arányosan csökkent”

    Idézet az alábbi cikkből: „az államadósság GDP-hez viszonyított százalékos arányában való megadása csak a hülyéknek lett kitalálva.” 😉 Én csak idéztem… 🙂

    http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2012_11_15__ODmV

    Hasonló témákat még bőven találsz itt…

    A lényeg, te abban hiszel, amiben akarsz, én meg tudom, amit tudok… 🙂 Nem győzzük meg egymást…

  36. 34:

    Nem tudom mire gondolsz, hiszen ez esetenként és országonként változó, a mechanizmusát pedig a 15-ben írtam le.

    35: Persze mindenki abban hisz, amiben akar és a közgazdasághoz is úgy viszonyul, ahogy akar. Mindenesetre akkor itt a mindenki hülye csak néhányan helikopterek esete áll fenn. A GDP arányos adósságot ugyanis nem véletlenül használják mindenütt, ugyanis sokkal többet mond, mint a nominális érték. Vajon egy 100 000 millárd dolláros adósság ugyanannyit jelent-e Magyarország és az USA esetében?

  37. 35:
    Eléggé szájbarágós. Én már többször leírtam két mondatban. Az elmúlt 24 évben minden egyes évben hiánnyal zárt asz államháztartás. Ez csak úgy lehetséges, hogy minden évben egyre nagyobb összeggel tartozunk. – Ehhez hozzátenném, hogy soha senki se akarta a hiányt megszüntetni, mindenki a gazdasági növekedéssel akart úrrá lenni a hiány felett. vagyis többet növekedni, mint amennyi a hiány.

  38. 36: „A GDP arányos adósságot ugyanis nem véletlenül használják mindenütt”

    Rajtunk kívül hol? Ha csak ott nem, ahol szintén a valós számok elmismásolása a cél.

    A GDP-ben rengeteg olyan dolog benne van, amiből a kormánynak egy fillérrel sincs több pénze. Attól, hogy emelkedik a GDP, a költségvetés által valóban elkölthető pénz akár csökkenhet is.

    37: „Eléggé szájbarágós.” Mit csináljak, ha csak ezt értem meg… 🙂

  39. 38:

    A világon mindenütt ezt használják az adósság mérőszámaként, összehasonlítgatásoknak is csak így van értelme, az Eurostat is ezt használja. Ez határozza meg a befektetési kedvet is, ugyanis ahol már fenntarthatatlannak tartják a rendszert (több adat alapján, a GDP arányos adósság csak egy), nem szívesen fektetnek be.
    A GDP-ben vannak dolgok, amik csak becsülve vannak, tehát nem pontos adat, de még így is ez a leghasználhatóbb.

  40. 39: Anyám, borogass…

    Tegyük fel, hogy a magyar kormány úgy dönt, hogy emelni akarja a GDP-t. Úgy dönt, hogy ennek érdekében megszűntet minden adót, ezért dől ide a külföldi tőke, felpereg a lakosság fogyasztása, a GDP hihetetlenül megugrik, minket irigyel az egész világ.

    DE

    Az állam továbbra is el akarja látni a feladatait. Mit tesz? Finanszíroz mindent tovább, de teljes egészében HITELBŐL, miután az adóbevételei megszűntek. A GDP növekedésnek az ég világon semmi köze nem lesz az államadósság alakulásához.

    Ha még mindig nem érted, már nem tudok mit tenni…

    Nem állítom, hogy a GDP ne lenne kapcsolatban az állam adósság alakulásával, de hogy ez a kapcsolat milyen mértékű, azt a mindenkori kormány gazdaságpolitikája alakítja.
    EZÉRT A GDP ARÁNYOS HITEL KIMUTATÁSA NEM OBJEKTÍV MÉRŐSZÁM.

    Ezzel a témát részemről befejeztem.

  41. 40:

    Ez félremagyarázás, mert itt teljesen másról esik szó. A GDP az adott esetben valóban nem lenne tényező az államadósság alakulásához, de ez teljesen irreleváns. Ugyanis nem az a lényeg a GDP arányos államadósságban, hogy a köztük lévő kapcsolatot mutatná, hanem az államadósság mértékét segít kifejezni, hogy a GDP-hez viszonyítjuk. Egyrészt, mert ez mutatja, hogy az adott ország teljesítőképességéhez képest mekkora az adóssága, másrészt mit mondana bármelyikünkek is az, hogy 123 456 789 012 345 dollár az adósságunk. Semmit.
    A korábban említett példa a kulcs, miszerint nem mindegy hogy az USA-na van adott összegű tartozása, vagy ugyanennyi Magyarországnak.

  42. 40: Tegyük fel… de közben gondolkodjunk is!
    Ki a rákfene adna kölcsönt/hitelt a magyar államnak, ha 0 lenne a bevétele? Hát senki, aki nem tök hülye. És akkor máris ott tartunk, hogy az állam nem képes ellátni semelyik feladatát se, mert nincs miből kifizetni a rendőröket, a nyugdíjakat, az utak karbantartását, stb stb… De még csak a KSH-t se tudja fenntartani, hogy a csodálatosan pörgő GDP-t kimutassa…
    Szóval a felvázolt forgatókönyv teljességgel elképzelhetetlen.

    A valóságban makro szinten viszonylag stabil az egyes országokban az állam által megvalósított elvonások aránya a GDP-hez képest. De okos emberek már arra is rájöttek, hogy nem is az állami bevételek mértékét érdemes nézni, hanem azt, hogy az állam mennyit költ, ugyanis ha hitelből költ, előbb-utóbb azt is vissza kell fizetni, azt pedig az emberektől a jövőben elszedendő pénzből fogja megtenni, ha meg pénzkibocsátásból költekezik, az a már forgalomban lévő pénzt értékteleníti el.

  43. 31!
    „A IMF feltételei azonban sokkal inkább azt segítik, hogy benne maradjanak az országok.”

    Elmondom neked halkan,hogy ha nem az IMF-től veszed fel a hitelt ,hanem a „piacról”,akkor a mögött is ugyanazok az emberek állnak.És ugyan lehet hogy nincs „feltételük”,de ha nem úgy csinálod a dolgaidat ahogy esetleg ők elképzelik,akkor elkezdik rángatni a forintot..

    De van feltételük,(IMF)mert egyszer Gyurcsány elmondta hogy mikor tárgyalt velük,akkor való igaz hogy voltak feltételeik.De ez nem olyan feltétel hogy ha törik ha szakad teljesíteni kell,azt mondta lehet velük tárgyalni,lehet esetleg más elgondolásod,lehet velük kompromisszumot kötni..Mivel Magyarország gazdasági és társadalmi szerkezete más mint mondjuk az USÁ-ban,az IMF elgondolása nem mindig volt célszerű..De nem is ragaszkodott az elképzeléseihez körme szakadtáig..
    42!
    „azt pedig az emberektől a jövőben elszedendő pénzből fogja megtenni”

    Itt a lényeg !Ebben is az ,hogy a jövőben!Na pontosan így gondolkoznak a bankárok..

  44. 42: „Szóval a felvázolt forgatókönyv teljességgel elképzelhetetlen.”

    Micsoda felismerés… 🙂

    Egyébként még ebben sem lennék biztos. Még így is lenne pár hülye, aki a hazai piacon kibocsájtott államkötvényekből venne…

  45. 43:

    Tehát ha Gyurcsány mondja, hogy vannak IMF feltételek, akkor vannak, ha Orbán, akkor az hazugság.
    És persze, lehet velük tárgyalni, próbálkozott is vele a kormány, nem is egyszer, de nem találtak egymásra az álláspontok.
    A lényeg, az eredmény.

  46. 45:
    Nem figyelsz oda, ezért aztán csúsztatsz. IMF kikötések vannak (mert biztosítékot akarnak arra vonatkozóan, hogy visszakapják a pénzüket). De Orbán ennél többet mondott. Azt állította, hogy az IMF megszorításokat követel. Ez nem igaz! Az IMF kisebb költségvetési hiányt kér, aminek két módja van. 1) Kevesebb költekezés, 2 )Több bevétel. Orbán nem hajlandó kisebb költekezésre, mert pl. stadionokat épít, miközben az emberek nem töltik fel a meglévőket se. Maradna neki a megszorítás, mert úgy több pénz folyna be a kincstárba, és ezt az IMF nyakába rakná. Ez a pontos kép.

  47. 46: Orbán mágus sikeresen démonizálta az IMF-et a konkrét magyar ügyben választói előtt. Az IMF messze nem szent, de a magyar ügyekben sok olyat szabott követeleményként, ami a nemzeti érdekkel egybeesett.

  48. 46:

    Az IMF kisebb költségvetési hiány kér, amit akár bevételnöveléssel, akár kiadáscsökkentéssel lehet elérni, mindenképpen megszorítás.
    Ami viszont fontosabb, hogy az IMF-nek nem csak ennyi kell, hanem a kormány által felvázolt intézkedéseket elbírálja, hogy szerinte ezzel teljesíthető-e a visszafizetés. Innentől kezdve pedig igenis az IMF szabja a feltételeket, hiszen elfogadj, vagy nem fogadja el az intézkedéscsomagot… Ezt írtam le a már korábban is hivatkozott 15-ösben.

  49. 48: „Innentől kezdve pedig igenis az IMF szabja a feltételeket”

    Szerintem a legtöbb bank is megnézi, hogy hitelképes vagy-e, reális-e az általad benyújtott üzleti terv stb. Végül is ők adják a pénzt, persze, hogy ők döntik el, hogy adnak-e vagy sem. Ez a normális… És nem az, amikor hitelképtelen embereknek öntötték a devizahiteleket… /Raiffeisen reklám… /

    Leegyszerűsítve az IMF is egy bank, ami országoknak hitelez. Senkit sem kényszerít rá, hogy pont ott vegyenek fel hitelt… Ha akarod, elfogadod a feltételeit, ha akarod, nem.
    Gyurcsány elfogadta, Orbán nem. Kisebb lett a hitelállományunk? Nem, még gdp arányosan sem…

    http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Statisztika/mnbhu_statkozlemeny/mnbhu_allamhaztartas_es_haztartasok_pu_szamlai/mnbhu_kozlemeny_SK_PSZLA_ELOZETES_2013_Q1.pdf

  50. 48!
    Rendben Vasgerinc.Tegyük fel így van,ezen most hiába beszélünk Neked.Rúgjuk ki az IMF-et.Ki vannak rúgva.Jöhet a piac.És?
    Leírtam.Ugyanazok a pénzügyi körök állnak ott is..Nincs feltétel..De ha nem úgy csinálod a dolgokat ahogy nekik tetszik,elkezdik rángatni a forintot.Akkor most az jobb?Lehet hogy hónapról hónapra még több pénzt kell előszedni, mintha az IMF maradt volna..

  51. 50.

    Kedves melike00

    Ha valakik rángathatják a forintot, ha úri kedvük éppen úgy tartja, akkor ennek az akciójuknak nem feltétele, hogy a hitelezőink legyenek.

  52. 48:
    Ha neked a kevesebb stadion építés megszorítás, akkor reménytelen eset vagy. A helyzet pont az ellenkezője. Stadion építkezések miatt kell több megszorítás. – Persze értem én. Ha a vezér azt mondja a fehérre, hogy fekete, akkor az fekete függetlenül attól, hogy te minek látod.

  53. „Nézzünk bizakodva a jövőbe!

    Körülbelüli száztíz-száztizenöt év múlva, egy szép nyári napon, soron kívül megkondítják majd az ország összes harangjait. Sokan rá se hederítenek, pedig az a csengés-bongás nagy változások hírnöke lesz!

    Addigra Visegrádon újjáépül az egykori királyi palota, sosem látott pompával, óriási termekkel, függőkertekkel. Az avatási ünnepségen – azt jelzi majd a harangkongás – néhány aggastyánnak könnybe lábad a szeme. Valóban, az lesz az a perc, az a nagy és régen esedékes perc, amikor véget ér az ezeréves pechszéria.

    Visegrád akkor már nem ennek a csöpp kis országnak lesz a székhelye, hanem a Dunai Magyar Köztársaságnak, melynek négy vagy öt tenger mossa partjait. „Dunainak” azért fogják hívni a köztársaságot, nehogy összekeverjék egy másikkal, az Alsórajnai Magyar Köztársasággal. Ez utóbbit akkor se magyarok lakják majd, hanem kopott öltözékű, elnyűtt alsórajnaiak, akik csak kabalából vették föl a magyar nevet.

    Le se lehet írni, milyen jó dolog lesz akkor magyarnak lenni! Elég talán annyit mondani, hogy a „magyar” szó – potom száztizenöt év alatt – igévé változik, mely addigra minden élő nyelvbe felszívódik, méghozzá kellemes jelentéstartalommal.

    „Magyarni” franciául például annyit tesz majd: magamat jól leszopni. Spanyolul: utcán pénzt találni, érte lehajolni; katalán nyelvjárásban: „Könnyedén hajolgatok, amióta kínzó derékzsábámból kigyógyultam.” És ha valaki Londonban így szól: I am going magyarni (vagyis szó szerint: megyek magyarni), ez azt jelenti: „Ahhoz az isteni nőhöz, akit ott látsz, most odamegyek, megszólítom, belekarolok, hazaviszem és…” (Itt egy csúnya szó következik.)

    Más példa: „Én magyarok, te magyarsz, ő magyarik” (mert ikes lesz az ige) hét civilizált nyelven (norvégül, görögül, bolgárul, baszk nyelven stb.) azt jelenti majd: „Ropogós kacsasültet eszem (eszel, eszik), idei uborkasalátával, miközben Yehudi Menuhin a »Csak egy kislány«-t húzza a fülembe.”

    Továbbá: „Anyuka, mehetek magyarni? – Magyarhatsz!” – lettül azt jelenti, hogy egy kisfiú elkéredzkedik moziba, s az édesanyja, némi habozás után, elengedi, pedig a filmet csak tizennyolc éven felüliek látogathatják.

    De hagyjuk a külföldet! Itthon is sok mindent másként hívnak majd. Például a „vanília” helyett, mely idegen szó, a „háború” megy át a köztudatba, minthogy régi jelentését amúgy is elvesztette. A visegrádi cukrászdában tehát a fagylaltos pult fölött ez lesz kiírva:

    Eper
    Puncs
    Háború
    Csokoládé

    Így fogunk élni. Addig, ezt a pár évet, ki kell bírni.”

  54. 53:
    Ilyen szép ékezetes betűkkel kár volt írni egy ilyen hosszú, és ennyire hitvány szöveget.
    PS:
    Magyarni infinitívusz. Angolul az igék alap esete, tehát mindössze „I magyar” (mert, hogy ige). Ezen kívül az „I am going to…” szándékot, közeljövőt fejez ki, semmi köze a „menni” igéhez.

  55. 54: Ez Örkény István egypercese. Nem kell ragozni, hogy ahhoz a kultúrkörhöz tartozott, melyben a gojt vallási parancsolat tiltja dicsérni.

  56. Van valami adat az IMF kölcsön összes lényeges számáról és van adat a piacról felvett kölcsönről is ? ezeket egymás mellé szokás tolni és mérlegelni és miután az egyik például 500 milliárddal olcsóbb akkor nincs miről felesleges vitát generálni,az pedig,hogy orbán a metró újság hátlapjain sulykolta a hülyeséget,hogy legyőztük az IMF-et/Magyarország győzött,mi magyarok megcsináltuk,a mi sikerünk a kormány sikere a keresztény nemzeti polgári szocialista magyar demokrata szövetség vezetőjének Orbán Viktornak nomeg a kormányának a győzelme 🙂 ezeket a hirdetéseket a magyar választók kudarcának is tekinthetjük mert ki is kért itt a 10 millióból bármi ilyesmi témájú hirdetést pénzért feladni.

  57. 56:
    Az IMF hitel kamata erősen változó. Függ, hogy már mennyivel tartozunk, függ a kvótánktól, a hitel minősítésétől. Általában 2 és 4 % között mozog. A piaci hitel 5 százaléktól felfelé a pillanatnyi magyar bonitás függvénye. Vagyis, egészen biztos az IMF hitel olcsóbb. Főleg, ha fel se vesszük, csak „készenlétben” van.

  58. 49:

    Ez természetes, és érthető. Ezzel együtt tény, hogy igazából hosszútávon még senkin nem segített az IMF hitel.

    50:

    Szerintem jobban megindokoltam a dolgokat annál, hogy úgy tudjál le, hogy „hiába beszélünk neked”…
    Viszont korántsem biztos, hogy a más források mögött ugyanazok az emberek állnak, és igen rángathatják a forintot, viszont nem biztos, hogy nincs ellene megoldás.

    52:

    Nagyon rossz szokás úgy vitatkozni, hogy csak feketét és fehéret lát a vitapartner. Ez viszont nem én vagyok, hanem te, ha rögtön az jön le neked, hogy Fideszdroid vagyok, csak mert az IMF ellen vagyok…

  59. 58:
    Nem azért vagy (latens) Fideszdroid, mert „IMF ellenes vagy”, hanem azért mert átveszed a Fidesz (hamis) indoklását.

    Az IMF-nek van erkölcstelensége, de ez nem egyezik meg azzal, amivel (átvéve a propagandát) vádolják. Ez pedig az, hogy pontosan tisztában vannak az adósság spirállal. Előre tudják, hogy baj lesz a kölcsönzésből, de a mögé bújnak, hogy korruptak a politikusok. Akkor lenne az IMF erkölcsös, ha olyan feltételeket szabnának, ami a politikusok lopásait lehetetlenné tenné. Olyan szerződéseket kötnének, ami alapján egy miniszterelnök bűnvádi eljárás alá lenne vonható. Mert azt abszurd, hogy száz milliárdos lopásoknak mindössze „politikai” felelőssége legyen, vagyis elveszítik a választás, nyugdíjba lehet vonulni és élvezni az ellopott javakat.

  60. 59: AZ IMF a globalizációs kifosztás egyik fő eszköze. Kivételes eset, amikor olyan gátlástalan fürerrel kerülnek szembe, akihez képest az ő programjuk jobban megfelel a nemzeti érdeknek (legalább egy része). OV-ban ilyen emberükre akadtak…

  61. 60: „AZ IMF a globalizációs kifosztás egyik fő eszköze.”

    Kezdjük talán úgy, hogy az esetek 99,9%-ában azok az országok szorulnak IMF ‘segítségre’, ahol korábban a politikai „elit” olyan mértékben lopta el a közpénzeket, hogy működésképtelenné vált az ország a költségvetés nagyfokú hiánya miatt.
    Vagyis az IMF ugyan hullarabló, és kisajtolja még az utolsó cseppeket, de azt megelőzően az adott ország uralkodó politikusi gárdája nem cseppekben, hanem hordószám /esetleg nokiás dobozban/ vitte ki a közpénzeket a rendszerből.

  62. 60:
    Az IMF valóban a globális kifosztás fő eszköze, de önmagában kevés lenne, ha az emberi természet a politikusokban nem lenne kivételesen domináns. – – – A piros lámpánál ácsorgó kéregető azt mondja, nincs mit ennie. Adok neki 100 forintot, pedig tudom, hogy piát fog rajta venni. Hozzájárulok-e a hajléktalanok nyomorgásához vagy sem? Én miattam hajléktalan-e? Én vagyok-e a felelős azért, mert soha a büdös életben nem mászik ki a szarból?

  63. 62.

    Mindenesetre nekem egyetlen dolog biztosnak tűnik, bár nem ez volt kérdés.
    Ha valaki pénzt ad a koldusnak, ma Budapesten, az egy picikét a maga szerény eszközével előmozdítja a koldulás nevű megélhetési ágazat fennmaradását és izmosodását.

  64. 58:

    Hidd el, előbb ellene voltam az IMF-nek, mint ahogy azt Orbántól hallottuk volna. Sőt, igazából azt sem tudom, hogy ők ilyesmiket, mint én mondtak-e, mert én ezeket nem hallottam tőlük. Ha mégis mondtak, akkor arról gondolom van valami forrás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük