(1181) hanyatló civilizáció

Tibor bá’ online

 

~ab034Nem-nem, nem a ránk váró tucatnyi végzetes veszélyről fogok írni. Ígérem, a globális klímaváltozást, termonukleáris háborút, a klímakültek támadását meg se fogom említeni. Arról fogok írni, ami annyira nyilvánvaló, hogy nem is gondolunk rá, nem is jut az eszünkbe, észre se vesszük, de itt lopakodik a hátunk mögött.

A nyolc évtizedes hátrapillantás (vissza a múltba sorozat) újra és újra azt a képet vetíti elém, hogy a társadalom igen határozottan halad egy viszonylag rendezett, erkölcsös állapotból egy rendezetlen, egyre erkölcstelenebb állapot felé. 40-60 közötti felnőttek egykedvűen veszik tudomásul, hogy az ő idejükben a tanárokat respektálták, tisztelték, szerették vagy nem, de eszükbe nem jutott volna felpofozni vagy seggbe rúgni őket. Ma erre számtalan példa van, és szinten természetesnek fogjuk fel. Pedig csak akkor természetes, ha rádöbbenünk, hogy a keresztény civilizációnk süllyedő félben van. Igen erősen süllyedünk, aminek konkrét jelei vannak, de átnézünk a fejük felett.

Száz éve síneket fektettek le, átjárókat építettek, kocsikat vásároltak, a három kocsiból álló szerelvényen 3 kalauz dolgozott, és a vállalkozás nyereséges volt. Ma az infrastruktúrát örökölték, a szerelvényeket szintén, a sínek már le vannak fektetve. Viszont kalauz nincs egy se. A vállalat pedig veszteséges. Mi ez ha nem hanyatlás?

A megépített úthálózat karbantartása rémségesen el van hanyagolva. A javítások olyan apró lépésekben történik, hogy 200-300 év kellene az összes út felújítására. Vagyis az infrastruktúra rohamos tempóban omlik össze. Egyszerűen nem kompenzáljuk az amortizációt. Két napja fenn voltam a fogaskerekű végállomásánál, ahol a platform oldalából kipotyog a beton, rá a sínekre. Mögötte a volt pénztárépület rogyadozik. Mi ez, ha nem hanyatlás?

Az embereknek nincs jövőképül, ezért frusztráltak, depressziósak, élnek a mának és nem gondolnak a jövőre. Valamikor egy kisvállalkozó abszolút becsületes volt, mert hosszú távban gondolkodott. Üzleti vállalkozását átadta a fiának, akik idővel átadta az unokának, és így tovább. Ma egy vállalkozás úgy indul be, hogy nem fizeti ki a számláit, nem fizeti ki a felvett alkalmazottakat, nem fizeti be az adót, majd felszívja a köd. Mamutvállalkozások egyszerűen nem fizetik ki az alvállalkozókat, vagy a beszállítókat, esetleg külföldön hagyják az utasaikat, és így tovább. Mi ez ha nem hanyatlás?

Az én időmben az érettségi mögött valódi tudás húzódott, amit kitűnő pedagógusok közbejárásával lehetett elérni. Az érettségi még 40 éve is „ért valamit”, bár a pedagógus pályát kezdték ellepni a tehetségtelen „diplomások”. Mára a pedagógus kar siralmas. Szokássá vált 2-3 diploma. Három diploma? Mi mögötte a tudás? A mai diplomák csak akkor érnek valamit, ha a viselőjének szívügye a tudás. Hogyan is? Az Állatorvosi Főiskolából egyetem lett. A testnevelési főiskolából egyetem lett. A katonai főiskolából egyetem lett. Mi ez, ha nem hanyatlás?

Az emberek nem éreznek felelősséget a társadalommal szemben. A közterületet szemétlerakónak tekintik. A közlekedésben agresszívek, az előzékenység gyors ütemben távozik. „A mindenki annyit ér, amennyije van” kezd átmenni a köztudatba. A társadalmi szolidaritás már csak távolról integet. Már mindenki lefizethető, a független bírói kar is, nem csak a hatóságok. Mi ez, ha nem hanyatlás?

Az orvosok nem gyógyítani akarnak, hanem tollasodni. Behúz felesleges műtétekbe, felír felesleges gyógyszereket. Jó esetben csak átterel magánrendelésébe. A Hippokratészi eskü egy vicc. Egyre nagyobb tömegek fordulnak orvos helyett kuruzslókhoz. Mi ez, ha nem hanyatlás?

Az emberek visszahúzódnak, csendben várják az apokalipszis négy lovasát, de addig is elmennek egy gyülekezetbe, ahol feltöltődnek, vagy bújják az ezoterikus lehetőségeket: számmisztika, horoszkóp, reinkarnáció, meditáció, szcientológia, gyógyfüvek, ráolvasás, akupunktúra, tudat módosítók, bármit csak ne a valóságot. Mi ez, ha nem hanyatlás?

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________

57 gondolat erről: „(1181) hanyatló civilizáció

  1. Utolsó sorral vitatkoznék a változatosság kedvéért! 🙂
    Feleségemnek eltört 2 csigolyája 4 éve egy autóbalesetben, de piszok szerencséje volt, mert nem bénult le. 3 hónapnyi gerincmerevítő hordása után az orvosa azt mondta, hogy le lehet venni a merevítőt, és agyő. Semmi beutaló rehabra, semmi gyógytorna, csak egy nagy fityisz járt, mert nem tejeltünk(nem is csinált túl sok mindent a doki…) Hogy mi hozta rendbe az asszonyt? Tao yin kínai gerinctorna, és tiuna masszázs. Annyira gatyába rázta a trapa gerincét a kettő említett technika, hogy ma jobb fizikai állapotban van, mint a balesete előtt. Egész történetnek az a lényege, hogy a klasszikus orvoslással lényegesen tovább tartott volna a rehabilitációja.
    Ismerve a kínai technikát, és ismerve a klasszikus gyógytornát, röhejesen gagyi az európai gyógytorna, és még unalmas is..:)

    Ismerek olyan masszőrt Tibor bá’ aki megnyomkodna rajtad pár pontot, és nagyon másként éreznéd magadat(nem az üleped környékén matatna :). Akupresszúra/punktúra nem kuruzslás, mert több ezer éves dokumentált irodalma van. Közel se TV jóslás kategória…

  2. Arra nem gondoltál Tibor bá’ hogy az emberek azért keresik az ezoterikus világot, mert teli van a hócipőjük az „anyagi, és végtelenül racionális világgal? Mondhatnám akár azt is, hogy az érzelmi alapon működő embernek elege lett az értelem által vezérelt világból…
    Készítheted a nyugtatót Tibor bá’, közeljövőben össze fog mosódni a tudomány és az ezoterika világa. Erre nagyobb tételben is mernék fogadni…

  3. gyakorlatilag mindennel egyet tudok erteni a leirtak kozul (bar azert jo lenne tudni, hogy tenyleg nyereseges-e volt a regi idok vasut tarsasaga, es ki finanszirozta a sin fektetest)

    En viszont ugy latom, hogy kibontakozoban van a techno optimizmus uj hullama, valami hasonlo ami a 60-s evekben volt tapasztalhato. Nem a kütyü iparra (iphone es tarsai) gondolok, hanem a pld az eledezo maszek űriparra, biotechnologiara – testreszek gyartasa, ossejt kutatasok, 3d nyomtatasra… fantasztikus pld mennyi lehetoseg van ma a high-tech barkacsolasra, relative kis penzbol… nagyon szuksege van erre a fiatalsagnak szerintem, hogy ne az apokalipszis lovasait lassa, hanem a lehetosegek vegtelen hatarait 🙂

  4. Tudom, hogy már írtam, és hogy már olvastátok, de akkor is: Daniel Quinn: B története. Megint átrágtam magam rajta, és nagyon látom a csapkodó szárnyú gépünk talajba csapódását…
    Ezek a fránya természeti törvények… 🙂

  5. Mindig,emberemlékezet óta , az egész történelem során volt ,van, lesz hanyatlás, bomlás ,pusztulás és a fejlődés , gyarapodás.
    Hogyha objektívek kívánunk lenni, akkor az egyetlen adekvát ideillő szó a változás, ami örök.
    Hogy valaki csodálatosnak, lelkesítően nagyszerűnek vagy kiábrándítónak, szörnyűnek tartja e a világot az kizárólag az ő partikuláris, egyéni nézőpontjától, lelki állapotától függ.
    A legszélsőségesebb nyomorúságos szenvedést, mindig megtalálhatjuk ha keressük……
    …..ahogyan a teljes életet élő, boldog embereket is.
    Tehát a poszt koncepciója tévedés,elfogultság, projekció.

  6. 1.
    Soha nem fog kiderülni, mi lett volna a sorsa, kínai hókuszpókuszok nélkül.
    Gyakran összetévesztik az emberek az időrendiséget az okozatisággal.
    Nem minden előzmény ok.

  7. 3:
    „nagyon szuksege van erre a fiatalsagnak szerintem, hogy ne az apokalipszis lovasait lassa, hanem a lehetosegek vegtelen hatarait :)” ?
    Hát a határoknak tényleg nincs végük. Szerintem meg a fiataloknak, pont nem a high tech kütyük buzgerálásával kellene tölteniük a véges idejüket. Ez kicsit olyan, mint a drog, eltakarja a valóságot. Persze én megértem, ha valaki nem akarja látni a valóságot, de az miért kárhoztatja azokat, akik látni akarják, bármilyen ronda is.

  8. Valóság? Mi az?
    Kérdezett vissza a kisgyerek a riporternek arra a kérdésére, hogy a -valóságban ugye nem halunk meg, amikor kilőnek minket a videójátékban?

  9. 7: solouse
    A valóságot látni lehet? Ugye nem mondod, hogy az az elképesztően keskeny frekvenciasávú és szűk dinamika tartományú elektromágneses jelhalmaz a Valóság ami a szemünkön bejön???

  10. 9:
    Az bizony a valóság, legfeljebb nem a TELJES valóság.

    5:
    Most kitettél magadért. Ennyi baromságot még nem hordtál össze:

    „Mindig,emberemlékezet óta , az egész történelem során volt ,van, lesz hanyatlás, bomlás ,pusztulás és a fejlődés , gyarapodás.
    Hogyha objektívek kívánunk lenni, akkor az egyetlen adekvát ideillő szó a változás, ami örök.
    Hogy valaki csodálatosnak, lelkesítően nagyszerűnek vagy kiábrándítónak, szörnyűnek tartja e a világot az kizárólag az ő partikuláris, egyéni nézőpontjától, lelki állapotától függ.”

    Kezdem azzal, hogy egy pszichológusnak kellene azzal foglalkoznod, hogy a vesszőket miért így alkalmazod.
    Aztán a folytatás. Szerinted a változás előjele közömbös? Neked mindegy, hogy hanyatlunk vagy fejlődünk? Aligha! Akkor minek ez a szófosás? A társadalmunk most éppen hanyatlik. ENNYI, és ez nem kíván okoskodást.

    Szóval akkor objektív nézőpont nem létezik? Felsoroltam néhány dolgot, azoknak létezését cáfolod? Az nem tény, hogy a BSZKRT osztalékot fizetett, a BKV-t pedig állandóan ki kell húzni az adósságból? Az nem tény, hogy az úthálózatunk egyre rosszabb állapotba kerül? Hogy az infrastruktúránk szép lassan lerohad? Az nem tény,hogy az embereknek nincs jövőképük? Az nem igaz, hogy manapság a diploma mögött egyre kevesebb tudás lapul? Akkor mi a picsáról papolsz? Általános blabla? Jól hangzó riposzt? Köszönöm, nem kérek előle.

  11. Kedves Tibor bá’

    🙂

    Mindig is gyenge voltam helyesírásból. Bevallom most sem tudom hol kell vesszőt tenni a mondatban.
    Éles szemmel lelepleztél.
    Vénségemre is éppen csak talán gyenge négyes vagyok e tantárgyból.
    Fenntartom a véleményemet, hogy önkényesen kiragadott jelenségek alapján mondtál szubjektív általános ítéletet.
    Lehet hosszasan sorolni a pusztulás képeit és ugyanígy a fejlődését is.
    Te most éppen itt az előbbieket most mutatod be, nekem is vannak sokszor ilyen hangulataim.
    A sajt íze nem a lyukakban rejtőzik.
    Ebben az életkorban amiben én vagyok, már kicsit elszegényedett a jövőkép tényigaz.

  12. Már nagyon vártam egy ilyen rövid,mégis összeszedett írást.Az az igazság hogy nap mint nap bennem is fel vetültek ezek a dolgok.De nem tudtam hova tenni,és hogy mi ez.De Te kimondtad.HANYATLÁS.És valóban az.Mert hagytuk,mert hagyjuk..
    De ez tulajdonképpen minek a függvénye ?(a hanyatlás)A pénzé?Ha pénzünk van mindenünk van?Akkor lenne infrastruktúra?Lenne fejlődés?Tudás?Sok népcsoport pénz nélkül is szép dolgokat tudott alkotni..
    De ha a mánál és itt vagyunk,akkor tulajdonképpen igazad van..

  13. Ez a hanyatló civilizáció is jobb, mint a semmilyen. 😉

    Eddig minden „nagy” civilizáció összeomlott, miért gondoljuk, hogy a miénk kivétel? A növekedés határát /hogy az éppen mi lesz, azt nem tudom/ előbb utóbb ez a civilizáció /európai, keresztény/ is eléri. Aztán vagy felemelkedik egy másik, vagy amúgy is lőttek az emberiségnek lsd. Pacsay Imre korábbi novellája… 🙂

    Régebben a munkának volt becsülete, a képzett mesternek önbecsülése /szar munkát nem adott, adhatott ki a kezéből/. Ma csak a pénznek van becsülete, amihez viszont munka nélkül is hozzá lehet jutni néhányaknak…

  14. USA-ban is súlyos a helyzet az infrastruktúrával kapcsolatban.

  15. 14: Ez elég sommás kijelentés.

    Kedvenc sztorim az USA-val kapcsolatban, hogy egyik reggel, mikor mentem dolgozni, láttam, hogy felvonultak az utcába az útépítők. Este, mire mentem haza, utca leaszfaltozva, burkolati jelek felfestve, útépítőknek semmi nyoma… 😉
    Másik – telefonigénylés: nyelvismeretem hiányossága miatt egyik kollégát kértem meg, hogy beszéljen a telefontársasággal, ahol mondták, hogy kb. 10 percig kellene tartania a telefont, amíg a bekötés, szerződéskötés elkészül… /A hölgy persze felháborodott, hogy neki erre nincs tíz perce… :)/

    Soroljam még? 🙂

    Az tény, hogy nyáron volt néhány pár perces áramszünet, mert a rendszer nem bírta a rengeteg klímát…

  16. Te Tibor’bá!
    Ne bassz’! Má’ ennek is vége lesz?

    Az egész cikk nem veszi figyelembe, hogy a népesség növekedésével exponenciálisan növekszik a trógerek száma is. A trógerek mindig többen vannak mint a nem trógerek. Egyszerű mint az egyszer-egy.
    Erkölcs? De azt ugye tudod Tibor’bá, hogy a többi korhoz képest kibaszott jól állunk erkölcsbe, és itt most nem a pucérkodásra meg többi ilyen dologra gondoltam.
    Eddig is ilyen volt a rendszer csak a változók voltak mások. Épültek sínek, meg vettek vagonokat? Azért mert abban volt a biznic, most meg abban van, hogy hagyják elrohadni, vagy eladják ócskavas áron. Rosszak a tanárok, nem volt tanárverés? De volt, csak nem verték nagydobra, meg nem volt kamerás mobiltelefon, meg internet. Csodálkoztok itt hogy mivé züllött az ember. Baszki, az ember mindig ilyen volt. Csak most már lehet látni is a yútúbon.
    Keresztény civilizáció meg csak a könyvekben, meg a filmekben van. Aki a keresztény civilizációval jön az egy kretén. Mondjátok inkáb, hogy nyugati kultúra, mert egy keresztény is csak akkor keresztény amikor az érdeke úgy diktálja. Egyébként van aki mindig keresztény, de az a nyájba tartozik, és ugye tudjuk kik vannak a nyájba.

    Tibor’bá, olvassá hagakure-t. Ott is ez miatt sírnak, pedig azt nem ma írták és nem itt, hanem egy olyan társadalomban amilyen itt soha nem lesz, és mégis, ott is elmúlik a világ dicsősége.

    Egyébként csak semmi pánik!
    Mindenki tartson magánál törülközőt!

  17. 16: „Aki a keresztény civilizációval jön az egy kretén.” Köszi… 🙂

    Valahogy csak meg kell különböztetni a mostanit a korábbi, görög, majd római – szintén európai – civilizációktól. A legjellemzőbb különbség pedig a kereszténység, egyistenhit stb. A te faludban nincs templom, vagy csak eddig nem vetted észre? 😉

    Hogy az egész kereszténységnek mára van-e bármi tartalma, az ebben az esetben teljesen irreleváns.

  18. 17.: Azé remélem átjött, hogy a keresztény civilizáció megnevezéssel van a bajom.

    Meg vagyunk különböztetve a többi kultúrától, attól neféjjé 🙂

    Templom is van, pap is van, csak nem tudom minek. Mert amit ott produkálnak azt egy osztályteremben is lehetne, és még szabad ülőhely is akadna szép-számmal.

    „Hogy az egész kereszténységnek mára van-e bármi tartalma, az ebben az esetben teljesen irreleváns.”
    Wazzzzz! Akkor legyen a nevünk: a lovagok akik azt mondják NI! 🙂

  19. No mi van, már megint csak egy linket lehet berakni kommentenként moderálás nélkül?
    Vagy megint rossz kisfiú voltam, aki büntiben van?

  20. Bizony, a régi erkölcsös keresztény világban nem volt még székrekedésük sem a papnövendékeknek…

  21. A hanyatlás régebben kezdődött – ahogy azt már sokan megírták – amikor a minőség helyét átvette a mennyiség forradalma.

    Baudrillard írja: „Világunk már nem a növekedés, hanem a kinövések világa…A hiány sosem drámai, a telítettség az, ami végzetes: egyszerre teremt merevgörcsös és tehetetlenségi állapotot. A leginkább szembetűnő, hogy minden mai rendszert az elhízás – ahogyan Susan Sontag a rákról mondja -, az „ördögi vemhesség” jellemez, és ez vonatkozik információs, kommunikációs, adatrögzítő és -tároló, termelő és pusztító berendezéseinkre, amelyek túltengésük folytán már eleve képtelenek a céljukat szolgálni. Voltaképpen nem mi vetettünk véget a használati értéknek, a rendszer maga számolta föl azt a túltermeléssel.Olyan sok dolog jön létre és halmozódik föl, hogy már soha nem lesz idő a használatukra. Olyan sok üzenet és jel keletkezik és terjed, hogy már soha nem lesz idő elolvasni őket.Szerencsénkre! Mert azzal a csekély hányaddal, amit fölveszünk, már az állandó áramütés állapotában lennénk.Különös csömör van ebben a rendkívüli haszontalanságban. annak a világnak a csömöre, amely burjánzik, amely túlnövekszik, s amely nem képes szülni! Az a sok memoár, archívum, dokumentáció, amely mind képtelen valamilyen eszmét szülni, az a sok terv, program, döntés, amely mind képtelen valamilyen eseményt szülni, az a sok, végsőkig tökéletesített fegyver, amely mind képtelen háborút szülni! Ez a telítettség több, mint az a fölösleg, amelyről Bataille beszélt, s amelyet minden társadalom mindenkor föl tudott élni haszontalan és fényűző költekezéssel. Mi már semmit sem tudunk elkölteni mindabból, ami fölhalmozódott, számunkra csupán a lassú vagy a hirtelen ellensúlyozás marad – minden gyorsulási tényező tehetetlenségi tényezőként érvényesül, s így a tehetetlenségi ponthoz közelít bennünket.A katasztrófa érzete ennek a tehetetlenségi pontnak az előérzete.Ez a merevgörcshöz és tehetetlenséghez vezető, a légüres térben való gyorsulást, a termelés tét és társadalmi célszerűség nélküli túlhajszolását jelentő kettős folyamat azt a két jelenséget tükrözi, amelyet közmegegyezéssel a válságnak tulajdonítottunk: az inflációt és a munkanélküliséget…De van, ami sokkal észveszejtőbb, mint az infláció.Ez pedig a Föld körül keringő, lebegő árfolyamú pénz tömege…”
    /Jean Baudrillard A rossz transzparenciája/

  22. Evola is hasonlókat írt, bár nem olvastam a könyvet még: Emberek és romok

  23. 16 N : „a többi korhoz képest kibaszott jól állunk erkölcsbe”
    Ezt ugye Te sem hiszed el? Anyám 54 éves, de amikor még gyerek volt simán mászkáltak pár évesen a környező 10-20 km-es körzetben (komárom-Esztergom megye) akár gyalog akár stoppal is. Nagymamám (1933-ban született) gyerekkorában 10 éves kor alatt volt, hogy gyalog és stoppolva 50km-re is járkált. Pl hangyatojást vinni a pesti akvarisztáknak.
    Ma szerinted ki engedne el egy kisgyereket ilyen távra?
    Ahogy Tiborbá is írta régen még adtak a hírnévre és becsületre a boltosok, ma is vannak ilyenek de a többség a gyors meggazdagodásban és mások minél nagyobb lehúzásában látja a jövőjét.

    Erkölcs akkor lesz megint ha megvolt már az omlás és „kihullik” a férgese… szerintem.

  24. A vasút versenyképtelenné válását egyértelműen a személyi motorizácó terjedése adta. Cirka 100 éve a vasútnak a gyaloglás, a földúton zötyögő szekér és a lovaglás volt a versenytársa (építtetett is Horthy állami pénzből gazdasági vonalat a saját birtokára), ma viszont lassan a legcsóróbb családokban is van valamilyen gépjármű, ami gyorsabb, kényelmesebb és pontosan házhoz visz, nem úgy mint a vonat. Múltkor már volt poszt arról, hogy a tengerjáró hajók hogy váltak versenyképtelenné a repülőkkel szemben a személyszállításban, nagyjából hasonló a vonat esete is az autóval szemben.
    (Manapság meg szélessávon szkájpolva utazni se kell ahhoz, hogy valakivel szemtől-szembe egyeztethess. Vállalati szinten úgy terjednek a TelePresence tárgyalók, mint a gomba.)

    De nem kell aggódni, van egy kormányunk, aki a gazdasági megfontolásokat hajlandó háttérbe tolni némi nosztalgiáért cserébe, és irgalmatlan méretű vasúti felújításokat rendelt meg a Közgéptől… Km-enként 2-2,5 milliárdot igazán rá lehet szánni az adózók pénzéből a felújításra, még ha máshol ilyen áron TGV-t építenek is… (A TGV-ben semmi nosztalgia, nekünk olyan nem kell.)
    http://vastagbor.blog.hu/2011/06/20/interpellacio_megkerdeztek

    Oszt jó napot! 🙂
    http://m.cdn.blog.hu/va/vastagbor/image/2011/05/Szabad_Vasutas_2011_IV_szam_Page_01.jpg

  25. 16/18:
    Te azért vagy itt bunkó, hogy azt higgyük nem vagy az. Megnyugtatlak, AZ VAGY. Nem csak az otromba stílusod miatt, de azért is, mert fontos fogalmakat nem ismersz. A jelenlegi európai kultúra ha tetszik neked, ha nem keresztény, azért, mert 1600 éven át alakította az itt élő embereket.

    24:
    Neked lehet, hogy egyértelmű, nekem nem. Tudod, a tudatlanságnak különböző fokozatai vannak. Te ahhoz a csoporthoz tartozol, aki nincs tisztában az ismeretei határával. Ez a legsúlyosabb, mert öntelt, de sorra mondja a hülyeségeket. A BSZKRT járatokban (majd) mindig volt ülőhely. A BKV járatok (legtöbbször) túlzsúfoltak. Ma valóban nagyon sok embernek van gépkocsija, de az emberek százszor nagyobb távolságot utaznak be évente, mint régen. Ezzel párhuzamosan, amióta van mobil telefon az emberek százszor több időt töltenek telefonálással. Ez Parkinson első törvényének általános formáját elégíti ki. Tudom, hogy fogalmad sincs ki ez a Parkinson. Most rohanhatsz a Wikihez, és fabrikálhatnál egy okos riposzt, de sjna, magyarul nem ismertetik. Angolul pedig itt van: „The demand upon a resource tends to expand to match the supply of the resource. Szóval kedves barátom, erről van szó. nem arról, amit te össze hablatyolsz.

  26. Kétségtelen, hogy a civilizációnkat, a magyart is és az európait is, joggal nevezik kereszténynek.
    A kérdés csupán az számomra,hogy ez a civilizáció azon kívül, hogy a mai napig gazdaságilag és katonailag erősebb az összes többinél amelyeknek nagy nagy fölfuvalkodottságukban még nevet sem adtunk..
    ….szóval az a kérdés hogy nemesebb e a többinél?
    Szerintem nem az.
    Annyi háborút, kínt és szenvedést, egyetlen más civilizáció nem okozott a világ népeinek, mint az „európai fehér keresztény” – nek
    nevezett.

  27. 23. freetoaster:

    Anyád pár évesen (2-4 év ?) simán elmászkált otthonról? Az enyém már akkor dolgozott. Micsoda erkölcstelen züllés ment nálatok? Ezt figyeld: 🙂 <- Ez egy szmájli, amire külön felhívtam a figyelemdet.

    Egyébként anyukád azért mászkálhatott 12-20 km-ert, mert nem volt kocsijuk. Ha ma sem lenne ennyi kocsi akkor akár ugyanz a szitu is maradhatott volna. Nagyanyádnál szintén ez az eset.

    Egyébként, ha hiszed ha nem, az erkölcs nem csak a boltosok hírnevét jelenti, gondolom anyukád, nagymamád sem a demokráciában nőtt fel, és szerintem a fekete autó (nem, nem sörözni vitték az embereket) meg az egyéb rendőrállamiság sem a fene nagy erkölcs betartása miatt volt. Az ügynökökről nem is beszélve. Akkor ugye volt 56' második világháború (gondolom a mama akkor már élt, de ha előtte is, akkor biztos emlékszik még a tiszazugi arzénmérgezéses esetekre) ami szintén nem az erkölcsösségről volt híres. Én ezeket is ide veszem.

    Az emberek régen is "gonoszok" voltak, de alapjában véve a mai kor, mint már azt kitárgyaltátok itten párszor, a legjobb kor.

  28. 27:
    Mi van ma itt? Gyökerek versenye? Segítség! Seggben vagyunk.

  29. Tényleg hanyatlunk. Azért, mert már belefáradtak azok a rend utáni harcba, akik eddig küzdöttek.
    A kormány, a politikai elit le tudja így nyúlni a pénzeket. Régebben a vezetés azért odafigyelt, hogy pl. a vasút menjen, ne bukjon meg.
    Aztán jött a „saját zseb” és máris buktáztak az állami cégek.
    Ha komolyan vennék a munkájukat, akkor nem lenne itt gond.
    Fejétől bűzlik a hal.

  30. Ha nagyon rövidre fognám a mondókámat, akkor mindezt a hanyatlást köszönhetjük anyagi szinten a kapitalizmusnak, és szellemi szinten a 60-70-es évek óta globálisan elterjedt sugárzott médiatartalomnak, illetve ma már az internet is ide tartozik.

    Budapestet a háború után „semmi perc” alatt újjáépítették. Ma egy metrót nem tudnak, és nem azért mert nincs pénz. Pénz ma is van dögivel.

    Azt is hozzátenném, hogy ez így is volt eltervezve. Egy ilyen birka társadalom kinevelésére nagy szükség volt. Az erkölcsöt a liberálisok számolták fel mindenhol nyugaton. SZDSZ. Azt gondoljuk a múlté. Frászokat…

    Elég egy ponton beindítani a hanyatlást és az hozza magával az összes többit.

  31. „Olyan világban élünk, ahol a

    doktorok lerombolják az egészséget,

    jogászok lerombolják az igazságot,

    egyetemek lerombolják a tudást,

    kormányok lerombolják a szabadságot,

    a sajtó lerombolja az információt,

    a vallás lerombolja az erkölcsöket,

    és a bankok lerombolják a gazdaságot.”

    (Chris Hedges)

    Nehéz ezt megcáfolni és állítani, hogy a civilizációnk nem hanyatlik, bár látom némelyek keményen próbálkoznak.

  32. 15. Observer:
    Na akkor néz utána az országos közúti infrastruktúra helyzetének az USA-ban.
    Élettkor stb. De nem kell időben messzire menni idén tán két híduk szakadt le a használatban a kora miatt.

    Érdekes módon az oroszoknál hasonló a helyzet. Úgy látszik az infrastruktúrára szánt pénz a hadikiadásoknál landol. Biztosan erősebb a lobbierejük.

  33. 33:
    Valóban Observer ez alkalommal 15-ben tévedett.

  34. 31: Curix-szal most egyetértek (habár a ferdeszeműzésért még mindíg húzom az orrom). Szerintem is valahol a 60as-70es évek körül kezdődött a lejtő. Nagyjából itt volt az a pont is amikor az emberek nem akarták elhinni, hiába figyelmeztetett rá sok nagyon nem hülye ember, hogy ez az irány sajnos nem lesz fenntartható. Bármennyire is fura, de a hippi mozgalom (még ha bizonyos értelemben, szélsőséges is volt) ennek az egyik jele volt. Carter híres beszéde is ennek az időszaknak a végére tehető, habár szerintem akkor már kurvára elkésett vele. A nyolcvanas évektől pedig valami eszméletlen iramban elkezdődött a jól ismert 5 lépcsőfok közül az első: elutasítás. Ezt követően pedig jön a düh, alkudozás, depresszió, majd végül a belenyugvás.

    Ezeknek a sorrendje egyébként változhat, habár ha jól tusom az első és az utolsó állandó. És szerintem most vegyesen, éppen a közülső hármat éljük meg, ami szintén változhat országok de még kisebb csoportok viszonylatában is. Hogy csak egy példát mondják, Kínában még egy egyértelműen a tagadás időszaka tart.

    Amiben nem értek veled egyet az amit az internetről írtál. Egyáltalán nem tartozik oda ahová a sugárzott média. Sőt az internet valójában nem is média, hiába sorolják oda -határozott véleményem szerint- tévesen.
    Pont az internetnek köszönhető, hogy sokan ma már nem tagadnak, és nem is szopják be a sok szemetet, ami egyértelműen a tagadás időszakát hivatott fenntartani. Habár megjegyzem, úgy tűnik ez egyre nehezebb és nehezebb évről évre, még itt kínában is ahol pedig a lehető legtöbbet megtesznek érte.

    Ami engem igazán aggaszt, az az, hogy ha a túl hosszúra nyúlik a tagadás és alkudozás időszaka, akkor a düh és a depresszió fázis is sokkal erősebb illetve mélyebb lehet. És pont ez az ami végül tényleges összeomláshoz vezethet. Tehát elhúzódhat a hanyatlás, de ha ez főként tagadásból és alkudozásból áll, akkor annak az ára az hogy az említett két fázis brutális és kontrollálhatatlan erejű lesz.

  35. 35:

    Ne csináld már , minden nemzetnek van valami ilyen gúnyneve, az olaszok, pl. spagettizabálók, a hollandok fapapucsban rohangáló sajtpusztítók és így tovább. 🙂

    Ami pedig az Internetet illeti, és ha már Kína:

    http://www.sg.hu/cikkek/99688/borton_var_az_interneten_valotlansagokat_hiresztelokre_kinaban

    De függetlenül ettől a cikktől az internetet csak a tudatos ember használja megfelelően, a buta nem, és mivel az internet egy buta ember számára károsabb, mint a TV, ezért soroltam ide ezt a „médiumot” is.

    Te egyébként mit csinálsz Kínában? Miért pont oda vetett a sors?Nyilván ha nem publikus nem válaszolsz.

    Amúgy élvezetes nézni Kínát, a csillogást-villogást, vadi új infrastruktúrákat, lebegő vasutak, metropoliszok. Sok sávos sztrádák, napelemes LED világítású utak. Tiszta 70-es évek Amerikája, csak a mostani technológiával.

    És oda is jut, ahová Amerika, csak rövidebb „karrierje” lesz.

    Kína is hanyatlik, csak ezt a GDP egyelőre nem mutatja.
    Átvették a kapitalizmust, egy kis fáziskéséssel….

  36. A hanyatlás okai szerteágazóak.

    Túlterjeszkedett a birodalom, túlzottan centralizált, amit az olcsó nyersanyagok, hatékony kommunikáció és közlekedés tettek lehetővé.

    Nincs hatékony cenzúra. Persze, vannak rossz oldalai, és sokszor az elnyomás eszköze volt, de legalább nem terjedt mindenféle egymásnak ellentmondó elmélet. Most mindenféle ezoterikus maszlagok, mondanivaló nélküli sorozatok, izgalomkeltéssel eladott filmek töltik ki a szabadidőt ahelyett, hogy egymással beszélgetnének az emberek, tudományról, történelemről olvasnának hiteles forrásból.

    Mindenki más forrásokból merít tudományosan, kulturálisan. Nem lehet már általános műveltségről beszélni. Nem ciki már, ha valaki nem ismeri Newton-t, a görög mitológiát, -filozófiát, a Bibliát. Nincs a közösségnek konkrét elvárása, így a kényelem igénye, a médiából jövő szenny és a divat határozza meg az egyedfejlődést.

    Nincsenek igazi vezetők. Nem érdekeltek a politikusok, gazdasági szereplők abban, hogy az emberek és országok fejlődjenek, gyarapodjanak. Nincs igazi döntéshelyzetben senki. Mindenkinek van főnöke, általában nem is egy ember. Gazdasági érdekek, politikai haszonszerzés (populizmus), egzisztenciális félelem miatt születnek a döntések, mindenki kényszerpályán mozog.

    Az emberek nem hisznek semmiben, vagy annyi féle dologban, ahányan vannak. Nem hisznek abban, hogy bárki jót akarhat nekik.

    Nem tudunk közösen, egy irányba mutatóan tervezni, cselekedni. Nem lehet paranccsal, vagy morális érvekkel célt érni, mindenki az önzést nézi ki a többiekből.

    Nem hiszi a legtöbb ember, hogy bármi is múlna azon, hogy ő mit tesz. Nem szólhat bele a történelembe, gyakran a saját élete irányításába sem. A nagy szabadosságban elveszett az egyének szabadsága.

    Feléltük az erőforrások nagyját, lecsupaszítottuk, elmérgeztük a felszínt, módszeresen pusztítjuk az élővilágot, túlszaporodtunk, lezüllöttünk.

    Nincsenek tartalékok, nincsenek közös motivációk. Nincs lehetősége a kreativitásnak utat törni, mert a hatalomban lévők félnek az igazi újítástól, nehogy kikerüljön a gyeplő a kezükből. Inkább uralkodnak szemétdombon, minthogy beláthatatlan folyamatok induljanak be, hátha meglincselnék őket. A kreativitást már az iskola kiöli a gyerekekből, megtanítják őket félni a hibázástól, nem mernek szokatlan dolgokat kipróbálni.

    Nem lehet egy-két okot kiemelni a sok, egymásra visszaható tényező közül. Ha kiemelünk egyet, és azt próbáljuk kezelni, akkor a többi problémát súlyosbítjuk.

  37. 34: Már miért tévedtem volna? Tényeket írtam le… Azt mondhatod, hogy nem lehet belőlük általánosítani, és igazad lenne, meg már régen is történt.
    Ettől függetlenül, látatlanban merném cserélni az átlag USA infrastruktúrára az átlag magyart, és szerintem nem járnánk vele rosszul. A válság miatt bizonyára kevesebb pénz jutott az infrastruktúra javítására náluk is, de ezen már túl vannak /ellentétben velünk, ahol minimum egy esküvő kell a kátyúzáshoz. 🙂 /

  38. 37:
    Ez szinte hiba nélkül összefoglalatad. Nemigen lehet kiegészíteni.

    38:
    Nem figyeltél oda. AZ USA infrastruktúrája hosszú évek óta hanyatlik. Ebben most el kell fogadnod, hogy PZuj-nak van igaza.

  39. 25: Tibor bá’! Mi a rákért tippelgetsz, hogy mit olvastam, és mit nem? A „Parkinson újabb törvényei”-t speciel pont tavaly ősszel olvastam (az első kötetet meg még valamikor gimis koromban). Meg is állapítottam, hogy a párválasztásban nagyjából mindent elrontottam, de most már marad a status quo. 🙂
    (A riposzt az nálad Galla féle automatikus tárgyesetben van?)

    És igen, valóban vannak olyan vonalak, ahol még most is érdemes kötött pályás tömegközlekedést üzemeltetni (sőt a TGV még a repülővel szemben is versenyképes tud lenni), de nem is ezek a szakaszok okozzák a hatalmas veszteségeket, hanem azok a vonalak, amelyeken az üzemeltető személyzet létszáma nagyobb, mint a napi utasforgalom (és egyáltalán nem tendál a kereslet a járatok kihasználtsága felé, hiába írod le ezt a „törvényt” angolul). De a versenyképtelenséget nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hanem szociális szolgáltatásként fenntartjuk itt is a személyvonatokat. Ehhez jön, hogy olyan jegyárakat alkalmaznak, ami a forgalmas vonalakon realizált bevétellel se képes ellensúlyozni a gazdaságtalan vonalak veszteségeit. Viszont a jegy igazából így se olcsó, mert két teljes árú jegy 100 km-re már többe kerül, mint mint autóval menni (és az autóba befér még hátra 1-2-3 gyerek is, ha a család megy valahova). No persze az ingyen utazó nyugdíjasoknak a vonat az olcsóbb, de még Te is inkább beülsz Évával a Jazzbe, mert komfortban akkora a különbség, hogy aki megteheti, az inkább kocsival megy. 100 éve viszont az átlag vidéki ember az 5 km/h-s sebességű szekérhez mérte a vonat kb 30-40 km/h-s átlagsebességét, és hajlandó volt megfizetni olyan jegyárat is, amiből futotta palotának tűnő vasútállomásokra, meg jól fizetett vasutasokra.

  40. 40: „az autóba befér még hátra 1-2-3 gyerek is”
    Ha három van, családostul már 90%-os kedvezménnyel utazhatsz, mint nagycsaládos… , ha valamelyik gyereknek emelt szintű családi pótlék jár, akkor egy kísérővel utazva kettejüknek szintén 90%-os kedvezmény jár…

    Mondjuk nem pont ezeket a kedvezményeket törölném el, de a vasúton utazók nagyobb része valamilyen kedvezményt igénybe vehet – el lehetne gondolkodni, hogy minden utazási kedvezményt fenn kell-e tartani /pl. az ogy. képviselőkét biztos eltörölném/.

    39: Lehet, hogy hanyatlik, ezen nem veszünk össze, csak azt mondom, hogy ők lassabban hanyatlanak, mint mi, és még mindig jóval magasabb szinten vannak, mint mi – infrastrukturálisan. Szellemiekben persze verjük őket… 😉

  41. KONTRA HANYATLÁS

    A haladás, a fejődés tényei….a teljesség igénye nélkül….

    Véletlenül becsúszott terhesség estén nem kell kötőtű ,mert van esemény utáni tabletta.
    Minden magyar, ha akar, akkor naponta tisztálkodhat meleg vízben.
    Canadában, Dániában, Egyesült Államokban,Olaszországban stb. élő ismerőseimmel ingyen levelezhetek az interneten,a levelekre nem kell heteket várakozni.
    Betegségeimet gyógyszereimet is tanulmányozhatom a neten.
    Idegen nyelvekről fordíthatok a google fordító programja segítségével.
    Mobiltelefonal kitűnő fényképeket lehet készíteni és azokat a percek alatt ezer kilométerekre elküldeni.
    Nem kell szenet hordani, fát aprítani mert a combi gázkazán enélkül ad meleget és meleg vizet.
    A micróban pillanatok alatt megmelegíthetjük az ételt.
    Az orvosok hatalmas haladást értek el ,a genetikailag károsodott megzatok korai felismerésében (down)
    Az emberek sokkal tovább élnek ,mert egy csomó betegség gyógyítható ,ami azelőtt halálos volt.
    A bűncselekmények felderítése könnyebb lett ,ezer új módszer segíti a nyomozásokat . (DNS vizsgálat )
    Sokkal gyorsabb lett az utazás ,az áruszállítás.
    Rengeteget fejlődtek pszichoterápiás módszerek sok mentális probléma jól korrigálható.
    Teret hódít a mediáció, amivel „háborúk” pusztító ellenségeskedések nélkül oldhatók meg konfliktusok.
    Egységnyi emberi munkával fáradozással a fogyasztási cikkek többszörösét álltjuk elő, megnőtt a termelékenység és folyamatosan nő tovább.
    A filmek, zenék megszámlálhatatlan mennyisége érhető el a videotékákban és a neten. ( az ötven évvel ezelőtt készültek is )
    E BOOK, egész könyvtár lehet a a zsebedben.
    Sok sok hobby, árucikk, étel, lehetőség ,ami régen csak keveseknek adatott meg, hozzáférhető az átlagember számra.
    Végtelen kis helyem, végtelen sok adat, hang, kép, mozgókép, dokumentum elfér és évtizedekig tárolható sértetlenül.
    Computertomográf , marsjáró robot , mágnes repülőgép sebességű vasút ,kézül a hidrogén fúziós reaktor ( tudom az eredmény mindíg éppen 30 évre van a jövőben )
    Street stepper , akkumulátoros kerékpár…..csodáltosan hatásos távcsövek, mikroszkópok ,génsebészet…lézres szemműtétek…

  42. 41: Nem nagyon vagyok képben a vasúti kedvezményekről, de a bátyámék rendszerint mégis inkább bepakolják a 3 gyereket hátra, mintsem vonatozzanak. Sőt a nyugdíjas szüleim is inkább kocsiba ülnek, pedig ingyen is vonatozhatnának. Vonatra akkor szállnak, ha az a program, hogy most vonatozni fognak egyet az unokákkal, de olyankor nem a célba jutás a lényeg, hanem maga a zötykölődés…
    Sajnos te is csak arra tudtál hivatkozni, hogy a vasútjegy árát mással kifizettetve (az adózók pénzén utazgatva) van értelme a vonatot alternatívaként figyelembe venni.

  43. 43:
    Hát pedig jó lenne a jobban képben lennél a kedvezményket illetőleg.
    Akkor talán árnyaltabban fogalmaznád meg a véleményed.

    Nekem MÁV start kártyám van, ami egy évre 50% kedvezményre jogosít kb. 30000 Ft kezdeti befizetés mellett.
    Mivel én jelenlegi lakhelyemről gyakran utazom fel Budapestre, nekem megéri.
    kb. 10 utazás után érem el a nullszaldót.

    Azt meg gondolom nem vitatjuk, hogy a vasút egy kissé környezetbarátabb, mint az utas ekvivalensnek megfelelő autó.

    „a vasútjegy árát mással kifizettetve (az adózók pénzén utazgatva)”

    Azért azt se felejtsük el, hogy az autópályák is az adófizetők pénzéből lettek felépítve, mint ahogyan a vasút is.

  44. 43: Nem minősítettem, csak tájékoztattam.

    Sőt, azt is írtam, hogy nem feltétlenül értek egyet minden kedvezménnyel /”a vasútjegy árát mással kifizettetve”/.

    De ahogy előttem írták, rengeteg olyan kedvezményt veszünk igénybe, amiről észre sem vesszük, hogy ‘kedvezményesen’ kapjuk, „az adófizetők pénzéből”.

    Abba most nem akarnék belemenni, hogy egy társadalomnak kell-e preferálni /kedvezményezni/ bizonyos dolgokat, vagy sem.

    42: Az erkölcsi hanyatlás elfér a tudomány fejlődése mellett… Amiket a posztban Tibor bá’ leírt, inkább az erkölcs hanyatlása okozza.

    Hozzátéve, hogy régen sem volt mindenki az erkölcs bajnoka, inkább a közösségek voltak erősebbek, ahonnan a nem odavalókat egyszerűen kipenderítették.

    A baj már régen elkezdődött, és egyre gyorsul:

    „És aki száz meg százezert rabol,
    Bírája lészen annak, akit a
    Szükség garast rabolni kényszerített. „

  45. 42:
    Egy kulturált civilizáció hanyatlását nem cáfolja a technológiai fejlődés. A felsorolásodból kimaradt péládul a Washingtonból irányított drónok, amikkel szándékosan ártatlan embereket ölnek meg délnyugat Ázsiában. Ilyen fokú barbárság 50 éve se volt műsoron.

  46. 44: Persze, van sok szempont, amit még nem említettünk meg. Pl. azt se, hogy ha vonattal jársz Pestre, akkor még BKV jegyre/bérletre is költened kell, hogy a városon belül célba juss.
    Azt nem tudom, hogy pl. egy Bzmot, amin összesen 3 ember utazik éppen, az környezetbarátabb-e, mint egy kisbusz, ami szintén ki tudná szolgálni azt a forgalmat… Megfelelő kihasználtság esetén persze frankó a vonat. De ahol kicsi a forgalom, ott szerintem pazarlás közúti és vasút infrastruktúrát is fenntartani.

    „Azért azt se felejtsük el, hogy az autópályák is az adófizetők pénzéből lettek felépítve, mint ahogyan a vasút is.”

    Vonat esetén az út közvetlen költségének nagy részét is más fizeti ki ilyen 90%-os esetben. Az autós nem kap kedvezményt a benzinárból, még ha 3 gyereke van akkor se. Sőt még a benzinárra rakott adóból és a sztrádamatricából se…
    A vasút sajnos szociális szolgáltatássá vált nálunk, azoknál meg nem nem túl fontos szempont a hatékonyság, mert az államnak joga van bármennyi pénzt elszedni adóként a polgároktól, hogy fenntartsa. De nem biztos, hogy minden vonal szükséges ma is, ami egykor gazdaságos volt.
    Olyanok hisztiztek a vonalak fenntartásáért, akik évente max 1-szer ülnek fel a vonatra, azt meg nem fogják fel, hogy mennyibe kerül a vonaluk üzemeltetése. Persze nem is érdekelte igazán őket, mert ők csak a vonal bezárását érzékelik, attól még nem kell nekik kevesebb adót fizetni, ha az már nincs, így számukra 0 Ft annak a költsége, hogy a vasútvonal ott van-e a településükön. Ha közvetlenül nekik kéne finanszírozni vonal fenntartását, akkor szerintem azonnal megszavaznák a bezárását, de ők a központba fizetnek be, aztán a központ ad pénzt a vonalra, így elveszik a kapcsolat…

  47. 46: Ja, mert nem voltak drónok. 50 éve Washingtonból azt irányították rendkívül erkölcsösen, hogy melyik vietnami falu környékét (és lakosait) szórják tele agent orange-zsal.
    No és persze az akkori amerikai erkölcsbe az is belefért, hogy a színesbőrüeket másodrendű állampolgárokként kezeljék… A polgárjogi törvényük még csak 49 éves. 😉

    „Jó, hogy vége a 60-as éveknek, és nem jön újra el”

  48. 46.

    „Egy kulturált civilizáció hanyatlását nem cáfolja a technológiai fejlődés”

    (Nem csak a tehnológiai újdonságokól írtam)

    Mi lenne az, ami cáfolná ?

  49. 28!
    A Neandervölgybe is bevezették az internetet Tibor bá..
    És még azt mondod hanyatlunk?!.. Mi ez ha nem fejlődés? 😀 😀

  50. 47:
    AZ ÉN IDŐMBEN Ausztráliában a Melbourne-Sydney viszonylatban naponta ment vonat. Közel Sydneyhez volt egy balesetem (életem első és utolsó) a kocsival, 3 hete vezettem és 23 éves voltam. Természetesen vonattal mentem vissza Melbourne- be, mert a kocsi egy roncs lett. A több mint 1000 km-es távon velem együtt összesen hárman utaztunk. Érdeklődtem, hogy ez nem pazarlás. Azt mondta a kalauz, hogy egy kulturált országban kell lenni „public” lehetőségnek, hogy egyik helyről a másikra lehessen utazni. Ez nem pénz kérdése. Hangzott el kioktatóan, nem vitás azért, mert az akcentusomból egyből rájött, hogy bevándorló vagyok. – Szóval mit gatyáztok itt nekem?

    48:
    Éltél te a 60-as években? Csak azért kérdezem, mert történetesen az volt életem legszebb, legkellemesebb évtizede. Szerintem fogalmad sincs, miről beszélsz (de ez ha eddig nem zavart, ne zavarjon ezt követően se)

    Kaptam egy E-mailt Nyilván hozzászólás helyett, Íme:

    Leiratkozás

    Egyszer egy jól keresö apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.
    Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.
    – Nos, mit gondolsz erről az útról?
    – Nagyon jó volt, apa!
    – Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
    – Igen.
    – És mit láttál meg mindebből?
    – Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.
    Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:
    – Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

  51. 52: Ja, ha az ausztrál kalauz ezt mondta, akkor biztos ez a csupa nagy betűs IGAZSÁG. Akkor nyilván az se pénz kérdése, hogy hány milliárdért újítja fel a síneket a Közgép.

    Az, hogy te jól érezted magad a 60-as években változtat-e azon, a vietkongokat épp hogy irtották az erkölcsös amcsik?

  52. 53:
    Az nem lenne baj, hogy hülyeségeket írsz. A baj az, hogy erőszakos is vagy.

    Az ausztrál kalauz nem igazságot mondott, hanem ismertette az ausztrál parlament álláspontját. Hogy te ebből miként vezeted le a KÖZGÉP-et, az csupán az erőszakos nyomulásodat bizonyítja.

    A 60-as évek mind Nyugat Európában, mind pedig Kelet Európában a legemberibb, relatív legélhetőbb évtized volt, amiről te mindössze annyit tudsz, hogy volt egy vietnámi háború. Persze, az 50-es években volt egy koreai háború, a 40-es években volt egy világháború. És akkor szerinted nem volt legjobb évtized. Mert ez egy logikai ficam. De még ennél is nagyobb hülyeség, hogy nekem rosszul kellett volna magam érezni, mert az amerikaiak vietnámban harcoltak. Elárulok neked valamit, az amerikaiak megállás nélkül 100-120 éve harcolna valahol.

  53. 51!
    Ezt nem Tibor bának írtam,vagyis nem arra amit ő irt,hanem akinek válaszolt,arra gondoltam..Félre értés ne essék.. 😮 😉

  54. 55: Kicsit alábecsülöd a szellemi képességemet… gondolod, hogy nem értettem? 🙂

    Viszont lehet, hogy van, aki máig nem tudja, hogy át lett sorolva Homo neanderthalensis-nek. 😉

  55. 56!
    Hogy én alábecsüllek?Mindig is felnéztem rád… 🙂
    Én mint helységre gondoltam,nem mint embertipusra.. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük