(1180) Összefoglaló

Tibor bá’ online

 

~00000Amerikából tucat számra érkeznek a posztok a Szíria elleni rakéta hadjárattal és a várható következményekkel kapcsolatban. Az alábbiakban ismertetek egy „összefoglalót”, amin érdemes elgondolkozni, és megvitatni annak logikus, illetve illogikus elemeit.

Pillanatnyilag úgy néz ki a helyzet, hogy Obama be fogja indítani a támadást Szíria ellen. jegyezzük meg, hogy Szíriának kölcsönös védelmi egyezménye van Iránnal, aminek értelmében megtámadása esetén Irán automatikusan belép a „háborúba”. Ezen kívül Szíriának szoros kapcsolata van Oroszországgal, orosz tengeri bázis van kiépítve Szíria partjainál. Végül Putyin Szíriát ellátta a legmodernebb rakétafegyverekkel. Végül Szíria megtámadása esetén mi várható?

~1. Legalább is a kezdetkor több amerikai szövetséges ki fog maradni a konfliktusból.

~2. Az amerikai állampolgárok lecsitítására Obama lehatárolja a rakétatámadást, ami nem lesz túl hatékony, ha az iraki vagy afganisztáni támadásokhoz viszonyítjuk.

~ 3. Kihirdetik a repülési tilalmat Szíria felett, azonban az amerikai hadihajók kívül fognak maradni a szírek kezében lévő modern orosz rakéták hatótávolságából. Ennek ellenére jelentős amerikai vesztesség fog bekövetkezni, megint csak iraki és afganisztáni mércével mérve.

~ 4. Irán késedelem nélkül fog katonákat és hadianyagot küldeni a szíreknek. A kormány oldalon harcolók meglehetősen kevert társaság lesz, akiknek a részvétele ideológiai, nem pedig politikai kérdéssé válik. Éppen ezért a harcok át fognak terjedni a határokon kívülre, ahogy Vietnámban is volt.

~ 5. Az első gyalogosokat szír földre minden bizonnyal Izrael fogja küldeni, tekintve az amerikai légicsapások alacsony hatékonyságát. Ezt követve amerikai csapatok lesznek bevetve.

~ 6. Irán le fogja zárni a Holmuzi szorost több teherhajó elsüllyesztésével, amelyek eltávolítására hivatott hajókat föld-víz rakétákkal fogja megtámadni. A szoroson keresztül haladó nyersolaj egyik napról a másikra nullára fog csökkenni. Ez a világtermelés 20 százalékos visszaesését eredményezi.

~ 7. Jelenleg az egyiptomi polgárháborút a média ignorálja, ami az amerikai támadás következtében fel fog erősödni. A Szuezi csatorna használata igen kockázatos lesz, ezért a tankerek inkább Afrika megkerülését fogják választani, ami két extra hetet jelent a szállításban, és természetesen jelentős többletköltséget.

~ 8. Szaúdi Arábiában az évek óta elfojtott indulatok a felszínre fognak törni lázadás formájában.

~ 9. A benzin és a gázolaj ára az egekbe száll. Becslések szerint a jelenlegi árak duplájára nőhet.

~ 10. A megemelkedett üzemanyag árak még kedvezetlenebb hatást fognak kiváltani a gazdaságból.

~ 11. Oroszország meg fogja zsarolni az európaiakat, amennyiben csatlakoznak Amerikához, elzárja a gázcsapot. Az európaiak valószínűleg meghátrálnak, mert orosz gáz nélkül megállna az élet.

~ 12. Oroszország hadihajókat küld a Földközi tengerre figyelmeztetőül az amerikaiaknak, de közvetlen konfrontációt el fogják kerülni, mert mind Oroszország, mind pedig Kína gazdasági vonalon nagyobbat tud rúgni Amerikába.

~ 13. Kína és Oroszország teljes mértékben hátat fordít a dollárnak.

~ 14. Tekintve, hogy Kína a világ első számú exportőre és importőre, több ország követni fogja a dollár elhagyását bilaterális ügyleteknél. A dollár zuhanni fog, amire az adminisztráció azt fogja kitalálni, hogy ez Kína és Oroszország mesterkedésének következménye, amit a szíriai háború miatt tesznek.

~ 15. Az üzemanyag drágulás, és a dollár értékvesztése miatt a kiskereskedelmi árak a duplájára fognak nőni. Számtalan import áru el fog tűnni a polcokról.

~ 16. A hajléktalanok és mély szegénységben élő száma növekedni fog. Segélyezésük elkerülhetetlen lesz. A hajléktalanokkal úgy fognak bánni, mintha bűnözők lennének.

~ 17. A terroristatámadások (valós és megjátszott) felszaporodnak.

~ 18.  A kormány hadiállapotot fog kihirdetni. Fel lesznek függesztve az emberi jogok.

~ 19. A hatalom hamis információkkal fogja megosztani az országot. Szegény és gazdag, fehér és fekete, keresztény és muszlim között. Aki kritizálni mert, azt ki fogják kiáltani hazaárulóknak.

~ 20. A rendőrség bűnüldözés helyett a „belső ellenséget” fogja üldözni. A katonaságot rászabadítják a lakósságra. Kialakul a totalitárius társadalom.

A posztok nem csak azt vázolják fel, hogy mi fog történni, de azt is ismertetik, hogy miként lehet ezekre felkészülni. Íme:

~ 1. Az üzemanyag árak megugrása miatt, ajánlatos felhalmozni megfelelő készletet benzinből, gázolajból, motor olajból, palackos gázból (akinek kell). A következő lépés beszerezni egy aggregátort. Ezek ára meg fog ugrani és gyorsan el fog tűnni a raktári készlet.

~ 2. Legalább minimális teljesítményű napfényelemet kell telepíteni minimum 200 W kapacitással, egy inverter, töltésszabályzó, megfelelő akkumulátor kiegészítéssel. Ez természetesen nem elégíti ki egy család szükségletét, de a fontos dolgokat üzemben tarthatja, mint: kommunikáció, vízszivattyú, biztonsági rendszer, némi világítás.

~ 3. Az Internet a mai formában nem fog működni, mert állami felügyelet alá fogják vonni. Bizonyos honlapok, és E-mail forgalom megkapják a „biztonságos” elbírálást, míg mások a „nem biztonságos” bélyeget fogják kapni. Ez az értelmes kommunikációt agyon fogja vágni. Ezt csak amatőr rádiózással lehet megkerülni.

~ 4. otthonod biztonságát teremtsd meg. Az ablakokra szerel fel rácsokat. A gyenge ajtókat cseréld fel acél ajtókkal. Szerezz be tűzoltó készülékeket. Ez talán túlzásnak tűnik, de ha nyugodtan akarsz aludni, akkor ez a lépés elkerülhetetlen.

~ 5. Tanulj ki egy hasznos szakmát. Kérdezd meg magadtól, hogy egyszerű eszközöket meg tudsz-e javítani a ház körül. A gazdasági összeomlás után készülj fel a cserekereskedelemre. Gondold át, te mit fogsz tudni felkínálni.

~ 6. A tél beállta előtt alakíts ki egy tartalék búvóhelyet. Lehet, hogy el kell hagynod az otthonod.

~ 7. Beszéld meg legalább két barátoddal, hogy összeomlás esetén kisegítitek egymást. Kölcsönös segítség és közös védelem, tartalékok kiegészítése, kommunikációs együttműködés, találkozási pontok kijelölése. Ezt most tedd meg, ne várj addig, amíg a helyzet romlik.

~ 8. Szerezz be 6 hónapig kitartó élelmiszert.

~ 9. Ha még nem alakítottál ki egy konyhakertet, akkor most tedd meg. Szerezz be trágyát, virágföldet, útmutató kézikönyvet, és vetőmagokat.

~ 10. Készülj fel az önvédelemre. Szokj hozzá a gondolathoz, hogy meg kell védeni magad, mert, ahogy a dolgok állnak, egyszer nagy szükséged lesz rá.

Mindahányan Isten…. akarom mondani Obama kezében vagyunk.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________

 

 

45 gondolat erről: „(1180) Összefoglaló

  1. „Oroszország…, elzárja a gázcsapot”

    Vagyis szerezz be hagyományos /fa, szén/ fűtőanyagot és ‘kályhát’.

    Szerintem a „megtámadott” Szíria önmérsékletet fog tanúsítani, megpróbálják a háború kiterjedését megakadályozni. Erre utal, hogy a vegyifegyver készlet ellenőrzését is felajánlották /amire persze az USA nem számított… most próbálja ezt az ajánlatot eliminálni/.

    A repülőgépeket bizonyára lelövik, ha tudják, de a hajókat már nem fogják támadni, és Izraelt sem lőni /ott majd lesz némi önbombázás, ha úgy látják jónak 😉 /.

    Valóban minden Obamán múlik meg az AIPAC-on, tehát sok jóra ne számítsunk.

    „Az izraeli elnök kétségét fejezte ki hétfőn este azzal a javaslattal kapcsolatban, amelynek értelmében nemzetközi felügyelet alá helyeznék a szíriai vegyi fegyvereket.

    A javaslat problematikus, mivel a szíriai kormány „nem megbízható” – mondta Simon Peresz államfő az Izraeli Sajtótanács alapításának 50. évfordulóján tartott ünnepségen.”
    http://www.hir24.hu/kulfold/2013/09/10/obama-elkerulheto-a-katonai-csapas/

  2. Mindenestre úgy tűnik most mindenki a beavatkozás elkerülése mellett van és nem a támadást erőlteti. Ha pedig átadják a vegyi fegyvereket akkor átadják. Ezen nincs mit reszelgetni szerintem. Persze ettől még a polgárháború folytatódni fog, talán még keményebben is mint előtte.

  3. Igen, ez egy elég valószínű forgatókönyv lehet, ha eldurvulnak a dolgok! De remélem azért ezt elkerüljük. Ettől függetlenül a felkészülést ajánlott elkezdeni, illetve folytatni aki már elkezdte!

  4. Tibor bá’ ! Én valószínű, hogy elköltöznék valami háború szempontjából semleges helyre. Mit tudnál javasolni ? 🙂

  5. Egy kis fekete humor:
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=511458985611381&set=a.511458552278091.1073741829.100002418525359&type=3&theater

    2: „Ha pedig átadják a vegyi fegyvereket akkor átadják.”

    Csak szeretnék átadni…
    „Marie Harf amerikai külügyi szóvivő szerint … John Kerry külügyminiszter Londonban nem terjesztett elő konkrét javaslatot azzal, hogy kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnök véget vethetne a válságnak, ha beszolgáltatná vegyi fegyvereit.” 😉 🙂 🙁

    Forrás: k…info

  6. Tibor bá’, én ugyan nem hallgatok rád többé, ami az élelmiszer tartalékolást illeti. A gabonamagok nem tudom, milyen állapotban vannak a vászonzsákban fent a padláson, de amit nem kevés pénzért összevásároltunk 2009-ben, mind ránk rohadt, lejárt a szavatossági idejük. Még időben léptünk, és amikor gyűjtés volt a faluban a vörösiszap károsultaknak, elküldtünk mindent – még lejárat előtt egy-két hónappal. Így legalább nem veszett kárba.

    Elég legyen már a rémisztgetésből és a szextémákból, mindkettő rendkívül uncsi.

  7. Tara!
    Ne bántsd a Tibor’bá-t!
    A tartalék készletet is folyamatosan fel kell használni, a legrégebbit fogyasztani, és újjal pótolni, akár bővítetten!
    Hogy, hogy ez nem ment át neked?

  8. Nagy „játszma” megy a sakktáblán, még ha most azt épp Szíriának hívják is.

    Miközben az Obama adminisztráció a friss és ropogós közvélemény kutatási eredmények szerint a lakosság körében továbbra is meglehetősen lagymatagon támogatott szíriai csapásmérés engedélyeztetésével küzd odahaza, az izraeli Defense Update egy érdekes eszmefuttatást tett közzé még a hétvégén. Az egész írás arra van kihegyezve, hogy az oroszok nem-e épp a szíriai rezsim kezén lévő vegyifegyvereket készülnek saját ellenőrzésük alá vonni.
    http://htka.hu/2013/09/10/osszegyujtik-a-sziriai-vegyifegyvereket-az-oroszok/

  9. Sokkolás, rémhírterjesztés, vészmadárkodás, pánikkeltés.
    Nem tilos, egy magánfórumon mindenki saját lelke tartalmairól számolhat csak be, ez áll legkézenfekvőbb módon a rendelkezésére, de elegendő lenne (nekem) ebből a „tantárgyból” az egyötöde.
    Nem tudom ti többiek, társaim e fórumon,…. hogy vagytok ezzel?

  10. Tibor bá csak megpróbálja életben tartani azokat a szokásokat, amelyek kezdenek kiveszni a mostani generációkból. Ha neked sokkolóak az itt olvasottak miért olvasod a fórumot? Nem gondolnám hogy valakinek is hátránya származna abból ha éberebben éli az életét. Hihetetlen felelőtlenek nagyon sokan. pl. van kertjük de a tecsóban vásárolják a zöldséget, mert fontosabb a nemtudom hanyadik évad a tv-ben.

  11. 10

    A zöldségtermesztés 100 négyzetméteren izgalmas romantikus kaland városlakók számára , mint a kisfiúk indiános játéka.
    Érzelmi igényeket elégít, ki gazdasági haszna nulla.

  12. Mivel a posztban leírtak Szíria megtámadása esetén akár be is következhetnek, ezért – szerintem – nem fogja az USA megtámadni
    Szíriát. Valahogy ki fog hátrálni, az ígéretéből. Kis presztízs veszteség, de jobb mint a háború.

    Jobb felkészülni egy összeomlásra, (ha elmarad örülhetünk) mint
    nem felkészülni, és kapkodni ha tényleg bekövetkezik.

  13. 11

    Lehet, hogy nem lesz gazdasági haszna belőle annak, aki legalább annyit megtesz, hogy a 100m2-en megpróbál néhány tő paradicsomot meg paprikát, ne adj isten egyéb zöldséget elültetni és felnevelni, de legalább egy minimális tapasztalatra szert tesz a konyhakerttel kapcsolatban. Ez szerintem nagyon nagy hasznára lesz akkor, ha egyszer esetleg úgy hozza a sors, hogy rákényszerül az önellátásra. Nem beszélve arról, hogy ez a kevés tapasztalat is mekkora előny azokhoz képest, akik a fotelből borzasztóan tudnak kertészkedni, de ha csinálniuk kellene, azt se tudnák, hogyan álljanak neki…

  14. 6.ra!
    Kedves Tara!
    A konzervek nem romlanak meg attól hogy lejárt a szavatosságuk!
    A szavatosság csupán egy jogi kategória. A fogyaszthatósága a TÖBBSZÖRÖSE a lejárati időnek! Gyakorlatilag egy fém dobozos konzerv addig fogyasztható amíg át nem rozsdásodik a doboz kívülről.

  15. ~+1. Oroszország beveti az atomot, kitör az atomháború, mind meghalunk, fussunk, amerre látunk. 🙂 Vagy építsünk atombunkert és töltsük egész életünket a nagybadabummra (geddon) való felkészüléssel és várakozással (!).

    Inkább választom a szabad életet, mint félelemmel telve a folyamatos készenlétben reszkessem végig az egész életemet. Ha mégis bekövetkezik, képességeim használhatóak és még jobban értékeltek lesznek. (villamosmérnök)

    Közben sajnálattal nézem azokat, akik éberen töltik életüket. Értsd: lesik a jeleket, várják, mikor üt be a káosz. Könnyebb ezt csinálni, mint az egyébként sivár életet megtölteni értelmes és érdemes dolgokkal. Úgy is mondhatjuk, a geddonvárás egy hobbi. Számomra egy hobbinak érdekesnek és élvezetesnek, építőnek kell lennie.

  16. A katonaságnál volt szerencsém enni tíz éves halkonzervet. A konzerv már rozsdás volt. Ennek 22 éve.
    Logikailag nekem rém gyanús a háború ilyen globális kitárgyalása, pláne heteken keresztül. Ha én támadni és győzni is akarok, akkor rövid háttéregyeztetés(ki velem, ki ellenem?) után usgyi lerohanom a kiszemelt áldozatot (ha lehet). Ahogy már mondtam volt – a dolgok rég el lettek már döntve, csak a kedves publikumnak kiskanállal adagolják. Egy kis látszat, egy kis megtévesztés…hogy a hatalom látszatát fenntartsák…

  17. Hát ide figyeljenek emberek!

    Én csak egy íz vagyok a fagylaltosnál a 32 közül. nem kell engem választani, van ott még 31 másik is. Én nem tudok mást csinálni, mint őszintén adom magamat a bennem lévő 8 évtizednyi tapasztalattal, amiben benne van a II. VH., a Rákosi rezsim, az 56-os forradalom, a Kubai válság, a gulyás kommunizmus, és a jelen, na meg egy kis külföld is. Ha ez valakinek nem felel meg, akkor kettőt tehet: tűri, elvándorol. Amit nem tehet: kísérletet tenni a megváltoztatásomra.

    6:
    Ha neked nincs annyi eszed, hogy mindig a legrégebbi lisztet használd, ami helyett veszel újat, akkor ne engem hibáztass. Ámbár a liszt is eláll, ha például zárható műanyag hordóban tárolod. A szárazbabot se eszi meg a zsizsik, ha tárolás előtt beteszed a mélyhűtőbe fél napra, stb.

    8:
    Ez elég nagy zöldségnek tűnik, de aki „nem-e” fordulatot tesz be a mondatába, annak nem válaszolok. 😀

  18. 10!
    Azért ez nem olyan egyszerű dolog amilyennek tűnik elsőre.Nekem is van kis kertecském,nem nagy.És vetettem bele paprikát,paradicsomot,tököt,uborkát stb..Egész nyáron lomoltam,locsolgattam,gazoltam.Nem mondhatni hogy nem foglalkoztam vele,meg nem akartam csinálni..Az eredmény ,10 gubics holmi volt..A tökből kikelve dísztök lett ráadásul.Most itt tehetem dísznek a nappaliba.. 🙂 De a többi holmicskáról nem is beszélek milyen lett..Pedig 13-14 évvel ezelőtt malacoztunk,és elég sok trágya került a kertbe..Vagy az időjárás nem volt megfelelő.Nem tudom.Szóval most a szomszéd faluból hordja nekem 2 hetente egy idős bácsika a zöldségeket,paprikát paradicsomot krumplit,fillérekért.Ezért nem volt érdemes dolgoznom amit most műveltem.Tehát nem olyan egyszerű hogy ott a kert és ne a tecsóba vásárolj.A tecsós zöldség meg eláll hónapokig,de ez max egy hétig..Meg egy kiló répát adnak 100 forintért.Nevetséges..
    A körte , szilva,meg szőlő az jó lett..A barack szintén semmi..Úgy nézem a birsalma is jó lesz..

  19. Kedves Tibor bá’!

    Sok évnyi tapasztalatod után nem tudsz ajánlani valami meggazdagodási lehetöséget? Például ezen cikk alapján olaj hossz dollár bessz?

    A geddon témát valahogy igy kéne atvészelni, valamelyik nyugalmas országban koktélozva és a nyereséget számolva. Semmiképp se otthon nyomorogva.

    Üdv

  20. 17.

    Akkor nyugodtan válaszolhatsz Tiborbá, mert azt az ominózus szófordulatot a cikk szerkesztője írta. 😉

    Az biztos, hogy van valami a levegőben: http://hu.euronews.com/2013/09/10/elkerulheto-lenne-a-sziria-elleni-katona-akcio/

    De tény, hogy nagy valószínűséggel az USA valamekkora mértékben háborúzni akar, mit oda az orosz és kínai javaslat, hisz így a tekintélye, az erős amerika mítosza köddé válna.
    Minden kiderül…!

  21. melike 00 Tudom hogy nem egyszerű. Hobbi szinten csinálom és rengeteg tapasztalatot szerzek.A környezetemben élőket megfertőzöm, és Ők is munkára fogják magukat. Cserélünk tapasztalatot, termést, magokat.
    Az enyémet teljesen ellepte a gaz, amely így megmentette a kiszáradástól. Nem mellékesen csak én tudom hol a termés 🙂
    Tudok örülni minden apró sikernek. Pl. birsalma bokrot kiakartam vágni 2éve mert nem termett. Idén tele van gyümölccsel, 8 év után először termett.

  22. 6:
    Tara valóban elrontottad a raktározást, a többiben igazad van.
    Azzal megtoldva, hogy nem feltétlen unalmas a téma, hanem esetleg káros, de itt már tényleg nem lehet Tibor bára tolni a felelősséget, ő ír valamit, és mindenki annyit hisz belőle, amennyit akar.

    18:
    Melikének is igaza van, nekünk is itt a hatalmas kert és idén 1/3-a, jövőre pedig már 2/3-a nem lesz beültetve, mert egyszerűen nincs értelme. Alig szedtünk fel több krumplit, mint amennyi tavasszal el lett ültetve, és még beteg is és rohad. Rengeteg munkaóra bent van, és amíg dolgozni tudok kb. 3 nap alatt megkeresem az éves krumplifogyasztásunk árát.
    Nincs öntözővízünk, ennélkül pedig senki ne kezdjen neki kertészkedni, persze jó a csapvíz is, annak aki meg tudja fizetni. Ha nincs víz, szart se ér a konyhakert.

    Nos akkor nézzük ennek a szíriai „mókának” a költségeit, ha valaki a nulláról kezdi, és minimumként csak a posztban megemlítetteket valósítja meg, ami igazából kevés:

    1, Benzin 100 liter 43.000 Ft
    2, Napelem, és tartozékok 150.000 (kis rendszer, 200W)
    3, Aggregátor 35.000 Ft
    4, Közepes CB Rádió 80.000 Ft
    5, Co2 oltókészülék 25.000 Ft (a por olcsóbb, de ház leamortizálva használat esetén)
    6, Rács, fémajtó 350.000 Ft (alsó hangon)
    7, Fél évre kaja 4 főnek 700.000 Ft

    Ez mindösszesen 1.383.000 Ft és nincs minden pont számszerűsítve, mert nem olyan könnyű, pl. az önvédelmet. Ha feketén fegyvert vesz valaki még jönnek a költségek, szóval
    durván MÁSFÉL MILLIÓ ez itt!

    Ne gyertek azzal, hogy ebay, meg vatera, mert nem mindenki tud így beszerezni cuccokat, mindenből új árat számoltam, lehetőleg a legolcsóbbat, amihez mindenki hozzáfér.

    Hát jó készülődést!

    20:

    Nálunk a „fertőzés” pont fordítva halad. Először csak egy kert maradt parlagon, aztán kettő, aztán végül a mi utcánkban már csak ketten művelték az egész kertet, abból az egyik mi voltunk, de mi is befejeztük, és ez jellemző 2013-ban Magyarország falvaira.

  23. 22:
    nem azt írtam,, hiogy költs el 1,383.000 forintot. Hanem ezt:

    „Amerikából tucat számra érkeznek a posztok a Szíria elleni rakéta hadjárattal és a várható következményekkel kapcsolatban. Az alábbiakban ismertetek egy „összefoglalót”, amin érdemes elgondolkozni, és megvitatni annak logikus, illetve illogikus elemeit.”

    Vagyis érdemes rajta elgondolkozni. By the way, az én vasrácsom az ajtónál nem 350.000, hanem csak 4.000. persze én csinálom, nem megrendelem.

  24. Sok érdekes hozzászólás van a „100 négyzetméteres kerthez”. Erre szokták mondani minálunk, hogy „Mindenkinek igaza van, de nem egyszerre!”
    Én két éve gyűjtögetem a tapasztalatokat (és ez a lényeg!) a kertemben. Ha én pillanatnyilag gazdaságosságról beszélnék, akkor azt kellene mondjam, hogy a kertben töltött munkaóráim alatt, egy ezrelékét keresem meg mint a „hivatalos munkámmal”. De ha azt kérdi meg valaki, hogy mit választanék hobbinak, akkor maradnék a kertemmel és a gyümölcsfáimmal, az elrakott savanyúságokkal, lekvárokkal, stb. De nem tudom mit mondanának a szomszédaim akik sorban csúsznak le, vesztik el a munkahelyeiket, vagy csökkentik a fizetéseiket már arra a szintre, hogy nem tudják fizetni a számláikat… Mit szólna az a szomszédom aki átjár lopni hozzám cukkinit és almát (a többihez nem nyúl mert a többit megtermeli ő is)…
    De mit szólna az az ismerősöm aki bement a munkaadójához és elmondta, hogy nem tud megélni a fizetéséből, majd hazament és felkötte magát…
    Sajnos bármennyire szeretném azt hinni, hogy csak jobb lesz, és szebb lesz a jövő, nem ezt mutatják a környezetemben található társadalmi trendek!

  25. Nézd Curix, ha nem tudod öntözni a veteményest (de bőven), akkor nem érdemes belekezdeni! Ezt nem tudtad?
    Másrészt a felkészülés nem olcsó mulatság, azt senki nem mondta hogy olcsó dolog. De neked nem ér meg a családod élete 1.383.000 forintot? Nekem ennél jóval többe van, mégse sajnálom rá a pénzt.

  26. 15.

    ” Inkább választom a szabad életet, mint félelemmel telve a folyamatos készenlétben reszkessem végig az egész életemet.
    Ha mégis bekövetkezik, képességeim használhatóak és még jobban értékeltek lesznek. (villamosmérnök)

    Közben sajnálattal nézem azokat, akik éberen töltik életüket.
    Értsd: lesik a jeleket, várják, mikor üt be a káosz.
    Könnyebb ezt csinálni, mint az egyébként sivár életet megtölteni értelmes és érdemes dolgokkal. Úgy is mondhatjuk, a geddonvárás egy hobbi. Számomra egy hobbinak érdekesnek és élvezetesnek, építőnek kell lennie”

    Mélységesen egyetértek.

    A geddonvárás számomra se nem érthető, se nem szimpatikus hobby.
    Talán arra alkalmas ,hogy a lebegő, tárgyat kereső szorongást aggodalmakat, félelmeket egy meghatározott, inkább távoli képzetkörhöz horgonyozza le.
    Ezáltal más területekre ,témákra kevesebb szorongás jut,tehát összességében paradox módon megkönnyebbülést okozhat.
    Bevallom a Tibor bá’ által adagolt dózist, mentálisan már károsnak tartom.Doxazmagyanús a dolog.

  27. 22: Én úgy tudom, hogy csak az inverter 3-400 000 Ft.

    Te tudsz ennek töredékéért is?

  28. 22, 28:
    Inverter témában változás körvonalazódik:
    http://www.mnnsz.hu/fontos-valtozasok-az-aramszolgaltatoknal/

    Ennek kapcsán lehet, hogy olcsóbb lesz a hálózatra visszatáplálás.
    22:
    Nem mindegy, hogy csak vésztartaléknak akarod otthonra, vagy hálózati visszatáplálásra is.
    Egyébként Curix 200 W-os rendszerről írt.
    Szerintem ez olcsóbban is kijönne.

    Mert akkor meg kell felelni az áramszolgáltató minőségi inverter igényeinek is, ami drága mulatság.
    Na ebben lesz esetleg változás.

    Eddig egy inverternek 2 vagy 3 minősítéssel kellett rendelkeznie, ami nem olcsó mulatság a gyártónak és a forgalmazónak
    se.

  29. 28:

    Szurkoló amire te gondolsz az a hálózatra visszatápláláshoz szükséges inverter, nekünk nem ilyen kell „geddon” idején.
    Egy egyszerű kis 600 W-os inverter 20 ezer Forintért megvehető, és akkor nem a leggagyibbat vetted meg.
    Erről persze nem fog minden üzemelni, de ha semmi nincs, akkor bazi nagy dolog a 220V.

    29:
    „Egyébként Curix 200 W-os rendszerről írt.
    Szerintem ez olcsóbban is kijönne.”

    Szerinted. Én meg vettem a fáradságot és utánajártam. Csak egy 200W-os panel, és egy 155 Ah-s akku 110ezer forint. Ennél kisebb akkuvál kár próbálkozniMint írtam az inverter 20ezer, minden másra (vezetékek, 12V led lámpák, tartó konzol stb 20 ezer Ft marad)

    26: Tisztázzuk Unicornis pár dolgot. A kertünk adott volt a házzal, ez nem geddon kert, hanem ezt régen falusiak megművelték, amíg nem jöttek a Tesco-k és társaik. Nem volt szükség locsolásra sem, mert 10 évvel ezelőtt még olyan volt a csapadék eloszlás, hogy ha keservesen is, de mindig megtermett benne minden. Változott az éghajlat, ma már nem így van. Van, hogy 2 nap alatt leesik az a mennyiség, ami egyébként elég lenne a kertnek, ha szakaszosan esne, de így csak elfolyik.
    Szóval több éve rájöttünk, hogy gazdaságosság szempontjából (vezetékes vízzel öntözni) nem ér semmit a kert, drága lett a szántás, utána kapálógépezni (benzin), vetni, kapálni….csak bizonyos növényektől lehet várni termést stb…

    Már egyértelműen csak akkor lehet kihozni a kertből valamit, ha nem bízom a természetre, hanem én öntözök, ha kell. Ezt csapvízzel már nem lehet olyan drága, alternatíva nincs.
    Eredmény: nem műveljük tovább.

    Családom nincs, de nem mindenki tud kidobálni az ablakon másfél milliót, mint te. Van aki életében nem látott egyszerre ennyi pénzt, és nem azért mert lusta dög. A legtöbben még házhoz sem jutnak, nem hogy felkészüljenek a geddonra. Ennyit a piszkos anyagiakról.

  30. 27:
    Te, és a villamos mérnököd el vagytok tájolva.Én nem várom a gedont, és önfeledt életet élek, szórakozok a magam módján. Most szombaton – például – hajó kirándulásra megyünk.Napközben soha nem gondolok egyik katasztrófára se, mert minek? Ha jön, itt lesz, és majd improvizálók, amihez van bizonyos felkészülésem. Ha nem sikerül, akkor ott hagyom a fogam. Nem esek kétségbe, nem remegek az életemért, mert elég sokat és elég érdekesen éltem. Ennyi volt, és kész. De azt ne várd tőlem, hogy a tényeket elmismásoljam.

  31. Globális felmelegedéshez akartam hozzá szólni, de itt kötöttem ki…
    Kb 3 éve ugyan ilyen lelki állapotban voltam, mint látszólag Tibor bá’. Lövész klubba jártam, raktároztam, „felkészültem”, stb. Szó szerint agyamra ment a dolog, de végül leakadtam róla, mert volt mellettem egy nő, aki gatyába rázott. Hozzáteszem azóta a feleségem, és januárban születik az első gyerekünk.
    Tibor bá’-t valóban nem lehet megváltoztatni, nem is kell, de nem is szabad minden írását, és cselekedetét 100%-ban megfogadni. Nem orákulum, csak egy jó eszű, és szellemileg friss ember. Ebből fakadóan ugyan úgy tévedhet, mint bárki más, és téved is, mert nem tud kilépni a saját dimenziójából.
    Élettapasztalata valóban becsülendő, de egy dologban viszont téved, hogy a világ dolgai úgy haladnának, mint régen. Emberek nem szomjazzák a háborút, nyugati világ nem akar már más népekért saját vérét oltani.
    Tibor bá’ itt csúszik félre, mert nem lesz háború, vagy ha lesz, nem úgy ahogy leírta. Más ma a korszellem, mert a ma történelemének ösvényét nem taposták még ki…

  32. 33:
    Maradjunk annyiban, hogy az én lelki állapotomról nem tudsz semmit. Ezt a témát hagyjuk üresen. De…. a háborút illetően tévedni tetszik. Bizony, még hozzá hatalmasat. A történelem folyamán a nép sose akart háborút. És sose kérdezték meg. Néhány hete írtam, hogy tessék elolvasni (na jó, kivonatolva) a Thibault családot (Roger Martin du Gard), ami ragyogóan bemutatja, hogy az I. vh. előtt mekkora háború ellenes mozgalom volt, és mégse kerülték el a háborút.
    A világ dolgai sose úgy haladnak, mint régebben, de vannak öröknek mondható emberi tulajdonságok, amiből mindig ugyanaz az eredmény jön le. És légy nyugodt, minden generáció azt hiszi, hogy MOST minden más, mint régen volt.

    Különben én nem írtam le az eljövendő háborút, sőt azt se állítom, hogy biztosan lesz. Elég precízen fogalmazok meg mindent, ne tessék belemagyarázni dolgokat. Éppen, hogy azt mondom, háború, mindent elsöprő földrengés, halálos influenza járvány, totális gazdasági összeomlás, stb. vagy lesz, vagy nem lesz. De a globális felmelegedés hatásai egészen biztos be fognak következni, mert máris elkezdődött.

  33. Gond az Tibor bá’ hogy úgy tálalod az írásaidat, mintha csak ez az egy igazság lenne(lehet hogy nem így gondolod, de ez érzi az olvasó az írásaidból).

    Csak pár példa:
    Pl Iránt nem támadták meg, de te azt lebegtetted, hogy megtámadják, és akkor aztán valóban geddon lesz. Világháborút , atomháborút vizionáltál, és 1000ft-os benzinárat, ebből egyik se jött be(szerencsére).
    Gyakorlatilag halálra ítélted az unokáidat, és az olvasóid összes gyerekét/unokáját a globális felmelegedéssel/100%-os páratartalommal és 40C°-os hőséggel. Hivatkozol tudományos értekezésekre, miközben te magad is tudod, hogy képtelenség 20-30 évre előre klímát jósolni a korlátozottan használható modellek, és a véges számítási kapacitás miatt(mondhatnám, azt is, hogy azt mérem, amit látni akarok).
    Mielőtt klíma szkeptikusként lennék beállítva, egy dolgot le kell szögeznem. Nem a felmelegedés tényét vitatom, mert ezt mindenki érzi a saját bőrén. Inkább csak az okát és mértékét vitatom. Egész egyszerűen azért, mert sok olyan rejtett visszacsatolás is lehet még a képben, amit a modellek nem kezelnek, nem számolnak. Ami lehet biológiai eredetű, csillagászati, klimatikus, geológiai, emberi,stb.

    Nem reményért járnak ide az olvasók, de egy idő után tele lesz a hócipője sokaknak az örökös mindmegdöglunk de izibe írásoktól. Több novellát, és visszaemlékezést a múltban akarunk, és kevesebb fél óra rettegést! 🙂

  34. 34:
    „Kb 3 éve ugyan ilyen lelki állapotban voltam, mint látszólag Tibor bá’”
    Látszólagon van a hangsúly, mert írtad régebben is, hogy nem vagy depis, de a témáid viszont azok… Nincs azzal semmi gond, hogy jobb mindig szárazon tartani a puskaport, de mindig a puskaporról írni…

    Fogadhatunk Tibor bá’?
    Ha megtámadják Szíriát, és kiszélesedik a háború egy közel keleti össznépi dzsemborivá, akkor kapsz tőlem egy 200W-os sziget üzemű napelemes rendszert. Ha nem, akkor anno ígért könyveidet elküldöd postán(pentódás beugródat megválaszoltam fejből, még típust is írtam rá). Emilem ismert, megadtam már a címemet.
    Áll a fogadás? 🙂

  35. 36:
    Bameg, szólhattál volna. Az én fejem se káptalan. Már is nyertél, mert küldöm a könyveket.

    Ne haragudj, de a saját véleményét, meglátását mindenki így tálalja. Van egy véleményem, az én véleményem és azt tálalom. Ezt nem vetheted a szememre. Irán megtámadása 5 év e van a porondon. És még nem vették le a műsorról. Hogy mikor azt senki se tudja. Ehhez most hozzájött Szíria. A tét hatalmas, ezért tököl vele mindenki.

    Nem az unokáimat ítéltem halálra, hanem a ti unokáitokat. 2050 után a Föld lakhatatlan lesz (ez az én véleményem, de nem a levegőből vettem). Az én unokáim addigra már nyugdíjasok lesznek. A klímaváltozással kapcsolatos nézeted nagyon amatőr, tanult amatőr vélemény. A 20-30 év előre jelzés elég pontos. Megnézték, hogy a modellek mit jeleztek előre 1990-ben 2010-re, és nagyon bejött. Ebből nyugodtan leszűrhetjük azt, hogy a mai 2040-es, 2050-es előrejelzés is meglehetősen pontos lesz. Az emberi tűrőképesség elméleti határa 35 °C és 100 % relatív légnedvesség. A sarkokon ez nem lesz, de a Föld nagy részén igen.

  36. En sem hiszem, hogy ebbol most haboru less. Tul nagy a kockazat itt foleg a belso kockazatot ertem. Az amerikai nep johiszemu naiv banda, sokmindent megeszik, de mar vannak ketkedo hangok. Igenkomoly dolognak kell tortenni, hogy ezt lenyomjak a torkan. Persze ez csak az en velemenyem.

    Valamikor nagyanyàm idejében egy tisztes polgari haztartashoz – videki hazrol ne is beszeljunk – tartozott egy spajz. Videken kamranak, hivtak, joval nagyobb volt es a benne levo finomsagok kore sokkal tobb volt. Geddon ide, geddon oda, abban mindig volt egy felevre eleg kajanak valo. Kepzeletekre bizom, hogy miminden. De volt ott petroleum, gyertya, lug, szaritott fuszer,es orolt paprika, meg teanak valo fuvek is. No es termeszetesen nem haztartasi robot gep, meg frizsider, hanem kaposzta gyalu, lekvar fozo labos, rez ustok, befottes uvegek, kolonbozo kesek, feno ko, tok gyalu, szoval ami manapsag a pince falakra raknak disznek. Ahogy hasznaltak, egy rendes hazi asszony ugy potolta, ideny szerint, az elelmet. Akinek nincs eleg penze, hogy a draga dolgokat megvegye, azert az is tartalekolhat szamitva a rosszabb idokre! Nem muszaly egyszerre, csak mindig egy kis ratartassal, oszt majd csak ossze gyulik.
    A kiskertekrol: hogy a fenebe lahet, hogy ezelott 25 eve az emberek felenek volt kiskertje! Mentek hazafele a ferfiak kosarakkal, kisse kapatosan a hegybol, meg viragcsokor is volt az asszonynak. Aztan hetvegen jott a feleseg is kapalni, meg a ciszternabol ontozni akinek nem volt kutja. Az igaz, hogy mar akkor a szulok elkovettek azt a hibat, hogy a gyreket nem vittek magukkal,ha vittek is a kocsiban ult meg csak ki sem szallt. Vagy a TV-t nezte 12 vagy 30 M2 es „gyumolcs taroloban” Ma meg ugyan ezeknek az embereknek nem eri meg. Meg a gyumolcsfakat, szolot is kivagtak. Egy kezemen is meg tudom szamolni, hogy hanyan muvelik a kertet.
    Azt mondja az osszel egyik ismerosom aki arulta a szolot es megkertem, hogy a felesleges diobelet adja mar el nekem: Te Kati kiszamoltad mar mennyi oraberert torod te a diot? Nem, minek szamoljam idom is van, diom is van, menjen pocsekba?

  37. 38: „Igen komoly dolognak kell tortenni, hogy ezt lenyomjak a torkan.”

    Ahogy Tibor bá’ fentebb írta, a ‘népet’ a kutya sem fogja megkérdezni. Az elnök kiadja a parancsot és a zsoldos hadsereg elindul. Ezért hihetetlenül nagy Obama /Nobel békedíjas/ elnök felelőssége. Egyenlőre – mint katonai főparancsnok – elég bizonytalannak tűnik, habozik dönteni, illetve a döntést próbálja másra testálni. Ez igazából nem jelent jót. Érzékelhető, hogy iszonyatosan nagy rajta a nyomás. Elég hülye volt ahhoz, hogy mindenféle vörös vonalakról beszéljen, ez után nagyon nehéz lesz visszatáncolni. Amit ha mégis megtesz, lehet, hogy nem fejezi be a ciklusát… talán már mondták is neki…

  38. 38:

    Kedves Katalin a 31-esben elég részletesen leírtam, hogy mikor és miért hagytak fel a kiskertek művelésével.
    Aki reggeltől késő délutánig, vagy estig dolgozik, az minek tartson fenn egy gazdasági szempontból nézve veszteséges kertet?

    Talán nem olyan sokára eljő majd újra az idő, mikor az élelmiszer árak miatt feltörik ezeket a parlagon hagyott földeket, bár még kérdés mindig, hogy ki műveli? A mai tizenéveseknek gőzük sincs a földről. (tisztelet a kivételnek) De még az én 30-as korosztályom sem büszkélkedhet valami nagy tudással, de nekem legalább még a képességem megvan ahhoz, hogy a tudást megszerezzem ahhoz, amit most nem tudok. A tizen éves elveszett. Inkább full szintetikus kaját enne, csak ne kelljen a földben turkálnia.

  39. 39:
    Obamaval kapcsolatban en is azt erzekelem, ket ko kozott orlodik.
    Ez a nep nem europai modon gondolkodik, hisz mas a tortenelme. A foldreszen kozvetlenul nem volt haboru., joletben elnek generaciok ota. hisznek a demokraciaban, es fegyveruk van, amit sokan komolyan is vesznek, a ferfiak logyakorlatokra jarnak, ami nekunk europaiaknak idegen, sot nekem ijeszto.
    40:
    Egyet ertek a vezetekes vizzel nem lehet kertet muvelni. de hova lettek a kutak, ma mar a buvarszivattyu nem elerhetetlen draga. Es es is nyilvan egyedulallonak nem eri meg. Viszont ha eljon a klonozott zoldseg ideje+/ ne is olyan soka/ a kenyszer meg a fiatalokat is raviheti a kiskert megmuvelesere.

  40. Nem a post-hoz, hanem a kommentekhez úgy általában…
    Ha elmegy valaki egy INGYENES -mondjuk rock- koncertre és ott folyamatosan kifogásolja a zene stílusát, a számok sorrendjét, a zenészek kvalitásait, a hangosítás minőségét és a hallgatóság összetételét, majd sörös dobozokat dobál az énekes fejéhez, akkor csak az lehet a célja, hogy jól megverjék, NEM-E? 😉
    Félreértés ne essék, nem célom Tibor bá’-t védeni, mert nincs rászorulva, illetve gyakran én sem értek vele egyet.
    -egy fizetővendég-

  41. semmi nem fog történni. izrael jelenleg a legjobb helyzetben van, az arabok ölik egymást, néha odalőnek 1-1 rakétát, amit leszed az iron dome. valójában nekik az a legjobb, ha asszad marad, hiszen vele és az apjával semmi bajuk 67 óta. valójában az egész hátterében a szaudiak állnak, akik nem akarják, hogy az iráni olaj eljusson vezetéken szíriába, mert az versenyképesebbé tenné őket. az oroszok gyakorlatilag csak a fegyvereiket dják el szíriának, de ez sem nagy üzlet már, mert üres a kincstár. 10 éve óriási szárazságok miatt totál padlón mindenki szíriában. ezért ölik egymást. ugyanez van egyiptomban is. nincs mit enniük. irán egy papírtigris és iszonyú bajban vannak. a fél ország munkanélküli és lassan enniük sem lesz mit. ezt előbb utóbb megunják a perzsa emberek és felteszik a kérdést: hová lett az olajjövedelem.

  42. A geddonra való felkészülésbe bele lehet gárgyulni. Nem szabad túlzásba vinni. Fel lehet, sőt kell készülni néhány napos/hetes ellátási zavarokra, de a nagy összeomlás és vég beszámíthatatlan. Arra nem érdemes külsőségekkel készülni. Ha minden borul, akkor lehet, hogy pont a felkészülteket fogják először levadászni. Mert ugye nem az erő, hanem az agresszív hajlam a döntő egy összecsapásban.

    Ha odáig fajulnak a dolgok, akkor inkább leszek bárány, mint sem farkas. Embernek maradni minden körülményben, csak úgy érdemes élni.

    És ha már felkészülés! Legalább annyira fontos, sőt fontosabb a lelkünk felkészítése az örök életre. Béküljetek ki haragosaitokkal és gyakoroljátok az önzetlenséget. Többet ér mint még két zsák búza.

  43. Élelmiszert tartalékoltam el én is a nehezebb időkre gondolva és tapasztalatból tudom már, hogy a molyok elég nagy problémákat tudnak okozni, ha az ember ritkán néz rá a gyűjteményére. Szeretik pl. a csokoládét, gabonaféléket, sárgaborsót, földimogyorót, szóval szinte minden szénhidrát jellegű dolgot felfalnak. Ha elszaporodnak, ürülékkel és selyemhálóval árasztják el az egész zacskót, amibe bekerülnek. Átrágják a műanyag zacskókat, alufóliát, papírt és nyugodtan ki-be járkálnak. Úgyhogy aki nem szereti a vegyszerezést és nem néz rá túl gyakran a dolgaira, az még vásárlás után pakolja át befőttesüvegekbe, fémdobozokba a készleteket és jól zárja le. Ha van egy kis rés, ahol a lepke befér, annak már vége is van, nagyon jó szimattal rendelkeznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük