(2582) A Feltétel Nélküli Alapjövedelem

Tibor bá’ vitaindító online

 

2013 januárjában indult egy mozgalom a Feltétel Nélküli Alapjövedelem megvalósításának a céljával. Miről van szó? Azt akarják elérni, hogy az EU minden egyes állampolgára, mint egyén számára, feltétel nélküli jogként legyen biztosítva a méltóságteljes élethez elengedhetetlen alapvető anyagi szükségletek biztosítása.

A témával érintőlegesen már foglalkoztam, amikor ismertettem A Globalizáció Csapdája című könyvet, aminek egyik megállapítása:

A „Technológia és munka a globális gazdaságban” alcím világosan megmondja: A jövő egyértelmű, a technológia a foglalkoztatottság ellen hat. A fenntartható egyensúly akkor áll be, amikor 5 munkaerőből egyet alkalmaznak csak. Vagyis a munkaképes lakosság húsz százaléka elég lesz ahhoz, hogy lendületben tartsa a világgazdaságot. Ennél több munkaerőre nem lesz szükség. A munkát keresőknek mindössze egy ötöde fogja megtermelni mindazt az árut, illetve nyújtani mindazt a nagy értékű szolgáltatást, amelyet a világ társadalma megengedhet magának. Ez a húsz százalék lesz aztán az, amelyik majd aktívan vesz részt az életben, a jövedelem keresésben, és a fogyasztásban. És a többi? A munkavállalók 80 százaléka állástalan lesz.

A kérdés az, hogy mi legyen a 80 százalékkal? Éhen haljon? Menjen fel a Tajgetoszra? Zárják őket táborokba? Legyenek ágyútöltelékek? Nyilvánvaló, hogy NEM. Akkor pedig a legokosabb, ha alanyi jogon jár az „alapjövedelem”. Csakhogy vannak itt csapdák. Ha munka nélkül lehet alapjövedelemhez jutni, akkor minek dolgozni? Igaz, nincs is szükség a munkaerőre. De mi van, ha még 20 százalék se akar dolgozni? Szóval mi a ti véleményetek az alapjövedelemről, ami nagyon is reális propozíció.

Különben az említett könyvben „cirkuszt-kenyeret” megoldást javasolják. Üljön a 80 % a TV előtt, és kapjon valami alapjövedelmet, amiből telik TV és mobil előfizetésre, meg némi junck foodra.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(2582) A Feltétel Nélküli Alapjövedelem

  1. Ezt a lehetőséget már megirta Kurt Vonnegut : Utópia c. könyvében. Javaslom elolvasásra, megdöbbentő könyv. pl. https://edoc.site/vonnegut-utopia-14-pdf-free.html
    Ja, és bejönnek olyan régi mondások is a képbe, hogy „minden rossz gyökere az unalom” stb.
    Valamint szerintem a 20% dolgozói létszám nem lesz elegendő….

  2. Semmi akadalya nem lesz az alapjövedelemnek, amennyiben a technologia (es itt elsösorban a mesterseges intelligenciara gondolunk) kepes elöällitani a 4/5-öd jövedelmét is. Es itt rögtön tovabb lehet menni, ha 4/5-öt képes elöallitani akkor gyakorlatilag az 5/5-öt is, tehat az embereknek nem kell dolgozni.

    Ezzel egyetlen problema van. Mi ma munka alapu tärsadalomban elünk. Ergo a tärsadalomnak TELJESEN meg kell vältoznia.
    Mivel a gazdasägot mesterseges intelligencia müködteti meg lehet szüntetni a korrupciot. Meg lehet szüntetni a jelenlegi pénz rendszert (söt meg kell szüntetni)

    Rengeteg lehetöség rejlik a dologban, kérdés csak hogy tudjuk e az uj helyzetet megfelelöen kezelni…. Egyältalän vannak e mar olyan pärhuzamos modellek, amit az uj tärsadalomra rä kell majd huzni.
    Csak mert ketseg sem fér hozzä, valoszinüleg több szabälyozäsra lesz szükségünk mint most.
    Durvan és „kegyetlenül” hozza kell nyulni olyan dolgokhoz ami ma polkorrektnek szamit vagy emberi jogokat sért…. Ilyen peldaul a nepességszabalyozas…….
    De ez is meg lesz oldva, mert a szaporodas mar nem a nök feladata lesz…..

    „“minden rossz gyökere az unalom”

    Ez egy bena mondas, abszolut nem ertek egyet vele. Ugyan is minden jonak is ugyan ez a gyökere. Amig az embert 0-24 oraban lekötötte a szaporodas meg a taplalkozas semmi fejlödes nem ment vegbe csak kinkeserves lassan.

  3. Ez már meg van valósítva. 😛 Csak a népnek nincs rá szeme… :-/
    ‘Alapjövedelem’ helyett – „segíjke.” Aki értelmesebb – annak „járni jár, csak – sajna! – nem JUT… 😛 Sokkal rafkósabb, praktikusabb így, mivel számos lócitromfocista irodai aktagenerátort lehet – értelmesnek tűnő – munkával ellátni… a lojális féleszűekről van szó. 😛
    A szisztémának a célja a „fél milliárd.” (A hét helyett 😉 )
    A „kácett” építőtáborokat kipróbálták – ciklonbé bazzwörd? 😉 – kivert pár biztosítékot a kísérlet, visszavettek a specialisták a tempomatból… maradt a „szívbarát margarin”, az aszpartám… mifene… kicsit lassabb így a kisalakolás, de azért halad… >:-]

  4. Az automatizálás és a robotizálás bizony, hogy gőzerővel fog folytatódni! Lásd az Ipar 4.0 folyamatokat.
    Egyes elemzések alapján az elkövetkező 15-20 évben csak az EU -ban kb. 200 millió munkahely szűnhet meg, míg globálisan 600-680 millió munkahely fog semmissé válni a további automatizáció miatt. Ezért is propagálják egyre jobban az Alapjövedelmet, meg vannak olyan ötletek, hogy végső soron ennek fedezetére a robotok után kell majd bizonyos adót fizetni (TB, nyugdíj, stb. járulékok kiváltása), hogy lehessen mindezt fedezni. És állítólag még így is megéri robotizálni, automatizálni; hisz annyit esett mára egy ipari robot ára. Cserébe viszont 24h -ban non-stop termel, nincsenek gyerekei, nem lesz beteg, nem alszik, stb.; csak néha elromlik, így csak javítani v. cserélni kell. Viszont 150-400% -al hatékonyabb az adott termelési fázis, mint ha azt emberi munkaerő végezné el, feladatkörtől függően.
    Viszont jövedelem nélkül kik vásárolnák meg az egyre hatékonyabban, gyorsabban előállított termékeket?!

  5. Ingyenpénz nincs és nem is lesz. Segélynek nevezhető dolog az fennmarad.
    Jó akkor nevezzük alapjövedelemnek. Csak kérdés lesz majd hogy kit illet meg? Mindenkit vagy mi alapján döntik el? Egyesek visszaélnének vele mint most a segéllyel.
    Amúgy válság időszakban fontos lenne , mert rengeteg ember van olyankor aki dolgozni akarna de nem talál semmit. Ilyenkor jól jönne egy olyan alapjövedelem amiből az ember kifizeti az alapszámlákat, meg venni tud egy kis élelmet.

  6. „Ez már meg van valósítva. ? Csak a népnek nincs rá szeme… :-/
    ‘Alapjövedelem’ helyett – “segíjke.””

    3 zapverho

    Akkor nem értetted meg a lényegét a dolognak. Ennek semmi köze a segélyhez. A segély rendszere az egy fajta élösködés a jelenleg dolgozo embereken.
    Ha csak ebben a keretben tudsz gondolkodni, akkor értelmezd ugy, hogy a jövöben mi emberek fogunk élösködni a robotok ältal megtermelt jövedelmen.
    Python jol lätja a helyzetet ez a robotizacio be fog következni végül a mesterséges intelligencia teljesen kivaltja az embert. Innentöl fogva az ember mär nem kell dolgozzon csak élveznie kell a robotok ältal elöällitott jövedelmet. Tulajdonképpen ezt mär baromi rég ota csinälja, de csak korlatozott primitiv modon. Egy kombäjn gépnek nem mondhatod hogy menjen el bevasarolni……

    Ez természetesen generäl majd ezer mäsik kérdést, de a cél akkor is az lesz, hogy az embert mindenhol ki(le)vältsäk.

    Olyan alapjövedelem nincs és nem is lesz, amit senki nem termel meg. Ez biztos.
    Az is biztos, hogy ha a pénzrendszert nem reguläzzäk meg akkor sincs esély az alapjövedelem rendszerét müködtetni.
    Hamarosan ugyanis az élö biorobotoktol is olyan mennyiségü pénzelvonasra lesz szükség a növekvö aladosodäs miatt, ami mär nem fenntarthato.

    A fenti elgondolas azonban az embert ismerve csak utopia. Egy tärsadalmi ujra megegyezes lenne szükseg ennek letrejöttehez. Ha a jövedelemmel a robot tulajdonosok fognak rendelkezni es nem az egesz emberiseg, akkor nincs ertelme erröl beszelni, mert soha nem lesz alapjövedelem

  7. A nagy robotizáció és a munkahelyek megszűnésének logikus hozadéka lenne az alapjövedelem. CSAK: kérdés, hogy kia adja?
    Az állam? Az az állam, amelyik már így is nyakig ül az adósságban? Miből?
    Az a 20%, amelyik a többi 4/5 számára is elegendő javakat megtermel, na vajon kik számára termel? Hát persze hogy a legfelső 1%, sőt, inkább a legfelső 0,1% számára! Hát nem ez van már most is? Az a legfelső 0,1% dönthetne úgy, hogy visszaoszt, hogy a proli tudjon fogyasztani, de nem dönt úgy, mert eleve azért van a csúcson, mert végtelenül kapzsi, kielégíthetetlen étvággyal. És még az államnak sem fizeti be, ami járna, hogy az állam visszaoszthasson valamit.

    Így nem nehéz kitalálni, mi következik majd a munkahelyek tömeges megszűnéséből: ugyanaz, mint 1930-ban. Ún. „túltermelési válság”, ami valójában azt jelenti, hogy az alsóbb rétegeknek nincs elég pénze arra, hogy fogyassza, amit a gazdaság megtermel, mert a csúcson lévőkhöz vándorol minden.

  8. Csak nézzük meg hogy 80-as évek még gagyinak mondható iparából napjainkig milyen automatizáció ment végbe a gyárósorokon.

    Na ebből részesült az átlagmelós vagy az átlagember? Szerintem egy forintal sem.

    Uyganúgy nem fog részesülni a robotizációból sem senki csak a gyártulajdonos.

    Mellesleg a robotizáció kiszorítja a kisebb, enm tőkeerős cégeket. És a robotizáió arra jó hogy gyorsabban legyártsa a kacatot amit pár év múlva kidobunk.

    De tartós terméket nem gyártunk . Ha összeomlik az ipari civilizáció 10 év után a legtöbb autó, kéziszerszám, háztartási cucc, de még akár a mostani külső falvakolatok is hazsnálhatatanok lesznek , tönkre mennek.

    Itt a robotokkal az egyik gyártó előnyre tesz szert a másikkal szemben.

  9. Jelenlegi termelés nem a szükségleteket elégiti ki, hanem a globális pénzrendszert. MUSZAJ minden évben többet termelni hogy az emelkedö kamatterheket ki lehessen fizetni. Aztán ehhez a növekedésre kényszeritett termelési rendszerhez probálják hozzá huzni a szükségletet is az egyre eröszakosabb reklámokkal.
    És ennek az őrületnek látszolag csak a földi eröforráskészletek kiapadása szabhat gátat.

    Teljesen függetlenül robotoktol, meg alapjövedelemtöl ha fenti rendszer nem kerül kijavitásra, akkor nem csak alap de semmilyen jövedelmünk sem lesz 100 év mulva.

  10. 8. és 9.
    Mindkettőtöknek igaza van; és, mivel
    „Uyganúgy nem fog részesülni a robotizációból sem senki csak a gyártulajdonos.”
    ezért, ha a Föld erőforrásai még bírnák is sokáig (de nem úgy néz ki), ezt:
    „Aztán ehhez a növekedésre kényszeritett termelési rendszerhez probálják hozzá huzni a szükségletet is az egyre eröszakosabb reklámokkal.”
    sem fogják tudni folytani, mert nem elég a reklám, meg is kell tudni venni azt a kacatot.

  11. Először is : „zapverho” poszt 3 . gratula

    Második: Jelentem Tibor Bátyám ez már Germoney-ben megvalósult…
    csak nem a „bennszülöttek”-nek..egyre több a ” nigger” meg a „hibabos” —egész nap lézengenek — tolják az iker babakocsit – rágják a szotyit..

    Magyar honban :” segílyke” mer nem birgya a közmunkát… itt még közmunka sem kell hozzá — és a „bevételük” vetekszik egy negyven évet ledolgozó „echte” nyugdíjával

    ” Magyarország megint le van maradva”

  12. Én munkában eltöltött évek, és bizonyíthatóan a technológia fejlettségi szintje miatt kiesett emberi erőforrás szükségtelenné válásához kötném. Ha az adott személy nem olyan területen dolgozott ahol nincs továbbképzési lehetőség államilag. Nagyon bonyolult a dolog.

  13. Egyébként, genetikailag a legrosszabb a belterjesség. Aki kutyát tenyészt az tudja. A rasszizmus belterjes egyedeket akart létrehozni. Emiatt az a nemzetállam amelyik belterjes ki fog pusztulni. Ezért aki tanult alapvető biológiát az mellőzze a niggerezést, mert nincs semmi értelme. És ezt nem politikai meggyőződésből írtam. Ez itt az értelmes emberek vitafóruma.

  14. „A tétlen kéz az ördög játékszere.”
    Ha nem dolgozik senki, akkor mit fog csinálni?
    De komolyan, ez az egész természetellenes – nincs ingyen vacsora. Ha ebbe az irányba megyünk, akkor az emberiség és a társadalom hihetetlen rövid időn belül még inkább lezüllik és széthullik a fenébe.
    Napi 24 órán keresztül tévézni, sörözni, aludni, dugni, sz.rni és hugyozni évtizedeken át? Már elnézést, de ez zsákutca a javából – nincs semmi motiváció és nem lesz semminek sem értéke, innentől pedig már csak egy lépés és nincs önbecsülés sem.
    Szép jövő gyors véggel.

  15. Ha a gyártulajdonos az állam, vagy állami pénzből fejlődik a nem állami gyártulajdonos, kutya kötelessége betartani az állam által meghatározott jogszabályokat. Amennyiben ez nem így van, úgy gyártulajdonos elbúcsuzhat a gyárától.

  16. 13 – Dan:
    A belterjesség, és az unokatestvérek közötti házasság káros mivolta többé-kevésbé városi legenda. Még a testvérházasságból is főleg egészséges gyerekek születnek. Egy nemzetállamot ilyen veszély nem fenyeget. Vannak elzárt falvak, ahol sok generáción át csak egymással házasodtak. A néhány száz embernek mindössze 4-5 vezetékneve van. Még sincs különösebb genetikai hiba. Különben a genetikai hibákkal születők általában nem hoznak létre utódot, mert ivarérés előtt többnyire meghalnak, ha nem lesz jóval korábban elvetélés.

  17. Miről beszélnek a fő okosok, akik az automatizáció miatti munkanélküliségről beszélnek?

    Mikor a még nagyobb főokosok, millió számra hozzák Európába a muszlim és néger embereket, dolgozni! Mert azzal riogatnak, hogy nincs elegendő munkáskéz az elöregedő társadalmakban. Miközben nyugat Európában milliószám vannak bennszülött fiatalok munka nélkül.

    Rengeteg munkásra lenne szükség, hogy a föld bolygót visszaállítsuk élhető formába. Viszont erre nem költenek, inkább munka nélküli alapjövedelemről álmodoznak-

  18. ” Ha ebbe az irányba megyünk, akkor az emberiség és a társadalom hihetetlen rövid időn belül még inkább lezüllik és széthullik a fenébe.”

    Montezuma
    szerinted az az élet értelme hogy állsz az Audi gépsoron és napi 8 meg 12 orában becsavarod ugyanazt a csavart???
    És ne álltassa magát senki a mai munkák legalább a fele (saccolás) de inkább több olyan, ami senki testi lelki épülését nem szolgálja csak egyszerüen meg kell csinálni ha nem akarsz éhendögleni.
    És müködteted vele ezt a tudathasadásos szart, ami most van. Épp most olvasom a neten, hogy idén minden eddiginél gyorsabban éljük fel a föld eröforrásait.
    Montezuma a te álláspontodat is megértem mert az ember egy szokásállat. Nem akar változást. Pedig be kéne látni hogy a változás az egyetlen esélyünk.

    „Ha nem dolgozik senki, akkor mit fog csinálni?”

    Esetleg élni?
    Mert ez sokaknak egészen halálukig most nem sikerül……….

  19. 18 – Curix:
    Ne lépj át azon a tapasztalati tényen, hogy küzdés (vagy célkitűzés) nélkül unalmassá válik az élet. A legtöbb öngyilkosság nem a küszködő szegény, hanem a gazdag unatkozók közül kerül ki.

  20. 18 Hát ez így van.
    Amikor azt mondják hogy egy audi lejön 5 perc alatt a gyártósorról az hülyeség.Ha megnézzük hogy ma a föld lakosságának hány %-a dolgozik autóiparban (beleszámolva az utólsó csavargyárat) és hány autó van legyártva akkor rájövünk pl egy audi legyártása összesen 1-2 évet vesz igénybe ha minden alkatrésznek a legyártási ciklusidejét belevesszük.Ha belevesszük pl az ehhez szükséges robotok,infrastruktúra,logisztika, könyvelés ,oktatás és még sorolhatnám miket akkor lehet kijönne hogy egy audi legyártása nem 1-2 év hanem 3 év.
    ***

    Ha a nyugdíjrendszer össze fog omlani akkor nem hiszem hogy az alapjövedelem meg fog valósulni.

  21. 2.: kőolaj alapú társadalomban élünk, nem munka alapúban.

  22. Tibor. A legtöbb uralkodó család belterjes. Vérzékenység, epilepszia,gyengeelméjűség és még sok más egyéb követi a történelmüket. A szamár és a ló tud életképes egyedet létrehozni, viszont az ivadékuk már nem. Az emberi rasszok viszont minden probléma nélkül szaporodhatnak. Mert az ember egy faj, bőrszíntől függetlenül.

  23. Tibor ba

    Jogos az észrevételed, de talän te lennél a legjobb példa. A nyugdij pl. nyugodtan tekinthetö feltétel nélküli alapjövedelemnek ilyen szempontbol (hagyjuk a befizetést).
    Akkor Tibor ba megkérdem töled hiänyzik e neked a napi 8 oräs munkaviszony?
    Tekintsünk el a fizikumtol. Sikerül e értelmesen lefoglalnod magadat a nap folymän?
    Tudsz e tervezni célokat kitüzni most is?
    Miböl gondolod, hogy ugyanezt nem lehetne megtenni 30-40-50 evesen?
    De valoban utopia, amiröl beszélek, én is tudom. Ez inkäbb csak gondolatkisérlet.
    Da azt el kell fogadni hogy az emberek döntö többsége nem tekinti munkäjät hivatäsnak. Ezzel együtt ez lelkileg inkäbb megeröltetö mint tämogato.

    Gyuri
    jogos az észrevételed. Köolaj nélkül nem tartanank itt.
    A köolaj hatalmas eneriaforras csak egy baj van vele, hogy buta.
    Mert itt a vältozas esetén nem a gépeken van a hangsuly, hanem a mesterséges intelligenciän. Ez rengeteg uj lehetöseget nyit a köolajhoz képest.

  24. Annyi biztos, hogy ha lenne feltétel nélküli alapjövedelem, akkor sok ember kezdené a saját álmait élni és olyan munkákat végezni, amivel jobbá teheti a világot. Nyilván lenne egy jelentős tömeg, aki akkor is élősködne.

    Ha holnaptól lenne alapjövedelem, akkor lehet, hogy én sem csinálnám azt, amit most csinálok és ha mégis, akkor sem napi 8 órában, hanem mondjuk csak 4 órában. A maradék időt a családdal tölteném, meg kertészkednék, zenélnék, önkénteskednék/kalákáznék, közösségi életet élnék.
    Jelenleg az zavar leginkább, hogy nincs arany középút, vagy a munkahelyemen nyomom egész nap jó pénzért, vagy pénz nélkül próbálom hasznosan eltölteni a szabadidőmet. Ez utóbbihoz nagy bátorság kell.

  25. Rossz az egész szociális háló. Nem azért kellene pénzt adni, hogy ösztönözd a szülést, hanem azért, hogy minél több gyereket bírj felnevelni és taníttasd ki őket. Az jelenlegi állapotban sáskákat tenyésztessz, amúgy meg munkaerőt hozol létre.
    A megoldás pedig nem az alanyi jogon járó juttatások kibővítése, pont ellenkezőleg a juttatások megnövelése adókedvezmények formájában, az alapfizetések megnövelése ha gyereket szülsz, ösztöndíjak, stb. egyszóval kizárólag valami társadalmilag produktív cselekményhez kötni a juttatásokat.
    Annyi gyereket vállalj, ahányat képes vagy felnevelni és ne az egyszeri szülési támogatásokért szaporodj. Szar évben a telkünkön a gólya is csak egy fiókát nevel, jó évben akár hármat is. Az időjárás nem békákat „dobál” közvetlenül a gólyafészekbe, hanem a mocsárban élő békák számát szabályozza…

  26. „A maradék időt a családdal tölteném, meg kertészkednék, zenélnék, önkénteskednék/kalákáznék, közösségi életet élnék.”

    Pontosan igy van Intuitiv.

    A 8 oras munkarend, ami gyakran 9-10 ora. Es amire ra lehet szamolni az utazast oda vissza es kapunk napi 11-13 orat. Ez tökeletesen leterheli az embereket annyira hogy semmi mashoz ne legyen kedve, mint este beülni a tv ele reklamokat nezni, ahol megmondjak hogy a következö nap miert kell dolgoznia.
    Borzalmasan beteg egy rendszer ez amiben elünk….. Az emberek bele se gondolnak hogy milyen beteg…..

  27. 18 Curix
    Mi az, hogy élni? Mit jelent számodra?
    Az Élet = evés/ivás/sz.rás/dugás/alvás, oszt jónapot? Ez oké, nagyjából a háziállatok is ezt teszik, ez is az élet egy formája.
    Nem hiszem el, hogy munka és alkotás nélkül az emberiség emelkedik majd és itt nem elsősorban a napi futószalag melletti munkára gondolok, hanem arra, hogy legyen egyéni és közösségi cél és motiváció is.
    Ellenkező esetben hedonista, cél nélküli, és emiatt rövid időn belül magából kiforduló (vagy pont magába beforduló) embertömeget kapsz csak, akik semmire sem jók, csak az anyagcserére.

    Munka nélkül fizetés = érdem nélküli jutalmazás = értékrendek megszűnése, ami az élet minden területén jelentkezni fog és visszanyal a fagyi.

    (Egyébként érdemes egy pillantást vetni Szaúd-Arábia remek „nemzetére”, akik alanyi jogon kapják a dellát, hogy a királyi család (ügyvezetők) gond nélkül nyomhassák a Big Business-t a Szaúd Kft.-ben, a szó szerint hülye nép meg kussoljon és élvezze a totál értelmetlen életét. A szellemi sötétség és a jellemtelenség nem kifejezés arra, ami a csillogás és a jólét mögött van. Ha koszos a kocsi, nem lemossák, hanem vesznek újat.)

  28. „Mi az, hogy élni? Mit jelent számodra?”

    Ez mondjuk egy erdekes kerdes.
    Ha valaki alszik eszik és szexel azt én nem nevezném életnek csak létezésnek. Pedig sajnos ezen a szinten van az emberek egy jelentös része.
    Az ember attol mas, mint az összes többi élölény, hogy fejlett öntudata és intelligenciäja van. (bar néha vannak kétségeim, de ezt most hagyjuk)
    Aki ezzel az intelligenciävan nem él, az nem is él. Az emberi mivoltatol fosztja meg magät és az ällatok növények szintjén vegetäl, létezik.
    Az alapjövedelem nem arra lenne hivatott hogy az emberi önzést és kapzsisagot kielégitse, hanem arra, hogy az ember alapszükségleteit biztositsa.
    Legaläbb is az én értelmezésemben.

    En elég puritan modon élek Németorszagban, de alap szinten mindenem megvan. Lakas, hidegviz melegviz fütes, äram es étel. Ezek az alapszükségletek. Ezekért dolgozom jelenleg majdnem 2 hetet egy honapban. Tovabbi egy hetet olyan dolgokért, amire egy „normalis” tärsadalomban nem lenne szükség. Ergo egy honapban csak egy hét az, amikor tényleg olyan dolgokért dolgozok amik szamomra kreativ elfoglaltsagot tesznek lehetövé. Amikor alapanyagokat tudok vasarolni egy krativ teremtö munkähoz….stb.

    Es most a Német helyzetet festem le, otthon sokkal rosszabb a helyzet, mert sok esetben a dolgozot 100%-ban leterheli az alapszükségletek kielégitésére szant eröfeszites.

    Ha belegondoltok hogy ma 20-30 évet adtok az életetekböl csak egy häzért…. 6-10 évet egy autoért…..
    akkor räjöttök milyen mélyen nem értünk mi semmit és nem tudjuk mi az élet…..
    Probälom elhagyni jelen tärsadalmunk kereteit, és néha elgondolkodom dolgokon, amik ma természetesek, de ha ledobod a megszokasaidat, akkor räjössz mekkora igazsagtalansagok.
    Ilyen peldaul a telek vasarlasa. Telek bizonyos meretig (alkotmanyban szabalyzott) teljesen ingyen kéne hogy legyen. Mi jogon kér azvrt barki pénzt? Mondjatok meg a jogalapot!! Nincs ilyen, csak a szokasjog.
    Ugyan ez igaz a föld összes eröforräsära. Ki es milyen jogon sajätitja ki azokat?
    Milyen jogon kér tölem a szolgältato pénzt azért a vizért, ami a föld alatt van es csak ki kell szivattyuzni? Most nem érdekel a csörendszer kiepitese, meg fenntartasa, mert magat a vizet is fizetni kell.
    Az äram pl. teljesen mas dolog mert az a termeszetben nem fordul elö, azt elö kell allitani.
    Tudom, hogy ez most agymanésnek tünik tölem, de ha jobban belegondoltok rajöttök hogy igazam van. A föld eröforräsai az mindenkié.
    Jelenleg egy brutalis beteg tarsadalmi modellben élünk, ahol pär ember ezeket az eröforräsokat teljesen kisajätitotta es brutal dräga äron, teszi elérhetövé a kisembernek, aki aztan természetesnek veszi, hogy 30 évet kell egy hazért dolgoznia.
    Pedig kurvara nem természetes.
    Es ha ebböl az örületböl menekülni akarsz, akkor azt nem teheted meg. Jogszabälyi környezet lehetetlenné tette, hogy sajat eröböl sajat igenyeidnek häzat epithessél. Ennek vége.
    Az emberek igaban vannak, csak nem veszik eszre. Ugyan az mint a rabszolgasag, csak az illuzio megvan a szabadsaghoz. Ezért nem läzonganak.
    Ez egy roppant beteg tärsadalom. Minel elöbb borul, annal kevesebb a kär. …

  29. 28 – Curix:
    Kb. most tartasz ott gondolkodásodban, hogy kell némi revízió, mert felpörgeted magad. Beszülettél egy társadalomba, ahol az elődök lerendezek egy rakás dolgot (és rád hagytak egy csomó infrastruktúrát, amit nem kell megépítened). Ezt nem lehet felrúgni. Abban igazad van, hogy elvileg az erőforrásokra minden egyes ember igényt tarthat(na). De te nem az olajért fizetsz, hanem a felkutatásért, a kitermelésért, a finomításért, a szétosztásért. OK. Jogod van a rád eső nyersolaj tulajdonlására. Mit érsz vele? OK. Jogod van a rád eső víz tulajdonlására. Menj le a folyóhoz és merítsd ki magadnak. Senki nem fog tiltakozni, vagy megakadályozni ebben de te a csapból akarod, mert az iható. Ennek ára van. A telek nem terül el ott csak úgy, annak valaki a tulajdonosa. Volt tulajdon nélküli telek is pl. Észak Amerikában. A vidéket a jogtalanság uralta. Ezt elevenítik fel a western filmek. Az emberi élet alig ért valamit. Ezt szüntette meg az állam a törvényeivel. És most te ezeket a törvényeket támadod. Persze, az állam átesett a ló másik oldalára, sok mindenbe beleszól feleslegesen. De hol a középút? Mindenkinek máshol. Itt van elásva a kutya.

  30. Tibor ba
    amit irtam nem kell komolyan venni. Irtam is hogy csak gondolatkiserlet. Csak jatek fejben. Hogy is lehetne komoly dolgokat irni egy olyan poszthoz, ami a feltetel nelküli alapjövedelemröl szol? Sehogy.
    Jelen tärsadalmi formäban röhej erröl beszelni.

    „Senki nem fog tiltakozni, vagy megakadályozni ebben de te a csapból akarod, mert az iható. ”

    Nem igaz. Nem erröl van szo.
    Arrol van szo, hogy egy olyan vilägba születtem, ahol mindenek sabolna van, ahol csak lätszolag van szabad välasztäsom. Minden räm van kenyszeritve, teljesen mindegy hogy az rossz vagy jo.
    Mär nem ihatom a folyo vizet, meg az esövizet se, mert elszennyezték nekem. KENYSZERITVE vagyok a csapbol hozni vagy a palackbol. Es ha jol körbenéztek ilyen az egész életünk. Mindenre sablon van huzva.
    Nem epülhetek magamnak köböl häzat, mert nem kapok rä lakhatasi engedélyt.

    Es igen halas vagyok az elödöknek hogy ide fejlödtek. A tudasunk hatalmas es jo. Hasznalni azonban nem tudjuk.
    Ugyan az mint a ciganysag tragediäja. Generaciorol generaciora megy a rossz viselkedesi minta. Csak egyszer kéne elvenni a gyerekeket tölük, es 30 éven belül megoldodna egy több szaz éves problema.

    Mi hasonloan a ciganyokhoz visszük tovabb a rossz szokasokat, sokszor észre sem vesszük.
    Nezzetek meg Gallileo tragediajat, nezzetek meg Semmelweis tragediajat es a sor baromi hosszu. Majdnem az összes ilyen jeles embernek szenvednie kellett azert hogy tovabb vihesse az emberiseget a fejlödes utjan.

    A kérdésem hozzätok: az emberiség miért csak és kizarolag szenvedve tud fejlödni?

    Megmondom: a rossz mintak miatt.

  31. „De te nem az olajért fizetsz, hanem a felkutatásért, a kitermelésért, a finomításért, a szétosztásért.”

    Tibor ba.
    Ha megnézed Szaud Arabiat, akkor rä fogsz jönni, hogy ez nem igaz.
    Meg merem kockäztatni hogy Szaud Arabia a legbetegebb orszäg az egész földön.

  32. Az emberiség nem sokra jutott el a pár száz évvel ezelőtti állapotokhoz képest.Ha most megnézünk egy átlag dolgozót itt vagy akár amerikában

    akkor azt látjuk hogy a munkája-fizetése lakhatásra, víz, gáz, villanyra , autófenntartásra megy el . Mivel él különben ma egy ember mint 200 éve?

    Na jó nem kell kaszálni a búzát, tele van a hűtő , de ha megnézzük akkor ugyanaz van mint régen: ház , rezsi, kaja. Csak most annyiban különböznek a dolgok hogy a házban még van okostelefon , TV ,meg egy két elektromos kütyü.

    És curix szerintem még világ a világ ez nem is fog változni , az emberek munkájának nagy része a ház ,rezsi, autó dolgokra megy el. Csak a külcsíny más , régen lp. jó volt a parasztház, utána a kockaház, utána téglaház , majd a mostani energiatanúsítványos házak , utána meg majd az okosházak jönnek, de ugyanazt a célt szolgálják , ennél magasabbra nem fogunk emelkedni soha az ember munkája erre fog elmenni mindig.

  33. „És curix szerintem még világ a világ ez nem is fog változni ,….”

    Valoszinüleg igazad van Andrew.
    Csak ennek semmi értelme igy.

  34. Fiúk (-Lányok)!

    Nem az alanyi jogon járó alapjövedelem ellen ágálok, hanem alapvetően arra próbálom meg felhívni a figyelmet, hogy jelen idő szerint az emberiség intelligenciája és erkölcse teljes mértékben alkalmatlan arra, hogy ebből ésszerű és mindenki számára jó vég szülessen.

    Nézzétek meg, hogy csak itt Magyarországon az ész nélküli „segílyezés” hová vezetett – kihasználva a lehetőséget a korabeli migránsaink elmentek szakmát tanulni, képezni magukat és dolgozni? Lófütyit! Élősködők újabb tömegét termelte csak ki a rendszer.

    Adott például ez a szuper a demokrácia, ahol a boldog-boldogtalan – pusztán állampolgárság és életkor alapján – szavaz ide-oda, kinek hogy tetszik.
    A dolgokat nem az alanyi jogon járó alapjövedelemmel kellene elkezdeni rendbe rakni, hanem azzal, hogy például szavazati joga csak annak legyen, aki igazoltan adót fizet – akit eltartanak, az ne szavazzon, hanem élvezze a dolgozók és adófizetők „eltartását”.
    Kérném, hogy se a nyugdíjasok, se az óvodások, se az iskolások (se a gyámság alá helyezett félnótások) most ne sértődjenek meg, de ha belegondolunk, nem így lenne igazságos a buli? (Nyilván az igazságosság senkit sem érdekel, a lényeg a szavazóbázis, de ez más téma.)
    Aki dellázik a közösbe, az szólhasson bele a közös jövőbe is. Az egy más kérdés, hogy a nyugdíjasok nyugdíja vagy az óvodák/iskolák működtetése például nem képezheti ilyen szavazás tárgyát, de ezt most hagyjuk, a témához nem releváns.

    Visszatérve az alapjövedelemre: legyen, de csak annyi, ami az éhenhalás elkerülésére még éppen hogy pont elég – aki ennél többet akar, az tegye magát hasznossá, ne a tökét vakargassa csak otthon meg celebkedjen.

    Ez természetesen az egész életüket ledolgozott nyugdíjasokra és az iskolásokra nem vonatkozik, az alapvetően munkaképes, de masszívan hasznos munkát kerülő „herék” tömegére viszont ezer százalékban!

  35. 34 – Montezuma:
    A probléma az, hogy ha eléd áll egy olvasni se tudó 40 éves cigány, hogy ő dolgozni akar, akkor mit csinálsz vele? És mit csinálsz azokkal a liberálisokkal, akiket nem érdekel ez a probléma, „harcol” a cigányok jogaiért, és persze budai villákban laknak.

  36. 13 Dan
    Belterjesség nemzeti szinten – ez abszurdum.
    Persze a rokonházasság nem egészséges dolog, erre már az ősi természeti népek is rájöttek, és hamar tabuvá tették.
    De Tibor bának is van igazsága, a rokonházasság sem jelent feltétlenül genetikai rendellenességet, csupán megnöveli annak kockázatát. Ez legfeljebb annyit jelent, hogy egészséges nem rokon szülők gyerekeinél is van valamekkora kockázata a rendellenességnek, szerencsére elég alacsony, de a rokonházasság ezt mondjuk megduplázza, de még az sem túl magas, viszont kár felesleges kockázatot vállalni, ha nem muszáj.
    Ez nemzeti szinten viszont értelmezhetetlen, néhány száz főből álló embercsoport már képes hordozni az emberiség génkészletének akkora részét, amely alkalmas egészséges populáció fenntartására.
    Emlékszem, voltak ilyen genetikai számítások is, hogy az Ausztráliába áttutajozó első embercsoportnak minimum mekkora létszámúnak kellett lenni ahhoz, hogy ne alakuljon ki káros beltenyészet.
    Ha ez a minimális létszám megvan, akkor a népesség felszaporodhat akármilyen nagyra, egészséges lesz a populáció. Legfeljebb bizonyos jegyek dominálhatnak a közösségben, ahogy azt különböző rasszoknál és kisebb népcsoportoknál láthatjuk.

  37. 35. Tibor bá’

    A dolgozni akaró cigánynak munkát kell adni (olyat, amire képes), az agyatlan liberókat meg tökön/punán kell rúgni, mese nincs.

    Egyébként meg ki hatalmazta fel ezt a selejt álliberális gyülevészt, hogy mások nevében és mások jogaiért verjék a nyálukat mindenhol? Azok a mások nem képesek a saját érdekükért kiállni?

  38. 35 Tibor bá’

    Múlt században kirúgta a tisztelendő úr a harangozót, mert kiderült róla, hogy nem tud, írni-olvasni.
    Két év múlva találkozott vele a városban, nyoma sem volt rajta a régi csóróságnak. Kérdi mire fordult a sorsa? Hát nyitottam egy trafikot és nagyon jól megy ! 🙂
    Tanulság, az írás olvasás nem a világ teteje, meg lehet lenni nélküle.

  39. Curixal egyetértek

    Egy normális, józan eszű társadalomban az ember létszükségletéhez szükséges dolgokat nagyon csökkentett áron kellene adni,
    Pl. nagyon olcsó víz fejenként 2 köbméterig, aki túllépi az fizesse ki a teljes fogyasztást drága áron.
    Ugyanígy az árammal, fűtéssel, élelemmel, ruházattal, tömegközlekedés bérlettel.
    Pl. olcsó árú élelem jegy, fejenként, és havonta alapélelmiszerek vásárlására. Aki ezen túl akar fogyasztani, vásárolhasson drága áron.

    Alapszükséglet kielégítése olcsón, fogyasztás azon túl, drágán.

  40. Tibor bá-miért nem lehet itt tettszikelni-gusztustalan szóval”like”-olni a hozzászolásokat?Mert itt azért félelmetes okos dolgok vannak-amikhez az ember nem is fűzne hozzá semmit-csak egyszerűen-szeretné kifejezni hogy maximálisan egyet ért a hozzá szólóval? 😀
    Mi így lájkolunk: Brigán Norbert: + 1, vagy „Egyetértek”, vagy „tök hülyeség” 😀 . Különben a poszt alatt van f

  41. 38 – bogozy:
    Most nyiss egy trafikot! 😀

  42. 39. bogozy

    így működik/működött egy-két éve Iránban. Az emberek egy bizonyos mennyiségű benzint nagyon olcsón vehettek (már nem emlékszem mennyit), utána piaci áron.

  43. 42:
    „így működik/működött egy-két éve Iránban. Az emberek egy bizonyos mennyiségű benzint nagyon olcsón vehettek (már nem emlékszem mennyit), utána piaci áron.”

    No nyilvánvaló(nak kéne lenni) mára, hogy az ilyen országok a jelenlegi (pénz)hatalmi rendszer esküdt „ellenségei”, ugye? Ugyanaz mint a kuláklistázás volt – csak nagyban. A kuláknak is az volt a bűne hogy önmaga fenntartott egy ökoszisztémát (és családját sőt nagyobb közösséget) és tojt a politikára, mindenféle ingyenélő ezt nyilván rohadtul irigyelte. Kellett egy kis „rendszerváltás”, hogy adják alájuk a lovat. Nehogy má saját maga ura legyen itt bárki. Kadhafi, Szaddam és társai is így jártak. Az egész földkerekség (sic!) a tét már – csak ezt még a koncon verekedők nem fogták fel, mert mással vannak elfoglalva (még mindig a népség hülyítésével)
    Lehet „Dugovics Titusz” sorsa vár az emberiségre hogy ezektől megszabaduljunk?
    Nem hiszem hogy párszemélyes bunkerekben, meg néhány kiló betárolt kajában van a megoldás (még az elitnek se – sőt főleg), az csak mentő-ővnek jó a zátonyrafutás után. Kell egy „mentőhajó” is ami összeszedi a túlélőket (mint a Titanic maradékát a Kárpátia) és egy új életet kezdhetnek a túlélők egy valódi „új világban”- okulva a történelmi tragédiákból.
    A józan ész lehet akkor mentőhajó… (vagy elmegy a hajó!?)

    Látni kell az (egyszerü? normális? ) Emberekben meglévő hatalmas szolidaritást és segítőkészséget az eddigi csapások esetében (tűzvészek, árvizek, hőhullámok)! Tűzoltók, barlangi mentők stb. az életüket is áldozzák! Nem az összefogás hiányzik ma se, csak még a ‘system error’ nincs kiküszöbölve – addig meg csak geddonvárás…

    Utána jöhet akár FNA is (Feltétel Nélküli Alapjövedelem) meg a Kánaán – hisz alapvetően az élete első 10-15 évét eleve majd’ mindenki így éli (a szerencsésebbek legalábbis) 🙂

  44. 3 – Vaszil:
    Nem a mi civilizációnk az első a Földön, mely összeomlik. Pontosan lehet tudni miért tűntek el a korábbiak. Ez is el fog tűnni, csak most nem lesz újraéledés, mert az egész Földet basztuk el sok tízezer évre.

  45. Ugyan minden élőlény az életéért küzd, és a fajfentartásért, az ember tekintetében ez átment a vírusok viselkedési szintjére. Viszont a vírusok nem halnak ki, csak igen gyorsan alkalmazkodnak, és tovább élősködnek módosult variánssal. (meghogy a gének nem tanulnak…. Dehogynem!) De hagyjuk mert Tibor a fejemet veszi.

  46. 45 – Dan:
    A gének szolidaritást vállalnak veled, ők se tanulnak. 😀

  47. Az evolúció kísérletezik az élőlénnyel, az alapján amit az élőlény abból a környezeti hatások alapján érzékel. Szerintem ez nem teljesen spontán, az élet célja a fejlődés. Ha pedig a fejlődés a lényeg, akkor annak a lehetőségét nem szabad kizárni, hogy a környezethez való egyre jobb alkalmazkodási készség öröklődik.

  48. Tehát beépül az örökítő anyagba, illetve a szükségtelen kivész belőle. Mi ez ha nem tanulás? De ez a poszt nem erről szól. Bocsánat.

  49. A Feltétel NÉlküli Alapjövedelem lényege a nevében benne van.
    Feltétel nélkül jár mindenkinek. Annak is, aki dolgozik. Aki dolgozik, az így több jövedelemre tenne szert, még úgy is, hogy mondjuk nem szakad bele a munkába, elvállalhat heti 2-3 napot, vagy olyan munkát, aminek a jövedelmezősége nem nagy.
    Én például szívesen kertészkednék. Most abból nem tudnék megélni, de ha kapnék akkora FNA-t, hogy ne kelljen dolgozni, akkor a kertből szert tennék annyi élelemre, ami már nem kicsi pluszt jelentene.
    Szerintem nagyon fontos, hogy FNA csak felnőtt kortól járna!
    Csak az vállaljon gyereket, aki tud magának olyan munkát szerezni, amivel a gyerekhez szükséges plusz jövedelmet elő tudja állítani

  50. 49. Asidotus és mások

    A feltétel nélküli alapjövedelem mögött termelő munkának, értékteremtésnek kell állnia.
    Az FNA munkafedezet nélkül pont annyit ér, mint egy lakatlan, kopár sziklaszirten a tenger közepén, egy bankjegyekkel teli pénztárca, az egyszál gatyában levő hajótöröttnek.

  51. Végigolvastam a cikket, a hozzászólásokat, s magam is azon a véleményen vagyok, hogy a probléma csak álomszinten oldható meg. Sok egyéb tényező közül az sem mellékes, hogy emberek vagyunk – a szó rossz értelmében – és sokfélék. Szerintem az egyetlen kecsegtető megoldás a fokozatosan csökkenő munkaidő bevezetése lenne. Mert miért dolgozzál helyettem Te napi 10 órát és aztán osztozz velem a kereseteden? Sokkal igazságosabb lenne, ha 5-5 órát dolgoznánk, és akkor nem kellene, hogy engem eltarts. És ez a munkaidő – a technika fejlődésének köszönhetően – idővel mind tovább csökkenhetne. Így festene egészen leegyszerűsítve a különben nagyon bonyolult probléma. De ehhez – egyebek mellett – erkölcsileg is rengeteget kellene fejlődnünk. Tehát illúzió az egész.

  52. A Feltétel Nélküli Alapjövedelem lényege egy hatékony és jól működő rendszer.

    Pont felejtsünk el minden, azaz minden bürokráciát ezzel kapcsolatban!

    Mennyi emberi (felesleges munkát) lehetne kiváltva vele. 🙂

     A FNA kiutalása logikailag egy számítógépes program. A népességnyilvántartás alapján bankszámlákra utal. Ennyi. Egy tucat ember üzemben tudja tartani. (Ha már a népességnyilvántartás úgyis létezik, de az egy állam működésének az alapfeltétele.)

     Az én elképzelésemben a FNA bevezetésekor csak a megélhetési létminimum összege lenne.
    Ez most mennyi? Talán 50.000-70.000 Ft? Természetesen ha a társadalom igényli, a társadalmi folyamatoknak megfelel (pl. munkaerőpiac) és a gazdaság lehetővé teszi, akkor emelhető. Innen szociálpolitika.

    De a megélhetési minimum az Europában a minimum. Senki nem fagyhat meg az utcán vagy éhezhet. Mármint olyanok szemében, akikben a legkisebb humanizmus is megtalálható.

     Ez nagyon kevés pénz. De nem a belvárosokban, és nem önálló lakásra, nem változatos és különleges étkekre, hanem az éhezés elkerülésére talán elegendő. És ennyit még a magyar gazdaság is képes kitermelni.

     Az alapja is megvan. Csak akarni kellene.
    Először is a támogatási rendszer teljes átszabása.

     Jelenleg is számtalan segély, támogatás, kiutalás van, összevissza egy követhetetlen káosz, amiben az ügyetlenebbek (pl. hátrányosabb helyzetűen) elvesznek és kevesebbet tudnak megszerezni belőle, az ügyesebbek meg átfedésekkel sokat, többet kaphatnak, néha teljesen indokolatlanul, mert jövedelemtől független ingyenes étkezés a gyerekeknek vagy jövedelemigazolással támogatások, de a jövedelemigazolások (főként a valós vagyoni helyzet) valóságtartalma igen kétséges. 

    Ez a segélyezési, támogatási rendszer egyszerűsödne és hatékonyabb lenne. A költsége még alacsonyabb is lenne, különösen ha a hatalmas bürokratikus intézményrendszer megszüntetését is beleszámítjuk. 

    A segélyek nagyrésze egyszerűen kiváltható az FNA-val.

    Minimálnyugdíj, munkanélküli segély, rokkantnyugdíj, családi pótlék, beteg gyermek gondozási díj, stb.
    Ekkortól csak sokkal kisebb intézményrendszer szükséges, csak speciálisabb (vagyis kevesebb számú) ügy intézésére. Mert az FNA után még maradhatnak speciális segélyek, de azok már lényegesen specifikusabbak, vagyis jobban kézbentarthatóak és ezért igazságosabbak lehetnek. A jelenleg ilyen célra költött összegek szerintem hasonló mértékűek az FNA alapján kifizetettekkel.

     Vagyis a segélyezettek és a kiskorúak ellátása fedezve.
    A kiskorúak esetében annyi változtatást érzek fontosnak, hogy csak részben kapják bankszámlára utalással a pénzt, mivel akkor nem garantált mindenben az érdekeiknek megfelelő felhasználás. A kiskorúak az FNA egy részét természetben kaphatják, pl. ingyenek tömegközlekedés (hogy eljussanak az iskolákba), ingyenes oktatás, beleértve az összes tanszert, tankönyvet és kirándulást, ingyenes óvodai, iskolai étkezést, stb. 

     A nyugdíjasoknál még egyszerűbb. Az FNA az a minimálnyugdíj összege is. Akiknek nincs jogviszonya, azok is ennyit kapnak. Mert emberiesség alapon ennyit kapniuk is kell. Az ennél magasabb munkaviszonnyal szerzett nyugdíj az FNA-val csökken és az ezt meghaladó összeg kerül kiutalásra szerzett nyugdíj címen. Vagyis a nyugdíjasok esetében is fedezve van a FNA alapja. 

    Persze a nyugdíjrendszer nem árt ha egyrészt igazságos és másrészt több pilléres. Az FNA mint alap, a szerzett jogviszony alapú (természetesen egyéni nyugdíjszámlák mellett) a dereka és az egyéni megtakarítások rendszere kiegészítésként. De ez egy önálló téma.

    Az aktív korúak két csoport. A munkaviszonyban állók és akik nem. Akik nem dolgoznak azok vagy nem tudnak vagy nem akarnak. Akik nem akarnak, azoknak is érdemes egy nagyon alap jövedelmet (ez ugye az FNA) biztosítani, mert egyrészt -mint írtam- nem szép a hajléktalanság és éhezés látványa egészséges lelkű embereknek, másrészt etikai alapon innen a bűnözés elvi alapjait is megállítjuk, miszerint („éheztem, kenyérre kellett”).

     Akik nem tudnak dolgozni, azokat meg társadalmi szolidalitás alapon nem hagyhatjuk magukra és ugye eddig is kaptak segélyezést. Ha káoszos és igazságtalan rendszerben is, de ezt már írtam.

     A dolgozók meg szja-t fizetnek és egyéb számtalan elvonás van a nyakukban. Ezeknek az  FNA-t adóvisszatérítésként lehet értelmezni. Gyakorlatilag adócsökkentés. Ki az aki az adócsökkentést kritizálja? Én nem értem meg! Akár egy egykulcsos (ezért egyszerű, általam támogatott) rendszerbe is behozzuk ezzel az alacsonyabb jövedelműek adókedvezményét, vagyis többkulcsossá vált az alapvetően hatékony és egyszerű adórendszer. Nekem szimpatikus módszer 🙂

     Persze van kiesett adóbevétel és talán kell az FNA növeléséhez is többlet adó.
    Erre meg ott a vagyonadó illetve az ingatlanadó.
    Egykulcsos jövedelemadó mellé teljesen etikus, de az én értékítéletem szerint minden társadalom igazságosságának az alapja kell hogy legyen a vagyonadó.

     Az ebből befolyó összegek bőségesen fedezik az állami bevételi igényeket.

     Ráadásul egy átlagvagyonnal rendelkező ember is tekintheti az FNA-t adómentességnek.
    Többlet adót kapott, de „ingyenpénzt” is. Muszáj mindent egyenlegben vizsgálni, a teljes adóterhelést és az összes támogatást egységben kezelni.

     De a vagyonadó is egy külön, és hosszú, nem könnyű téma. Majd máskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük