(2802) Húsz tanulság Kairó utcáiról

Tibor bá’ online

Ez feleslegesnek tűnhet, de adott esetben aranyat ér

 

Az első kairói zavargásokból származik ez az összeállítás. Újabban megint zavargások vannak Kairóban, de más városokban is. Bulgária közel áll a polgárháborúhoz. Nem teljesen elképzelhetetlen, hogy nálunk is történik „valami”. Ez az oka annak, hogy ezt az összeállítást most közzé teszem.

1. Tanulság: A legjobb túlélési fegyver = akármilyen lőfegyver, amire szert tudsz tenni. A legkisebb mértékben se számít, hogy az mi. Az én utcámban egy srácnak egy 22-es flóbert kispuskája volt, aminek a birtokában jóval nyugodtabban viselkedett, mint azok akik baseball ütőkkel mászkáltak.

2. Tanulság: A szomszédokkal fenntartott barátság többet ér, mint az alapos felkészülés. Egy rosszindulatú szomszéd totálisan lenullázhatja a gondos felkészülésed. – – – Egyik este összefutottam a szomszédban lakó rendőrrel, aki megkérdezte, honnan van a birtokomban ez a sörétes puska. Mondtam neki, hogy „találtam” és kacsintottam hozzá. Azt válaszolta, hogy „az más” és továbbment. Ez annak az eredménye, hogy 6 éven át nem játszottam meg a felsőbbrendű amerikait, hanem mindenkivel leálltam beszélgetni.

3. Tanulság: A lelépés nem több, mint egyetlen lehetőség, ha vagy olyan szerencsés és kitűnő fizikai állapotban vagy, és pontosan látod mikor szarik a macska a ventilátorba (SHTF). A tapasztalat azt mutatja, hogy SHTF esetén majdnem biztos, hogy az utak le lesznek zárva. Amikor át akartunk menni Alexandriába kiderült, hogy a kormány leállította a vonatközlekedést. Ennek ellenére, ha látsz lehetősége a menekülésre, akkor fuss, amíg tudsz (lásd a 4. és 11. tanulságot).

4. Tanulság: Óriási a különbség a sóher menekült, és a pénzzel kitömött utazó között, amikor egy légitársaság segítségével akarsz elmenekülni (lásd a 13. tanulságot).

5. Tanulság: Az emberek hülyék. Nem lehetetlen, ismétlem, nem lehetetlen, hogy amikor beáll a SHTF, de akár egy-két nappal később is, hogy az üzletek kinyitnak és árusítanak. Ekkor kell mindent megvenni, amit lehet. Már három napja állt a forradalom, és mégis a Tahir tértől két háztömbre az üzletek nyitva voltak és árusítottak.

6. Tanulság: Murphy törvénye érvényes marad. „Ami elromolhat, az el is romlik.”  A cirkusz kitörése előtt egy héttel jött meg a feleségem az Államokból egy vadonatúj műhold-telefonnal, ami ragyogóan helyettesítette volna a kormány által leállított mobil szolgáltatást. Na mit gondolsz? Az akkumulátora  tök tossz volt. Megoldás, legyen mindenből tartalékod.

7. Tanulság: Megfontoltan kell házasodni. Az én feleségem csodásan viselkedett. Megszervezett dolgokat, mindenre figyelt. Ellátta étellel a szomszédság őrszemeit, ezért mindenki imádja, mert más nők erre nem voltak képesek.

8. Tanulság: Az eltávozás nem feltétlenül lelépés. Könnyen lehet, hogy 10 kilométerrel odébb nincs semmi gond. Amikor a 11. nap elmentünk a repülőtérre meglepődve tapasztaltuk, hogy 10 perc autózás után minden a legnagyobb rendben volt.  Sehol egy tank vagy katonai jármű. Az emberek nyugodtak voltak. Találkoztunk egy esküvői menettel is, mintha béke lenne, mert ott az is volt. Nem tudtuk 10     napon át, hogy csak el kellett volna utazni egy 20 kilométerrel távolabb szállodába és minden rendben lett volna. Mi ebből a tanulság. Ne ragaszkodj körmöd szakadtig az előzetes elképzeléseidhez.

9. Tanulság: Amikor egy konfliktusban szereplők célja nem meghatározható, távol kell maradni. Ha tudod, hogy kiktől kell félni, nincs problémád. De amikor már mindenki mindenki ellen van, akkor kívül kell maradni, mert ott mindenki vesztes lesz. A február 2.-i forrongás erre nagyon jó példa. Nem csak a fosztogatóktól kellett félni, hanem mindenkitől. Az épületeket elfoglalták a konfliktus minkét oldaláról. Kialakulóban volt egy polgárháború. Egyszerű game over lett. Lépnünk kellett.

10: Tanulság: Halmozz fel rengeteg élelmiszert. Az se probléma ha több van, mint amire szükséged lehet, mert a felesleggel megvásárolhatod mások barátságát.

11. Tanulság: Az emberek el fognak árulni. Légy rá felkészülve mert bárhonnan megkaphatod: „barátok”, rokonok, alkalmazottak, bárki lehet, ha azt hiszi, hogy mentheti saját bőrét a te károdra. A legszörnyűbb a dologban, hogy sokszor védhető, sőt megbocsátható az elárulás. Bizonyára megérted, hogy bizonyos helyzetben a saját családod lesz az első számú gondod, és te lehetsz az, aki elad másokat. Nem egy kellemes dolog, de ez a valóság.

12. Tanulság: Egyeseken meg fogsz lepődni. Olyanok, akikre a legkevésbé számítottál meg fognak lepni, hogy szükség esetén milyen mértékben fognak segíteni, esetleg saját maguk bajba keverése árán.

13. Tanulság: Diverzifikáld anyagi tartalékaidat, vagyis fektesd többféle dologba a pénzed. Arannyal nem lehet élelmiszert venni (de lásd a következő pontot), készpénzért nem tudsz repülőjegyet venni szorult helyzetben. De mit ad isten a bezárt élelmiszer kereskedő ad neked árut hitelkártyára. Legyen tehát készpénzed, de nem csak helyi valutában. Esetleg elrejthetsz készpénzt ott, ahová tervezed az elmenekülést.

14. Tanulság: Legyen aranyad! Nem fogják elfogadni a az ABC-ben, de kellemes alkupozícióban találhatod magad. „Figyelj, ezt az aranyat letétbe helyezem nálad az élelmiszerekért, és amint működnek az ATM-ek visszaváltom tőled.” De nagyon jól fel lehet használni megvesztegetésre. Például, ha a kedvenc kutyádat fel akarod csempészni a repülőgépre.

15. Tanulság: Ezüst. Legyen nálad nagyobb mennyiség az aranyad mellett, ha nem tervezed a lelépést, mert az ezüstből nagyobb tömegnek van megfelelő értéke. Több kiló ezüsttel nehéz a mozgás. Konszolidáció után viszont jól jön, ha van ezüstöd.

16. Tanulság: Légy rugalmas és találékony. SHTF a környékeden mindenkinek meglepetés lesz. Ez szükségessé teszi a gyors gondolkodást és döntést nem szokványos döntések mentén. Ne ragaszkodj semmihez se automatikusan. Ami ma eredményes, holnap nem biztos, hogy működik.

17. Tanulság: Légy félelmetes, ha a helyzet úgy kívánja. Beszélj hangosan és határozottan, vágj szigorú képet, hitesd el, hogy bármire képes vagy. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni a vitát, és maximalizálod az ellenlábas megnyerését. Tapints rá, hogy mikor kell visszahúzódni, vagy „támadni”. Az SHTF eseményei gyorsan változhatnak, amit követned kell. Neked is változni kell a szükségletnek megfelelően.

18. Tanulság: Alaposan töltsd fel szeszes italokkal a házi raktárodat. Ennek egy részével cserekereskedelmet folytathatsz, másik részét lekenyerezésre használhatod.

19. Tanulság: Az SHTF elmúlása után várható, hogy ismerőseid furcsán fognak viselkedni. Lesz egy csomó szöveg, hogy ki mit csinált, mit kell tenni legközelebb, hogy lehet elkerülni ilyen helyzeteket. Mindenki azt fogja hinni, hogy az ő ötlete a jó. Ezek a szövegek rontani fogják a helyzetedet. A lényeg, ha nem hazai vizeken evezel fogd be a szád. De ha őslakos vagy, a vita akkor se éri meg az árát.

20. Tanulság: SHTF alatt rájöhetsz ki az igazi barátod. SHTF után bánj velük ennek megfelelően. 😀

Javaslom, ezt a posztot printeljétek ki, és tegyétek el, egyszer még jól jöhet.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2802) Húsz tanulság Kairó utcáiról

  1. Amikor elkezdődik az SHTF és a rendfenntartásnak annyi, akkor első és legfontosabb dolgod, hogy BÁRMI ÁRON és BÁRMIVEL, de lőfegyvert szerezz, amivel megvédheted magad és a családod életét, ha baj van. Mivel lőfegyver csak a rendfenntartóknál, esetünkben a rendőröknél van, fontos, hogy keress egy járőrkocsit, öld meg a benne található rendőröket és szerezd meg az összes fegyverüket.
    Ez is lehetne egy pont. Fegyver nélkül, főleg .22-es Flóberttel csak egy senki vagy.
    (Ha ár ennyi okosságot összehordott a srác, aki kiköpte e sorokat.)

  2. Néhány rendőr felfegyverkezve nem olyan könnyű ellenfél főleg fegyver nélkül, mint ahogy gondolod. Ők is ragaszkodnak az életükhöz. Sőt nem kizárt, hogy a helyzeti előnyükből adódóan te válsz prédájukká. Én elkerülném még a találkozást is.

  3. 1 – Tom Bobb:
    Csatlakozom Kaminoshoz. Hogy akarsz megölni puszta kézzel 2-4 rendőrt? Arról nem beszélve, hogy miért ölnél, ha nem támadnak meg? Haszonszerzésből? Te már most a társadalom ellensége vagy, pedig még nem történt semmi. Nem csak a rendfenntartásnál van fegyver. Vannak fegyver boltok is. Hozzá lehet jutni arannyal, alkohollal, étellel is. Inkább az a probléma, hogy a természetbeni fizetést követően meg kapod-e a fegyvert. Elvégre a fegyver az „eladó” kezében van.

  4. Vadászvizsga, fegyvertartási engedély, és lőn fegyver.

    Nem kell senkit sem megölni érte (nem javaslom, hogy a rendvédelmiseknek menj neki, mert baj esetén nem csak pisztoly lesz náluk, hanem gépfegyver is, raktárról), és mindenki megszerezheti, aki büntetlen előéletű, nem vak, nem idegbeteg, és van egy B kategóriás jogsira való pénze, arra, hogy megszerezze a vadászengedélyt a fegyvertartásival együtt.
    Egy használt puska, sörétes esetén már 70e Ft-tól kapható, golyós kicsit drágábban kb. 100e Ft-tól.

  5. Sokat elmélkedtem ezen a témán, és úgy érzem, hogy van egy minimális, kis felkészültségem. Van egy nagy hátizsákom, meleg hálózsákom, esőálló sátram, egy machete, meg minden, ami egy erdőben alvós túrázáshoz kell. Ezt már csináltam többször is, aludtam kint fagypont alatt.
    Elméletileg én kész lennék lelépni, ha komoly baj történne, akármilyen téli hidegben is pár napig életben maradnék odakint. (Pár napig.)
    De hogy hagyjam itthon a szüleimet, akik hetven felé közelednek?

  6. Re:1
    Azért ez meredek álláspont… ?
    Fegyvert lehet másként is szerezni, nem kell egyből a legrosszabb megoldást választani.

  7. Tibor ‘bá!

    Azt írtad, hogy „Bulgária közel áll a polgárháborúhoz”. Ez kijelentés nagyon meglepett engem. Tudnál adni erről további információkat?
    Előre is köszönet!

    Cs. Lajos

  8. 8 – Cs.Lajos:
    Hol írtam azt, hogy Bulgária közel áll a polgárháborúhoz?

  9. Figyelem! A migráncsok már az Operaházban is ott vannak! Mindenkit megerőszakolnak és levágják a fejét (vagy fordított sorrendben), aki elmegy az operába!
    ‘George Gershwin Porgy és Bess című operájában (…) szereplő 28 énekesből 15-en eleget tettek Ókovács kérésének, és aláírták, hogy „identitásuk elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat.” ‘
    https://444.hu/2019/04/09/hivatalos-az-operahaz-15-enekese-afroamerikainak-vallja-magat

  10. 10 – Avatar:
    De ehhez tedd hozzá, hogy Gershwin örökösei csak úgy engedik a darab játszását, a kizárólag színes bőrűek szerepelnek.

  11. 11. Tiszta agyrém. Pedig maga Gershwin is fehér volt.

    Színesbőrű még simán lehet egy magyar. Na de afroAMERIKAI? Nevetséges. De a magyar találékonyság itt is megmutatkozik. 🙂 Kiskapu mindig van.

  12. 11: igen, így volt:
    „a zeneszerző öccse, és az opera szövegírója ugyanis úgy végrendelkezett, hogy az előadásban csak fekete énekesek léphetnek fel.”
    Ehhez ragaszkodtak az örökösök.

    „Ezért Ókovács Szilveszter arra kérte az énekeseket vallják magukat afroamerikainak. 28 énekesből 15-en aláírták.”
    http://www.atv.hu/belfold/20190408-okovacs-magyarorszagon-nincs-borszin-nyilvantartas

    12: Ez inkább a gerinctelenség és a szervilisség vegyülete, nem a találékonyságé.
    Nem lett volna muszáj pont ezt a darabot színre vinni, ha nem találnak itthon elég kvalifikált afrikai származású énekest. Így, hogy a főnök kérésére vallják magukat „afroamerikainak” bohócot csináltak magukból.
    Ezek után mennyire vehető komolyan, ha éppen kereszténynek, vagy ha magyarnak vallják magukat? Mikor épp minek érdemes…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük