(1120) Klíma betegség?

Tibor bá’ online

 

~00000Ha még nem hallottál volna a völgylázról, akkor nem vagy egyedül (lehet, hogy azonos a Q-lázzal). Olyannyira, hogy számtalan családi orvos félrediagnosztizálja. Kaliforniában 1998 és 2011 között a megbetegedések éves száma 850 százalékkal nőtt. A betegség megkapható spórák belélegzésével, amiket a szél, vagy emberek, állatok mozgása kavar fel. Na jó, de hol volt ez eddig?

A szakértők szerint a gombafélék igen érzékenyen reagálnak a környezeti változásokra. A melegebb, szárazabb klíma mellett a spórákat szállító por könnyebben száll, tehát a globális felmelegedéssel segítünk be a spórák hatékonyságába.

A betegségnek több szimptómája is van, és fájdalommal, elgyengüléssel jár, és néha halálos. Az influenzához hasonló tünetei vannak, de a fertőzés a tüdőből átmehet az agyra, a csontokra, bőrre, és még a szemekre is, aminek megvakulás, tüdő elégtelenség, és akár halál is lehet a következménye. A betegség tehát nem vicc, de hogy ezzel egészen tisztában legyünk, íme egy amerikai pasi leírása:

Nálam e betegség kétoldali tüdőgyulladással járt, amihez hozzátartozott az éjszakai izzadás. Mindjárt a kezdetén a  Diflucan gombaelleni gyógyszerből a megengedett legnagyobb dózist kaptam. Ennek a hatása hasonlít a rákos betegek kemoterápiájához. A hajam mellett kihullott még a szempillám, a szemöldököm is. A szájüregem, és az orrjáratom teli lett sebekkel. Ajkaim kiszáradtak és felrepedeztek, az ízületeim igen fájdalmassá váltak, ami miatt a járás lehetetlenné vált, oly annyira, hogy a vécére járás maximális erőfeszítésembe került. Folyamatosan vizsgálták a véremet a májfunkció ellenőrzése végett, de szerencsére megúsztam.

Nem túl nagy ügy. Magyarországon is terjed a Q-láz, ami egy teljesen új jelenség. A legújabb jelentés szerint nem tudják, honnan indul ki, de háziállatokat feltételeznek. Annyit azonban tudomásul kell vennünk, hogy a globális felmelegedés egészen biztos fog még számtalan kellemetlen meglepetést okozni.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

 

5 gondolat erről: „(1120) Klíma betegség?

  1. Pár napja viszont az ember szívébe férget juttató szúnyogcsípésről beszéltek A Kossuth rádioban. Orvos fejtegette a következményeit,a riporternő alig hitte,hogy ez valós dolog itt hazánkban.

  2. Pár napja viszont az ember szívébe férget juttató szúnyogcsípésről beszéltek A Kossuth rádioban. Orvos fejtegette a következményeit,a riporternő alig hitte,hogy ez valós dolog itt hazánkban.

  3. 3:
    Ha kétszer nyomod mmeg, hogy mehet, mit vársz? 😀

  4. Kedves Tibor bá’!

    Csak néhány észrevétel.
    A nálunk terjedő Q-láz nem lehet azonos az Amerikában endémiás völgylázzal, ugyanis az előbbit a Coxiella burnetti nevű baktérium, utóbbit pedig a Coccidioides immitis gomba okozza.
    A Q-láz terjedése sem annyira új jelenség, a 90-es években is előfordultak bejelentett esetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük