(1092) Az „érem” másik oldala

Tibor bá’ online

 

 

~at0002Szerdán, vagyis május 21-én Jani hozzászólásként felrakott néhány ezer karaktert, STOFFÁN GYÖRGY: NYÍLT LEVÉL MARTIN SCHULZHOZ!!! cím alatt, feltételezem abból a célból, hogy verese ki mindenkinél a biztosítékot. Kiverte! Én magam úgy nyilatkoztam, hogy a szélsőjobb primitív stílusa számomra a legelfogadhatatlanabb. Ez után adva van az igény, hogy nézzünk meg egy szélsőbalos cikket, ami szintén Orbán áldásos tevékenysége ihletett, szintén a közelmúltban. Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni. Aztán majd „elemzem”. A szerző Bartus László az Amerikai Népszava tulajdonosa és főszerkesztője:

________________________________________________________________

Orbán lenácizta Németországot. Ez akkor is világbotrány lenne, ha Magyarország nem az utolsó csatlósa lett volna annak a Németországnak, amellyel a mai Németország nem azonos. Ez akkor is arcátlanság lenne, ha Magyarország csak fele annyira szembenézett volna a II. világháborús szerepével, mint Németország. Diplomáciai szempontból Orbán szavai értékelhetetlenek, mert miniszterelnök ilyen kocsmai stílusban nem nyilatkozhat, különösen a legfontosabb szövetségeséről nem. Ez az ember nem szalonképes.

Szavai igazságtalanok is, mert Németország valóban elítélte náci korszakát, és feldolgozta a múltat. Szembenézett saját felelősségével, a holokauszttal, az antiszemitizmussal és a náci eszmékkel, míg Magyarország nem. Orbán Viktor úgy emlegeti a németeknek a náci múltat, és veti azt a mintademokrácia Németország szemére, hogy ő ma hasonló ideológiát képvisel, kódolt antiszemita és náci eszméket terjeszt, nácikat támogat, kitüntet, rehabilitál. Ő a nyilasok mindennapi kenyere, annak a Horthy-rendszernek az újraélesztője, amely a hitleri Németországgal szövetséget kötött. Adolf Hitlernek nem azért kellett bevonulnia Magyarországra, mert a magyarok antiszemitizmusa és fasizmusa nem lett volna a nácik számára megfelelő, vagy megváltozott volna, hanem azért, mert a háború vesztésre állt, és a magyarok a veszteségben már nem akartak osztozni, csak a nyereségben. A csavaros magyar észjárás nagyobb dicsőségére. Megpróbáltak kiegyezni a szövetségesekkel, hogy a következményeket elkerüljék. Meg kell nézni a filmhíradókat, hogyan beszéltek ezek az ellenségről, amíg a nácik zsoldjában mentek nyári ruhában télen gyilkolni. El kell olvasni a zsidótörvények parlamenti vitáját, a korabeli sajtót, hogyan beszéltek ezek a zsidókról. De amikor a fenékberúgás közeledett, akkor jó szokásuk szerint megpróbáltak a győztesek mellé állni. Elég undorító jellemre vall.

Nem azért kellett tankokkal lerohanni Magyarországot, mert nem volt megbízhatóan fasiszta, antiszemita és náci ideológiával átitatott ország, hanem azért, mert csak addig volt a német nácik megbízható szövetségese, amíg abból hasznot remélt. Amikor úgy látták Orbán Viktor “keresztény-nemzeti”  példaképei és barátai, hogy a vesztesek oldalára kerülnek, és viselni kell a következményeket, akkor jellemtelen férgek módjára próbáltak átállni a másik oldalra. Ezek nemcsak mocskos fasiszták, rohadék antiszemiták, hanem jellemtelen és gerinctelen emberek is voltak. Megtestesítették azt a “kereszténységet”, amelynek semmi köze a kereszténységhez, hanem csak a katolicizmushoz, amely egy másik vallás, és amely végiggyilkolta a történelmet. Nem azért próbáltak kiugrani, mert mást gondoltak a nácizmusról, a fasizmusról, a zsidókról, hanem azért, mert nem volt bennük annyi tisztesség sem, hogy vállalják a felelősséget a tetteikért. Ha lett volna bennük tartás, akkor lemondanak, és vállalják annak minden következményét. Horthy nélkül a németek nem tudtak volna csaknem ötszáz ezer zsidót deportálni, ahogyan ezt ők maguk is elmondták. Nem véletlen, hogy a nyilasok rémuralma alatt sokkal kevesebb zsidót öltek meg, mint Orbán példaképe, a fasiszta-náci Horthy alatt. Orbán nácizza Németországot, de a forró Hitler-Horthy kézfogások szereplői közül nem a németek állítanak szobrokat Hitlernek, hanem Orbán emberei Horthynak.

Téved, aki azt hiszi, hogy felelőtlen elszólásról van szó. Orbán fordított világot fest a magyarok elé. Magyarország soha nem nézett szembe saját felelősségével, a holokausztban játszott szerepével, soha nem ítélte el szívből a náci eszméket, soha nem számolt le az antiszemitizmusával. Egy kis fasiszta ország Európa közepén, fekély a demokratikus és szabad Európa testén. Ez csak azért lehetséges, mert a náci ideológiára épülő Nemzeti Együttműködés Rendszere kompatibilis a magyar néplélek mélyén nyugvó náci és antiszemita érzelmekkel. Orbán rendszere a magyarok antiszemitizmusának köszönheti a létét és a támogatottságát. Orbán Viktor minden beszéde ezekre az antiszemita érzelmekre hat és azokat táplálja. A magyarok hamis identitása a tagadásra épül: nem vagyunk antiszemiták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nácik, miközben a szívükben azok. Csak meg kell hallgatni a tagadás után következő első mondatot, amely minden esetben színtiszta náci szöveg. Az Orbán-rendszer a zsidóknak tulajdonított liberális demokráciák és a szabad piacgazdaság, a kapitalizmus ellen jött létre, azzal vív szabadságharcot. Az antiszemita érzelmű magyarság azért tűri el a jogtalanságokat, mert azokat a zsidókkal szembeni háború és szabadságharc részének tekinti. Nem baj, ha Orbán Viktor a saját embereinek osztja ki a trafikokat és az egész országot, mert akkor nem a zsidóké lesz. Erről szól a Nemzeti Együttgyűlölködés Rendszere.

Ezért fontos, hogy Orbán lenácizza azt a Németországot, amely a demokratikus és liberális Európa vezető állama, hogy a magyar nácik és antiszemiták identitását erősítse: nem mi vagyunk a nácik, hanem a németek azok, akik kritizálnak. Orbán antiszemita, fasiszta és náci rendszert épít, a goebbels-i propaganda pedig azzal kábítja a magyar tömegembert, hogy még mindig a németek a nácik, nem ők. Amikor ők Orbánt támogatják, jó ügyet szolgálnak. Nem kell szembenézni saját náci voltukkal. Le lehet tagadni. Megnyugszik a magyar szívben lakozó antiszemita nyilas, és hálás azért, hogy ettől a tehertől Orbán Viktor felmenti. Aki még nem járt a Fehérlófia könyvesboltban, sétáljon már el, és nézzen bele, hogy a tipikus rohadék nácik mindig így védekeznek. A legalja is. Orbán ezzel a nemzetet pusztítja és a megsemmisülésbe viszi.

Kedves fasiszta, náci, nyilas barátaim! Most közlöm veletek, hogy Magyarország közel áll ahhoz, hogy megszűnjön. Soha nem állt még ilyen közel hozzá. Nincs helye ennek a rákos daganatnak a földön. Emberevő, fajgyűlölő, barbár és primitív nemzetek eltűntek a történelemben. Ha Orbán a magyar néplélek kifejezője, és a magyarok ezt a beteg embert nem rúgják le magukról, hanem vele azonosulnak, akkor a világ a magyarokat fogja elsöpörni, és igaza lesz. Orbán ellenkező irányba viszi a magyarokat, mint amerre a civilizáció és az emberiség halad. Ők ezt az irányt rossznak mondják, mert a zsidóknak tulajdonítják, miután a római katolicizmus ideológiája 1500 éve ezt a gyűlöletes képet sugallja a zsidókról. Ez az ideológia van az alaptörvényben, a “keresztény-nemzeti” állam képében, ha valaki nem tudná. Az alaptörvényük is antiszemitizmusra épül. Ha úgy jobban tetszik: náci.

____________________________________________________________________

Ami első nekifutásra szembetűnő, hogy pont olyan vérgőzös, mint a szélsőjobbos irományok. De nézzük az ellentmondásokat. Mindjárt az elején elsüti az „utolsó csatlós” megbélyegzést, ami nem túl hízelgő, de igaz. Igen ám, de néhány sorral odébb ez áll: „De amikor a fenékberúgás közeledett, akkor jó szokásuk szerint megpróbáltak a győztesek mellé állni. Elég undorító jellemre vall.”

Vagyis Bartusnak se a sapkával, se sapka nélkül nem felel meg a Magyar. Utolsó csatlós, de ha ki akar ugrani, akkor undorítóan jellemtelen.

Közvetlenül ez után megkapjuk az ítélkezést: „Ez akkor is arcátlanság lenne, ha Magyarország csak fele annyira szembenézett volna a II. világháborús szerepével, mint Németország.” Hogy is van ez? A II. világháború után Sztálinnak volt 20 millió katonája, és a kölcsönbérleti szerződésben leszállított temérdek hadi hardvere. Amerika egyszerűen megijedt, hogy Sztálin lerohanja egész Európát. Abbahagyták a háborús bűnök piszkálgatását, Marshall segélyben részesítették az NSzK-t, hogy legyen egy puffer zóna. A németek kaptak a lehetőségen és háborús térhódítás helyett kialakították a „gazdasági csodájukat”, aminek hatása mind a mai napig tart. Ömlik a pénz a németekhez, amiből bőven jut zsidó kárpótlásra is, és Izrael mindent kap tőlük, amit csak akarnak (pl. Modern tengeralattjárókat), mert rájöttek, hogy így járnak a legjobban. Ezzel szemben a Szövetségesek minket (a többiekkel együtt) odavetettek a Szovjeteknek. Tőlünk nem azt követelte meg a Szovjet hatalom, hogy kérjünk bocsánatot a zsidóktól, hanem, hogy fél áron szállítsunk csirkét és bárányt az araboknak. Bartus tehát a II. világháború győzteseinek a különböző elvárásait veti a magyarok szemére.

Aztán találunk vaskos általánosítást is, nem is egyet: „A magyarok hamis identitása a tagadásra épül: nem vagyunk antiszemiták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nácik, miközben a szívükben azok.” Vagyis minden egyes magyar náci, beleértve a kb. 100 ezer zsidót és kb. 800 ezer cigányt is. Ezek után, hogy engem is ide sorol, már nem is zavar.

PS: Bartusnak komoly olvasótábora van, és sokan adományoznak, hogy az online kiadás életben maradhasson. Vajon kik lehetenek ezek? Nyilván magyar anyanyelvűek, de nem náci. Hmmmm.  

_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________
_____________________________________________________________________

 

38 gondolat erről: „(1092) Az „érem” másik oldala

  1. Schulz-ot állítólag hibásan idézték az újságban. Orbánnak állítólag a riporter tett fel olyan kérdést, amiben téves infók szerepeltek. Fifty-fifty. Mindkét „tévedés” lavinát indított. Bár amilyen szinten megy a fröcsögés mindkét oldal szélén, nem is igazán kellenek ezek a malőrök, csak apropót adnak.

  2. Orbánba jól belerúgtak a zsidó világkongresszuson, valakinek – nem a kutyájának sikerült 🙂 – visszaadta.
    Kiváncsi lennék, hogy a kurucinfo és bartus népszavája milyen közel lehetnek egymáshoz az USA-ban. Persze ragaszkodnak mindkettőhöz a szólásszabadság nevében. Az ellentétek vonzzák egymást 🙂
    Az ilyen szólásszabadság (mainstream) szerint rá lehet sütni bárkire az antiszemita náci jelzőt, bármennyire is humanista, filantróp a természete, vagy ellenkező oldalon zsidó szekértoló. Ha meg szemita lenne valaki (nem jó értelemben) akkor pedig gyanúsan terrorista.
    Ezt a bulvármédiát, mégha a fővonalat is képviseli, a megfelelő (illem)helyre kell tenni magunkban. 🙂

  3. Igazán szép cikk. Talán azért azt is bele lehetett volna venni, hogy a nácik megszállta országokban mindenütt voltak kollaboránsok, sőt sok helyen kollaboráns kormány alakult, pl. Franciaországban. Miután ezek vezetőit a vh. után felkötötték, mindenki hó-tiszta lett, kivéve Magyarországot. Érdekes.

    Az viszont igaz, hogy Horthy-nak 1944. márciusában le kellett volna mondania, és nem legitimálni a helyzetet október közepéig. Többek közt ezt is komoly hibájának tartom – persze az adott helyzet(é)ben lehet, hogy úgy tűnt, ez a kisebbik rossz. Egy fél évvel hosszabb Szálasi rémuralom ki tudja, mit hozott volna.

    Amúgy egy ilyen cikk esetében én azt is szívesen látnám, ha leírnák az „elvárásokat” is, nem csak a ‘bűneinket’ sorolnák. Már csak a „tisztánlátás végett”. 😉

  4. 3: „Egy fél évvel hosszabb Szálasi rémuralom ki tudja, mit hozott volna.”

    Bármit is hozott volna, de minden valószínűség szerint a 250 ezres budapesti zsidóság teljes deportálását is magával hozza.

    Ezt csak a Horthy-t fikázó zsidók miatt írom ide, aki „nemlemondásával’ majdnem az ostromgyűrű bezáródásáig meg tudta védeni őket. Vagyis azok a zsidók, akik most leginkább támadják Horthy-t, nagyrészt neki köszönhetik az életüket /pontosabban a szüleikét/. Viszont ezzel a tettével lettünk utolsó csatlósok.
    Érdekes dolog, de ha Horthy lemond márciusban, a budapesti zsidók eltűnnek a náci haláltáborokban, akkor most nem lenne, aki ilyen cikkeket írogasson. Magyarország pedig nem utolsó csatlós lenne, hanem ugyan olyan áldozata a nácizmusnak, mint pl. Ausztria, vagy Szlovákia.

    Kéretik ezen elgondolkozni, mindkét oldalon…

  5. 4:
    Fogalmad sincs mekkora nagy szívességet kértél azzal, hogy gondolkodjanak el. Sose azok nyomját a rizsát megállás nélkül, akik elgondolkodnak. 😀

  6. A Náci haláltáborok nem is biztos, hogy nem munkatáborok voltak. A zsidó deportálás nem is biztos, hogy nem kimenekítés és „jó zsidó” „rossz zsidó” szelektálás volt a cionista szélsőségesek által megszervezve. Eleve gyanús a II világháború kapcsán, hogy az IG Farben (ma BASF) gyakorlatilag Rockefeller tulajdon volt, az üzemegységeket nem érte jelentős bomba találat. A németeknek szintetikus benzint gyártottak, de kenőolaj nem volt a járművekbe, ezt szintén Rockefeller olajcégei szállították, miközben Sztálin gépgyárai is Rockefeller érdekeltségek voltak (lásd pl. Zil és Ford teherautók hasonlóságát) Összegezve: ha a szövetségesek el akarták volna folytani a háborút, véget vetve a „zsidók szörnyűségeinek”, akkor mindenekelőtt az amerikai iparmágnásoknak kellett volna leállítani a támogatását, és máris megállt volna a hadigépezet kenőolaj és szintetikus benzin híján. Hozzáteszem, hogy a II világháború regisztrált áldozatainak a száma meghaladja a 70 milliót, ebből a zsidó emberek száma 6 millió. Miért nem emlékezünk meg a másik 64 millióra, akik Rockefeller és Rotschild klánok hatalmi helyezkedése okán gyakorlatilag ugyanúgy el lettek deportálva a frontvonalra, ahol kínhalált haltak, miközben szívesebben lettek volna a szeretteikkel. Én személy szerint nagyon rühellem ezt a zsidó sajnálást, az egész nem volt és ma sem más, mint a cionista körök mesterkedése annak érdekében, hogy jóvátétel okán kialakíthatták Izraelt és ma Hitlert megszégyenítő módon bánhatnak a Palesztínokkal és az USA én Németország technológiájával gyakorlatilag aszimetrikus erőviszonyok mellett molesztálhassák azokat, akik földjében olaj, gáz vagy egyéb ásvány rejlik.

  7. Amint a II. világháború előkerül, meg a nácizmus, zsidózás, egyből mindenki agresszíven kezd el viselkedni, hogy nem is úgy volt, Horthy ezt tette, Hitler azt tette, szóval megy a vita. Főleg az idősebbeknél tapasztalom, hogy harapósabbak.

    De azért ne felejtsük már el, hogy a II. világháború régen volt! Nem lehet a múltat megváltoztatni. Ami történt megtörtént. A mai fiatal generációnak, már semmi köze nincs az akkorihoz. Nem mi követtük el azokat a szörnyű tetteket, és nem azok kérnek érte elégtételt, akiken sérelem esett. Néhányan akik aktívan részt vettek az akkori eseményekben még élnek ugyan, de már aggastyánok, nemsokára meghalnak. Ezen pörögni, és életben tartani az egész érát betegesnek tűnik. Zsidózás, nácizás, kommunistázás meg a többi ilyen megnyilvánulás egy undorító dolog, és emberek képesek ezzel elbaszni a saját és mások idejét minden elképzelhető szinten (gazdasági, politikai, piár …stb).

    Ignoráljuk már ezeket a kísérleteket, azt lépjünk már tovább.

  8. 33-ban volt az elsö zsidó hadüzenet New Yorkból Németországnak, de az igazi, a Zsidó Világszövetségé 1939-ben. Közötte mindössze egy az egész világra kiterjesztett boykott a német árukra, amit ugyancsak ök szerveztek. Ezek után a háború azonnali USA-lágereket hozott japán származásúaknak, s ugyanez ment az angolok alatti területeken.
    Itthon 32-33-ban furcsa dolgok történtek. A népszámlálás mellet vagyoni felmérés is zajlott, s ekkor nyílvánosságra került az adat, hogy az akkoriban kb. 80 éve magyrországi zsidóság az ország vagyonának egyharmadát tuljadonolja. (ebbe a készpénz és a smuck még nem is volt benne, csak ingatlan és föld …) Ugyanakkor felgyorsult, hogy egyszerre több vezéregyéniség is elhalálozott a nemzeti oldalról, ez halmazatilag állandósított egy mosolyszünetet.
    A magyar eseményeket meghatározta a zsidó felsöházi honatyák tevékenysége. Elöször ök ragaszkodtak, hogy a Jugoszlávia lerohanásában való részvételt mindenképpen, mert ellenkezö esetben bevonulnak a németek, s akkor a zsidóknak annyi. Horthyt rá tudták dumálni, s rövidesen a szovjet elleni hadüzenetre is. Tanúk szerint mindkettö szerepelt a parlamenti jegyzökönyvben, de ezek az oldalak eltüntek mind a budapesti, mind a washingtoni kongresszusi könyvtár kópiájából is. „Akik a rizsát nyomják,” végülis szeretnének arról mindent elhallgattatni, hogy a németek azért vonultak be, mert a háborús hátországi termelés a zsidó befolyás alatt folyamatosan esett vissza. Amikor a munkatáborba vagonozás megindult, kivel tárgyalták a részleteket? A zsidó szervezetekkel, ezért volt olyan pontos a szervezés, azoknak megsúgták, hogy ott nagyobb biztonságban lesznek amikor átvonul a front, s onnan már egyenesen Izraelbe …
    A Munkásmozgalmi Múzeumban az archivumban voltak csendörségi leiratok, hogy eszméletlen értékekkel zajlik majd az utazás, (akkor még nem tudhattak a nr. 2. aranyvonatról…) ezért nemcsak a szökés ellen kell biztosítani, hanem a külsö támadás ellen is. Egyedül a nyílasok tiltakoztak a deportálás ellen, hogy a zsidóknak annyi tartozása van, aminek ha csak egy töredékét, de ledolgozhatják itthon is. Az auschwitzi tábor kiállításán dolgoztunk felújítást végezve, mikor volt lengyel zsidó fogoly csajokkal beszélgetve megdöbbentö mondatokat hallottunk, amit akkor nem is igazán értettünk, (huszonéves gyerekek voltunk, a lengyelek ötven körüli csajok) csak késöbb, hogy az egész deportálás nyugati zsidók bosszúja, fegyelmezö akciója volt a keletiek ellen…

  9. 7: „Ignoráljuk már ezeket a kísérleteket, azt lépjünk már tovább.” Igazad van, tegyünk így.

    De mi legyen a holnapi holokauszt megemlékezéssel? 🙂

  10. 7: +1

    Normál esetben kinyílna a bicska a zsebemben egy ilyen írás után, de Bartus esetében…

    szóra sem érdemes az egész.

    Vajon kinek az érdeke a holokamuzás napirenden tartása?

    Mindenki tudja, hogy a holokauszt nem csak egy II világháborús zsidó tömegmészárlás. Ennél ez jóval tovább mutat, és több jelentőséggel bír.

  11. Nem akartam ide szólni,mert az agyamba felment a pumpa mikor elolvastam ezt a Bartus „cikket”..És ilyenkor nekem nem jó indulatból ide beírni.. 🙂

    De,elolvastam a 6-os hozzászólást.Az az igazság, hogy már vártam egy ilyen hozzászólást..Én nem szólok ehhez semmit,de kíváncsi vagyok rád Tibor bá..Vagyis szeretném a véleményedet hallani ezzel kapcsolatban..(Esetleg másét is)..
    10!
    Curixal itt egyetértek..Pontosan.Kinek az érdeke ez az állandó antiszemitázás napi renden tartása vajon?
    Mint a bontott csirke reklám anno régen…Nem meg mondtam hogy bontott csirkét hozzál,bontott csirkét,bontott csirkét.. 😮
    Antiszemita,antiszemita,antiszemita…

  12. 11:

    bontott csirke 😀 ez jó hasonlat volt, én is emlékszem még a reklámra.

    Nézd Melike, a 6-os írást én ennél tömörebben egyszer leírtam fészbukon egy hozzászólás kapcsán, utána megkaptam a magamét, mert mint utóbb kiderült az egyik ismerősöm ismerőse zsidó volt, és majdnem számon lettem kérve, hogy én ezt hogy mertem…

    Akkor megfogadtam, hogy fb-n többé nem foglalkozom a témával, sem a politikával.

    Amit Szabolcs ír, az lehet igaz, sőt egy része egész biztosan igaz, ezért írtam, hogy a holokauszt nem csak egy esemény volt a második világháborúban, hanem még mindig köztünk „él”.
    Ha kiderülne, hogy nem úgy és nem olyan okkal történt a zsidó mészárlás, ahogy azt súlykolják, akkor azzal az egész „történelmünk” zuhanna össze.

    Ez nem történhet meg, tehát folynia kell a csapból is a holokausztnak, és nem szabad kutatni sem az igazságot.
    Kezd annyi idő eltelni, hogy a jelen generációk szinte egyikének sem mond már lassan semmit a holokauszt, de az első generációs leszármazottak viszik tovább.

    Nem tudom történt e ilyen számítás, de kíváncsi lennék, hogy a németeknek az agymosáson kívül mennyibe került ténylegesen a holokauszt egészen a mai napig, ha egyáltalán ki lehet ezt csak pénzben fejezni…

  13. Már kb. másfél hete jancsika 212.-es hozzászólása előtt az előző postnál( http://www.antalffy-tibor.hu/?p=10893#comment-80538) akartam ezt írni, de akkor úgy gondoltam minek, hisz semmi sem változik ezáltal.
    A véleményemet már korábban is leírtam , de most megint előjött a téma, akkor még egyszer.

    Volt egy poszt korábban az általánosításról:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=8452

    Itt el lett könyvelve,
    hogy

    ” Összegezve, egy állítással szemben az nem elfogadható ellenérv, hogy ne általánosítsunk, csak azért, mert van kivétel. Ugyanis amennyiben csak azt fogadnánk el ténynek, ami alól nincs egyetlen kivétel se, akkor értelmét veszítené mindenfajta értékelés, és különböző élethelyzetekben többnyire rossz döntéseket hoznánk. ”

    Ezzel akkor se értettem egyet, mert az élethelyzete válogatja.
    Vészhelyzet esetén győz a sztereotípia, de ha van idő gondolkodni akkor használni kéne az agyunkat a differenciált gondolkodásra.
    Ha nem, az csak a lustaság és a kényelem szeretet jele és sok kellemetlenséghez vezethet a későbbiekben.

    Ha az ember nem veszi a fáradtságot pl. ilyen témáknál az általánosítás elkerülésére, akkor egy végtelen mókus kerékbe kerül a vita során mindkét vitázó fél.
    A végeredmény meg a múltból és a jelenből köztudott, a jövőben is garantált.

    Számtalan példát lehetne sorolni a zsidó és az un. antiszemita oldalról is, akár ez a korábban idézett poszt hozzászólásaiból is.
    Ezek aztán szépen keverednek a kettős mérce alkalmazásával.
    Jó példa erre a posztban hivatkozott mindkét írás.

    A Bartus cikkhez azért megjegyezném, ha már hivatkozunk az 1500 év katolicizmusra, akkor talán az ennék öregebb zsidó vallás „tanításairól” se feledkezzünk meg.
    A 4-es Observer komment is nagyon találó. Talán még ezt lehetne hozzá tenni, hogy állítólag zsidók is támogatták Hortyt az emigrációba.
    Akkor ők vajon ezt miért is tették?

  14. http://kitekinto.hu/europa/2012/03/21/magyarorszag_vezet_a_zsidoellenessegben#.UZ5PId1w0i0

    „A közvélemény-kutatás Magyarországra, Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára, Lengyelországra, Spanyolországra, Norvégiára és Nagy-Britanniára terjedt ki. A felmérés megállapította, hogy ezekben az országokban a lakosság nagy csoportjainak körében tovább élnek azok a klasszikus antiszemita vélemények, amelyek szerint a zsidóknak túl nagy a gazdasági befolyása, lojálisabbak Izraelhez, mint a saját hazájukhoz és „túl sokat beszélnek” a holokausztról.”

    Ezek szerint Európa nagy része ha eltérő mértékben is, de antiszemita.
    Milyen érdekes, hogy hasonlóak a kifogásolt dolgok.

    A túl nagy gazdasági befolyás állítás antiszemita voltának
    állítása szerint, akkor a volt izraeli miniszterelnök ” felvásárlós” kijelentése is antiszemita állítás.
    Ez azért durva vád egy volt izraeli miniszterelnökről.

    Az csak természetes, ezek mint valótlan feltételezések, amelyeknek nincs valóság alapjuk és ezek felvetése kimeríti az antiszemitizmus fogalmát.

    Magyarország előkelő helyezéséhez még annyit tennék, hozzá, hogy érdekes lenne megvizsgálni az országokban a zsidónak vallók lakosságon belüli arányát illetve az üzleti és más társadalmi pozíciókban elfoglalt arányukat.
    Meg esetleg a történelmét is.
    Itt nem csak a holocaustban való részvételre gondolok, hanem azok előzményeire is, meg az utána következő korszakra is.
    Lehet, hogy ennek hatása is az „előkelő” helyezés.

    „Azzal a kijelentéssel kapcsolatban, hogy „a zsidók még mindig túl sokat beszélnek arról, hogy mi történt velük a holokauszt alatt”, Magyarországon 63 (2009: 56), Lengyelországban 53, Olaszországban 48, Spanyolországban 47, Ausztriában 45, Németországban pedig 43 százalék mondta az, hogy „ez valószínűleg igaz”.”

    Hát ennek alapján nem úgy néz ki, mint ha Németország annyira szembenézett volna a múltjával.

  15. 14!
    „Magyarország előkelő helyezéséhez még annyit tennék, hozzá, hogy érdekes lenne megvizsgálni az országokban a zsidónak vallók lakosságon belüli arányát illetve az üzleti és más társadalmi pozíciókban elfoglalt arányukat”..

    Antiszemita vagy?.. 😀

    „Hát ennek alapján nem úgy néz ki, mint ha Németország annyira szembenézett volna a múltjával.”

    Hát nem is nézett szembe..Ugyanúgy fent hordják az orrukat,és magasabb rendűnek gondolják magukat..Tehát legbelül semmi sem változott bennük,az hogy kivülről mit mondanak az egy dolog..

  16. 13:
    Lekötelezel ezzel a belinkeléssel:

    Volt egy poszt korábban az általánosításról:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=8452

    Itt el lett könyvelve,
    hogy

    ” Összegezve, egy állítással szemben az nem elfogadható ellenérv, hogy ne általánosítsunk, csak azért, mert van kivétel. Ugyanis amennyiben csak azt fogadnánk el ténynek, ami alól nincs egyetlen kivétel se, akkor értelmét veszítené mindenfajta értékelés, és különböző élethelyzetekben többnyire rossz döntéseket hoznánk. ”
    Ezzel akkor se értettem egyet, mert az élethelyzete válogatja.

    Viszont a hozzáfűzött mindatod azt jelzi, hogy a posztot simán nem értetted meg. A ne általánosítsunk egy vita közben bedobott trükk, ellenérvelés helyett. Szépen levezettem, hogy minden élőlény, minden helyzetben „általánosít”. Jó okkal. Ez a túlélés érdekében alkalmazott helyes taktika. Ugyanis, ha a megfigyelésünk szerint bizonyos tényre akad kivétel, az mindössze tört százaléka a fősodornak. A sokkal kisebb hibát akkor követjük el, ha ezt figyelembevéve döntünk. Ha a „kivétel” jön be, akkor vesztettünk, de erre van a jóval kisebb esély.

  17. 16:Tibor bá’:
    Megint szelektíven olvastál, szerintem értettem a posztodat:

    ” Ezzel akkor se értettem egyet, mert az élethelyzete válogatja.
    Vészhelyzet esetén győz a sztereotípia, de ha van idő gondolkodni akkor használni kéne az agyunkat a differenciált gondolkodásra.
    Ha nem, az csak a lustaság és a kényelem szeretet jele és sok kellemetlenséghez vezethet a későbbiekben.”

    Gondolom a zsidó-antiszemita téma nem tekinthető azonnali vészhelyzetnek.
    Van idő az árnyalt gondolkodásra és a differenciálásra.

    Én a „ne általánosítsunk” kifejezést nem csak egy szófordulatnak tekintettem/tekintem, hanem a mögöttes tartalomra koncentráltam.
    A reflexió a tartalomnak szólt.

  18. 17: „Gondolom a zsidó-antiszemita téma nem tekinthető azonnali vészhelyzetnek.”
    Ha komolyan vesszük Simon Peres állítását az országgal kapcsolatban, akkor ezt azért gondold át. 🙂

  19. 17:
    Szerintem rosszul kategórizálsz. Nem vészhelyzet kontra „van idő az árnyalt gondolkodásara”. Hanem ismert téma kontra ismeretlen téma.
    Ha egy cigány tűzifát akar nekem eladni (tegnap csöngettek be) az nem vészhelyzet, rengeteg időm van az átgondolásra: De mit gondolhatok át? Semmit. Marad a tapasztala: „a cigány mindig átver” ÁLTALÁNOSÍTOK. és jó okkal. Kati néni, a falu egyetlen cigány asszonya zoknikat árul a COOP előtt. veszek tőle, mert ismerem és a csomagban 6 pár zokni lesz, nem pedig összehajtogatott csomagoló papír.
    Adj nekem egyetlen példát, amikor az általánosítás helyett, ismeretlen helyzetben differenciálhatsz. Nem arról van szó, hogy utánajársz a témának, mert arra ritkán van lehetőség, és rendszerint nem ér annyit az egész.

  20. 18:

    Simon Perez 6 évvel ezelőtti kijelentése nem valaminek a kezdetét, hanem a folyamat végét jelentette. Ezért is mondhatta nyíltan a fősodratú médiába azt a bizonyos mondatot.

    Egyébként normális körülmények közt egyik író ámokfutása sem érdemelne egyetlen kommentet sem.

    Tudnék, de nem akarok ilyen kifejezésekhez hozzászólni, ezekre bármit is reagálni:

    „Most közlöm veletek, hogy Magyarország közel áll ahhoz, hogy megszűnjön. Soha nem állt még ilyen közel hozzá. Nincs helye ennek a rákos daganatnak a földön.”

    Talán csak annyit zárszóként, hogy igen, eliminálni lehet egy rákos daganatot, de a metasztázisok úgy is megjelennek/megjelentek, és szóródnak.

  21. 21:
    Ez csak lózung.
    1) Ki ő, a nagy senki, hogy közli velünk.
    2) Nincs helye? Miért ez a Föld egy olyan kitüntetett hely lenne? Az egész emberiség rohad, úgy ahogy van.

  22. 7. N Says:
    „De azért ne felejtsük már el, hogy a II. világháború régen volt!”

    Egyáltalán nem volt régen, még 2 emberöltő sincs, még élnek tanuk mindkét oldalról.
    Meg kell nézni régi háború előtti fotókat 1930-1944 közöttieket, mennyi zsidóbolt, zsidónevű boltfelirat van.Ezek a kisboltosok kinek ártottak?Miért kellett elhurcolni haláltáborba őket?Miért kellett kirabolni a hátrahagyott boltjukat?Most jön a +kik+.A mostani fiatalok egy része abból élt, élnek, tanultak, tanulnak jó körülmények között, amiből apjuk,nagyapjuk megszerzett a háború alatt.Amiből sokan meggazdagodtak.Igen, a zsidók hátramaradt,hátrahagyott,kirabolt vagyonára gondolok.Mert nem német,moldáv,bengáli,szír harcosok fosztották ki a hátrahagyott áruval teli boltokat, hanem a magyarok.Nem az a 30 német tiszt tuszkolt fel 400.000 ezer embert a vagonokba a vágóhíd irányába, hanem a mostani itteni fiatalok szülei,nagyszülei!Már amelyik nagyszülő elnem menekült a büntetés,megtorlás elől a háború végén Kanadába,Ausztráliába,Argentínába,Bolíviába, meg a föld legtávolabbi országaiba.
    Még mielőtt bármivel vádolnál, egyik oldalhoz sincs közöm, de mindkét oldalról ismerek,ismertem embereket, és ismerek akiknek odaveszett a hozzátartozójuk.

    http://ujszo.com/napilap/cimlapcikk/2012/07/25/szlovakiai-zsidok-adjak-ki-es-iteljek-el-csataryt

    Idézet a cikkből: „Állítása szerint bizonyítást nyert, hogy Csatáry a Kassán összerabolt műkincsekkel kereskedett kanadai emigrációjában.

    A „gyűjtőúr”…., aki nem csak az embereket gyűjtötte (be), hanem az műkincs értékeiket is!

  23. Ez a bartusmanus könyvet írt az olajmaffiáról.Állítólag Portik bízta meg hogy elterelő műveletként dobjon össze valamit de szigorúan a kis halakról.Jó pénzért.
    Nekem nem hiteles ez a faszi.Bár lehet alaptalanul vádolják.
    A hitgyüliről írt könyve anno tetszett.
    Más.
    Horthy fegyverszünetet kért,nem pedig átállni akart.
    Megvetette az ilyen magatartást.Főleg a románok miatt,akik egyből nekünk estek mikor átálltak.
    Ettől függetlenül óriási hiba volt hadat üzennie a SZU-nak.
    Ismét kivérzett a magyarság.Ki tudja hányadszor.
    Némi igaza van az antiszemitizmusunkkal kapcsolatban.
    1946-ban pogrom volt hazánkban.Erről kevesen tudnak ,mivel csak néhány áldozat volt.Valami uzsorázós boltosok.Rosseb se ejt könnyet értük.

  24. 22: „A mostani fiatalok egy része abból élt, élnek, tanultak, tanulnak jó körülmények között, amiből apjuk,nagyapjuk megszerzett a háború alatt.Amiből sokan meggazdagodtak. Igen, a zsidók hátramaradt,hátrahagyott,kirabolt vagyonára gondolok.”

    Sokan meg egy golyót szereztek a fejükbe, vagy repeszeket a hasukba.
    A zsidók meg úgy hozták ide a vagyonukat külföldről, ugye?
    Kiraboltak minden kastélyt, kúriát, középületet és még lehetne sorolni. Kezdték a németek, folytatták az oroszok, a maradékot vitték a magyarok.
    Különben meg a nagy zsidó vagyonokra (elsősorban gyárakra, műkincsekre) először a Német Birodalom tette rá a kezét, majd később az oroszok – jóvátétel címén. Az oroszoknál még most is egy rahedli magyarországi műkincs van.

  25. 22: „egyik oldalhoz sincs közöm”

    Hogyne lenne – vagy a te felmenőid is rabolták a zsidó vagyont (legalábbis ezt általánosítottad a magyarokra), vagy a ti vagyonotokat rabolták ezek a „nem német,moldáv,bengáli,szír” elemek. Érzésem szerint ez az utóbbi lesz a jó megoldás. 😉

  26. 25. Observer Says:

    Ne személyeskedj(!), mert felmenőimnek egyik oldalhoz sem volt köze.

    „A zsidók meg úgy hozták ide a vagyonukat külföldről, ugye?”

    A 20′-as évek gazdasági fellendüléséről még nem hallottál?
    Akkor olvasgassál róla:
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/bethlen_istvan_miniszterelnoksege/

    Kapott az ország sok kölcsönt, és az iparban is nagyarányú fejlődés kezdődött.Ebből 20-40-ig miért nem vagyonosodhattak volna meg?Most itt éppen az ellekezője van, óriásplakátokon hirdetik a sikerét ha eltudnak adni pár milliárdos kötvényt, és az ipar lefelé hanyatlik…

  27. 26: A nagy gazdasági válságról nem hallottál?

    Az akkor tönkrement gazdálkodók vagyona jórészt zsidó kezekbe került.
    Szerintem nem ugyan abból a törikönyvből tanultunk.
    Amúgy elismerem, ez elég szerencsétlen mondat volt a részemről, teljesen mindegy, hogy ki hogy szerzi a vagyonát, ha az „törvényes” – jól látjuk ezt napjainkban is.

    „Ne személyeskedj(!), mert felmenőimnek egyik oldalhoz sem volt köze.” Tehát se zsidó nem vagy, se magyar… akkor mi? 🙂

  28. Magyarország kölcsönt 1924-től kapott, hogy ki tudja fizetni a háborus jóvátételeit, amikre kötelezték.
    A 20-as években ment ki Amerikába 1,5 millió emberünk.
    A gazdasági fellendülés miatt?

  29. 22!

    „Mert nem német,moldáv,bengáli,szír harcosok fosztották ki a hátrahagyott áruval teli boltokat, hanem a magyarok.”

    Hátrébb az agarakkal!Először is..Ami akkor esetleg a boltban maradt,az semmiség.Azoknak a zsidóknak a pénze,vagy vagyona nem a boltokban volt..Hanem máshová volt eldugva,esetleg az otthonaikba.Vagy nekünk például van egy középkori borospincénk,ami akkoriban zsidóé volt..Abban is volt elfalazva zsidó vagyon..(Mire én odaértem ,már nem volt ott 😀 )
    Tehát azt akarom mondani,hogy az elhurcolt kis zsidó emberek,a haláltáborban egymásnak elmondták kinek mije van,és hol van,hogy amelyikük életben marad ,az tudja.És aki sikeresen túlélte,az elment és beköltözött a másik meghalt zsidó házába,meg elvette a cuccát,vagyonát..
    (Anyósom nagyon sokat mesélt ilyen történeteket név szerint is,mivel saját szemével látta itt,még gyerekként)..

  30. 22:
    Biztosítalak arról, hogy állításod nélkülöz minden alapot. Ha indulatos lennék, akkor azt írtam volna, hogy egy rakás marhaság. Történetesen én egy élő tanú vagyok, ráadásul érzelem mentesen objektív. És akkor figyelj!
    1) Ostrom alatt a Vilmos Császár út 19/c-ben laktunk a harmadik demeleten. Ebben a házban volt apám textil nagykereskedése, ami csak egy iroda és egy áruminta bolt volt. A Ó utca 9.-ben volt a raktár. A fél pince apám raktára volt, benne 3 teherautónyi fésűsgyapjú ruhaszövet, svájci selyem-puplin, stb. ami a háború után aranyat ért (volna). 1945 január végén megérkezett 3 orosz teherautó, és az egész raktárat kiürítették, aminek az értéke mai pénzben 100 milliós nagyságrendű volt. A rablást a Ó utcára néző balkonunkról néztük végig, apám az oroszok között felismerte az egyik (zsidó) vevőjét, aki az oroszoknak eladta a tippet. Hogy zsidó volt, az ebben az esetben nem releváns, lehetett volna goj is.
    2) A lakás, amibe 1944 nyarán beköltöztünk előtte egy idős zsidó házaspár bérleménye volt. A férfi tudőgyógyász volt, ami abban az időben hihetetlen jó szakma volt. Mielőtt a lakást nekünk kiadták volna a zsidó házaspár butorait PONTOS LELTÁR MELLETT összerakták az egyik szobába és lezárták. Mert Magyarország feudálkapitalist félig-meddig diktatúra volt, de JOGÁLLAM. A házaspár férfi tagja meghalt, az idős hölgy visszajött 1945 januárban és hiánytalanul átvehette az ingóságait.
    3) Az elhurcolt zsidó tulajdonosok üzleteit gondosan lezárták. Decemberben a körülzárt Budapesten hoztak egy rendelkezést, hogy ezeket az üzleteket ki kell nyitni és a lakósságnak ki kell árusítani, hogy az áruk ne vesszenek el a várható ostrom alatt. Apám is meg lett bizva egy Vámház kőrúti zsidó üzlet kiárusításával. Pontos elszámolás volt, lopásról szó se lehetett. Anyámnak hozott haza egy kardigán, aminek az árát betette a kasszába.
    Ezek voltak a tipikus esetek. Természetesen egy háború alatt mindenki lop-rabol-menekül-cipeli magával az értéket-egymást lelővik miatta, stb. stb. de ezt nem csak a magyarok teszik, hanem oroszok, németek, angolok, amerikaiak, mindenki, mert ez HÁBORÚ, amiről neked fogalmad sincs, de nem csak neked, az azóta felnött két generációnak sincs. TV előtt ülve röhögő görcsöt kapok. Egy építkezésen találnak egy 82 mm-es gyalogsági aknát. Megáll az élet, 500 (ötszáz) méteres körzetben mindenki kilakoltatnak, 1500 embernek kell elhagyni az otthonát. ha egy ilyen aknak 500 méterre becsapódott a szemünk se rebbent, 50 méternél se nagyon. A te generációd csak szövegelni tud, de azt nagyon.

  31. Abból nem sok minden kerekedik ha a fiatalabb és idősebb generáció egymást szapulja:) Neki nagy eséllyel nincs rálátása arra,hogy mit jelent egy jó kis flancos háború, de ez talán nem is probléma hiszen egy háború az nem más mint az emberi társadalom kudarca hiszen ennél lentebb már nehéz süllyedni.
    Tibor bá miért,jó az ha nem lakoltatnak ki 500 méteres körzetben hanem csak 100 ? Ha 200 méteren megsérül valaki egy esetleges robbanás miatt akkor megérte a 400 méter spórolás ?

  32. 31:
    Elég lenne közölni az emeberekkel, hogy 14:00-ig ne menjenek ki az utcára és ne álljanak az ablak előtt. Ezeknek a repesz gránátoknak nem volt romboló ereje, cak szorták szét a repeszeket többnyire 30 fokos szögben. Ha lehasaltál, akkor 10-15 méter már biztonságos volt, mert a szilánkok elmentek a fejed felett. – Sok hűhó semmiért. Én nem szapulom a fiatalokat, de utálom, ha valaki nem kérdez, csak állít, miközben üres a feje.

  33. 33: OV igazán büszke lehet rá, hogy ilyenek tolják a szekerét. 😉

    Különben félelmetes az emberi hülyeség ilyen mértékű megtestesülése.
    Mi lesz ezekkel az emberekkel, ha esetleg a következő választáson a vezér elbukik?

  34. 33:

    Ennél Bartus szövege nagyságrendekkel alpáribb volt.

    Nem is értem mi bajod van vele. Csak szereti Viktorunkat.
    Egyébként épp ma említették német ismerőseim, hogy sokat foglalkozik a média náluk Magyarországgal.

    Egész Európa meg van zavarodva, mi csak az élen járunk ebben, nem hiszem el, hogy ti semminek nem tudtok örülni 😀

  35. 35:
    Ha te ebből a levélből csak azt szűröd le, hogy a fényképen is látható nő szereti Orbánt, akkor az eddigi veled kapcsolatos véleményemet sürgősen revidiálnom kell. 🙁

  36. 36:

    Tibor bá, ha valaki szereti Orbánt az értelem szerűen hozza magával az összes többi tünetet. Had ne soroljam, itt nagyjából mindenki tudja…
    Egyébként én az írásra nem az alpári jelzőt használtam volna, hanem a dedóst, bár azzal meg ovódásokat sérteném meg.
    Esetleg IQ light? Nem tudom, de nem is akarok sok időt erre pazarolni, annyi biztos, hogy nekem Anettka jutott eszembe mikor olvastam.

  37. 33!
    Úristen!!
    És ezt el is küldték Merkelnek?.. 😮
    Ez egy abszolúte tudatlanságról árulkodik ez az iromány…Se a tényeket nem ismeri,sem a történelmet,levélírásból meg egyenesen nulla..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük