(2578) A burgonya (promótálása)

Tibor bá’ online

 

Aki azt hiszi, hogy most fog olvasni néhány sikeres konyhareceptet a krumpli elkészítésével kapcsolatban, az icike-picikét csalódni fog. A magyar konyha a burgonyát valóban száz meg száz változatban képes feltálalni, de én most a joggal népszerű burgonyát túlélési oldalról kívánom megvilágítani. Mindjárt az elején be kell vallanom, hogy fényes mondataimat nem a saját kútfőmből veszem csupán, hanem egy amerikai burgonyaszakértő – Istenem, hát ilyen is  van –  izgalmas soraiból is. Az úr különben Chris Voigt, a Washington Állam Burgonya Bizottságának az alelnöke, aki két hónapon keresztül semmi mást nem evett, mint burgonyát, hogy ezzel is bizonyítsa az általa képviselt tápanyag kiválóságát. 😀

A krumpli a maga nemében, mint gumós növény, egy unikum, mert termése a szénhidráton kívül fehérjét is tartalmaz, nem is keveset. Most persze leesett az állad, de ez még nem minden. Száraz anyagra vonatkoztatva a burgonya protein tartalma nem csak magas, 10 % körüli, de esszenciális, azaz teljes értékű. Ezzel azonban a sor nem záródik le, mert van még egy-két érdeme a krumplinak. Nézzük a benne található vitaminokat 100 g burgonyára vonatkoztatva: B1(tiamin) = 0,08 mg, B2(riboflavin) = 0,03 mg, B3(niacin) = 1,1 mg, B6 = 0,25 mg, C = 20 mg. Majd az ásványi anyagokat: kalcium = 12 mg, vas = 1,8 mg, magnézium = 23 mg, foszfor = 57 mg, kálium = 421 mg. Viszont nátriumból szerencsére csak 6 mg. A sok jó mellett sajnos van egy rossz tulajdonsága is, amit kevesen tudnak. A burgonya egy kissé mérgező. Hoppá! A háziasszonyok (istenem, van még ilyen) nagy része tud arról, hogy a gumó zöld része – ami ritkán előfordul – mérgező, ezt ki kell vágni. A valóság azonban az, hogy nem csak a zöld része mérgező (rendszerint a földből kiemelkedő gumó része), legfeljebb ez sokkal nagyobb mértékben. Mi ez a méreg? Úgy hívják, hogy Szolónin. A megengedett (USA) Szolónin tartalom 200 mg/kg, de a kereskedelemben forgalmazott burgonyában 8-180 mg/kg található. Ami érdekes, hogy ez általában nem téma, mert burgonyamérgezésben még senki nem halt meg, de a mértéktelen fogyasztásnál bizonyos enyhe mérgezési tünettel számolni kell (hányinger, fejfájás, stb.).

Ami A burgonyát vonzóvá teszi a túlélők számára, hogy termesztése viszonylag egyszerű. Egyetlen követelmény, hogy a talajt fel kell lazítani (ásás, szántás). Ezt követve a talajba vályút vagy lyukakat kell kialakítani, amiben el kell helyezni a vetőburgonyát (Apró, de egészséges krumpli megteszi. Azért apró, mert a növény mérete és hozama teljesen független az elültetett burgonya méretétől). A gumók akkor fejlődnek ki, amikor a növény virágzik (általában). Virágzást követve lehet szüretelni, és néha érdemes is. Ugyanis amikor a talaj hőmérséklete eléri a 23 °C-t a gumók növekedése leáll. Ebből az is következi, hogy a burgonyát érdemes közvetlenül a fagy felengedése után elültetni, hogy a 23 °C-ig több idő teljesen el. A burgonya szüretelése után még van idő őszig valami mást ültetni a helyére.

A burgonya egyetlen hátránya – mert sajnos az is van – hogy tárolása problematikus, amit különben minden háziasszony tud. És most megyek és készítek egy kis rakott krumplit vacsorára. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

16 gondolat erről: „(2578) A burgonya (promótálása)

  1. Nem is olyan régen láttam a Mentőexpedíció című filmet, ahol a Marson ragadt űrhajos krumplitermesztésbe fogva tud annyi élelmet előállítani, hogy kibírja a megmentéséig.

    A krumpli még abban is különleges, hogy nem kell egész szemnek lennie a vetőgumónak, elég egy darab is belőle. Háború idején ezt ki is használta a lakosság, amikor begyüjtöttek minden élelmiszert, sokan megpucolva adták le, és a jó vastagon levágott héj is képes vetőgumóként funkciónálni.

  2. 1 – n/a:
    Az egésznek a szépséghibája a sárga/fekete csíkos kolorádó bogár. Ha az megtalálja a burgonya ültetvényt akkor annyi.

  3. Van még egy hátrány, a négy öt év után már a gumók az újravetés miatt rothadás támadja meg, ami csak magról való szaporításával küszöbölhető ki.
    Ez azt jelenti, hogy négy évente magról kéne új egyedet előállítani. A magról való szaporítás elég macerás.

  4. 4 – Bodor Attila:
    Ezt régen úgy oldották meg, hogy egymástól messze élő gazdák egy félzsák krumplit kicseréltek a piactéren.

  5. A kolorádó bogarat, idén kiskesztyűvel, egyesével irtottuk. Krumplit 150 nm- termelünk, csak bio módszereket alkalmazunk. Eleve úgy termesztünk mindent, mintha már nem lenne bolt ahonnan növényvédőszert, magodt, s egyebet lehet venni. 5 alkalommal kellett aprólékosan kesztyűvel végig bogarászni az ültetvényt, és jobbára megszűnt a probléma. Illetve idei megfigyelés: a föld felét hagyományosan töltöttük, a másik felét vastagon szalmával mulcsoltuk. Eredmény: a mulcsolt területen kevesebb volt a bogár, több a termés. De a burgonya termesztése még így is nagyobb macera, mint a csicsókáé. A valódi túlélőnövény szerintem pont ezért inkább ez. Nincs ellensége, kiirtani is nehéz, inulin tartalma miatt a vércukorszintet is rendben tartja. Nem kell külön tárolni, mert fagyok sem ártanak neki.

  6. 3 Tibor bá’

    Mint írtam, a túlélési szempontot tartottam fontosnak.
    Okkor OK!

    Ahogy 6 Anna írta, a bogarakat kézzel is össze lehet szedni, a petéket és a fiatal lárvákat összemorzsolni.
    Nem gusztusos, ezért nincs ellensége ennek a bogárnak. De ismét 6 Anna szerint kesztyűvel ez is rendben van.
    Kicsi helyen sok termés. A túléléskor lesz időnk, és motivációnk bogarat gyűjteni.
    Nem nagyüzemileg termelni, ne a piacra eladni, csak magunknak éppen csak nem éhen halni.
    Az anyagmegmaradás törvénye itt is érvényesül. Sok trágya kell hozzá, de ezt komposztásással is meg lehet oldani. Valami rothadó hulladék mindig van valahol.

    6 Anna
    A csicsóka kemény talajban kicsi gumókat, rossz termést hoz.

  7. Laza, előkészített talajon valóban jobban terem, mint minden más. Idén is raktunk, kötött agyagos talajba, azonban elötte alaposan előkészítettük, így jó termés várható. Azonban ha egy részét a terület legkevésbé hasznosított részén hagyjuk elszaporodni, lehet, hogy a termés kicsi lesz, és satnya, de tél közepén vésztartalék nak jó. A szára meg nagyon jól ég a sparheltben, és pont megfő rajt egy adag étel.

  8. 5 Tibor bá’ ez nem működik kipróbáltam.

  9. A csicsóka hátránya:nyersen nem ehető kellemetlen hasfájás!
    Előnye:
    1,A növényt jószerint nem ismerik fel a földből kiálló részén ,még gumó állapotában sem sokan.(rengetegen)
    2,Egyszer kihelyezed majd :terem, terem ,terem
    3,Igénytelen de tényleg fagy ,meleg, víz, időjárás
    Ez a saját tapasztalatom.Jelenlegi kisérletem,hogy lefújtam NASA-val az eredményét kiváncsian várom.AZ oldat a dupla dózis 1,5X-se volt.Eredményt jövöre várom.
    Mert ha egy rizómát a földben felejtesz a növény könyörtelenül megjelenik.

  10. 9 – Bodor Attila:
    Ezt természetesen meg kell szervezni. Lesz rá idő.
    7 – 8:
    A krumpli ágyásra rá lehet engedni a tyúkokat (nem próbáltam) valószínűleg leszedik a kolorádó bogarakat.

  11. Ja igen a krumlit mint olyat felejtsd el. Termeszteni és enniTökéletesen felejtős növén,y ha csak nem vagy gastro fun!Idő-pénz-haszon-egészség .A csicsókára szavazok, megpróbáltam les..rtam, de ott van!Átültettem nyár közepén! Most két helyen terem.A krumpli meg egy év múlva kijött ,majd második évben a hírmondóját sem találni.Nem ültettem át csak hagytam a helyén.Helyem van, ráérek ilyenekkel is foglalozni.Mert nem vok otthon.Tanya és vidék helyet kerteket veszek ha már nyög-díj úgy sem lesz ,a következő generáció meg majd rá fog kényszerülni.Vidékinek meg olyan vidéki vagyok mint a gémeskút.

  12. Tibor bá’:nem eszik meg a tyúkok. A figyelmeztető jelzése a bogárnak csíkos.Tehát figyelem: Ízem rossz,mérgező vagyok,aggresszív etc.

  13. Tyúkban jelenleg a japcsiban gondolkodom,mert ritka jó tulajdonságai vannak na nem méretben.Na meg fürj ,mert a Japánok több katarzist átéltek ennek a madárnak köszönhetően.(Tanulj meg élni a hosszú élet ritka)

  14. A krumpli, szerintem sem a legjobb megoldás, mivel a krumplitermesztés déli határán vagyunk. Az egyik nagyobb somogyi gazda, aki eddig ebből élt, idén jelentette ki, hogy feladja, mert somogyban már nem fog megfelelően teremni. Attól tartok, idővel, ez a határvonal egyre feljebb fog kúszni. 12 nod, a krumplinak idővel a mi vidékünkön tényleg annyi. Viszont remekül működnek a tökfélék, a gyökérzöldségek egy része, paradicsom egyes fajtái, hagymafélék, stb. Egyetlen növényre úgy sem lehet túlélést alapozni, inkább az adott területen jól termő, szélsőséges körülményeknek ellenáló, növénytársírások, lehetnek célravezetőek. Ehhez elég akár 100 nm, némi ismeret begyűjtése az egymást támogató növényekről. (Meg sok év növénytermesztési tapasztalat, ha nem is saját, ismerj valakit akinek van.)

  15. Két kérdés ami bennem mindig felmerül bizniszre vagy megélhetésre?Na itt össze is akad a gondolat.
    A felmelegedés cirka még 40 év utána fog megszakadni és kezdődni a lehülés.(Fizikai törvényszerűségek következtében.Nem dolgom elmondani ,hogy miért- fogadjuk tényként. A mi életünkre már nem lesz hatás mechanizmussal se az,hogy így lesz sem pedig elenkezője).
    Jelenlegi trend:Iskolázatlanság ,műveletlenség,viselkedési minták óriási hiánya,mély szegénység.etc..Lásd Majka ,Mészáros etc.
    Ebből egyenesen következik a leépülés.A vele járó anarchia rendszerszinten.
    Nekünk pedig akik túl akarják vészelni ,ezekkel a rendszerszintű anomáliákkal kell szembe nézni.
    Na ez a kihívás!No nem nekünk ,nekem múltam a gyerekemnek jelene unokámnak jövője van.Elgondolásból kell kiindulni.
    Tehát mit tudsz átadni a következő generációnak?
    Ha rendszer szinten biorobotként összeszerelsz valamit valami multiként vagy egy 8 órás szarban állsz!Egy folyamatosan válltozó világban.Hát semmit!Családod kihalásra lett itélve és te vered bele a szegeket abba a még nem látott koporsóba.
    Ha kimész a perifériára lásd az etnikumunk túl élsz.
    Szóval mit,miért és hogyan és hol?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük