(1064) A birodalom

Tibor bá’ online

 

~at0002Ha valakit érdekelne! Az Ó-kori Római Birodalomnak az akkor ismert világban össszesen 37 katonai bázisa volt a birodalom fénykorában. A Brit Birodalomban úgy mondták sohasem nyugszik le a nap, mert valahol mindig éppen nappal volt. A Brith Commonwealth-hez tartozott Kanada, Ausztrália, Dél Afrika, Új Zéland, India, hogy csak a legfontosabbakat említsem, aminek a II. világháború vetett végett, pontosabban egy új trónkövetelő az USA felemelkedése. Szóval a Brit Birodalom fénykora teljében az egész világon 36 katonai bázist tudhatott a magáénak. Végül 2008-ban, a legfrissebb összeszámlálást követően kiderült, hogy az észak-amerikai Egyesült Államoknak, az egész világon szétszórva, 761 katonai bázisa van. A dologban a legszebb az, hogy ezek fenntartásának gigantikus költségeit közvetett úton az egész világ állja (csak nem tud róla), ugyanis mindenütt dollárral fizetnek, amiből a FED annyit nyom, amennyit nem szégyell.

Viszont ez a birodalom nem fér a bőrében. 1898-óta 200 helyen vívott háborút, vagy követett el harci tevékenységet, amit érdekes módon az amerikaiak nemigen bánnak. Igaz a nagyobb csetepaték előtt mindig megdolgozták a „közvéleményt”. A második világháborúba úgy léptek be, hogy hagyták veszni Pearl Harbor-t, a Vietnámi háborúba úgy léptek be, hogy a Tonkini-öbölben támadták meg saját magukat. A közel-keleti harcokhoz előbb le kellett rombolni három New York-i toronyházukat. Most pedig Bostonban robbantottak fel két szemetes konténert ügyelve arra, hogy jó sok lim-lomot rakjanak a „házilag készített” bombákba, autentikussá téve a terrorista támadást. Ha most napokon belül „kiderül” hogy a robbantás iráni terroristák követték el, akkor biztosra kehet venni Irán megtámadását néhány napon belül.

______________________________________________________
______________________________________________________
______________________________________________________

32 gondolat erről: „(1064) A birodalom

  1. Már a tegnapi Obama nyilatkozat után ezt fogalmaztam meg a testvéreimnek, hogy nem lepődnék meg, ha „kiderülne”, hogy ez egy iráni terrorista akció volt. Főleg annak fényében, hogy Afganisztán-Irak már nem annyira érdekes számukra.

    És Obaba mit mondott tegnap?
    „We will find out who did this. We’ll find out why they did this,”
    „Any responsible individuals, any responsible groups, will feel the full weight of justice.”

    Azért ez is vészesen emlékeztet engem 9/11-re… A módszer jól bevált, lássuk milyen színjáték következik!

  2. Első körben é-koreára tippelnék, most ott van hepaj, nem?

  3. Re: Minato
    Egy bökkenő van É-Koreával, hogy ott nincs semmi értékes, ami kellene a nyugatnak, maximum kimdzsongilia virág 🙂

    Ezzel szemben Iránban van a világ 2. legnagyobb nem kitermelt földgáz potenciálja, és rogyásig vannak olajjal.

    Lehet tippelni hova akarnak menni.
    Iráni nép áhítozik arra, hogy felszabadítsák…

  4. Valószínűleg azért nem is jelentkezik senki aki felvállalná, hogy ő volt, mert ilyen pancser támadást ritkán lát az ember.
    3 áldozatot sikerült összeszedni?
    Azonnal mondjon le az ilyen terroristavezér és a végrehajtó is!
    Vagy ez valamiféle vizsgafeladat lehetett?

    Az FBI mindenesetre a helyzet magaslatán: még nem tudják, hogy egy vagy több ember követte-e el.

    Ha engem kérdeznek, szerintem észak-koreai bombát robbantott egy iráni származású amerikai állampolgár aki a republikánusokkal szimpatizált.

  5. A bostoni teadélután múltkor most meg ez…:)

  6. 3:

    Azert ez igy nem teljesen igaz, egy par napja olvastam hogy van ott valami elegge nagy mennyisegben csak a technika hianyzik a kitermeleshez. De ettol elvonatkoztatva, azert a katonai jelentoseget se feledjuk, hiszen egesz nagy hatarszakasza van Kinaval es a kinaiak mar Afganisztanban is emiatt tiltakoztak, hiszen van kb 80km-nyi kozos hatarszakaszuk. Viszont ok nem annyira szeretnenek amerikai katonai bazisokat a hataraik kozelebe ertheto okobol 😛

  7. Ez túl átlátszó lenne. Senki nem venné be ezt a maszlagot.
    Sokkal nagyobb, összehangoltabb akciónak/katasztrófának „kellene” megelőznie egy amerikai válaszlépést.
    Különben, az arab reakció tavaly már le lett tesztelve egy Youtube kisfilm keretében. Az eredmény elég nyilvánvaló volt.

  8. 4!
    „Ha engem kérdeznek, szerintem észak-koreai bombát robbantott egy iráni származású amerikai állampolgár aki a republikánusokkal szimpatizált.”

    😀

  9. „ugyanis mindenütt dollárral fizetnek, amiből a FED annyit nyom, amennyit nem szégyell”
    Nekem meg az gyanús, hogy az arany ára csökken.A FED meg a nagyobb bankok elárasztották arany-derivatívákkal a piacot, persze hogy zuhant az arany árfolyama – közben meg sunyiba vásárolják a fizikai aranyat. Ha meg kidurran a derivativa-piac – a következő lufi – a kisemberek gyújtósnak használhatják az arany papírjaikat. Egy háború esetén meg a kutya sem fog törődni ezekkel a felháborodott szerencsétlenekkel.

  10. 9:
    Hál istennek a magyar ember maradi. Nekünk a papírarany nem arany.

  11. Véleményem szerint egy beteg ember robbantott és az ég világon semmilyen politikai indítatása nem volt. Most nézi otthon a híreket és maszturbál a gyökér.

  12. Nekem az első pillanattól kezdve az ugrott be, hogy ez egy Moszad akció volt, Obamát akarnák jobb belátásra bírni Izrael irányában. Most olvasom, hogy Obama meg ricint kapott (Talán hogy szarja össze magát 🙂 ), vagyis személyesen is célponttá vált, de úgy, hogy baja azért ne legyen. Emögött tutira Izrael áll…
    Aztán persze ezt a ‘casus belli’-t mire használják még ki az USA-ban, az a jövő titka, akár még Irán is lehet a „tettes”. 😉

    11: „Most nézi otthon a híreket” És mi van azzal a szaudi-val, akit már elkaptak?

  13. 13:
    Bameg, az még csak hagyján, hogy FBI helyett efbéáj-t írsz (ami kétszer annyi betű). Az is hagyján, hogy a B = bi, nem pedig bé. De az isten szerelmére az n miért maradt le a végéről?

  14. 15: A -ba, -be, -ban, -ben helyes használata szerintem a lakosság legalább 30%-ának gondot okoz.
    „az n miért maradt le a végéről?” Most akkor sokallod a betűket, vagy kevesled? 🙂

  15. muki lerakta a három táskát aztán elsomfordált. Indíték nincs. Gyilkocs fegyver is eléggé hiányos. Gyanúsított a gonosz Terror Pista. De még üzenet jelentése sincs. Halál a gonosz sportkedvelökre? Mondom, valami beteg csök lesz. Viszont ha az akkor újra csinálnia kell valamit.

  16. 14 Tibor bá a saját szlengemet mi értelme javítgatni ? Szerinted legközelebb bivel írom az efbiájt? Egyébként ha a 2/3-ad „hiba” hagyján akkor minek emlegeted? 🙂

    16 vajon a muki nem az FBI(!) alkalmazottja ? vagy a CIA,NCIS….stb ki fog derülni valaha is,hogy ki hajtotta végre?
    Ha megtalálják a tényleges gyilkost akkor elhisszük,hogy tényleg ő volt-e? Az ember annyi mindent hall már jobbról és balról,hogy nem igazán tud kinek hinni mert néha még az sem elég ha látod,hallod,érzed:)
    Egyébként mialatt azon izgulunk,hogy pár embert megöltek pokolgéppel és hátrahagytak 200 sebesültet és meg lesz-e a tettes vagy kiderül,hogy ki és miért tette….addig Irakban már 150ezer+nál jár a civil áldozatok száma,Afganisztánban is meg van pár tízezer….nos érdekel valakit? tele lesz vele a sajtó hetekig? Ha még benne lesz is naponta a hírekben akkor nekiállunk megvédelmezni(a szabadságot fegyverrel vívják ki a békét pedig szintén azzal védelmezik) a sanyargatott népeket az USA-tól ?
    De miközben ezt leírtam legalább 3-man éhen haltak Afrikában…tudom tudom elég trendi dolog mindig felhozni az afrikaiakat példának miközben csak adatként kezeljük őket a saját igazunk alátámasztásához.Persze megemlíthetném,hogy már azért is megérte őket belekeverni mert hátha lesz legalább 1 ember aki ezentúl másképpen fog gondolkodni 🙂

  17. 15:
    Csak remélni merem, hogy ide a lakosság 70 százaléka jár. 😀

    17:
    Fingom sincs, hogy fogod írni és nem is szólok bele, csak azt kérdeztem meg, miért hagytad el az n-betűt? Tippek a válaszra: spórolásból, nekem így is jó, véletlenül, hanyagságból, figyelmetlen voltam, semmi közöd hozzá. 😀

    Irakban a civil halálesetek száma az elmúlt 10 évben több mint egy millió volt.

  18. 19:
    Azoknak, akik nem tudnak angolul, vagy akiknek a cikk túl hosszú (például nekem), a cikk 6 téma körül forgolódik:
    1) A nyugati emberáldozat és az arab áldozat közötti érték különbség.
    2) A dupla robbantás embertelenségért az USA is alkalmazza.
    3) A világ muszlimai beszarnak, mert félnek az általánosítástól.
    4) A „terrorizmus” megfogalmazása.
    5) A terrorcselekvések kormányoldali „hasznosítása”.
    6) Ha valaki színes bőrű arab és a környéken található, azonnal gyanúsítottá válik.

  19. A legfontosabbat kihagytad: a félelemkeltés a megteremtendő személyes szabadságjogok mégtovábbi megkurtításához szolgáltat alapot. És tulajdoképpen ez a lényeg. Ez volt 9/11 egyik célja is, a kirobbantott háború mellett, ami azzal, hogy a „terror ellen” folyik, gyakorlatilag egy végtelenetített indokot kapott. Ilyen szempontból a „terror” szóhasználat mibenlétének cikkbeli megkérdőjelezése teljesen jogos.

    Amit nem értek, az összefoglalásod pejoratív alhangja (tk.: „A világ muszlimai beszarnak”). Én magam nem vagyok vallásos, de vannak muszlim, keresztény, ateista, arab, magyar, francia, német, amerikai etc. ismerőseim és barátaim, akikkel a bennük érezhető humanizmus köt össze, és a rendszer, ami alapján az élethez közelítenek (vallás, ateizmus, nacionalizmus, tudományosság) egyáltalán nem akadály ebben. Igaz vannak olyanok is, akik annyira „rendszerhűek”, hogy a humanitás, az emberiesség kikopott belőlük, és a „rendszer” helyettesíti azt dogmáival, de semmi baj, nem lesz kapcsolatunk egymással, ők maguk között maradnak.

    Ez a cikk egy „humánus” cikk, szerintem, és hogyne, olyan izgalmas „journalistic investigation-t” is várhatna az ember, ami felfedi a valós hátteret, az lenne igazán izgalmas, persze, de most őszintén: az a háttérhatalom, amelyik technikailag képes három magasházat dőlés nélkül alapjaiban porrá zúzni, és egyáltalán ilyen precízióval végigvinni az egészet, az vajon megengedné, hogy valaki egy bizonyítható összefüggést fedezzen fel 9/11, és a mostani, bostoni események között?

    Akinek szeme van, az látja, hogy van összefüggés, egy esetleges „bizonyítás” azonban teljesen más tészta, amit én, személy szerint, egy cikktől sem várnék el. Ez a cikk egy „humánus” cikk a témáról, több, kevésbé használt szemszögből, én így értékeltem és ezért linkeltem. Hogy „hosszú” és az élet pedig rövid? Annyi baj legyen. Nekem speciell az életnek, ha értek, akkor nincs se eleje, se hossza, se vége. Mint ahogyan az értésnek sem. Avagy az értés mindig MOST van, épp úgy, mint az élet.

  20. 21:
    Elismerem, hogy a „beszarnak” kissé cinikus (de hogy lehet másképp elviselni ezt a világot?) írhattam volna, hogy „nagy hányaduk megijedt”. Csak sajnos ez esetben a „megijedt” a finomsága mellett nem elég erős. Az ember megijed egy póktól, vagy egy éjszakai bútor nyikorgástól. Itt arról van szó, hogy 100 milliók heteken át várják az ellencsapást. Na, ettől be lehet szarni. – Máskülönben, te is összefoglalhattad volna, és akkor nincs polémia. 🙂

  21. Hát, úgy tűnik tévedtem a robbantóval kapcsolatban.

  22. 23:
    Óvatosan az agarakkal! Ez a verzió messze nem biztos, hogy igaz.

  23. 22:
    A „kissé cinikus” ponthoz: OK. A „máskülönben”-hez annyit, hogy „elismerem” 🙂

  24. 23:
    Most pedig (ezúttal) léhaságból elkövetem megint a nem-fordítás, nem-összefoglalás, nem-bemutatás vétkét és (abból kiindulva, hogy csókacsalád beszél angolul) csonk nélkül linkelek valamit, ami „óvatosságra intheti agarait” 🙂

    http://tinyurl.com/c5ql7go

  25. Nah, a végeredmény azt mutatja, hogy csecsen randalírozók robbantottak. Mégsem iráni lett a bűnbak. 🙂

  26. Azaz a gyors nyomozati eljárás szerint csecsenföldi származásúak voltak. Az állítólagos elkövetőkből egyet lelőttek, egyet elkaptak. Közben az amerikaiak egy része haragszik a csehekre, pedig a csecsenekre kellene (kis nyelvi anomália, mint Magyrországnál szokott lenni a külföldiekkel: Budapest-Bukarest). 😀

    Érdekes lehet-e valamilyen szempontból Csecsenföld az USA-nak? Tervezhet-e bármilyen katonai-dpilomácia válaszreakciót az USA?

  27. 30: Ebből is látszik, hogy előbb-utóbb egy-egy terület azé lesz, akinek a népszaporulata nagyobb. A katonai megszállás önmagában nem elegendő.
    Közép Kelet-Európában pl. lesz egy nagy roma ország, ha így haladunk, nyugaton meg majd lesznek moszlim autonóm területek, amik majd országgá növik ki magukat.
    A kaukázusi típusnak Európában annyi, ha a jelenlegi folyamatok maradnak, amelyek legfőbb fenntartója pedig az EU, a maga bolsevik-liberalizmusával.

    Régebben olvastam egy sci-fit, az volt a címe, hogy ‘Háború 2020-ban’ /Ralph Peters/…

  28. 31. Observer
    „ha a jelenlegi folyamatok maradnak”
    Azt viszont feltételezhetjük, hogy a jelenlegi folyamatok nem sokáig maradnak, mert így fenntarthatatlan a rendszer.

    Ha kevesebb az elosztható erőforrás, nincsen szociális háló, akkor hirtelen versenyhátrányba kerülnek a nincstelenek, hiába szaporodnak ész nélkül. A bevándorlók és a cigányok hipp-hopp szegregálódnak, csak egymást tudják majd kihasználni. Azt, hogy pl. a cigányság békésen összefog, és közös munkával, önmegtartóztatással felemelkedik, azt kicsit sci-fi forgatókönyvnek tartom. Egy csicskáztató, rabszolgatartó társadalom kialakulása esélyesebb. Ha polgárháború alakulna ki Magyarországon, nem tudnának igazi hátországot biztosítani maguknak, nem lenne fegyver-, élelmiszer-, egyéb felszerelés utánpótlásuk, csak fosztogató szabadcsapatok járhatnák a vidéket, ami ellen a letelepedett (főleg fehér) lakosság meg tudná védeni magát.

    Nyugaton hasonló lenne a történet. Rövid úton kipaterolnák a friss bevándorlókat, a maradékot meg egymásnak ugrasztanák.

    Komolyabb egészségügyi ellátás hiányában a járványok is leginkább az alultáplált, higiéniai szempontból igénytelenebb népességben terjednének, főleg ha az ivóvíz-ellátás, szennyvíz-elvezetés, temetkezés sincs már megoldva. Pl. a kolera tipikusan nyomornegyedekben szedi áldozatait, jóltáplált ember nehezebben kapja el. Persze általánosítás, hogy a színesbőrűek élnek inkább mocsokban és zsúfoltan, de statisztikailag szerintem helytálló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük