(2496) Kápé kontra bankszámla

Tibor bá’ online

 

Nevelőanyám a 10. születésnapjára kapott a gyerektelen amerikai nagynénitől 100 dollárt. Manapság 100 dollár kábé 25.000 forintot ér, ami nem egy kimondott vagyon, de azért az ember nem szórja ki az ablakon. Akkoriban 100 dollár kimondott vagyon volt, 4 uncia arany ára, ami ma 5000 $, ami viszont másfél millió forint. Hatalmas összeg egy 10 éves leánykának, nem elkótyavetyélni való. Na, de mi légyen vele, mert amúgy a szülők jómódúak voltak. Elment tehát anya és lánya a körúti bankba, ahonnan az értesítést kapták az átutalásról, és megkérdezték a kedves bankár bácsit, aki azt javasolta, hogy nyissanak a lányka nevére egy betétkönyvet és helyezzék el abba a pénzt kamatozásra lekötve. Így legyen. Mindezen volt 1923-ban, ha jól számolok majdnem 100 éve. Eredeti elképzelés szerint a Koronára átváltott amerikai dollár 1931-ig csücsült volna a bankban év 5 %-os kamatot nyerve, vagyis a 100 dollárból lett volna 140, de ehelyett jött az infláció, és végül 12500 koronáért adtak egy pengőt. A 100 dollár 500 Pengőt ért volna, de a koronáért csak filléreket kaptak. Volt 100 dollár, nincs 100 dollár. Ez egy tinédzser lány részére egy életre szóló kellemetlen élmény.

Nem csoda, hogy anyám nem bízott a bankokban, és persze a forintban sem. Minden megtakarított pénzét DM-re váltotta (természetesen feketén) amit eldugott a szekrényében. Én meg ebben a szellemben nőttem fel. Miközben átéltem inflációt, pengő lebélyegzést, számla befagyasztást 56-ban, kötelező kötvényvásárlást, meglepetésszerű leértékelést.  Anyám aggodalmait igazoltnak láttam, inkább lemondtam a kamatról, de biztonságban akartam magam érezni. A párt állam alatt a DM a mögötte álló német gazdasággal, és a német nép inflációutálásával biztos értékmegőrzőnek tűnt, és az is maradt egészen az Euró bevezetéséig. Ezt követve pedig az Euró tűnt biztosnak, főleg, hogy a bevezetésekor 1,2 Eurót kellett adni egy dollárért, ami szép lassan megváltozott az Euró javára, egészen 1,40 dollár egy Euróért szintig. Sajnos 2008 ennek is betette az ajtót, de szerencsére megszületett a befektetési arany intézménye Magyarországon is. Ma az arany tűnik a legjobb értékmegőrzőnek, még akkor is, ha egy globális spekuláció miatt az arany ára folyamatosan csökken. Ennek azonban van egy hátulütője, aranyért a boltokban nem adnak kenyeret. A visszaváltás forintra, jelentős vesztességgel jár. Megoldás? A vagyon 5-10 százalékának forintban tartása. Okos levezetés, de van egy komoly hátránya, a kamat. A kamat miatt az emberek jóval több pénzt tartanak bankszámlákon, mint kellene. Ez az örök emberi kapzsiság, de ennek most vége. A néhány évvel ezelőtti ciprusi pénz elkobzás betette az ajtót a kamatozó bankszámláknak. Nyilvánvaló, hogy átléptek egy tabun, törvényessé tették a vagyon elkobzását. persze ez csak egyszeri alkalom, egy rendkívüli helyzetben, de amire már volt precedens, az bármikor újból bekövetkezhet. Orbán lenyúlta a magánnyugdíj vagyont, ami korábban elképzelhetetlen volt. El tudom képzelni, hogy holnap után lenyúlja a bankszámlák egy adott százalékát (persze a csókosok előbb elviszik a pénzüket). Természetesen az ország érdekében. Emlékszem rá, néhány hónapja valaki azt kommentálta itt a honlapon, hogy „Persze, persze a nyugdíjasoknak jár a nyugdíj, de ha nincs pénz, akkor nincs miből fizetni.”  Na igen, stadionra, és hasonlókra van pénz, másra nincs, de nem ez a lényeg. A lényeg, hogy szükségben semmi se szent.

Azt azért kihangsúlyoznám, hogy ez nem az én rémálmom. Néhány napja az orosz nagykövetségek kaptak egy sürgős táviratot Moszkvából minden orosz állampolgár részére: Nyugati bankokból minden pénzt azonnal kivenni. A konklúzió azonos: ma Ciprus, holnap bárhol.

Eddig azt hittük, hogy a visszafizethetetlen szuverén adósságok le lesznek írva, hiszen visszafizethetetlenek. Most kiderült, hogy az állami tartozás visszafizetését ki lehet csikarni az állampolgároktól úgy, hogy bankban tartott pénzüket egyszerűen lenyúlják. A politikusok hitelt vesznek fel, azt ellopják saját zsebre, majd törlesztgetnek egyre nagyobb adókból, és a végén az állampolgárok pénzét elkobozva, abból. Nyilvánvaló, hogy a társadalomnak le kell rázni a nyakán ülő politikusokat, és a politikusokat irányító oligarchákat. A kérdés az, hogy mikor és mennyi vér árán.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

23 gondolat erről: „(2496) Kápé kontra bankszámla

  1. A magánnyugdíj nem lett ellopva, maga az intézmény került felszámolásra, mivel nem lehetett elszámolni a költségvetésben mint nyugdíj (európai bürokraták hülyesége) a hozam pedig egy szűk MSZP-s réteget gazdagított.

    Az, hogy az oroszokkal kivetetik a pénzüket, számomra pont azt jelenti, hogy Putyinnak fáj, hogy nem tudja bármikor elkobozni ezeket a pénzeket, ezért rendeletben haza rendeli.

  2. Geri: a bitcoin alkalmatlan, főleg a tranzakciók lassúsága miatt, valamint mivel meg lehet hamisítani a tranzakciókat, ha elég számítási kapacitásod van. Valamilyen elektronikus pénz jönni fog, hiszen akkor a bankok biztonságba kerülnek, sosem kell féljenek attól, hogy a betétesek eltűnnek a pénzükkel – nem tárolhatják máshol, csak a bank elektronikus rendszerében, szemben a készpénzzel, ami a párnacihában is eláll.

  3. 03. Ha pénz spájzolás a cél, akkor mindegy milyen gyors egy tranzakció. A számítási kapacitások felét birtokolni az egyre növekvő Bitcoin hálózaton csak elméletben lehetséges. Ha mégis lehetséges lenne sem lenne érdeke senkinek, mert amint meghamisítanák a tranzakciókat, azonnal nem érne semmit egyetlen Bitcoin sem.
    A bankok egyébként most is „elektronikusan” tárolják a pénzed. Nekik ehhez nem kell külön saját e-pénz.

  4. 2: „A magánnyugdíj nem lett ellopva”

    Vagyis akkor valahol meg van az a 3000 milliárd. Esetleg megmondanád, hogy hol?

  5. Tibor bá’ !

    Ezt akartad írni?

    B R E A K I N G
    „Néhány napja az orosz nagykövetségek kaptak egy sürgős táviratot Moszkvából minden orosz állampolgár részére: Nyugati bankokból minden pénzt azonnal kivenni.”

  6. Geri: eddig elég sok tranzakciót hamisítottak meg, nem ment tőle csődbe a bitcoin. Pénz spájzolásra még mindig megfelekelőbb az ingatlan, vagy az arany.

  7. 7: „már kiosztották, mint nyugdíjat”

    Ez nem stimmel. Nekem volt kb. 5 millióm, amit a gyerekeim is örökölhettek volna, ha előbb elpatkolok. Most kb. lenne 6 millióm.
    Nyugdíjas meg nem vagyok, nekem egy vasat se osztottak. Szóval az ÉN pénzem, az hol van? Mert az „egyéni nyugdíjszámlámon” – amit nem hoztak létre, az ígéret ellenére – ott nincs jóváírva….

    —-

    Ami a kiosztást illeti, eleve rosszul tudod. Ami magyar államkötvény volt, azt megsemmisítették, és ezzel valóban csökkent a – belső! – államadósság.
    A részvényeket meg eladták, a rossz nyelvek szerint ez volt a Kósa kezelésében levő 1300 milliárd forint alapja…

  8. A bitcoinnal teljesen felesleges példálózni. Az emberek egy igen szűk rétege tudja egyáltalán, hogy mi az. A működése is kiszámíthatatlan, egyszer nyersz vele, a következő évben meg elszállhat az egész és még megmagyarázni sem fogod tudni, hogy mi történt. A működési mechanizmusa is teljesen felfoghatatlan az átlagember számára ezért tarta mindenki kockázatosnak annak ellenére, hogy az utóbbi években folyamatosan emelkedett az árfolyama. A magánnyugdíjpénzeket meg egész egyszerűen bedarálta a kormány mert a világmegváltóterveihez kevés volt a rendelkezésre álló pénz. Az egészben az a legszemetebb, hogy megígérték, hogy majd jóváírják az emberek egyéni nyugdíjszámláján, amiből persze nem lett semmi. Pont ezért tekinthető lopásnak mert ez nem történt meg.

  9. Ki az az eszement, aki a bitcoinban bármiféle értékmegörző eszközt lát.
    Komoly ember rá se néz, tudomásul sem szabadna venni létezését.
    Ki az a bitcoin? Hol lakik? Ki az apja?
    Mi az a bitcoin? Mit eszik? Ki az anyja?
    Ki, vagy mi áll mögötte, ki szavatolja értékét hosszútávon, rövidtávon, holnap, holnapután, avagy a jövő héten? Nadrágban jár, vagy török bugyógóban?
    Magyarul is tud?
    Tegnap Szaros Pista elkiáltja magát, hogy 10 ezer dollárt ad egyetlen darab bitcoinért, egy rövid órán belül a hülyék serege már 15 ezerért hajkurászta ezt az istentudjamibőlvan, megfoghatatlan, anyagnélkúli micsodát, verekedtek minden darabjáért.
    Eltelik valami másfél-két hónap és ime, a bitcoin 5-6 ezer dolláros áron mozog, és a sok idióta, akik annakidején egymást verték le hogy darabonként 15 ezerért, sőt, egeys esetekben akár húszért is hozzájussanak, azok most bámulhatják saját tükörképüket és töprenghetnek azon az elévülhetetlen igazságon, miszerint a hülyék és palimadarak sohasem halnak meg.
    Csak mindig változnak. Napi három sichtában.

  10. Megoldás: az atomháború

    Minden gondnak véget vet.ibor bá’ miért csak a politikusoktól akar megszabadítani.
    Bankárok, közgazdászok, pénzügyi jogászok…
    Mérnökök, mérnök- közgazdászok, gyártulajdonosok, malomtulajdonos kulákok- és lányaik szeretői, persze,

  11. Observer: az átverés ott kezdődött, hogy azt mondták van 5 milliód, amit a gyerekeid majd örökölhetnek. Ez nem volt igaz. A nyugdíjrendszer úgy működik, hogy az aktívak fizetik az inaktívak nyugdíját. Az, hogy te nem vagy nyugdíjas, nem jelent semmit. Annyit jelent, hogy másnak fizeted a nyugdíját. Ha szerencsés leszel, majd más fogja a te nyugdíjadat fizetni – erre, mai tudásunk szerint kicsi az esély. Az élet és az állam igazságtalan.

  12. 14: „Ez nem volt igaz.”

    Ne beszélj már így – hogyne lett volna meg az a pénz. Volt olyan kollégám aki úgy ment nyugdíjba, hogy már magánnyugdíjpénztárból is kapott 3 millát, egyöszegben, mert úgy kérte. Vett is belőle mindjárt egy új járgányt.

    Azt egyébként tudom, hogy hogyan működik a magyar nyugdíjrendszer… 😉

  13. 14: plusz továbbra is van előtakarékossági lehetőség, akár hagyományos befektetések formájában, akár direkt nyugdíj célú megtakarítások alakjában, pl NYESZ, ÖNYP

  14. Teljesen mindegy hogy milyen módon szeretnél előtakarékoskodni egy intézményen keresztül a nyugdíjadra, abból nem lesz semmi, csak kidobott pénz az ablakon. Te tegyél félre önmagadnak, és nem pénzt, hanem pénzen befektetést, leginkább ritkaföldfémet, és azok közül is azt, amelyikből tudsz kenyeret meg gyógyszert venni mert elfogadják bármilyen probléma esetén is.

    Bitcoin: virtuális, kripto valuta. Nincs mögötte semmi, se megtermelt érték, se nemesfém. Lufi, amivel páran meggazdagodtak. Az értéket a majdani befektetők tették volna mögé, de ez nem igazán jött össze. Jelenleg egy világraszóló piramisjáték.

  15. A bitcoin végét ez jelentheti bár komolyabb vége is lesz remélem https://www.silverdoctors.com/headlines/world-news/is-thischild-porn-links-found-on-blockchain/

    pedofil cuccokat találtak a blokkláncon a naplófőkönyvben
    aki ezek után hirdeti a bitcoint az minden bizonnyal nemzeti közművek áramszolgáltatók alkamazottjai, nekik megy a bevétel a bányászatért kifizetett áram áraként.

    A kivetetés lehet, hogy korábban volt az oroszoknál. Azóta hülye aki visszavitte, ciprusolás következik legkésőbb nyárig. A portugál bankrendszer a képviselőik szerint nyárig bedől, nem tudnak majd betétbiztosítást fizetni majd vagy ki tudja mi lesz az eurózónában.

  16. Most olvastam a témával kapcsolatos hírt, hogy Svédország jegybankja mégse száműzné örökre a készpénzt!
    Mondván mi lenne, ha Putyin valamikor tönkretenné a bankkártyás elszámolás lehetőséget.
    Pedig ez nagy változás a svédeknél az eddigi teljes készpénztagadáshoz képest.
    Úgy látszik nem ment el teljesen az eszük.

    Ciprusolás hír forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Xy3ChmZzF0U

    Németországban általános sztrájkot szeretnének az emberek az egész belpolitika, néhol 30-szorosára nőtt adók miatt. Nekik kellene eltartani az angolok kiesése miatt az EU-t.

  17. @19 Bazs: „…néhol 30-szorosára nőtt adók…”
    Konkrétan? Hol és milyen adó(k)?

    Ez így egy nagy büdös nulla hírértékét tekintve. Bár a neved erre garancia. Apám, ezt nem hiszem el, hogy eddig egyetlen épkézláb információt sem tudtál írni Németországgal kapcsolatosan. Ezt a fakenews tudáshalmazt tanfolyamon is oktatod?

  18. „ma Ciprus, holnap bárhol.”
    .Ez inkább most megint a mediterrán országokat jelenti,ott van nagy káosz pénzügyileg..Jól megszakértették őket a 3 hónapos (beépitett) kormányok..
    A mostani jelenlegi új olasz kormányt se tudom mit fog kezdeni,mert olyan a hiány hogy beledöglenek..És az újaknak tapasztalatuk sincs a kezelésére a bajoknak.Az se biztos hogy meg tudnak-e maradni kormányon.Ez az EU mindencsak nem EU.A francia elnök közös pénzügyi alapot szeretne,de a német pénzügyminiszter hallani sem akar róla.Hát ők mért is adnának versenyelőnyükből?De az euro meg a többi országnak erős.Előbb utóbb valamit lépni kell.

  19. 20 vasgyuszi: Grundsteuerről biztos hallotál már https://www.youtube.com/watch?v=UIjF2uGvWvc
    Ez emelkedett néhol harmincszorosára. És akinek harmincszoros pénzigénye van tavalyról idénre, annak nagyon sok pénzre van szüksége (a menekült terroristák eltartására). Ahogy most meghallgatva a videót hallom, hogy van ahol 50-szeresre emelkedik.
    És tovább emelkedik, ha nem változik a német helyzet. Rothschildéknek végtelen ideje van elkezdeni azt, amit terveztek.

    Nem oktatom ezt sehol. Csupán 2008-ban a Lehman pánik hatására eldöntöttem mert meglepett engem is, hogy követni akarom az eseményeket, mivé fajul a pénzrendszer.
    Amikor a BIS kinyilatkoztatta, hogy 2018-ban monetáris reset következik még érdekesebbé váltak a hírek (beleillik ebbe a magyar aranykészlet hazahozatala is az országba).
    Magam sem tudom miért nem következett be még az az esemény, amire sokan számítanak (monetáris reset valamilyen fals terror vagy harci cselekményre válaszul, amit elfogadnak az emberek), Mondjuk ilyen esemény lehet a jeruzsálemi sziklatemplom megsemmisítése.

  20. 21 Melike00 pontosan erről beszélnek, hogy nincs pénze az államoknak nemcsak meditarránoknak: a bankok betegesen össze vannak kapcsolódva egymással. Ha egy olyan német bankot megnyirbálnak, amelyikben magyar pénzintézet pénze van mondjuk mert levelezőbankja, akkor a levelezőbank csődje révén a magyar bank is fizetésképtelenné válhat. Ennek pontos szabályait nem ismerem (csak tudom, hogy ha nincs pénz akkor a barátoknak sincs pénz megmenteni őket).
    És erre tervezik a monetary reset (adósságelengedés) eseményt. Kíváncsian várom hogyan történhet a megvalósítása.

    Cipruson minden számlát pár hétig, majd korlátozták a tőkekifizetést akár cégeknek akár magánszemélyeknek nem tudom hapi heti pár tíz euróban. A cégek a munkatársaik fizetését se tudták se átutalni se kifizetni. A boltok raktérkészletüket emiatt nem tudták időben frissíteni

    Ciprus egy próba volt meglátták, hogy nem lázadnak fel az emberek, a média sokmidnent elhallgatott róluk.
    Indiában a bankjegycsere hasonló próbaesemény lehetett tavalyelőtt év végén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük