(1051) Okoz-e mellrákot a hónaljborotválás

Tibor bá’ online

 

~at0002Aki ma 30 éves, annak természetes, hogy a nők kiborotválják a hónaljukat. Amikor én voltam 30, a hónalj borotválásról jóformán senki se hallott. nekem pedig rettenetesen furcsa volt a nők hóna alja alól kikandikáló szőr. Görgős dezodor már volt néhány éve, de a szőr egyenlőre még maradt, ami ellen felvettem a harcot. Minden nővel közöltem, akivel várhatóan közelebbi kapcsolatba kerülhettem, hogy BOROTVA. Érdekes módon nemigen kellett erősködnöm, a fiatal nők helyeselték a mozgalmat, annak a szőrnek mennie kell. Csak hát a helyzet az, hogy minden egyes változás az előnyök mellett előbb vagy utóbb előáll hátrányokkal is. Ez történt a hónalj borotválással is. Ugyanis….

A gyakori hónalj borotválás, és az ezzel járó dezodor alkalmazása, növeli a nők mellrák előfordulási esélyét, állítja egy amerikai tanulmány, amiben 400 mellrákban szenvedő nőt vizsgáltak. Az eredmény szerint külön-külön se a borotválás se pedig a dezodor használata nem jelent veszélyt. Az ok Phillipa Darbre (Reading Egyetem, Egyesült Királyság) szerint a dezodorokban található izzadás gátló para-hidroxibenzolsav nevű (röviden: paraben) tartósító szer. Ugyanis a borotválkozás közben kialakult hajszálfinom vágásokon keresztül az anyag bejut a véráramba.

Ahogy ez lenni szokott, számtalan ellenvélemény van, és a vizsgálati eredményt főleg azzal támadják, hogy nem egyértelmű. Erre egy másik team megismételte a vizsgálatot 800 nő bevonásával és természetesen negatív eredményt hozott ki. Hogy ezt a kísérletet melyik érdekcsoport finanszírozta, azt a közzétett adatok nem tartalmazták.

Jött tehát a harmadik kísérlet. Ennek okán 437 mellrákos nőt elemeztek ki, és azt találták, hogy minél fiatalabban kezdi el valaki borotválni a hónalját, annál fiatalabban támadja meg a mellrák. A konkrét eredmény szerint, az, aki hetente legalább háromszor borotvált és legalább kétszer használt dezodort, mellrák diagnózisának felállításakor 15 évvel volt fiatalabb azon mellrákos nőknél, akik se nem borotváltak, se nem használtak dezodort.

Ezt az eredményt azonban az ellentábor nem fogadja el, mert szerintük nem volt kontroll csoport és mindössze arról van szó, hogy minél fiatalabb valaki annál valószínűbb, hogy meg kíván szabadulni hónalj szőrzetétől.

Ez azonban nem volt az utolsó szó. A válasz logikusan így szól: A hónalj borotválása egy „életstílus”, mint például az alkoholfogyasztás. Minél több alkohol fogyaszt valaki, annál nagyobb valószínűséggel kap valami alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó betegséget. Nos, ugyanez a helyzet a dezodor alkalmazásával is. Az a fontos, hogy az alkalmazó tudjon róla (és persze ne vásároljon dezodort). Végül is szoros korreláció látszik fennállni a hónalj higiénia elterjedése és a mellrák gyakoriság növekedése között.

Ezzel azonban a pengeváltás nem ért végett. Darbre felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a mellrák gócok rendszerint az emlők hónalj felőli részében fejlődnek ki. Naná, válaszolja az ellentábor. Ennek oka az, hogy az emlő ezen részében található a legtöbb tejképző mirigy, a többi főleg zsírszövet, és nem ez utóbbi rákosodik el.

Ilyen esetben az ember kénytelen elővenni a logikát. Borotválkozás közben az kétségtelen, hogy mikró repedések keletkeznek. Az is plauzibilis, hogy a repedéseken keresztül a dezodor anyaga beszivároghat, és ha az rákkeltő, akkor a legközelebb lévő szerv, a női emlő valóban veszélyben van. De…. a férfiak elég régen borotválkoznak, és néhány évtizede használnak, szeszalapú after shaveket is rák előfordulása nélkül. Viszont férfi emlő nem létezik, a női emlő pedig krónikusan célpontja a ráknak. Ennyi. Viszont a biztonság kedvéért azt lehetne javasolni a nőknek, hogy hónaljban ne használjanak dezodort, inkább valami tiszta, szeszalapú illatosító szert. Én így tennék.

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

19 gondolat erről: „(1051) Okoz-e mellrákot a hónaljborotválás

  1. Remélem nem találja ki valaki hogy a punci borotválása meg méhnyakrákot okoz mert akkor azon nyomban a dunának szaladok 🙂

  2. 1: 😀

    Nem igazán tudom hogy a többi ember hogy csinálja-azaz pár emberről tudom, de szerintem a hónaljat elég hetente egyszer leborotválni. Így nem lóg ki, nem látszik, és egy nap alatt behegednek a hajszálsérülések is. Azon a napon mikor leborotváltuk, ki lehet hagyni a dezodort…babahintőport szoktam akkor , vagy Neogranormont, az extra gyorsan hámosít, bár nem tudom, a cink a mi benne van nem rákkeltő e..másnap már ok. a dezodor is..Nálam pl. megvan a rendje, csütörtök a szőrtelenítős nap, mert akkor nem kell mennem sehova idegenek közé, máskor minden nap kell… itthon meg egy nap dezodor nélkül,, hát istenem, már úgyis férjhözmentem:)) Nameg ha kell, akár óránként meg lehet mosdani.
    Poszthoz: Hónaljborotválás után a dezodor csíp. (akkor is ha úgy reklámozzák, hogy nem.-teszem hozzá, a könnymentes babasampon is valahogy így működik,legalábbis az egyéves 60 km /órával teker el négykézláb,(úgy még sokkal gyorsabb) ha megneszeli, hogy hajmosás is lesz.)
    Lényeg, hogy én a dezodort a csípés miatt a csupaszítós napon kerültem, a kis hónaljborostás szakaszban meg már elmúlnak a mikrosérülések.. nem??

  3. Nem a parabén a fő gyanusitott, hanem az aluminumsó. A megoldás nagyon egyszerű: csak minősitett natúr- és bio kozmetikumot szabad használni. Rengeteg kapható nálunk is, én pl. az Alverde és az Alterra márkákat használom. Ez más termékek esetébe nis igy van, s parabént meg a többi rákkeltő szart nem csak a dezodorokba teszik bele.

  4. 3:
    Az Alverde és az Alterra hirdetésért ki fogom küldeni a számlát. Már csak a rend kedvéért is. 😛

  5. Tibor bá, az arcszeszben nincs se parabén, se alumínimsó. Az alkohollal meg biztos sok baj van, de nem rákkeltő.

    Amúgy ezt a hónaljszőrtelenítési őrületet nem értem, és határozottan állást foglalok ellene. Két szőrbozont a hónaljban, egy lent, olyan izgató vizuális inger, mint két csupasz cici. Mi a fenének leborotválni? Hogy úgy nézzen ki a nő, mint egy serdületlen kislány? Hogy tetsszen a pedofiloknak is? Én az igazi, nemileg érett nőket csípem, amit a hónaljszőr is jelez.

    Amúgy a természetes testszag az a nagy segítség a párválasztásban, ami megmutatja, hogy mely párok fognak egészséges, jó immunrendszerű közös utódokat létrehozni. Ezt dezodorokkal, parfümmel, borotválással kiiktatni egyéni szinten hülyeség, össztársadalmi szinten folyamatos degradációt okoz.

  6. Több mint 10 éve csak szappant használok hónalj-ban. Szag nincs, csak egy tisztább-szárazabb-biztonságosabb érzés.

  7. 6: Jó neked. Amióta elkezdtem serdülni, ami már 15-20 éve, ha kicsit is mozgok, vagy ideges vagyok, vagy meleg van, dezodor nélkül pillanatok alatt olyan büdös leszek mint egy szkunk. És a szappan még csak le se mossa, nem hogy meg nem előzi.

    Mostanában fogok kipróbálni néhány természetes összetevőből házilag összerakott dezodort, remélem, megközelíti az alumíniumos bolti hatását, mert sajnos anélkül még én is alig bírom magam elviselni.

  8. Én is az alumínium káros hatásáról olvastam. Most olyan van a polcomon, ami nem tartalmaz állítólag semmilyen vegyszert, káros anyagot. Fogyasztói társadalom. 🙂

    Szerencsém van, nem igazán vagyok hónaljban izzadós, inkább a hátam és a mellem alatt szokott foltos lenni a trikó, ha tekerek be a munkahelyre reggelente.
    Hogy kinek milyen a testszaga, az sokban függ a tápláléktól. Lehet, hogy nagyon rossz a szaglásom, de nem érzem büdösnek az izzadságom szagát sokszor.
    Persze ez függ, hogy milyen intenzíven edz az ember.
    Néha, meg izzadás nélkül is érzem, hogy szagom van.
    Van olyan nap,hogy nem is használok hónaljstiftet, csak egy kis parfümöt fújok a nyakamra.
    Én a szőrtelenítő gép híve vagyok, s kéthetente elég berregtetni. Az ismeretségemben minden nő panaszkodik a kipattogzásról, begyulladt szőrtüszőkről, no meg, hogy már másnap viszket, s harmadnap látszik újra a szőröcske. Nem utolsó szempont a részemről, nem kell a borotva vásárlással sem foglalkoznom. 🙂

    Ha férfi lennék, biztos kitaláltam volna valami arcra használható masinát, hogy ne kelljen borotválkozni naponta.:-)
    Minden nem kitalálta magának a kötelező, felesleges dolgokat. 🙂
    Várom az újabb hülyeséget, mikor tömegével kezdik majd a lábukat is borotválni a férfiak. A mellüket már kezdik. 🙂

    Mivel a férfiak sokkal régebben kezdték az arcuk szőrtelenítését ezen módszerrel, s nem igen hallottam arcrákról mindezidáig, úgy vélem, nem a szőrtelenítés maga a rák okozója.

  9. 5:

    Hat lehet hogy neked az jon be Abel, en viszont hatarozottan ellene foglalok allast… :)Es nem a pedofil hajlamaim miatt, hanem mert igy sokkal higienikusabb (jobb illatu) a terulet valamint a honaljszor szerintem vizualisan is taszito tud lenni ha mindenfele kikandikal… Nekem persze ugyanez a velemenyem a ferfin talalhato szorokrol (kiveve a szakalt) de hat ugyebar izlesek is pofonok… Azt pedig nem hiszem (persze nincs ra tudomanyos bizonyitekom) hogy ha borotvalsz es dezodorlasz azzal becsapnad az utodkepzo osztoneidet…

  10. 9: ha a csupaszság „higiénikusabb” a szőrnél, és a higiéné fontos neked, akkor gondolom, a fejedet is kopaszra borotválod.

    Persze, ízlésekről nem lehet vitatkozni. Ami zavar engem, az az, hogy a divat olyan diktatúrát jelent a nőkre, amivel szemben nagyon-nagyon kevesen mernek szembeszállni. Egy ujjamon meg tudom számolni, hány olyan 15-40 közötti nőismerősöm van, aki be meri vállalni a hónaljszőrt, pedig több olyan barátom is van, akinek hasonló az ízlése az enyémhez.

  11. A hónaljszőr, pinaszőr valamilyen ok miatt /gondolom a szagok begyűjtése, megőrzése/ nem tűnt el az evolúció során, miközben a többi testrészünk (fejet leszámítva) felkopaszodott. Egy jó orrú (n)ős-ember ebből sok mindent megtudhatott… pl. messziről kiszagolta, hol lehet egy jót dugni. 😉
    Más kérdés, hogy újabban párválasztáskor inkább a pénztárcát szaglásszák körbe, nem a fan- és hónaljszőrzetet. 🙂

  12. Tibor bá, szerencséd hogy visszatelepültél hazánkba, angolszász vidékeken az exnőid már beperelhetnének, hogy az általad rájuk kényszerített hónaljborotválás vezetett el a rákjukhoz… 😉

    Viszont ha már rákos, akkor mehet kemóra, amitől kihullik a szőrzete, így nem kell borotválnia a hónalját! Tök megéri, nem? 🙂

  13. Nekem az a furcsa, ahogy a mai fiatal férfiak szőrtelenítenek minden testfelületet.
    Mikor én voltam fiatal, akkor a szőrös mell kifejezetten szexepilnek számított, amelyik fiúnak nem volt legalább egy kicsit szőrös a melle, az éretlennek, kisfiúsnak tűnt, akik meg komolyabb mellszőrzettel rendelkeztek, azt büszkén viselték a strandon.
    Ez aztán odáig fajult, hogy nyugaton egy időben divat lett a mű-mellszőrzet, ami már röhejes, de mutatja, mennyit változott a közízlés az idő múlásával.

  14. 10: Hat nem vagy messze az igazsagtol, a seregben nem viseltem surun sok hajat 😀 A civil eletben jelenleg ez kisse kemenynek tunne igy visszatertem a 6mm-hez de bevallom elegge tud idonkent idegesiteni 😀

    A divat diktatorikus reszevel teljesen egyetertek veled, de ettol fuggetlenul szerintem ezt is lehet helyen kezelni, csak keves olyan ember van aki nem elvakult…Mellesleg a pornoiparban kezd megint divatba jonni a szoros tema, igy lehet hogy visszater a boldog 70-es 80-as evek 😀 Persze a baratom meselte onnan tudom 😀 😛

  15. 14: végre, valami jó hír (70-es, 80-as évek) 🙂

  16. 12:
    Tök mindegy. Ott beperel, itt elviszi a lakásod. 😀

  17. hmm..Valaki itt egyszer a hozzá szólók közül vagy pár hónapja már mondott valami ilyesmi félét,hogy ha valaki a csupasz hónalját bekeni az izzadásgátlóval(kifejezetten száraz deora gondolok,és gondolt)szóval az elzárja a pórusokat,és az izzadság mint olyan nem tud kijönni az elzárt pórusokon,így a méreganyag bent marad..Ezért veszélyes a dolog..Akkor gondolkodtam el egy picit a dolgon.Én havonta egyszer borotválom,de mindennap szoktam a N. száraz deoval bekenni ,mert kifejezetten idegesít ha ott izzadok.Lehet hogy ez mégsem túl jó ötlet..Én már nem tudok semmit.. 😮

  18. hubab: A szőr a pasi ékessége. Minél több van, annál jobb. Mellkason, vádlin,hason.. de az az igazi, ha az ingujj alól is szexin kikandikál csuklónál. Magánvéleményem,de szerintem azok a nők akiknek a csupasz (csupaszított) férfitest csak az elfogadható, szerintem látens leszbikusok, és tudat alatt elutasítják a férfiakat..
    Egyedül talán a bekecsszerű hátszőr az ami nem olyan esztétikus, úgy gondolom. ott viszont körülményes borotválni, legalább annyira, mint saját könyököt nyalni.. Gyantáztatni a hátszőrt, pedig azt hiszem tantaluszi kínokkal járhat.

  19. Én azt szoktam mondani, hogy azért vagyok ateista és azért nem hiszek abban, hogy a világot Isten teremtette, mert ha így lenne, akkor Isten, aki a benne hívők szerint tökéletes, csakis tökéletes világot teremtett volna, és akkor nem teremtett volna hegyeket és a nőkre szőrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük