(2442) Alaszka fenyőfái

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt időben többször is volt szó a globális felmelegedés egy-egy nem várt, meglepetésszerű következményéről. s akkor most hadd folytassuk a sorozatot.

Rá kell nézni Észak-Amerika térképére, és láthatóvá válik, hogy észak-nyugat Kanada és Alaszka millió négyzetkilométerekben mérhető, hatalmas fenyőfákkal övezet terület, ahol még fakitermelés sem folyik. Ez az oka annak, hogy senki se figyelt rá, nincsenek róla friss adatok.

Az elmúlt néhány évben azonban két NASA kutató összegyűjtötte erről a vidékről készült műhold képeket néhány évre visszamenőleg. A képek kiértékelése, azaz a terület színképének eltolódása megdöbbentő eredményt hozott. Ez a beláthatatlan fenyves rengeteg (Magyarország területének sok tízszerese) minden kétséget kizárva haldoklik, és néhány éven belül tökéletesen ki fog pusztulni.

A NASA kutatók első megdöbbenésükből felocsúdva felvették a kapcsolatot helyi szakemberekkel, akik bár ismerték a bajt, de nem látva a műholdas összképet, nem voltak tisztában annak széles elterjedésével. Az ok egy „fenyőbogárnak” nevezett apró lény, amely a fák leveleit eszi minden képzeletet felülmúló étvággyal.

Az erdészeti szakemberek szerint ez a bogár ősidők óta együtt él a fenyőerdőkkel, de tömeges elszaporodásuk soha nem következhetett be, nem mintha lettek volna soraikat megtizedelő ellenségei, hanem a téli hidegeket csak nagyon kisszámú egyed élte túl. Így az erősen megnyirbált tavaszi bogár populáció a nyár folyamán nem tudott veszélyes mértékben elszaporodni.

Most azonban a globális felmelegedésből származó enyhébb teleket (Ne feledjük, a sarkok felé a felmelegedés üteme kétszer gyorsabb, mint a mérsékelt égöv alatt.) hatalmas tömegekben vészelik át a telet, és az első melegebb napoktól kezdve soha nem látott mohósággal esnek neki a fenyőfáknak. A szakemberek semmit sem tudnak tenni, tehetetlenek az új keletű vésszel szemben.

A látható helyzet madártávlatból
A látható helyzet madártávlatból

____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(2442) Alaszka fenyőfái

  1. Az evolucio mindenhova lecsap, ahol vakuum keletkezik, vagyis a kihalt fenyves helyét uj fafajta fogja elfoglalni.
    Persze ez is egy komoly probléma, de 100-ad rangu az emberiséget közvetlenül fenyegetö problémakhoz képest.
    Es az ember ez utobbiakkal sem foglalkozik…….

  2. 100-ad rangú probléma? Mikor az erdőségek kötik meg a felszabadított széndoixid java részét?

  3. 1.Curix
    Már amelyiknek megfelelő az az éghajlat, egyébként lehet helyette sztyeppe is. Ráadásul nem egy-két perc mire egy terület erdősültsége megtörténik, nem beszélve a hozzá tartozó élővilág módosulásáról.

    A Mátrában is vannak hasonló problémák, sőt a Mecsek nyúlványain található erdőségekben is megtizedelte valami gombafajta az erdőket(erdész mesélte, mikor kérdeztem mi ez a sok kiszáradt fa egy koncentrált helyen), persze mindig csak bizonyos fafajtákat. Egyszerre csak egyet-egyet,de így borul az összetétel és ez további problémákat fog jelenteni.

    Ha nem jön valami kórság, majd mi kivágjuk és betelepítjük akáccal.
    Egyébként felénk(Mecsek nyúlványa) idén leállították a kitermelést az állami erdőkben, csak magánerdőkben, ami többnyire akácos folytatnak kitermelést.
    Mikor idejöttem 6 éve, akkor 16-18eft volt egy erdei köbméter keményfa, jellemzően akác, cser, tölgy. Most 25 ezer és szinte csak telepített akác. De Pakson és környékén már 35 ezer körül mozog. Az ültetések és növekedések tömegben messze nem követik a fa felhasználására irányuló igény növekedését.
    Jövőre állandósul a 25eft, utána feljebb kúszik és…. nem nehéz kitalálni mit is jelenthet ez az adott régió társadalmának szempontjából. Az öregek megfagynak, a cigányok rabolnak.

    Az itteni őslakos barátom mesélte, hogy gyermekkorában(most 58 éves) még számtalan ehető gombafaj volt megtalálható a falu több kilométeres körzetében. Mostanra ez leredukálódott jóformán az őzlábra, és a gévára. Elvétve találunk zöldhátút meg csiperkét(de azt a jódos fajtát, az meg hashajtó hatású lehet némelyekre), Vargányát egyszer ettem, pedig régen sok volt állítólag. Eltűnt a tölgyesekkel együtt. Ugyanis az köztudott, hogy egy-egy gombafaj bizonyos fafajtákhoz köthető, illetve azok gyökérzetéhez.

    A többiben teljesen egyetérthetünk. Vannak problémák amik égetőbbek. Viszont az újrakezdés szempontjából, (ha lesz ilyen?) egyáltalán nem elhanyagolható kérdés ez, nem említve a 2. hsz Bogozy felvetését.

  4. Baj biztos van az alaszkai erdőkkel.Azt viszont jó lenne tudni hogy a féynképen látható helyzet az erdőség hány %-át érinti kanadában, mert az ilyen cikkírók sokszor hamis kórképet fesetnek fel.

    Az is lehet hogy a 20%-a ilyen , az is lehet hogy már a 80% ami nagságrendekkel nagyobb baj. Én nem akarom elhinni hogy pár év múlva kipusztul az egész kanadai erdő. Ne essék félreértés elhiszem hogy nagy a baj, de sokszor nagyítanak.

    Az is lehet hogy a magyar erdőknek is annyi lesz.És ami még fontosabb hogy az új telepítések fel tudnak e nőni(viharkár,szárazság, stb….)

    Én fatelepen akartam venni akácot és tényleg mondta a manusz hogy hiánycikk, egyszerűen nincsen(legalábbis nekik) , és az árak tényleg elszálltak . Ha a fenyő is elkezd tömegesen psuztulni akkor az is elszáll, pedig már így is sokat emelkedett az áraaz elmúlt pár évben.

  5. Mondjuk ez 2009. szeptemberi cikk, de már akkor is gondok voltak.
    A fenyőbogár mellett az erdőtüzek is pusztítják az erdőket.

    Bogarak és erdőtűz: kettős fenyegetés egy melegedő világban

    „Bogarak és erdőtűz iker csapásként fogyasztják az északi erdőket, amire a tudósok azt mondják, az egyre melegedő században bepillantást ad a jövőbe. Ahogy a talaj szárazabbá válik, a fák gyengülnek, az enyhébb telek segítségével pedig a kártevők erőre kapnak. A pusztuló, égő erdők azután csak még jobban hozzájárulnak a melegedéshez. Itt, a sarkvidéki és sarkközeli területeken – Alaszkában, Szibériában, Európa legészakibb részén és Észak-Kanadában – változik a Föld klímája a leggyorsabban.”
    „A Yukon fenyőinek talán nincs természetes védelmük. Különlegesen sebezhetők lehetnek a fenyőbogárral szemben. Azután az elpusztult fákkal borított nagy területeken adott a lehetőség a tüzekre. Mivel a tűk még rajtuk vannak, szó szerint felrobbannak a lángokban.”

    http://www.globalisfelmelegedes.info/veszelyei/klima-valsag/520-bogarak-es-erdotuz-kettos-fenyegetes-egy-melegedo-vilagban

  6. Vizügyi szakértők szerint 60-70 év Európa elsivatagodása, valamint kb. ugyennyi idő, mig nyaranta a Duna medréből előfehérlenek azon őskori kövek, melyek anno a keletkező folyam miatt viz alá kerültek.
    Most csak az a kérdés, lesz-e még valaki, aki látni fogja őket, vagy néptelen pusztaság lesz az egész környék?

  7. Ma is megvolt a mindennapi rettegés adagunk, köszönjük szépen 😉
    Sokadszorra le fogom írni, a megoldáshoz paradigmát kell váltani, mert ez a rendszer önmaga létét számolja fel.

  8. 05: Ueda
    Egyet biztosan tudok, hogy mi itt nem higanymérgezésben fogunk kimúlni … ha ez jó hír 🙂 Az ugyanis lassan hat (a mihez képest?)
    Sokáig dolgoztam az Izzóban, a fénycsőgyári higanyadagolókból literszám csorgott el a higany, de leginkább melléöntötték. Nem volt könnyű tölteni, én is csináltam, 1 literes üvegben kaptuk a gépsorhoz, bazi fémházzal együtt ez már vagy húsz kiló volt és egy decis kis tégelybe kellett betölteni. Hát istenem sokszor mellément. Gyorsan elpárolgott a maradék, mert mindez a kemencék felett van (mielőtt a szívócsövet lestekkerezik) nyitva van a cső. Persze kaptunk kénport is, lehetett azzal is a forró kemencetetőn szórakozni… Máig minden kollégám megvan (60-asok vagyunk, persze néhány fog már hiányzik – ki tudja ettől-e?)
    Szóval lehet más miatt aggódni (bőven) – amíg a sarki higanygőz-felhők ideérnek

  9. Látsz erre bármi jelet Dajtás? Mert én nem.
    Szöszölnek itt elektromos autokkal, meg baromságokkal, de nem akarja senki belátni, hogy 7 milliárd embernek ezen a szinten nincs eröforrás…..

  10. 09. Curix

    Először a fejekben kell paradigmát váltani. A többi(technikai megoldások) már jönne hozzá.
    Az elektromos autó nem paradigmaváltás, az ugyanaz a hülyeség, csak egy másik formája. Ebből is látszik, hogy milyen lükék.
    Energia lenne sok milliárd embernek, persze nem ezen a szinten. De minek?

    Amíg olyan hülyék vagyunk, hogy kivágjuk a fákat, hogy blikket készítsünk belőle, addig tök felesleges.
    Meg, hogy fejlettebb bombákat készítsünk egymás kiirtására?
    Ha így nézzük, akkor inkább vissza kéne fejlődnünk, valaki csak megúszná, hogy lebunkózzák:-)

    Dajtás
    A primitív embernek rettegés kell, hogy változtasson. Meg különben is azon is át kell menni mindannyiunknak, hogy megértsük mi miért van. Te is tudod, hogy nem véletlenül két pólusú a rendszer és benne maga az ember is kettős minőséget hordozz.
    Szükséges a választáshoz.Most van a szar rész, majd túl leszünk rajta.

  11. Most még a jó rész van.

    Fotelből netezgetünk, tele a hűtő,
    fűtve hűtve van ahogy jólesik, stb

  12. Kanadában nehogy kiderüljön tele van olajhomokkal a fertőzött erdőterület. Mekkora véletlen lenne 🙂

  13. Véletlen ?
    Kanadában a nem fertőzött erdőket is kiirtják ,ha olajhomok van alatta .
    Láttam légi felvételt,mintha 10 millió gyufaszál heverne szanaszét,pedig
    lecsupaszított fenyőtörzsek voltak .
    Persze majd helyreállítják a környezetet,és kb. 500 év múlva újra
    kerek erdő (önfenntartó élőhely) lesz belőle.

  14. Politikában kell elsőnek paradigmát váltani, ezután a pénzügyben, és az energetikában.
    Szépen sorban le kell a sárkány fejeit vágni, mert a végén visszanő az összes…

  15. Re:11
    Aki félelemmel programoz, annak a szándékai nem tisztességesek, vagy nagyon meg van vezetve. Ha szervesen működő társadalmat akarsz, annak nem lehet ez az alapja.
    Ezen nincs mit ragozni, a diktatúrák hosszú távon nem működnek.

  16. Dajtás !
    Népmeséink szerint egyszerre kell levágni a sárkány mind a hét fejét .
    Sajnos.

  17. Igen, és lehetőleg jobbról balra haladva…
    (Nem politikai értelemben, mert a mese ezen része másról szól)
    Ezért írom, hogy paradigma váltás kell.

  18. A környezetvédelem, a klíma manipuláció ellen a haszonelvű gazdasági rendszer állandó nyerésben van. Mindenki azt mondja tenni kell, de saját maga a saját hasznának a csökkentését semmiféleképpen nem akarja, még 50 fillérrel sem

  19. „Ezért írom, hogy paradigma váltás kell.”

    Dajtás leirhatod még párszor de ettöl a paradigmaváltás nem fog bekövetkezni. A bolygonk és a civilizácionk akkor lehetne menthetö és a károkozás minimalizálhato, ha MOST megtörténne a paradigmaváltás. Nem holnap, nem 5 év mulva hanem most.
    Ennek semmi jele. Még mindig a GDP elött tisztelgünk……

  20. Mitől lenne most paradigma váltás? Több ezer éve tévelyeg az emberiség, hódító háborúk, erőszak, kivagyiság. Mostanra jutottunk a szakadék szélére a megnövekedett lélekszámnak és a technikai fejlődésnek köszönhetően.

    Az embereknek belülről kellene megváltozni, jobb emberekké válni, erkölcsösebbeknek, önzetlenebbeknek és így tovább. Ehhez valami plusz kellene, valami olyasmi, ami erre tanít és motivál. A katasztrófa közeledése(amit a legtöbben fel sem ismernek) nem elegendő a gondolkodás és értékrend gyökeres megváltozásához. Tehát a paradigmaváltás elmarad.

  21. 21: Gyarmathy
    „Mitől lenne most paradigma váltás? () A katasztrófa közeledése(amit a legtöbben fel sem ismernek) nem elegendő a gondolkodás és értékrend gyökeres megváltozásához. Tehát a paradigmaváltás elmarad.”
    Ez egyenlőre igaz – de semmi se tart örökké, bármikor változhat ha Elon Musk beszállt a mindenkit megváltó bizniszbe azzal hogy megvette a Bitcoin-kódot, akkor annak kipukkanása után már bármi lehet, nem ??
    http://bit.ly/2Em8LBm

  22. 1: „Mikor az erdőségek kötik meg a felszabadított széndoixid java részét?”
    Ez nem igaz. amit megkotnek szinte ugyananyit ki is bocsajtanak. Gondold vegig mi lesz azzal a faanyaggal ill. tulevellel ami az anyagaban tarolja a co2-t.

    7: „a Duna medréből előfehérlenek azon őskori kövek, melyek anno a keletkező folyam miatt viz alá kerültek.”
    Ez komoly? Szerinted a Duna a kezdetektol ugyanott folyik?

    22: „Musk beszállt a mindenkit megváltó bizniszbe azzal hogy megvette a Bitcoin-kódot”
    Errol tudsz valami forrast adni? Mert en ugy tudom, hogy a bitcoin rendszernek a forraskodja teljesen szabadon hasznalhato. Igy kezdodik a licensze:
    Copyright (c) 2009-2018 Bitcoin Developers

    Permission is hereby granted, free of charge, to any person obtaining a copy
    of this software and associated documentation files (the „Software”), to deal
    in the Software without restriction, including without limitation the rights
    to use, copy, modify, merge, publish, distribute, sublicense, and/or sell
    copies of the Software, and to permit persons to whom the Software is
    furnished to do so, subject to the following conditions:

  23. 23: lala
    A Bitcoin-szoftver felhasználói jogokat kapja meg aki oda beszáll, de az elég zavaros infó szerint ( a fenti link nem működik?) most ő egy ugyanilyen technikába ruházott be 770 millát (mivel szabad a kód) és Bitcoin Code néven gyűjti oda a dohányt (nem kis tételben), és a világ vagyonának az újraosztásáról beszél…

  24. Valaki reklámozza a nevem + blogom
    Nincs szükségem erre a reklámra, Tibor bá, megkérlek: töröld (ezt a hsz-t is).
    Feltűnt, hogy sok a látogatom, aki innen érkezik (a blogmotor jelzi, honnan jönnek)

  25. 26 – MSzilárd:
    Nincs jogod korlátozni az emberek tájékozódáshoz való jogát. Közölnivalódból mindenki tudomásul veszi a véleményed.

    Aki akar érdekes hozzászólásokat olvasni az idelátogatókról is, azt olvassa el az aug.28.-i bejegyzés hozzászólásait. Érdemes.

  26. 27: Megtettem. Nem érdekesek azok, hanem kb. kimerítik egyes jogi kategóriák tényálását. Mondjuk egy kocsmában elmennek 4-5 sör után azok a kommentek, de azért kollektíve le lettünk „hülyézve”, hogy finoman fogalmazzak.

  27. 27,28:
    Azért álljunk meg egy pillanatra!
    Ne keverjétek MM és az én hozzászólásaimat!
    Ő leírta, amit leírt és ezekből nagyon sokkal egyet is értettem, ezt jeleztem akkor ott is, leírom itt is. De NEM MINDENNEL!
    Vállalom a saját hozzászólásaimat, vissza lehet olvasni, a lényegét ezeknek egy picit udvariasabban, de kifejtettem itt is. És kaptam itt ennél sokkal melegebbet is, én nem hülyéztem le senkit, viszont én többször voltam lehülyézve.

  28. MSzilárd: Nekem semmi bajom személy szerint a blogoddal.
    A hozzászólásokról volt szó, amelyeknek kb. a 90% -a az adott illetőtöl származik. Főleg Tibor bá, és Hetesi Zsolt kap benne, mi az itteni hozzászólók pedig a fentebb leírt kategóriába lettünk besorolva.

  29. 29 – MSzilárd:
    A mentegetőzésed gyerekes, méltatlan értelmes emberekhez. A (szerinted szalonképes) válaszaid bátorították M.M.-et, és együttérzésedről tanúskodtak felé. — Ha pedig azt állítod, hogy téged itt lehülyéztek, akkor linkeld be a bizonyítékot. Ugyanis olyan hozzászólásokat, ami nálad található, én nem engedek meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük